08-01-15

zwembadweer

Kerstdag verloopt heel rustig... vrij "liquide" in mijn geval, maar voor de rest rustig! Zonnen, lezen, eens gaan snorkelen en verder een lunch in El Wadi, bestaande uit bouillon en rijst en een beetje geroosterde vis en zo... en 's avonds, terwijl de madam onder de douche, staat per abuus al zappend op BVN verzeild en even naar de Hollandse versie van De Slimste Mens zitten staren...

Manmanman... als ik het al niet had... je zou er het schijt van krijgen... tsjonge, wat is me dat voor een saaie bedoening, die presentator én de kandidaten nemen dat spelletje bloedserieus op, veel zeveren tussendoor is er niet bij en die Philip Freriks is lichamelijk gewoon niet in staat om iets zoals "godverdomme" uit zijn strot te wringen, peins ik en de jury bestaat uit een kerel - Maarten Van Rossem - die plots één heel ingewikkelde en lange tussenkomst pleegt, waar ik precies de pointe van mis, en voor de rest uit beeld wordt gehouden... en dat is maar goed ook. Ik heb ze nadien eens gegoocheld: 't zijn alle twee PvdA'ers... tja...

't is dat het muziekje en decor krek hetzelfde zijn, anders had ik het "spelletje" niet herkend... ik besluit na een paar minuten BVN te laten voor wat het is, marcheer met fikse pas naar de Garden Bar en waag me voorzichtig aan een ouzo... 's avonds - na de rijst met vis - blijven we met de bende plakken in de bar en gaan vroeg slapen... nu ja, 't is maar hoe je dat telt: middernacht Gorgonia tijd is bij ons 22.00u en dat vind ik vroeg!

IMG_4428.JPG

De volgende dag is het nog ietsje warmer... we opteren voor een plaats aan het zwembad, zodat de madam tussendoor ook eens in het water kan (een actie waarvan geen foto's zijn genomen) en ze ten gepasten tijde aan de Pool Bar van een koffietje kan genieten (aan actie waar dus wel een fotootje van is)   

IMG_4429.JPG

Ik snuister na de noen wat rond in de "Souk" en weer vakkundig de - niet al te opdringerige - verkopers af... 'k heb alles wat ik moet hebben, maar 't is plezant om al die rommel eens te bestuderen!

IMG_4431.JPG

IMG_4432.JPG

IMG_4433.JPG

Kortom... het leven van een toerist is niet echt beklagenswaardig...denk ik dan zo voor mezelf...en doe nadien ook een dutje, naast mijn eega!

IMG_4434.JPG

IMG_4435.JPG

Het heel grote zwembad ligt er pal voor mijn neus zeer uitnodigend bij, maar wordt niet verwarmd... 't is 21° fris, de zee is dus een graad of vier warmer en in het ronde "heated" zwembad ernaast is het zelfs 30°... ik neem me voor één dezer toch eens een plonske te doen in dat kouwe stuk... maar opteer vandaag toch voor het rif en ga een half uurtje snorkelen... ik kom o.a. een zeeschildpad, een wreed forse Napoleonvis en een rog met blauwe spikkeltjes tegen... mijn dag kan niet meer stuk!

IMG_4437.JPG

En zo kabbelt de vrijdag ongemerkt verder... tot tegen half zes de zon onder gaat en we vervallen in de dagelijkse routine van zwembroek uit, douche onder, proper hemd en lange broek aan en dan op naar de apero!

IMG_4438.JPG

Morgen zijn we halfweg... zoals eerder al gezegd: de tijd gaat snel(ler) als een mens zijn eigen amuseert!

Stoer         

12:21 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-15

28 graden en een fris windje: 't is precies bijna Kerstmis!?

De eerstvolgende dagen liggen we uitgebreid vakantie te nemen... 's ochtends niet al te lang blijven liggen, een douchke nemen, een short en T-shirt aan en dan naar het ontbijtbuffet en daarna op het gemak een vrije parasol met twee ligstoelen zoeken op het strand... waarbij we wel dagelijks tweedes komen om op de eerste rij te kunnen liggen: die plaatsjes worden standaard in alle vroegte al ingenomen door handdoeken van onverlaten die - tegen de regels in - eerst komen reserveren en zich dan op hun gemak gaan klaarmaken en ontbijten. Wij weigeren halsstarrig mee te doen aan dat gedoe en liggen dus meestal op de derde rij, hetgeen bij nader inzien eigenlijk de beste plaatsjes blijken, want na de middag heb je daar het langste ongehinderd volle zon!

Ik zeul een paar dagen mijn kodakske niet mee, maar wel een leesboek uit de hotelbibliotheek. Er liggen o.a. massa's Italiaanse en Duitse tijdschriften en boeken maar ook een 30-tal Nederlandstalige romans, meestal vermoedelijk achtergelaten door Hollanders... aan de oude stickers van de bibliotheken te zien... én door vrouwen... aan de titels te zien... maar ik vind toch enkele avonturen- en spionageverhalen en lees dus in twee dagen en half een spannende roman uit, waarvan ik de naam al niet meer weet, maar die in elk geval ooit eigendom was van de openbare bib van Heerenveen... ze gaan het ding daar niet missen, hoewel vrij goed geschreven, was het boek al enkele jaren afgeschreven.

Martine heeft zich ondertussen laten ompraten door een kerel van het spa- en massagecentrum. Die verkopers zijn nogal opdringerig, patrouilleren elke dag langs het strand en aan het zwembad en pikken er elke ochtend direct foutloos de nieuwkomers uit... heb je een wit velletje, dan staan ze daar de eerste of ten laatste tweede dag... ze stoppen naast je stoel met een farde onder de arm, stellen zich uitgebreid voor, zetten zich er gezellig bij en babbelen je dan lijnrecht de massagetafel op.

Ik doe dan alsof ik geen knijt Engels, Frans, Duits of wat dan ook versta... enkel Vlaams... en dát, dat kunnen ze toch niet!

De kerel die ons als prooi heeft uitgekozen tracht zijn commerciële exposé te slijten aan ons beiden tegelijk, maar ik knik vriendelijk doch een beetje beaat neen in zijn richting en lees gewoon verder in mijn afgeschreven romannetje, maar Martine kan of durft zich niet echt wegstoppen... ze blijft luisteren en heeft dus prijs... de kerel zet alle zeilen bij en zaagt en zeurt tot ze uiteindelijk akkoord gaat met een gezichtsmassage... "one hour complete massage" voor maar 40€.

Ge kunt er zelf niet voor aan uw tronie beginnen prutsen... we komen hier nog goed weg, peins ik dan mezelf... maar eens die voucher opgemaakt is, richt hij zijn aandacht naar mij... ik negeer hem uitgebreid maar hij legt Martine dan maar uit dat hij mijn haar wil afdoen... ze zegt dat ik nog maar onlangs naar de kapper ben geweest en ik duik dieper en dieper achter mijn boek en loer uiteindelijk toch heel eventjes geniepig door mijn zonnebril naar de volhouder... "shave beard?" probeert hij prompt... voor 10€... ik vervloek mezelf dat ik toch oogcontact maakte, knik nee en wanneer hij aandringt en lichtjes op mijn systeem begint te werken, zeg ik wat kortaf dat ik mijzelf wel zal scheren als ik daar een dwingende behoefte voor mocht voelen opkomen... hij kijkt verongelijkt terug in het besef dat ik dus wel Engels versta... ik voel me absoluut niet schuldig en lees voort. De eindstand blijft dus 1-0... voor hem.

In de late namiddag trekt Martinneke met haar voucher naar de "spa" voor haar "one hour facial massage", ik ga haar opwachten aan de bar van het zwembad... tot mijn verbazing staat ze twee gin-tonics en dik 25 minuten later alweer bij mij.

We hebben het al gemerkt, tijd is relatief en hij gaat sneller vooruit op congé dan als je pakweg op school voor de klas staat of gaat werken, hier maken ze echter van een vol uur nog geen halfje... maar... ze hebben wel met een soort draadje haar gezicht bewerkt... een vrij pijnlijke operatie, maar één waar ze volgens eigen zeggen een héél zacht velletje heeft aan overgehouden... ze is dus gematigd tevreden en ik prijs mezelf gelukkig dat ik me niet liet scheren... letterlijk en figuurlijk!

We liggen de tweede avond na het diner in een zetel in de garden bar als Martine plots een bekend gezicht ziet: Alexis en Chantal zijn hier ook! 't is een half en half Brussels koppel... zij is een Franstalige Brusselès en hij is van origine Grieks-Ciprioot en verleden jaar hebben we ons daar wreed goed mee geamuseerd! Ze zijn dit jaar een dag na ons gearriveerd en kwamen al op de vlucht hierheen andere vakantiekennissen van hen tegen.

We zitten dus vanaf dag drie meestal met zijn zessen te aperitieven... en dat durft al eens uitlopen, want we hebben mekaar die eerste dagen veel te vertellen!  

Op het terras voor het La Vela restaurant, doen ze elke avond aan een soort show-cooking... 't is te zeggen, aan de ene kant van de lange toog buiten ligt er elke dag iets op de barbeque - vis, kikkerbillen, rare sossiskes, krab, lever... - en aan de andere kant kan je verse(?) pasta laten klaarmaken... de Italianen staan daar elke dag rijen druk aan te schuiven maar dinsdagavond heb ik chance... we zijn zo lang blijven hangen in de bar dat de Italianen hun vaste (en vroege) shift al bijna door is... ik laat mij dus door de kok een pasta klaarmaken... met alle mogelijke soorten zeevruchten... die liggen in bakken klaar, je hoeft maar te wijzen wat je er in wil hebben... ik doe teken dat er "van alles wat" in mag... 't mag ook best "hot" zijn... en dát zal ik geweten hebben!

's Ochtends heb ik een beetje... hoe zal ik het beleefd uitdrukken... hmmm... laat ons stellen dat ik geen probleem heb met een te vaste stoelgang!

Wenkbrauw ophalen

IMG_4395.JPG

Het gaat echter de rest van de voormiddag vrij goed, we gaan ontbijten, ik neem mijn fototoestelletje mee naar het strand en ga - nadat we zijn geïnstalleerd - op wandel door het park rond het hotel en kuier eens tot aan de ingang op de grote baan... 

IMG_4399.JPG

Al loopt er maar één weg langs de kust naar het zuiden, veel verkeer passeert er hier niet echt... en veel is er ook niet te zien... enkel een lege bushalte en 100 meter verder links een militair checkpoint. De poortwachter houdt mij nauwgezet in de gaten en ik wandel na 5 minuten terug naar binnen... tot zijn grote opluchting... toeristen die midden op de weg gaan foto's trekken van wegen en controleposten en zo... dat hebben ze precies niet echt graag. Ik knik vriendelijk dag, steek mijn duim op en fixeer mijn aandacht dan maar op de enorme tent op de parking... alles staat klaar voor het kerstfeest, vanavond!

IMG_4397.JPG

IMG_4396.JPG

Vorig jaar was er geen tent, dan vierden we kerst en oudejaar in het gewone restaurant, wegens te weinig klanten was het toen budgettair niet haalbaar, maar gezien Sharm-el-Sheikh en Taba dit jaar no-go zone zijn, wegens te onveilig, zit alles hier dit jaar helemaal vol, de week tussen kerst en Nieuwjaar is er geen kamer meer vrij! Dat belooft voor vanavond: 't zal een file worden aan het buffet waar ze op de Ring aan de "Quatre bras" enkel van kunnen dromen...

Als ik terug aan de receptie kom, is 't weer van dat...

IMG_4400.JPG

Eén ding moet gezegd: de sanitaire infrastructuur is zeer goed in Gorgonia... ruim en in de marmer en vooral proper en zelfs met van die kleine handdoekjes in plaats van papieren servietten... dat hadden ze verdorie indertijd op het werk enkel op het verdiep van Bellens. De rest van het werkvolk moest het doen met wegwerppapiertjes. Ik voel me hier dan ook een beetje VIP... en beetje te veel zelfs... en te dikwijls... vandaag toch!      

Roepen

Als ik weer op het strand ben geraakt - na een korte stop onderweg aan het toilet naast het zwembad - besluiten we om een wandelingetje te doen naar links, in de richting van het noorden.... wind tegen in het opgaan, maar wind mee nadien! 

IMG_4403.JPG

IMG_4401.JPG

Eens een paar kilometertjes langs het strand en doorheen de redelijk ongerepte natuur wandelen is best fijn... deze keer wel niet helemaal tot aan het volgend hotel, want aan die kant ligt het dichtstbijzijnde etablissement meer dan 12 km ver en 't is op de koop toe verlaten: toen de Arabische Lente verkeerd uitdraaide een paar jaar geleden, heeft de Italiaanse eigenaar uit schrik zijn kot dicht gedaan en definitief zijn biezen gepakt en sindsdien staat het complex te verkommeren... nu heeft dat waarschijnlijk ook wel zijn charme... ronddwalen in een verlaten stoffig hotel... ik zie het wel zitten om mij eens te wagen aan Urban Exploring... midden in de woestijn, maar...

12 km is echt ver stappen... in dit weer, in zwembroek en op teensletsen... daarbij, in mijn buikzakske geraakt vanzeleven niet genoeg reservetoiletpapier om 24 km lang toe te komen!

IMG_4409.JPG

We beperken ons tot een tocht van een uurtje en gaan dan pootjebaden en naar de vissen kijken in het ondiepe water op het rif, terwijl de madam in het zonnetje zit te genieten van het uitzicht en ze zich terwijl afvraagt wie er hier zich heeft geamuseerd om twee stokken in het zand te steken.

IMG_4406.JPG

IMG_4408.JPG

IMG_4404.JPG

Er steekt trouwens in die duinen wel meer in het zand... ik loop nog venen een paar honderd meter verder en ontdek een bizar "kunstwerk", gemaakt door één of ander verliefd koppel met héél veel tijd...

