19-06-15

Een zaterdag in Madrid: Prado, schildpadden, Louboutin, niertjes en een hop-on bus die er geen is!

Mijn madam heeft me, voor het licht uitging, gesommeerd haar grondig te laten uitslapen en wie ben ik om daar tegenin te gaan. Het bordengerinkel wekt me iets voor zevenen, ik kijk van in mijn bed wat TV... zonder klank!

We hebben een 40-tal posten, waarvan het merendeel Spaans is... er zit hier en daar wel een Franse of Engelstalige nieuwszender tussen, maar die geven op dergelijk uur weinig dat op iets trekt en er is niks zo onnozel als naar een Spaanse post te liggen kijken waar je toch geen woord van meedraagt... ik versta er de ballen van, niet omdat de klank uitstaat, maar omdat mijn Spaans te ontoereikend is om het getater te kunnen volgen.

Ik was en kleed me zo geruisloos mogelijk en stommel in het donker naar buiten... 't heeft toch wel zijn voordeel, zo een kamer zonder daglicht... als je wil - en kan - slaap je zalig door zonder zonnehinder.

IMG_5430.JPG

Ik ontbijt al uitgebreid en met veel smaak voor de eerste keer en trek dan monter de wijk in... het straatje voor ons hotel ligt er verlaten bij en op het pleintje even verder is ook nog geen mens te bespeuren... zelfs de hoertjes - die hier 's avonds gewillig met tientallen rondhangen of in portieken zitten - zijn spoorloos... 't is zaterdagochtend en dus weekend... zouden die misschien ook 40-uren week hebben en vandaag vrij zijn... of massaal in recup zijn?... want de uren 's nachts tellen vermoedelijk dubbel!?

IMG_5431.JPG

Bij gebrek aan "life" onderwerpen, trek ik dan maar een geschilderd raar mannetje... mooi gedaan, dat wel!

IMG_5429.JPG

Ik wandel een paar blokken rond en sta tegen negen uur weer in de kamer, krijg Martine zo ver dat ze opstaat en ga een half uurtje later samen met haar ontbijten... voor de tweede keer... de kelner kijkt wat vreemd als hij mij terug zit aanschuiven aan het buffet, maar zwijgt diplomatisch en wat mij betreft: het smaakt alweer... 't is dan ook al twee uur geleden dat ik mijn eerste passage hier deed. 

Om 10.15u staan we voldaan met rugzak (waarin kaarten, reisgids en een pulleke), zonnebril, stapschoenen en een zeer goed humeur te wachten op de bus en 5 minuten later stopt er eentje waar we nog net een plaatsje boven vinden. We gaan mee rijden tot het "Parque del Oeste", waar we de Egyptische tempel en de teleférico willen bezoeken.

De bus rijdt de normale route langsheen de Plaza de Espagna en bolt even verder rechtdoor, in de plaats van af te slaan naar het park en de tempel... ik duik in mijn foldertje, bestudeer de kaart en merk dat er een "ruta ampliada" bestaat en dat we daar opzitten. Ik had de stippellijn gisteren al eerder gezien, maar er niet echt veel over nagedacht... blijkbaar rijdt de bus in het weekend een ander - meer uitgebreid - parcours? Fijn!

IMG_5433.JPG

We passen prompt onze plannen aan en besluiten eerst deze extensie uit te zitten en nadien te gaan wandelen.

IMG_5434.JPG

We passeren voorbij enkele ministeries en/of kazernes, waarbij er eentje duidelijk dat van de luchtmacht is en draaien even verder af aan de triomfboog en bewonderen in de verte de Faro.

IMG_5435.JPG

Even voorbij de Tempel en het park, waar we later wel eens zullen gaan wandelen, draaien we af naar beneden, draaien rond de Puerta de San Vincente en steken dan de rivier over... nu ja... rivier...

IMG_5436.JPG

De Rio Manzanares heeft niet direct de allures van een Thames, Donau of Seine... 't is eerder een pisserke met een bodempje water... het debiet is een beetje te vergelijken met de Zenne, peins ik, met dat verschil dat dit stroompje bovengronds loopt, er heel proper uitziet en de omgeving ook helemaal opgefrist werd met wandelpaden en parken... tot voor enkele jaren liep hier een soort stadsautosnelweg naast het water, die werd ondergronds gestoken en boven kwam een gloednieuw kilometers lang park! Het oogt allemaal fris en rustig en groen. Daar kunnen ze in Brussel een puntje aan zuigen.  

