05-08-16

Noordkaap cruise dag 5: donderdag 21 juli

DSC_9105.JPG

DSC_9106.JPG

DSC_9103.JPG

DSC_9104.JPG

 

Alesund

Aankomst: 7.00u  Aan boord: 16.30u

Kledingvoorschrift (voor het diner): smart casual

High of 78°F / 25°C

Mijn dagelijkse Navigator laat er geen twijfel over bestaan: het wordt weeral bijzonder goed weer en dat treft, want we gaan begeleid wandelen.

Ik heb voor vertrek "A walk through Alesund & Coffee" geboekt voor 09.00u tegen de ronde som van US$ 69.95, per persoon. Hier wou Martine absoluut een rondleiding met uitleg, want we zijn vandaag in de best bewaarde Jugendstil-stad van heel Noorwegen en omgeving en dat interesseert haar geweldig. 

In onze contreien wordt die kunststroming van rond de wissel van 19e naar 20e eeuw meestal in het Frans benoemd. Wij spreken in Vlaanderen meestal van "Art Nouveau" en terwijl ik daardoor even aan thuis denk, realiseer ik me plots dat het de 21e is. Als ze ondertussen bij ons de Vlaamse onafhankelijkheid nog niet hebben uitgeroepen, is 't daar dus nationale feestdag, maar dat zal me eigenlijk worst wezen. Ze doen maar!

Van worst gesproken: ik begin de dag meestal met een paar sossiskes voor ontbijt, ze hebben minstens 4 soorten en dan ligt er aan dezelfde "counter" ook nog elke dag een grote brok ham... waar je een snee(tje) kan van laten afsnijden... of twee.  

We staan bijgevolg weer heel stevig op onze benen wanneer we de rode loper af schrijden. Tot onze verbazing is er in alle vroegte al een ploeg matrozen bezig met de grote kuis van de buitenkant. ik heb geen idee hoelang die mannen al bezig zijn, maar het schip blinkt als een spiegel.

DSC_9107.JPG

Wij negeren weer feestelijk (sorry Anneke) de "desinfectiepaaltjes" als we afmonsteren en op de kade onze juiste gids opzoeken. Wij zitten in groep 13 en de bijhorende gids blijkt een Engelssprekende dame van middelbare leeftijd, die hier lang geleden verliefd werd op een plaatselijke flik en gewoon is blijven plakken.

DSC_9108.JPG

Het ziet er een efficiënte madam uit en stipt om 09.00u stappen we de stad in richting "Jugendstil center". Het weer is prachtig, de gebouwen mooi en de gids verstaanbaar. Het wordt ongetwijfeld een succes: eerst en vooral gaan we dat centrum/museum bezoeken, een film bekijken en een koffie met taart binnenspelen en daarna begint de stadswandeling. 

DSC_9112.JPG

DSC_9111.JPG

DSC_9113.JPG

De film vertelt het verhaal van de grote brand en de heropbouw nadien, in het kort samengevat:

In de nacht van 22 op 23 januari 1904 verwoestte een brand zowat de hele stad. Een omgevallen olielamp zou de brand gestart hebben en op 16 uur tijd verwoestte  de vuurstorm 850 huizen en maakte 10.000 inwoners dakloos. Er was - raar genoeg- maar één slachtoffer, een vrouw die haar huis terug in liep om haar inboedel te redden.

De Duitse keizer Wilhelm II, grote fan van Noorwegen, stuurde schepen met levensmiddelen, medicamenten, bouwmaterialen en zorgde vooral dat veel bouwvakkers en jonge architecten naar de stad kwamen: jonge Noren die in het buitenland hadden gestudeerd en sterk beïnvloed waren door de nieuwe kunststroming. De wederopbouw maakte de stad architecturaal beroemd en de oude binnenstad is vrij intact gebleven.

Na de voorstelling volgt een rondleiding door het museum, waar mijn madam haar hart kan ophalen en massa's foto's neemt.

Een selectie:

DSC_9118.JPG

DSC_9121.JPG

DSC_9126.JPG

DSC_9127.JPG

DSC_9129.JPG

DSC_9133.JPG

DSC_9130.JPG

DSC_9115.JPG

Na de taart en koffie neemt de gids de kop en wij volgen... en krijgen een heel uitgebreide uitleg over de huizen en de architectuur, de haven, de stad, de bruggen en tunnels én de berg Aksla, die hoog boven de stad uitrijst en over nog veel meer. Het is een gedreven dame en gezien ze al meer dan 30 jaar in Alesund woont en werkt, weet ze waarover ze klapt.

Ik weet het momenteel zo niet meer... op het moment zelf luister ik met aandacht en vind alles interessant, maar mijn kortetermijngeheugen laat tegenwoordig al eens steken vallen.

Geen probleem: Martine trekt alweer tonnen foto's met haar grote Nikon en ik ook met mijn Ixusje en daarvan volgen er hier een paar. 