IMG_4411.JPG

IMG_4413.JPG

IMG_4415.JPG

IMG_4414.JPG

IMG_4412.JPG

IMG_4417.JPG

Wie het ook was, die H en W en/of M en J moeten uren bezig geweest zijn met verzamelen en plaatsen van al die honderden schelpen en koralen... nu ja, je mag toch niks meenemen naar huis, daar staan zware boetes op en zelfs gevangenisstraf, dus kan je er maar beter hier iets moois van maken.

IMG_4410.JPG

Ik trek nog een "selfie" van mijn eigen en een fotootje van Martine en we wandelen weer naar ons hotel... om uit te rusten van de gedane inspanningen en... eens gauw naar het... juist!  

IMG_4402.JPG

De rest van de namiddag verloopt rustig en tegen half zes pakken we op het strand ons boeltje in, gaan uitgebreid douchen en hijsen ons in de zondags kleren, want vanaf zeven uur is 't grote receptie in de Garden bar... met rare drankjes en dito hapjes!

IMG_4418.JPG

IMG_4419.JPG

IMG_4421.JPG

De hele bende poseert even voor de foto: Thierry, Alexis, Chloé, Sandrine, Chantal en Martine... ze zijn precies op het moment van de opname niet helemaal overtuigd van mijn fotografische deskundigheid... en helemaal ongelijk kan ik hen bij nader inzien nu ook niet geven... maar ze staan er op, da's toch al iets! 

IMG_4422.JPG

Rond 8 uur is het zover: we mogen in groepjes naar boven en naar de tent!

IMG_4424.JPG

IMG_4423.JPG

't is even aanschuiven buiten... en daarna binnen ook... meer dan 600 man die allemaal het juiste plaatsje moeten krijgen, 't is een redelijk omvangrijke organisatorische en logistieke operatie, maar we geraken vlotjes aan de juiste tafel, waar we kennismaken met twee andere Belgen... uit Jette... ik kan dus mijn Brussels uitproberen en dat valt geweldig mee: we verstoen ons presees ofdawe malkander al joere frequenteire!

IMG_4426.JPG

IMG_4427.JPG

Over de rest van de avond kunnen we heel beknopt zijn: mijn ingewanden spelen al een hele dag solo slim en hebben het 's avonds duidelijk niet zo voorzien op buffetten... die zien er pertang heel mooi uit... maar ik neem enkel een soepke en nadien een beetje mager (?) vlees en een stukje brood en rijst... hou mij vooral ver van fruit en rauwe groente en spartel op die manier moeizaam doorheen het diner...

Maar als de show begint is het welletjes geweest... 't is maar pakweg 25 meter tot de uitgang van de tent en dan nog 150 meter tot aan de ingang van het hoofdgebouw, waar er zich naast de receptie - zoals eerder gezegd - een heel mooie sanitaire installatie bevindt... maar ik zie al dat weg en weer gedraaf echt niet meer zitten en Martine vindt het ook niet erg om nu al voort te gaan... tegen elf uur zijn we dus terug op de kamer... waar het toilet vlakbij is... en da's handig... echt héél handig... ge moogt gerust zijn! 

Later zal ik van de anderen vernemen dat de show niks voorstelde en dat ik dus niet echt iets gemist heb... maar toch... 'k hoop dat we tegen oudejaarsavond weer helemaal "operationeel" gaan zijn!

Wenkbrauw ophalen         

11:46 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-15

op verkenning in Gorgonia

Door één of andere rare hersenkronkel verwerk ik de opgedane jetlag helemaal averechts: om zeven uur ben ik al wakker... zeven uur plaatselijke tijd, hetgeen voor ons Vlaams tijdsgevoel eigenlijk nog maar pas vijf in de ochtend is. 'k ben dus vroeger wakker dan normaal, hoewel het hier 2 uur later is. Thuis geraak ik voor achten niet echt uit bed, maar hier loop ik dus al van iets na zonsopgang rond te drentelen op het gazon voor de kamer.

IMG_4361.JPG

Wij zitten in de middenste, met dat armetierig struikske voor de deur.

We hebben ook "zicht op zee"... zowat iedereen heeft zicht op zee peins ik, in ons geval wil dat zeggen dat, als je vanaf het terras goed voorover buigt en naar links kijkt, je in de verte de zee ziet liggen!

IMG_4362.JPG

Ik doe een T-shirt en mijn strandsloffen aan en besluit al eens op verkenning te gaan, kwestie dat ik omstandig verslag kan uitbrengen over al dan niet veranderde toestanden en infrastructuren tegen dat de madam wakker wordt!

IMG_4363.JPG

Het afdakje waar ze verleden jaar aan bezig waren, blijkt een soort fitnesscentrum geworden: er staan drie toestellen om vooral de biceps en borstspieren te trainen... 'k ben benieuwd welke macho's zich hier dagelijks in het zweet werken.

IMG_4365.JPG

Ik heb het meer voor de strandbar en aanpalend fastfoodrestaurantje... en die staan er in elk geval nog!

Het strand en de rijen parasols ook... Er is voor iedere kamer een parasol met twee ligbedden voorzien op het strand... reserveren hoeft dus echt niet... en mag ook niet. 't is nog heel vroeg en er i zo goed als geen beweging te bespeuren, maar traditiegetrouw liggen er toch al hier en daar al handdoeken en zwemgerief en tegen acht uur gaat dat hier vooraan op de eerste rij vol liggen. Wij doen daar uit principe niet aan mee... 'k zal dus weer niet te dikwijls vlak aan het water liggen, maar dat zal me worst wezen!

IMG_4366.JPG

IMG_4364.JPG

Van worst gesproken, ik heb precies een beetje honger en het ontbijt is open vanaf zeven uur... ik wandel terug naar de kamer en merk dat we vlak tegen de pizzeria liggen... en dat doet me er aan denken dat we daar zeker weer eens moeten reserveren, want die zijn bijzonder lekker! 't Is één keer per week inbegrepen in de all-inclusive, maar je moet op voorhand aan de receptie een tafel boeken! En vooraleer ik Martine uit bed haal, heb ik dus nog aan niet veel anders gedacht dan aan eten en drinken... dat gaat hier weer niet goed komen met mijn tonnage!

Tijdens het uitgebreide ontbijt is er de hernieuwde kennismaking met Mostafa en Abdul en die-met-zijn-puttekes-in-zijn-gezicht en nog een aantal andere vaste kelners die ons in meer of mindere mate herkennen... en we zijn vandaag zo vroeg klaar dat we zelfs een parasol kunnen vast krijgen vlak aan de vlaggetjes!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 199.JPG

Er ligt namelijk een koraalrif vlak voor het strand en je mag maar op enkele plaatsen het water in... aan de pier en op twee plekken tussen vlaggetjes!

Ik ben echter niet te houden... na een uurtje liggen wil ik verder op verkenning... eens tot aan het andere hotel wandelen bijvoorbeeld... we laten om 10.00u Gorgonia achter ons en stappen even voorbij onze eigen pier de Egyptische tijdszone in... en de duinen.

IMG_4369.JPG

IMG_4370.JPG

IMG_4371.JPG

Het "multicolore" stelletje reigers zit hier ook nog steeds... verleden jaar zagen we die alle dagen vissen op het rif... en ja hoor de eerste dag al komen we ze weer tegen... een grijze en een witte reiger... 'k weet niet of het een echt koppel is of twee mannetjes of vrouwtjes, maar ze komen in elk geval nog altijd goed overeen!

Na 40 minuten rustig wandelen zijn we in Shams Alam... het hotelletje lag er verleden jaar bijzonder verlaten en wat verkommerd bij, maar er is dit seizoen duidelijk weer volk!

IMG_4386.JPG

De gebouwen kregen een nieuw kleurtje, het watersport- en duikcentrum is weer open en er is mogelijkheid tot volleybal en strandvoetbal en er is zelfs een winkeltje en een bar op het strand...

Verleden jaar lag het er eerder zo bij:

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 122.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 123.JPG

Maar nu is de boel zo te zien overgenomen door een Italiaanse keten "Villaggi Bravo"

IMG_4384.JPG

IMG_4385.JPG

IMG_4372.JPG

We wandelen tot op de pier aan het duikcentrum, waar één boot ligt te wachten op klantjes(?)

IMG_4378.JPG

IMG_4374.JPG

IMG_4376.JPG

IMG_4377.JPG

IMG_4375.JPG

nemen dan een kijkje aan een gloednieuwe shisha-tent

IMG_4379.JPG

IMG_4380.JPG

Ik neem nog een fotootje op het einde van de baai... waar het hotelstrand stopt en de parasols minder populair blijken... hoewel dat voor mij een heel mooi plekje is om te zitten...

IMG_4388.JPG

en tegen 10.15u (plaatselijke tijd) hebben we het daar allemaal wel gezien en vertrekken terug naar Gorgonia.

IMG_4389.JPG

IMG_4390.JPG

IMG_4391.JPG

We zijn ginder dus vertrokken, officieel ietsje later dan toen we hier om 10 uur begonnen aan de wandeling, maar passeren onderweg in de duinen opnieuw de grens tussen de twee tijdszones en een dik half uur later staan we weer bij ons... en hier 't is juist bijna middag... mocht u het allemaal niet meer kunnen volgen, maak u geen zorgen... de meeste toeristen geraken ook niet goed wijs uit die vierde dimensie... maar ik vind het plezant dat je van de ene tijd naar de andere kan wandelen... 't zal wel aan mij liggen... te veel naar Star Trek en andere "science fiction" gekeken, peins ik!

In welke tijd we daar ook zitten, 't is in elk geval hoogste tijd voor frieten en "chicken wings" en dat is geen scifi!

IMG_4393.JPG

IMG_4394.JPG

De rest van die zware eerste dag brengen we intensief door met luieren, wat lezen, mijmerend naar de zee kijken, zonnen, een dutje doen... en tussendoor iets drinken... en een namiddagsnackske gaan halen... en om half zes, als de zon begint onder te gaan, een aperitiefke nemen aan de strandbar... en dan douchen, proper kleren aan en een aperitiefke nemen in de gardenbar... en dan uitgebreid gaan aanschuiven aan de buffetten van het El Wadi restaurant.... en dan een druppel gaan drinken in de Badawia tent... 't zijn moeilijke momenten... die eerste dagen op congé... enige aanpassing is nodig om in het juiste ritme te komen... maar we doen ons best en gaan tevreden en voldaan slapen... moe maar tevreden... en vooral voldaan!

11:58 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-15

Gorgonia Beach - Marsa Alam

Onder het motto "waarom iets veranderen als het goed is" vertrokken we op 20 december van vorig jaar voor de derde kerstvakantie op rij naar Hotel Gorgonia Beach aan de Rode Zee... eigenlijk wilden we eerlijk gezegd eerst wel iets anders proberen... eens Kerst en Nieuwjaar gaan vieren in een Riu-hotel op Boa Vista, om maar iets te zeggen, maar alle vluchten naar Cabo Verde zaten bomvol in die periode (de crisis slaat ongemeen hard toe, denk ik) en als we dan toch terug naar het ook zo goed als "zonzekere" Egypte wilden, konden we evengoed weer naar hetzelfde als de twee jaar voordien: 't is wat afgelegen maar tof, proper kamers, goed eten en drinken, een puike en vriendelijke service en een mooi strand met huisrif vlak voor de deur... én nog iets goedkoper dan de vorige keer, (met dank aan de zotten van IS en/of onlusten in Cairo en de Sinaï?)... in elk geval... meer moest dat niet zijn!

Wij dus weg... maar eerst was er nog wel toneel! 

IMG_4313.JPG

IMG_4310.JPG

IMG_4311.JPG

IMG_4314.JPG

IMG_4316.JPG

IMG_4318.JPG

IMG_4322.JPG

IMG_4324.JPG

IMG_4327.JPG

IMG_4328.JPG

IMG_4332.JPG

IMG_4342.JPG

Na afloop van mijn première van de Poetspoezen, bij de Toneelvrienden in Evere, gieten we in de bar van de Aula Toots nadien dus rap een laatste Duvel naar binnen en haasten ons dan spoorslags naar huis om valies en handbagage te checken, doen rap een dutje en staan tegen half vijf klaar met bagage te wachten op de taxi...

de rit naar en de check-in op het vliegveld gaan bijzonder vlot en de vlucht is tot mijn niet geringe verbazing op tijd weg... en het gaat onderweg zo vlot vooruit (wind mee?) dat we zelfs iets te rap daar zijn, want boven Port Ghalib - waar de luchthaven van Marsa Alam ligt - is er zo veel inkomende "traffic", dat we een eindje moeten ronddraaien...

Sharm el Sheikh en Taba zijn momenteel dicht - wegens ambrasmakende islamisten en terroristische aanslagen in die buurt en zo - dus alle zonnekloppers en duikers en ander volk dat naar de Rode Zee wil in de winter, wel die moeten allemaal het land binnen via Hurghada of Marsa Alam en de luchthaven van dat laatste dorp is er duidelijk niet op voorzien om meer dan één of twee vliegtuigen tegelijk af te handelen... de tarmac staat bomvol als we landen... en binnen is het een complete heksenketel!

IMG_4348.JPG

IMG_4349.JPG

Er zijn net voor ons vier Duitsers van o.a. Air Berlin en een paar Italiaanse vluchten geland en de hele aankomsthal staat afgeladen vol... rijen dik staan al die Duitsers te duwen en te zweten met stapels handbagage en veel te dikke frakken... en bij de Italianen jengelen de doodvermoeide kinderen en hun stilaan ambetante ouders zich daar dan nog bovenuit.

Wij staren aan de deur eerst een minuutje verbouwereerd naar dat spektakel maar krijgen opdracht om ons te melden aan de stand van Neckermann-België, en die staat helemaal vooraan in de hal, vlak naast de pascontrole!

