20-08-15

5e dag cruisen op het Canal du Midi: een Ural "trekt" op twee wielen!

Onze voorlaatste dag begint zoals al de vorigen: met schitterend weer, een blauwe hemel, een stevig ontbijt en de Leeuw wapperend in een zacht briesje.

IMG_6180.JPG

Ik ben vroeg op en vroeg klaar, 'k heb dan ook minder te wassen... want ik mag nog altijd niet met te veel water aan een deel van mijn gezicht komen. De wonde geneest wel goed, blijkbaar heb ik het geluk gehad bij een heel goeie dokter terecht te komen... nu ja geluk... 't is allemaal wat relatief.

IMG_6184.JPG

Terwijl Martine na het eten wat met haar voeten speelt, trek ik een paar wrakkige bootjes die in de buurt liggen aangemeerd. We hebben het nog al gemerkt, dat hele kanaal ligt vol met boten in verschillende stadia van verval.. eigenlijk is't op sommige plaatsen een echt scheepskerkhof... als je bij ons op straat een ouwe auto achterlaat, heb je een boete voor sluikstorten aan je been en sleepkosten er bovenop, maar op Franse wateren mag er precies ietsje meer rommel ongestraft blijven liggen, dat is duidelijk.

IMG_6182.JPG

IMG_6183.JPG

Om half elf vertrekken we, vandaag gaan we tot voor de trap van Fonsérannes en vanmorgen moeten we niet verder dan Capestang... het verkeer is weeral rustig... zoals voorgeschreven toeteren we vrolijk naar de zeldzame tegenliggers en bewonderen het traag voorbij glijdende landschap.

IMG_6186.JPG

IMG_6188.JPG

IMG_6190.JPG

IMG_6187.JPG

Na twee uurtjes varen zijn we er, in Capestang en leggen aan in het midden van het dorp aan de kade... maar tegenwoordig wel in de volle zon. Tot nog geen twee jaar geleden stonden hier ook grote oude platanen, maar de ziekte heeft ze allemaal geveld. 

IMG_6191.JPG

P1040607.JPG

Aan de andere kant van de brug staan ze er nog, maar worden daar toch ook al dor aan één kant.

We trekken het dorp in en lopen twee straten verder op een paar mooie oude auto's... een modest modelletje 

P1040608.JPG

en een iets chiquer type... maar die laatste is wel een "allochtoon"!  

P1040609.JPG

Ik heb geen plannetje van het dorp en we hebben geen idee wat er te beleven valt, maar de indrukwekkende kerk steekt hoog uit boven de daken en als er al iets te doen is, dan is dat in die dorpjes meestal wel in de buurt van de kerk, gokken we.

IMG_6192.JPG

We hebben juist gegokt: 't is markt op het plein er naast! 

IMG_6200.JPG

IMG_6199.JPG

de meeste marktkramers zijn wel al aan het opkramen, maar ik kan toch nog een hapje versieren voor bij het aperitief seffens op een terras en onze aandacht gaan dan onverdeeld naar een kerel die pseudo militaire kledij en aanverwante spullen verkoopt en zijn hele handel verstouwd in een Ural, met sidecar en aanhangwagen.

IMG_6193.JPG

P1040614.JPG

P1040615.JPG

We zijn zwaar onder de indruk en best nieuwsgierig, want het ding ziet er nagelnieuw uit en dat blijkt ook zo te zijn. De eigenaar vertelt ons dat ze die dingen nieuw invoeren.

Deze is een 750CC, 2 cilinder boxer met cardan en het zijwiel van de sidecar is ook aangedreven.

We zijn helemaal weg van het ding, als kleine jongens staan we genietend te gapen en vooral de speciale "camouflage" uitvoering staat ons wreed aan... 

P1040617.JPG

De dames hebben ondertussen een schommelzitje bemachtigd en we besluiten om uitgebreid te aperitieven.

IMG_6194.JPG

Eerst een Perrier en een pintje, voor de dorst... en dan een karaf wijn... voor de goesting!

En voor de eerste keer kopen we een krant... kwestie van te weten te komen wat er zoal allemaal thuis aan de hand is... niet veel blijkt... er komt blijkbaar een tax-shift, waar zo goed als niemand content mee is... en 't is bij ons ook al twee weken heel warm en droog... waar iedereen dan weer wel content mee is... fijn zo, mijn hof zal er schoon bijliggen!

IMG_6195.JPG

IMG_6198.JPG

Ik ga nog een kijkje nemen in de kerk, die er binnenin lekker fris bij ligt, maar als je weer buiten komt slaat de hitte nog ongenadiger toe...

Bij vorige reizen door Frankrijk is het ons al elke keer opgevallen dat elk dorp in Frankrijk, hoe klein ook, een oorlogsmonument heeft "voor de gesneuvelden voor het vaderland" van 14-18 en 40-45 en hier is 't niet anders. Walter heeft ontdekt dat dit plein toneel was van een oorlogsdrama: in 1944 verzamelde de SS hier bijna 200 man en deporteerde ze naar Duitsland... er staat niet bij hoeveel het hebben overleefd... maar 'k vrees dat het niet goed is gekomen met die mannen. 

P1040616.JPG

Rond half twee komen we weer aan de boot en willen lunchen, maar 't is niet uit te houden in de zon.

We varen noodgedwongen het dorp uit en zoeken een eind verder een plek in de schaduw. Manmanman... zo warm!

IMG_6203.JPG

IMG_6204.JPG

IMG_6205.JPG

de omgeving is mooi, groen en rustig... terwijl iedereen een dutje doet, wandel ik een eindje weg...

IMG_6202.JPG

IMG_6201.JPG

IMG_6206.JPG

IMG_6207.JPG

Tegen vier uur is de temperatuur al iets menselijker en steken we opnieuw van wal... de tocht verloopt vlekkeloos, enkel in de passage door de tunnel van Malpas laat ik een steek(je) vallen.  

IMG_6209.JPG

De tunnel ligt iets scheef tegenover het kanaal, terwijl je er in vaart, moet je bijsturen en na 10 meter versmalt hij dan nog ook... niet veel maar genoeg om nog  eens te moeten bijsturen... ik neem een fotootje tijdens de nadering en nog eentje vlak voor de ingang... loer met één oog het donker in en ben net te laat om te merken dat ik iets te weinig heb bijgedraaid om die versmalling te kunnen passeren en raak aan bakboord de zijkant van het jaagpad.

IMG_6210.JPG

't Is een botsingetje van niks en we hebben totaal geen schade, maar het klinkt in die smalle gang alsof de halve wereld vergaat... Martine, die net beneden was, komt paniekerig kijken en denkt al bijna dat een we perte-totale hebben... maar het valt mee... enkel mijn laatste foto blijkt serieus "gebougeerd"!

Wenkbrauw ophalen

IMG_6212.JPG

P1040620.JPG

IMG_6214.JPG

P1040623.JPG

IMG_6215.JPG

Het buitenvaren lukt beter, we tuffen vredig voorbij de haven van Colombiers en vanaf daar is 't maar een uurtje meer tot aan Fonsérannes... we besluiten dus om ongeveer op dezelfde plaats als op de heenweg te overnachten, maar dan nu wel aan de andere oever... kwestie dat onze buitendeur dan aan de walkant ligt. 

IMG_6218.JPG

IMG_6216.JPG

IMG_6217.JPG

We liggen dan op die manier wel naast het jaagpad en daar passeren regelmatig fietsers en wandelaars... aanleggen rond bomen mag niet, we slaan onze piketten zoals voorgeschreven en drinken gauw een paar pinten, want dat hebben we onderweg gemerkt: zo een leeg blikje Kronenbourg is verduiveld handig om de zichtbaarheid van je staken te vergroten!

Veiligheid voor alles en alles voor de veiligheid... een mens moet daar al eens iets voor over hebben nietwaar!

IMG_6220.JPG

Terwijl de bemanning op het dek de tafel dekt en in de kombuis druk bezig is met de voorbereidingen voor het diner... wandel ik eens langs de dijk tot ik in de verte Béziers zie liggen... en dat is genoeg gestapt voor één avond!

IMG_6219.JPG

de apero roept en Walter is al druk bezig met de bbq!

P1040626.JPG

P1040624.JPG

IMG_6222.JPG

IMG_6224.JPG

P1040627.JPG

Hij en Pascale maken er hun werk van, want 't is eigenlijk onze laatste dag op het kanaal, morgen hebben we nog wel een vaardag, maar 's avonds gaan we waarschijnlijk al in Port Cassafières zijn, want de boot moet 's anderendaags om 09.00u al binnen zijn.  

We moeten vandaag dus maximaal profiteren en genieten... en dat doen we dan ook zeer enthousiast!

Ik trek - wat tegen mijn hand - en selfie, die bij nader inzien wreed mottig "gekadreerd" blijkt en beperk me dan wijselijk tot eten en drinken.  

P1040628.JPG

En zo kabbelt de avond zachtjes langs de boeg weg... en drinken wij nog een deftig flesje op de goede afloop!

DSC_7992.JPG

IMG_6226.JPG

 

16:50 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Spijtig dat het verhaal ,dus mijn leesgenot, bijna gedaan is! a ja er is nog een week na deze.

Gepost door: freddy | 21-08-15

De commentaren zijn gesloten.