08-08-16

Noordkaap cruise dag 6: vrijdag 22 juli

Wanneer ik iets voor achten naar boven ga en een kijkje op dek neem, zijn we net toegekomen in Trondheim.

Het weer is bewolkt maar vrij zacht en het belooft weeral een zonnige dag te worden. Volgens mij kan dat niet blijven duren, maar tot zolang kunnen we er maar beter van profiteren.

IMG_0227.JPG

Aan de ene kant ligt achter onze pier een haventje, met daarachter de stad en aan de andere kant ligt een klein eilandje in de Tronheimfjord, Munkholmen, vroeger ooit klooster, fort en gevangenis geweest, nu een soort vakantieresort... hoewel ik denk dat je er misschien wel rustig zit maar in elk geval redelijk beperkte wandelmogelijkheden hebt.

IMG_0228.JPG

Wij gaan sowieso wandelen op het vasteland. Je kon ook een uitstap boeken naar een oude kopermijn (134,95 dollar per kop) of een "citytour" doen met een bus (109,95 dollar per zitje), maar we gaan gewoon te voet de stad verkennen.

We zijn niet gehaast want eigenlijk moeten we nergens zijn en de zon breekt ook niet echt door, dus na uitgebreid ontbijt blijven we wat rondlummelen op het dek en naar de boten kijken en zo.

IMG_0231.JPG

IMG_0232.JPG

IMG_0233.JPG

Trondheim is een vaste stop van de veerboten van Hurtigruten die hier midden in de stad aanleggen, heb ik ergens gelezen in één van mijn reisgidsen en terwijl ik mijn gids in de rugzak steek, om straks in de stad te kunnen bezigen, vaart er net een schip van die mannen binnen.

Het is uiteindelijk half elf door als we eindelijk in de file aanschuiven om van boord te geraken... er zijn er precies nog die gewacht hebben tot nu om Trondheim te gaan verkennen.

IMG_0234.JPG

IMG_0235.JPG

Ik weet niet hoe lang ze er al staan, maar we worden op de kade vriendelijk welkom geheten door drie jonge Trondheimse schonen en krijgen een stadsplannetje cadeau, waarop enkele wandelroutes staan aangegeven.

Na overleg besluiten we om iets te doen tussen de medium en de long route in. Met het plan in de hand stappen we met fikse pas de kade af, de brug over de spoorweg en de binnenhaven over, richting centrum en kathedraal.

IMG_0236.JPG

De Nordre Gate is een autovrije winkelstraat met hier en daar overdekte winkelcentra waar je vermoedelijk gratis wifi kan gebruiken.

IMG_0238.JPG

DSC_9233.JPG

Op de markt staat vikingkoning Olaf I boven op een pilaar te pronken, de brave man noemde de toenmalige stad Kaupangen maar al snel veranderde de naam in Nidaros en 't was eeuwenlang de hoofdstad van Noorwegen. In de late middeleeuwen werd het Trondhjem en in 1930 even terug Nidaros... maar er ging een groot deel van de bevolking niet akkoord met de naamsverandering en er volgde zoveel ambras dat in 1931 de Noorse regering er weer Trondheim van maakte, met een "i" in de plaats van een "j"... dat klonk iets minder Deens... ik hoor er niet echt een Deens accent in, maar begrijp die mannen volkomen: taal en haar gevoeligheden... 't is bij ons in de communautaire frontstreek ook iets waar we heel waakzaam moeten op toezien.

We steken onze kop eens binnen in het gerechtsgebouw... sinds de kroost gedelegeerd griffier is in Zaventem, is de interesse in dat soort dingen toch iets groter geworden.

DSC_9234.JPG

DSC_9235.JPG

IMG_0240.JPG

IMG_0239.JPG

Het is een best mooi gebouw... en groot, vooral de inkomhal!

De volgende stop is de Nidaroskathedraal. Dat is met een serieuze banddikte voorsprong het bekendste bouwsel van Trondheim.

De gothische Kathedraal, gebouwd vanaf 1070, was eeuwenlang een christelijke pelgrimsplaats en tegenwoordig wordt ze nog steeds gebruikt door het koningshuis voor speciale gelegenheden. 

Als we door het kerkhof en het park wandelen, merken we weer die obelisken op, maar hebben nog altijd geen idee waarom ze die stijl van grafmonumenten gebruiken... in de reisgids staat er niks van en ik heb geen zin om het later op het net op te zoeken, zo belangrijk is het nu ook weer niet. 