We wringen ons dus vrolijk langs de zijkant doorheen de dichte drommen wachtenden, ik mompel al vorderend "entschuldigung" en "scuzi" en wijs bij pogingen tot verzet onschuldig en met lichtjes gepijnigde blik naar voren alsof ik het ook niet prettig vind en er ook niks aan kan verhelpen... hetgeen eigenlijk bij nader inzien nog waar is ook... dat laatste toch.

Knipogen

Terwijl ik mij aldus met de handbagage als stormram, een weg baan, met Martine in mijn kielzog geraak ik zonder noemenswaardige strubbelingen tot bij de Neckermann-kerel die onze Visa uitdeelt en die onze ID-kaart grondig vergelijkt met een lijst, onze namen na enig speurwerk vindt en de foto aan de visumkaart niet. We vullen fluks de "entry"-kaart in en schuiven dan direct mee door naar de grenscontrole vijf meter verder naar links... ik schat dat we door dat manoeuver zo ongeveer minstens 300 man voorsteken, maar we trekken ons de priemende blikken in de nek niet echt aan en staan na nog enkele stempels en twee andere controles op precies 17 minuten buiten... mét de valiezen... gezien de situatie binnen is dát een waar huzarenstuk...

IMG_4354.JPG

De wachtende vertegenwoordiger streept de namen aan en wuift ons door naar bus 126... we weten de weg naar de parking... 't is vlak voor de deur en de outdoor cafetaria is een rommelig terras met geen echte toog of bediening, enkel een automaat die alleen lokale munten aanvaard en wie heeft dat al op zak als hij net toekomt... en het publieke toilet... daar wil je als toerist echt niet naartoe... echt niet... geloof me vrij... ik vraag me dus elk jaar af wat die wegwijzer daar staat te doen, maar 't geeft wel direct "couleur locale"     IMG_4355.JPG

 

 

Vorig jaren wachtten hier meestal een bus of vier/vijf en enkele minibusjes... maar dit jaar staat de parking afgeladen vol!

IMG_4356.JPG

IMG_4350.JPG

IMG_4351.JPG

Zelfs de politie is duidelijk zichtbaar aanwezig met enkele pick-ups... en militairen staan hier en daar te kijken... ik voel me direct veilig... denk ik toch...

 

Na enig speurwerk ontdekken we bus 126 van Blue Sky...

IMG_4352.JPG

We zijn bij de eersten van onze groep die buiten zijn geraakt en de chauffeur staat te popelen om bagage in te laden... hij zwiert onze koffers in zijn vooronder en klampt me dan direct aan om geld te wisselen... "change for 10 euro?"

Ik heb toevallig een briefje van tien op zak en krijg een in aluminiumfolie gerold hoopje munten in de plaats... "You check!" straalt hij al ja knikkend en moffelt mijn - nu zijn - briefje handig weg... ik rol het worstje open en tel de munten om te constateren dat er maar negen euro en half kleingeld in zit... ik bekijk hem vragend, maar hij knikt voldaan "OK"... ofwel kan de mens niet tellen ofwel ben ik hier voor een halve euro in de zak gezet... en met de glimlach... we zijn nog geen vijf minuten buiten... dat belooft!

Ik besluit om die halve euro straks af te trekken van de fooi die we normaal geven... juist is juist... en daarbij... 't is crisis voor alleman!

Onschuldig    

Ieder voordeel heb zijn nadeel: als je de eerste buiten bent moet je daar ook wel het langst wachten... maar we staan liever in het zonnetje rustig te kijken (25 graden, beetje wind en stralend blauwe hemel) dan in een overvolle aankomsthal vol Duitsers... na een dik half uur is de laatste van onze bus ook door de menigte gesparteld en vertrekken we voor een rit van een dikke 100 km naar het zuiden... met tussenstops in de Hilton Nubian Resort... aan zowat de enige rotonde die de streek rijk is

IMG_4358.JPG

IMG_4359.JPG

 

en even verder zetten we nog een hoop volk af in de Sentido Kahramana Park...

We blijven uiteindelijk met twee koppels over voor onze Gorgonia... 't gaat dus niet druk zijn aan de balie!

Het is half vier als we toekomen... eigenlijk half vijf Egyptische tijd en half zes Gorgonia tijd... de klok loopt hier een uur voor op de rest van Egypte... dat geeft een uur meer zon in de namiddag!

We krijgen een bandje om... een zilver in de plaats van een blauw: als vaste klant krijg je andere kleurtjes afhankelijk van het aantal congés dat je hier doorbracht... vanaf drie is 't zilver, vanaf vijf goud en vanaf tien beurten doen ze je een zwart bandje om...

IMG_4473.JPG

IMG_4430.JPG

 

't is ondertussen dus hoogste tijd om aan een aperitief te beginnen en terwijl onze valiezen naar kamer 1078 worden gebracht (in dezelfde blok als verleden winter, maar twee kamers verder) trekken we naar de poolbar om proefondervindelijk vast te stellen of de gin-tonic-with-ice nog steeds hetzelfde smaakt in die plastieken pottekes... en ja hoor... 't is net of we nooit zijn weg geweest... de drank smaakt hetzelfde de bar en het zwembad komen direct bekend voor... kortom de sfeer en het weer zijn goed! de vakantie kan beginnen!

IMG_4466.JPG

't is bijna donker als we naar de kamer trekken om uit te pakken... krek dezelfde als verleden jaar, maar twee deuren verder... en tegenwoordig hebben ze zelfs BVN op TV... we kunnen dus naar de Hollandse versie van de Slimste Mens kijken... en naar Blokken en Thuis... alsof we dáár zaten op te wachten!

     

18:09 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Goede voornemens voor 2015

Er lag waarschijnlijk niet al te veel volk wakker van, maar de laatste maanden was het razend windstil op mijnen blog hier... te weinig tijd wegens bezig met van alles en nog wat zoals een weekje Diada in Barcelona met de VVB, een weekendje citytrip met de madam naar "Flanders Fields", heen en weer rijden met ouders naar klinieken voor (goed gelukte) operatieve ingrepen, een koppel lopende regies van theaterproducties... (begin van) opruim van mijn rommelkelder, aankoop van stapels strips (die allemaal gelezen en gecatalogeerd dienden)... daarbovenop bijzonder geringe ambitie om via dit medium veel zever te verkondigen... lichtjes uitgeblust en inspiratieloos... een titselke gefrustreerd omwille van niet nader te noemen situaties... hardnekkige en vooral aanslepende "writersblock"... kortom er waren verschillende redenen en oorzaken en het kwam er dus niet meer van... een trimester lang!

Maar zie... twee weken in de Egyptische zon hebben mij weer goesting doen krijgen in het produceren van (dagdagelijkse?) schrijfsels en gezien een nieuwe jaar traditioneel betekent dat een mens goede voornemens neemt en het volgen van dieet mij nogal onnozel - en voor al onzinnig - voorkomt, vooral vlak na twee weken intensief lampetten en feesten in een magnifiek all-inclusive hotel, gaan we vanaf nu dus terug trachten om - met regelmaat van de klok - zinnige en andere praat te verkondigen... ik weet wel nog niet of het een klok gaat worden die sowieso luidkeels alle uren en kwartieren slaat... of eerder eentje dat tussendoor een klein digitaal piepje geeft... maar om te beginnen gaan we al eens de volgende dagen vertellen over onze congé aan de Rode Zee... of ge nu vaste lezer waart (zijt) of toevallig passerende surfer... 't is maar dat ge het weet dat het vooral over zon, zee, strand, niksdoen en eten en drinken gaat gaan!  

IMG_4561.JPG

Ha ja... en voor ik het vergeet... allemaal een heel gelukkige Nieuwjaar van ons allebei en maak er een fijn, plezant en vooral gezond 2015 van! 

15:55 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-09-14

Dan zullen we dansen, zeven dagen lang, dan zullen we dansen...

BnB 2014 532.JPG

BnB 2014 531.JPG

BnB 2014 297.JPG

BnB 2014 296.JPG

BnB 2014 435.JPG

BnB 2014 424.JPG

Onze thuisbasis voor de tweede week ligt zoals gezegd op een boogscheut van de Ventoux, even buiten Mollans-sur-Ouvèze. Sinds zowat een decennium vertroetelen Ann en Jo hun gasten in hun chambres d'hôtes "Le Lit Qui Danse", een mooie Provençaalse villa met 4 gastenkamers en een gîte, een prachtige tuin met verschillende terrasjes tussen het groen in de schaduw, visvijvertjes vol koi's en ander kleiner gespartel, een zwembad van volwassen afmetingen, een zonneterras en bar met frigo en self-service én bedden... bedden van allerlei model en afmetingen... alwaar de zonnekloppende toerist indien nodig verkoeling kan zoeken, een dutje doen, wat liggen mijmeren of lezen of zijn roes uitslapen of gewoon genieten van het bijzonder fraaie uitzicht op de wijngaarden vlakbij, het dorp en de heuvels in de verte en vooral... van het zicht op de witte top van de mythische Mont Ventoux.  

BnB 2014 429.JPG

BnB 2014 294.JPG

BnB 2014 293.JPG

BnB 2014 421.JPG

BnB 2014 406.JPG

Onze kamer heet "Jazz"... 't is de eerste van het rijtje want ze ligt het dichtste bij het grote gemeenschappelijke terras en bij de bar en het zwembad en 't is ook die waar Fredje in slaapt tijdens zijn jaarlijkse wekenlange knutsel-, schilder- en hoveniersessie in de lente. We voelen er ons dus direct al een beetje thuis.

BnB 2014 324.JPG

BnB 2014 322.JPG

BnB 2014 323.JPG

't is een leuke, mooie kamer... een beetje vurig... met achterin een badkamer met toilet en douche... deze keer niet achter een gordijn maar een echte deur.

We hebben ook een salonnetje - tafel en twee zeteltjes - en een frigo met goed gevulde minibar en er hangt zelfs een echte trompet aan de muur, waar ik wijselijk met mijn pikkelen afblijf!

Iedere kamer heeft zijn eigen terrasje voor de deur met droogrek en tafel en stoelen... kortom, we zitten hier perfect en voelen ons direct helemaal Jazzy!

BnB 2014 325.JPG

Je kan hier een hele dag probleemloos bomvol krijgen met bijvoorbeeld luieren, lezen, zwemmen, aan de bar wat onwillig staan poseren voor de foto en andere interessante zomerse bezigheden... wat we de eerste dag ook doen... en 's avonds dan picknicken op je eigen terrasje...     

BnB 2014 290.JPG 

BnB 2014 320.JPG

BnB 2014 321.JPG

Maar drie keer in de week kruipt Ann achter haar kookpotten en schotelt haar gasten dan 's avonds een exquis dineetje voor... drie gangen, geserveerd aan de lange tafel... maar eerst en vooral een dik uur lang uitgebreid aperitieven... in de tuin... met een hele verzameling gevarieerde en vooral ongelooflijk lekkere warme en koude hapjes...

BnB 2014 433.JPG

BnB 2014 298.JPG

BnB 2014 299.JPG

We zitten telkens ruim op tijd fris gewassen en gekleed klaar voor de festiviteiten want het zijn elke keer opnieuw culinaire hoogtepunten van de veel te korte week... en wreed gezellige op de koop toe!

BnB 2014 436.JPG

BnB 2014 437.JPG

BnB 2014 398.JPG

BnB 2014 301.JPG

BnB 2014 302.JPG

Ik verdeel mijn tijd telkens zo ergonomisch mogelijk tussen het degusteren van een paar glazen ijsgekoelde Suze en het proeven van zoveel mogelijk hapjes en trek tussendoor ook al wel eens wat sfeerbeelden of vereeuwig - zoals ik dikwijls pleeg te doen - gewoon mijn taloor!

BnB 2014 391.JPG

BnB 2014 392.JPG

BnB 2014 438.JPG

BnB 2014 439.JPG

BnB 2014 440.JPG

BnB 2014 441.JPG

BnB 2014 442.JPG

BnB 2014 397.JPG

BnB 2014 395.JPG

BnB 2014 396.JPG

De liefde van de man gaat door de maag... zeggen ze... 't is dus sterker dan mezelf maar ik geraak op dergelijke momenten zo vervuld van culinaire voldoening, dat enkel een dikke kus aan de kokkin kan weergeven in welke graad van verheven degustatieve tevredenheid ik verkeer... en dan zijn we op dat eigenste ogenblik nog allengs niet begonnen aan het voorgerecht! 

Lachen

BnB 2014 393.JPG

BnB 2014 394.JPG

Want na de Suze en de chips, toastjes met pesto of rilette of vissla, waanzinnig lekkere zwarte gerimpelde olijven, minipizzas, kokkels, kikkerbilletjes, ansjovis of andere lekkernijen verhuizen we naar het terras waar het feestje verdergaat... terwijl de zon langzaam ondergaat en er soms al eens een rare wolk rond de Ventoux komt gedreven!

BnB 2014 443.JPG

BnB 2014 303.JPG

BnB 2014 305.JPG

BnB 2014 304.JPG

We wisselen wel telkens van kant: ik bedoel dat ik de ene dag in de richting van de keuken zit en de andere dag met zicht op het zwembad, maar het diner is in beide gevallen even lekker... echt lekker en de zitrichting heeft ook geen merkelijke invloed op de fles wijn die we bestellen: 't is Martinneke die kiest! 

BnB 2014 400.JPG

BnB 2014 401.JPG

BnB 2014 403.JPG

BnB 2014 404.JPG

BnB 2014 446.JPG

BnB 2014 448.JPG

BnB 2014 453.JPG

BnB 2014 451.JPG

BnB 2014 455.JPG

na het diner zakken de gasten af naar de bar, waar een koffie wordt geschonken... of ook al wel eens iets anders...

BnB 2014 456.JPG

BnB 2014 457.JPG

Kortom... 't is aan de ene kant wreed spijtig dat die "tables d'hôtes" maar drie keer per week wordt aangeboden... maar aan de andere kant is het een chance dat ze máár drie avonden per week wordt aangeboden... het zou anders helemaal niet goed komen met mijn tonnage!

