30-07-15

canicule

IMG_5696.JPG

Het is net nog geen acht uur als we op zaterdagochtend 4 juli helemaal ingepakt zijn geraakt. Voor drie weken kleren mee voor zowel strand, de stad als op de boot... met andere woorden, Martinneke heeft voor mij een stapeltje T-shirts en hemdjes met korte mouwen uitgekozen en enkele shorts en halflange zomer broeken... en voor haar ook nog iets... en we hebben wat mondvoorraad mee (hardgekookte eitjes en een paar koeken)... en haar foto- en mijn snorkelgerief... want ik wil dit jaar bij Masvanus in de Cèze gaan snorkelen in het diepe gedeelte naast de rots... en mijn verrekijker en Vlaamse Leeuwenvlag zitten er ook ergens in... voor op de boot(!) en voorts nog elvendertig andere kleine maar onmisbare spulletjes... waaronder een verzameling hoeden!

IMG_5697.JPG

De koffer van onze Peugeot is niet echt groot en zit dus bomvol en de achterbank ook... het dak zal dus noodgedwongen dicht moeten blijven als we vandaag en morgen langs de péages doorheen Frankrijk snellen... of in de file staan... want het is vandaag blijkbaar een zwarte dag op verkeersgebied. Spijtig dat het dak niet open kan, want ze geven goed weer! 

IMG_5698.JPG

Stipt om acht uur draaien we de Ring op en bollen goedgemutst naar het zuiden... waarbij het na een tijdje opvalt dat er wel heel weinig verkeer is voor een zwarte zaterdag!

We rijden zo goed als alleen en dus heel vlotjes los doorheen de Walen... iedereen is al verder onderweg zeker... of ligt er nog in?

IMG_5699.JPG

In elk geval, 't is nog geen half elf als we Luxemburg al zo goed als door zijn en nog gauw in Berchem even stoppen om bij te tanken, vlak voor de Franse grens... de diesel staat hier nog altijd iets goedkoper dan elders en alle beetjes helpen...

Hier is er al wel volk op de been... de helft van reizend Vlaanderen en Nederland komt hier blijkbaar een pi(t)sstop houden... je hoort hier begot meer Nederlands praten dan bij ons aan de kust. 

We slaan nog gauw een voorraad Marlboro in (voor de madam) en als we even later weer op de snelweg zitten, bedenk ik dat we hier eigenlijk best een paar flessen aperitief hadden kunnen indoen... maar 't is te laat... de snelweg roept en gezwind spoeden we ons langs Thionville, Metz en Nancy en eens voorbij de péage van Gye - waar trouwens geen enkele auto voor mij staat aan te schuiven - mag je 130 en geven we er dus een lap op.

IMG_5701.JPG

Tegen één uur staan we op de "air de Noidant", in de buurt van Langres, waar de parkeervakken duidelijk niet geschikt zijn voor de modale Hollander, die traditiegetrouw een caravan of soort karretje aan zijn trekhaak heeft hangen.   

IMG_5704.JPG

We eten een hapje, doen een sanitaire stop en helpen "en passant" een Franse medemens en zijn kroost, die zich gezamenlijk een bult zoeken op de wegenkaart en geen benul hebben waar ze precies zitten. Kaartlezen - al zeg ik het zelf - daar ben ik goed in... ik wijs waar we zitten en doe een babbeltje over het weer en de congé en zo en even later kruipen we weer in de ondertussen bloedhete Peugeot, zetten de airco op en geven verkwistend gas!

IMG_5705.JPG

Het verkeer loopt zeer vlot en de buitentemperatuur loopt flink op... we vliegen voorbij Dyon, Beaune, Chalons, Tournus en Mâcon en iets voor drie - net voor we de snelweg af moeten - neemt Martine een kiekje van de boordcomputer: 't is net 40 graden buiten... we hebben de 700 km afgehaspeld in precies 7 uur, stops inbegrepen, goed gereden denk ik dan... de B&B "les Chambres a ID" ligt vlakbij en het zwembad wenkt!

Iets na drie uur draaien we lichtjes verhit, stoffig en vooral dorstig in Messimy-sur-Saône het wegeltje in dat naar onze Chambre d'hôtes leidt... en daar staan we voor een gesloten poort.

Messimy is duidelijk geen bruisende metropool, het dorpje ligt te puffen in de namiddaghitte en er loopt geen mens op straat, maar we vinden wel een cafeetje... er is er blijkbaar maar één, maar meer moet dat niet zijn!

IMG_5708.JPG

Voor de deur is het enige bankje in de lommer bezet, dus installeren we ons binnen, bestellen een wit wijntje en een "pression" en brengen de tijd door met het lezen van de plaatselijke krant, het babbelen met de baas over het weer en het uitvlooien op de GPS en kaart hoe we morgen best naar de kust rijden. Ik heb namelijk besloten om morgen geen péage meer te nemen, maar langs de "nationales" en "departementales" naar Pérols te bollen... we moeten maar dik 350km meer doen en mogen toch ook maar vanaf 17.00u binnen in de Les Poissons Rouges, de chambres d'hôtes van de eerste week.

En zo kruipt de tijd langzaam voort... buiten heerst de hittegolf, binnen trachten we iets of wat koelte te vinden en innerlijk droom ik al van het zwembad seffens... 

IMG_5707.JPG

Iets voor vijven staan we paraat voor de deur te wachten en klokslag vijf uur draait de poort open!

IMG_5712.JPG

We worden hartelijk welkom geheten door de baas en bazin en prompt naar de kamer geloodst, die ligt beneden in het hoekje van het gebouw, verscholen achter dikke muren, luistert naar de naam "Vignes" - hetgeen we zeer leuk vinden - en en ziet er op het eerste zicht best gezellig uit!

IMG_5709.JPG

Het is er wat donker... en vooral... iets koeler dan buiten... niet veel, maar toch iets!

IMG_5710.JPG

IMG_5711.JPG

En je kan er - indien gewenst - een bad of douche nemen in een oude druiventon... dat lijkt me een strak plan: zo eens liggen plodderen in een vat waar ooit voeten in de druiventrossen stampten... 't gaat een totaal nieuwe ervaring zijn voor mij... en mezelf kennende gaat de hele kamer dan wel een beetje natgespetterd zijn, want het gordijntje sluit het zaakje niet echt waterdicht af... Martine ziet de bui al hangen en sommeert me even geduld te hebben tot ze mijn zwembroek heeft opgeduikeld uit de reiszak van vandaag en dan seffens het zwembad in te plonzen.

Ik wacht braaf, zweterig en geduldig en even later is het zover!

IMG_5714.JPG

IMG_5716.JPG

IMG_5715.JPG

't Is met grote voorsprong zowat het zaligste moment van de hele dag!

De rest van de namiddag blijven we luieren aan de rand van het zwembad, duiken er regelmatig nog eens in en plegen tussendoor een verkenningstochtje doorheen de "doening".

De B&B zit in een oude mooie boerderij met achteraan een soort koterij tussen zwembad en erf, daarachter een enorm stuk grasveld en helemaal achteraan heb je nog een hondenhok, waar twee sympathieke jachthonden enthousiast trachten kennis te maken doorheen de draad. Er is verder een kippenhok, een groente- en kruidentuin, een paar fruitbomen en zelfs een oude caravan maakt deel uit van de tuininfrastructuur.        

IMG_5713.JPG

IMG_5720.JPG

IMG_5721.JPG

IMG_5717.JPG

Eigenlijk blijf je bij dergelijke hitte best liggen in de lommer en in de nabijheid van enige verfrissing... het zwembad voldoet ruim aan die vraag maar toch niet helemaal...         

IMG_5718.JPG

IMG_5719.JPG

Ik zou best een pintje willen en ga op speurtocht in het bouwseltje naast het zwembad waar blijkbaar de bar en eetzaal zijn gehuisd.

IMG_5724.JPG

IMG_5726.JPG

De uit recuperatiemateriaal zelfgebouwde koterij blijkt het "poolhouse" te zijn, waar we inderdaad zullen dineren en ontbijten en om acht uur worden we daar verwacht voor het aperitief. Even opfrissen, iets proper aantrekken en stipt op tijd maken we onze opwachting. De andere gasten verkiezen om ergens in de buurt een restaurantje te doen, dus we zijn de twee enige klantjes vanavond en worden uitgebreid in de watten gelegd.

IMG_5729.JPG

IMG_5731.JPG

een flesje (heel speciale en lekkere) rosé als apero, met enkele soorten sossiskes als hapje en daarna volgt een driegangendiner met als hoofdschotel een assortiment vis en schaaldieren op de plaat gegrild... en nog een kaasschotel na... als wijn proeven we bij elk gerecht een andere soort, waarvan ik me de namen spijtig genoeg niet allemaal meer herinner, maar de eigen Pouilly Fuissé laat in elk geval een diepe indruk na, want dat herinner ik me nog wel!

We slapen die nacht redelijk goed... 't is ondanks de dikke muren en de kleine venster wel wat te warm in onze kamer en de badhanddoek op mijn hoofdkussen brengt slechts zeer minieme en tijdelijke verkoeling, maar iets voor acht uur spring ik toch monter en opgewekt mijn kant van het bed uit en de kuip er naast in. De temperatuur en vochtigheidsgraad stijgen aanzienlijk terwijl ik een lange douche neem en zodra de kamer rond mij ook goed nat is en ikzelf met veel moeite afgedroogd geraak, ga ik op stap: de hittegolf heeft zo vroeg op de ochtend nog wat moeite met op temperatuur te komen, dus ik doe buiten een wandelingetje om op te frissen en de infrastructuur te bewonderen.

IMG_5728.JPG

IMG_5738.JPG

IMG_5744.JPG

IMG_5745.JPG

De boerderij - uit de 18e eeuw - werd nog maar onlangs omgeploegd tot Chambres D'hôtes, 't is het derde seizoen dat ze open zijn, maar op die korte tijd hebben ze er wel iets gezelligs van gemaakt.

IMG_5740.JPG

IMG_5739.JPG

Het tafel is gedekt en het ontbijtbuffet staat klaar in het poolhouse, dus rond half negen trommel ik de madam op en zodra die - na een eerste tas koffie  - helemaal op haar positieven is, gaan we ontbijten.

IMG_5742.JPG

Dat ontbijt is best lekker maar wel typisch Frans: geen charcuterie of kaas, laat staan spek met eieren of bonen in tomatensaus met worstjes... maar wel een ruime keuze aan croissants, stok- en ander brood en verschillende soorten zelfgemaakte confituur. Het smaakt in elk geval!

IMG_5737.JPG

IMG_5736.JPG

 

IMG_5743.JPG

Terwijl we nadien op de kamer alles inpakken trek ik nog een paar fotootjes van het interieur én van het toilet... dat heeft geen venster, enkel een gaatje in de muur en die (heel dikke) muur blijkt de buitenmuur naar de straat toe, maar veel zie je niet door het gaatje, want er staat een struik voor.

Vandaag moeten we maar tegen vijf uur in Pérols geraken, tegen Montpellier, zowat 380 km ver. We hebben dus alle tijd om het rustig aan te doen. Iets voor tienen zijn we er helemaal klaar voor, rekenen af en zeggen dag tegen Isabelle en François en draaien fluks de baan op naar het zuiden.

Les Chambres a ID was alvast een meevaller: voor 75€ per nacht voel je je absoluut niet bekocht en het diner kwam op 26€ per kop, apero en wijn en alles inbegrepen... daarvoor kan je er zelf niet aan beginnen. 

De zon schijnt al fel, de baan is leeg en we zijn dus dik tevreden...

Het vervolg van de reis lees je binnenkort in een nieuwe post!

21:30 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

29-07-15

allé vooruit... we zijn weer thuis

IMG_6157.JPG

Hopla, we zijn er weer: na drie weken in het zuiden van Frankrijk te zitten, hangen, liggen dobberen en lopen zweten, zijn we weer thuis.

IMG_5756.JPG

IMG_5769.JPG

IMG_5883.JPG

IMG_5897.JPG

DSC_7934.JPG

IMG_6323.JPG

IMG_6459.JPG

Een bewogen drie weken, met onder andere een bijzonder langdurige "canicule", een strakke "chambre d'hôtes", een ferme tandpijn, een straffe kanaalcruise, een "kadukke" boot, een wreed accident, een behulpzame sluiswachter, alerte pompiers, diepe sluizen, mooie uitzichten, véél flessen wijn, een uitbundig bevlagde Vlaamse feestdag, lekkere en vooral grote pizza's, een wel heel basic airco-systeem, een heroïsche discussie met een onnozele manager, een bijna lege tank, een vriendelijke vrouwelijke gendarme, een (gelukkig) redelijk verafgelegen bosbrand, een fijn weerzien met Perle (en met Johan en Ira) en als afsluiter een waarlijk culinaire achtdaagse in Masvanus...

