22-06-15

een zondag in Madrid: rommelmarkt, afgevallen plantenmuren en bootje (zien) varen in het park.

Zondag of geen zondag, ik ben weeral vroeg op, ga in twee keer ontbijten en tussenin mijn ochtendwandelingetje maken en Martine wekken en tegen 10.00u zijn we allebei helemaal klaar voor een fikse wandeling. Ons plan bestaat er uit dat we eerst naar de grote rommelmarkt "El Rastro" gaan en nadien naar het park "El Retiro".

De rommel en antiekmarkt is makkelijk te vinden, je steekt aan de Plaza Callao de Gran Via over, loopt tot aan de Puerta del Sol en wandelt door naar het zuiden en vanaf daar hoef je gewoon de andere mensen maar te volgen... iederéén wil blijkbaar naar die rommelmarkt op zondagochtend... de kraampjes beginnen vanaf de Calle Duque de Alba - zowat 400 meter voorbij de Plaza Mayor en de markt beslaat de hele Calle Ribeira de Curtidores en omliggende wijk tot op de ringweg Ronda Toledo. 't Is lekker wandelweer en we zijn dus - zoals hierboven al halvelings aangehaald - niet echt alleen op stap!

IMG_5560.JPG

Je vindt honderden kraampjes met de klassieke rommel... en hier en daar ontwaar je wel een Spaanse toets

IMG_5569.JPG

Maar het leukste en meest interessante gedeelte ligt aan de Plaza de Vara del Rey, achter een mooi gebouw met twee torentjes... daar huizen een paar antiekwinkeltjes en in de kraampjes bieden ze zelf ook een gevarieerd assortiment aan, gaande van mooie antieke spullen tot echte brol.

IMG_5554.JPG

IMG_5553.JPG

IMG_5555.JPG

We hebben "chance": alles moet weg! Er staan trouwens hier en daar mooie meubels tussen, maar begin dat eens mee te slepen op het vliegtuig... als ik ooit een motorhome mag kopen van thuis, dan zie ik het wel zitten om hier en daar al eens een iets groter stuk op de kop te tikken, maar nu blijft het bij kijken!

IMG_5551.JPG

Wij steken hier en daar ons hoofd in een poort en ontdekken zo al eens een mooi binnenkoertje waar op twee niveaus weeral andere soorten antiek worden gesleten!  

IMG_5556.JPG

IMG_5558.JPG

en je hebt vanop het buitenterras een mooi overzicht op de Rastro zelf...

IMG_5559.JPG

We wandelen verder naar beneden ( de straat helt af naar de Ronda) en loeren al eens binnen in een winkeltje...

IMG_5561.JPG

IMG_5568.JPG

Aan de linkerkant ontdekken we even verder een galerij waar ze beelden van zulk volwassen formaat aanbieden dat je ze zelfs met een héél grote motorhome nog niet thuis zou krijgen... gesteld dat je zo een monument in je hof zou willen!

IMG_5566.JPG

IMG_5564.JPG

IMG_5562.JPG

IMG_5563.JPG

Het heeft wel iets, mijmer ik... zo een leeuw naast je terras... zo een klassieke beeldengroep op de boord van mijn vijvertje... maar de afboording van die vijver werd indertijd gemaakt met losse natuurstenen... het hele zaakje zou gewoon verzakken van het gewicht peins ik... en dus laten we de beelden staan en trekken de trap op naar het eerste en op die bovengalerij kom ik trouwens zowat de lelijkste toog tegen van het hele weekend...

IMG_5565.JPG

een onding met veel chromé en gifgroene "floer"... uit de jaren 50 naar het schijnt en in zeer goede staat, maar mijn cocktail zou echt niet smaken als ik hem aan zo een griezelig ding diende te consumeren!

We zoeken liever een terras op met normale stoelen en tafels, 't is ondertussen half één en dus hoogste tijd voor een verfrissing! Helemaal beneden op de hoek van de straat is er plaat bij de Cerveceria La Surena en we zitten een klein uurtje te genieten van een tapa en een pint of wijn en amuseren ons met "mensjes kijken" en vooral bestuderen welke soort ongetwijfeld op het eerste zicht onmisbare brol de meesten meeslepen naar huis om volgende week te ontdekken dat ze het al kapot is of indien niet, dat ze er eigenlijk niks kunnen mee aanvangen!   

