03-08-16

Noordkaap cruise dag 1: zondag 17 juli

IMG_0044.JPG

Ik ben weeral vroeg op, al van iets voor zevenen, na een tweede woelige nacht in een (te) warme kamer en met (te) veel nachtelijke verkeershinder op straat. Op de TV aan de zijmuur is weer weinig of niks interessants te zien op dit ochtendlijk moment en Martine geraakt weer vlot uit haar bed... na enig porren van mijnentwege. Kortom "business as usual", maar dan in het Noord-Nederlands.

We gaan ontbijten en pakken dan ons boeltje in... afrekenen hoeft niet: betalen moest eergisteren bij het inchecken en in de minibar stond niks.

IMG_0047.JPG

IMG_0046.JPG

IMG_0049.JPG

Het Stationsplein ligt er opnieuw lekker zonnig bij. Ons schip moet ook al ergens in de verte liggen, het is vermoedelijk een eindje voor zeven uur gepasseerd en ik had het normaal kunnen zien voorbij varen, in de spleten links en rechts van het Ibis hotel aan het IJ, maar 'k heb hem net gemist peins ik.

IMG_0048.JPG

Iets voor tien uur rollen we onze bagage buiten en beginnen aan de wandeling langs het IJ... met halfweg even een fotostop... en om op adem te komen want het is al redelijk warm.

20160717_100250.jpg

20160717_101056.jpg

Voor de cruiseschepen aan de De Ruijterkade wachten al de toeristenbussen om straks een hoop Zwitsers(?) naar hun grachtenrondvaartboot te voeren, maar wij speuren verderop vol verwachting de einder af op zoek naar een iets volumineuzer exemplaar en plots zien we hem liggen... achter het muziekgebouw aan het IJ... nu ja, 't is wat in tegenlicht en we zien alleen nog maar zijn achterste, maar dat is toch al indrukwekkend!

20160717_101103.jpg

Om iets na kwart na tien maken we plechtig onze opwachting in de Passenger Terminal, worden vlot ontvangen en naar de juiste gang gewuifd door een heel vriendelijke dame, even verder vlot van onze bagage verlost door een andere heel vriendelijke medewerker, daarop door nog een andere heel vriendelijke dame naar een zaaltje gestuurd waar we door een weeral heel vriendelijke en efficiënte baliejuffrouw worden geregistreerd: we krijgen ieder een plastieken sleutel- en identificatiekaartje en een volgnummer voor het inschepen, er wordt een digitaal kiekje gemaakt van ons hoofd en even later zitten we te wachten in de vertrekhal. We maken deel uit van groep 4.

20160717_103945.jpg

De hele procedure heeft hoop en al een tiental minuten geduurd.

Heb ik al vermeld dat alles heel vlot verliep en werd afgehandeld door heel vriendelijke mensen?

Het is pas half elf door en het inschepen start rond half twaalf. Wij van de vierde linie gaan vermoedelijk tegen de middag aan boord mogen. We verbazen ons over het feilloze en snelle verloop van de hele operatie en passeren de tijd met het bestuderen van het schip, dat statig voor het raam oprijst... en van de medepassagiers die in dichte drommen binnenstromen... en de madam doet tussendoor buiten op straat een pafke.

20160717_112632.jpg

20160717_112804.jpg

Vanop het eerste verdiep van de wachtzaal heb je er een mooi zicht op en ik herken het direct want heb mij vooraf een beetje voorbereid.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koningsdam_(schip,_2016)

De Koningsdam is echt wel een knoert van een schip: 296 meter lang, 38 meter breed en zo hoog als een volwassen appartementsgebouw. het is in de vaart gekomen op 8 april, pal op mijn verjaardag! Ik voel me er direct verbonden mee... en ik zit er nog allengs niet op.

Daarvoor moeten we nog een half uurtje geduld oefenen! 