IMG_5437.JPG

We trachten vanaf de brug aan de Calle Segovia een kiekje te nemen van de skyline... draaien dan aan de voet van de kathedraal rechtsaf naar de wijk Imperial en nemen onderweg een paar fotootjes van kerken en mooie gebouwen waarvan we op voorhand weten dat het een zeer onnuttige bezigheid gaat blijken want waar we later toch de naam of locatie niet meer van gaan weten!

IMG_5440.JPG

IMG_5438.JPG

IMG_5441.JPG

IMG_5444.JPG

IMG_5442.JPG

Aan de Puerta del Sol is het al druk... en in de bus ook... die zit ondertussen zo vol dat er een aantal toeristen rechtstaan... 't mag normaal niet, maar blijkbaar zijn ze hier redelijk tolerant en je hebt een nog onbeperkter zicht... denk ik, maar Martinneke vindt het beter dat ik braaf blijf zitten, zolang we een plaatsje hebben... en wie ben ik om haar tegen te spreken!

Pal op de middag passeren we de halte voor het Prado en besluiten daar af te stappen, we hebben de hele "extended" route 1 gedaan, straks doen we de nummer twee, maar eerst het Prado... en misschien een terrasje... en eens naar de WC ook... in die volgorde! 

IMG_5445.JPG

De perken naast het Prado liggen er vlekkeloos bij en het is echt fijn wandelen langsheen de gelijknamige Paseo...

IMG_5446.JPG

IMG_5447.JPG

We ontdekken dat de hoofdingang eigenlijk aan de zijkant ligt en dat daar een volwassen file aanschuift... nu waren we wel niet van zin om het museum te bezoeken. We doen dat thuis zelden... en daar hebben ze óók musea, dus waarom zouden we hier aanschuiven en uren rondstruinen tussen schilderijen... niet dus!   

IMG_5448.JPG 

Er loopt deze zomer een uitzonderlijke tentoonstelling over Picasso: 10 werken uit een Bazels museum hangen hier nu, maar ook dat kan me niet overhalen... zelfs Guernica zou me niet over de streep trekken om het Prado te bezoeken... om te beginnen omdat het niet hier hangt, maar in het Museo Reina Sofia en ten tweede omdat ik mijn halve jeugd op dat verdomde werk heb moeten kijken. In het koninklijk atheneum in Keerbergen - waar ik mijn hele middelbaar als intern heb afgehaspeld - had één of andere onverlaat een kopie op ware grote laten verven tegen de muur achteraan de grote studiezaal op het eerste.  

Wanneer wij studie hadden, zaten we dus willen of niet naar dat werk te kijken en als intern waren we nog meer gekloot: telkens wanneer we op internaat strafstudie kregen -  en dat gebeurde zeer regelmatig - vlogen we op woensdagmiddag ook naar die sombere zaal om bladzijden vol straf te schrijven of iets compleet onnuttig woordelijk van buiten te leren... de fantasie van de opvoeders ende op dat gebied weinig of geen grenzen.

Ik heb dus jarenlang met grote regelmaat het deprimerende beeld van dat Guernica op mijn netvlies gebrand gekregen: dat lelijke paard met streepkesvel en zijn kegel uit zijn mond en koe zonder streepkes maar met scheven horens en die arm met dat gebroken mes onderaan en die rare druppelvormige hoofden en rechts de frietzak waaruit een gehandicapte kop en twee armen steken en bovenaan de mottige bizarre zon met een peerke van een lamp in" 

't is zonder twijfel een absoluut meesterwerk en diende toen om de mensen te schokken en te confronteren met de gruwel van de oorlog... Picasso is er in mijn geval kamerbreed in geslaagd: 'k zie die grauwe grijze muurschildering na meer dan veertig jaar nog zo voor mij. Echt vrolijk werd je daar als puber al niet van en dat gaat er niet op gebeterd zijn vermoed ik. Dus ik hoef het niet weer te zien... echt niet!