IMG_6473.JPG

't is een vakantie die ik persoonlijk nooit vanzeleven ga vergeten... goed weten!... zeker niet als ik 's ochtends bij het scheren naar mijn eigen in de spiegel kijk!

Meer details volgen binnenkort... maar nu moet ik eerst met de mannen van le Boat in Nederland mailsgewijs een deftig robbertje uitvechten...

tot binnenkort... mocht u deze avonturen - al dan niet bewust - volgen...

of misschien ook niet tot binnenkort... 't is gelijk dat ge het wilt!

Stoer   

16:34 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-07-15

't is bijna feest... en vooral... 't is vakantie!

IMG_3853 zoom.jpg

Bij deze wens ik nu al iedereen een heel fijne en vruchtbare Vlaamse feestdag volgende week... en gezien wij de 11e juli op het Canal du Midi ronddobberen, neem ik een "mobiele" Leeuwenvlag mee voor op ons "jacht"!

CLIPPER.jpg

Varen kunnen we (nog) niet, maar ze gaan het binnen een week of twee ginderachter toch geweten hebben dat er Vlamingen passeerden! 

 

 

13:39 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-06-15

Madrid op maandag

Een maandagochtend in Madrid verschilt niet echt veel van een dag in het weekend: lawaai van borden en bestek van een eind voor zevenen, opstaan, wassen en aankleden en iets gaan eten in de nog vrij lege zaal

IMG_5663.JPG

dan Martine wekken, wachten tot ze gereed is en nog eens gaan eten, maar dan samen met haar en dan alles klaarmaken voor de dag... maar vandaag moet dat "alles" wel de valies in... straks vliegen we naar huis... letterlijk!

IMG_5664.JPG

IMG_5665.JPG

Ik trek eens een koppel fotootjes van de badkamer, kwestie van nadien nog te weten hoe het er allemaal uit zag, want het kortetermijngeheugen durft tegenwoordig al eens te sputteren... ik vraag me trouwens al drie dagen af waarom er een telefoon boven het toilet hangt... lijkt me niet echt gezellig, zo het thuisfront opbellen terwijl je zit te... nu ja... wie belt er nu tegenwoordig in dit digitale draadloze tijdperk nog in hemelsnaam met een vaste lijn en dan nog vanop het WC?

Ik verlies dus geen tijd met bellen maar help mee met inpakken... in mijn geval betekent zulks gewoonweg dat ik niet in de weg loop en rond 10.00u gaan we ontbijten en daarna checken we uit! De bagage mag blijven tot straks, wij gaan eerst nog eens de stad in!

IMG_5686.JPG

IMG_5662.JPG

Ik trek eens de deuren in de lift en nadien zetten we er buiten flink de pas in en marcheren recht naar de Plaza de España... waar we de fontein bewonderen en nog eens grondig de toren bestuderen (en besluiten dat hij inderdaad leeg staat)

IMG_5666.JPG

IMG_5667.JPG

Maar eigenlijk willen we vooral het standbeeld van Cervantes zien!

IMG_5673.JPG

En - zoals alle onnozele toeristen - willen we natuurlijk op de sokkel kruipen om te poseren tussen Don Quichot en Sancho Panza...  

er staat een kleine file aan te schuiven, maar het lukt me toch!

IMG_5672.JPG

IMG_5671.JPG

Van La Mancha naar Egypte is in Madrid maar een goeie boogscheut ver... aan de overkant van de boulevard ligt de tempel van Debod: een overschotje van een Egyptische tempel, die de Spanjaarden in 1968 cadeau kregen voor hun hulp bij de redding van de monumenten die dreigden te verzuipen toen de Aswandam werd opgericht.

De ouwe stenen staan op een eilandje in een kunstmatige vijver... en je kan het complex bezoeken, maar niet op maandag! We komen nu pas te weten dat het vandaag toch wel net sluitingsdag is zeker.

IMG_5677.JPG

 

IMG_5675.JPG

IMG_5676.JPG

Het enige nuttige dat je kan doen in zo een geval, is wat uitblazen op een muurtje... en dan verder wandelen.

IMG_5674.JPG

IMG_5678.JPG

IMG_5679.JPG

We wandelen dus het "Parque del Oeste" in, staan wat het panorama van het Caso de Campo voor ons - en het paleis en de kathedraal links van ons - te bewonderen en lopen helemaal tot aan de start van de kabelbaan... die ook nog potdicht is. Ze is weliswaar op maandag niet gesloten, maar gaat sowieso elke dag maar open vanaf de middag... 'k heb geen zin om nog een half uur te wachten en heb ook geen idee hoe lang de trip heen en weer aan die kabel duurt, trouwens, onze tijd is vandaag beperkt want rond drie uur moeten we zien dat we vertrekken naar de luchthaven en de valies dient eerst opgepikt in het hotel... we besluiten een aperitiefje tot ons te nemen in een chalet in het park en dan naar het centrum te wandelen voor de lunch.

onderweg nemen we eens een selfie...

IMG_5681.JPG

en dan dwalen we door de binnenstad en genieten van de sfeer en het weer en kiezen na een uurtje kuieren een visrestaurantje uit voor de lunch...

IMG_5683.JPG

IMG_5684.JPG

Martine is niet onverdeeld wild enthousiast over haar keuze, maar mijn inktvissalade als voorgerecht en vis met groente zijn best lekker en die hele menu blijkt zowat de goedkoopste operatie van de hele citytrip te wezen: tweemaal een driegangenmenu met een fles wijn en een koffie na het dessert inbegrepen... en dat allemaal voor net geen 24€! Daarvoor kunt ge zelf niet beginnen koken... ik snap hoe langer hoe meer waarom de Madrilenen massaal buitenshuis gaan eten!

IMG_5685.JPG

We pikken de bagage op, zeggen nadien dag aan het hotel en de Gran Via en duiken de metro in

IMG_5688.JPG

IMG_5689.JPG

en staan - met twee overstappen - op minder dan 50 minuten op de luchthaven... voor de ronde som van 5€ per kop...

IMG_5690.JPG

 

We vinden op Barajas naadloos onze weg, het inchecken gaat vlot en de vlucht komt op tijd aan en vertrekt eveneens op tijd terug naar huis!

IMG_5691.JPG

Het is dus nog geen half negen als we weer in Zaventem staan!

IMG_5692.JPG

De Citytrip zit er op, de 4 dagen Madrid zijn voorbij gevlogen en ik ben tevreden... het weer was goed, de sfeer was goed, we hebben wel géén Prado of Reina Sofia bezocht, maar 't was plezant... héél plezant en eigenlijk... meer moet dat niet zijn!

  

     

    

11:39 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

22-06-15

een zondag in Madrid: rommelmarkt, afgevallen plantenmuren en bootje (zien) varen in het park.

Zondag of geen zondag, ik ben weeral vroeg op, ga in twee keer ontbijten en tussenin mijn ochtendwandelingetje maken en Martine wekken en tegen 10.00u zijn we allebei helemaal klaar voor een fikse wandeling. Ons plan bestaat er uit dat we eerst naar de grote rommelmarkt "El Rastro" gaan en nadien naar het park "El Retiro".

De rommel en antiekmarkt is makkelijk te vinden, je steekt aan de Plaza Callao de Gran Via over, loopt tot aan de Puerta del Sol en wandelt door naar het zuiden en vanaf daar hoef je gewoon de andere mensen maar te volgen... iederéén wil blijkbaar naar die rommelmarkt op zondagochtend... de kraampjes beginnen vanaf de Calle Duque de Alba - zowat 400 meter voorbij de Plaza Mayor en de markt beslaat de hele Calle Ribeira de Curtidores en omliggende wijk tot op de ringweg Ronda Toledo. 't Is lekker wandelweer en we zijn dus - zoals hierboven al halvelings aangehaald - niet echt alleen op stap!

IMG_5560.JPG

Je vindt honderden kraampjes met de klassieke rommel... en hier en daar ontwaar je wel een Spaanse toets

IMG_5569.JPG

Maar het leukste en meest interessante gedeelte ligt aan de Plaza de Vara del Rey, achter een mooi gebouw met twee torentjes... daar huizen een paar antiekwinkeltjes en in de kraampjes bieden ze zelf ook een gevarieerd assortiment aan, gaande van mooie antieke spullen tot echte brol.

IMG_5554.JPG

IMG_5553.JPG

IMG_5555.JPG

We hebben "chance": alles moet weg! Er staan trouwens hier en daar mooie meubels tussen, maar begin dat eens mee te slepen op het vliegtuig... als ik ooit een motorhome mag kopen van thuis, dan zie ik het wel zitten om hier en daar al eens een iets groter stuk op de kop te tikken, maar nu blijft het bij kijken!

IMG_5551.JPG

Wij steken hier en daar ons hoofd in een poort en ontdekken zo al eens een mooi binnenkoertje waar op twee niveaus weeral andere soorten antiek worden gesleten!  

IMG_5556.JPG

IMG_5558.JPG

en je hebt vanop het buitenterras een mooi overzicht op de Rastro zelf...

IMG_5559.JPG

We wandelen verder naar beneden ( de straat helt af naar de Ronda) en loeren al eens binnen in een winkeltje...

IMG_5561.JPG

IMG_5568.JPG

Aan de linkerkant ontdekken we even verder een galerij waar ze beelden van zulk volwassen formaat aanbieden dat je ze zelfs met een héél grote motorhome nog niet thuis zou krijgen... gesteld dat je zo een monument in je hof zou willen!

IMG_5566.JPG

IMG_5564.JPG

IMG_5562.JPG

IMG_5563.JPG

Het heeft wel iets, mijmer ik... zo een leeuw naast je terras... zo een klassieke beeldengroep op de boord van mijn vijvertje... maar de afboording van die vijver werd indertijd gemaakt met losse natuurstenen... het hele zaakje zou gewoon verzakken van het gewicht peins ik... en dus laten we de beelden staan en trekken de trap op naar het eerste en op die bovengalerij kom ik trouwens zowat de lelijkste toog tegen van het hele weekend...

IMG_5565.JPG

een onding met veel chromé en gifgroene "floer"... uit de jaren 50 naar het schijnt en in zeer goede staat, maar mijn cocktail zou echt niet smaken als ik hem aan zo een griezelig ding diende te consumeren!

We zoeken liever een terras op met normale stoelen en tafels, 't is ondertussen half één en dus hoogste tijd voor een verfrissing! Helemaal beneden op de hoek van de straat is er plaat bij de Cerveceria La Surena en we zitten een klein uurtje te genieten van een tapa en een pint of wijn en amuseren ons met "mensjes kijken" en vooral bestuderen welke soort ongetwijfeld op het eerste zicht onmisbare brol de meesten meeslepen naar huis om volgende week te ontdekken dat ze het al kapot is of indien niet, dat ze er eigenlijk niks kunnen mee aanvangen!   

IMG_5570.JPG

We werpen nog een laatste blik op de Rastro, steken onze kop eens binnen in de school op de andere hoek, waar ze staan aan te schuiven om te stemmen, want 't is vandaag verkiezingen en stappen dan met fikse stap de Ronda Toledo op.  

IMG_5574.JPG

IMG_5573.JPG

Het is ongeveer een kilometer en half wandelen tot aan de verticale tuin tegen de muur van de stichting "La Caixa", ze hebben een tijdje geleden een oud industrieel pand helemaal opgeknapt en een nieuwe bestemming gegeven en de vieze buitenmuur ongevormd tot een hangende tuin... maar daar is zeer onlangs iets mee misgelopen.. volgens mij te veel water gegeven... het hele zootje is voor de helft naar beneden gekomen en ligt nu wat troosteloos te rotten. 

IMG_5578.JPG

IMG_5583.JPG

IMG_5581.JPG

IMG_5582.JPG

als je over de schutsels kruipt, wat eigenlijk niet mag, heb je mooi zicht op het groen dat er nog hangt... maar 'k ben benieuwd hoe lang de tweede helft het gaat uithouden... wel zonde, want het idee was tof!  

Aan de overkant van de laan ligt het Park van "El Retiro", een serieuze lap groen van zo een vierkante kilometer groot en ergens midden in staat een uniek standbeeld... dat van de duivel... 't is - volgens mijn reisgids - het enige standbeeld ter wereld(!) dat gewijd is aan "de gevallen engel"... dat moeten we dus zien! 