IMG_0185.JPG

DSC_9147.JPG

IMG_0186.JPG

DSC_9149.JPG

IMG_0188.JPG

IMG_0190.JPG

IMG_0192.JPG

IMG_0193.JPG

DSC_9154.JPG

DSC_9173.JPG

DSC_9180.JPG

DSC_9178.JPG

DSC_9183.JPG

DSC_9175.JPG

DSC_9202.JPG

DSC_9167.JPG

DSC_9171.JPG

DSC_9199.JPG

DSC_9200.JPG

DSC_9188.JPG

DSC_9189.JPG

IMG_0199.JPG

IMG_0195.JPG

IMG_0196.JPG

De wandeling eindigt op het plein voor de Bib en Raadhuis, een lomp modern gebouw dat de skyline enigszins verknalt. Onze gids vertelt trouwens dat de inwoners hier tot een paar decennia geleden niet echt wakker lagen van al die ouwe Jugendstil huizen. Er werd regelmatig iets moois afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw en hele stadsdelen werden genivelleerd omdat ze te bergop gingen. Gelukkig heeft de stad op tijd ingezien dat ze een unieke verzameling panden in huis hadden en tegenwoordig is alles aan de buitenkant beschermd, binnen zijn ze wel aangepast en bieden zeer modern comfort. 

We bedanken haar voor de zeer degelijke en fijne begeleiding en haasten ons dan naar de boot voor een dringende sanitaire stop. (in heel dat stad kan je nergens naar een openbaar toilet, als je niet de juiste muntstukken op zak hebt... wreed ambetant)  

Het is ondertussen al iets na de noen en wij lunchen boven op ons dek 9...

IMG_0197.JPG

En bestuderen nog eens de skyline... dat gemeentehuis staat echt wel als een grote puist tussen al die oude huizen en belemmert bijna het zicht op de berg, geluk dat we achteraan op het 9e zitten of het stond in de weg.

DSC_9205.JPG

Die rots namelijk, die heeft mijn onverdeelde aandacht gekregen: de gids heeft verteld dat hij iets meer dan 100 meter hoog is en er loop vanaf het park een wandelweg naar boven met 418 trappen... maar het uitzicht is schitterend boven. In de berg zit onderaan een grote parkeergarage, en uit vroeger tijden stammen een heleboel gangen en tijdens de bezetting hebben de Duitsers er ook flink liggen in boren... het is dus eigenlijk bijna een gruyèrekaas, maar aan de buitenkant ziet hij er best solide uit. 

Martine blijft liever aan het zwembad zonnen, maar ik besluit om de tocht naar boven te wagen. Met verse kousen en mijn rugzak met vlaggetje en wat frisse drank, zeg ik dag en trek weer de stad in. 'k zal straks - als ik boven aan dat witte gebouwtje kom, eens wuiven. Niet dat ze dat gaat zien, maar het is het gedacht dat telt newaar!

IMG_0198.JPG

Ik passeer even later weer op het plein voor het stadhuis en merk een beeld van één of andere soldaat.

Het blijkt een monument voor de helden van operatie "Gunnerside", een commandoraid in februari 1943 op een fabriek in Vemork, waar de Duitsers zwaar water fabriceerden. 

Het werd (letterlijk) een daverend succes: de boel werd vakkundig de lucht in geblazen en de fabriek lag maanden stil. 

In de film "The heroes of Telemark" uit 1965 spelen Kirk Douglas en Richard Harris de hoofdrollen, maar in werkelijkheid werd alles foutloos uitgevoerd door Noorse commando's onder leiding van een jonge tweede luitenant Joachim Holmboe Rønneberg en die kerel was afkomstig uit Alesund.

Is afkomstig, moet ik eigenlijk zeggen, want de plaatselijke held leeft nog altijd en is ondertussen een krasse 90-plusser... met een eigen monument dus. Respect!

Ik heb daarstraks goed opgelet waar de weg naar het park begon en vind de plek moeiteloos terug.

IMG_0201.JPG

Naast een telefoonkot (dat hebben ze hier dus nog,!?), begint een trap van 92(!) treden die uitgeeft op een straatje dat naar het park loopt... en verdorie eerst weer een eind bergaf gaat en dan steil bergop.

IMG_0202.JPG

Ik zweet als een otter wanneer ik het park binnen strompel... en heb al veel zin om mij in een vijvertje te zetten tussen de spelende kinderen.  

IMG_0204.JPG

Maar de top lonkt... hoog boven de bomen en met volle moed begin ik de beklimming.

IMG_0203.JPG

Het is een geluk dat er veel plaatsen zijn waar je naar het panorama kan kijken en dus niet te opvallend kan uithijgen zonder in de weg te staan... maar 418 trappen zijn veel... wreed veel... en eigenlijk zijn het er meer dan 500, vanaf het straatniveau in het centrum.     

IMG_0205.JPG

IMG_0206.JPG

IMG_0207.JPG

IMG_0208.JPG

IMG_0211.JPG

IMG_0210.JPG

20 minuten later ben ik er!

Lichtjes uitgeput, even drijfnat als was ik met mijne nieuwe camelfrak in de motregen gaan lopen en zo dorstig als een kameel in een karavaan naar Timboektoe... maar geweldig trots op mijn eigen.