Tja... de oorlogen zijn ondertussen geëvolueerd en de mensen worden nu geschokt door beelden en Youtube-filmpjes van onthoofdingen door IS en andere islamitische idioten... en daar word ik óók niet vrolijk van... maar voorlopig hangen ze die vetzakkerij nog niet in musea... nog niet!

IMG_5449.JPG

We laten de Picasso's hangen en nemen aan de overkant een portret van Goya... nu ja, niet van hem... de mens is al bijna twee eeuwen dood, maar van zijn standbeeld!

In plaats van het Prado, stappen we de kerk van Jerónimos binnen... die ligt even hogerop.

IMG_5450.JPG

IMG_5451.JPG

Schoon proper kerkske... ik kan het niet goed uitleggen, die fascinatie voor kerken... als ik er eentje zie, voel ik altijd de neiging om er eens binnen te gaan kijken... en eigenlijk ben ik absoluut ongelovig... ik geloof enkel in mezelf... en dan nog bijlange niet alle dagen! 't is een wat rare afwijking, maar vooralsnog ongevaarlijk!

IMG_5452.JPG

De volgende stap is een terrasje even verder in de straat . Je krijgt namelijk wel dorst van die kerkbezoeken en dat zal wel normaal zijn peins ik: 'k weet niet of het ligt aan de wierook of het zien van de pastoor die een kelk miswijn binnensloebert, maar kerken geven een dorstig gevoel, zeker weten: in Vlaanderen liggen de dorpscafés sowieso vlak naast of in de geburen van de kerk... of lagen... want de kerken lopen leeg en tegelijkertijd verdwijnen er meer en meer dorpscafés... maar dat laatste kan misschien ook aan de wurgcontracten van de brouwerijen liggen... of aan het rookverbod... of de rap veranderende demografische situatie... 't gaat er in de toekomst in elk geval niet beter op worden, mijn gedacht... al eens een café gezien naast een moskee? Nee hoor... we gaan er echt niet op vooruit!  

Maar we wijken af!    

De madam belt naar het thuisfront, ik bestudeer mijn plannetje en na de pint en koffie drinken we nog een pint en een wijntje en brengen een bezoek aan de "servicios" en trekken dan uitgerust en gelaafd weer naar busroute, deze keer vatten we post aan een halte van route 2 en stappen even later blijgemoed en vol verwachting de bus op om extensie twee te bewonderen... die volgt de route tot aan "Bernabeu" en gaat dan rechtdoor helemaal naar het noorden tot aan vier heel speciale torengebouwen, een kilometer of drie voorbij het voetbalstadion.

IMG_5454.JPG

We bollen dus gezwind - en vandaag niet gehinderd door betogingen of zo - tot aan Bernabeu en slaan daar tot mijn grote verbazing rechtsaf, de gewone route 2 in.

Ik duik mijn folder met plannetje op en bestudeer de uitleg, want er klopt iets niet. Na grondige evaluatie van de info blijkt dat ik serieus mis was: die extended route wordt niet speciaal op de weekend gereden zoals ik verkeerdelijk dacht vanmorgen, maar alle dagen... en dat wel slechts twee keer, één toertje in de voormiddag met vertrek aan halte 1 om 10.30u en een ander in de late namiddag en voor route twee geldt dezelfde idiote regeling. Als we eens tot aan die torens willen, moeten we straks zien dat we op één bepaalde bus op geraken. Ik snap de bedoeling van die bizarre uurregeling niet goed, want echt hop-on hop-off is dat niet te noemen... als je op het uitgebreide parcours zit moet je best het hele traject blijven uitzitten, want de volgende bus komt pas na een uur of zes... of de volgende ochtend!

Een chance dat we daarstraks niet stomweg ergens afgestapt zijn aan de rivier, we hadden daar schoon gestaan... en vooral heel lang.

IMG_5455.JPG

IMG_5457.JPG

IMG_5456.JPG

IMG_5460.JPG

We rijden dus weer door dezelfde wijk als gisteren, passeren aan dezelfde torengebouwen en villa's en grote vlaggenmast en stappen weer af in de wijk Salamanca.