IMG_5585.JPG

Tja... ik ken zo direct nog wel een aantal "verduivelde" standbeelden... de gangen van het parlement in Brussel staan er bijvoorbeeld vol van, maar dit hier zou dus de enige echte zijn... we vinden hem moeiteloos, nemen een fotootje en wandelen voort... niet echt spectaculair, maar dat hebben we dan toch weeral meegemaakt zie.

IMG_5586.JPG

In de rozentuin, even verder, gaat het er veel idyllischer aan toe... fonteinen met standbeelden van kleine dikke mannetjes en vooral rozen, héél véél rozen... maar dat is natuurlijk normaal in een rozentuin...

IMG_5592.JPG

IMG_5593.JPG

IMG_5591.JPG

rozen in alle kleuren en soorten en genoemd naar koningen en keizerinnen en allerhande vedetten en zelfs eentje van Louis de Funes.

IMG_5590.JPG

IMG_5587.JPG

we zitten wat te zitten tussen de rozen, bestuderen uitgebreid het plan van het park en trekken dan naar vijvertje voor het Kristallen Paleis... ooit gebouwd naar model van dat in Londen en jaren dienst gedaan als plantenkas en tegenwoordig tentoonstellingsruimte... er staat nu tijdelijk een kleurrijke tent met zitbanken en kussens... maar de bedoeling ontgaat me een beetje.

IMG_5596.JPG

IMG_5594.JPG

IMG_5597.JPG

IMG_5602.JPG

IMG_5600.JPG

IMG_5598.JPG

't is er benauwend warm en een bar blijkt niet tot de infrastructuur of uitrusting te behoren...

IMG_5601.JPG

IMG_5604.JPG

we wandelen buiten rond de vijver naar boven, op zoek naar een staminee en passeren en passant de tuinen van Cecilio Rodriguez, wie de Cille is of was, het zal me worst wezen, maar er lopen een hele familie pauwen rond en dat is dan weeral leuk om te zien... alleen heeft dat stom gevogelte toch wel net geen goesting om de staart open te zetten zeker!

IMG_5606.JPG

IMG_5608.JPG

IMG_5609.JPG

aan de noordkant van de tuin kom je op de boekenbeurs... maar die is nog niet open! Vanaf de zomer organiseren ze hier namelijk een boekenmarktje... 500 meter lang kraampjes... een natte droom voor een oud-bibliothecaris... of toch niet... want het merendeel zal wel in het Spaans zijn peins ik, en daar versta ik bijlange niet alle lettertjes van!

Asterix in Hispania... maar dan in het Spaans, dat zou misschien nog een leuk hebbeding zijn... maar daarvoor ga ik niet speciaal terug komen!   

IMG_5607.JPG

IMG_5610.JPG

IMG_5605.JPG

Er is in elk geval plaats genoeg voorzien... mijn gedacht!

De volgende stop is een kiosk met terrasje...

IMG_5611.JPG

 en met duiven... vrij assertieve duiven!

IMG_5614.JPG

IMG_5613.JPG

IMG_5612.JPG

De groene olijven lusten ze niet echt, maar de nootjes duidelijk wel en ik moet me haasten om zelf ook ééntje vast te krijgen!

Nadat alle drank op is en de nootjes ook, staan we even verder aan de "Lago del Retiro", de enorme rechthoekig aangelegde vijver, waar je bootje kan gaan varen... als je zin hebt om eerst een uurtje in de file te staan!

IMG_5616.JPG

IMG_5622.JPG

IMG_5620.JPG

Je kan ook met een elektrische boot meevaren, maar dat vinden we persoonlijk meer iets voor gepensioneerden!

Knipogen

aan de andere kant staat er een monumentje van Alfonso XII, een niet zo direct bescheiden gedenkteken, maar een redelijk uit de kluiten gewassen gedoe!

IMG_5621.JPG

IMG_5623.JPG

IMG_5624.JPG

IMG_5627.JPG

Met leeuwen en vissen en blotige dames die op die vissen zitten.. wij blijven braaf op de trappen!

IMG_5626.JPG

IMG_5630.JPG

En nadien is het alweer tijd voor een verfrissing... en een beetje tapas!

IMG_5631.JPG

IMG_5635.JPG

Het gaat over half zeven als we het park uit wandelen, iets te vroeg voor het straattheater... maar na een hele dag rond kuieren willen we toch even langs het hotel... en onderweg nemen we nog een kiekje van de madam voor een fontein - zonder monument van de duivel - en met op de achtergrond een kerk... ook zonder... peins ik

IMG_5636.JPG

Na een pitstop op de kamer trekken we alweer de stad in en tegen half negen zitten we - zoals iedereen in Madrid - op een terrasje klaar voor het diner!

IMG_5649.JPG

't Is alweer in de Calle Barcelona, maar deze keer in een filiaal van Tapas & Más... en zelfs een heel speciaal exemplaar van de keten: er is hier onderin een kelder uit de 17e eeuw!  

IMG_5647.JPG

IMG_5645.JPG

Beneden is het donker en rustig, boven nog niet en niet meer... terwijl de avond valt en wij onze wijn en tapas binnen smikkelen, landt er een zootje Engelsen aan de tafeltjes aan de andere kant van het terras en de rest van de avond amuseren we ons met het aanschouwen van die steeds zatter en luidruchtiger wordende bende.

IMG_5638.JPG

De sfeer is goed en de patatas bravas en andere schoteltjes eveneens en tegen half elf wandelen we terug richting hotel en ik tracht onder de baan een paar foto's te nemen van mooie bars en restaurantjes... hetgeen bij nader inzien me niet altijd bijster goed lukt!

IMG_5652.JPG

IMG_5653.JPG

IMG_5654.JPG

IMG_5655.JPG

als afsluiter van een plezante dag lopen we nog even binnen in het hespenmuseum... het Museo de Jamon.   

IMG_5658.JPG

't is eigenlijk een grote winkel waar je een keuze kan maken tussen alle mogelijk soorten ham... en bij uitbreiding alle mogelijke soorten sossis en andere charcuterie... en nog veel meer...

We zijn half twaalf gepasseerd - op een zondag - en de winkels draaien hier blijkbaar nog altijd op volle toeren... 'k peins dat zulks bij ons gewoon niet zou mogen... uitgezonderd dan nachtwinkels waar ze niet direct Jamon de Serrano in het aanbod koesteren.

De bobo's van de rode en groene vakbonden kregen subiet massaal en in blok een "attaque circonflex", als de vermaledijde bazen bij ons de sukkelaars van werkmensen tot middernacht zouden laten opdraven om "gezooien hesp" te verkopen!

En met die iet of wat geruststellende(?) syndicale gedachte in het achterhoofd keren we weer naar Tryp Cibeles en slapen de slaap der rechtvaardigen!

       

   

16:20 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-06-15

Een zaterdag in Madrid: Prado, schildpadden, Louboutin, niertjes en een hop-on bus die er geen is!

Mijn madam heeft me, voor het licht uitging, gesommeerd haar grondig te laten uitslapen en wie ben ik om daar tegenin te gaan. Het bordengerinkel wekt me iets voor zevenen, ik kijk van in mijn bed wat TV... zonder klank!

We hebben een 40-tal posten, waarvan het merendeel Spaans is... er zit hier en daar wel een Franse of Engelstalige nieuwszender tussen, maar die geven op dergelijk uur weinig dat op iets trekt en er is niks zo onnozel als naar een Spaanse post te liggen kijken waar je toch geen woord van meedraagt... ik versta er de ballen van, niet omdat de klank uitstaat, maar omdat mijn Spaans te ontoereikend is om het getater te kunnen volgen.

Ik was en kleed me zo geruisloos mogelijk en stommel in het donker naar buiten... 't heeft toch wel zijn voordeel, zo een kamer zonder daglicht... als je wil - en kan - slaap je zalig door zonder zonnehinder.

IMG_5430.JPG

Ik ontbijt al uitgebreid en met veel smaak voor de eerste keer en trek dan monter de wijk in... het straatje voor ons hotel ligt er verlaten bij en op het pleintje even verder is ook nog geen mens te bespeuren... zelfs de hoertjes - die hier 's avonds gewillig met tientallen rondhangen of in portieken zitten - zijn spoorloos... 't is zaterdagochtend en dus weekend... zouden die misschien ook 40-uren week hebben en vandaag vrij zijn... of massaal in recup zijn?... want de uren 's nachts tellen vermoedelijk dubbel!?

IMG_5431.JPG

Bij gebrek aan "life" onderwerpen, trek ik dan maar een geschilderd raar mannetje... mooi gedaan, dat wel!

IMG_5429.JPG

Ik wandel een paar blokken rond en sta tegen negen uur weer in de kamer, krijg Martine zo ver dat ze opstaat en ga een half uurtje later samen met haar ontbijten... voor de tweede keer... de kelner kijkt wat vreemd als hij mij terug zit aanschuiven aan het buffet, maar zwijgt diplomatisch en wat mij betreft: het smaakt alweer... 't is dan ook al twee uur geleden dat ik mijn eerste passage hier deed. 

Om 10.15u staan we voldaan met rugzak (waarin kaarten, reisgids en een pulleke), zonnebril, stapschoenen en een zeer goed humeur te wachten op de bus en 5 minuten later stopt er eentje waar we nog net een plaatsje boven vinden. We gaan mee rijden tot het "Parque del Oeste", waar we de Egyptische tempel en de teleférico willen bezoeken.

De bus rijdt de normale route langsheen de Plaza de Espagna en bolt even verder rechtdoor, in de plaats van af te slaan naar het park en de tempel... ik duik in mijn foldertje, bestudeer de kaart en merk dat er een "ruta ampliada" bestaat en dat we daar opzitten. Ik had de stippellijn gisteren al eerder gezien, maar er niet echt veel over nagedacht... blijkbaar rijdt de bus in het weekend een ander - meer uitgebreid - parcours? Fijn!

IMG_5433.JPG

We passen prompt onze plannen aan en besluiten eerst deze extensie uit te zitten en nadien te gaan wandelen.

IMG_5434.JPG

We passeren voorbij enkele ministeries en/of kazernes, waarbij er eentje duidelijk dat van de luchtmacht is en draaien even verder af aan de triomfboog en bewonderen in de verte de Faro.

IMG_5435.JPG

Even voorbij de Tempel en het park, waar we later wel eens zullen gaan wandelen, draaien we af naar beneden, draaien rond de Puerta de San Vincente en steken dan de rivier over... nu ja... rivier...

IMG_5436.JPG

De Rio Manzanares heeft niet direct de allures van een Thames, Donau of Seine... 't is eerder een pisserke met een bodempje water... het debiet is een beetje te vergelijken met de Zenne, peins ik, met dat verschil dat dit stroompje bovengronds loopt, er heel proper uitziet en de omgeving ook helemaal opgefrist werd met wandelpaden en parken... tot voor enkele jaren liep hier een soort stadsautosnelweg naast het water, die werd ondergronds gestoken en boven kwam een gloednieuw kilometers lang park! Het oogt allemaal fris en rustig en groen. Daar kunnen ze in Brussel een puntje aan zuigen.  

IMG_5437.JPG

We trachten vanaf de brug aan de Calle Segovia een kiekje te nemen van de skyline... draaien dan aan de voet van de kathedraal rechtsaf naar de wijk Imperial en nemen onderweg een paar fotootjes van kerken en mooie gebouwen waarvan we op voorhand weten dat het een zeer onnuttige bezigheid gaat blijken want waar we later toch de naam of locatie niet meer van gaan weten!

IMG_5440.JPG

IMG_5438.JPG

IMG_5441.JPG

IMG_5444.JPG

IMG_5442.JPG

Aan de Puerta del Sol is het al druk... en in de bus ook... die zit ondertussen zo vol dat er een aantal toeristen rechtstaan... 't mag normaal niet, maar blijkbaar zijn ze hier redelijk tolerant en je hebt een nog onbeperkter zicht... denk ik, maar Martinneke vindt het beter dat ik braaf blijf zitten, zolang we een plaatsje hebben... en wie ben ik om haar tegen te spreken!

Pal op de middag passeren we de halte voor het Prado en besluiten daar af te stappen, we hebben de hele "extended" route 1 gedaan, straks doen we de nummer twee, maar eerst het Prado... en misschien een terrasje... en eens naar de WC ook... in die volgorde! 

IMG_5445.JPG

De perken naast het Prado liggen er vlekkeloos bij en het is echt fijn wandelen langsheen de gelijknamige Paseo...