's morgens wordt het ontbijt eveneens geserveerd aan die lange tafel... vlak naast ons, we moeten enkel het poortje door.

BnB 2014 524.JPG

Ik ben meestal voor zeven uur wakker en op en pleeg dan mijn dagelijkse vroege zwemmeke: ik duik graag voor het ontbijt al eens in het water... lekker fris en ge zijt direct goed wakker en hongerig en uw eten smaakt dus nog beter... hoewel dat bij mij eigenlijk altijd wel een beetje het geval is!

BnB 2014 527.JPG

BnB 2014 526.JPG

BnB 2014 528.JPG

BnB 2014 533.JPG

Le Lit Qui Danse ligt in vogelvlucht op 1500 meter van het centrum van Mollans-sur-Ouvèze... en langs de baan eigenlijk ook, want je kan zo goed als recht op recht er naar toe wandelen, want de haarspeld beneden aan Le Moustier kan je te voet afsnijden langs een paadje.

BnB 2014 289.JPG

BnB 2014 407.JPG

Na 20 minuten wandelen - waarbij het eerste deel over een rustige veldweg - sta je in het dorp aan de fontein en wasplaats en even verder aan de brug...

'k heb mijn kodakske niet bij, als we de eerste keer tot daar wandelen, maar de foto's van verleden jaar kunnen nog perfect dienen: er zijn ondertussen geen ingrijpende verbouwingen gebeurd... het ziet er nog steeds even stemmig uit.  

campertrip 2013 1098.JPG

campertrip 2013 1099.JPG

campertrip 2013 1104.JPG

Dit jaar kan je toevallig op de donderdag dat wij er zijn ook deelnemen aan zomerse feestelijkheden, het hele dorp wordt ingepalmd door tafels en stoelen, er staat een pizzakraam en de plaatselijke middenstand houdt een grote mosselsouper...

BnB 2014 415.JPG

BnB 2014 414.JPG

BnB 2014 413.JPG

BnB 2014 411.JPG

Het hoofdstraatje richting Faucon is vakkundig en hermetisch afgesloten voor alle verkeer, 't is te zeggen, ze hebben de tafels en stolen gewoon over de hele breedte gezet en in de Rue Faubourg - de andere richting - kan nog net één auto door, als de mensen aan de eerste tafels hun voeten intrekken, maar dat wil daarom niet zeggen dat ze het dorp verkeersvrij hebben gemaakt. Vanaf de brug mag je nog steeds vrolijk en onbekommerd het centrum in om je daar dan muurvast te rijden. Als de plaatselijke grapjas van dienst... een lichtjes beschonken en wat verweerde 75-plusser met zo een autootje-zonder-rijbewijs zich dan nog vlak in de enige doorgang parkeert, om zich vervolgens wat onvast aan de toog te installeren, is de chaos niet meer te overzien. Wij hebben niet gereserveerd voor de mosselen-friet, maar mogen ons toch aan een tafeltje zetten "en attendent que les gens arrivent", kijken de ogen uit en amuseren ons kostelijk... en de perfect geschonken en ijskoude Witte van Hoegaarden maakt mijn geluk compleet.

BnB 2014 412.JPG

BnB 2014 410.JPG

We wisten trouwens op voorhand dat je diende te reserveren voor de mosselen maar hebben verzuimd om het te doen en na een tiental minuten bekruipt me de goesting om toch eens te checken wat we gaan missen!  

BnB 2014 408.JPG

En bij nader inzien ben ik er precies niet rouwig om... om het feit dat we geen mosselen friet gaan kunnen degusteren tegen de zeer democratische prijs van 12€, bedoel ik... de frietjes zien er redelijk doenbaar uit en worden geserveerd in een zacht plastieken bakje en de mosselen... wel... hoe zal ik het zeggen... ze hebben hier een iets andere visie op het bereiden van schaaldieren dan in Vlaanderen: bij ons worden ze "a-la-minute" gekookt en opgediend in een deftig kastrolleke met deksel... hier koken ze het hele zwik tegelijk... en goed op voorhand... de open mosselen liggen vervolgens uren(?) te sudderen in grote pannen en als iemand een portie wil, roert de brave mens met het klakske eerst wat in de pan (niet met zijn klakske maar met een grote schuimspaan) en schept dan van vanonderen uit de pan een handvol mossels in een plastieken kommeke... en 't is zeker geen kilo 300, zoals bij ons de norm is... eerder een half kilootje zo te zien...   

BnB 2014 409.JPG

Ik bestudeer uitgebreid de hele procedure, popel om te vragen of ik er eentje mag proeven... maar doe het bij nader inzien toch liever niet... mosselen zijn weliswaar weekdieren en we zijn donderdag... met die timing zit het dus wel goed, maar volgens mij moeten die beestjes op deze manier klaargemaakt zowat caoutchouc zijn.     

We versassen rond een uur of zeven naar de andere kant van de brug, waar we ons op een hoek neervlijen op het terrasje van "Restaurant Café Des Sports", het ziet er van buiten niet uit, maar 't blijkt een propere bedoening en ze serveren er best lekker eten... zo een beetje met "Aziatische toets"!

BnB 2014 416.JPG

BnB 2014 417.JPG

In het pikdonker geraken we na ons diner toch nog redelijk vlot weer tot aan onze chambres-d'hôtes, overwegen nog even om een nachtelijk plonske te doen, maar besluiten dan toch maar om de dag af te sluiten met een goed glas wijn. 

BnB 2014 402.JPG

BnB 2014 419.JPG

 

Je kan niet alleen naar Mollans wandelen, maar ook verder weg op verkenning in de streek, maar dan moet je wel de fiets nemen, zoals sommige fanaten... of de cabrio... zoals een meer "resonabele" mens!

Stoer

Eén van de leuke bestemmingen is bijvoorbeeld Vaison-la-Romaine, waar het op dinsdag markt is en het hele stadje overspoeld wordt door toeristen!

In 1992 werd het ook overspoeld... door de Ouvèze die na een heel heftige stortbui veranderde in een alles verwoestende stroom...  er vielen 37 doden en er was voor honderden miljoenen schade, maar de Romeinse brug hield stand!   


Volgens mij parkeer je best in de buurt van de kathedraal, 't daar zijn rustige straten en je bent op nog geen 10 minuten op de markt en kan eerst een kijkje nemen in de kathedraal en even verder heb je mooi uitzicht op de opgravingen! 

BnB 2014 308.JPG

BnB 2014 306.JPG

BnB 2014 307.JPG

BnB 2014 309.JPG

Die kerk staat trouwens precies ook op oud een veel ouder Romeins bouwsel, of anders hebben ze stukken van ruïnes gebruikt voor de funderingen.

BnB 2014 310.JPG

BnB 2014 311.JPG

BnB 2014 317.JPG 

BnB 2014 312.JPG

Als je de markt volgt op de Avenue Charles de Gaulle, kom je uit aan die stevige Romeinse brug, waaronder de Ouvèze kalmpjes kabbelt.

BnB 2014 315.JPG

Maar het stokoude bouwwerk krijgt het op zo een marktdag wel zwaar te verduren van automobilisten, die absoluut zo dicht mogelijk bij de kraampjes willen parkeren en zeker geen voorrang wensen te geven aan al die verdomde tegenliggers!

BnB 2014 314.JPG

BnB 2014 313.JPG

Boven op de brug zijn we getuige van een soort verkeersinfarct, iedereen staat in de weg van de andere en geeft geen duimbreed toe... en het duurt tot één of andere toerist (een flic op congé?) er zich mee bemoeit en er na veel gewijs en gewuif er in slaagt de knoop te ontwarren.   

BnB 2014 316.JPG

Je kan - als er verkeerstechnisch niks meer te beleven valt - best tot op de Place Montfort wandelen, daar zijn er verschillende cafés en restaurants en heb je het meeste kans om een zitje te bemachtigen.

Ze schenken er zelfs bieren van bij ons, zoals Duvel en Maredsous... maar dat weiger ik categoriek te bestellen, ik rij geen 1000 kilometer ver naar het zuiden om daar dan iets te pakken dat ze bij ons ook hebben.   

BnB 2014 318.JPG

Het Provencaalse Bière des Cigales kost voor een halve liter zowat even veel als een La Chouffe of Duvel... het is een grote plas en 't is goed fris... maar daarmee is dan ook alles gezegd... misschien toch maar mijn mening herzien!     

Er is in de streek natuurlijk ook wel wat anders te doen dan op markten rondlopen en pinten drinken... je kan bijvoorbeeld een mooie tocht maken helemaal rond de "Dentelles de Montmirail" en halfweg de rit eens stoppen en er dan zelfs te voet naartoe klimmen.

Die Dentelles de Montmirail is een heel speciaal gevormd rotsmassief met smalle uitstekende rotspieken die uitsteken bovenop de kam van de heuvels. Het ligt 17 km ten oosten van de top van de Ventoux. Volgens de reisgids vertrek je best in Crestet en bol je dan in wijzerzin helemaal rond het massief langs Malaucène, Suzette, Beaumes-de-Venise, Vacqueyras tot in Gigondas, waar je met de auto langs een (wreed slecht) wegeltje tot op de Col du Cayron kan geraken waar een parking is.

BnB 2014 328.JPG

BnB 2014 327.JPG

BnB 2014 329.JPG

BnB 2014 332.JPG

In Gigondas kan je een terrasje doen en wijn proeven bij de lokale producenten... of gewoon ook even stoppen om water kopen, als je vergeten bent om dat mee te brengen.

BnB 2014 331.JPG

BnB 2014 330.JPG

Er is een grote parking aan les Florets, op 300 meter hoogte, maar je ook verder omhoog langs een zoals gezegd wreed slecht pad, nog 700 meter verder en 100 hoger, tot op de laatste parking. Je weet dan gelijk of je banden en vering nog helemaal in orde zijn!

BnB 2014 333.JPG

BnB 2014 334.JPG

en van daar begint de klim naar de rotsformatie op de kam... een paadje loodrecht omhoog door een bos... de voet van de rotsen ligt 150 meter hoger!

BnB 2014 335.JPG

BnB 2014 336.JPG

BnB 2014 337.JPG

BnB 2014 338.JPG

BnB 2014 339.JPG

BnB 2014 342.JPG

BnB 2014 340.JPG

BnB 2014 341.JPG

Een half uur later sta je boven... bezweet en redelijk uit de adem... maar het uitzicht is de moeite waard!

BnB 2014 344.JPG

BnB 2014 345.JPG

Je kan dan naar de andere kant doorsteken en een wandeling van 6 km maken, helemaal rond de top en door de vallei erachter, of een kortere trip doen van 2 km, langs de noordkant tot op het einde van de pieken, daar naar beneden en langs een baantje terug naar de parking.

Wij opteren voor die laatste versie, de korte, en volgen 750 meter ver een paadje dat bovenop de kam vlak onder de rotsen kronkelt tot bijna boven op de meest oostelijke piek.

BnB 2014 346.JPG

BnB 2014 348.JPG

BnB 2014 347.JPG

BnB 2014 349.JPG

BnB 2014 350.JPG

BnB 2014 351.JPG

BnB 2014 352.JPG

BnB 2014 353.JPG

BnB 2014 355.JPG

BnB 2014 358.JPG

BnB 2014 359.JPG

BnB 2014 360.JPG

BnB 2014 361.JPG

BnB 2014 362.JPG

BnB 2014 357.JPG

wij doen er precies een uur over om die 750 meter langs een soms wel heel virtueel paadje op en af te klauteren... Maar dat kan waarschijnlijk rapper... als je een beter conditie hebt... de afdaling langs een vrij kale helling gaat een stuk vlotter... daar is het pad ook veel zichtbaarder aanwezig.  

BnB 2014 364.JPG

BnB 2014 363.JPG

BnB 2014 366.JPG

BnB 2014 367.JPG

BnB 2014 368.JPG

Je kan aan de andere kant weer een bergje op naar een panoramapunt, maar dat hoeft voor ons niet meer... om half één zitten we beneden op een bank uit te blazen en besluiten vanaf daar de grindweg naar de parking te nemen, zonder verdere omwegen of bijkomende klimmetjes

BnB 2014 369.JPG

BnB 2014 371.JPG

BnB 2014 372.JPG

BnB 2014 373.JPG

Om precies één uur staan we weer aan de auto en rijden even later heel voorzichtig het baantje af tot op de verharde weg...

BnB 2014 374.JPG

BnB 2014 375.JPG

Na Gigondas kan je verder het massief rond volgen langs velden en vooral wijngaarden en kom je vanzelf in Séguret. Nu ja, je moet wel de zijweg inslaan naar het dorp, maar het ligt al van in de verte stemmig tegen een heuvel te liggen.

BnB 2014 377.JPG

Het is een leuk Provençaals en ook nog een beetje middeleeuws dorpje... stemmige straatjes, een mooie fontein, een paar winkeltjes, een ijssalon met veel te weinig plaats op het terras en ruim onvoldoende horecagelegenheden.

BnB 2014 379.JPG

BnB 2014 380.JPG

BnB 2014 381.JPG

BnB 2014 383.JPG

BnB 2014 384.JPG

BnB 2014 385.JPG

We drentelen een half uurtje door de straten, met Martine op kop, zoeken ons in het zweet naar een café of bar, vinden uiteindelijk een restaurant met bomvol terras maar geraken toch binnen aan een drankje... besluit, 't is een schoon middeleeuws dorp, maar ze zitten hier - om in de sfeer te blijven peins ik -  nog een paar eeuwen achter op gebied van toeristische infrastructuur... ge moogt in elk geval niet plat op de middag proberen aan eten te geraken of anders hebben wij de rest van de horecazaken gewoon niet gevonden... dat kan ook... maar toch...

De parkings - er zijn er een stuk of vijf - liggen iets buiten het dorp, zijn gratis en staan bijlange niet vol... hoe het dan moet met het eten als het hier echt héél druk is... dat vraag ik me af... boterhammen meebrengen?

