05-08-16

Noordkaap cruise dag 4: woensdag 20 juli

DSC_8970.JPG

Als ik opsta en naar boven wandel tot op dek 11, het ziet er op het eerste gezicht mooi uit.

DSC_8969.JPG

Gisteren lieten de weergoden het wat afweten, maar vandaag zijn Odin, Thor, Njord, Baldr en de rest van de familie ons duidelijk goedgezind. Want de zon doet moeite om te schijnen... in Bergen!

Niet het Waalse exemplaar van Di Rupo, maar de Noorse - véél mooiere - havenstad.

DSC_8972.JPG

Het is de tweede grootste stad van Noorwegen en het zuidelijke begin- en eindpunt van de postboten van Hurtigruten. Tevens is het volgens de statistieken de natste stad van heel Europa... er valt hier gemiddeld 2250mm regen per jaar en de droge dagen zijn hier bijgevolg op één hand te tellen.

Maar vandaag geeft de voorspelling op mijn Daily Navigator "droog en 26°C". De Noren gaan het zelf niet kunnen geloven peins ik.

Ik haal de madam, we passeren een Marlboro lang op onze hoek op het 9e en gaan dan ontbijten!

DSC_8968.JPG

IMG_0162.JPG

(mijn bordje vooraf met "smeurebreud", zalm, haring in dillesaus en gerookte vis, heb ik niet vereeuwigd)  

Om 10 uur en een klets zijn we voldaan en er klaar voor... voor Bergen.

Hoewel de zon echt wel moeite doet, is het toch lang geen 26°, we vertrekken dus met een pulleke, met de rugzak en met onze kamersleutel- en ID- kaarten. Je kamerkaart wordt sowieso gescand bij het buiten en binnengaan, ze weten dus perfect wie aan boord is en wie niet en we worden aangeraden om steeds een identiteitsdocument met foto op zak te hebben als we aan land gaan.

Ik weet niet precies hoe hoog in Noorwegen het risico hier is op potentiele aanslagen van moslimgekken, maar in elk geval is het dan handig dat ze ons makkelijk kunnen identificeren als we iets voor hebben?

We nemen alvast nog een kiekje van ons eigenzelve en trekken dan de stad in. 

DSC_8976.JPG

En lopen bots op een park en een oud fort.

DSC_8978.JPG

DSC_8979.JPG

DSC_8977.JPG

DSC_8983.JPG

Het complex heet bij nader inzien "Bergenhus Festning", het is een vrij goed bewaard fort en sommige delen dateren uit de 13e eeuw, toen het één van de belangrijkste Hanzesteden was.

Het fort zelf is maar één keer "in actie" moeten schieten, tijdens de Slag in de baai van Bergen in 1665. 

Een rijke Nederlandse handelsvloot had beschutting gezocht in de baai toen een Engelse oorlogsvloot hen achterna zat. De Deense koning (Noorwegen was toen deel van Denemarken) had echter stiekem een overeenkomst gesloten met de Engelsen: zij mochten de Hollanders kapen - mits er een percentje van de winst naar zijn zakken versluist werd, maar het garnizoen in Bergen was daar per abuus niet van op de hoogte gesteld. De vesting opende dus het vuur op de Engelsen die zich moesten terugtrekken. 

Hoe het met de Hollanders toen afliep, ben ik daar niet echt te weten gekomen, maar die mannen trokken - en trekken nog altijd - op zee redelijk goed hun plan, dus dat zal toen ook wel losgelopen zijn zeker?

Nu is in elk geval een oord van rust en vrede en lopen Hollandse en Engelse toeristen broederlijk naast malkander door het gras. Nu ja, misschien zijn ze niet allemaal bewust van de geschiedkundige details... wie zal het zeggen? 

Vanop de wallen heb je tegenwoordig een mooi uitzicht op Vagen, de natuurlijke baai in het midden van de stad.... heuu.. toen ook al natuurlijk... anders hadden ze dat fort hier niet gezet, ha neen!   

DSC_8981.JPG

DSC_8987.JPG

DSC_8986.JPG

En tussen de bomen door zie je ook weer de Koningsdam, maar die gaan we vermoedelijk altijd wel zien liggen... waar we ook aan wal gaan.

DSC_8982.JPG

In dezelfde site ligt ook de "Haakonshallen", uit de 13e eeuw. Het is het grootste niet-religieuze middeleeuwse bouwsel van heel Noorwegen.  

DSC_8984.JPG

Tja... we bestuderen het even, zien dat het goed is en wandelen verder.