IMG_5446.JPG

IMG_5447.JPG

We ontdekken dat de hoofdingang eigenlijk aan de zijkant ligt en dat daar een volwassen file aanschuift... nu waren we wel niet van zin om het museum te bezoeken. We doen dat thuis zelden... en daar hebben ze óók musea, dus waarom zouden we hier aanschuiven en uren rondstruinen tussen schilderijen... niet dus!   

IMG_5448.JPG 

Er loopt deze zomer een uitzonderlijke tentoonstelling over Picasso: 10 werken uit een Bazels museum hangen hier nu, maar ook dat kan me niet overhalen... zelfs Guernica zou me niet over de streep trekken om het Prado te bezoeken... om te beginnen omdat het niet hier hangt, maar in het Museo Reina Sofia en ten tweede omdat ik mijn halve jeugd op dat verdomde werk heb moeten kijken. In het koninklijk atheneum in Keerbergen - waar ik mijn hele middelbaar als intern heb afgehaspeld - had één of andere onverlaat een kopie op ware grote laten verven tegen de muur achteraan de grote studiezaal op het eerste.  

Wanneer wij studie hadden, zaten we dus willen of niet naar dat werk te kijken en als intern waren we nog meer gekloot: telkens wanneer we op internaat strafstudie kregen -  en dat gebeurde zeer regelmatig - vlogen we op woensdagmiddag ook naar die sombere zaal om bladzijden vol straf te schrijven of iets compleet onnuttig woordelijk van buiten te leren... de fantasie van de opvoeders ende op dat gebied weinig of geen grenzen.

Ik heb dus jarenlang met grote regelmaat het deprimerende beeld van dat Guernica op mijn netvlies gebrand gekregen: dat lelijke paard met streepkesvel en zijn kegel uit zijn mond en koe zonder streepkes maar met scheven horens en die arm met dat gebroken mes onderaan en die rare druppelvormige hoofden en rechts de frietzak waaruit een gehandicapte kop en twee armen steken en bovenaan de mottige bizarre zon met een peerke van een lamp in" 

't is zonder twijfel een absoluut meesterwerk en diende toen om de mensen te schokken en te confronteren met de gruwel van de oorlog... Picasso is er in mijn geval kamerbreed in geslaagd: 'k zie die grauwe grijze muurschildering na meer dan veertig jaar nog zo voor mij. Echt vrolijk werd je daar als puber al niet van en dat gaat er niet op gebeterd zijn vermoed ik. Dus ik hoef het niet weer te zien... echt niet!

Tja... de oorlogen zijn ondertussen geëvolueerd en de mensen worden nu geschokt door beelden en Youtube-filmpjes van onthoofdingen door IS en andere islamitische idioten... en daar word ik óók niet vrolijk van... maar voorlopig hangen ze die vetzakkerij nog niet in musea... nog niet!

IMG_5449.JPG

We laten de Picasso's hangen en nemen aan de overkant een portret van Goya... nu ja, niet van hem... de mens is al bijna twee eeuwen dood, maar van zijn standbeeld!

In plaats van het Prado, stappen we de kerk van Jerónimos binnen... die ligt even hogerop.

IMG_5450.JPG

IMG_5451.JPG

Schoon proper kerkske... ik kan het niet goed uitleggen, die fascinatie voor kerken... als ik er eentje zie, voel ik altijd de neiging om er eens binnen te gaan kijken... en eigenlijk ben ik absoluut ongelovig... ik geloof enkel in mezelf... en dan nog bijlange niet alle dagen! 't is een wat rare afwijking, maar vooralsnog ongevaarlijk!

IMG_5452.JPG

De volgende stap is een terrasje even verder in de straat . Je krijgt namelijk wel dorst van die kerkbezoeken en dat zal wel normaal zijn peins ik: 'k weet niet of het ligt aan de wierook of het zien van de pastoor die een kelk miswijn binnensloebert, maar kerken geven een dorstig gevoel, zeker weten: in Vlaanderen liggen de dorpscafés sowieso vlak naast of in de geburen van de kerk... of lagen... want de kerken lopen leeg en tegelijkertijd verdwijnen er meer en meer dorpscafés... maar dat laatste kan misschien ook aan de wurgcontracten van de brouwerijen liggen... of aan het rookverbod... of de rap veranderende demografische situatie... 't gaat er in de toekomst in elk geval niet beter op worden, mijn gedacht... al eens een café gezien naast een moskee? Nee hoor... we gaan er echt niet op vooruit!  

Maar we wijken af!    

De madam belt naar het thuisfront, ik bestudeer mijn plannetje en na de pint en koffie drinken we nog een pint en een wijntje en brengen een bezoek aan de "servicios" en trekken dan uitgerust en gelaafd weer naar busroute, deze keer vatten we post aan een halte van route 2 en stappen even later blijgemoed en vol verwachting de bus op om extensie twee te bewonderen... die volgt de route tot aan "Bernabeu" en gaat dan rechtdoor helemaal naar het noorden tot aan vier heel speciale torengebouwen, een kilometer of drie voorbij het voetbalstadion.

IMG_5454.JPG

We bollen dus gezwind - en vandaag niet gehinderd door betogingen of zo - tot aan Bernabeu en slaan daar tot mijn grote verbazing rechtsaf, de gewone route 2 in.

Ik duik mijn folder met plannetje op en bestudeer de uitleg, want er klopt iets niet. Na grondige evaluatie van de info blijkt dat ik serieus mis was: die extended route wordt niet speciaal op de weekend gereden zoals ik verkeerdelijk dacht vanmorgen, maar alle dagen... en dat wel slechts twee keer, één toertje in de voormiddag met vertrek aan halte 1 om 10.30u en een ander in de late namiddag en voor route twee geldt dezelfde idiote regeling. Als we eens tot aan die torens willen, moeten we straks zien dat we op één bepaalde bus op geraken. Ik snap de bedoeling van die bizarre uurregeling niet goed, want echt hop-on hop-off is dat niet te noemen... als je op het uitgebreide parcours zit moet je best het hele traject blijven uitzitten, want de volgende bus komt pas na een uur of zes... of de volgende ochtend!

Een chance dat we daarstraks niet stomweg ergens afgestapt zijn aan de rivier, we hadden daar schoon gestaan... en vooral heel lang.

IMG_5455.JPG

IMG_5457.JPG

IMG_5456.JPG

IMG_5460.JPG

We rijden dus weer door dezelfde wijk als gisteren, passeren aan dezelfde torengebouwen en villa's en grote vlaggenmast en stappen weer af in de wijk Salamanca.

Daar zijn ongetwijfeld nog een aantal boetiekjes die Martine gisteren heeft "gerateerd" en dat wil ze vandaag goed maken.

Ik volg haar braaf en slenter in haar kielzog doorheen de lanen en straten en vrees het ergste, vooral als ze plots tussen al dat andere vestimentaire geweld een winkel van Louboutin ontwaart...

IMG_5458.JPG

Ik kom goed weg... het blijft bij "window shopping"... maar ze is even opgetogen als ik bij het bewonderen van zoveel moois!

Onbeslist

We wandelen nadien weer langs de "Jardines del Descubriemento", waar ik mij afvraag of die rare pilaartjes een overschot zijn van iets groters of gewoon te catalogeren zijn onder "kunst"... Ik kom het niet te weten, maar vermoed het tweede.

IMG_5461.JPG

De bibliotheek er vlak naast is volgens mijn bescheiden mening ook een fotootje waard, 'k ben ooit - in een vorig ambtenarenleven - een tiental jaar bibliotheekbeheerder geweest bij de RTT en daar is onderhuids iets van blijven hangen...

IMG_5462.JPG

Dit gebouw is wel wat imposanter dan dat van ons in Schaarbeek en ze hebben hier draken om de poort te bewaken! Bij ons had de toenmalige concierge een wat miskweekte Duitse scheper... dat beest had schrik van zijn eigen zelf en blafte als een gek naar iedereen, maar koos - als het er op aankwam - steevast het hazenpad. 

IMG_5463.JPG

IMG_5467.JPG

We kiezen een halte even verderop, wachten 5 minuutjes en hoppen weer "on"... rijden fluks voor de elvendertigste keer langs de fonteinen op de Paseo del Prado en trekken voor de lol eens een "selfie" van ons eigen... en bij uitbreiding van de mensen achter ons

IMG_5465.JPG

Aan het station Atocha gaan we er weer af, daar hebben ze - alweer volgens mijn onvolprezen reisgidsje - een soort tropische plantentuin in de stationshal aangelegd en dát wil ik wel eens zien.

IMG_5469.JPG

De informatie uit de gids klopt als een zwerende vinger: midden in de grote hal hebben ze een soort tropisch bos aangeplant... 't is een kopstation en de treinen stoppen tegenwoordig buiten, dus binnen was er plaats genoeg.

IMG_5482.JPG

IMG_5480.JPG

IMG_5479.JPG

IMG_5471.JPG

IMG_5476.JPG

We bewonderen de plantjes, slenteren langsheen een aantal winkeltjes en ontdekken op het einde van het bos zelfs een vijverpartij waar een hele kolonie waterschildpadden huist.

IMG_5472.JPG

IMG_5473.JPG

IMG_5474.JPG

IMG_5481.JPG

We zitten wat te zitten en bestuderen nadien rustig de volgende stappen van onze zware dagtaak... en trekken nog een fotootje van een schoon lamp en zo...

IMG_5478.JPG

en stappen dan resoluut weer de hitte in... 't is halfweg na de noen en de zon schijnt bijzonder enthousiast...

IMG_5483.JPG

Het is dus bijzonder dorstig weer... zelfs zonder direct een kerk in de buurt te hebben, zou een frisse pint er vlot in gaan... je kan natuurlijk een mobiele toog huren, mét vat bier en tapkraan incluis... er is hier in de buurt blijkbaar een verhuurstation van die dingen, maar als koppel wordt dat dan wel heel hard op de trappers duwen om het gevaarte voort te krijgen... wat niet wil zeggen dat die togen rap vooruit gaan als er veel volk op zit... we zien buiten twee exemplaren passeren en merken dat het volume gebral en gezang beduidend hoger ligt dan de gemiddelde snelheid... en dat is maar goed ook, denk ik dan, want helemaal nuchter ziet die bende er niet echt uit... ik vraag me trouwens af of er ook eentje BOB moet blijven om te sturen?

IMG_5484.JPG

IMG_5486.JPG

We bewonderen buiten nog even de buitenkant van het station en steken dan de laan over richting Reina Sofia, niet dus om die Guernica en andere werken lijfelijk te gaan bekijken, maar om aan de overkant op een terras een pi(n)tstop in de schaduw te maken.

IMG_5490.JPG

IMG_5489.JPG

Na een vrij lange en zeer weldoende pauze, kramen we weer op en trekken de wijk Lavapiés in...

IMG_5491.JPG

Dat blijkt een heel gezellige buurt, met heel veel terrasjes en bars en winkeltjes... maar we stevenen door, negeren de tientallen Indische en soortgelijke restaurantjes en klimmen langs de Calle Ave Maria omhoog tot op de Calle Santa Isabel, waar we even de prachtige cinema "Dore" bewonderen... de oude overdekte markt er naast is dicht op zaterdagnamiddag, maar boodschappen hoefden we toch niet te doen, dus erg is dat niet...  

IMG_5492.JPG

Het volgende uur zwerven we weer door het centrum en rond zessen krijg ik precies een hongertje en installeren we ons ergens op een terras van een redelijk deftig restaurant... waarvan ik de naam en adres feestelijk ben vergeten, maar 't was een straatje iets te zuiden van de Plaza Mayor.

IMG_5493.JPG

Een linnen nap en dito servetten... dit is vermoedelijk al één van de betere gelegenheden... we bestellen een deftige fles wijn om te beginnen, Martine is opgetogen dat ze haar lievelingsvakantiemenu hebben... omelet met frieten(!) en ik kies voor niertjes... er is echter één dingetje dat ik weeral niet helemaal door heb... als je in Rome verleden jaar "escalope" vroeg, dan kreeg je een lapje vlees... niet minder maar ook niet meer... en hier heb ik weeral prijs... de schotel niertjes bestaat uit... niertjes... geen groente, geen sausje, geen "pellepatat" of ander garnituur... tja, dat moest je blijkbaar allemaal bijbestellen... maar ze zijn wel lekker... héél lekker!