Van Séguret is het maar een goeie 20 km meer tot in Mollans en Vaison heb je al gezien als je naar de markt bent geweest. Een dik half uur later sta je weer aan Le Lit Qui Danse en daar kan je - als je boodschappen hebt gedaan en er nog iets over is in de frigo - bij thuiskomst een stukje smikkelen op je eigen terrasje... en daarna een frisse duik nemen in het zwembad en je dan afkappen in een ligzetel... of op een bedje in de tuin... om te bekomen van de inspanningen van de beklimming der Dentelles. 

BnB 2014 386.JPG

BnB 2014 291.JPG

En nadien ben je in de late namiddag - desgewenst - bevoorrechte getuige van het dagelijks ritueel van het voederen der vissen... deze delicate taak wordt bij voorkeur toevertrouwd aan de jongste gasten, die zich uitermate plichtbewust kwijten van hun taak!

BnB 2014 387.JPG

BnB 2014 389.JPG

BnB 2014 390.JPG

BnB 2014 430.JPG

BnB 2014 431.JPG

BnB 2014 434.JPG

BnB 2014 388.JPG

Martinneke stond er bij, keek er naar en zag dat het goed was... en 't moet gezegd... de vissen hebben deze zomer géén honger geleden... net als wij!

Maar afgezien van delicieuze spijzen geserveerd door Ann op zelfgemaakte teljoren, verstrekt het koppel ook nog andere diensten aan de gasten: je kan onder deskundige leiding van Jo bijvoorbeeld gaan fietsen of hij geeft goeie raad in verband met uitstappen en trektochten en bezienswaardigheden in nabije of verre omgeving... het rijden met fietsen lieten wij bewust links liggen... wegens te dik, te povere fietsconditie en vooral het ter plaatse ontberen van een eigen fiets... maar we kochten wel een schitterend fietsbloeske - ontworpen door Ann - dat nu thuis in de schuif ligt te wachten op... nu ja... voorlopig is 't op Godot, want fietsen zit er momenteel niet in... de voorbereidingen voor volgende week nemen te veel tijd in beslag, want zaterdag vertrekken we met een paar vrienden van de Vlaamse Volksbeweging naar Barcelona om deel te nemen aan de "Diada" en bijhorende feestelijkheden... maar we wijken af!

Een uitstap die ik absoluut niet wil missen is de Gorges de la Nesque, de tunnels zijn op sommige plaatsen te laag en smal voor een zwerfwagen, daar zijn we dus vorige jaren niet kunnen passeren. En als we dan toch bezig zijn, wil ik gelijk nog eens een keer de berg over ook!

Je start in Mollans en neemt daar de weg die langs de flank van de vallei van de Toulourenc loopt...

BnB 2014 458.JPG

BnB 2014 461.JPG

BnB 2014 462.JPG

BnB 2014 463.JPG

Na 15 km kom je voorbij het dorpje Brantes, dat hoog tegen een bergwand ligt geplakt

BnB 2014 465.JPG

en nog tien km verderop arriveer je dan in Montbrun-les-Bains

BnB 2014 466.JPG

waar het - toevallig - markt is... boerenmarkt!

BnB 2014 467.JPG

BnB 2014 468.JPG

Je kan er een terrasje doen, maar je dient in sommige zaken rekening te houden met zeer volwassen wachttijden: wij vinden een plaatsje op het terras van een soort macrobiotische sapjesbar, gerund door een paar zwaar getatoeëerde hippiedames, waarvan de uiterste versheidsdatum duidelijk al even is overschreden.

Hun sapjes zijn echter kakelvers, want het fruit wordt "a-la-minute" ter plekke geschild en geperst... maar wel tegen een héél héél héél gezapig tempo... ik bestel een gemengd fruitsapje en een soort milkshake, de dame verdwijnt fluks naar binnen en wij wachten... en wachten... en wachten... en ondertussen komt er volk toe, dat ook iets bestelt... en wacht... en soms weer verdwijnt zonder te hebben gedronken...

en wij doen een praatje met de andere wachtende aan de tafel naast ons, die uitleggen dat ze hier altijd al niet van de rapsten zijn, ook als er geen markt is, maar dat ze nu werkelijk een "coup-de-feu" hebben... en we lachen allemaal hartelijk om de situatie en heel af en toe komt de - overigens heel vriendelijke - ouwe hippiemadam met een vol glas buiten... soms zelfs met twee tegelijk... voor andere tafels... na 50 minuten is het plots toch aan ons...

Ik pols haar over de mogelijkheid om de rekening dadelijk te vereffenen, want we zijn bang dat we anders weer wat gaan moeten wachten en we willen vandaag nog ergens naartoe!

Ze begrijpt me volkomen zegt ze, maar ze kent de prijs niet precies, dus moet eerst binnen even checken... ik loer wat verbouwereerd naar de menukaart op tafel, waar de prijzen óók op staan, maar een later is ze er al weer en ontvangt mijn centen en legt omstandig uit dat het allemaal wat tijd in beslag neemt, omdat elke tafel apart wordt afgehandeld en er telkens nieuw vers fruit dient geschild en in stukjes gesneden en geperst of -mixt in de blender en zo...

Wij zeggen dat we het volkomen begrijpen, slagen er in om te betalen en genieten dan van ons drankje en 't moet gezegd ... 't is vers, fris en lekker... echt lekker!

BnB 2014 469.JPG

met al dat sapgedoe is het kwart voor twaalf als we in Montbrun vertrekken... BnB 2014 471.JPG

We rijden door Sault, vergeten onderweg foto's te nemen van de lavendelvelden en staan na een half uur aan het begin van de Gorges...

BnB 2014 472.JPG

BnB 2014 473.JPG

BnB 2014 474.JPG

Het landschap is schitterend, veel plaats om veilig te stoppen is er niet echt... maar na een paar kilometer kom je aan een panorama met redelijk wat parking... en een heel speciale bezoeker

BnB 2014 485.JPG

BnB 2014 486.JPG

BnB 2014 478.JPG

BnB 2014 475.JPG

BnB 2014 477.JPG

BnB 2014 484.JPG

BnB 2014 481.JPG

Een volwassen everzwijn ligt te soezen in het zonnetje en heeft hier blijkbaar zijn vaste stek, volgens een madam uit de buurt is het redelijk tam en doet het niks als het je kent... ik ken het niet, wens dat eigenlijk zo te houden en kom dan ook niet te dicht... wel een mooi beestje... het ontbreekt een stukje poot, maar gemarineerd in rode wijn en geserveerd met kastanjepuree, witloof en kroketten zou het het middelpunt van een feestje kunnen wezen!

Tong uitsteken

De rest van de Gorges de la Nesque komen we geen ever of andere zwijnen meer tegen, wel een groepje ezels op moto's en zelfs nadien nog enkel op velo's, die denken dat in scherpe bochten de witte lijnen op de baan enkel dienen ter versiering van het wegdek.

BnB 2014 487.JPG

BnB 2014 488.JPG

BnB 2014 489.JPG

Maar we geraken zonder moeite overal onder en door, doen een terrasje in Villes-Sur-Auzon en vatten dan de klim aan naar de top van de Ventoux.

BnB 2014 491.JPG

Ik weet niet welke tijd de gemiddeld goed getrainde wielertoerist zet op het traject van Bédoin naar boven, maar wij staan op iets minder dan een half uur boven... met een 308CC 1600 HDi van 115 pk... en 't had nog veel rapper gekund, als de weg niet vol zwalpende fietsers had gezeten en die stomme Duitse met haar ouwe VW-camionette mij direct had laten voorbijsteken in de plaats van mij op te houden, de eerste anderhalve kilometer na de Chalet Reynard!

BnB 2014 492.JPG

BnB 2014 493.JPG

BnB 2014 494.JPG

BnB 2014 496.JPG

Op het laatste stuk ligt de weg echter helemaal vrij, geef ik verkwistend gas en vlieg voorbij schapen en door bochten, kom met een brede glimlach boven en kan daar mijn banden even laten afkoelen in een plas... of ze zitten met een lek, of 't heeft hier precies geregend, maar dat zal ons een zorg wezen. We staan er... boven op de Mont Ventoux!

BnB 2014 497.JPG

BnB 2014 500.JPG

BnB 2014 501.JPG

BnB 2014 502.JPG

BnB 2014 504.JPG

BnB 2014 503.JPG

We genieten een tijdje van het uitzicht, bestuderen de vallei van de Toulourenc, waar we vanochtend zijn doorgereden en stappen dan weer in om af te dalen naar Malaucène...

BnB 2014 505.JPG

BnB 2014 508.JPG

BnB 2014 507.JPG

Ik ben nadien geweldig tevreden van mezelf... 'k heb nu de berg beklommen als passagier op de achterbank van een Opel Rekord (heel lang geleden in de jaren 60 met mijn ouders), al twee keer met een zwerfwagen en nu met de cabrio... met de moto, dát zou nog fijn zijn... en met de fiets... dat laat ik best aan anderen over... peins ik!       

Behalve bergen op en af rijden en zo kan je ook meer fysieke tochtjes maken: de Gorges de Toulourenc liggen op een paar kilometer van de "Lit Qui Danse" en je kan te voet vanaf Veaux door die kloof wandelen...

Martine ziet het niet zitten, maar Luk, een kennis die toevallig op bezoek is, wel en samen vatten we de tocht aan... omdat ik niet zeker ben dat mijn digitaal fototoestelletje deze expeditie zou overleven, neem ik het niet mee... spijtig, want het was wel te doen geweest... de enige foto die we dus hebben is er eentje van nadien... bij het bekomen van de doorstane "ontberingen"

BnB 2014 427.JPG

en mijn koraalsloefkes - verleden winter in Egypte gekocht - blijken geen ideaal schoeisel en zijn nadien zo goed als rijp voor de vuilbak...

BnB 2014 426.JPG

Voor schoen en sandaal minder sletige sportactiviteiten worden echter ook georganiseerd: je kan pingpongen of vogelpikken, maar het plezantste is als de hele bende gasten - onder impuls en deskundige leiding van Luk - meedoet aan een petanquetornooi!

BnB 2014 509.JPG

BnB 2014 512.JPG

BnB 2014 515.JPG

BnB 2014 510.JPG

BnB 2014 511.JPG

BnB 2014 514.JPG

BnB 2014 517.JPG

BnB 2014 518.JPG

BnB 2014 519.JPG

BnB 2014 516.JPG

De strijd was lang, hard, dorstig, op het scherp van de snee maar fair en wie er uiteindelijk gewonnen heeft... tja... dat heeft eigenlijk géén belang!

Een week gaat in Le Lit Qui Danse (te) snel voorbij en zonder dat je het goed beseft moet je alweer inpakken... de laatste avond kan je bijvoorbeeld afsluiten in een restaurantje in de omgeving... wij hebben Fredje beloofd dag te gaan zeggen bij zijn vrienden en trekken dus naar het terras van la Loupiotte in Le Crestet, verleden jaar mochten we daar met de camper op de parking blijven slapen na een zwaar avondje... dit jaar moet ik nog rijden... maar dat kan de pret niet bederven...

BnB 2014 520.JPG

BnB 2014 521.JPG

Vissoep met croutons, entrecôte en sorbet... een Suze vooraf en één glaasje wijn... en nadien komen we allengs geen politiecontrole tegen...

Zondagochtend is het dan zo ver... voor dag en dauw op... géén zwemmeke, want mijn zwembroek is al ingepakt, maar een toertje door de tuin in de opkomende zon... 

BnB 2014 422.JPG

samen voor de laatste keer ontbijten, dag zeggen tegen de vroege vertrekkers, een kijkje nemen in die andere kamer en dan een laatste blik op ons terras en kamertje... en het zit er op!

BnB 2014 534.JPG

BnB 2014 530.JPG

BnB 2014 535.JPG

We geven een hand aan Jo en zoenen Ann en zeggen dag tegen de anderen, wensen iedereen een goede terugreis en zijn vertrokken... in twee dagen terug naar huis met tussenstop in dezelfde B&B in de Jura als bij het komen... en van komen gesproken... hier komen we zeker weer... zeker weten!

        

16:50 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

26-08-14

"van teen naar tander"

Zondag is het zover: de week in de eerste B&B zit er op... op naar de tweede!

BnB 2014 262.JPG

 

BnB 2014 264.JPG

We ontbijten, pakken in en zeggen vaarwel tegen de andere gasten, en hopelijk tot weerzien tegen Ira en Johan en tegen Perle, de hond en rijden om half tien voorzichtig het weggetje naar beneden... met het dak nog dicht want 't is de moeite nog niet het open te doen.

We draaien op de grote baan rechtsaf richting Barjac en bollen dan gezapig ongeveer recht naar het oosten... naar de Mont Ventoux en Mollans-sur-Ouvèze, waar B&B Le Lit Qui Danse een week de thuishaven zal zijn, we kwamen er al op verkenning in 2013 en dat bezoekje viel zo dik in de smaak, dat we toen na de congé direct boekten voor dit jaar!

't Is alles bij mekaar nog geen 100 km ver, dus we willen onderweg rustig wat de toerist uithangen en Johan heeft ons enkele hints gegeven, de eerst stop ligt op nog geen 20 minuten verder: Montclus.

BnB 2014 265.JPG

Een mooi middeleeuws dorpje op een heuvel, met beneden een oude, smalle en vrij lage brug over de Cèze... eentje zonder reling bovendien en met tegenliggers... maar we moeten er met de auto niet echt over, dus doen we dat ook niet.

BnB 2014 266.JPG

Het dorp zelf ligt er op een zondag om 10.00u nog ingeslapen bij.  

BnB 2014 267.JPG

BnB 2014 272.JPG

BnB 2014 268.JPG

BnB 2014 269.JPG

Het kasteel is dicht en verder is er eigenlijk niks... geen cafe met terras, geen bakker, geen winkel... er staat op het dorpspleintje wel een podium en tenten, want gisteren is er hier precies een zwaar(?) feestje gehouden... vermoedelijk ligt de voltallige bevolking zijn roes uit te slapen!