Vanop het balkon monster ik de bende beneden en merk dat we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bij de 10% jongsten gaan behoren. De zaal vult zich met een verzameling oudjes en ik bespeur verschillende rolstoelen, rollators en ander soortgelijk gerief. Ik bedenk dan: oud maar dapper... en vooral rijk, want tien tegen één zitten die knarren niet in modeste binnenhutten maar in een grote suite... anders gaat hun rollend materieel daar vanzeleven niet bij in passen, mijn gedacht!   

20160717_112837.jpg

Klokslag 11u53 wordt groep 4 vriendelijk doch kordaat door de luidsprekers gesommeerd om in te schepen en wij drentelen opgewonden naar boven, werpen een blik op de camions die beneden nog vollenbak aan het uitladen zijn, poseren even in de slurf en zetten dan voet aan boord!

20160717_115402.jpg

20160717_115413.jpg

We worden welkom geheten door een hele troep security, het gloednieuwe kaartje wordt gescand, de zakken moeten leeg en de handbagage gaat door een grote scanner, wij door een poort. Alles blijkt OK en 5 minuten later staan we met de lift op het zevende, het Schubert dek, voor de open deur van interior stateroom (hut-zonder-venster in het Vlaams) 7062. 

20160717_115947.jpg

De bagage is er nog niet maar er ligt wel een massa informatie op de tafel en een Navigator op het bed, dat is de dagelijkse nieuwsbrief met vermelding van alle mogelijke activiteiten en op de TV loopt een infofilmpje over de verplichte veiligheidsdril voor vertrek... die zal straks doorgaan, rond een uur of drie... wanneer iedereen aan boord is. We hebben dus een zee van tijd om eerst op verkenning te trekken, bestuderen het scheepsplan, nemen de lift naar dek 9 en staan even later aan de Lido pool... het binnenzwembad met onder meer drie bubbelbaden, 't is twee verdiepingen hoog, met een schuifdak en aan beide kanten van het schip een bar.... met o.a. Mojito!

cool

20160717_122547.jpg

20160717_122529.jpg

Kostprijs van zo een cocktail... 7,50$ + 15% dienst... dus pakweg 8 euro. En een glas wijn is - afhankelijk van de soort - soms zelfs nog iets kostelijker. Hallo!

tongue-out

Wij hebben vooraf echter een "signature beverage package" gekocht, van zowat 45$ per dag per kop, waarbij we maximum 15 drankjes mogen bestellen van 8$ of minder, dienst niet inbegrepen. Het is allemaal niet echt goedkoop zo op het eerste zicht... op het tweede eigenlijk ook nog altijd niet, maar ik voel toch nu al dat we daar precies geen echt verlies gaan mee doen!

20160717_124026.jpg

Er hangt een net over de bubbelbaden, het is dus duidelijk nog niet de bedoeling dat we daar al gaan in kruipen... en terwijl we onder mekaar die opmerking maken, lijkt het of ze ons hebben gehoord... en verstaan... want er begint een nijvere badmeester - of toch iemand die over de netten en de "pools" gaat - met ze bijeen te plooien en weg te brengen... 't is dat ik nog geen zwembroek heb, die zit in de valies, anders...

We nemen een kijkje aan het grote bad in de Spa, naast de Lido pool... mooi, heel mooi maar daar moet je sowieso voor bijbetalen, heb ik ergens gelezen. We hebben nog geen idee hoeveel, maar als 't is zoals met de drank, zal het niet voor twee keer niks zijn.  

20160717_124138.jpg

We wandelen door naar de achterzijde van het schip en passeren Lido Market, het "gewone" restaurant, waar een hele verzameling eetstanden wachten op klanten... straks. Ik heb geen tijd voor foto's, want de madam wil dringend naar de rokershoek, de enige... en die zou op het buitendek achteraan op dit verdiep moeten zijn. 

20160717_143549.jpg

Aan bakboordzijde achteraan naast de Sea View Pool, is er inderdaad een zone waar je mag roken... maar nu even nog niet: ze zijn brandstof aan het tanken en dan geldt op het schip een algemeen rookverbod!