IMG_5494.JPG

IMG_5498.JPG

IMG_5496.JPG

IMG_5500.JPG

We genieten van ons "dineetje", de fles wijn geraakt ook moeiteloos leeg en nadien wandelen we opnieuw naar het noorden en bedenken dat er toch wel aanzienlijke culinaire verschillen zijn tussen Spaanse en belgische keuken en 5 minuten verder komen we zowaar een soort belgisch café tegen...

IMG_5501.JPG

IMG_5502.JPG

Ze serveren er weliswaar op het eerste zicht wel geen stoofvlees of witloofhespenrolletjes in kaassaus, maar paella en tapas, maar er hangt een driekleur buiten... ik voel me absoluut niet geroepen om er iets te consumeren... als 't nu nog een Vlaams cafeeke was geweest, dan wel misschien...?

IMG_5503.JPG

We wandelen door, de trappen op, de boog onderdoor en het plein over, waar een groepje verklede grapjassen spelletjes speelt, onder het waakzame oog van de politie.

Aan de andere kant draai je links het plein weer af en dan kom je aan de Mercado de San Miguel

IMG_5504.JPG

IMG_5505.JPG

die is wel open... die i denk ik dag en nacht open en is niet echt een markt, maar eerder een heel grote overdekte verzameling tapasbars en togen... je kan er de meest verscheiden soorten hapjes kopen en desgewenst ter plaatse binnensmikkelen!

IMG_5506.JPG

IMG_5507.JPG

IMG_5508.JPG

IMG_5510.JPG

IMG_5513.JPG

IMG_5514.JPG

IMG_5509.JPG

't is een geluk dat ik net een hele schotel niertjes en een mand brood binnen heb, anders had ik me hier uitgebreid in de tapas gesmeten... nu ja, verdikken gaan we dit weekend sowieso peins ik, maar we besluiten toch verder te wandelen...

IMG_5515.JPG

De Plaza de la Villa ligt er veel rustiger bij dan de Mercado van daarjuist, maar aan de Cathedraal Castrense is 't wel vollen bak, één of andere militair is daar blijkbaar net getrouwd en de hele gevolg staat  te tateren en na te kaarten op het pleintje ervoor.

IMG_5516.JPG

IMG_5518.JPG

De "suite" is in gala en in het lang, maar 't zal toch geen echt hoge officier zijn peins ik, want de bende heeft geen taxi's of limousines gehuurd maar wordt in bussen geladen.

IMG_5519.JPG

Wij wachten op een hop-bus en bollen even later weer door het centrum...

Op de Puerta del Sol staan de levende standbeelden weer paraat... 

IMG_5520.JPG

en de politie ook

IMG_5525.JPG

We zitten een half uurtje op route 1 te genieten in het avondzonnetje en laten onze niertjes zakken... en bekijken nog maar eens de skyline van het centrum...

IMG_5527.JPG

IMG_5528.JPG

IMG_5530.JPG

IMG_5529.JPG

En rond half negen stappen we af aan de halte vlak voorbij het hotel.

IMG_5535.JPG

't is weer spitsuur, zowel op straat als op de voetpaden, de Madrilenen veroveren massaal het centrum en de handtassenmannen hebben hun "kraampjes" ook al opgesteld, maar sommigen zijn duidelijk niet opgetogen als ik een foto maak...

We duiken dan maar de winkel onder onze kamer in: op de eerste drie verdiepingen huist - zoals gezegd - een Zara winkel en daar is het precies vandaag voor niets!

IMG_5536.JPG

IMG_5538.JPG

IMG_5540.JPG

Horden shoppende dames maken er een slagveld van en Martinneke bestudeert hier en daar ook wel een bloeje of zoiets... maar hangt tenminste alles braaf weer op zijn plaats!

IMG_5537.JPG

IMG_5539.JPG

IMG_5541.JPG

We geraken zonder kleerscheuren... en zonder (nieuwe) kleren weer de straat op, gaan achter de hoek even naar boven om ons op de kamer wat op te frissen, de rugzak te dumpen en een golfke aan te doen en vertrekken dan alweer... deze keer naar de noordkant van de wijk Malasaña.

Een half uurtje slenteren en een kleine kilometer verder ligt de Plaza Dos de Mayo, op dit plein brak de opstand los tegen de Franse bezetter in 1808 en was sindsdien zowat het symbool van de strijd voor onafhankelijkheid en 't was voor het standbeeld op ditzelfde plein dat er een koppel een striptease deed in 1976, van puur kontentement omdat dictator Franco zijn kop had neergelegd!

Wij komen er aan als het al goed donker is, het hele plein zit bomvol volk, maar geen enkel koppel voelt zich geroepen om nog eens striptease te doen... de beeldengroep staat er wat eenzaam bij 

IMG_5543.JPG

IMG_5542.JPG

Wij zoeken - en vinden - een plaatsje en installeren ons op het terras van Café de Mahón in het hoekje en maken daar de bilan op van de dag... 't was fijn, heel fijn zelfs... veel gezien vanop de bus en veel gewandeld, lekker gegeten en gedronken... we moeten morgen alleen de menu's beter bestuderen voor we iets bestellen... ik roep de bijzonder vriendelijk juffrouw, bestel nog een pint en wijn en 't is elf uur door vooraleer we terug naar het hotel wandelen... en dat blijkt heel vroeg naar de plaatselijke normen... alles zit nog goed vol volk...

IMG_5546.JPG

IMG_5545.JPG

IMG_5544.JPG

De gevels van veel winkels zijn hier prachtig versierd met tegels, maar we kiezen als laatste stop voor een piepklein cafeetje op een paar honderd meter van het hotel af... 't heeft geen schoon tegeltjes maar graffiti en klimop tegen de gevel, maar er is plaats en 't is leuk zitten...

IMG_5550.JPG

IMG_5549.JPG

En zo loopt onze tweede volledige dag gemoedelijk naar zijn eind. tegen half één liggen we er in en ik staak vrij vlug mijn zoektocht naar een verstaanbaar TV programma, morgen is 't weer vroeg op, want om kwart voor zeven beginnen ze naast ons deur met borden te jongleren!    

 

 

 

16:21 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-06-15

Busje komt zo!

Midden in de nacht - voor mijn gevoel toch - word ik plots wakker: het is nog pikdonker, maar ergens op de achtergrond klinkt precies gebabbel en gerinkel van bestek en borden... het duurt even voor mijn peseta (of tegenwoordig: mijn Spaans model van de euro) valt, maar onze kamer ligt pal naast de ontbijtruimte en ze zijn duidelijk al alles aan het klaarzetten voor seffens. Ik check de klok op mijn GSM, merk dat het kwart voor zeven is en voel me eigenlijk best uitgeslapen, dus sta ik op en stommel in het donker naar de badkamer en vraag me af - terwijl ik mijn tenen pijnlijk stoot aan de hoek van het bed aan Martinnekes kant - of het normaal is dat het in midden-Spanje eind mei nog donker is om zeven uur. Hoog tijd dus om het weer en de hopelijk blauwe lucht te checken en ik trek opgewekt het gordijn open en staar dan wat verbouwereerd naar een blinde muur, zo een anderhalve meter verderop.

IMG_5297.JPG

Onze kamer ligt blijkbaar aan een luchtkoker... een "room with a view" kan je het dus duidelijk niet noemen, maar 't was wel rustig vannacht, geen last van verkeer gehad en zo... tot aan de preparatie van het ontbijt is het muisstil geweest! Ik loer door het raam naar boven om de lucht te zien, maar er zitten nog een verdiep of 6-7 boven ons en de koker is dus zeker bijna 20 meter hoog... of diep... in de verte bespeur ik daglicht, maar daar valt niet direct uit op te maken of het goed weer is.

IMG_5298.JPG

Ze hebben ons toch weeral bij onze sjokkedijzen zeker: in Rome zaten we verleden jaar toevallig in de met voorsprong slechtste kamer van heel het hotel, meer bepaald op een snikhete zolderkamer onder het dak en tussen de duiven... hier heb ik echter het gevoel in een kelder te huizen... maar er zijn geen duiven te bespeuren, de airco werkt en afgezien van dat (toch wel zeer) ochtendlijk gedoe met zjatten en teloren, was het een geruisloze nacht... 't valt dus nog mee!

Ik maak me snel klaar, laat de madam nog wat liggen, passeer alvast al eens aan het ontbijt voor een snelle tas koffie en een broodje met "jamon" en stuik de lift in! 'k Ga eens naar boven tot op het achtste om op het dak naar het panorama te kijken!

IMG_5296.JPG

Maar dat valt vies tegen want je kan niet buiten: de deuren zijn vakkundig afgesloten met een dikke ijzeren sluiting. Er staat weliswaar in de lift: "8th floor - panoramaroom", maar ik dacht dat het panorama in open lucht en "hoteldakbreed" te bewonderen zou zijn, maar de naam dient letterlijk genomen: 't is enkel een kamertje met enkele (redelijk vuile) ramen en dus beperkt uitzicht op het dak... spijtig!

IMG_5295.JPG

De bovenkant van mijn luchtkokertje vind ik niet direct op dat dak, maar de bredere koker - waar de andere "binnenkamers" op uitgeven - ligt wel aan mijn voeten. Die mannen hebben ook niet direct een weids uitzicht, maar zien toch de zon... peins ik toch. 

IMG_5294.JPG

Nu ja, veel zitten we toch niet op de kamer tijdens zo een citytrip... dus het zal me chorizo wezen of we al dan niet de horizon zien!

Maar 'k wil wel de temperatuur even polsen, moet een tijdje wachten op een lift maar geraak toch buiten en sta even later op de hoek van de straat te kijken naar het ochtendlijk verkeer, dan iets na zeven nog héél rustig is. 

IMG_5292.JPG

Ons hotel ziet er bij daglicht best mooi uit... 't is de eerste keer dat we boven een boetiek logeren, maar veel last heb je er niet van... denk ik toch... we weten niet zeker of Zara een merk is dat de goedkeuring wegdraagt van de madam, maar besluiten toch om te trachten uit die winkel uit te blijven... maar of dat gaat lukken, dat is nog de vraag... en onder die vestimentaire overpeinzingen trekken we weer naar het eerste, halen de madam uit bed en gaan een half uurtje later zeer uitgebreid ontbijten! Eén ding is al zeker: dat ontbijt is uitnodigend, lekker, vers, gevarieerd en met genoeg van alles... kortom: gewoon goed!  

Om half tien zijn we er helemaal klaar voor: een heel dagje hop-on-hop-offen...

De halte ligt hoop en al 100 meter van onze hoek en net als we er naartoe wandelen komt er een bus aan, nog geen 3 minuten later zitten we boven te blinken... 't is nog wat frisjes maar al wel in het zonnetje...

IMG_5306.JPG

De rest van de voormiddag zijn we zoet met het luisteren naar een (Hollandse) uitleg over de dingen die we voorbijkomen en bewonderen van Madrid, zijn skyline en gebouwen en rare huizen en monumenten en fonteinen en dies meer...

IMG_5301.JPG

IMG_5309.JPG

IMG_5308.JPG

IMG_5310.JPG

en zijn voetbalstadion!!

IMG_5307.JPG

Het wordt ons ook duidelijk dat er nu volgend weekend verkiezingen zijn... persoonlijk had ik graag mijn Catalaanse T-shirts en andere lichtjes provocatieve spullen aangetrokken, maar bij nader inzien leek ons dat geen al te strak plan... in Madrid zijn ze vermoedelijk niet echt happig op het uiterlijk vertonen van Catalaanse sympathieën.  

IMG_5312.JPG

IMG_5311.JPG

IMG_5316.JPG

IMG_5323.JPG

IMG_5324.JPG

We stappen na een klein uurtje onderweg eens af... 't is uiteindelijk een hop-on hop-off bus, maar echt veel wordt er eigenlijk niet gehopt... die dingen rijden redelijk frequent maar zitten allemaal goed vol... het is dus kwestie van je plaatsje te behouden eens je er boven eentje hebt veroverd... maar ik heb nood aan een pauze... om de benen te strekken en een plasje te plegen...

IMG_5300.JPG

 

We spotten een Hard Rock café en wandelen naar binnen, steven door naar het terras - waar volk op zit - en worden prompt door een nijvere medemens terug naar binnen gestuurd: het terras is nog niet open, want hij is aan het kuisen... hoe die bende kwebbelende Spaanse dames er dan op geraakt is, dat snap ik niet goed, maar 'k heb geen zin om in discussie te gaan...