BnB 2014 270.JPG

We willen de inboorlingen niet wakker maken en sluipen - na ons bezoek van een kwartier - zowat geruisloos weer het dorp uit...  

Aan de andere kant ligt er - volgens een bord aan dat oude bruggetje - een bar-restaurant, maar eigenlijk is het wat te vroeg om al te aperitieven... dus naar de parking de auto in, het dak nu open en wij weer weg.

We rijden  terug naar de "départementale" en besluiten nog eens te stoppen in Goudargues, 10 kilometer verder... misschien is daar wel iets te beleven... en dat valt heel hard mee... 't is een leuk dorp waar een kanaaltje dwars door het centrum loopt en in de schaduw van de platanen langs het water heb je een hele laan vol winkeltjes en cafés met terrassen, maar je kan eerst een mooie wandeling maken rond het centrum, bijvoorbeeld tot aan de oude wasbekkens.

BnB 2014 274.JPG

BnB 2014 273.JPG

BnB 2014 275.JPG

BnB 2014 276.JPG

BnB 2014 277.JPG

BnB 2014 278.JPG

't Is half twaalf als we ons met enige moeite losrukken van het terras aan het water, de hete auto inkruipen en het dak diret weer open doen... en iets voor de middag passeren we met de haren in de wind Pont-Saint-Esprit en nemen de oude 400 m lange brug over de Rhône

BnB 2014 279.JPG

Vier jaar geleden reden hier een paar jonge opgefokte gastjes met een dito BMW bijna de spiegels van de camper toen ze mij probeerden voorbij te steken vlak voor de linkeroever, op een plaats waar het daarvoor eigenlijk iets te smal is... dit jaar zijn wij een pak smaller, maar niemand wil nu voorbij en we geraken vlot de rivier over... en bollen even verder de TGV-lijn onderdoor en nog even verder het kanaal Donzère-Mondragon over en staan om 10 na twaalf in Mondragon zelf.

BnB 2014 282.JPG

BnB 2014 281.JPG

BnB 2014 280.JPG

't is onderwijl redelijk heet aan het worden... de smalle straatjes zijn hier ook zo goed als uitgestorven... blijkbaar zijn de inwoners hier slimmer dan de gemiddelde toerist... ze blijven binnen als het te warm is!  

Maar we vinden toch een café dat op zondag open is... met terras en schaduw!

BnB 2014 283.JPG

't is niet het meest gezellige terras dat we al tegenkwamen en de sanitaire installaties gaan ook niet direct een internationale prijs voor stijl, infrastructuur en propertijd in de wacht slepen... maar de Perrier komt uit een ijskoud blikje en het glas is deftig afgewassen!

Eten kan je hier niet... de hele maand augustus is het restaurant dicht... niet dat we daar zin in hadden en wreed rouwig om zijn... die groezelige WC indachtig. 

We besluiten op het gemak door te rijden richting Ventoux en onderweg uit te kijken naar een restaurantje dat wel open is... liefst een "deftig" exemplaar.

We passeren het volgende half uur heel stemmige dorpen en bijzonder rustige wegen en mooie landschappen en talrijke wijnboeren en nog van alles, maar niet direct restaurants-met-terras-in-de-schaduw-en-parking tot we vlak voor Tulette "le Relais de Costebelle" zien liggen, een hotel-restaurant-pizzeria, met grote parking vooraan, een schaduwrijk terras en meubeltjes in frisse kleuren.  

BnB 2014 285.JPG

't is mijn derde Perrier van de dag, maar ik mag van Martinneke eens proeven van haar karafke wijn, mijn salade Cézar en haar tomatencoulis met aubergine (of zoiets) zijn lekker en we moeten bijna wringen om de pizza op te krijgen.

BnB 2014 286.JPG

BnB 2014 287.JPG

Aan de tafel naast ons komen na een half uurtje twee koppels Vlamingen toe... uit de Kempen zo te horen... nu ja, het zit hier in de streek vol Vlamingen en hoe dichter je bij de Ventoux komt, hoe groter de densiteit... vermoedelijk allemaal enkel en alleen om die beroemde berg op te fietsen, behalve ik, ik heb al meer dan 40 jaar een rijbewijs en als ik misschien - hoogst waarschijnlijk - eens naar boven wil bollen, zal 't met de cabrio zijn! Maar deze kempenaars zijn dat precies toch ook niet van zin, want ze hebben geen fietsen bij.

We zijn dus niet alleen... er zijn tot mijn niet geringe verbazing toch nog een paar "minder sportieve" landgenoten die in de zomer naar deze contreien trekken zonder vélo op de trekhaak of dak...

En met die geruststellende gedachte rijden we even later richting Vaison-la-Romaine en draaien tegen half vier vlotjes en in één keer door de haarspeldbocht van Le Moustier, even buiten Mollans-sur-Ouvèze

Verleden jaar met die gehuurde camper was dat even manoeuvreren en goed mikken geblazen, maar nu draai ik onze Peugeot het baantje op met twee vingers in de neus... heuu... figuurlijk dan!  

campertrip 2013 1096.JPG

campertrip 2013 1088.JPG

500 meter verder staan we voor het trapje en de deur van "Le Lit Qui Danse"... en worden even later boven hartelijk ontvangen door An en Jo.

BnB 2014 292.JPG

We zijn er... de volgende zeven dagen ga ik het hier eens goed van pakken!     

 

14:16 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-08-14

B&B MASVANUS in Avéjan

De eerste week van onze congé zitten we dus in Avéjan, ongeveer op de grens van Ardèche en Gard en 15 kilometer ten zuiden van Vallon-Pont-d'Arc en de Gorges de l'Ardèche in de chambres-d'hôtes van Johan en Ira.  

't is een mooi gerestaureerde "Mas" met vier gastenkamers, iets buiten het dorpje aan een smal wegeltje gelegen, omhoog tegen een steile helling, met zwembad en een uitgestrekte tuin met verschillende gezellige en romantische hoekjes én een prachtig uitzicht op een vallei.

BnB 2014 174.JPG

BnB 2014 048.JPG

BnB 2014 176.JPG

BnB 2014 164.JPG

BnB 2014 165.JPG

BnB 2014 168.JPG

BnB 2014 167.JPG

BnB 2014 171.JPG

BnB 2014 172.JPG

BnB 2014 173.JPG

BnB 2014 212.JPG

BnB 2014 175.JPG

BnB 2014 177.JPG

BnB 2014 178.JPG

BnB 2014 179.JPG

BnB 2014 180.JPG

Ik merk nu dat ik precies maar één kant van de kamer heb getrokken...

BnB 2014 241.JPG

BnB 2014 259.JPG

 

Het bed staat er dus niet op, maar dat is groot en comfortabel, enkel het hoofdkussen is te plat naar mijn normen, 'k heb thuis een speciaal voorgevormd model en zou dat beter meenemen op congé, want de kussens voelen sowieso overal en altijd minder lekker aan dan dat van mij!

Maar de kamer is dik in orde, achter het gordijn ligt een badkamertje met WC en douche, we krijgen alle dagen propere handdoeken... ook badhanddoeken voor aan het zwembad, er staat elk dag na de kuis voor ieder een vers flesje water op het nachtkastje klaar, je bed wordt dagelijks opgemaakt voor jou en de kamer gepoetst... kortom, 't is warempel een B&B met hotelservice!

Stoer

Je hebt ook één kamer aan de voorkant, met eigen apart terras, maar de andere drie, dus ook de onze, geven uit op het zwembad.

 

BnB 2014 220.JPG

BnB 2014 215.JPG

 

BnB 2014 045.JPG

je hebt daar dus ook een eigen terrasje, met tafel en stoeltjes om even te zitten... maar je kan indien gewenst ook uren lekker liggen luieren aan het zwembad...

BnB 2014 182.JPG

BnB 2014 163.JPG

BnB 2014 181.JPG

Het weer is echter deze zomer wat wisselvallig... soms hangt er 's ochtends al eens mist... 

BnB 2014 258.JPG

BnB 2014 257.JPG

BnB 2014 256.JPG

en soms is het al wat meer bewolkt...

BnB 2014 046.JPG

BnB 2014 219.JPG

Maar dat bewolkte weer geeft je de gelegenheid om zo al een keer een wandeling te doen naar de rivier de Cèze, die een kleine twee kilometer verder stroomt... om er te geraken kan je niet missen: 't is altijd het - soms wel wat slijkerige - wegje volgen!

BnB 2014 049.JPG

BnB 2014 050.JPG

BnB 2014 051.JPG

BnB 2014 052.JPG

BnB 2014 053.JPG

BnB 2014 054.JPG

BnB 2014 055.JPG

BnB 2014 056.JPG

BnB 2014 057.JPG

't is een prachtig stuk natuur en heel rustig... je komt er weinig of geen volk tegen en er is ook geen passage van kajaks of ander gepeddel, want even verder stroomafwaarts ligt een héél groot naturistencentrum en die gasten hebben bij de overheid verkregen dat er op dit stuk geen afvaart met gehuurde kajaks toegelaten is.

Om weer te keren neem je best dezelfde weg terug... er staan op de wandelkaart (Ira en Johan stellen een hele verzameling kaarten en brochures van de streek ter beschikking!) weliswaar enkele paadjes vermeld, maar één of andere rijke Parijzenaar heeft diezelfde overheid(?) onlangs zo gek gekregen dat hij hectaren grond mocht huren én afbakenen met hoge draadversperringen... kwestie van een fors privé jachtgebiedje te kunnen creëren en daar dan ten gepaste tijden wat everzijnen op te zetten en nadien af te schieten met de matuvu-vriendjes... kilometers afsluitingen staan er en daardoor is het bijzonder onduidelijk geworden langs waar je tegenwoordig kan lopen...

BnB 2014 058.JPG

Wanneer je dus als nietsvermoedende toerist het bos intrekt, weet je niet waar je aan begint, loop je prompt verloren en volgt noodgedwongen "den draad" tot die ergens afdraait maar het duurt bijgevolg ellendig lang voor je weer op begaande paden geraakt!

Het is aan te raden dergelijke trektochten niet aan te vatten bij felle zon... wat bij ons gelukkig niet het geval is... tevens best een voorraad water mee te nemen voor onderweg... wat bij ons spijtig genoeg niet het geval is... en zich vooraf uit te rusten met degelijk schoeisel... wat bij ons half en half het geval is!

BnB 2014 059.JPG

BnB 2014 061.JPG

BnB 2014 062.JPG

BnB 2014 065.JPG

BnB 2014 067.JPG

Je kan eveneens een wandeling naar het dorp maken... het gehucht Avéjan zijn we doorgereden bij aankomst en daar is... hmm... niks te zien, maar in Saint-Jean-de-Maruéjols zijn enkele bezienswaardigheden, een winkel en zelfs een café! Het ligt maar twee en een halve kilometer ver... dus je kan er gerust - zelfs met een omweg - naar toe stappen. de route gaat heel even langs de grote baan, maar aan de asfaltmijn kan je afslaan en van daar langs veld- en andere rustige wegen tot aan een oud bruggetje en molen wandelen. 

BnB 2014 073.JPG

BnB 2014 074.JPG

BnB 2014 075.JPG

BnB 2014 076.JPG

BnB 2014 077.JPG

BnB 2014 079.JPG

BnB 2014 078.JPG

BnB 2014 081.JPG

BnB 2014 082.JPG

BnB 2014 083.JPG

Van aan die Pont en Moulin de Caveirac is het maar 1800 meter naar de volgende brug aan de Chemin de l'Houlme, maar het gekozen pad ligt er bij alsof er echt niet veel volk langs hier passeert!   

BnB 2014 084.JPG

BnB 2014 086.JPG

BnB 2014 085.JPG

Wanneer het enige vakantie(?)huis in de nabije omgeving potdicht blijkt en er volgens de kaart niet direct iets anders interessants in die richting blijkt te liggen, is het aangewezen om op je stappen terug te keren en langs het wegje naast de zonnebloemvelden en verderop links de grote baan met de platanen, weer naar het dorp te lopen!

BnB 2014 088.JPG

BnB 2014 089.JPG

BnB 2014 090.JPG

In het dorp kan je de klokkentoren bewonderen... of ook niet...

BnB 2014 091.JPG

BnB 2014 095.JPG

en na enig zoeken kom je vlot weer op de grote baan, waar het enige café is gelegen... Lou Quinsou is een chambres-d'hotes-restaurant-pizzeria-grill-bar-tabac... met overdekt terras... een waarlijk polyvalent etablissement... maar ze schenken er ijskoude Witte van Hoegaarden... meer moet dat niet zijn!

BnB 2014 093.JPG

BnB 2014 092.JPG

Je kan op de terugweg een binnenweg nemen... over de heuvel... dan vermijd je een tocht naast de grote baan... maar 't is wel even klimmen en je komt al puffend en zwetend langs allerhande roestige rommel en boven kom je dan op het kruispunt waar de wandeling naar de Cèze op uitgeeft... die waar je niet zo goed meer door kan tegenwoordig!

BnB 2014 097.JPG

BnB 2014 096.JPG

BnB 2014 098.JPG

BnB 2014 099.JPG

BnB 2014 100.JPG

BnB 2014 101.JPG

Gelukkig staat in Masvanus de volle frigo ter beschikking van dorstige gasten en voor gasten die enkel wat goesting hebben ook... en kost de Duvel maar 2,5 euro en serveren Ira en Johan elke dag een aperitiefje onder de boom... mét een lekker hapje!

BnB 2014 069.JPG

BnB 2014 068.JPG

BnB 2014 201.JPG

BnB 2014 200.JPG

en als het weer soms wat twijfelachtig is, verzamelen we boven op de gaanderij voor aperitief en diner...

BnB 2014 247.JPG

en nu we toch over eten bezig zijn... je eet in Masvanus dus lekker... echt lekker om niet te zeggen, héél lekker...

