30-07-15

canicule

IMG_5696.JPG

Het is net nog geen acht uur als we op zaterdagochtend 4 juli helemaal ingepakt zijn geraakt. Voor drie weken kleren mee voor zowel strand, de stad als op de boot... met andere woorden, Martinneke heeft voor mij een stapeltje T-shirts en hemdjes met korte mouwen uitgekozen en enkele shorts en halflange zomer broeken... en voor haar ook nog iets... en we hebben wat mondvoorraad mee (hardgekookte eitjes en een paar koeken)... en haar foto- en mijn snorkelgerief... want ik wil dit jaar bij Masvanus in de Cèze gaan snorkelen in het diepe gedeelte naast de rots... en mijn verrekijker en Vlaamse Leeuwenvlag zitten er ook ergens in... voor op de boot(!) en voorts nog elvendertig andere kleine maar onmisbare spulletjes... waaronder een verzameling hoeden!

IMG_5697.JPG

De koffer van onze Peugeot is niet echt groot en zit dus bomvol en de achterbank ook... het dak zal dus noodgedwongen dicht moeten blijven als we vandaag en morgen langs de péages doorheen Frankrijk snellen... of in de file staan... want het is vandaag blijkbaar een zwarte dag op verkeersgebied. Spijtig dat het dak niet open kan, want ze geven goed weer! 

IMG_5698.JPG

Stipt om acht uur draaien we de Ring op en bollen goedgemutst naar het zuiden... waarbij het na een tijdje opvalt dat er wel heel weinig verkeer is voor een zwarte zaterdag!

We rijden zo goed als alleen en dus heel vlotjes los doorheen de Walen... iedereen is al verder onderweg zeker... of ligt er nog in?

IMG_5699.JPG

In elk geval, 't is nog geen half elf als we Luxemburg al zo goed als door zijn en nog gauw in Berchem even stoppen om bij te tanken, vlak voor de Franse grens... de diesel staat hier nog altijd iets goedkoper dan elders en alle beetjes helpen...

Hier is er al wel volk op de been... de helft van reizend Vlaanderen en Nederland komt hier blijkbaar een pi(t)sstop houden... je hoort hier begot meer Nederlands praten dan bij ons aan de kust. 

We slaan nog gauw een voorraad Marlboro in (voor de madam) en als we even later weer op de snelweg zitten, bedenk ik dat we hier eigenlijk best een paar flessen aperitief hadden kunnen indoen... maar 't is te laat... de snelweg roept en gezwind spoeden we ons langs Thionville, Metz en Nancy en eens voorbij de péage van Gye - waar trouwens geen enkele auto voor mij staat aan te schuiven - mag je 130 en geven we er dus een lap op.

IMG_5701.JPG

Tegen één uur staan we op de "air de Noidant", in de buurt van Langres, waar de parkeervakken duidelijk niet geschikt zijn voor de modale Hollander, die traditiegetrouw een caravan of soort karretje aan zijn trekhaak heeft hangen.   

IMG_5704.JPG

We eten een hapje, doen een sanitaire stop en helpen "en passant" een Franse medemens en zijn kroost, die zich gezamenlijk een bult zoeken op de wegenkaart en geen benul hebben waar ze precies zitten. Kaartlezen - al zeg ik het zelf - daar ben ik goed in... ik wijs waar we zitten en doe een babbeltje over het weer en de congé en zo en even later kruipen we weer in de ondertussen bloedhete Peugeot, zetten de airco op en geven verkwistend gas!

IMG_5705.JPG

Het verkeer loopt zeer vlot en de buitentemperatuur loopt flink op... we vliegen voorbij Dyon, Beaune, Chalons, Tournus en Mâcon en iets voor drie - net voor we de snelweg af moeten - neemt Martine een kiekje van de boordcomputer: 't is net 40 graden buiten... we hebben de 700 km afgehaspeld in precies 7 uur, stops inbegrepen, goed gereden denk ik dan... de B&B "les Chambres a ID" ligt vlakbij en het zwembad wenkt!

Iets na drie uur draaien we lichtjes verhit, stoffig en vooral dorstig in Messimy-sur-Saône het wegeltje in dat naar onze Chambre d'hôtes leidt... en daar staan we voor een gesloten poort.

Messimy is duidelijk geen bruisende metropool, het dorpje ligt te puffen in de namiddaghitte en er loopt geen mens op straat, maar we vinden wel een cafeetje... er is er blijkbaar maar één, maar meer moet dat niet zijn!

IMG_5708.JPG

Voor de deur is het enige bankje in de lommer bezet, dus installeren we ons binnen, bestellen een wit wijntje en een "pression" en brengen de tijd door met het lezen van de plaatselijke krant, het babbelen met de baas over het weer en het uitvlooien op de GPS en kaart hoe we morgen best naar de kust rijden. Ik heb namelijk besloten om morgen geen péage meer te nemen, maar langs de "nationales" en "departementales" naar Pérols te bollen... we moeten maar dik 350km meer doen en mogen toch ook maar vanaf 17.00u binnen in de Les Poissons Rouges, de chambres d'hôtes van de eerste week.

En zo kruipt de tijd langzaam voort... buiten heerst de hittegolf, binnen trachten we iets of wat koelte te vinden en innerlijk droom ik al van het zwembad seffens... 

IMG_5707.JPG

Iets voor vijven staan we paraat voor de deur te wachten en klokslag vijf uur draait de poort open!

IMG_5712.JPG

We worden hartelijk welkom geheten door de baas en bazin en prompt naar de kamer geloodst, die ligt beneden in het hoekje van het gebouw, verscholen achter dikke muren, luistert naar de naam "Vignes" - hetgeen we zeer leuk vinden - en en ziet er op het eerste zicht best gezellig uit!

IMG_5709.JPG

Het is er wat donker... en vooral... iets koeler dan buiten... niet veel, maar toch iets!

IMG_5710.JPG

IMG_5711.JPG

En je kan er - indien gewenst - een bad of douche nemen in een oude druiventon... dat lijkt me een strak plan: zo eens liggen plodderen in een vat waar ooit voeten in de druiventrossen stampten... 't gaat een totaal nieuwe ervaring zijn voor mij... en mezelf kennende gaat de hele kamer dan wel een beetje natgespetterd zijn, want het gordijntje sluit het zaakje niet echt waterdicht af... Martine ziet de bui al hangen en sommeert me even geduld te hebben tot ze mijn zwembroek heeft opgeduikeld uit de reiszak van vandaag en dan seffens het zwembad in te plonzen.

Ik wacht braaf, zweterig en geduldig en even later is het zover!

IMG_5714.JPG

IMG_5716.JPG

IMG_5715.JPG

't Is met grote voorsprong zowat het zaligste moment van de hele dag!

De rest van de namiddag blijven we luieren aan de rand van het zwembad, duiken er regelmatig nog eens in en plegen tussendoor een verkenningstochtje doorheen de "doening".

De B&B zit in een oude mooie boerderij met achteraan een soort koterij tussen zwembad en erf, daarachter een enorm stuk grasveld en helemaal achteraan heb je nog een hondenhok, waar twee sympathieke jachthonden enthousiast trachten kennis te maken doorheen de draad. Er is verder een kippenhok, een groente- en kruidentuin, een paar fruitbomen en zelfs een oude caravan maakt deel uit van de tuininfrastructuur.        

IMG_5713.JPG

IMG_5720.JPG

IMG_5721.JPG

IMG_5717.JPG

Eigenlijk blijf je bij dergelijke hitte best liggen in de lommer en in de nabijheid van enige verfrissing... het zwembad voldoet ruim aan die vraag maar toch niet helemaal...         

IMG_5718.JPG

IMG_5719.JPG

Ik zou best een pintje willen en ga op speurtocht in het bouwseltje naast het zwembad waar blijkbaar de bar en eetzaal zijn gehuisd.

IMG_5724.JPG

IMG_5726.JPG

De uit recuperatiemateriaal zelfgebouwde koterij blijkt het "poolhouse" te zijn, waar we inderdaad zullen dineren en ontbijten en om acht uur worden we daar verwacht voor het aperitief. Even opfrissen, iets proper aantrekken en stipt op tijd maken we onze opwachting. De andere gasten verkiezen om ergens in de buurt een restaurantje te doen, dus we zijn de twee enige klantjes vanavond en worden uitgebreid in de watten gelegd.

IMG_5729.JPG

IMG_5731.JPG

een flesje (heel speciale en lekkere) rosé als apero, met enkele soorten sossiskes als hapje en daarna volgt een driegangendiner met als hoofdschotel een assortiment vis en schaaldieren op de plaat gegrild... en nog een kaasschotel na... als wijn proeven we bij elk gerecht een andere soort, waarvan ik me de namen spijtig genoeg niet allemaal meer herinner, maar de eigen Pouilly Fuissé laat in elk geval een diepe indruk na, want dat herinner ik me nog wel!

We slapen die nacht redelijk goed... 't is ondanks de dikke muren en de kleine venster wel wat te warm in onze kamer en de badhanddoek op mijn hoofdkussen brengt slechts zeer minieme en tijdelijke verkoeling, maar iets voor acht uur spring ik toch monter en opgewekt mijn kant van het bed uit en de kuip er naast in. De temperatuur en vochtigheidsgraad stijgen aanzienlijk terwijl ik een lange douche neem en zodra de kamer rond mij ook goed nat is en ikzelf met veel moeite afgedroogd geraak, ga ik op stap: de hittegolf heeft zo vroeg op de ochtend nog wat moeite met op temperatuur te komen, dus ik doe buiten een wandelingetje om op te frissen en de infrastructuur te bewonderen.

IMG_5728.JPG

IMG_5738.JPG

IMG_5744.JPG

IMG_5745.JPG

De boerderij - uit de 18e eeuw - werd nog maar onlangs omgeploegd tot Chambres D'hôtes, 't is het derde seizoen dat ze open zijn, maar op die korte tijd hebben ze er wel iets gezelligs van gemaakt.

IMG_5740.JPG

IMG_5739.JPG

Het tafel is gedekt en het ontbijtbuffet staat klaar in het poolhouse, dus rond half negen trommel ik de madam op en zodra die - na een eerste tas koffie  - helemaal op haar positieven is, gaan we ontbijten.

IMG_5742.JPG

Dat ontbijt is best lekker maar wel typisch Frans: geen charcuterie of kaas, laat staan spek met eieren of bonen in tomatensaus met worstjes... maar wel een ruime keuze aan croissants, stok- en ander brood en verschillende soorten zelfgemaakte confituur. Het smaakt in elk geval!

IMG_5737.JPG

IMG_5736.JPG

 

IMG_5743.JPG

Terwijl we nadien op de kamer alles inpakken trek ik nog een paar fotootjes van het interieur én van het toilet... dat heeft geen venster, enkel een gaatje in de muur en die (heel dikke) muur blijkt de buitenmuur naar de straat toe, maar veel zie je niet door het gaatje, want er staat een struik voor.

Vandaag moeten we maar tegen vijf uur in Pérols geraken, tegen Montpellier, zowat 380 km ver. We hebben dus alle tijd om het rustig aan te doen. Iets voor tienen zijn we er helemaal klaar voor, rekenen af en zeggen dag tegen Isabelle en François en draaien fluks de baan op naar het zuiden.

Les Chambres a ID was alvast een meevaller: voor 75€ per nacht voel je je absoluut niet bekocht en het diner kwam op 26€ per kop, apero en wijn en alles inbegrepen... daarvoor kan je er zelf niet aan beginnen. 

De zon schijnt al fel, de baan is leeg en we zijn dus dik tevreden...

Het vervolg van de reis lees je binnenkort in een nieuwe post!

21:30 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Je bent juist op tijd gestopt met schrijven want ik moet naar hiernaast ze brengen mijn salon. weer nen dikke stap vooruit.X

Gepost door: Freddy | 31-07-15

De commentaren zijn gesloten.