10-08-16

Noordkaap cruise dag 8: zondag 24 juli

We moeten volgens mij goed binnen liggen daarboven in Asgaard, want het is prachtig weer, wat zeg ik, het is schitterend weer wanneer ik boven op dek 11 kom piepen op deze zondagochtend.

De Barentszee ligt erbij als een vijver, de lucht is hemelsblauw op een paar verwaarloosbare wolkenflarden na en de rotsen van het eiland Mageroya en de Noordkaap rijzen in de verte indrukwekkend op uit zee.

Ik sta eerst een paar minuten naar het onwezenlijk mooie landschap te gapen, realiseer me dan dat ik geen enkele van mijn kodakskes bij heb, spurt naar de hut en grabbel de Ixus en de smartfoon mee, met die laatste kan ik panoramische foto's mee maken.  

20160724_092105.jpg

Het joggingdek loopt stilaan vol volk, maar geen hond die het in zijn hoofd haalt nu rondjes te lopen, iedereen staat - al dan niet met camera of verrekijker in aanslag - naar het spektakel te kijken. 

DSC_9358.JPG

DSC_9359.JPG

Ik trommel Martine op en we staan allebei in het zonnetje te genieten van het magische moment. We zijn er, aan de Noordkaap, we staan er nog niet op, maar ze ligt in het zonnetje te blinken, een paar kilometer ten zuiden van ons.  

DSC_9361.JPG

DSC_9360.JPG

tussendoor varen we wel wat doorheen flarden nevel, maar het uitzicht en het weer blijven perfect

IMG_0302.JPG

IMG_0304.JPG

IMG_0308.JPG

DSC_9363.JPG

't is van hier nog 700 km naar Spitsbergen en de Noordpool ligt op zowat 2000 km, maar verder Noordelijk dan dit gaan we niet, we zijn nu na een week op het uiterste puntje van de reis gekomen... en dus bijzonder opgetogen.

20160724_092851.jpg

We gaan snel ontbijten en zijn daarna met geen stokken meer weg te krijgen van het dek.

20160724_095326.jpg

DSC_9364.JPG

 

DSC_9367.JPG

DSC_9372.JPG

Het schip vaart voorbij de Kamoyfjorden en rond het schiereiland ten noordoosten van Honnigsvag en rond half tien komt de haven in zicht.

20160724_101433.jpg

DSC_9365.JPG

Er liggen twee andere cruiseschepen, we gaan hier dus vandaag niet alleen zijn, maar terwijl we traag de haven naderen, vertrekt de Aida, een Duits schip met een - volgens mij - belachelijke en compleet onesthetische schildering op de boeg en flank.

DSC_9368.JPG

DSC_9370.JPG

DSC_9373.JPG

Het andere - eentje van TUI - staat ook al vol gekladderd op de zijkant. "Wat hebben die Duitsers toch met verf? Denken ze nu echt dat het stijlvol is en het uitzicht op hun boot verbetert?" denk ik dan. Misschien uit publicitair oogpunt wel, maar ik vind het maar niks.

"Mein schiff 1" ligt voor anker en is met tenders zijn volk aan het afzetten.

DSC_9375.JPG

Normaal gingen wij voor anker gaan en tenderen maar blijkbaar heeft de kapitein nu beslist dat wij best kunnen aanleggen, die is toch vrij en dus manoeuvreren we langzaam achteruit tot aan de pier. Een operatie die door heel veel volk aandachtig wordt gevolgd!

DSC_9377.JPG

DSC_9376.JPG

DSC_9378.JPG

DSC_9380.JPG

DSC_9381.JPG

DSC_9383.JPG

Een loodsbootje haalt de kabels op en voert ze aan land en tegen 11.00u liggen we vast.

Via de scheepsomroep worden we dringend aangemaand om nog niet naar de gangway te gaan, we mogen er nog niet af en moeten wachten op verdere berichten.

Honnigsvag en bij uitbreiding de weg naar de Noordkaap - waar we al bussen zien rijden(!) - liggen uitnodigend in de zon aan onze voeten te wachten, maar dat is momenteel het enige dat wij blijkbaar kunnen en mogen doen... wachten! 