BnB 2014 214.JPG

Het ontbijt wordt elke dag geserveerd boven op de gaanderij - of het terras, gelijk je het wil noemen -  en is zeer uitgebreid.BnB 2014 260.JPG

en elke avond kan je - mits verwittigen op voorhand - aanschuiven voor een driegangendiner, wijn inbegrepen.

BnB 2014 102.JPG

De "gerechjes" van Johan (en van Ira) smaken zoals ze er uit zien! 

BnB 2014 246.JPG

BnB 2014 070.JPG

BnB 2014 103.JPG

BnB 2014 202.JPG

BnB 2014 251.JPG

BnB 2014 104.JPG

BnB 2014 252.JPG

BnB 2014 204.JPG

BnB 2014 253.JPG

Kortom, die mens kan koken... manmanman... zo een tables d'hôtes is geen zegening voor mijn lijn... echt vermageren doe je niet op een week tijd...

Maar dieet volgen kan een mens thuis ook, moet je maar denken... 't moest maar zo goed niet zijn... schol!

BnB 2014 209.JPG

Het is - zoals eerder gezegd - de eerste keer dat we B&B'en... maar dat valt reuze mee, de sfeer aan tafel is opperbest en als het al eens regent schenkt de patron een glaasje uit... om te laten proeven van zijn zelfgemaakte porto... of advocaat... of gewoon een goeie whisky omdat ik dát lekker vind!

BnB 2014 250.JPG

BnB 2014 255.JPG

en telkens weer zit de avond er op voor je het beseft...

BnB 2014 072.JPG

BnB 2014 105.JPG

BnB 2014 106.JPG

Natuurlijk is het niet al wandelen, liggen zonnen en eten en drinken in zo een B&B: je doet er ook al eens een uitstapje en in de redelijk nabije omgeving kan je bijvoorbeeld...

naar de wekelijkse markt in Barjac bollenBnB 2014 206.JPG

BnB 2014 207.JPG

BnB 2014 208.JPG

waar je ook iets kan eten in één van de restaurantjes...

BnB 2014 162.JPG

(best lekker... maar niet zo lekker als in Masvanus!)  

of je kan met de auto naar Aiguèze, een middeleeuws dorpje, dat bovenop een rotswand boven de Ardèche hangt, aan de andere kant van Saint-Martin-d'Ardèche... zorg wel voor aangepast schoeisel! 

BnB 2014 107.JPG

BnB 2014 108.JPG

BnB 2014 109.JPG

BnB 2014 110.JPG

BnB 2014 112.JPG

BnB 2014 111.JPG

BnB 2014 113.JPG

BnB 2014 122.JPG

BnB 2014 123.JPG

BnB 2014 120.JPG

BnB 2014 115.JPG

BnB 2014 125.JPG

BnB 2014 118.JPG

BnB 2014 117.JPG

BnB 2014 124.JPG

BnB 2014 116.JPG

BnB 2014 121.JPG

BnB 2014 119.JPG

Je kan nadien door rijden tot La Roque-sur-Cèze, dat ligt maar 20 minuutjes rijden naar het zuiden en daar kan je de schitterende "Cascades du Sautadet" gaan bezichtigen.

Zwemmen stroomafwaarts mag, maar in de watervallen zelf is het formeel verboden... wegens te gevaarlijk... naar het schijnt!

BnB 2014 126.JPG

BnB 2014 127.JPG

BnB 2014 128.JPG

BnB 2014 137.JPG

BnB 2014 130.JPG

BnB 2014 131.JPG

BnB 2014 129.JPG

BnB 2014 136.JPG

BnB 2014 135.JPG

BnB 2014 134.JPG

de hulpdiensten staan even verder discreet stand-by, want elk jaar vallen er gewonden en zo nu en dan verzuipt er zelfs iemand, maar van die klein mannen kan ik het verstaan, dat ze het verbod negeren bedoel ik... die kunnen nog niet goed lezen... en zwemmen precies ook nog niet!

BnB 2014 139.JPG

BnB 2014 140.JPG

BnB 2014 142.JPG

BnB 2014 158.JPG

BnB 2014 157.JPG

BnB 2014 143.JPG

Zwemmen doe ik dus niet... 't mag niet newaar... maar even poseren kan wel... even maar, want met buik (zoveel mogelijk) ingetrokken en dát hou ik eeuwigheid vol!

Schamen      

een kilometer verder steek je de wreed smalle brug over en daar ligt dan het dorp zelf te blinken... prachtig gedrapeerd tegen een heuvel...

BnB 2014 144.JPG

BnB 2014 145.JPG

BnB 2014 146.JPG

BnB 2014 148.JPG

BnB 2014 149.JPG

BnB 2014 150.JPG

BnB 2014 151.JPG

BnB 2014 152.JPG

't is een hele klim, maar allernoodzakelijk, want helemaal boven ligt het enige(?) terras... nu ja, andere hebben we in elk geval niet gevonden... en dat is wat dunnetjes voor dergelijke toeristische "attractie"... het zit dan ook bomvol en de wachttijden lopen redelijk op... maar de pint is groot en fris... niet echt goedkoop, maar groot en fris! 

BnB 2014 154.JPG

BnB 2014 153.JPG

Je kan in de buurt ook een ander natuurverschijnsel gaan bekijken: les concluses... een raar en bijzonder fenomeen... naar het schijnt...

BnB 2014 159.JPG

Je rijdt eerst kilometers door een natuurgebied, stopt dan op een parking en stapt daar het bos in en volgt dan een heel eind een bosweg zonder wat dan ook voor speciaals tegen te komen... behalve wij dan een ander koppel, uit de tegenrichting, die uitleggen dat het nog zeker 20 minuten bergaf is en eerst dit pad volgen en dan op het einde een paar meter over rotsen steil naar beneden... steil naar beneden... we keren terug... na ampel beraad. Conclusie: die "Concluses" zijn voor een volgende keer!

Je kan ook andere uitstappen doen met de auto, bijvoorbeeld naar Saint-Ambroix, naar de antiekmarkt... het is daar zowat alle dagen antiekmarkt en op sommige speciale dagen zelfs een heel grote... maar als je op een gewone dag gaat, heb je de gratis(!) parking helemaal voor jou alleen!  

BnB 2014 221.JPG

BnB 2014 222.JPG

BnB 2014 239.JPG

BnB 2014 223.JPG

BnB 2014 224.JPG

Op dergelijke gewone dagen ben je op een half uurtje rond, er ligt trouwens meer rommel dan antiek... maar je kan eveneens een leuke wandeling maken door het oude centrum en tot helemaal boven op de rots die de stad overheerst, waar middeleeuwse en zelfs Keltische overschotten te bewonderen zijn. 't Is wel weer een forse klim, maar dat heb je wel meer met die middeleeuwse vestingen.

BnB 2014 234.JPG

 BnB 2014 233.JPG

BnB 2014 227.JPG

BnB 2014 225.JPG

BnB 2014 226.JPG

BnB 2014 229.JPG

BnB 2014 230.JPG

Volgens het folderke is deze doorkijk in de rots een Keltische offerplaats geweest, het gat ligt loodrecht op de zon tijdens de zomerzonnewende en hier werden de slachtoffers dan de kop af gesneden... een beetje zoals tegenwoordig in sommige minder beschavende regionen en religies... maar hier is 't wel al een paar duizend jaar geleden!

Het uitzicht door het gat valt wat tegen, maar aan de andere kant van de rots heb je wel mooi uitzicht o de daken... en verder

BnB 2014 232.JPG

BnB 2014 228.JPG

Je kan jezelf nadien beneden in het stadje op een verfrissing trakteren in één van de leuke cafeetjes en het plaatselijke bier blijkt artisanaal gebrouwen te worden door een Hollander... ik geef het niet graag toe... maar 't is goed... fruitig en fris... lekker!

BnB 2014 236.JPG

BnB 2014 235.JPG

Als je weer naar de parking wandelt en even tot op de brug over de Céze een kijkje neemt, merk je de enkele huizen waar je best niet in de veranda gaat zitten als je hoogtevrees hebt... er is dan wel water, 10 meter lager, maar 't is niet echt diep!

BnB 2014 238.JPG

BnB 2014 237.JPG

Tot slot wil ik graag nog even vermelden dat Masvanus ook een huishond heeft, Perle.

BnB 2014 166.JPG

BnB 2014 211.JPG

BnB 2014 210.JPG

Een braaf en lief beestje dat zich gewillig en lijdzaam laat strelen en beknuffelen door de gasten, maar nooit opdringerig is... maar als je echt goed wil binnen liggen, neem je hem best op een warme dag eens mee op een wandeling naar de rivier!  

Het is echt een leuke wandeling - zeker als je hetzelfde wegje ook terug neemt - en de omgeving is schitterend, de visjes knabbelen aan je voeten en de kikkertjes beloeren je wantrouwig en Perle, die amuseert zich feestelijk, want dat is eigenlijk een soort kruising tussen een jacht- en een zeehond! 

BnB 2014 183.JPG

BnB 2014 184.JPG

BnB 2014 185.JPG

BnB 2014 186.JPG

BnB 2014 187.JPG

BnB 2014 188.JPG

BnB 2014 189.JPG

BnB 2014 190.JPG

BnB 2014 192.JPG

BnB 2014 193.JPG

BnB 2014 194.JPG

BnB 2014 195.JPG

BnB 2014 196.JPG

BnB 2014 198.JPG

BnB 2014 197.JPG

een goede raad: als het op de middag te heet wordt, moet ge een klakske opzetten... of iets anders!

BnB 2014 199.JPG

een laatste dingetje wil ik ook nog even meegeven... als er precies onweer in de lucht hangt en ge wilt toch absoluut gaan zwemmen in de rivier... zorg dan dat ge minstens twintig minuten vóór de bui losbarst in die canyon, al terug vertrokken zijt naar huis... anders geraakt ge weer zo nat als een hond, vooraleer ge u voor een frisse duvel kunt zetten!  

BnB 2014 243.JPG

BnB 2014 244.JPG

BnB 2014 245.JPG

of pak het slimmer aan en blijf - zoals Martinneke - lekker aan het zwembad liggen lezen of dutten... zelfs bij bewolkt weer bruint ge nog genoeg, als het te drukkend wordt is het zwembad vlakbij voor verkoeling en als het begint te regenen is de kamer maar 7 meter verder!

BnB 2014 242.JPG

Ziezo... een weekje MASVANUS... het zat er op voor we het wisten en het was in orde... de kamer, de tuin, het zwembad en de rest van de "infrastructuur", het eten en drinken, de omgeving, de andere gasten en vooral de zeer uitgebreide, professionele en toch bijzonder joviale aanpak en puike service van Johan en Ira waren top! 

BnB 2014 263.JPG

Bedankt voor een heel fijne week!

19:00 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-08-14

op naar MASVANUS!

Zondagochtend is het slechte weer helemaal weg... een stralende zon voorspelt een hopelijk veel mooiere en vooral drogere dag dan gisteren.

BnB 2014 035.JPG

BnB 2014 036.JPG

BnB 2014 034.JPG

We krijgen het ontbijt geserveerd in de tuin, een heel uitgebreid en lekker ontbijt trouwens...

BnB 2014 037.JPG

BnB 2014 038.JPG

We nemen aan tafel afscheid van de hollanders - die enkel dagen blijven want vrienden hebben wonen in de buurt - en pakken boven ons boeltje bij mekaar, we rekenen af en zeggen "au revoir" tegen Rene Cabut en zijn madam want binnen veertien dagen staan we hier weer voor een nacht en zetten dan resoluut koers naar het zuiden... de haren in de wind... want met het dak open!

BnB 2014 039.JPG

Er is weeral heel weinig verkeer, we zijn de kiekens van Bourg-en-Bresse gepasseerd voor we het goed beseffen, staan na anderhalf uur rustig doorbollen heel even in de file in de buurt van Villars-les-Dombes... waar er wegenwerken zijn en het verkeer "alterné" moet passeren. Vorig jaar stonden we een nacht op de parking van het vogelpark net buiten het stadje 't was zwoel en veel te heet en 's avonds kregen we een kletterend onweer op ons dak... toen... nu blijft het zo goed als wolkeloos en bollen we stevig door en houden enkel een korte plasstop vlak vooraleer we aan de snelwegen rond Lyon moeten beginnen.

BnB 2014 040.JPG

BnB 2014 041.JPG

Op een ik en een gij zijn we Lyon voorbij... zo eens dertig kilometer tegen 110 kunnen bollen is ook leuk, want op als die route "nationales" en "départementales" moet je in ieder dorp in de remmen... je mag 90 op de buiten, 70 als er kruispunten of andere "gevaarlijke" situaties zijn, 50 vanaf het begin van het dorp en 30 in het centrum... en daar liggen dan meestal een paar serieuze en soms mottig hoge verkeersremmers... overal hetzelfde stramien... 't is eigenlijk makkelijk... eens je het gewoon bent.

En iedereen, maar dan ook iedereen, houdt zich minutieus aan die snelheden... je merkt dat er hier veel controle is (om de haverklap kom je wel één of ander soort flitspaal tegen) en de gemiddelde Fransman wil duidelijk géén punten op zijn rijbewijs kwijt geraken! Eigenlijk is de mentaliteit hier - weliswaar onder lichte dwang - de laatste jaren fel verbeterd... daar kunnen ze bij ons dik een voorbeeld aan nemen!

Er staan hier ook regelmatig "pestlichten" merk ik na een tijdje: ze staan sowieso op oranje te knipperen en worden groen als je je aan de maximum snelheid houdt, maar rij je iets te rap, dan slaan ze net voor je neus op rood en moet je voor straf zowat een halve minuut wachten.

In Vienne staan we wel voor het rood op de laan naast de Rhonekade, maar 't is geen pestlicht! 