Daar zijn ongetwijfeld nog een aantal boetiekjes die Martine gisteren heeft "gerateerd" en dat wil ze vandaag goed maken.

Ik volg haar braaf en slenter in haar kielzog doorheen de lanen en straten en vrees het ergste, vooral als ze plots tussen al dat andere vestimentaire geweld een winkel van Louboutin ontwaart...

IMG_5458.JPG

Ik kom goed weg... het blijft bij "window shopping"... maar ze is even opgetogen als ik bij het bewonderen van zoveel moois!

Onbeslist

We wandelen nadien weer langs de "Jardines del Descubriemento", waar ik mij afvraag of die rare pilaartjes een overschot zijn van iets groters of gewoon te catalogeren zijn onder "kunst"... Ik kom het niet te weten, maar vermoed het tweede.

IMG_5461.JPG

De bibliotheek er vlak naast is volgens mijn bescheiden mening ook een fotootje waard, 'k ben ooit - in een vorig ambtenarenleven - een tiental jaar bibliotheekbeheerder geweest bij de RTT en daar is onderhuids iets van blijven hangen...

IMG_5462.JPG

Dit gebouw is wel wat imposanter dan dat van ons in Schaarbeek en ze hebben hier draken om de poort te bewaken! Bij ons had de toenmalige concierge een wat miskweekte Duitse scheper... dat beest had schrik van zijn eigen zelf en blafte als een gek naar iedereen, maar koos - als het er op aankwam - steevast het hazenpad. 

IMG_5463.JPG

IMG_5467.JPG

We kiezen een halte even verderop, wachten 5 minuutjes en hoppen weer "on"... rijden fluks voor de elvendertigste keer langs de fonteinen op de Paseo del Prado en trekken voor de lol eens een "selfie" van ons eigen... en bij uitbreiding van de mensen achter ons

IMG_5465.JPG

Aan het station Atocha gaan we er weer af, daar hebben ze - alweer volgens mijn onvolprezen reisgidsje - een soort tropische plantentuin in de stationshal aangelegd en dát wil ik wel eens zien.

IMG_5469.JPG

De informatie uit de gids klopt als een zwerende vinger: midden in de grote hal hebben ze een soort tropisch bos aangeplant... 't is een kopstation en de treinen stoppen tegenwoordig buiten, dus binnen was er plaats genoeg.

IMG_5482.JPG

IMG_5480.JPG

IMG_5479.JPG

IMG_5471.JPG

IMG_5476.JPG

We bewonderen de plantjes, slenteren langsheen een aantal winkeltjes en ontdekken op het einde van het bos zelfs een vijverpartij waar een hele kolonie waterschildpadden huist.

IMG_5472.JPG

IMG_5473.JPG

IMG_5474.JPG

IMG_5481.JPG

We zitten wat te zitten en bestuderen nadien rustig de volgende stappen van onze zware dagtaak... en trekken nog een fotootje van een schoon lamp en zo...

IMG_5478.JPG

en stappen dan resoluut weer de hitte in... 't is halfweg na de noen en de zon schijnt bijzonder enthousiast...

IMG_5483.JPG

Het is dus bijzonder dorstig weer... zelfs zonder direct een kerk in de buurt te hebben, zou een frisse pint er vlot in gaan... je kan natuurlijk een mobiele toog huren, mét vat bier en tapkraan incluis... er is hier in de buurt blijkbaar een verhuurstation van die dingen, maar als koppel wordt dat dan wel heel hard op de trappers duwen om het gevaarte voort te krijgen... wat niet wil zeggen dat die togen rap vooruit gaan als er veel volk op zit... we zien buiten twee exemplaren passeren en merken dat het volume gebral en gezang beduidend hoger ligt dan de gemiddelde snelheid... en dat is maar goed ook, denk ik dan, want helemaal nuchter ziet die bende er niet echt uit... ik vraag me trouwens af of er ook eentje BOB moet blijven om te sturen?

