08-08-15

congé 2015 - week 1: Poissons Rouges et plombages!

We zijn iets voor tienen in Messimy-sur-Saône vertrokken uit les "Chambres a ID", stellen ons Sonja - mijn onvolprezen maar een tikkeltje verouderde GPS - in op de economische route naar Pérols en vinken "snelwegen" uit... en hebben nog geen 5 kilometer verder al "kweddelen" met het verdomde ding.

IMG_5746.JPG

Ze stuurt me in Beauregard vrolijk en ongegeneerd naar rechts, de brug over, maar die brug is duidelijk al een hele tijd geleden afgeschaft voor het autoverkeer. Ik moet na meer dan 10 jaar gebruik dringend die GPS eens upgraden, denk ik dan op zo een moment, maar ik heb al dikwijls soortgelijke momenten gehad, want de helft van de rotondes onderweg kent ons Sonja ook nog niet... en 't is er vooralsnog niet van gekomen, van dat upgraden, bedoel ik!

Ik sakker en vloek dan wat... "draai waar het kan" en rij door tot ze een alternatieve route heeft berekend en tot nu toe zijn we steeds geraakt waar we moesten geraken, zij het soms wel met veel moeite.

In Hondaribbia in Baskenland zijn we op die manier met de camper ooit eens stomweg het oude stadscentrum in gesukkeld dat formeel verboden was voor verkeer van dergelijke afmetingen maar ik had het bord echt niet zien staan omdat ik te veel met die GPS bezig was en toen we even later over (normaal verkeersvrije) pleintjes en onder arcaden door sukkelden, die daar eigenlijk absoluut niet waren op voorzien, baarden we redelijk wat opzien.

De Basken die ons toen op een metertje vóór hun terrastafeltjes zagen passeren, spreken er waarschijnlijk nog regelmatig van... zeker als ze op vrijdagavond aan mekaar straffe toeristenverhalen vertellen aan de toog, terwijl ze aan de pintxos zitten.

Deze keer is het minder verstrekkend... ik draai om en bol gewoon twee bruggen verder de Saône over, in Villefranche.

IMG_5747.JPG

Vanaf daar kan je - net na de péage - de snelweg op en gaat het goed vooruit... tot we 20 km verder in de staart van de file voor Lyon terecht komen... 't is wat aanschuiven voor de tunnel, maar uiteindelijk geraken we nog redelijk vlot doorheen de stad. Het is bewolkt maar drukkend warm.

In Tournon steken we de Rhone over: 'k heb verleden jaar gemerkt dat het veel vlotter gaat langs de Bison Futé dan langs de N7. Die laatste baan mag dan een wat mythische status hebben, ze heeft ook de neiging om vol te zitten en je moet bijvoorbeeld via een miljoen rotondes helemaal rond Valence sukkelen... de route over de rechteroever is smaller, je passeert ook een massa dorpjes waar je maar 50 en 30 mag, maar je rijdt er een pak rustiger.

We tuffen dus probleemloos naar het zuiden, doen rond de middag een terrasje in Le Pouzin en in de schaduw, want de wolken zijn helemaal weggetrokken en de zon steekt voluit en plots krijgt ons Sonja weer een twijfelachtig ideetje!

In de plaats van gewoon de rechteroever te volgen langs Bourg-Saint-Andéol, stuurt ze ons de rivier over aan de barrage van Donzère. Op haar aangeven doorkruisen we Pierrelatte, houden dan links aan, passeren vlakbij de nucleaire centrale van Tricastin en steken uiteindelijk het kanaal over via de sluis van Bollène... 't is spijtig dat we er niet kunnen stoppen om rustig een kijkje te nemen, want dat ding is 23 meter diep... 't zou een ferm voorsmaakje wezen van de sluizen op onze tocht volgende week op het Canal du Midi.

IMG_5748.JPG

Ik vraag me af wat Sonja bezielde, maar volgde braaf haar instructies... 'k had eigenlijk ook geen alternatief, want de enige wegenkaart die we bij hebben dekt maar vanaf de kust tot ongeveer de hoogte van Bollène. Nu we kunnen volgen op de kaart, is het een stukje comfortabeler rijden...

We geraken naad- en probleemloos tot in Nîmes, waar ik op de ring rond de stad bijna een aanrijding heb met een kerel op een geel sportbrommerke, die mij plots van links de pas afsnijdt, vlak voor mijn neus en dan doodgemoederd op het rechtervak gaat bollen tegen 60 per uur. dat is waarschijnlijk ook zowat zijn topsnelheid. Ik bestudeer aan de volgende lichten het gemotoriseerde kieken met aandacht, maar hij verrekt geen spier. Een dik jekkerke en een helmpje en het verstand op nul staart hij in de verte, draait bij groen licht verkwistend het gas van zijn 50CC helemaal open en "vliegt" met snerpend geraas tegen zeker 50 per uur over de baan, waarbij hij liefst  pal in het midden van het rijvak blijft hangen.

Ik steek hem met enige moeite voorbij en denk dat ik van hem af ben, maar telkens ik ergens voor de lichten sta of iets of wat opgehouden wordt door het verkeer, duikt het gele brommerke weer op in mijn spiegel... en dat zeker 25 km lang... we zijn al op de baan van Lunel naar La Grande Motte als hij eindelijk definitief verdwijnt... maar één ding staat wel vast... met een 50cc brommerke ga je eigenlijk even snel voorruit als met een wagen, toch als je je aan de snelheidsbeperkingen houdt.

Dat doen we dan ook minutieus - de boetes zijn echt wel wat te hoog om te passen in mijn vakantiebudget en we hopen dat we ze drie weken lang kunnen vermijden. (hout vasthouden!)

Om 16.00u zijn we in Pérols, nog iets te vroeg, dus we doen een toertje doorheen het dorpscntrum... om te merken dat het een redelijk uitgestorven bedoening is... 't is weliswaar zondagnamiddag, maar er is zo op het eerste zicht niks open... geen café, geen restaurant, niks... dat beloofd!

Iets voor vijven staan we in de Impasse des Epicéas voor de deur van Les Poissons Rouges, onze Chambre D'hôtes voor de volgende 5 dagen.

IMG_5750.JPG

De ontvangst door de gastvrouw Anne-Marie is hartelijk, de moderne strakke zo te zien gloednieuwe "bungalow", met strakke voortuin en spectaculaire binnentuin met zwembad en vijver, valt direct in onze smaak en de kamer is leuk en fris... de airco staat al de hele dag vollenbak aan en het rolluik was dicht.

IMG_5749.JPG

IMG_5754.JPG

IMG_5755.JPG

IMG_5757.JPG

IMG_5758.JPG

IMG_5760.JPG

IMG_5761.JPG

IMG_5753.JPG

We krijgen een drankje en de sleutels en wat info over het reilen en zeilen en een zapper voor de poort, zodat de auto mee onder de carport kan... na een uurtje zijn we geïnstalleerd en er helemaal klaar voor... voor een zwemmeke en wat luieren... 't is duidelijk dat we de volgende dagen hier een zalige en rustige tijd tegemoet gaan! 

IMG_5831.JPG

IMG_5832.JPG

IMG_5833.JPG

IMG_5834.JPG

IMG_5836.JPG

Eerlijk is eerlijk... we kunnen niet anders dan de "Chambres d'Hôtes les Poissons Rouges" uitgebreid te bestoefen... 't was dik in orde... vijf bedjes... voor de kamer, de tuin, het zwembad, de ontvangst, de service en de sfeer en we beleefden er een bijzonder leuke tijd, ondanks de aanhoudende zinderende hittegolf die de streek ongenadig teisterde.

Een gedetailleerd verslag van die 5 dagen zou ons te ver leiden, maar we geven graag een overzichtje van de activiteiten die we tentoonspreidden.

"Onze" wijk ligt tussen L'étang de l'Or en L'étang de Pérols en je kan langs die laatste waterplas een wandelpaadje nemen naar de grote baan die over de landengte naar de kust loopt.

IMG_5776.JPG

IMG_5778.JPG

IMG_5779.JPG

IMG_5781.JPG

IMG_5783.JPG

IMG_5796.JPG

  

Je wacht best tot de grote hitte wat voorbij is vooraleer op stap te gaan, maar je bent wel op een klein half uurtje wandelen in Carnon-Plage, waar je aan de haven een uitgebreide keuze vindt van restaurantjes... 

IMG_5751.JPG

IMG_5797.JPG

De menu is meestal niet "culinair" hoogstaand, maar je eet er redelijk goed voor weinig geld en de wijn is lekker en fris...

In datzelfde Carnon kan je helemaal rond de haven wandelen, voorbij de viskraampjes tot aan het strand en via een (gratis) veerpontje de oversteek van de havengeul maken en langs de andere kant terug wandelen...

IMG_5785.JPG

IMG_5786.JPG

IMG_5791.JPG

IMG_5788.JPG

    IMG_5790.JPG    

IMG_5793.JPG

Onderweg kan je dan het "Canal du Rhone a Sète" bewonderen... 't is nog niet het Canal du Midi, dat we volgende week gaan onveilig maken en dat naar het schijnt véél mooier is dan dit hier, maar het geeft toch al een voorsmaakje en de huurboten zijn hetzelfde! Hoewel we er zeer weinig bespeuren op dit kanaal.

IMG_5784.JPG

IMG_5795.JPG

Je kan ook uitstapjes doen naar La Grande Motte, waar we niet naartoe gaan omdat we daar twee jaar geleden al een paar dagen met de camper stonden... en naar Palavas-les-Flots... waar we wel naartoe gaan!

Dat dorp ligt geprangd tussen Etangs en de zee en wordt doorkruist door een aantal kanalen en is daardoor zowat één grote jachthaven...  

IMG_5802.JPG

IMG_5801.JPG

IMG_5798.JPG

IMG_5799.JPG

IMG_5810.JPG

Er rijdt ook een raar toeristentreintje en je kan op het uitgestrekte prachtige zandstrand gaan liggen... toch als het niet zo ongezond heet moest zijn als nu...

IMG_5804.JPG

of je kan zelfs met een kabelbaan over de havengeul zweven... de kabelbaan is van in het éne station naar het andere hoop en al 50 meter lang en daarmee toch wel één van de kortste ter wereld peins ik... maar je kan ook gewoon shoppen en terrasjes doen... en selfies maken of portretten van de kerk en watertoren-annex-restaurant-annex-vuurtoren of door je echtgenoot kiekjes laten trekken met een bordkartonnen Stromae... of andere onnozelheden uithalen.

IMG_5803.JPG

IMG_5809.JPG

IMG_5808.JPG

IMG_5805.JPG

IMG_5806.JPG

Je kan uiteindelijk zelfs naar de kermis... een hele grote kermis... met serieus grote attracties... en redelijk veel sfeer want we zien 's avonds de lichtjes over de étang schitteren en knipperen tot bij ons aan het wegje... maar op een bloedhete namiddag zijn de kramen en molens nog wel allemaal dicht... en dát is maar wijs ook... denken wij dan zo!

IMG_5811.JPG

IMG_5812.JPG

IMG_5813.JPG

Je kan eveneens een uitstapje doen naar Montpellier... best wel niet kort na de noen, want dan durft de temperatuur aan ons zwembadje al wel eens de pan uit te swingen... 

IMG_5847.JPG

Je blijft best in de schaduw puffen en lezen...

IMG_5762.JPG

 

IMG_5766.JPG

Maar eens de grootste warmte een beetje door is, stap je naar de tramhalte aan de Etang de l'Or en op een ik en een gij staat ge voor een paar euro 10 kilometer verder in het centrum van Montpellier.

IMG_5848.JPG

IMG_5849.JPG

IMG_5850.JPG

IMG_5851.JPG

ze hebben daar een heel groot plein in de blakke zon!... en vlak daarnaast lange lanen met grote bomen waaronder het lekker zitten is op een terras...

IMG_5853.JPG

In het oude stadscentrum heb je smalle straatjes met lommer, zonder terrassen en ook wel met!

IMG_5855.JPG

IMG_5856.JPG

De kathedraal Saint Pierre ziet er bangelijk stevig en dreigend uit met zijn massieve baldakijn boven de voordeur, maar op het voorplein kan je voor de rest niks gaan doen... laat staan er iets te eten of drinken krijgen...

IMG_5857.JPG

IMG_5859.JPG

Maar naast de Sint-Annakerk liggen dan wel weer fijne terrasjes waar je een heerlijke sla kan consumeren... en doorspoelen met witte wijn!

IMG_5860.JPG

en nadien genieten van een openluchtbal met optreden van een bandje dat uitbundig Salsa speelt

IMG_5862.JPG

je moet enkel goed opletten wanneer de tram weer terug naar Pérols rijdt... 's avonds is de frequentie iets lager en dien je al wel eens noodgedwongen een afzakkertje te nemen in een kroeg vlak naast de halte, om dat half uurtje wachten nuttig te overbruggen...

IMG_5868.JPG

IMG_5864.JPG

IMG_5866.JPG

IMG_5869.JPG

Montpellier... 't is al bij al een fijne stad... wel redelijk bergop bergaf, maar 't is een bezoekje zeker waard, toch in de late namiddag... als de "canicule" wat afzwakt en je maakt vrij snel kameraden wanneer je aan de halte de laatste paar minuten wacht op de avondlijke tram... weliswaar wat rare en zeer tijdelijke kameraden... met een promille die iets hoger ligt dan de gemiddelde medemens... maar 't blijken vriendelijke en compleet ongevaarlijke zatlappen... die zelfs al in la Belgique zijn geweest... en zo geraak je uiteindelijk vlotjes en geamuseerd weer waar je moet zijn... aan je kamer in de B&B waar het ondanks de airco toch nog wreed warm en plakkerig blijkt, zodat een nachtelijk zwempartijtje en/of frisse douche zeer deugd kan doen!       

IMG_5870.JPG

Er is maar één minpunt te melden over ons verblijf in Pérols... dat heeft niks te maken met de omgeving, het verblijf of laat staan de uitbaatster... nee... alles was perfect... behalve mijn tand!

Ik had vooraf al maanden last van een kies... eigenlijk meer van een spleet tussen twee kiezen en was twee weken voor vertrek naar de tandarts geweest... "om zeker geen miserie te hebben op congé!"

Die had een holte gevonden in één van die kiezen, een "plaat gepakt" en prompt het zaakje uitgeboord, gekuist en weer opgevuld... en na een paar dagen had ik nog meer zeer!

Mijn tandarts was ondertussen met verlof vertrokken en ik dacht dat het wel zou overgaan dus verbeet de zeer en reed 1000 km door Frankrijk met een steeds intensiever wordende tandpijn.

IMG_5872.JPG

IMG_5871.JPG

Ik kan nog alles eten en drinken (daarvoor is bij mij meer vandoen dan een ambetant tandje!) maar 't wordt wel hoe langer hoe hinderlijker en hoewel het ontbijt er schitterend uitziet, besluit ik toch mijn beklag te doen en meld ik dat de eerste dag aan onze gastvrouw, die zegt dat de pa van haar kinesist tandarts is en dat ze gelijk eens zal bellen zie...    

Ik mag direct de maandagavond langs gaan, hij zal er mij rond half zes gauw even tussen nemen!

IMG_5769.JPG

De brave man aanhoort mijn hele verhaal, neemt ook een paar foto's en besluit dan dat er duidelijk iets niet echt goed werd afgewerkt bij de vorige behandeling, want mijn nieuwe "plombage" zit rats tot op de zenuw van de kies en drukt daar dus op, telkens ik bijt... met het gekende pijnlijke gevolg.

De nieuwe vulling moet er uit, de kies dient helemaal ontzenuwd te worden en daarna moet er een nieuw vulsel in... eerst voorlopig en dan definitief... en dat allemaal op drie dagen tijd, want we zijn al maandagavond en vrijdagochtend vertrekken we naar het kanaal. Hij begrijpt het probleem, raadpleegt uitgebreid zijn agenda, schuit wat met uren en minder dringende afspraken en vindt een oplossing.  

Vandaag kan hij daar niet meer aan beginnen - wegens nog te veel wachtenden na mij - en 't is toch wel een uurtje werk. Maar ik krijg een afspraak voor woensdag en eentje voor donderdag en ga volmondig akkoord! 

Zo een vriendelijke mens, die mijnheer Leonel in Pérols, "docteur en chirurgie dentaire", mijn dankbaarheid is na al die weken nog steeds intens en welgemeend!

IMG_5770.JPG

IMG_5772.JPG

Martine wacht op het terrasje van het dorpscafé achter de hoek... waar we nadien een bijzonder lekkere pizza soldaat maken in de wetenschap dat mijn miserie bijna voorbij gaat zijn... nog drie daagjes tandebijten... of liever net niet!

IMG_5843.JPG

De woensdag rij ik alleen naar de afspraak en sta stipt op tijd aan zijn deur, waar zelfs een parkeerplaatsje blijkt vrij te zijn...  de tand wordt vakkundig ontzenuwd en voorzien van een voorlopige vulling en ik rij opgewekt en lichtjes verhit terug naar het zwembad!

IMG_5842.JPG

De donderdag gaat de definitieve vulling er in, rekenen we af voor de drie bezoeken (naar de tandarts gaan is in Frankrijk precies een pak goedkoper dan bij ons, maar om telkens zo ver te rijden diesel kost wat te veel en dat gaat er niet op verbeteren, peins ik!) en vullen we de nodige documenten voor de "mutuelle" in en 'k ben net op tijd weer in vorm om 's avonds mijn opwachting te maken op het dorpsplein waar heel toevallig net die avond de "marché du terroir" of zoiets doorgaat!

IMG_5814.JPG

IMG_5816.JPG

Je koopt voor twee euro een glas en mag dan ongebreideld gaan proeven bij de wijnboeren... lekkerrrrr

IMG_5821.JPG

IMG_5818.JPG

't is gezellig: er speelt een band en er zijn ook hapjes... lekkere hapjes...

IMG_5817.JPG

IMG_5820.JPG

IMG_5822.JPG

IMG_5823.JPG

en zo loopt de eerste week ten einde...

IMG_5825.JPG

IMG_5824.JPG

IMG_5826.JPG

We pakken de laatste dag in en zeggen dag tegen Anne-Marie en zijn rond 10.00u klaar om de tocht naar Port Cassafières aan te vatten... in cabrio!  

IMG_5873.JPG

vrolijk gemutst bollen we gezwind richting Sète waar ik absoluut een fotootje wil nemen vanop de zelfde plaats als waar we jaren geleden met ons vorige cabriootje poseerden, toen we naar Manuella en Al in bolden...

IMG_3679.JPG

Maar het mag niet zijn, ze hebben op dat traject van Sète naar Marseillan-plage verdorie een heel nieuwe baan aangelegd, verder van de zee en het strand af... de vroegere weg is nu een fietspad... en je kan enkel hier en daar naar een parking... In plaats van zicht op het strand en de zee kijk je nu 10 kilometer lang op een stomme rietkraag! 

Tja, niks aan te doen... het vergelijkende fotootje is onmogelijk te trekken, maar niet getreurd... 't is een hete week geweest... met veel weg-en-weer gerij naar tandartsen en zo, maar al bij al toch een plezante week... en seffens zien we Walter en Pascale, die op ons wachten in Port Cassafières en straks schepen we in op onze Clipper van Le Boat... en mijn tanden zijn allemaal in orde, het weer is schitterend, het verkeer kalm en de sfeer goed... dus wat kan er ons nu nog overkomen!?

('k had toen beter gezwegen... maar dát wist ik toen nog niet!)

Afgesloten

 

 

   

16:36 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Merci Yves,weer een ontspannend verhaal na een dag hard werken ,vraag het maar aan het nageslacht.
Nu eten, nee geen bbq maar de rest van de bokes van vanmiddag.

Gepost door: Freddy | 08-08-15

De commentaren zijn gesloten.