IMG_5570.JPG

We werpen nog een laatste blik op de Rastro, steken onze kop eens binnen in de school op de andere hoek, waar ze staan aan te schuiven om te stemmen, want 't is vandaag verkiezingen en stappen dan met fikse stap de Ronda Toledo op.  

IMG_5574.JPG

IMG_5573.JPG

Het is ongeveer een kilometer en half wandelen tot aan de verticale tuin tegen de muur van de stichting "La Caixa", ze hebben een tijdje geleden een oud industrieel pand helemaal opgeknapt en een nieuwe bestemming gegeven en de vieze buitenmuur ongevormd tot een hangende tuin... maar daar is zeer onlangs iets mee misgelopen.. volgens mij te veel water gegeven... het hele zootje is voor de helft naar beneden gekomen en ligt nu wat troosteloos te rotten. 

IMG_5578.JPG

IMG_5583.JPG

IMG_5581.JPG

IMG_5582.JPG

als je over de schutsels kruipt, wat eigenlijk niet mag, heb je mooi zicht op het groen dat er nog hangt... maar 'k ben benieuwd hoe lang de tweede helft het gaat uithouden... wel zonde, want het idee was tof!  

Aan de overkant van de laan ligt het Park van "El Retiro", een serieuze lap groen van zo een vierkante kilometer groot en ergens midden in staat een uniek standbeeld... dat van de duivel... 't is - volgens mijn reisgids - het enige standbeeld ter wereld(!) dat gewijd is aan "de gevallen engel"... dat moeten we dus zien! 

IMG_5585.JPG

Tja... ik ken zo direct nog wel een aantal "verduivelde" standbeelden... de gangen van het parlement in Brussel staan er bijvoorbeeld vol van, maar dit hier zou dus de enige echte zijn... we vinden hem moeiteloos, nemen een fotootje en wandelen voort... niet echt spectaculair, maar dat hebben we dan toch weeral meegemaakt zie.

IMG_5586.JPG

In de rozentuin, even verder, gaat het er veel idyllischer aan toe... fonteinen met standbeelden van kleine dikke mannetjes en vooral rozen, héél véél rozen... maar dat is natuurlijk normaal in een rozentuin...

IMG_5592.JPG

IMG_5593.JPG

IMG_5591.JPG

rozen in alle kleuren en soorten en genoemd naar koningen en keizerinnen en allerhande vedetten en zelfs eentje van Louis de Funes.

IMG_5590.JPG

IMG_5587.JPG

we zitten wat te zitten tussen de rozen, bestuderen uitgebreid het plan van het park en trekken dan naar vijvertje voor het Kristallen Paleis... ooit gebouwd naar model van dat in Londen en jaren dienst gedaan als plantenkas en tegenwoordig tentoonstellingsruimte... er staat nu tijdelijk een kleurrijke tent met zitbanken en kussens... maar de bedoeling ontgaat me een beetje.

IMG_5596.JPG

IMG_5594.JPG

IMG_5597.JPG

IMG_5602.JPG

IMG_5600.JPG

IMG_5598.JPG

't is er benauwend warm en een bar blijkt niet tot de infrastructuur of uitrusting te behoren...

IMG_5601.JPG

IMG_5604.JPG

we wandelen buiten rond de vijver naar boven, op zoek naar een staminee en passeren en passant de tuinen van Cecilio Rodriguez, wie de Cille is of was, het zal me worst wezen, maar er lopen een hele familie pauwen rond en dat is dan weeral leuk om te zien... alleen heeft dat stom gevogelte toch wel net geen goesting om de staart open te zetten zeker!

IMG_5606.JPG

IMG_5608.JPG

IMG_5609.JPG

aan de noordkant van de tuin kom je op de boekenbeurs... maar die is nog niet open! Vanaf de zomer organiseren ze hier namelijk een boekenmarktje... 500 meter lang kraampjes... een natte droom voor een oud-bibliothecaris... of toch niet... want het merendeel zal wel in het Spaans zijn peins ik, en daar versta ik bijlange niet alle lettertjes van!

Asterix in Hispania... maar dan in het Spaans, dat zou misschien nog een leuk hebbeding zijn... maar daarvoor ga ik niet speciaal terug komen!   

IMG_5607.JPG

IMG_5610.JPG

IMG_5605.JPG

Er is in elk geval plaats genoeg voorzien... mijn gedacht!