IMG_5484.JPG

IMG_5486.JPG

We bewonderen buiten nog even de buitenkant van het station en steken dan de laan over richting Reina Sofia, niet dus om die Guernica en andere werken lijfelijk te gaan bekijken, maar om aan de overkant op een terras een pi(n)tstop in de schaduw te maken.

IMG_5490.JPG

IMG_5489.JPG

Na een vrij lange en zeer weldoende pauze, kramen we weer op en trekken de wijk Lavapiés in...

IMG_5491.JPG

Dat blijkt een heel gezellige buurt, met heel veel terrasjes en bars en winkeltjes... maar we stevenen door, negeren de tientallen Indische en soortgelijke restaurantjes en klimmen langs de Calle Ave Maria omhoog tot op de Calle Santa Isabel, waar we even de prachtige cinema "Dore" bewonderen... de oude overdekte markt er naast is dicht op zaterdagnamiddag, maar boodschappen hoefden we toch niet te doen, dus erg is dat niet...  

IMG_5492.JPG

Het volgende uur zwerven we weer door het centrum en rond zessen krijg ik precies een hongertje en installeren we ons ergens op een terras van een redelijk deftig restaurant... waarvan ik de naam en adres feestelijk ben vergeten, maar 't was een straatje iets te zuiden van de Plaza Mayor.

IMG_5493.JPG

Een linnen nap en dito servetten... dit is vermoedelijk al één van de betere gelegenheden... we bestellen een deftige fles wijn om te beginnen, Martine is opgetogen dat ze haar lievelingsvakantiemenu hebben... omelet met frieten(!) en ik kies voor niertjes... er is echter één dingetje dat ik weeral niet helemaal door heb... als je in Rome verleden jaar "escalope" vroeg, dan kreeg je een lapje vlees... niet minder maar ook niet meer... en hier heb ik weeral prijs... de schotel niertjes bestaat uit... niertjes... geen groente, geen sausje, geen "pellepatat" of ander garnituur... tja, dat moest je blijkbaar allemaal bijbestellen... maar ze zijn wel lekker... héél lekker!

IMG_5494.JPG

IMG_5498.JPG

IMG_5496.JPG

IMG_5500.JPG

We genieten van ons "dineetje", de fles wijn geraakt ook moeiteloos leeg en nadien wandelen we opnieuw naar het noorden en bedenken dat er toch wel aanzienlijke culinaire verschillen zijn tussen Spaanse en belgische keuken en 5 minuten verder komen we zowaar een soort belgisch café tegen...

IMG_5501.JPG

IMG_5502.JPG

Ze serveren er weliswaar op het eerste zicht wel geen stoofvlees of witloofhespenrolletjes in kaassaus, maar paella en tapas, maar er hangt een driekleur buiten... ik voel me absoluut niet geroepen om er iets te consumeren... als 't nu nog een Vlaams cafeeke was geweest, dan wel misschien...?

IMG_5503.JPG

We wandelen door, de trappen op, de boog onderdoor en het plein over, waar een groepje verklede grapjassen spelletjes speelt, onder het waakzame oog van de politie.

Aan de andere kant draai je links het plein weer af en dan kom je aan de Mercado de San Miguel

IMG_5504.JPG

IMG_5505.JPG

die is wel open... die i denk ik dag en nacht open en is niet echt een markt, maar eerder een heel grote overdekte verzameling tapasbars en togen... je kan er de meest verscheiden soorten hapjes kopen en desgewenst ter plaatse binnensmikkelen!

IMG_5506.JPG

IMG_5507.JPG

IMG_5508.JPG

IMG_5510.JPG

IMG_5513.JPG

IMG_5514.JPG

IMG_5509.JPG

't is een geluk dat ik net een hele schotel niertjes en een mand brood binnen heb, anders had ik me hier uitgebreid in de tapas gesmeten... nu ja, verdikken gaan we dit weekend sowieso peins ik, maar we besluiten toch verder te wandelen...

IMG_5515.JPG

De Plaza de la Villa ligt er veel rustiger bij dan de Mercado van daarjuist, maar aan de Cathedraal Castrense is 't wel vollen bak, één of andere militair is daar blijkbaar net getrouwd en de hele gevolg staat  te tateren en na te kaarten op het pleintje ervoor.