Het volgende doel zijn de grote oude handelshuizen van Bryggen en vooral, de vismarkt op het eind van de haven.

DSC_8994.JPG

DSC_8996.JPG

Die vismarkt op Torget blijkt een toeristische topper van formaat. Alleman wil er precies zijn, maar er wordt dan  ook een massa vis gesleten... vermoedelijk heel verse vis! Je kan er trouwens ook ter plaatse vis eten, naast sommige kraampjes staan terrasjes en die zitten al redelijk vol. Zelfs met volk van onze boot! Ik herken hier en daar Holland-Amerika-tassen en merk tot mijn lichte verbijstering dat er al daarvan zelfs al aan tafel zitten achter een groot en vol bord.

Manmanman... je komt van een schip waar zowat op iedere hoek van elk dek bijna een restaurantje is of een toog met hapjes en het eerste wat je doet aan de wal is dus terug eten... en dan zeggen ze soms dat ik culinairsgewijs geen maat heb en veel te dik ga worden!

DSC_8998.JPG

DSC_8999.JPG

DSC_9000.JPG

DSC_9004.JPG

DSC_9003.JPG

het moet lukken... terribel polyglot, maar Vlaams, dát kunnen ze weer niet!

undecided

DSC_9002.JPG

Alles ziet er even vers en lekker uit, maar wat ons het meest fascineert, dat zijn de levende King-krabben.

DSC_9006.JPG

Serieuze gusten. Ik vraag me af hoe je die dan mee neemt naar huis? In een emmer of zo? Je moet dan trouwens een volwassen kastrol hebben om die beesten in te krijgen. 

Nog een kiekje met een bordkartonnen (of plastieken) zeekapitein en we laten vis en schaaldieren achter ons en wandelen verder langs de kade.

DSC_9008.JPG

Langsheen grote - maar ook kleine - huizen.

DSC_9010.JPG

DSC_9011.JPG

en weer zijn we getuige van een flagrante parkeerovertreding. In Amsterdam was 't een pedalo... hier een Berlingo... of iets vergelijkbaars van Peugeot.

laughing

We passeren ook grote boten... natuurlijk niet zo immens als de onze, maar het ziet er toch een stevige bonk uit.

DSC_9013.JPG

Langs de kade was het natuurlijk plat, maar eens je het "binnenland" in draait, merk je dat Bergen gebouwd is tussen zeven bergen.  

DSC_9014.JPG

We wandelen door een autovrije winkelstraat en net als we bij een oude toegangspoort "Muren" (what's in a name) komen, breekt de zon uitbundig door. 

DSC_9016.JPG

Het wordt op slag echt warm... en als we aankomen op Thorgallmenningen, een centraal plein, gaat de pul de rugzak in.

DSC_9017.JPG

DSC_9018.JPG

DSC_9019.JPG

DSC_9021.JPG

DSC_9024.JPG

IMG_0163.JPG

DSC_9026.JPG

DSC_9027.JPG

Na een tochtje doorheen smalle straatjes komen we plots weer op Bryggen terecht, de kade met de mooie gevels... en achter en tussen die gevels zit nog veel meer moois!

DSC_9029.JPG

IMG_0167.JPG

IMG_0171.JPG

DSC_9032.JPG

DSC_9034.JPG

IMG_0172.JPG

IMG_0173.JPG

DSC_9039.JPG

De houten huizen uit begin 18e eeuw plakken tegen mekaar en vormen een doolhof van steegjes en pleintjes en ergens middenin kom ik mijn eerste eland tegen... of is 't een rendier... dat is me niet helemaal duidelijk maar... één ding is zeker.

De kop is er af! Hoera!

cool

DSC_9037.JPG

Ik poseer ook nog eens voor één of ander stemmig stenen bouwseltje, op een gazon achter de houten wirwar... het heeft een hoog Bokrijkgehalte... vind ik, behalve dan dat de grond hier serieus scheef loopt en in Limburg niet... dacht ik toch. Behalve misschien op de mijnterrils, maar in Bokrijk liggen geen mijnen...

soit, we wijken weer af! Bryggen dus, daar zijn we... tussen de antieke huizen.   

DSC_9041.JPG

We steken langs een andere smalle steeg weer door naar de kade!

IMG_0174.JPG

Het loopt tegen één uur als we naar de cruisekade wandelen en de zon steekt.

Bij Odin, wie had dat ooit gedacht. In Bergen zitten met echt zwembadweer... in de plaats van de normale nattigheid.

IMG_0177.JPG

DSC_9046.JPG

De file op de rode loper(!) aan de inschepingscontrole is redelijk doenbaar en terwijl we aanschuiven, merk ik dat er buiten op de kade een soort paal staat met vermelding "Purell". gisteren in de regen is het me niet opgevallen, maar verschillende oudjes in de rij voor ons houden hun pollen even onder het ding en gaan dan handenwrijvend terug in de rij aanschuiven. blijkt het een machine te zijn om je handen te ontsmetten.

Vooral Amerikanen zijn precies als de dood voor besmettingen allerlei en wassen hun handen om de haverklap. Ik merk nadien ook in de restaurants verschillende toestellen om ledematen te ontdoen van allerlei bacteriologische viezigheden. Uit principe - en omdat ik soms al wel eens lekker tegendraads wil wezen - steek ik mijn handen niet in dat ding en ga dus vermoedelijk aan boord in het bijzijn van miljoenen beestjes.

DSC_9050.JPG

Ze hebben mij trouwens ooit op school geleerd - in biologie of toch iets van die strekking - dat alcohol ook ontsmet, we nemen dus in de Grand Dutch café eerst gauw een ouwe jenever tot ons, voor we ons concentreren op de ijskoude Jupiler en de maatjesharing!

Ziezo... alles is onder controle!

DSC_9054.JPG

Na dat voorafje, lunchen we buiten, naast het buitenzwembad... op zijn aziatisch.

IMG_0179.JPG

Het weer ziet er schitterend en vooral standvastig uit, dus ik loop het hele schip door en ga mijn zwembroek aandoen, terwijl Martine zich installeert.

DSC_9064.JPG

Die heeft dus géén zwempak of bikini mee, omdat ze vooraf overtuigd was dat het geen badpakweer zou zijn... tja... 't is vandaag al een missing van formaat gebleken en wie weet wat brengt ons de volgende dagen, maar niks aan te doen.  

Bergen ligt te bakken in de zon... en wij ook allemaal... nu ja, toch bijna!   

DSC_9055.JPG

DSC_9061.JPG

DSC_9056.JPG

DSC_9068.JPG

DSC_9063.JPG

DSC_9072.JPG

En ik, ik kruip bij in een broebelbad... vast van plan om daar te blijven zitten tot we afvaren... straks om 5 uur.

DSC_9073.JPG

Het is dus met neig rimpelige vingertoppen dat ik het afvaren meemaak.

DSC_9080.JPG

We vertrekken stipt op tijd, varen deze keer niet langs watervallen maar wel weer onder bruggen en ook voorbij booreilanden-in-opbouw-of-reparatie(?) en allerhande schepen, maar vooral urenlang langs een enig mooi landschap.

DSC_9083.JPG

DSC_9088.JPG

DSC_9089.JPG

DSC_9091.JPG

DSC_9092.JPG

DSC_9094.JPG

DSC_9097.JPG

DSC_9099.JPG

DSC_9102.JPG

ik verdeel mijn tijd tussen fotograferen, zonnen, het zwem- en bubbelbad en de bar...

DSC_9095.JPG

DSC_9100.JPG

We drinken tussendoor een bananensmoothie... (of in mijn geval, een mojito) en tegen 18.30u zijn we bijna op volle zee.  

IMG_0180.JPG

IMG_0181.JPG

Om 20.00u gaan we dineren, geen gala in de Dining Room, maar "smart casual" in de Lido Market en nadien brengt de B.B.KING'S band ons weeral in vervoering.

We blijven nog lang babbelen met Pol en Christine en als we om half één 's nachts op ons vaste plekje op het 9e staan, is het heel schip in diepe rust verzonken.

Achteraan, naar het zuiden toe, klimt de volle maan traagjes naar de hemel... 

IMG_0183.JPG

En voor de boeg, naar het noorden toe, heeft de zon het steeds moeilijker om onder te gaan.

IMG_0184.JPG

Morgen geven ze weer volle zon en 25°, maar nu is het op dit eigenste moment precies 22 minuten voor één... en eigenlijk nog absoluut niet donker... en zelfs een beetje zwoel.

De middernachtzon nadert dus... tegen 15 knopen per uur.

Langzaam maar zeker.

Tof!

   

                  

   

00:15 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Zo'n mooie foto's! Maar met dat 'handen ontsmetten' doen wij wél altijd mee : ze zijn op zo'n schip nl. als de dood voor epidemieën, vooral het Noria-virus wordt gevreesd. En heeft Martine geen leuk zwempak kunnen kopen aan boord? xxx

Gepost door: Ann Petitjean | 05-08-16

De commentaren zijn gesloten.