19-01-16

Pasta met wijn, friet met jenever en quiz met streekbieren... en tussendoor was er dan nog iets te drinken ook!

Vrijdag ging het jaarlijkse Nieuwjaarsdiner van de wijngilde de Italiaanse toer op: we schoven aan bij Mercato in Zaventem, waar we een gevarieerde pastamenu kregen voorgeschoteld. Eerst een bord antipasta en rucola (met een heel lekkere dressing) en een glaasje Prosecco en nadien 4 gangen hapjes... telkens een ander vormpje pasta in een ander sausje én met een andere wijn.

20160115_204118.jpg

20160115_211042.jpg

Vier gangen... vier (nu ja, gangetjes) en een dessertbord... met koffie en Grappa na...  'k heb het niet allemaal met mijn nieuwe smartfoon vereeuwigd... eigenlijk vind ik het ook maar raar, zo je eigen bord liggen fotograferen, maar 't is wel makkelijk om nadien aan de madam thuis uit te kunnen leggen wat er zoal achter de kiezen viel te steken... ik ben meestal niet echt bedreven in het onthouden van dat soort details... en trek dus prospectief al eens regelmatig mijn (bijna) volle teljoor... tja... 

We hebben dik 4 uur aan tafel gezeten en bij elke gang hoorde een nieuw bord en bestek en glas en ons "dineetje" genereerde bijgevolg een hele grote hoop afwas, maar 't was lekker... en al die verschillende soorten Italiaanse wijn ook... die kwam van de streek van Puglia... "ergens beneden in de bot"... dat herinner ik me nog!

De sfeer was héél goed, de bediening vlot en vriendelijk en de speech van de voorzitter... heuuuu... héél speciaal... en al keuvelend met mijn tafelgenoten vloog de avond voorbij en was het middernacht voor een mens er erg in had en dus de hoogste tijd om in de Uiver een (voor)laatste pint te gaan pakken... ge kunt niet geloven hoeveel dorst dat een mens kan krijgen van al die pasta en wijn... vooral die wijn!

20160115_200352.jpg

Tof restaurant trouwens, die Mercato... 'k was er nog nooit geweest maar vroeger was het pand naar het schijnt een drukkerij... met blijkbaar veel rekken in het midden van de zaal... en daar hebben ze een originele lichtwand van gemaakt.

Zaterdag was de Italiaanse nevel rond mijn hoofd op tijd verdwenen en buiten scheen de zon ook in een strak blauwe lucht, ik trok na een voedzaam ontbijt een kostuum aan en naam tegen de noen de trein naar Aalst: de VVB - Vlaamse Volksbeweging - hield daar zijn Nieuwjaarszitting met toespraken van de burgemeester (van Aalst) de MP (van Vlaanderen) en onze eigen voorzitter én receptie na... in het Belfort.

Ik kan me niet bewust herinneren ooit al in Aalst te zijn geweest... laat staan met de trein er naartoe te bollen en gezien die trein langs de lijn Laken, Bockstael en Jette spoorde, herkende ik heel vaag hier en daar dingen van in mijn studententijd, genoot ik voluit van het uitzicht op de koterijen die de modale Brusselaar achter zijn huis bijeen timmert en we passeerden Groot-Bijgaarden nog in volle zon... en plots betrok de blauwe hemel en tussen Sint-Katherina-Lombeek en Denderleeuw werd het pikzwart en viel er een fikse hagelbui...

Het was duidelijk niet de eerste nattigheid die ze daar te verduren kregen... even verder was de hagel op, maar het water in de velden precies nog niet weg...

20160116_124238.jpg

 

ik begon al te piekeren over hoe ik zonder al te veel waterschade aan mijn zondagse broek en botten in Aalst in dat Belfort ging geraken, maar tegen dat we in Erembodegem waren, brak de zon er alweer door.

Vrolijk en opgeruimd stapte ik van de trein om prompt midden in een hels lawaai te verzeilen.

Er schalde oerend harde hoempapamuziek doorheen het station en buiten op het plein was het nog erger en stonden er op de koop toe een hele verzameling pompiercamions te ronken en te toeteren...

20160116_125751.jpg

20160116_125836.jpg

Ik dacht eerst al dat er één of ander noodplan was afgekondigd en dat ze net gingen vertrekken om die ondergelopen velden van daarjuist droog te pompen, maar dan viel het op dat het toch wel redelijk antiek brandweermateriaal was en besefte ik dat vermoedelijk één of andere carnavalgroep zich opmaakte om in stoet door de stad te trekken. In Aalst zijn ze er toch wel heel vroeg bij om te oefenen, dacht ik onderweg, maar kwam later te weten dat het net die dag verkiezingen waren van Prins Carnaval en dat één of andere groep - die iets heeft met de pompiers? - met veel lawaai zijn steun betuigde aan één of andere kandidaat.

Rare jongens toch, die Ajuinen... en als het op carnaval aankomt, precies wel een klein beetje fanatiek!  

20160116_132450.jpg

Ik vond vlot de markt - waar het nog net markt was - en het Belfort - waar je niet echt naast kan kijken, zelfs als er snoepkramen voor staan - en was goed op tijd binnen om in het Belfort eerst een koffietje te nemen en een stukje vla en dag te zeggen aan de Vlaamse maten... er was trouwens veel volk, bijzonder veel volk... ze mogen op al die Gazetten- en televisieredacties denken wat ze willen... maar de VVB is dus nog niet dood! Bijlange niet!

20160116_135453.jpg

(ik moet wel dringend eens beginnen oefenen om met die Samsung treffelijke foto's te nemen... 't is een handig ding om te telefoneren en SMS'en zo... maar voor foto's gaat er toch niks boven een echt toestel... peins ik dan... hoewel, 't kan natuurlijk aan mij en mijn fotografische onkunde liggen!?)

In elk geval, tegen twee uur verhuisden we naar de statige feestzaal van het oude stadhuis en zochten een plaatsje achteraan. Met mooi uitzicht op de "bhune"!

20160116_152025.jpg

Tijdens de academische zitting zelf waren de speechen best interessant: de burgemeester was blij en tevreden dat hij iedereen mocht verwelkomen, nadien mocht MP Bourgeois ons zeer voorzichtig proberen te overtuigen van de goede - zij het momenteel wat onderhuidse - Vlaamse bedoelingen van de partij en voorzitter Bart sloot af met een brief aan zijn "peter" en met de dwingende vraag of het niet beter zou zijn nu al om eens deftig op de tafel te kloppen. Voor een meer uitgebreid en objectief (hmmm?) verslag verwijs ik graag naar de traditionele media: het journaille was massaal aanwezig en zelfs de RTBF had een cameraploeg naar het verre Aalst gezonden... die hebben ongetwijfeld secuur genoteerd wat er allemaal werd verteld... en wat niet!

De receptie nadien was dik in orde: op facebook staan honderden goeie(!) kiekjes o.a. van de Werner, zodra ik hem bezig zag met zijn professioneel digitale toestel, wist ik dat ik mij daar zelf niet meer mee bezig moest houden en mijn  volledig kon concentreren op de hapjes en drank. Er waren chips en sossiskes en kaas en aardbeien en lychees(!) en pinten van een plaatselijk soort bier en citroen- en oude jenever en buiten stond er een frietkot en veel madammen kregen hun vijf jetons niet geconsumeerd en waren bijgevolg bereid tot vrijgevigheid naar de meer dorstige medemensen en toen Dieter voorstelde om mijn trein te laten rijden en met hem mee te rijden - hij passeerde toch in Zaventem - was ik direct akkoord... en zo verliep de achternoen in opperbeste sfeer.

De kleien van de Werner kapte wel per ongeluk een halfvolle pint over mijn voorkant, maar tegen dat we vertrokken was mijn hemd alweer zo goed als droog.  

Ik was op tijd terug thuis om dag te zeggen aan Martine, Dieter en zijne maat van de VSV werden even voorgesteld en toen was het de hoogste tijd om naar de Streekbierenquiz te trekken in het ZAVO.

Ik dacht nog even een proper hemd aan te doen, want die pint maakte wel geen plekken, maar er hing een zweem van een bierreukje over mijn buik... en bedacht toen dat je op een Streekbierenquiz best naar gerstenat mag ruiken.

20160116_234836.jpg

20160116_234845.jpg

De zaal zat ook daar goed vol en de sfeer en de aangeboden catering waren ook daar opperbest... en bij de eerste vraag kreeg ik het zelfs even benauwd: in Egypte had ik enkele weken geleden een oorlogsroman gelezen die zich afspeelt boven Malta in WOII. Verleden week was ik op Google Earth aan het rondstruinen, dacht aan de conge én aan dat boek en toen ik eens nakeek waar die op Malta al die oorlogsvliegvelden van de Engelsen wel lagen en wat daarvan geworden is, bedacht ik: " 'k ga eens nakijken wat de hoofdstad is van dat eiland en hoe die andere eilanden heten en zo... 't moest zo maar eens een kwisvraag zijn volgende zaterdag"!

De eerste vraag was zaterdag: "u ziet de kaart van Malta, hoe heten de twee grootste eilanden?"

Malta en Gozo... 't was een makkie en Comino (het kleinste) wist ik ook en zelfs Filfla... een onbewoond stuk rots op 5 km van de zuidkust... had ik kunnen opschrijven... maar dát vroegen ze allengs allemaal niet!

frown

Een mens zou beginnen geloven in hogere machten... of in toeval... maar toeval bestaat niet...

De tweede en derde vraag gingen ook nog... die gingen onder meer over stripverhalen van Asterix en dáár heb ik als stripliefhebber/verzamelaar meestal geen hulp van bovenaf voor nodig... maar vanaf dan haperde het een beetje... uiteindelijk haalden we net iets meer dan de helft van de punten en eindigden 49 op 65... 't is niet fameus, maar de andere ploeg van Plankenkoorts stond nog lager genoteerd... dus wij blij!

Onze prijs bestond uit het traditionele zakje met "vanalles"... de rommel werd volgaarne toegewezen aan Sandu, die toen al naar huis was gemoeten... en ik zelf hield er een magnumfles Duvel aan over... meer moet dat niet zijn! 

 

15:26 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.