IMG_5516.JPG

IMG_5518.JPG

De "suite" is in gala en in het lang, maar 't zal toch geen echt hoge officier zijn peins ik, want de bende heeft geen taxi's of limousines gehuurd maar wordt in bussen geladen.

IMG_5519.JPG

Wij wachten op een hop-bus en bollen even later weer door het centrum...

Op de Puerta del Sol staan de levende standbeelden weer paraat... 

IMG_5520.JPG

en de politie ook

IMG_5525.JPG

We zitten een half uurtje op route 1 te genieten in het avondzonnetje en laten onze niertjes zakken... en bekijken nog maar eens de skyline van het centrum...

IMG_5527.JPG

IMG_5528.JPG

IMG_5530.JPG

IMG_5529.JPG

En rond half negen stappen we af aan de halte vlak voorbij het hotel.

IMG_5535.JPG

't is weer spitsuur, zowel op straat als op de voetpaden, de Madrilenen veroveren massaal het centrum en de handtassenmannen hebben hun "kraampjes" ook al opgesteld, maar sommigen zijn duidelijk niet opgetogen als ik een foto maak...

We duiken dan maar de winkel onder onze kamer in: op de eerste drie verdiepingen huist - zoals gezegd - een Zara winkel en daar is het precies vandaag voor niets!

IMG_5536.JPG

IMG_5538.JPG

IMG_5540.JPG

Horden shoppende dames maken er een slagveld van en Martinneke bestudeert hier en daar ook wel een bloeje of zoiets... maar hangt tenminste alles braaf weer op zijn plaats!

IMG_5537.JPG

IMG_5539.JPG

IMG_5541.JPG

We geraken zonder kleerscheuren... en zonder (nieuwe) kleren weer de straat op, gaan achter de hoek even naar boven om ons op de kamer wat op te frissen, de rugzak te dumpen en een golfke aan te doen en vertrekken dan alweer... deze keer naar de noordkant van de wijk Malasaña.

Een half uurtje slenteren en een kleine kilometer verder ligt de Plaza Dos de Mayo, op dit plein brak de opstand los tegen de Franse bezetter in 1808 en was sindsdien zowat het symbool van de strijd voor onafhankelijkheid en 't was voor het standbeeld op ditzelfde plein dat er een koppel een striptease deed in 1976, van puur kontentement omdat dictator Franco zijn kop had neergelegd!

Wij komen er aan als het al goed donker is, het hele plein zit bomvol volk, maar geen enkel koppel voelt zich geroepen om nog eens striptease te doen... de beeldengroep staat er wat eenzaam bij 

IMG_5543.JPG

IMG_5542.JPG

Wij zoeken - en vinden - een plaatsje en installeren ons op het terras van Café de Mahón in het hoekje en maken daar de bilan op van de dag... 't was fijn, heel fijn zelfs... veel gezien vanop de bus en veel gewandeld, lekker gegeten en gedronken... we moeten morgen alleen de menu's beter bestuderen voor we iets bestellen... ik roep de bijzonder vriendelijk juffrouw, bestel nog een pint en wijn en 't is elf uur door vooraleer we terug naar het hotel wandelen... en dat blijkt heel vroeg naar de plaatselijke normen... alles zit nog goed vol volk...

IMG_5546.JPG

IMG_5545.JPG

IMG_5544.JPG

De gevels van veel winkels zijn hier prachtig versierd met tegels, maar we kiezen als laatste stop voor een piepklein cafeetje op een paar honderd meter van het hotel af... 't heeft geen schoon tegeltjes maar graffiti en klimop tegen de gevel, maar er is plaats en 't is leuk zitten...

IMG_5550.JPG

IMG_5549.JPG

En zo loopt onze tweede volledige dag gemoedelijk naar zijn eind. tegen half één liggen we er in en ik staak vrij vlug mijn zoektocht naar een verstaanbaar TV programma, morgen is 't weer vroeg op, want om kwart voor zeven beginnen ze naast ons deur met borden te jongleren!    

 

 

 

16:21 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

ok bedankt,laat de volgende dagen maar komen maar eerst feestje straks live .

Gepost door: freddy | 22-06-15

De commentaren zijn gesloten.