IMG_5302.JPG

IMG_5303.JPG

het personeel binnen is al even enthousiast... we worden straal genegeerd terwijl we een kijkje nemen in het interieur... we besluiten dan maar om ons bezoek te beperken tot een sanitaire stop in de kelder. Even later wandelen we weer buiten... hoe die mannen hun boterham verdienen op deze manier, dat gaat er niet goed in... blijkbaar is de service afgesteld om bepaalde spitsuren en zijn wij hier op het verkeerde moment geland(?)    

De eerstvolgend bus heeft nog een paar plaatsjes vrij en we zijn weer vertrokken voor een tweede stukje "sightseeing" 

IMG_5319.JPG

IMG_5321.JPG

IMG_5317.JPG

En als toemaatje krijgen we er na een par minuten een betoging bovenop: de hele laan is in de andere richting afgezet en onder politiebegeleiding wandelt een groepje betogers voorbij.

IMG_5318.JPG

IMG_5326.JPG

We doen met lijn 1 de hele rondrit van het centrum en komen voorbij de Puerta del Sol, het middelpunt van Madrid en bij uitbreiding van Spanje: hier ligt de "kilometer 0" steen, vanaf hier worden de Spaanse afstanden gemeten. Ik zit te genieten in het zonnetje en vergeet zowaar bijna een fotootje te trekken... maar we gaan hier hoogstwaarschijnlijk nog wel passeren de volgende dagen!

De rit gaat verder langs onder meer het station Atocha, een kopstation met exotische plantentuin. Het staat op mijn lijstje van te bezoeken dingen, maar dat gaan we later doen.    

IMG_5299.JPG

IMG_5335.JPG

IMG_5340.JPG

IMG_5341.JPG

IMG_5329.JPG

Het weer is zonnig, de sfeer is goed en de "Hollandse" uitleg in mijn oortje redelijk verstaanbaar... we bollen lustig rond en bewonderen uitgebreid de Madrileense hoogbouw en worden enkel hier en daar slechts lichtjes gehinderd door de betoging(en)... de politie is alomtegenwoordig en tracht het verkeer weg te houden van de manifestaties... en omgekeerd... en soms geeft dat blijkbaar wat voer voor discussie en reden tot omleiding, maar ondertussen zie je eens wat anders dan mooie gebouwen... 

IMG_5328.JPG

IMG_5331.JPG

IMG_5332.JPG

IMG_5333.JPG

IMG_5334.JPG

IMG_5336.JPG

Elk nadeel heeft zijn voordeel: je kan van heel ver een fotootje nemen van de fontein op Plaza Cibeles, zonder dat er bussen of ander vervoer door je beeld bollen!

 

IMG_5337.JPG

Ik denk al even dat de VVB (Vlaamse Volksbeweging) een nieuwe dubbeldekker heeft aangeschaft en op werkbezoek is in Madrid, als we onderweg in de file een zwart/geel exemplaar spotten, met een grote leeuwenkop op zijn gat... maar 't blijkt bij nader inzien geen Vlaamse maar éne van Disney die reclame maakt voor de musical "De Leeuwenkoning"  

IMG_5338.JPG

IMG_5339.JPG

Plots geeft die van ons weer kwistig gas en zijn we de files door... ik wil net op dat moment nog een kiekje in zij-aanzicht nemen van de Leeuwenkoning-bus maar eer dat mijn kodakske eindelijk scherp staat en afdrukt... zijn we er al half voorbij... 't wordt tijd dat ik eens het deftige toestel van Martinneke begin mee te sleuren, want er komt sleet op mijn ouwe Ixus 120IS!

IMG_5346.JPG

Even verder stappen we weer af aan de Jardines del Descrubimiento, dat is een moeilijke naam voor een wat kaal en winderig plein met een paar rare monumenten en een enorme vlag, maar even verderop ligt de wijk Salamanca en daar vind je - volgens mijn reisgids -  een concentratie aan chique boetieken!  

IMG_5344.JPG

We wandelen een paar straten door en Martine ontdekt inderdaad een keur aan klerenwinkels met faam... en met namen waar ik nog nooit van gehoord heb! Volgens mijn reisgids is de verkeersvrije Calle Jorge Juan eveneens een niet te missen steegje op dat (window)shoppinggebied en dankzij mijn redelijk onfeilbaar oriëntatievermogen vinden we het oord moeiteloos en 't moet gezegd, er zijn inderdaad schoon boetiekjes... en er loopt héél weinig volk! we zijn dus rap rond!

Stoer

IMG_5345.JPG

Na een klein uurtje besluit ze echter dat het welletjes is... genoeg vitrines gezien... en ik spreek haar niet tegen!

We "hoppen" weer een bus op, doorkruisen gezwind de Gran Via en konsoorten en staan in een ik en een gij aan de andere kant van het centrum  

IMG_5347.JPG

  IMG_5348.JPG

De Torre de Madrid, een hoge woontoren aan de Plaza de Espagna, staat volgens mij leeg, maar 't is wel een indrukwekkend bouwsel en de reclame tegen de gevel vinden wij - als gelukkige bezitters van een Peugeot 206 én een 308 CC - ook best leuk! 

IMG_5357.JPG

Aan het Koninklijk Paleis hoppen we weer off, staan wat te puffen op het plein voor de ingang en draaien dan een slag om, om de kathedraal te bezoeken, die ligt in de namiddag zwaar in tegenlicht, dus 'k heb geen foto's van de buitenkant, maar de binnenkant is ook mooi!

IMG_5356.JPG

IMG_5351.JPG

IMG_5352.JPG

IMG_5353.JPG

IMG_5355.JPG

De kerken in Rome zijn nog iets uitbundiger en rijkelijker versierd, maar je merkt hier toch ook wel dat de Spanjaarden indertijd in de Nieuwe Wereld één en ander aan edelmetaal hebben weggesleept.

Ik trek nog een fotootje van één of andere pastoor... 'k ben zijn naam alweer vergeten, maar op het moment zelf vond ik dat hij heel veel weghad van "den Dree", onze vroegere parochiepriester van het Far-West in Vilvoorde. Dree zit ondertussen in een home op rust, maar zijn dubbelganger staat dus in brons in een hoekje van de kathedraal van Madrid, straf... heel straf!  

IMG_5354.JPG

Aan de andere kant ligt dus het koninklijk paleis, niet dat de koning daar woont hoor, die gebruikt het gebouw enkel voor feesten en andere vermakelijkheden en huist zelf met madam en kroost - en vermoedelijk ook wel een paar lakeien - buiten de stad in het paleis Zarzuela, die mens woont dus in een soort vis- en zeevruchtenschotel, als ik het goed begrijp... rare jongens hoor, die mannen van Bourbon! 

IMG_5358.JPG

IMG_5359.JPG

IMG_5365.JPG

't is een redelijk omvangrijk bouwsel - 135.000 m² - uit halfweg de 18e eeuw en ik wil niet weten wat de EPC waarde ervan is, maar zonnepanelen liggen er in elk geval niet op het dak, want je kan het gaan bezoeken tijdens en rondleiding... dat dak ligt er trouwens veel kaler bij dan voorzien: er moesten op de dakrand tientallen beelden komen, maar die bleken te zwaar en de toenmalige koningin - denk ik toch dat ze koningin was - had zo een schrik dat één van die dingen naar beneden zou donderen op haar gekroonde hoofd, dat ze verbood die dingen te plaatsen. Ze werden een tijdje opgeslagen in de kelder of zoiets en uiteindelijk verdeeld over de parken en pleinen van Madrid en andere steden.

In het park van de Plaza de Oriente, vlak voor het paleis, staan er een aantal duivenstront te verzamelen.

IMG_5366.JPG

In het midden van datzelfde park staat ook een groot ruiterstandbeeld van Felipe IV en dat is trouwens een straf staaltje beeldhouwwerk!

IMG_5362.JPG

Het paard met ruiter - een beeld gemaakt naar een ontwerp van de schilder Velázques - staat steigerend afgebeeld en steunt dus maar op twee poten en dat is - volgens mijn reisgids - een straffe prestatie van de beeldhouwer.  

IMG_5363.JPG

Wij - onwetende passanten/toeristen, zonder enige expertise in het ontwerpen van bronzend steigerende paardenbeelden - bewonderen het gedoe in stilte... en in de blakke zon en besluiten dat het hoog tijd is om op te stappen en een verfrissing op te zoeken!

IMG_5361.JPG

We bewonderen nog even de gebouwen aan de andere kant van het plein en park en steken dan de laan over en nemen een kijkje bij de tuinen van Sabatini, van waar je een mooi zicht hebt op de zijkant van het paleis.    

IMG_5367.JPG

IMG_5368.JPG

3418 kamers heeft de kolos... en dat moet allemaal onderhouden worden, ik weet niet hoe het met de lonen zit in Spanje, maar als je die ruimte door een poetsvrouw laat kuisen via dienstenchecks, heb je er serieus véél vandoen, mijn gedacht, maar vermoedelijk kan je dan wel bij het dienstenbedrijf een volumekorting onderhandelen... hoop ik!

IMG_5370.JPG

En met die opbeurende gedachte in het achterhoofd dwalen we verder langs de Plaza Marina Espagnola, waar de senaat huist... die hebben ze hier dus ook nog... een senaat... ik weet niet of ze even onnuttig is als de onze en of ze evenveel (weggesmeten) geld kost, maar het zou me verwonderen. Op gebied van overdadig veel regeringen en geldverkwistende instellingen kan niemand ons apenland de baas, peins ik! 

IMG_5371.JPG

En met die niet zo opbeurende gedacht in ons achterhoofd dwalen we verder en komen na enkele minuten aan de voorkant van het Theatro Nacional uit op de Plaza Isabell II... het is ondertussen half vijf en hoe langer hoe warmer geworden...    

IMG_5371.JPG

We duiken een zijstraatje in en vinden een terras met een vrij tafeltje... in de schaduw en houden een lange pauze... met een pintje en een glas wijn en een brod tapas... meer moet dat niet zijn... we zijn vanaf de eerste dag precies al helemaal geacclimatiseerd!

IMG_5372.JPG

De volgende halte is de Plaza Mayor, het oude hart van de stad... hier werden ooit toernooien en volksfeesten en terechtstellingen en naar het schijnt zelfs stierengevechten gehouden, maar nu beperken ze zich tot het pluimen van toeristen. Nu ja, toch als je een terrasje doet: de prijzen zijn iets scherper dan 3 straten verder, maar dat heb je op de Grote Markt in Brussel en zo ook.

't Is trouwens opvallend rustig op het plein. 

IMG_5374.JPG

IMG_5375.JPG

IMG_5376.JPG

IMG_5377.JPG

IMG_5378.JPG

Als je naar het zuiden door de rechter boog het plein verlaat, kom je in de Calle Toledo en daar zit een winkeltje waar zowat iedereen wil zijn! En met iedereen bedoel ik vooral de vrouwelijke helft van de bevolking. En waar lopen vrouwen graag storm voor... jep, voor schoenen... de meesten worden warm op intieme plaatsen als ze de vitrine van een (dure) schoenwinkel in het oog krijgen en hier staan ze zelfs aan te schuiven voor sletsen.

IMG_5380.JPG

't Moeten wel speciale sletsen zijn, die ze daar in die cordeleria aan de Calle Toledo slijten... met tientallen schuiven ze braaf aan en ze worden slechts met mondjesmaat binnengelaten door een portier, manmanman... ik kan er niet van over! Martinneke blieft gelukkig op dat moment géén teen- of andere sletsen en we geraken dus heelhuids uit het straatje weg en ploffen ons even verder op de Piazza Santa Anna op een terras neer om te bekomen van de opgedane emoties en iets te doen aan de alweer opkomende dorst!

IMG_5382.JPG

Ik bestel een karaf van een halve liter vino dinges... 'k weet de juiste benaming niet meer, maar het is rode wijn met spuitwater of zoiets... peins ik... lekker en fris... en krijg een hele liter... een "missing" of "happy hour", dat kom ik niet te weten, maar het smaakt!

IMG_5384.JPG

't Is iets voor zeven als we opkrassen, onderweg een paar fotootjes nemen van rare standbeelden en typische(?) cafeetjes en even verder de eerste de beste bus weer op hoppen.

IMG_5381.JPG

IMG_5385.JPG

We krijgen maar niet genoeg van die bus: 't is al wel de derde keer dat we dit stuk van de route doen, maar de zon schijnt, het zit lekker, je ziet telkens iets anders en 't is toch naar Madrileense véél te vroeg om te gaan eten!

We passeren het Parque del Retiro, waar we zondag naartoe gaan... en de Plaza de Colón, waar we vanochtend als eens afstapten... en de triomfboog Puerta de Alcala, waar we al een paar keer rond reden...