DSC_9385.JPG

Wij hebben sowieso een ticket waarmee we pas om 12.15u kunnen vertrekken en besluiten het onnuttige wachten aan het aangename te paren en er éne op te drinken, we verhuizen dus tijdelijk van het dek 11 naar ons achterdek 9, waar den Edmond, één van mijn geprefereerde obers, mij een perfecte Mojito mixt!

DSC_9387.JPG

DSC_9388.JPG

DSC_9389.JPG

Om kwart voor twaalf zijn we niet meer te houden, er is nog steeds geen boodschap geweest over al dan niet ontschepen, we gaan voor alle zekerheid al maar naar de World Stage, waar iedereen wordt geacht samen te komen vóór vertrek van de excursies en zien onderweg dat er toch al volk de kade op trekt.

Blijkbaar is het ontschepen stoemelings toch al begonnen, zonder dat ze iets hebben gemeld, we haasten ons dus naar de grote zaal, waar we een ticketje krijgen en de mededeling dat er wat vertraging zit op het tijdschema!

Gadverdegadver... 

DSC_9391.JPG

De juffrouw van dienst en in dienst van het eigen "reisbureau" da alle excursies regelt, tracht ons uit te leggen dat we te vroeg zijn aangemeerd, normaal gingen we tenderen en dat nam meer tijd in beslag en was op voorhand ingecalculeerd, maar nu liggen we zo snel aan de kade dat het vertrek van de excursies vertraging heeft opgelopen...

"Vertraging hebben omdat we eigenlijk te vroeg zijn"! Daarvoor moet je Hollandse koopmansgeest hebben om dat te kunnen verkopen aan je klanten... maar niet iedereen is overtuigd.

Hoeveel vertraging, dát kan ze trouwens niet vertellen. Om twaalf uur spreekt ze van 20 minuutjes, om kwart na twaalf - ons normale startmoment - weet ze het niet goed meer en om half één zit de zaal bomvol en zijn we zelfs nog niet bezig met de eerste groepen... en wij zijn blauw 13(!).

IMG_0309.JPG

Martine krijgt het lichtjes op haar heupen en ik word wat ambetant: buiten is het zowat de zonnigste en mooiste dag van het jaar en wij zitten in een donkere zaal onze tijd te verdoen. Martine stapt resoluut naar één van de juffrouwen van het "Journeys Ashore Team", de organisatie die normaal gezien de HAL excursies leidt en begeleidt en nu ook de boel in goed banen (zouden moeten) leiden en mijn madam verklaart aan die wat verbouwereerde juf met ferme stem dat ze het binnen beu is en buiten op de kade gaat wachten.

De juffrouw blijkt geen wilde voorstander van een dergelijk vermetel initiatief, en haar collega reageert ook al niet bijster enthousiast. Die zouden duidelijk liever de ganse kudde op één plek bij mekaar houden, maar we mogen er na enig parlementeren toch uit...  "at our own risk".

Ik snap niet goed wat er zo "risky" kan zijn aan het buiten wachten op de rest van onze groep: ze hebben allemaal goed zichtbaar een blauwe sticker 13 op hun voorkant plakken... een "pies of keek"... volgens ons!

IMG_0310.JPG

IMG_0311.JPG

Even later staan we lekker in het zonnetje het vertrek van de vorige groepen te bekijken en zoeken alvast de kerel met bordje 13... hetgeen ons naadloos lukt!

IMG_0315.JPG

Ik wandel eens langs de kade en neem een fotootje van het schip en van de heuvel aan de andere kant.

Die andere kant heeft trouwens veel succes en iedereen staat te wijzen en te turen, want er staat heel hoog tegen de helling een rendier te grazen. 't Is onze eerste "deer encounter", dus alleman blij.

IMG_0312.JPG

IMG_0313.JPG

Het is uiteindelijk bijna één uur als we de bus op mogen...

Lichtjes opgelucht in de wetenschap dat het er dan toch van gaat komen, vertrekken we naar de kaap, 33 km verderop.

IMG_0316.JPG

IMG_0317.JPG

DSC_9394.JPG

DSC_9395.JPG

DSC_9397.JPG

IMG_0319.JPG

DSC_9399.JPG

DSC_9402.JPG

DSC_9408.JPG

We hebben er dan wel even moeten op wachten, maar de bustrip is dik in orde, het landschap is prachtig en de chauffeur stuurt losjes met één hand zijn bus doorheen de bochten en met de micro in de andere hand vertelt hij honderduit... over de natuur en het weer en zichzelf en de bevolking en hun geschiedenis en fauna en flora en is zelfs niet te beroerd onderweg naarstig rond te speuren naar rendieren, waarvan er hier in de zomer een paar duizend vrij lopen te grazen.

En als we een paar van die beesten spotten zet hij zijn bus aan de kant zodat we scherpere foto's kunnen maken.

DSC_9407.JPG

Het landschap is ongelooflijk mooi... of had ik dat al gezegd?... en we genieten van de trip en als we de Noordkaap naderen liggen de Vestfjorden - een inham ten oosten van de kaap  - en de Barentszee zo een 300 meter onder ons... en het wolkendek hangt daar ergens tussenin... ook onder ons.

DSC_9411.JPG

DSC_9412.JPG

En dan zijn we er.

Het uitzicht is grandioos... we genieten even van het schouwspel en besluiten dan naar de rand te wandelen waar de beroemde metalen wereldbol staat.  

DSC_9413.JPG

En dan gaat het plots razendsnel: tussen de foto hieronder met Martine en die erna zit precies 1 (één) minuut en hoop en al 25 meter!  

DSC_9414.JPG

DSC_9415.JPG

DSC_9417.JPG

We zijn net op stap naar de rand van het plateau als de mist opkomt. Nu ja, opkomen is zwak uitgedrukt: er rolt plots een wolk, die tot dan net onder de rotsen hing, over de rand en hult op enkele seconden de hele kaap in een dichte mist. Het is niet te geloven maar na enkele ogenblikken zien we zelfs de einder niet meer. Ik vraag Martine dan maar om te stoppen en we nemen een paar foto's van het monument " Children of the World", dat even verder naar links lag en we eerst dachten te fotograferen op de terugweg, nadat we de zee hadden gekiekt... maar 't heeft absoluut geen zin om naar de zee te gaan zien... die ligt onzichtbaar ergens beneden ons.

Straf, heel straf, ze hebben ons op voorhand verwittigd dat het weer in Noorwegen plots kan omslaan, maar dit is toch wel razendsnel. We kunnen er niet van over.

Nu ja, het heeft wel iets... zo in de mist is de sfeer heel speciaal... maar ook frisser dan daarnet in de volle zon, dus besluiten we eerst naar de film te gaan kijken in de Nordkapphallen en daarna dat bezoekerscentrum uitgebreid te bezichtigen... we hebben hier anderhalf uur vrije tijd en misschien is het tegen seffens opgeklaard.

De film is de moeite waard, maar een strenge madam houdt nauwgezet toezicht op het naleven van verbod van filmen en fotograferen.

In de ondergrondse gangen mag het dan weer wel!

DSC_9425.JPG

Je kan er een tentoonstelling bekijken over het Duitse slagschip Scharnhorst, dat hier in de buurt eind 1943 door de Engelsen werd de grond in geboord en 300 meter diep ligt... tesamen met bijna 2000 opvarenden (er werden er maar 36 gered, vooral omdat de nazi's tot het einde op het schip bleven, om door te vechten en de Engelse marine geen uitgebreide reddingsoperatie durfde op poten zetten uit schrik voor Duitse U-boten).

IMG_0320.JPG

Je kan er ook - iets vredelievender - bestuderen hoe de plek er van bovenaf uitziet... zonder mist...

DSC_9427.JPG

en een Thai museum bezoeken... die hun koning is hier ooit op bezoek geweest en blijkbaar heeft dat zo een indruk gemaakt op de Noren dat ze er een museum(pje) over hebben opgezet.

DSC_9421.JPG

DSC_9420.JPG

't is misschien nog iets voor die van Laken: als de Flup I ooit een museumpje van zijn eigen zelf zou blieven, dat hij het dan eens probeert op de Noordkaap, succes redelijk verzekerd en voor hem nog goedkoop ook: zijne pa heeft een eigen boot, Mathilde kan bijgevolg ook gratis mee en 't is onderweg nog een schoon reis hiernaartoe ook!  

innocent

En er is een kapel... iets verder in dezelfde gang... niet onbelangrijk detail voor een stijfkatholieke vorst op verplaatsing, peins ik.

DSC_9424.JPG

én er is bovendien helemaal op het eind buiten ook nog een uitzichtterras: "Kings View".

DSC_9418.JPG

DSC_9419.JPG

Wij zien die dag vanaf dat balkon geen kl*ten... maar ja... wie zijn wij!?

Terug boven op de rots is de mist nog iets dikker geworden, ik schat dat het zicht hoop en al 20 meter is.

DSC_9430.JPG

Een geluk dat er een wegwijzer staat, of we hadden die bol nooit gevonden!

DSC_9431.JPG

DSC_9434.JPG

Maar - mist of gene mist - we staan er toch en zijn gelukkig! Een beetje verkleumd, want mijn nieuwe "camel"frak begint weeral vocht door te laten, maar gelukkig!

Ik trek de bol en de zon...

DSC_9438.JPG

En de madam maakt nadien een torentje van stenen even verderop. Naar het schijnt moet je dat doen om de elfen en trollen en andere geesten gunstig en gelukkig te stemmen en kom je voor ieder "elfenhuisje" dat je stapelt, één dag terug naar Noorwegen.

Wij hebben vanaf nu dus recht op één dagje. 't Is niet veel, maar 't is al iets! 

DSC_9441.JPG

Zo te zien zijn die trollen hier trouwens dikke "sjansaars" en nog een beetje ondankbaar ook, want verspreid over de hele kaap hebben generaties toeristen hier met honderden "elfenhuisjes" hun best gedaan om die geesten content te stellen, maar voor een beetje zon zorgen als tegenprestatie... ho maar, dat is te veel gevraagd!

DSC_9439.JPG

Het is bijna half vier als we weer aan de ingang van de hallen staan.

DSC_9447.JPG

We zijn om 10 na twee aangekomen en hadden anderhalf de tijd, dus binnen een klein kwartier moeten we weer de bus op... eigenlijk is 't "een" bus, want op de terugweg is er geen vaste regeling meer: iedereen dient op het exemplaar te stappen dat op dat moment beschikbaar is. Waarom ze gewoon niet opnieuw kunnen iedereen met hetzelfde nummertje bij mekaar zetten, dat is me onduidelijk... er staat ook maar één bus... en 't is dan nog gene voor ons ook... denk ik.

IMG_0321.JPG

Nog 15 minuten... hoogste tijd om nog een fotootje te nemen en dan aan de (late) lunch te beginnen: het verstrekken van lunchpakketten, daar doen ze niet aan mee bij Holland-Amerika, maar ik had vanmorgen bij het ontbijt een paar belegde broodjes scheef geslagen en ons een drankje gekocht, met het gedacht van zalig in het zonnetje ergens te picknicken op de Noordkaap... het wordt dus noodgedwongen plan B: een bankje op de parking! 

DSC_9444.JPG

DSC_9445.JPG

Terwijl ik mijn broodje pastrami binnenspeel en doorspoel met een Grolsch, arriveren er toch op de achtergrond nog een paar bussen... terwijl de Koningsdam-toeristen ook beginnen te verzamelen. We gaan dan toch weg geraken precies.

DSC_9446.JPG

En tegen dat het moment van vertrek daar is, staat er een forse hoop wachtenden en blijken de aanwezige bussen niet voor ons bestemd. Er ontstaat redelijk wat gemor en een hoop wachtenden willen dringend weten hoe het nu eigenlijk zit met de terugtocht want ze vinden het maar niks dat ze hier in de kou staan te wachten, hebben hunn buik vol van de nog steeds zeer mistige Noordkaap en stellen zich vooral pertinente vragen bij de te volgen procedure.

Waarom kunnen we niet gewoon per nummer opstappen, zoals in het komen?... de aanwezige "Global Guest Assistant-juffrouw" kan er echt geen deftig antwoord op verzinnen en ik weet het ook niet.

De spanning en het ongenoegen stijgen naarmate we moeten wachten... en ik bekijk het allemaal wat vanop afstand en drink rustig mijn klutske Grolsch leeg.  

De Koningsdammers stromen meer en talrijker toe en staan nog steeds op een kluitje in de mist te wachten in het gezelschap van de meer en meer ongelukkig kijkende juffrouw en wanneer de eerste bus dan eindelijk arriveert, ontstaat een soort stampede: de horde rept zich naar de bus en begint zich naar binnen te wurmen, terwijl de mensen in de bus er zelfs nog niet allemaal uit zijn geraakt.

IMG_0322.JPG

De juffrouw van het JAT van HAL (nvdr: Journeys Ashore Team van Holland Amerika Line wink) tracht de gemoederen te bedaren en enige structuur te krijgen in het op- en afstappen, maar slaagt daar niet echt in.

IMG_0323.JPG

IMG_0324.JPG

De mensen staan te duwen, maar geraken er zelfs met een goeie schoentrekker niet meer bij... De chaos is compleet tot er een tweede bus arriveert en iets achter de andere parkeert.

Gezien wij het allemaal wat lijdzaam van op een afstandje aan het bekijken waren en de - zo goed als lege - bus toevallig bijna vlak voor onze neus stopte, zitten we een minuutje later mooi vooraan te kijken hoe de rest van de horde nu de aandacht richt op ons exemplaar en zich massaal naar binnen wringt.

IMG_0326.JPG

IMG_0327.JPG

De juffrouw van dienst doet ondertussen geen enkele moeite meer om het zaakje onder controle te krijgen of bijvoorbeeld de koppen te tellen. Bijgevolg stappen er meer mensen op dan er zitjes zijn en de chauffeur wil - terecht - niet vertrekken voor de "overtolligen" weer zijn uitgestapt... dat duurt nog een tijdje maar uiteindelijk zijn we klaar om te vertrekken, maar wordt de doorgang geblokkeerd door nieuw aangekomen die uitstijgen én gegadigden die wat graag op de ondertussen toegekomen derde bus willen en dus geen voet verzetten in de file voor onze neus.

IMG_0328.JPG

Als een soort paniekerige politieagent-in-spe slaagt de juffrouw er toch in een doorgang te forceren en even later zijn we weg.

IMG_0329.JPG

Anderhalf uur mist... 't is genoeg geweest wat mij betreft, maar de eerste kilometers hangen de wolken nog wreed laag...

IMG_0332.JPG

en dan klaart het plots precies wat op en terwijl we achter een mooie oldtimer bollen, trekt het weer open en kunnen we weer genieten van het landschap.

DSC_9449.JPG

DSC_9450.JPG

DSC_9451.JPG

De auto draait linksaf naar Skarsvag en wij volgen de E69 naar Honningsvag.

DSC_9452.JPG

Het is dus een "Europese" weg, maar ligt enkel in het uiterste Noorden van Noorwegen en verbindt de Noordkaap met Olderfjord, 129 km meer zuidelijk... 't is al.

Wat daar "Europees" aan is, begrijp ik niet goed, en de nummering van die E-wegen is trouwens ook helemaal bizar: de E68 bijvoorbeeld loopt van oost naar west door Hongarije en Roemenië en de E70 van La Coruna in Spanje helemaal tot aan de oostelijke kant van de Zwarte Zee in Georgië. Maar we wijken af!

DSC_9457.JPG

DSC_9458.JPG

We rijden weer langs de Skipsfjorden en steken de heuvel over naar de zuidkust en bollen om half vijf Honnigsvag weer binnen.

DSC_9459.JPG

Vijf minuten later staan we aan de kade, net op tijd om "Mein Schiff 1" te zien vertrekken... die waren vanmorgen bezig met uitladen via de tenders en zijn nu alweer helemaal ingescheept, de excursietoestanden zijn precies iets vlotter verlopen dan bij ons... maar dan kan een fout idee zijn.

Wij zijn - met een spijtige vertraging - goed anderhalf uur op de kaap zelf geweest en betaalden dus per persoon 169,95$, enkel voor een busrit heen en terug.

En dan slaagden de dames van het interne reisbureau er nog niet in de dag vlot te laten verlopen, met een beschamend spektakel als toemaatje bij het terug instappen van de bussen. Ik vind het bijzonder veel geld voor bijzonder weinig "service". Sommigen hebben de gok genomen om op eigen krachten naar de kaap te gaan per taxi of plaatselijke bus. Ze zijn direct na het aanleggen al vertrokken, hadden ruim de tijd ter plaatse om de kaap te bewonderen in volle zon en betaalden maar een fractie van onze prijs. Tja... ze hadden geluk, veel geluk, want de taxi's zijn schaars en de zitjes op de gewone bussen waren dat ook. Maar het leven is aan de durvers... zullen we maar zeggen. Wij zijn toch blij dat we het gezien hebben... nu ja gezien... het kon beter... maar mijn dag is toch geslaagd te noemen, ondanks die kiekens van het Journeys Ashore team.

tongue-out   

Trouwens... als je geen miserie wou met gedrum voor overvolle bussen, dan kon je hier ook gewoon een toertje maken met een helikopter... precies een modelleke zoals Flup-de-eerste er vroeger ééntje had staan in Laken... maar dan iets kleiner dan deze.

Nu ben ik er van overtuigd... dé Noordkaap, daar moet hij zijn, een waarlijk koninklijke plek in een rijk "waar de zon nooit ondergaat" (allé, toch niet in de zomer) Hier wacht die mens een stralende toekomst! 

DSC_9463.JPG

Wij moeten "all aboard" om 19.00u en hebben dus een zee van tijd om het havenstadje te bezoeken en het eerste wat mijn madam dan doet is de eerste de beste winkel binnenduiken.

DSC_9461.JPG

Het is een piepkleine keet in een grote hangar, maar het zijn allemaal "hand made" souvenirs van de Sami, de plaatselijke herdersbevolking. (Lappen blijkt een scheldnaam te wezen, de juiste benaming is Samen of sami)

DSC_9462.JPG

De meeste spullen zijn dus gemaakt uit rendieronderdelen... en het winkeltje wordt vakkundig gerund door een drietal oude Samen-dametjes die samen het zaakje openhouden... maar wel enkel als ze goesting hebben én als er cruiseschepen aanleggen.   

Na een gedegen vergelijkende studie van al het aangeboden fraais, kiest de madam voor een "sjakosj" uit rendiervel... echt rendiervel.  

20160724_174610.jpg

De wisselkoers van Noorse Kronen naar Euro blijkt bij de Samen meer te getuigen van een zeer sterk ontwikkelde koopmansgeest dan van enige rekenkundige expertise... maar voor omgerekend 55 euro kan je naar het schijnt niet sukkelen! Zeker niet voor een handtas in rendier.

20160724_174813.jpg

Buiten poseren de beide dames met de buit: ze zijn allebei op hun manier tevreden en opgetogen over de gedane transactie... maar een handtas in echt rendiervel... ik weet niet wat de Kerstman dáár van gaat denken volgende kerstmis...

20160724_174613.jpg

De volgende stop is de ijsbar: een ondernemende winkelier heeft enkel jaren geleden het lucratieve idee gehad de hangar achter zijn souvenirwinkel om te bouwen tot grote frigo en er een bar in te maken... met toog en zetels en muren en alles in ijs... tot de glaasjes toe!  

20160724_173915.jpg

Voor 15 euro per kop mag je er een tijdje gaan in bibberen onder een isolerende cape... twee ijskoude drankjes inbegrepen... en de glaasjes mag je houden.

smile

DSC_9467.JPG

DSC_9483.JPG

DSC_9492.JPG

DSC_9468.JPG

DSC_9486.JPG

DSC_9477.JPG

DSC_9475.JPG

DSC_9484.JPG

DSC_9482.JPG

Het is wel een speciaal cafeetje... en koud... ondanks die cape en de huiden op de banken is het berenkoud... we drinken onze twee drankjes en genieten van de sfeer en nemen wat fotootjes en als er na een minuut of twintig plots een hele bende binnenvalt, besluiten we dat het genoeg ijs is geweest voor vandaag.  

DSC_9495.JPG

DSC_9496.JPG

Het glaasje - dat we dus mogen meenemen wink -  dient in het water gesmeten... het hoeft niet over de schouder, gewoon is al goed genoeg, maar het heeft dan naar het schijnt hetzelfde soort effect als een munt in de Trevi-fontein gooien...maar dan rapper afbreekbaar en minder winstgevend voor de gemeente... hoewel... 15 euro voor twee kleine glaasjes "mojito" of bessenjenever... dat zijn al bijna prijzen van de bars aan boord. 

DSC_9499.JPG

Hoera, we hadden daarstraks al één dagje Noorwegen verdiend met dat stenen elfenhuisje en gaan nu dus zeker mogen terugkomen! 

Het is maar de vraag of we dat op een andere manier willen dan per cruiseschip: met een motorhome lijkt het me héél ver en lang rijden, veel eigen drank en eten meenemen en vooral onderweg op tijd tanken en op hotel gaan... tja... dat zien we precies toch ook niet direct zitten.

DSC_9500.JPG

In de winter moet het hier wreed donker en naargeestig zijn, maar de rest van het dorpje is nu toch wel stemmig... vooral de bootjes en hier en daar een schaarse maar originele winkel.

DSC_9501.JPG

DSC_9503.JPG

DSC_9505.JPG

20160724_173828.jpg

De vis hangt hier te drogen op de "veranda's" van de gebouwtjes langs het water, achter stevige draad, anders zijn de meeuwen er vermoedelijk mee weg.

DSC_9511.JPG

We stappen nog even binnen bij de grote souvenirwinkel op de kade, waar het al vellen is dat de klok slaat, vinden dat één rendierhandtas eigenlijk genoeg is en kopen dan maar een "Noordkaap" T-shirt, voor mij... en wandelen dan weer naar het schip!

DSC_9515.JPG

DSC_9519.JPG

20160724_174939.jpg

Na een laatste blik op het winkeltje van de 3 Samen, schuiven we aan in de file om aan boord te gaan.

20160724_180127.jpg

Het is spitsuur... vermoedelijk was zo ongeveer iedereen vandaag van boord en komen die 2600 man ongeveer allemaal tegelijk terug van hun respectieve uitstappen... en ik merk al aanschuivend onderweg op dat het hoog water is... niet bij mezelf of één van de oude knarren voor mij, maar in de Barentszee... het schip ligt zeker een meter hoger dan vanmorgen vroeg, aan de bandsporen op de romp te zien.

20160724_180917.jpg

Dat wordt voor de jongens van het onderhoud binnen twee dagen weer poetsen en verven geblazen... want morgen en overmorgen zitten we op zee! 

We geraken met onze cadeautjes doorheen de security en heffen even later in onze Hollandse kroeg het glas op de voorbije dag en onze nieuwe aanwinsten!

DSC_9521.JPG

Voor mij om te beginnen een blonde Leffe en voor Martine een glas witte wijn van net géén 8$ (zonder dienst) en niet dat het één iets met het andere te maken heeft, maar 's avonds staat er vis op het menu: fish and ships... onder andere.

20160724_195445.jpg

Tegen achten varen we af... de haven uit en terug richting Noordkaap, de terugreis is ingezet. 

20160724_195558.jpg

20160724_204155.jpg

Het scenic cruisen is mooi, niet meer onder zo een hemelsblauwe lucht als vanochtend en het dekpubliek is ook een beetje schaarser, nu het tegen de avond loopt... maar toch mooi. 

20160724_204238.jpg

Maar als we weer voorbij de kaap passeren, ligt de verdomde rots nog steeds in de wolken. 

DSC_9524.JPG

20160724_215811.jpg

Het wordt dus tijd binnen te gaan en ons te begeven aan wijn, whisky en gezang.

De Queen's Lounge ligt er zeer rustig bij tijdens het optreden van B.B.Kings All Stars... ze zijn allemaal een beetje moe van een lange drukke dag peins ik.

 

En de zee en het achterdek liggen er na één uur 's nachts ook heel kalm bij... bijzonder klaar en wreed mistig, maar kalm! 

20160725_005626.jpg

 

16:54 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt om me weer een uurtje bezig te houden en ook voor de bbq zondag. Nu patatjes eten , doke doen wat tv kijken en morgen weer wat plezant werken! kus daar aan beide

Gepost door: freddy | 10-08-16

Prachtig gevuld dagje... De files die neem je er dan wel bij! En het "weer" dat maakt Noorwegen samen met de landschappen fascinerend. Genoten van het verslag!!

Gepost door: Josiane | 11-08-16

De commentaren zijn gesloten.