DSC_9241.JPG

IMG_0245.JPG

IMG_0241.JPG

DSC_9247.JPG

IMG_0242.JPG

IMG_0243.JPG

IMG_0244.JPG

Wat we wel belangrijk vinden, dat is dat de zon er stevig doorkomt rond de middag en het lekker warm wordt.

Naast de kathedraal ligt het Aartsbisschoppelijk paleis en in dat gebouw huist een museum over het leger en het verzet.

IMG_0246.JPG

Ik vraag me wel af in hoeveel staties het gebouw werd opgetrokken, want als je de muren en gebruikte soort stenen bestudeert, lijkt het me dat er op sommige plaatsen precies serieus aan bij- en verbouwd werd. 

IMG_0248.JPG

IMG_0249.JPG

IMG_0250.JPG

IMG_0251.JPG

IMG_0253.JPG

DSC_9257.JPG

Binnen waren er al kanonnen en geweren en ander schiettuig, buiten zijn er nog dikkere kannonnen...

DSC_9258.JPG

Ik bestudeer mijn stadsplannetje en kom tot de vaststelling dat we de medium route al een tijdje hebben verlaten en bezig zijn aan de grote toer van 9 km... dat lijkt wat te ambitieus, dus gaan we het parcours een ietsje inkorten en een brug eerder de Nidelva oversteken en langs het water terugwandelen tot de wijken Bakklandat en Mollenberg, daar is 't mooi, toch volgens mijn gids.

DSC_9259.JPG

DSC_9261.JPG

DSC_9263.JPG

DSC_9266.JPG

DSC_9268.JPG

IMG_0254.JPG

IMG_0256.JPG

Het is inderdaad een stemmige wijk en ze heeft een unieke bezienswaardigheid: een fietslift.

Geen gewone lift waar je met een fiets naar boven kan, maar een systeem een klein beetje vergelijkbaar met sommige skiliften: je wordt naar boven getrokken door het ding.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Trampe-fietslift

IMG_0255.JPG

DSC_9270.JPG

DSC_9271.JPG

Wij denken dan: "pfft, en om die molshoop hier op te geraken, hebben de Noren dus hulp nodig, de gemiddelde Flandrien-wielertoerist zou zich doodschamen als ze zo een bergje van niks dienden op geduwd met een mechanisch trukje, al is het dan uniek in de wereld. Om van profs nog te zwijgen: in de Ronde Van Vlaanderen rijden ze dit soort hellinkjes op tegen 35 per uur!"

Maar als we de beklimming te voet doen, staat het zweet toch in mijn schoenen tegen dat we boven zijn... maar dat kan aan het warme weer liggen ook!

DSC_9273.JPG

DSC_9274.JPG

DSC_9276.JPG

Het is een leuke wijk om in rond te slenteren en volgens mij ook om te wonen...  

IMG_0257.JPG

Maar we zakken toch af naar de rivier en nemen een kijkje - en een kiekje - aan de mooie pakhuizen op de Kjopmannsgate en volgen dan de rivier tot aan de Nedre Elvehavn.

DSC_9278.JPG

IMG_0260.JPG

Die oude havendokken werden helemaal opgefrist en vormen nu het decor van een verzameling trendy restaurants met terrassen... mooi... en via een voetgangers- en fietsbrug geraak je weer de rivier over.

IMG_0261.JPG

IMG_0262.JPG

DSC_9280.JPG

DSC_9281.JPG

IMG_0263.JPG

DSC_9282.JPG

Nog een blik op de jachthaven en dan wandelen we terug richting kade, passeren het muziekmuseum en staan een klein half uurtje later weer aan de Koningsdam.

DSC_9283.JPG

DSC_9286.JPG

Deze keer mogen we zelfs kiezen langs waar we inschepen: op het gelijkvloers of het eerste... 't is al eender, als we onze handen maar goed wassen!

IMG_0264.JPG

Aan boord volgen we onze ondertussen al vaste routine: eerst pintje voor de grote dorst in Grand Dutch Café, dan apero aan Seaview Bar, een stukje gaan eten in de Lido Market en dan een siësta aan het zwembad.

DSC_9289.JPG

DSC_9311.JPG

DSC_9295.JPG

DSC_9297.JPG

Het blijft mooi zonnig en we genieten nog een uurtje van het uitzicht maar... net alsof ze het daarboven weten dat het vandaag "all aboard" is tegen half vier... overtrekt het wanneer we afvaren om 16.00u.  