IMG_5386.JPG

IMG_5388.JPG

IMG_5387.JPG

en de Paseo de Recoletos, waar we gisterenavond - toen we een beetje verkeerd waren - met onze valies voorbij wandelden... en staan er stom van dat het pas gisteren was... 't is precies of we zijn hier al veel langer!

Tof!

IMG_5390.JPG

IMG_5392.JPG

Aan de Plaza Callao stappen we weer af, stevenen uitgerust en dus met fikse stap weer de oude stad in langs de Calle Preciados en staan na 300 meter opnieuw in het absolute centrum: de Puerta del Sol

IMG_5393.JPG

Het is ondertussen half negen, de dagtaak zit er blijkbaar op voor de Madrilenen, want 't is precies of ze ergens een stop hebben uitgetrokken of een schotbalk opgehaald. Op een kwartier tijd ziet de stad plots zwart van het volk... er loopt begot meer volk rond dan in Zaventem tijdens een jaarmarktmaandag bij zonnig weer en als toemaatje krijgen we er op de Puerta del Sol nog een betoging bovenop... van de sossen, aan de kleur van hun frakskes en sjaaltjes te zien.

IMG_5394.JPG

tja... 't is verkiezingen nietwaar... de zenuwen zullen bij die gasten wat gespannen staan, vermoed ik en bij de politie ook... de oproeppolitie is massaal en zeer zichtbaar aanwezig...   

IMG_5398.JPG

IMG_5399.JPG

Maar eigenlijk valt het betogingsgewijs allemaal best mee. Hier geen ABVV/FGTB-toestanden, geen brandende auto's, gemaskerde boelzoekers of gesleur met friese ruiters... helemaal geen ambras zoals bij ons... ze houden het hier waardig en rustig en wij verliezen al snel onze interesse en trekken op een hoek van het plein een fotootje van het symbool van Madrid: de "Oso y Madroño" (de Beer en de meiboom) 

IMG_5397.JPG

Volgens mijn reisgids is de wijk ten zuiden van de Puerto del Sol en vooral de straatjes rond de Plaza Santa Anna een buurt met veel en lekkere restaurantjes... we lopen - puur toevallig - de Calle Barcelona in en dat lijkt ons wel wat... één van de restaurantjes krijgt in mijn reisgidsje lovende kritieken én er is nog plaats op het terras, dus even later zitten we bij Kaixo Taberna, helemaal klaar om enkele tapas te proeven.

IMG_5400.JPG

We opteren voor Patatas Bravas en Pimientos de Padrón (gefrituurde groene pepertjes) en een sla met tomaat en geitenkaasjes en honing en daarbij een fles Tapon de Oro, een rode wijn.. een heel lekkere rode wijn!

IMG_5401.JPG

IMG_5402.JPG 

IMG_5405.JPG

't is een Crianza... en dat wil zeggen dat de wijn toch al wel een jaar of drie jaar oud is en minstens zeker 6 maanden heeft gerijpt op eiken vaten...

IMG_5406.JPG

 

De avond valt stilletjes en de fles geraakt even geruisloos leeg en tegen tien uur is alles op wat betaald is... de verhouding prijs/kwaliteit vonden we trouwens bijzonder positief en dus stappen we de nacht in, passeren alweer eens op het plein van de zonnepoort (zo genoemd omdat het ooit de oostelijke toegangspoort van de stad was... en door die poort kwam de zon op!)

Het plein is nog vrij druk om half elf 's avonds... massa's Madrilenen die net van tafel komen, daartussenin een zwik toeristen, een paar "skate-kunstenaars" die straffe trukken uithalen onder massale belangstelling, daarnaast de obligate verzameling zwarte medemensen die sjakkosjen, zonnebrillen en ander gerief al dan niet ambulant trachten te slijten én tot slot de alomtegenwoordige dienders... die hun camionettekes nu wel wat achter de hoek hebben gestald 

IMG_5408.JPG

IMG_5409.JPG

IMG_5411.JPG

Op weg naar het hotel lopen we - zeer toevallig - voorbij een restaurant "Ribs", waar je aan een bar ook gewoon iets kan drinken... en je krijgt er gratis apennootjes bij... waarvan je de schalen naar Spaanse traditie zo maar op grond mag gooien. Daar kunnen we niet aan weerstaan!

De pint is van het vat en wordt geserveerd in een soort confituurpot-met-een-oor en de wijn komt in een flesje dat ter plaatse wordt afgetrokken!

IMG_5413.JPG

       IMG_5414.JPG   

IMG_5418.JPG

beiden zijn lekker en echt niet duur en de sfeer in de kroeg is ook best leuk...

IMG_5419.JPG

IMG_5421.JPG

IMG_5422.JPG

IMG_5420.JPG

IMG_5423.JPG

Ik eet me een weg doorheen de nootjes, helemaal tot op de bodem van de emmer en strooi mijn afval kwistig op en rond de ton en de "waitress" komt na een half uurtje zelfs even borstelen... maar ook weer niet te veel!

We amuseren ons en zo k(n)abbelt de vrijdagavond rustig richting weekend.

Kwart voor twaalven betaal ik en wandelen we naar Tryp Cibeles, 150 meter verderop... en mocht u ooit al dan niet opzettelijk in "Ribs Abada" terechtkomen in Madrid en u afvragen hoe er nu een kaartje van Open Doek in hemelsnaam tussen al die Spaanse exemplaren is verzeild geraakt op de muur naast de ingang...

't es 't maane!

Lachen

IMG_5427.JPG

IMG_5428.JPG

IMG_5426.JPG

Iets na middernacht kruipen we in bed... 't was een lange dag en morgen volgt er nog eentje... en dan nog twee!

En 's nachts droom ik dat dank zij dat kaartje de voorzitter van Theatro Galileo mij belt voor een regieopdracht... we brengen een redelijk absurde bewerking van Don Quichot en 't wordt een prachtige en wreed succesvolle voorstelling... maar ik kom nooit te weten of ze wel echt hun tekst kennen, want ik versta geen knijt van al dat Spaans!

Onbeslist

  

    

16:15 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-06-15

Madrid!

Toen ik begin april 60 jaar werd, besloot mijn familie dat het welletjes was geweest met altijd maar meer boekskes te kopen voor allerhande "speciale gelegenheden". Normaal gezien krijg ik namelijk meestal strips voor nieuwjaar, vaderdag, verjaardag en dies meer... 't is makkelijk te vinden en succes gegarandeerd, want ik verzamel al jaren die dingen en ben steeds blij als een kleine wanneer ik in de cadeauverpakking weeral een nieuw exemplaar vind... of een oud... want dat heb ik nog liever... zo een eerste druk uit de jaren 60 die naar de kelder (of zolder) ruikt... zalig!

Maar dit jaar hadden ze een gezamenlijk plan... die 4000 stripverhalen zouden niet aangevuld worden... al mijn kasten zitten vol en het kot zakt daardoor nu al bijna in door al dat gewicht, zegt mijn madam.

Neen, ze zouden voor die 60e verjaardag eens een "specialeke" doen... en zo geschiede... ik kreeg een citytrip naar Madrid cadeau... tezamen met Martinneke 5 dagen naar Spanje... en twee weken geleden werd dit geschenk dus feestelijk geconsumeerd! 

Achter mijn rug was beslist dat we een vlucht zouden nemen om 18.05u met Brussels Airlines en dat we ginderachter 4 nachten gingen logeren in Tryp Cibeles, een 4 sterrenhotel plat in het midden van de Gran Via en dus vlakbij het centrum! 

Donderdag 21 mei sta ik rond half vier in de namiddag dus vol verwachting met eega, valies en een bergje zakgeld aan de bushalte op de hoek van de straat. de eerste bus die passeert is een schoolbus maar even later spoytten we er eentje dat naar het vliegveld rijdt, sleuren ons hebben en houden er op, steken het rittenkaartje in, melden dat we naar de luchthaven willen en zijn prompt 2,80 euro kwijt... het lijkt niet veel, maar 't is maar een paar haltes, 1800 meter en hoop en al 4 minuten ver... die mannen hun prijzen zijn blijkbaar opgeslagen?

De check-in verloopt heel vlotjes en zonder enige tussenkomst van derden: 't is te zeggen, je moet tegenwoordig thuis enkel zelf een soort vouchertje afdrukken, de juiste code intikken aan een machine, vervolgens zelf je bagage gaan inchecken en de valies op de band zetten en er het ter plaatse uitgeprinte label correct aanhangen en zo en klaar is kees... er staat wel een geüniformde medemens op wacht om minder handige reizigers te helpen als ze iets fout doen... maar wij slagen er naadloos in om het de hele procedure alleen af te werken en stappen even later met gepaste trots richting security.

IMG_5279.JPG

IMG_5280.JPG

't Is de eerste keer dat ik door de nieuwe connector mag... en terwijl ik een paar fotootjes sta te nemen van het uitgebreide uitzicht, slaag ik er in om mijn reservebatterij te verliezen... plots merk ik dat het ding niet meer in het zijzakje van mij kodakske zit... terwijl martine braaf staat te wachten aan de kop van de file voor de veiligheidscontrole, been ik terug naar het begin van dat connectording, speur nauwgezet de marmeren vloer af maar vind geen batterijtje. Het is dan ook een piepkleine Canon NB-4L, van 4 cm groot en een halve cm dik... en in muisgrijze kleur op de koop toe... eigenlijk zouden ze die verrekte dingen in fluogeel of oranje moeten maken, zoals de zwarte dozen van een vliegtuig... dan zie je waar het ligt...

IMG_5278.JPG

Ik zie niks liggen, stap tot aan de poortjes en keer daar noodgedwongen terug en vervoeg al grommelend mijn wachtende madam... 'k heb nog wel een ander exemplaar mee als reserve, maar die dingen worden niet meer gemaakt en zolang mijn ouwe Ixus nog werkt, verlies ik die dingen liever niet.

We geraken foutloos door alle scanners en controles, maar zonder 3e batterij dus en even later spoelen we het verdriet van ons verlies door met een glaasje Hoegaarden...

IMG_5281.JPG

't Is weliswaar een serieuze pint en een heel flesje wijn, maar dat tourneetje is zowat even duur als die stomme batterij ooit heeft gekost... alles is dus relatief en even later zijn we het hele batterijgedoe al bijna vergeten... maar één ding is wel zeker: als je op de "airport" uit de bol zou willen gaan, voorzie dan vooral genoeg fondsen!

IMG_5282.JPG

De namiddag kabbelt rustig door en tegen half zes staat er al een hele troep te drummen aan de gate... wij wachten traditiegetrouw tot het laatst... je zitje is toch op voorhand bepaald, ze vertrekken niet voor iedereen van de rij aan boord is en je zit comfortabeler te wachten is die nieuwe zetels dan op je vliegtuigstoel!

Wij hebben onze twee reistassen braaf als bagage ingecheckt en hebben enkel een klein rugzakje handbagage, maar we zijn zowaar een uitzondering: zo ongeveer iedereen torst volwassen tassen en caddies mee van zeer respectabele afmetingen... ik geloof nooit dat al de dingen conform de vereiste grootte en gewicht zijn, maar alles mag duidelijk mee en moet dus in die kastjes boven het hoofd worden gepropt... die zitten overvol en als je bij de laatsten opstapt ben je dus zo goed als zeker verplicht om ergens ver voor of achter je eigen seat een plaatsje te zoeken voor je veel te grote rommel.

Uiteindelijk geraakt alles dicht en ons rugzakje ligt aan de voeten van de madam!

De vlucht vertrekt met een dik kwartiertje vertraging, maar gezien ze blijkbaar dergelijke factoren op voorhand incalculeren, komen we bijna stipt op het voorziene uur aan in Madrid.

Daar loopt alles heel vlotjes... de bagage komt er heel snel aan, we vinden moeiteloos onze weg naar buiten en stevenen zonder omweg af op de juiste de bushalte... het gaat allemaal zo snel dat ik vergeet foto's te trekken.

De speciale "Express Aeropuerto" doet 35 minuten over de 17 km en kost 5 euro... nogal een pak voordeliger dan die bussen van De Lijn bij ons, als je het vergelijkt.

Er gaat trouwens om de 5 minuten ook een metro naar het centrum, maar voor ons hotel is de bus interessanter: je moet nergens overstappen, de reisduur is daardoor iets korter en de halte ligt zowat achter de hoek van de Gran Via. Om half negen zijn we geland en iets na half tien staan we op de Plaza Cibeles, waar ik in stille bewondering een kiekje neem van de ondergaande zonneschijn op het Palacio de Comunicaciones, een schitterend paleis waar tegenwoordig het stadsbestuur huist.