De eerste zonnekloppers hebben zich al wel geïnstalleerd, in afwachting van de evacuatieoefening, maar roken mag pas als de plaatselijke verantwoordelijke vanaf de brug toelating heeft gekregen de asbakken terug te zetten.

We kijken dan maar wat naar Amsterdam... en de bootjes... die mogen blijkbaar wel dicht bij komen om naar het schip te kijken... ook tijdens het tanken.

20160717_124640.jpg

20160717_132259.jpg

20160717_123749.jpg

En dan is het plots tijd om de voorbereiding van de oefening te starten, de scheepsomroep meldt om 15.00u dat iedereen zich naar zijn hut moet begeven, zijn reddingsvest moet nemen en klaar houden en daar dan ter plaatse verdere instructies dient af te wachten. 

We pakken alvast onze bagage uit tot het alarmsignaal gaat... en we de melding krijgen dat we naar onze tenderpost (die staat op het kaartje, en op de deur) moeten... ZONDER reddingsvest.

Iedereen is verplicht om deel te nemen: op een mum van tijd staat de gang dan ook vol ouwetjes in hun zondags reisgoed... in het geval van onze gang zelfs vermoedelijke heel gefortuneerde ouwetjes: aan de overkant van onze "interior stateroom" liggen namelijk allemaal "Deluxe Verandah Neptune Suites" 35m² groot, met een balkon van 13m² ( da's bijna zo veel balkon als onze hele hut) Ze kosten dus een ietsje meer.   

Bij een evacuatie mogen geen liften worden gebruikt, de hele horde strompelt dus de trappen af naar dek 3, 4 dekken lager dan het onze en onderweg komen er steeds meer bij... precies de intro van Ivanhoe, dat jaren 60 feuilleton met Roger Moore, (heel lang geleden dus), maar dan nu zonder ridders, zingen of paarden en véél, maar dan ook véél trager.

Vlak voor mij sukkelt een brave man zich voetje voor voetje naar het verlossende dek 3, terwijl hij krampachtig de leuning vasthoudt. Een familielid(?) tracht hem te helpen op zijn calvarietocht, maar dat drijft het ritme niet echt op en zodoende wordt onze hele trap vakkundig geblokkeerd en volgen we allemaal in een tergend langzaam tempo de vier verdiepingen af. Ik moet er niet aan denken wat het zou geweest zijn met een reddingsvest rond onze nek... maar blijkbaar hebben ze dat boven op de brug ook door!

undecided 

Het verkeer gaat volgens mij rapper vooruit op de Ring tussen Strombeek en Wemmel op een vrijdagmiddag om 4 uur dan dat het hier vordert!

Maar uiteindelijk geraken we aan de juiste hal, waar we tot onze verbazing - en opluchting - door een madam in een fluojasje niet naar het tenderdek worden gestuurd om positie in te nemen voor de juiste reddingsboot.

We worden in de plaats daarvan vrolijk het casino in gedirigeerd, waar iedereen een plaatsje zoekt om te bekomen van de helse afdaling.

Als dit ding ooit toch zou moet zinken, hoop ik dat het eventjes duurt voor hij helemaal onder gaat... liever op een ijsberg zoals de Titanic, dan op een rots en omkieperen, zoals de Costa Dinges, want in het laatste geval zijn we er allemaal aan... peins ik!

innocent

20160717_153750.jpg

Ik zit dus samen met Martine en een handvol Amerikaanse gepensioneerden wat beaat en stilletjes naar de speeltafel te loeren, tot we bericht krijgen dat de oefening afgelopen is. Ze is blijkbaar geslaagd, iedereen was op post en er zijn onderweg geen slachtoffers gevallen!

we keren terug naar de Interior Stateroom 7062... met de trap (onze overburen verdringen zich massaal voor de liften), pakken verder uit en iets na vieren is het zover: onder luid getoet gooien ze de trossen los en verwijderen we ons heel langzaam statig van de kade.

Je hebt niet echt het gevoel dat je vaart, zoals verleden jaar met onze Clipper op het Canal du Midi... dit lijkt meer op het plechtige wegdrijven van een appartementsblok

20160717_162325.jpg

Maar als we vanop dek 9 - aan het zwembad mét rokerszone - naar beneden kijken, dan wordt duidelijk dat we wel echt varen... het IJ kolkt en borrelt en een rood/geel officieel uitziend bootje (van de havenautoriteiten?) koerst als nijdige een Jack Russel rond de Koningsdam en jaagt en toetert andere boten die zich te dicht wagen resoluut uit de buurt.

We moeten tot halfweg voorbij het Java eiland om te draaien en zetten dan koers naar het Noordzeekanaal. 

20160717_163947.jpg

20160717_164654.jpg

20160717_164701.jpg

Wij bestellen een drankje aan de bar en zetten ons gemakkelijk... 't is een tocht van ongeveer twee uur tot de sluis in IJmuiden en dan straks de zee op... pal naar Noorwegen.

20160717_173645.jpg

We hebben vandaag nog krediet voor 13 consumpties... dat halen we wel!

De volgende twee uren schuift het landschap langzaam voorbij en wij maken kennis met een paar buren op de ligzetel naast ons en drinken nog iets...

20160717_175839.jpg

20160717_175854.jpg

Niet dat het veel belang heeft... maar de foto hieronder, dat is de tunnel van de A9  

 

20160717_175910.jpg

en dit is het Zijkanaal A in Velsen

20160717_180502.jpg

en dit de wijk Velsen-Zuid

20160717_180637.jpg

en dit dan weer de Houtkade, waar geen hout maar containers worden behandeld (tenzij het hout in de containers zit?)

20160717_181703.jpg

van deze ben ik zeker: da's de veerboot van IJmuiden... heuu... naar de andere kant van het kanaal.  

20160717_182339.jpg

en dit zijn wij!  laughing 

20160717_182803.jpg

Om kwart voor zeven liggen we voor de grote zeesluis, het schip past er net in, nu ja 't heeft naar het schijnt aan elke kant 5 meter overschot... we besluiten om ook eens te versassen en trekken naar de boeg op het 12e, naar het Crow's Nest!

De rode wijn is er niet slecht en we hebben zelfs binnen onze 8$-limiet de keuze uit een paar soorten, maar de foto's zijn wat in tegenlicht.     

20160717_183940.jpg

Als ons glas leeg is en het schip de sluis weer uit, keren we terug naar onze stek op het achterdek, het uitzicht is er zeker even mooi en we hebben de zon mee!

20160717_192805.jpg

En zo beginnen we aan drankje nummer 4... of 't kan ook 5 zijn... en verdwijnt Nederland - en zijn stranden en dijken en duinen en windturbines en schoorstenen en pollutie - traagjes op de achtergrond uit het gezicht.

20160717_193822.jpg

20160717_194054.jpg

20160717_194220.jpg

Een kwartier later haalt de Loodsboot ons in en daarop zijn ze blijkbaar zo uitgelaten als een jonge hond omdat ze de Koningsdam mochten begeleiden... of misschien ook niet, maar ik geloof nooit dat op volle snelheid een donut maken bij het naderen van een schip de standaard procedure is van die mannen.

20160717_195301.jpg

Als hij langszij komt en andere kunstjes uithaalt merken we dat er een uitgelaten entousiastelinge op het dek staat te zwaaien en te roepen. het nieuw lief van onze kapitein of één of andere VIP of gewoon een zware fan van Holland Amerika's nieuwste aanwinst? We komen het niet te weten, maar het is wel plezant om de capriolen van het bootje bezig te zien.Als de loodsboot weer verdwijnt - met loods en fan, madam, lief, VIP of wie dan ook, gaan wij ons wat opfrissen en vergeet ik in onze "Interior Stateroom" mijn camera, we gaan zonder foto's een stukje eten in de Lido Market... ik kies voor de Aziatische toog en laat me een kommetje wokken, zelf samengesteld en lekker en nadien nog een stukje vis... maar je kan ook opteren voor een slaatje, (ook zelf samen te stellen), of pasta met verschillende soorten saus of gewoon frieten met stoofvlees of vis en puree en verschillende soorten groenten of sushi of roze zalm... en ijsjes en gebraden kalkoen met een bessensaus en andere rare Amerikaanse combinaties... de US invloed is hier en daar vrij duidelijk, maar het verdere aanbod zo enorm en gevarieerd dat je van slechte wil moet zijn om hier niks van je gading te vinden.

Je mag je bord wel zelf niet vullen en dat is maar goed ook: toestanden zoals in Egyptische hotels waar bijvoorbeeld vooral families van niet nader te noemen Zuid-Europese landen traditiegetrouw hele stapels voedsel naar hun tafel slepen om daar dan gezamenlijk maar hoop en al de helft van op te eten en de rest te laten liggen... wel dat kan hier niet en dat bespaart mij alvast een halve gram ergernis... maar dit terzijde.

We gaan hier goed gediend worden en ook niet direct van onze graat vallen, zoveel is zeker... en foto's van mijn eten nemen, daarvoor is er ook nog tijd genoeg later, maar voor we een bar opzoeken ga ik toch snel eentje halen.

We hebben mijn ouwe Ixus mee en onze nieuwe grote Nikon en dan ook nog mijn "slimme foon"... het wordt later ingewikkeld om alles op de juiste volgorde te krijgen (heb ik nu gemerkt).

Na het diner last de madam een korte smoorstop in op dek 9 en merken we dat de kust ondertussen al ver weg is!

IMG_0051.JPG

En dan is het tijd om de bars en optredens te ontdekken: de eerste avond kiezen we lukraak op het 2e dek de Billboard Onboard...

IMG_0053.JPG

Billboard Onboard is een mooie bar, waar een vrij jong koppel Amerikaanse pianisten zit te spelen... wreed enthousiast en gedreven, maar met zijn momenten precies wel wat vals en uit de toon, toch volgens ons, maar de Amerikanen vinden het prachtig.

IMG_0055.JPG

Het zal aan mij liggen... trouwens mijn foto's - met de Ixus - blijken achteraf ook niet loepzuiver... maar de whisky maakt veel goed: binnen mijn limiet van 8$ kan ik zelfs kiezen voor een Chivas Regal en J. Walker Black Label.

'k heb maar net genoeg "points", want die whisky's kosten 7.25$, maar meer moet dat niet zijn dat volstaat!... Nice, very nice!

20160727_204224.jpg

We krijgen die eerste dag onze dotatie van 15 drankjes echt niet op... het pianogedoe begint om 11.00u aan zijn laatste sessie, maar wij haken af en gaan een luchtje scheppen op ons ondertussen al vaste plaatsje op dek 9.

Het is zo te zien bijna volle maan... ik ben benieuwd wat dat gaat geven, binnen een paar dagen, in de middernachtzon...

IMG_0057.JPG

en als we op het achterdek een laatste stop maken en een laatste glaasje voor het slapengaan bestellen en nuttigen, is het schip zowat uitgestorven... 

IMG_0058.JPG

We wandelen om kwart voor twaalf naar ons eigen dek en bed zonder nog één andere toerist tegen te komen... die knarren gaan vermoedelijk allemaal vroeg slapen... of zitten nu lekker in hun weelderige suite in de privéjacuzzi of op hun 13 m² terras goed ingeduffeld naar de maan te staren... dat kan ook natuurlijk.

cool 

In elk geval: morgen zitten we een hele dag op zee... de weersvoorspelling is "zonnig maar fris" maar we hebben een druk programma... terwijl Martine onder de lakens kruipt, zet ik de TV op, begin een vrij ingewikkelde SF-film met Tom Cruise te bekijken en val prompt in slaap. 

 

09:26 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Fantastisch verslag en foto's!

Gepost door: Ann Petitjean | 04-08-16

De commentaren zijn gesloten.