De volgende stop is een kiosk met terrasje...

IMG_5611.JPG

 en met duiven... vrij assertieve duiven!

IMG_5614.JPG

IMG_5613.JPG

IMG_5612.JPG

De groene olijven lusten ze niet echt, maar de nootjes duidelijk wel en ik moet me haasten om zelf ook ééntje vast te krijgen!

Nadat alle drank op is en de nootjes ook, staan we even verder aan de "Lago del Retiro", de enorme rechthoekig aangelegde vijver, waar je bootje kan gaan varen... als je zin hebt om eerst een uurtje in de file te staan!

IMG_5616.JPG

IMG_5622.JPG

IMG_5620.JPG

Je kan ook met een elektrische boot meevaren, maar dat vinden we persoonlijk meer iets voor gepensioneerden!

Knipogen

aan de andere kant staat er een monumentje van Alfonso XII, een niet zo direct bescheiden gedenkteken, maar een redelijk uit de kluiten gewassen gedoe!

IMG_5621.JPG

IMG_5623.JPG

IMG_5624.JPG

IMG_5627.JPG

Met leeuwen en vissen en blotige dames die op die vissen zitten.. wij blijven braaf op de trappen!

IMG_5626.JPG

IMG_5630.JPG

En nadien is het alweer tijd voor een verfrissing... en een beetje tapas!

IMG_5631.JPG

IMG_5635.JPG

Het gaat over half zeven als we het park uit wandelen, iets te vroeg voor het straattheater... maar na een hele dag rond kuieren willen we toch even langs het hotel... en onderweg nemen we nog een kiekje van de madam voor een fontein - zonder monument van de duivel - en met op de achtergrond een kerk... ook zonder... peins ik

IMG_5636.JPG

Na een pitstop op de kamer trekken we alweer de stad in en tegen half negen zitten we - zoals iedereen in Madrid - op een terrasje klaar voor het diner!

IMG_5649.JPG

't Is alweer in de Calle Barcelona, maar deze keer in een filiaal van Tapas & Más... en zelfs een heel speciaal exemplaar van de keten: er is hier onderin een kelder uit de 17e eeuw!  

IMG_5647.JPG

IMG_5645.JPG

Beneden is het donker en rustig, boven nog niet en niet meer... terwijl de avond valt en wij onze wijn en tapas binnen smikkelen, landt er een zootje Engelsen aan de tafeltjes aan de andere kant van het terras en de rest van de avond amuseren we ons met het aanschouwen van die steeds zatter en luidruchtiger wordende bende.

IMG_5638.JPG

De sfeer is goed en de patatas bravas en andere schoteltjes eveneens en tegen half elf wandelen we terug richting hotel en ik tracht onder de baan een paar foto's te nemen van mooie bars en restaurantjes... hetgeen bij nader inzien me niet altijd bijster goed lukt!

IMG_5652.JPG

IMG_5653.JPG

IMG_5654.JPG

IMG_5655.JPG

als afsluiter van een plezante dag lopen we nog even binnen in het hespenmuseum... het Museo de Jamon.   

IMG_5658.JPG

't is eigenlijk een grote winkel waar je een keuze kan maken tussen alle mogelijk soorten ham... en bij uitbreiding alle mogelijke soorten sossis en andere charcuterie... en nog veel meer...

We zijn half twaalf gepasseerd - op een zondag - en de winkels draaien hier blijkbaar nog altijd op volle toeren... 'k peins dat zulks bij ons gewoon niet zou mogen... uitgezonderd dan nachtwinkels waar ze niet direct Jamon de Serrano in het aanbod koesteren.

De bobo's van de rode en groene vakbonden kregen subiet massaal en in blok een "attaque circonflex", als de vermaledijde bazen bij ons de sukkelaars van werkmensen tot middernacht zouden laten opdraven om "gezooien hesp" te verkopen!

En met die iet of wat geruststellende(?) syndicale gedachte in het achterhoofd keren we weer naar Tryp Cibeles en slapen de slaap der rechtvaardigen!

       

   

16:20 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Weeral een dag Spanje door, oei ik moet me haasten ....a nee gisteren moest ik om 18.00 u. naar de FEEST. Nog es merci maat.

Gepost door: Freddy | 23-06-15

De commentaren zijn gesloten.