IMG_5283.JPG

Ik heb vooraf het stadsplan bestudeerd, de reisgidsen zitten ergens in de bagage en 't is bovendien niet ver op de laan die uitgeeft op het plein... vol vertrouwen vertrekken we dus naar het hotel en stappen gezwind de grote laan voor ons op... om 500 meter verder te ontdekken dat we straal verkeerd aan het lopen zijn!

Ik had goed voor dat de bus uit een andere richting zou komen en baseerde mij op die gedachte, maar eigenlijk kwam hij uit een andere laan en ben ik dus stomweg - en zonder naar de straatnamen te kijken - de Paseo de Recoletos ingeslagen in plaats van de Calle de Alcalá.

In plaats van terug te keren op onze stappen, besluiten we om een zijstraatje in te slaan en dwars door de wijk Chueca onze weg te zoeken, daarmee hebben we dat deel al gelijk eens gezien... we dwalen dus twintig minuten door smalle straatjes met veel homo- en andere barretjes, bomvolle cidreria's en restaurantjes en komen - eerder toevallig - op de Gran Via uit, net twee blokken voor ons hotel!

Tryp Cibeles geeft uit op de grote laan en zit boven een enorme Zara-boetiek, maar de hotelingang ligt eigenlijk in een zijstraatje, vlak aan het begin van de hoerenbuurt... zo te zien toch... op de ene hoek staat er security van één of andere bankfirma en op de andere draaien een paar meisjes rond voor de deur van een soort "dancing"... en daar tussenin vinden we de ingang van het hotel, een portier stuurt ons naar de lift en op het eerste (eigenlijk het derde verdiep) ligt de receptie.

We checken in bij een bijzonder vriendelijke en gedienstige jongeman en krijgen kamer 112 toegewezen, vlak achter het hoekje in de gang!  

IMG_5285.JPG

IMG_5286.JPG

't Is best een mooie kamer, met minibar, (werkende) airco en flatscreen TV en een ruime badkamer met ligbad... (helemaal iets anders dan dat zolderhok in Rome verleden jaar!) en ze ligt vlak naast de eetzaal... ik ga hier morgenvroeg dichter bij mijn ontbijt zijn dan thuis begot... en 'k moet het op de koop toe zelf niet klaarmaken... opgetogen pakken we snel uit en trekken dan terug de wijk in, op zoek naar een hapje... 't is ondertussen na half elf... perfect op tijd om op zijn Madrileens te gaan dineren!

We slaan buiten rechtsaf, recht de hoerenbuurt in en dwalen een half uurtje rond in de wijk Chueca, passeren een hele verzameling eetgelegenheden, van restaurants tot piepkleine bars... waar het zo goed als overal bomvol volk zit en opteren uiteindelijk voor een zaak die zich annonceert als cidreria  - waarvan ik mij de naam echt niet meer herinner - waar net een troep kwetterende jongeren buiten komt, daar zal dus in elk geval plaats zijn!

IMG_5291.JPG

IMG_5289.JPG

We krijgen een hoekje toegewezen en staan daar wat verbaast de inrichting te bewonderen: géén stoelen of tafels, maar een lange toog met op de grond een berg servetten en andere rommel ervoor, beestenkoppen en oude foto's op tegels... na een dikke minuut komt een nijver obertje een hoek om gevlogen, roept vriendelijk doch kordaat iets in onze richting en kijkt al ongedurig als we niet direct antwoorden... ik bestel gauw een pint en Martine een witte wijn en hij stevent direct terug weg om 20 seconden later de gevraagde drankjes te serveren, hij tracht boven het rumoer uit ons duidelijk te maken dat we 6 euro moeten ophoesten en kwakt nog even later een grote teljoor op onze richel, met een assortiment tapas... een bodem vol patatas bravas, een paar ronde aardappelkroketten en daar bovenop een verzameling broodjes met kaas en "jamon"... allemaal in die 6 euro inbegrepen! Je kan het er zelf niet voor klaarmaken, maar 't is wel een vettige hap!

IMG_5287.JPG

We hadden ondertussen een redelijk hongertje gekregen, dus het bord geraakt vlot op en als ik even later nog een pint bestel, schuift de ober prompt een nieuw bord tapas voor onze neus. Honger gaan we hier dus precies niet hebben, dit lang weekend en dorst ook niet... de pinten zijn fris en lekker en de witte wijn is ook heel goed te doen en komt in serieus grote glazen... geen mooi wijnglas, maar wel een gróót!

Als we iets na half twaalf voldaan buitenkomen, lopen de zaken massaal overal leeg... 't is precies tijd om naar huis te gaan. Eén ding hebben we toch al geleerd: de Madrilenen storten zich in de vooravond massaal op de horeca, maar na een uur of twee drie is het feestje over... die tapa- en andere bars moeten dus precies hun zakencijfer maken op een paar uren tijd... en ze geven er dan nog kilo's gebakken patatten en andere hapjes bij... ze hebben hier vermoedelijk geen "wurgcontracten" met brouwerijen, zoals de meeste cafés bij ons?

Moe - en een beetje dempig - trekken we weer naar het hotel en gaan slapen... morgen moeten we vroeg op want dan gaan we met de hop-on hop-of bus op stap!

 

 

 

       

13:06 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

12-05-15

Allen daarheen!

GRIMBERGEN.jpg

11:31 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-03-15

TERUG NAAR AFZENDER!

Gisteren hebben wij - in een onbewaakt moment - zowaar ons goed hart laten zien. We hebben het hier al wel verteld, maar even ter herinnering: de voorbije dagen kreeg elke burger in Zaventem ongevraagd een papiertje in zijn bus geschoven, met de melding dat er een vereniging werd opgericht om de bevolking te helpen, bij te staan en te leiden en er voor te zorgen dat hun (taal)rechten worden gerespecteerd.

Op het eerste zicht een onbetwistbaar en bijzonder eervol initiatief, ware het niet dat het schrijfsel ééntalig in het Frans was opgesteld en zich dus heel specifiek richt naar de medeburgers die bij ons liever deze vreemde taal bezigen. Wat ze onder mekaar doen, dat zal me worst wezen, elke burger is compleet vrij om te communiceren in welke taal dan ook... maar in Vlaanderen is de bestuurstaal het Nederlands en hebben alle inwoners trouwens dezelfde rechten, welke taal ze thuis ook plegen te babbelen... daar hoeft een burgemeester uit een ander gewest zich echt niet mee te moeien... dankzij de toenmalige laksheid van een aantal traditionele "politiek-correcte" partijen genieten sommige gemeenten weliswaar van faciliteiten, die door dezelfde laksheid grondwettelijk werden gebetonneerd... maar Zaventem hoort daar niet bij, dat ligt in Vlaanderen, punt!

Op het tweede zicht bleek de afzender - zoals eerder uitgelegd - een in Zaventem wonende FDF-politicus, zijn alle bestuursleden FDF'ers en ligt het kantoor van de ASBL héél toevallig in Sint Lambrechts Woluwé, in een gebouw waar verschillende gemeentediensten zijn ondergebracht. Ze zitten dus zowat op de schoot van Mangain en worden door hem gesponsord. De plaatselijke politiekers in Woluwe - Maingain op kop - weten van niks... zeggen ze, maar even googelen leert ons dat diezelfde heren eind 2013 wel duidelijk het initiatief namen om de bewuste vereniging op te richten. zie peripherie-_19-11-13-_site_pol.pdf

Ik citeer een passage uit de tekst:

A l'initiative de son président, Olivier Maingain, et de son conseil d'administration, l'asbl WoluInternational, chargée de soutenir les activités menées dans le cadre des relations extérieures de la commune de Woluwe-Saint-Lambert, soutiendra, notamment financièrement, deux associations actives en périphérie :

L'association « Citoyens de Zaventem » dont le but est d’aider la population de Zaventem ou des communes voisines ne maîtrisant pas suffisamment la langue administrative de la région, - pour ses démarches administratives - de veiller au respect des droits linguistiques de ces populations, - de leur assurer des services sur le plan social et culturel. Le choix de Zaventem provient de sa proximité géographique avec Woluwe-Saint-Lambert et du fait qu'en tant que commune sans facilité, les services aux citoyens ne maîtrisant pas suffisamment le néerlandais, malgré leur nombre important, y sont très limités.  

Ofwel liegen ze daar dat ze zwart zien ofwel hebben ze bij het FDF precies een selectief geheugenprobleem... hopelijk is 't geen begin van Alzheimer, want dan kunnen we in de toekomst nog een paar keer krek hetzelfde "CitoyendeZaventem" kaartje in de bus krijgen... en ééntje vinden we echt al genoeg! 

Wenkbrauw ophalen

En om terug te komen op die kaartjes.

Thuis heb ik geleerd dat je van andermans spullen moet afblijven... zelfs al krijg je per abuus iets toegestopt dat niet van jou is, het past niet om in dergelijk geval te gebaren van krommenhaas, beter en correcter is om de eigenaar op te sporen en hem zijn spullen terug te bezorgen... eerlijk is eerlijk en dat duurt het langst!

Dat hebben we dan de voorbije dagen ook gedaan: we recupereerden kaartjes die per ongeluk in Vlaamse bussen werden gestopt, want gezien de doelgroep duidelijk fransdolle medemensen betrof, had het gros van de Vlaamse bevolking eigenlijk geen recht op dergelijk schrijfsel... om maar te zwijgen van mogelijke toekomstige illegale geldelijke, morele of juridische ondersteuning door Maingain en co.

Het was een eerbare maar echt geen makkelijke opdracht, want een meerderheid van de dorpsgenoten had het bewuste document al prompt bij ontvangst gestoken waar het volgens velen eigenlijk thuishoort: in de kelder bij het oud papier...

de enkele honderden exemplaren die we konden redden, wilden we echter graag teruggeven aan de bereikbare eigenaars, namelijk UF-dames die in de gemeenteraad zetelen en tegelijk bestuurslid zijn van de ASBL Citoyens de Zaventem.

Nu vind ik het persoonlijk wat ongemakkelijk, om zomaar bij een vreemde dame aan te gaan bellen... zo goed ken ik ze nu ook weer niet, die "francofonen" en 't was ook logistiek niet echt evident, want mijne moto draait nog wat vierkant en de madam heeft de auto nodig omdat de oma in de kliniek ligt... dus beslisten we om de (kleine) papierberg te voet te gaan overhandigen en wanneer kon dat beter zijn dan vlak voor het begin van de gemeenteraad... ze zaten er dan toch allebei samen en er stonden maar een punt of tien op de agenda...

we beloofden onszelf de boel niet te storen en beleefd te blijven en uiteindelijk hebben we - uit respect - even gewacht tot een nieuw UF-lid was ingezworen, kwestie van die mens zijn "moment de gloire" niet te neig te verdisterweren... maar nadien kregen ze hun bezit braaf terug... en er nog een korte positieve boodschap en enkele goedbedoelde raadgevingen bovenop.

IMG_0542.JPG

IMG_0544.JPG

IMG_0563.JPG

En denkt ge nu dat die blij waren? Noop, nee hoor, juist niks! Doe dan al maar eens iets voor een medemens!

P3301269.JPG

Ze waren in tegendeel direct opgesmeten en wilden precies hun eigen folderkes niet meer terughebben... akkoord, die waren wat verfrommeld van in de zak te zitten, maar eigenlijk nog perfect leesbaar.

P3301270.JPG

Sjonge... kwaad worden, schelden roepen en tieren... ons verwijten dat ze geen vuilbak waren... dat was ons deel... volgens mij hebben ze het allemaal weeral niet echt goed gesnapt.

Hoog tijd dus dat die madammen zich integreren en deftig Nederlands leren, het zal voor iedereen handiger zijn! In afwachting blijven we waakzaam en zullen niet nalaten hen te helpen met hun inburgering.

Maar de weg naar communautaire vrede is nog lang en bochtig... denk ik!   

We zijn ondertussen wel in de gazet én bij Ring TV geraakt... en dat is toch weeral fijn... zodat ook de geïnteresseerde medemensen die niet naar de gemeenteraad komen, nu op stroom zijn!

?utm_campaign=regio-r-link&utm_medium=social&utm_...

 

tak-bezorgt-folders-%E2%80%98citoyens-de-zaventem%E2%80%9...

 

 

 

 

  

 

 

13:17 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |