04-08-16

Noordkaap cruise dag 3: dinsdag 19 juli

We worden wakker in het groen... maar wel onder een grijze lucht én in de motregen!

Het binnenvaren hebben we vannacht gemist, maar straks gaan we dezelfde weg weer terug, dus tijd genoeg nog om het landschap te bewonderen tijdens het "scenic cruising", want om 18.00u vertrekken we alweer dezelfde weg terug.

Nu liggen we aan de kade in Eidfjord, een petieterig dorpje met normaal 900 vaste inwoners, die - vooral in het cruiseseizoen en in de zomer - het gezelschap krijgen van zo een 500.000 bezoekers, de meesten blijven maar heel even, maar toch... een half miljoen... dat is een bangelijke hoop volk. Ik vraag me af waar ze die dan allemaal steken. Het is dus klein, met weliswaar een groot hotel en een treintje en een paar souvenirwinkels en een benzinepomp en twee kerken... maar al bij al... het ligt dus toch wel wat onopvallend verscholen tussen de bergen aan het uiteinde van de gelijknamige, maar wel indrukwekkende fjord.

En dan zien we daar nog maar enkel het laatste stukje van, van de fjord: De Eidfjord is een "aanhangseltje" van de Hardangerfjord en dat is dan weer met zijn 170 km de tweede grootste fjord van het land. We zitten dus een heel eind in het binnenland, pakweg de afstand tussen de Vlaamse kust en Hasselt, maar eigenlijk toch ook nog altijd aan zee. Raar.

IMG_0123.JPG

IMG_0122.JPG

DSC_8867.JPG

Van op dek 9 gezien, lijkt Eidfjord zelf het wel een "Faller" dorpje... maar het bruist al van het leven... 't is te zeggen, de eerste toeristen stromen van boord en een steeds aangroeiende rij bussen wacht ongeduldig op excursiegangers. 

DSC_8870.JPG

DSC_8871.JPG

DSC_8868.JPG

Wij hebben niks geboekt aan wal, willen op eigen houtje dit stukje Noorwegen gaan verkennen en hebben dus tijd zat. Terwijl we bestuderen waar we straks heen kunnen wandelen, komt plots een kerel de vlag hijsen aan de mast op het achterdek.

DSC_8869.JPG

Het was me nog niet opgevallen, maar de eerste dag op zee voer de Koningsdam inderdaad geen vlag... er zullen regeltjes voor bestaan zeker? Of ze hangen ze uit zuinigheid misschien niet uit als er toch niemand anders ze vanaf het vaste land kan zien wapperen, kwestie van het ding niet voortijdig te laten verslijten? Je weet maar nooit, het blijft een (half en half) Hollandse firma!  

DSC_8865.JPG

Terwijl ik kiekjes maak van de fjord en van Martine en verder mijmer over die vlag, realiseer ik me plots vol afgrijzen dat ik zelf mijn grote Leeuwenvlag niet bij heb! Ze lag al dagen klaar op mijn bureau, maar vrijdag ben ik ze rats vergeten in te pakken. Ik heb enkel een klein nylon vlaggetje mee in de rugzak... tja... niks aan te doen, vermoedelijk hebben ze hier in de winkels geen grote "Vlaamse Leeuw" actievlaggen met stok in stock, dus ik zal het er mee moeten doen, met dat kleintje.    

DSC_8864.JPG

DSC_8866.JPG

Het is ondertussen negen uur door, tijd voor het ontbijt! In de hoop dat iedereen al op stap is, wandelen we opgeruimd en lichtjes hongerig de Lido Market binnen, maar dat valt redelijk tegen... wat volk betreft wil ik zeggen, want op de inrichting en het eten zelf valt niks aan te merken: mooi meubilair, op elke tafel een echte orchidee(!), verbazend efficiënte kelners, een zeer uitgebreide keur aan eetkraampjes en daar bovenop een schitterend uitzicht.

Zelfs op een wat sombere dag als deze.  

DSC_8875.JPG

Ik dacht echter dat op dit uur zo ongeveer iedereen al ergens op een bus of bergpad zat, maar 2700 man is veel... heel veel... er trokken al hele cohorten de kade op, maar er zijn er nog honderden die niet weg zijn en nog uitgebreid zitten te smikkelen. 

DSC_8873.JPG

DSC_8872.JPG

DSC_8874.JPG

DSC_8931.JPG

DSC_8935.JPG

Ik ga niet weer opnieuw in geuren en kleuren vertellen wat mijn ontbijt allemaal inhield, de mensen gaan nog denken dat zo een cruise alleen maar eten en drinken is... maar laat ons stellen dat we op dat moment genoeg krachten opdoen om een lange wandeling te ondernemen... een héél lange wandeling zelfs!

DSC_8876.JPG

DSC_8877.JPG

Aan de overkant van de rivier ligt een camping en verderop plakt een bundel huizen tegen de berg aan, maar we zetten voet aan wal - voor de eerste keer op Noorse bodem - en kiezen resoluut een baantje omhoog. Daar ligt een oud stenen viking-kerkje, dat we eerst eens van nabij willen bekijken.

DSC_8880.JPG

DSC_8878.JPG

Ze werd gebouwd in 1309, maar een paar jaar na de Guldensporenslag... eigenlijk dus best oud! Binnen ben je rap rond en buiten staat er een zuil in de vorm van een soort obelisk, die in 1914 herinnerde aan één of ander feit 100 jaar eerder.

Er staat een wapenschild met een leeuw op... en zoiets intrigeert me meestal. Mijn Noors is echter te basic om iets zinnigs op te maken uit de begeleidende inscriptie. 

"vaerg og bygg landet"... volgens google translate wil dat zeggen: "keuzes en bouwterreinen"

undecided mijn gedacht is het een veel later aangebrachte soort "graffiti".

  

  

DSC_8887.JPG

DSC_8888.JPG

Obelisken blijken nog al voor te komen... op begraafplaatsen bijvoorbeeld.

DSC_8884.JPG

We komen er niet uit... uit het gebruik van de obelisken, wil ik zeggen, uit het kerkhof lukt ons wel, we laten de kerk achter ons en stappen met fikse pas verder de vallei in.

DSC_8881.JPG

DSC_8882.JPG

DSC_8883.JPG

Na een klein uurtje kuieren langs rustige wegeltjes door het groen passeren we langsheen een soort villawijk... allemaal hetzelfde model huizen, precies prefab, maar allemaal "gepimpt" naar eigen smaak en goesting.

Deze keer ontdekken we wel het hoe en waarom, want er staat een infobord halfweg: de wijk werd ooit gebouwd voor arbeiders die een krachtcentrale bouwden, hier in de buurt en werd op een paar maanden tijd opgetrokken. het zijn inderdaad prefab huizen en nu wonen er een paar honderd Noren, vooral in de zomer.

Het is allemaal niet bijster spectaculair, maar we amuseren ons toch en bewonderen vooral het landschap rondom.

DSC_8890.JPG

Terug in het dorp zien we een nieuwe grote kerk, waar je ongehinderd naar een (heel proper en gratis) toilet kan.

embarassed

Het is inderdaad een klein dorpje... we zijn even later weer op de straat die naar de haven afloopt en zien onze Koningsdam al van boven liggen. 

DSC_8891.JPG

DSC_8895.JPG

DSC_8894.JPG

tja, je ziet die mastodont eigenlijk van overal in het dorp liggen, maar als we langs de baai naar de kleine jachthaven wandelen, dan heb je er pas een goed zicht op hoe enorm het ding wel is.

DSC_8898.JPG

DSC_8899.JPG

Even poseren nog, voor het schip... en voor de fjord... 

DSC_8901 (2).JPG

DSC_8902.JPG

DSC_8903.JPG

En dan terug naar de kade, langs Riksvegen nr 7... de enige grote baan waarmee je uit de fjord geraakt... we zien regelmatig campers passeren. Ooit wou ik de trip naar de Noordkaap trouwens doen met een camper, maar het is er nooit van gekomen... en nu is het ook niet meer nodig. We gaan er nu ook een eind makkelijker geraken!

Ze hebben hier weliswaar massaal kosten gedaan om tunnels en bruggen te bouwen, maar over het water gaat in Noorwegen vlotter peins ik dan langs de weg.  

Het komt er hier duidelijk ook op aan om op tijd te tanken, want benzinepompen liggen in Noorwegen duidelijk niet dicht gezaaid! 

DSC_8906.JPG

Langs diezelfde rijksweg vergapen we ons even verder aan een bizar tafereel: één of andere rare groepering heeft alle bomen ingepakt... in sjaals... gebreide wollen sjaals... in plezante kleurtjes...

De winters zijn hier volgens mij lang en saai... maar wel met een schier onbeperkte voorraad breiwol!  

DSC_8907.JPG

In de zomer kan je alvast een toeristische trip doorheen de fjord maken, per catamaran...

DSC_8908.JPG

Wij verkiezen echter in te schepen op ons eigen schip... 't is groter, gerieflijker en vooral... het eten is inbegrepen en onze drank is ook al betaald!

We geraken vlot door de pascontrole en scanners en schuiven even later aan op een barkruk van "onze" Seaview Pool Bar", op het 9e, waar ze mij een perfecte Mojito mixen.    

DSC_8909.JPG

DSC_8910.JPG

DSC_8912.JPG

Buiten trekt de lucht meer en meer dicht... we zijn op tijd binnen, peins ik... wat net niet kan worden gezegd van de dapperen die vanmorgen kozen voor een kajaktocht... nu ja... het motregent wel, maar die hebben precies waterdichte pakken aan.

DSC_8911.JPG

DSC_8913.JPG

Waterdicht... 't is iets wat ik van mijn nieuwe frak niet kan zeggen!

We kochten onlangs - speciaal voor deze reis - bij A.S. Adventure een regenjas... van Camel, een stevige mooie en normaal vooral dure jas (chance dat het solden waren). Nu zou je mogen verwachten dat een "outdoor" jas van zo een bekend merk tegen de nattigheid kan, maar niks blijkt minder waar: we hebben enkel wat in de miezerige motregen gelopen, maar ik ben al nat tot op mijn hemd. Mijn nieuwe jas laat sneller water door dan een gemiddelde Melitta koffiefilter... en dat kan toch de bedoeling niet zijn!

(ondertussen heb ik per mail mijn beklag gedaan bij A.S. Adventure en kreeg prompt een compleet belachelijke explicatie als antwoord, over fashionkledij en impregneren en zo, maar dat vertel ik later nog wel)

Het miezeren is opgehouden... het regent nu!

DSC_8917.JPG

We verhuizen naar binnen, naar het Grand Dutch Café, voor een koffietje en een jenever.

DSC_8916.JPG

DSC_8915.JPG

We eten iets... ik neem me soms voor om géén foto's van mijn telloor te trekken, maar het gevolg is dan wel dat ik niet meer weet wat er allemaal op lag en ik bijgevolg heb binnengespeeld... niet dat dit veel belang heeft... verdikken gaan we hier toch, met of zonder fotografische bewijslast!

Martine heeft geen zin meer om nog buiten te komen en nestelt zich knus ergens in een zetel, maar ik wil best nog een toertje doen... 'k ben nu toch nat!

Eerst verken ik de (zeiknatte) landtong tussen brug en fjord... van waar je weer eens een ander zicht hebt op de boot.

IMG_0128.JPG

IMG_0129.JPG

er liggen er trouwens nog aan deze kant... boten... zij het soms al wel iets modester van model dan de onze.

IMG_0126.JPG

Ik wandel dan de andere richting uit, de brug van de Eidfjordvatnet over, de camping voorbij en onderweg passeer ik mooie, vreemde, wat mysterieuze en vooral natte plekken!

IMG_0133.JPG

IMG_0132.JPG

IMG_0140.JPG

IMG_0135.JPG

IMG_0137.JPG

IMG_0139.JPG

IMG_0136.JPG

IMG_0131.JPG

Mijn Camel-jas is om uit te wringen... en mijn hemd, onderlijfke, schoenen en kousen ook... maar ik weet van geen opgeven. Resoluut plons ik de camping in... gewoon uit nieuwsgierigheid.

IMG_0141.JPG

Sommige opschriften - zoals daarstraks aan de kerk - zijn Chinees voor mij... of Noors... maar van andere is de betekenis glashelder... raar taaltje hoor.

IMG_0142.JPG

IMG_0143.JPG

IMG_0146.JPG

IMG_0125.JPG

Rond 16.00u ben ik weer binnen, zoek Martine op, trek iets anders aan en ga dan iets drinken... 't is nodig, want 15 drankjes per dag is veel... zeker met dit natte weer! Op deze manier gaan we niet aan ons getal geraken!

wink

Ik kom onderweg een paar Vlaamse "excursisten" tegen, die met een bus op uitstap naar een waterval zijn geweest. Een volgens mij wreed dure uitstap (de door Holland-Amerika georganiseerde dingen zijn trouwens allemaal bijzonder prijzig), maar normaal blijkbaar zijn geld toch wat waard. De Voringsfossen is namelijk een spectaculair geval: het water valt van 182 meter naar beneden, maar vandaag hebben ze hem enkel gehoord. Door de laaghangende wolken was het uitzicht nul.

Je moest echter vandaag een beetje geluk hebben, het weer verandert hier in Noorwegen even snel als bij ons een CD&V-er van mening. Sommige groepen hebben hem wel in volle glorie kunnen zien! Maar meer dan 300$ voor een trip naar een waterval blijf ik toch veel vinden, weer of geen weer!  

We zijn dus gerustgesteld, gelaafd en betrekkelijk gedroogd als het schip afvaart om 18.00u. Maar gezien we dat spektakel toch van op het dek willen volgen, word ik voor de derde keer die dag nat... zeiknat! 

IMG_0148.JPG

We geraken moeiteloos en heel statig weg van de kade, maar iedereen blijft buiten massaal op post want het eerste stuk fjord is voor iedereen nieuw en bovendien... 10 km verder gaan we onder de Hardangerbrua door... 't is de enige brug over de Hardangerfjord en werd pas in dienst genomen in 2013. Ze hangt 55 meter boven de zeespiegel, is 1380 meter lang, de pylonen staan op de rotsen vlakbij de fjordwanden, omdat het water gewoon te diep is om ze daar in te zetten en de weg duikt aan beide zijden in een tunnel. Binnen in de berg zit aan elke zijde een rotonde en je moet tol betalen om er over te rijden. Wij kunnen er net onderdoor. We hebben - volgens - de luidsprekerstem die onze scenic cruising van commentaar voorziet - maar een paar meter overschot.  

IMG_0150.JPG

IMG_0151.JPG

DSC_8919.JPG

DSC_8920.JPG

DSC_8921.JPG

DSC_8922.JPG

DSC_8926.JPG

DSC_8927.JPG

DSC_8928.JPG

DSC_8938.JPG

DSC_8937.JPG

We geraken er dus heelhuids onderdoor en de volgende twee uur varen we onder een indrukwekkend grijs en laag wolkendek door een dito landschap. Volle zon was misschien mooier geweest op de foto's, maar de sfeer is nu ook heel bijzonder. We gaan ondertussen iets eten, drinken ook al wel eens een glaasje rode wijn maar staan twee uur later weer paraat, want dan komen we aan de "Furebergfossen"... weeral een waterval.

We zien hem al van kilometers ver en zetten ons schrap, want het schip gaat er seffens heel dichtbij manoeuvreren!

DSC_8939.JPG

DSC_8941.JPG

IMG_0153.JPG

IMG_0157.JPG

DSC_8943.JPG

DSC_8945.JPG

DSC_8948.JPG

We komen inderdaad vrij dicht bij: het schip draait hier want de Furebergfossen ligt aan een zijarm van de Hardangerfjord, we hebben enkel een ommetje gemaakt om hem van dicht te kunnen zien. Even later zijn we weer weg en terwijl de massa zich aan bakboord verdringt om een laatste watervalkiekje te kunnen nemen, vraag ik me af welke VIP's hierboven onder die tentjes gaan mogen liggen... nu ja... als het iets beter weer is, wel te verstaan!

IMG_0160.JPG

DSC_8952.JPG

Ik ben in elk geval geen kandidaat: 'k ben allergisch voor konijnen... en zeker als het groene zijn!

tongue-out

DSC_8955.JPG

Het is iets na half tien als we eindelijk naar binnen trekken, genoeg "scenic cruising" voor vandaag. Martine neemt onderweg gauw - en passant - hier en daar een kiekje van een kunstwerk en van een vaas met bloemen... we geraken na twee dagen nog altijd niet uitgekeken op de kunst en de pure luxe die doorheen het schip worden geëtaleerd.

DSC_8958.JPG

DSC_8957.JPG

DSC_8959.JPG

DSC_8960.JPG

En we sluiten de avond af in stijl: bij B.B. King's All-Stars, met Pol en Christine... en een koppel Black Labels!

DSC_8967.JPG

En hopelijk schijnt morgen de zon wat meer, want dan zijn we van zin om Bergen te verzetten!

Figuurlijk... maar ook een beetje letterlijk!

cool

18:12 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Mooi! Al 3 toffe dagen achter de rug. Noorwegen is speciaal en mooi ook met wat minder goed weer! Het zal alleen nog mooier worden.... Ben benieuwd naar verslag Noordkaap!

Gepost door: Josiane | 04-08-16

De commentaren zijn gesloten.