DSC_9298.JPG

DSC_9299.JPG

DSC_9302.JPG

DSC_9304.JPG

Wij zijn net op tijd weg in Trondheim... de lucht wordt echt dreigend donker.

Voor het "scenic cruising" kan je trouwens vandaag plots best een pulleke gebruiken en na een tijdje verhuizen we naar "aqualibi"... ik heb bij mezelf beslist het binnenbad tijdelijk te herdopen: een verzameling kinderen heeft de boel ingenomen en ze lopen, duiken, springen en gillen op en rond de zwem- en bubbelbaden... het zijn er allengs niet zoveel, maar het verbaast me telkens opnieuw hoeveel lawaai zo een klein mannen kunnen genereren!

wink

Wij vinden een zetel boven op de gaanderij en bekijken rustig het spektakel en drinken tussendoor iets.

DSC_9306.JPG

DSC_9307.JPG

Wanneer we in de late namiddag naar ons hoekje op dek 9 trekken voor het smoorke van madam, ligt het zwembad er compleet verlaten bij en komt er mist op.

DSC_9310.JPG

Het is zelfs dikke mist, we zien geen hand meer voor ogen en de kapitein op de brug ook niet zo te horen want plots begint de misthoorn van het schip naargeestig te loeien... om de twee minuten toetert hij zich door de soep... ik dacht dat die mannen via radar wel konden zien waar ze varen, maar vermoedelijk is het vooral ook om kleinere boten en bootjes - die misschien geen radar hebben - te verwittigen dat we er aankomen(?).

DSC_9309.JPG

DSC_9308.JPG

Het geeft een wat spookachtige sfeer en als we bij het diner een tafeltje aan het raam kiezen is er plaats genoeg en zien we niks... helemaal niks buiten.

  DSC_9312.JPG

DSC_9314.JPG

na het eten trek ik - voor de lol - een "bolkunstwerk" in de liftenhal en ook een foto van het grondplan van ons dek... een mens moet zich toch met iets bezighouden... en we doen een toer van de shops op het tweede en derde dek....

IMG_0278.JPG

DSC_9315.JPG

IMG_0266.JPG

IMG_0267.JPG

de Fabergé-eieren staan in de aanbieding, denk ik... en 't is dat ik al een horloge heb... want anders... money-mouth

IMG_0265.JPG

Het optreden in "B.B. KING" is eens te meer om van te snoepen en eigenlijk ben ik vergeten te vertellen dat we soms de voorbije dagen ook al wel eens eerst naar de shows in het World Stage theater zijn geweest.

Vooral Davie Howes - pianist en showbeest die rock' n roll brengt in de stijl van Jerry Lee Lewis - en de "magician" Jamie Allan brachten fel gesmaakte shows, maar ik heb daar geen foto's van en zodoende vergeet ik die dingen al wel eens te vertellen.  

IMG_0269.JPG

Wanneer we traditiegetrouw samen met Pol en Christine blijven nababbelen en de keet sluiten en iets na één uur een laatste stop plegen op dek 9, is het buiten bizar: licht, maar dan ook weer niet. De middernachtzon komt dichter en dichter en in deze mist is de hemel raar ondoorzichtig bleekblauw... en de scheepshoorn toetert nog altijd elke twee minuten. We prijzen onszelf gelukkig dat we een binnenhut hebben en bijgevolg absoluut geen last ondervinden van dat gedreun... nu ja, de anderen die buiten kunnen kijken misschien ook niet hoor!?

IMG_0274.JPG

IMG_0273.JPG

Op ons bed staat vandaag een handdoekhond... en ligt weeral de map klaar met chocolaatjes en de nieuwe Navigator voor morgen, dan zitten we een hele dag op zee en passeren de poolcirkel!

IMG_0279.JPG

IMG_0280.JPG

Ik kijk weeral een nieuw stukje van 20 minuten naar "Edge of Tomorrow", voor ik weeral in slaap sukkel... aan dit tempo gaat de film net op zijn tegen dat we aan de Noordkaap zijn!

Goed zo.

  

19:56 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Weeral mooi dagje... En korter bij Noordkaap! Dit was voor ons de meest noordelijke bestemming! Dus vervolg moeten we nog is doen!

Gepost door: Josiane | 09-08-16

De commentaren zijn gesloten.