BnB 2014 042.JPG

Rond half twee besluiten we te stoppen voor de lunch en slaan in één of ander gat op de N7, waarvan in de naam niet meer weet, een parking op van een cafe-restaurantje... l'Arc en ciel... ik zet onze eergisteren nog heel grondig gestofzuigde cabrio vrolijk en onbekommerd onder een grote soort dennenboom... om wat in de schaduw te staan... het blijkt bij nader inzien geen al te strak plan te wezen want dát zullen we geweten hebben: voor de rest van de congé ligt onze auto vol dennennaalden... !

Onbeslist   

BnB 2014 044.JPG

Een talloorke frieten met ketchup en een frisse Perrier - en voor de copiloot een glazeke witte wijn... meer moet dat niet zijn om nadien vlot tot voorbij de Ardèche te geraken!

BnB 2014 043.JPG

In Tournon-sur-Rhône steken we de rivier over, volgen de rechteroever tot in de buurt van Montélimar, draaien in Le Teil rechtsaf richting Aubenas en zitten vanaf dan op een baan waar je merkelijk harder dan 50 mag... we schieten goed op, draaien na een kwartier af naar Vallon-Pont-d'Arc en passeren in Salavas het magazijn waar we vier jaar geleden op de parking mochten overnachten, nadat we aan den lijve hadden ondervonden dat de Fransen meestal ongegeneerd véél te veel plaats inpalmden op de officiële camperparking.

Via Vagnas gaat het naar Barjac en vanaf daar is 't maar tien minuten meer naar Saint-Jean-de-Maruéjols-et-Avéjean... zo een dorp waarvan de naam groter is dan het dorp zelf... wij moeten in Avéjean zijn... een gehucht... maar ons Sonja stuurt mij zonder verpinken de juiste weg op, we doorkruisen de drie straatjes van Avéjean en draaien iets voor de vijven de Chemin de Galinier op waar onze bestemming ligt van de eerste week!

Chambres d'hôtes "MASVANUS" : http://www.masvanus.fr/welkom.php

BnB 2014 066.JPG

De ontvangst door eigenaars Ira en Johan is zoals het weer... prachtig, warm en uitnodigend... direct een drankje van het huis (vanaf nu géén Perrier meer!) en een leuke kennnismakingsbabbel... we blijven hier precies een week maar zien het nu al direct helemaal zitten!

 

 

15:56 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-08-14

We namen deze zomer eens een dakloze mee op congé!

De voorbij jaren huurden we een zwerfwagen om rond te hossen in Frankrijk en belendende percelen, maar dit jaar wou Martinneke eens wat anders, geen gerij van de ene kamperparking naar de andere, maar lekker relax aan een zwembadje liggen en tussendoor eens een klein uitstapje... en gezien we sinds enkele jaren de trotse bezitter zijn van een dakloze Peugeot - toch als het goed weer is - besloten we om een paar chambre d'hotes te boeken in respectievelijk de streek van de Ardèche en die van de Ventoux en naar daar te karren met het dak open... indien enigszins mogelijk!

Het concept van zo een Peugeot 308 CC is eigenlijk wreed simpel: liefst bij zonnig en droog weer zorg je dat het rolgordijntje in de koffer correct is vastgeklikt, je duwt binnen op een knopje en het plooidak verdwijnt fluks in de koffer... de enige ambetantigheid is wel dat er in die koffer dan niet echt veel plaats overblijft voor bagage... één valies en een paar kleinere reiszakjes en dan heb je het wel gehad. je kan natuurlijk op andere plaatsen rommel stouwen maar uit veiligheidsoverwegingen besluiten we vooraf om geen spullen zichtbaar op de achterbank te laten liggen.

Maar gezien Peugeot opteert om zijn cabrio-modellen aan de nietsvermoedende klanten te slijten zonder reservewiel, is er nog een boel ruimte onder de "normale" koffervloer. Je haalt alle voorgevormde isomo rommel uit het gat waar dat reservewiel bij normale auto's zit en dan kan je die put vrolijk opvullen met allerhande spulletjes. Wel goed opletten dat de ruimte werkelijk vol zit, want anders loop je het risico dat de bodemplank (die eigenlijk in wezen uit een vermomd soort kartonnen plaat bestaat) kapot gaat door het gewicht van die valies in de koffer zelf.

Er gaan dus uitgebreide metingen en grondig empirisch onderzoek aan vooraf en onze dakloze wordt de dagen voordien grondig gepoetst en in de was gezet en na veel passen en meten en afwegen welke tas best waar wordt gefoefeld geraken we er uit... en alles er in... zodat hij op zaterdag 26 juli propvol zit en helemaal klaar om naar het zuiden te vertrekken...

BnB 2014 001.JPG

De sfeer is goed, het humeur opperbest, de planten goed gegoten, de buren verwittigd, de diepvries afgekoppeld en de frigo zo goed als leeg en we hebben alles bij dat we bij willen hebben én er zit nog zeker mazout genoeg in om tot in Luxemburg te geraken. Het enige minpuntje is het weer: het is weliswaar nog net geen acht uur, maar voor een zomerse zaterdag kan dat beter... 't is fris en redelijk bewolkt en gezien we de eerste uren autosnelweg voor de boeg hebben, vindt de madam het toch meer opportuun om met het dak dicht te vertrekken.

BnB 2014 002.JPG

Na anderhalf uur houden we een plaspauze... ergens op een snelwegparking in de Walen en iets na tienen staan we aan de "Aire de Berchem" in Luxemburg, waar ik de tank boordevol doe en Martine een paar inkopen doet... de smoor en de diesel zijn tegenwoordig niet meer zó veel goedkoper dan bij ons, maar alle beetjes helpen en 't is geen meter omweg, dus waarom niet newaar!

BnB 2014 003.JPG

Ik ontdek al direct een voordeel tegenover de vorige jaren met die kampeerauto... ik kan weer op een gewone plaats parkeren... tevoren was het soms sukkelen om dat 7 meter lange ding kwijt te geraken op drukke plaatsen... nu ja, je kan je ook gewoon in dubbele file zetten natuurlijk... één of andere farse pipo van een Duitser slaagt er in om zijn cabriooke - met een zweefvliegtuigske in de aanhangwagen - wat dubbel te parkeren en gelijk vlot een viertal auto's te blokkeren... hij stapt doodgemoederd de winkel in, maar is terug voor er ambras van kan komen.      

BnB 2014 004.JPG

Wij monsteren met arendsogen de hemel en zien dat het opklaart, maar 't is zeker tot een eind voorbij Nancy nog snelweg, we zullen wachten tot we op de "national" zitten om open te bollen.

BnB 2014 006.JPG

Dat bollen valt trouwens heel goed mee: de weg ligt er zo goed als verlaten bij... wij zoeven zeer zuinig in zesde probleemloos langs Thionville, Metz, Pont-à-Mousson, Nancy en Epinal want hebben de weg meestal zo goed als voor ons alleen. 't Is volgens de media - en die kunnen het weten - vandaag een zwarte zaterdag en op de Autoroute du Soleil staat naar het schijnt een paar honderd kilometer file, maar last hebben wij er niet echt van!

Stoer

We schieten zo goed op dat we seffens nog te vroeg gaan aankomen in onze B&B van vandaag, 'k heb voor de heen en terugreis een nacht geboekt in La Renouée in Maynal... ergens in de Jura... we hebben dus alle tijd om een paar pitstops in te lassen.

De eerste poging plegen we in Colombier, een gat ergens langs de N57 tussen Luxeuil-les-Bains en Vesoul. Langs de grote baan staat publiciteit voor een kasteel met bar en antiekwinkel... ik sla de Nationale af, zoek mijn weg door het dorp en sta even later voor een kasteel... met hermetisch gesloten poort. Het etablissement blijkt maar open vanaf een uur of vijf... en dan nog niet alle dagen. Dat hadden ze er op die plaat kunnen bij vermelden ook, denk ik dan en rij hoe langer hoe dorstiger terug naar die N57.       

BnB 2014 007.JPG

Een slordige 25 kilometer verder hebben we wel prijs: een baancafé, meer restaurant voor routiers eigenlijk - blijkt wel operationeel... ik beperk mij tot een Perrier... 'k moet nog 120 km rijden!

BnB 2014 009.JPG

De zon schijnt lekker en het wordt dus warm - mag ook wel eind juli om twee uur in de namiddag - dus gaat het dak de koffer in!

We geraken redelijk makkelijk langs Besançon voor ons doen. Steden passeren, het lukt soms namelijk al wel eens minder goed, want ons Sonja - mijn onvolprezen GPS - durft mij regelmatig langs de meest onnozele en ronduit onbenullige straatje te guideren, onder het mom van de "kortste" of zelfs "meest economische" route.

Met de camper vreesden we dan terecht dat we gingen vastzitten of tegen één of ander balkon knallen, maar onze Peugeot kan moeiteloos de kortste draaien, de hoogste verkeersdrempels en smalste straatjes aan!

Om half vier zitten we tegen Poligny, 't is nog 30 km en we mogen pas tegen vijven binnen... peins ik toch... we stoppen nog eens en doen een terrasje waar Martine een glaasje witte wijn en ik de tweede Perrier van de dag bestel... 'k zal straks een fles wijn tot mij nemen... in Maynal!

BnB 2014 010.JPG

Als we weer vertrekken - met het dak nog altijd open - kleurt de lucht in de verte donkergrijs... we zien de bui hangen... letterlijk... en tegen dat we weer op de grote baan zitten, vallen de eerste druppels... ik bedenk... als het doortrekt kunnen we misschien blijven open rijden... die paar drupjes kan geen kwaad... maar net als ik voorbij een rotonde weer op de autoweg kom, rijden we een echte stortbui in... ik zwier me de berm in met de vier "pinkers" op en tegen dat het dak dicht geraakt, is de achterbank al goed nat... en wij ook.

In het vervolg dienen we duidelijk iets meer en beter te anticiperen op mogelijke weersveranderingen... anders gaan we ons have en goed deze zomer precies niet droog houden!

Het onweert fors en giet water en ik zie de eerste kilometers met moeite waar ik rij, maar tegen dat we in Maynal de weg afdraaien, klaart het uit en als we de parking van La Renouée oprijden, tracht het zonnetje er alweer door te komen.

BnB 2014 016.JPG

La Renouée - http://larenouee.com - is een chambre d'hôtes in een mooie oude hoeve, die helemaal verbouwd werd tot een complex met 4 kamers en een aparte gîte, in een schitterende uitgestrekte tuin met zwembad!

BnB 2014 017.JPG

BnB 2014 018.JPG

Wij hebben chambre "Citadine" en pakken ons klein kabaske-voor-onderweg uit: vooruitziend en georganiseerd als we zijn ( nu ja, ik niet zo direct, maar Martinneke wel!), hebben we een speciale tas mee, enkel voor deze nacht, dan hoef ik de hele rommel niet uit de koffer te sleuren.

BnB 2014 011.JPG

BnB 2014 013.JPG

BnB 2014 014.JPG

BnB 2014 015.JPG

We zijn op 10 minuten geïnstalleerd en voor de vier kamers ligt een gezellige salon, maar 't is ondertussen terug volle zon buiten, dus willen we Maynal wel eens verkennen en daar misschien al ergens een aperitiefje nemen!

Het diner is voorzien om half acht, dus we trekken met fikse stap het dorp in... om na nog geen kwartier tot de vaststelling te komen dat er weinig of niks te beleven is.

BnB 2014 019.JPG

Er staat boven op de heuvel een kerk en van daaruit is het uitzicht op Bourgondië best aangenaam, maar dat is 't!

BnB 2014 020.JPG

Er is geen winkel, geen café of restaurant, er is eigenlijk op het eerste zicht niks in Maynal, behalve een fontein en een oude "lavoir"... maar geen kans om wat dan ook te aperitieven... een half uur later staan we weer aan het zwembad, Martine neemt haar boek en zet zich in de tuin en ik neem één van de grote badhanddoeken van het rekje (puike service, dat moet gezegd) en doe een plonske!

BnB 2014 022.JPG

BnB 2014 021.JPG

We zijn met nog een paar koppels, waaronder een stel Hollanders, maar die blijven geen van allen eten... vanavond hebben we dus een dineetje met twee... en dat zal volgens de chef worden opgediend op het tuinterras onder de bomen. Als ik uitgezwommen  - vooral geploeterd en geworsteld met een piepschuim soort slang - en weer aangekleed ben, verhuizen we dus alvast naar dat stuk van de tuin en bestellen de fles wijn waar ik vandaag al een paar Perriers lang naar uitkeek en ga eerst en vooral de tomaten en ander groensel bewonderen!

BnB 2014 024.JPG

BnB 2014 023.JPG

BnB 2014 026.JPG

De baas des huizes is dus ook de kok en staat er vandaag alleen voor: zijn madam gaat naar een wijnfeestje in het dorp... er valt hier dus toch blijkbaar soms iets te beleven... maar monsieur Rene gaat ons soigneren!

Het klopt redelijk... dat soigneren!

BnB 2014 027.JPG

BnB 2014 028.JPG

vooraf een bord groentjes - voor een deel uit de eigen tuin - met een bijzonder lekkere versgemaakte dressing, dan magret de canette met gratin dauphinois, vervolgens een schotel kaas - a volonté - en daarna nog een sorbet met peren en iets anders dat ik vergeten ben.

BnB 2014 029.JPG

BnB 2014 030.JPG

Allemaal voor 20€ per persoon... en de fles heel goeie wijn van een plaatselijke wijnboer kost 12€

't Is dat het 635 km ver is, want een mens zou hier anders meer komen eten!

BnB 2014 031.JPG

Ik trek nog een laatste fotootje en binnen blijven we nog wat naar fort Boyard kijken op één of andere franse zender... en gaan dan - naar mijn normen - vroeg slapen... morgen nog 350 km en dan zijn we op onze eerste bestemming: B&B Masvanus.

Als het weer maar wat mee wil, want ik ben zinnens dat dak niet meer dicht te doen!         

         

 

16:42 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |