09-08-16

Noordkaap cruise dag 7: zaterdag 23 juli

We zitten een hele dag op zee, vandaag dus geen uitststappen, maar er is wel nieuws over die van morgen. Ik heb een nota ontvangen betreffende : "Time Change North Cape Transfer"

20160809_102510 (2).jpg

Ik had vooraf op de internetboeking aangegeven dat ik graag wilde vertrekken om 11.45u, maar om één of andere niet nader genoemde "operationele" reden zal het dus een half uur later worden. We moeten trouwens ook een ticket gaan afhalen voor de tender morgen, gezien we niet aanleggen aan een kade. 

DSC_9316.JPG

Na het ontbijt rep ik mij naar de Queen's Lounge voor twee tickets in de overtuiging dat er daar een serieuze file gaat staan, maar dat valt best mee. Al die oudjes gaan vroeg slapen en staan dus ook vroeg op, peins ik.

Ze zijn dus allemaal al in alle vroegte hun ticket komen oppikken want er staat om half tien een file van dik in de drie mensen en op 30 seconden heb ik mijn tendertickets vast... en bovendien voor een tijdstip, aangepast aan het (ook aangepaste) vertrekuur van mijn "tour".

Nu ja, tour is een wat te groot woord: we hebben enkel een zitje op een bus heen en terug. Geen gegidste uitstap of zo. Het kost wel per persoon $169,95. Best duur voor een simpel busritje, maar de Noordkaap, als je dan toch zo ver komt ,die móet je gezien hebben... en daar profiteren ze wat van peins ik.

De rest van de ochtend bereid ik mij fysiek en psychologisch voor op "Den Duik"!

20160809_102723.jpg

We zijn vanmorgen de poolcirkel over gegaan en de traditie wil dat iedereen die dat voor de eerste keer doet, een duik kan/mag nemen om dit gepast te vieren. Bij de nieuwbakken officieren is het niet "kan/mag", maar is het van moeten en zij dienen hun uniform aan te houden, wij enkel onze zwembroek... of badpak.

Vanaf kwart na elf drummen de gegadigden samen op het achterdek en met enige moeite geraken we allemaal ingeschreven. Het is me eerder nog al opgevallen, maar veel Engels- of anderstaligen hebben verschrikkelijke moeite om "Lambrechts" correct op papier te krijgen... en dan heb ik het nog niet over de uitspraak van mijn naam. Na wat gekribbel van de brave man van dienst, noteer ik zelf mijn naam en kamernummer op de lijst en dan zijn we er klaar voor. 

DSC_9320.JPG

DSC_9322.JPG

DSC_9323.JPG

Om kwart voor twaalf stipt gaan we plonzen... dus we hebben nog even de tijd om naar het "pop up winkeltje" te kijken, waar voor de gelegenheid geestrijk vocht en allerhande prullaria met Holland Amerika logo worden gesleten.

DSC_9324.JPG

En dan is het wachten op het grote moment.

Het is bewolkt, zelfs wat mistig en er staat een snedig briesje... de gevoelstemperatuur is dus allerminst comfortabel te noemen... tegen kwart voor twaalf staat iedereen wat te kleumen en ik denk dat het beter in het water gaat zijn dat er uit, dat zwembad is uiteindelijk verwarmd, dus zo ijzig kan die duik niet worden.

Er staat wel een tiental grote emmers klaar met ijsblokjes... kwestie van het zaakje toch wat frisser te maken en vlak voor het startsein kieperen ze die gauw in het water... 't is eerder voor het psychologische effect van dat ijs - eventjes - te zien drijven, hoop ik.

DSC_9325.JPG

DSC_9327.JPG

En dan is het zover: onder luid applaus en gejoel springt de hele bende het water in... en ik ook!

DSC_9329.JPG

DSC_9330.JPG

DSC_9332.JPG

DSC_9334.JPG

Eigenlijk valt het nog goed mee: de eerste momenten is het fris, héél fris, maar eens je eraan gewend bent, is het best lekker in het water... maar wel vol... een eindje zwemmen is er niet bij.

Iedereen hangt of staat een paar minuten te plonzen en dan komt het moeilijke moment: er weer uit komen en in de echt frisse bries onder een diepgrijze lucht het tweede deel van de ceremonie afwerken. 

DSC_9336.JPG

DSC_9341.JPG

DSC_9340.JPG

We moeten allemaal "plechtig" een eed afleggen... nu ja plechtig... het is een hele lange Engelse tekst en je moet de juiste houding aannemen - ik ben eerst al wat mis bezig - en ik herinner me dus nadien van geen kanten wat ik allemaal precies gezworen heb... en aan wie.

Maar 't is toch in orde... want enkel dagen later vind ik onderstaand getuigschrift in het bakje naast onze estate room deur.

20160809_102657.jpg

 Hahaa... het mag vanaf nu dus officieel geweten zijn: ik heb meegedaan aan de ijsberenplons!

laughing

Na de plons is het een kwestie van op te warmen, maar in het bubbelbad geraak ik er zo direct niet meer bij!

DSC_9342.JPG

DSC_9343.JPG

Het grote zwembad is ook niet echt een alternatief... want dan wordt ik weer nat en moet er nadien weer uit in de kou en zo blijf je bezig.

Dus verhuizen we in handdoek en badjas naar het binnenzwembad, installeren ons op een zetel voor een babbel met de vrienden en een aperitiefje en schuiven wat later aan voor het Scandinavische buffet.

Hier is er wel plaats in een bubbelbad, maar ik concentreer me toch eerst op de hapjes! 

DSC_9348.JPG

DSC_9347.JPG

DSC_9344.JPG

DSC_9345.JPG

DSC_9355.JPG

na de - bijzonder lekkere - lunch, verhuizen we weer even naar het achterdek en terwijl de madam geniet van haar pafke, dompel ik mij onder in het hete water... er is nu plaats genoeg.

Zalig!

DSC_9354.JPG

DSC_9352.JPG

De rest van de namiddag is het gewoon genieten... luieren en babbelen en iets drinken terwijl buiten de mist weer komt opzetten en tegen 6 uur gaan we naar de kamer want het is vanavond "gala", dus moet er opgetut worden.

IMG_0281.JPG

We pikken een stukje klassieke muziek mee in de Lincoln Center Stage en nadien een glaasje in de Hollandse kroeg en tegen negen uur zitten we aan tafel!

IMG_0284.JPG

IMG_0285.JPG

IMG_0287.JPG

Waar ik onder andere kies voor een "knapperige zwezerik op een erwtenemulsie, afgerond met een reductie van port, balsamico en sjalotjes" en dan "Thaise kip en verboden rijst soep" en "gestoomde Alaska krab met knflook kruindenboter" 

Aan het kamernummer zien ze vermoedelijk welke taal de klantjes spreken, want we krijgen het menu automatisch in het Nederlands... daar staan soms wel wat taal- of tikfouten in, maar het is dan ook een Amerikaans-Hollandse maatschappij en we weten uit ervaring dat die laatste mannen niet zo straf zijn dan wij Vlamingen als het op spelling aan komt... cfr. de jaarlijkse uitslag van het Groot dictee der Nederlandse Taal!  

cool

IMG_0288.JPG

Het klinkt waarschijnlijk afgezaagd, maar het optreden in de B.B.KING is weeral goed, gewoon goed... en de sfeer ook en de dansvloer vol!

Het is weeral één uur voorbij als we 's nachts door het donkere schip wandelen naar "ons" dek. Nu ja, donker... eigenlijk is het precies minder donker dan daarstraks toen het na de middag zwaar bewolkt was.

IMG_0292.JPG

Buiten op de dekken is het licht weer vreemd helder...

IMG_0289.JPG

IMG_0295.JPG

IMG_0290.JPG

Achteraan verdwijnt het kielzog in het halve duister maar vooraan doet de middernachtzon moeite om door de mist te priemen maar slaagt er net niet in.        

IMG_0293.JPG

IMG_0294.JPG

Hopelijk is het straks wat helderder... want we komen stilaan in de Barentszee en morgenochtend passeren we de Noordkaap. Het zou schoon zijn mocht er dan wat zon zijn!

  

12:11 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.