Fjellstua, het café restaurant op het "Aksla utsikstpunkt" ligt aan mijn voeten! 

Je moet normaal 10 kronen ophoesten om op het terras te mogen, maar alleman wandelt zomaar naar binnen en ik gebaar van krommen haas en doe hetzelfde.

IMG_0213.JPG

Het uitzicht is echt wel de moeite van het klimmen waard... en voor gepensioneerden is er desnoods een treintje naar boven! Maar daar maken volgens mij enkel gepensioneerden gebruik van die géén deftige fysiek meer hebben! 

laughing

IMG_0212.JPG

Ik draai met ongelooflijk genoegen mijn blikken fles open en geniet van mijn Amerikaanse "Coors" pint (light!)... maar vooral van het uitzicht.  

IMG_0216.JPG

IMG_0215.JPG

IMG_0217.JPG

Na twintig minuten waarbij ik één keer een toeterreactie krijg van een passerende auto (een Vlaming?), hang ik de rugzak weer op mijn nog altijd mestnatte rug en begin aan de afdaling... hetgeen een pak vlotter blijkt te gaan, maar ik stop toch nog eens aan een panoramapunt.

IMG_0218.JPG

IMG_0220.JPG

IMG_0222.JPG

Na een laatste selfie is het genoeg geweest, ik hoop dat er toch één foto gaat gelukt zijn, want met mijn zonnebril zie ik niet echt goed wat ik trek... (maar later blijkt de kwaliteit toch redelijk... over het onderwerp wil ik niet discuteren, 'k heb het over belichting en scherpte en zo!) 

IMG_0225.JPG

Na tien minuutjes ben ik weer beneden en nog een kwartier later sta ik weer op de kade... waar de bevolking blijkbaar ontdekt heeft dat er gratis wifi is, vlak naast het schip!.

IMG_0226.JPG

Het broebelbad lonkt oorverdovend, maar ik moet eerst verslag uitbrengen van mijn beklimming, Ze is blij dat ik weer ben en ik ga daarna in lichte looppas naar onze stateroom om mij in een zwembroek te wurmen.   

DSC_9206.JPG

Tegen 4 uur is iedereen weer aan boord en dat merk je rond het zwembad: 't is zoeken naar een plaatsje.

DSC_9213.JPG

DSC_9214.JPG

Ik kruip prompt in het bubbelbad (waar deze keer geen foto's van genomen zijn en dat is maar best ook) en doe een leuke maar vooral bizar interessante babbel met een bejaarde Amerikaan, die aan zijn elvendertigste cruise bezig is en resideert in één van de chiquere suites. Als ik zeg dat ik "from Belgium" ben en meer bepaald van Zaventem, krijgt hij een plotse opstoot van medeleven... en vraagt honderduit naar de details van de aanslagen.

Iederéén weet blijkbaar wat er bij ons gebeurde op 22 maart.

Sinds die islamterroristen het zaakje opbliezen, weet zelfs een ouwe Texaanse miljonair mijn dorp liggen en vroeger wisten die mannen ternauwernood waar Belgium lag!

Maar ik ben niet zeker of dat zo een positieve evolutie is. 

Al "keuvelend" loopt de tijd voort en plots is het tijd voor de afvaart en 't is weer onder begeleiding.

In Amsterdam was het een enthousiaste loodsboot, hier zijn het de pompiers die volledig uit de bol gaan en spuitend rondjes maken als de Koningsdam afvaart.

Plezant!

DSC_9212.JPG

DSC_9215.JPG

Het "scenic cruising" is weer fantastisch... we varen meer dan een uur door een weeral prachtig landschap...

DSC_9207.JPG

DSC_9218.JPG

DSC_9225.JPG

DSC_9227.JPG

DSC_9229.JPG

Ik geniet van het cruisen en van de Mojito en word dikker en dikker... die klim van daarstraks heeft duidelijk een zeer miniem effect op mijn omvang veroorzaakt!

DSC_9219.JPG

DSC_9223.JPG

En het weer en de zee zijn fantastisch en het schip ook... toch als het tussendoor niet te veel vuile rook uitbraakt... die mannen stoken afgedraaide olie zeker?

DSC_9230.JPG

Hoewel de rook niet direct om ons hoofd is verdwenen... heeft mijn madam er bijzonder weinig last van en dut zalig verder.

DSC_9231.JPG

Ik maak haar wakker tegen een uur of zeven en de avond verloopt zoals de vorigen... perfect: een douchke pakken, ons zondags goed aan, aperootje hier en daar, lekker gaan dineren en afsluiten met weeral een bijster goed concert in de B.B. King! en de nachten worden klaarder en klaarder.

Morgenvroeg liggen we in Trondheim... en ze geven nog altijd zonnig en warm!

cool   

20:02 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Voila den Yves, van dag 5 genoten nu mij volledig wassen en proper goed aantrekken want ik wordt verwacht op een bbq. bij vrinden en aanhang. Morgen na grote werken verder van je geschrijf genieten. Bedankt,kus ook aan die van ons.

Gepost door: freddy | 07-08-16

De commentaren zijn gesloten.