16-06-15

Busje komt zo!

Midden in de nacht - voor mijn gevoel toch - word ik plots wakker: het is nog pikdonker, maar ergens op de achtergrond klinkt precies gebabbel en gerinkel van bestek en borden... het duurt even voor mijn peseta (of tegenwoordig: mijn Spaans model van de euro) valt, maar onze kamer ligt pal naast de ontbijtruimte en ze zijn duidelijk al alles aan het klaarzetten voor seffens. Ik check de klok op mijn GSM, merk dat het kwart voor zeven is en voel me eigenlijk best uitgeslapen, dus sta ik op en stommel in het donker naar de badkamer en vraag me af - terwijl ik mijn tenen pijnlijk stoot aan de hoek van het bed aan Martinnekes kant - of het normaal is dat het in midden-Spanje eind mei nog donker is om zeven uur. Hoog tijd dus om het weer en de hopelijk blauwe lucht te checken en ik trek opgewekt het gordijn open en staar dan wat verbouwereerd naar een blinde muur, zo een anderhalve meter verderop.

IMG_5297.JPG

Onze kamer ligt blijkbaar aan een luchtkoker... een "room with a view" kan je het dus duidelijk niet noemen, maar 't was wel rustig vannacht, geen last van verkeer gehad en zo... tot aan de preparatie van het ontbijt is het muisstil geweest! Ik loer door het raam naar boven om de lucht te zien, maar er zitten nog een verdiep of 6-7 boven ons en de koker is dus zeker bijna 20 meter hoog... of diep... in de verte bespeur ik daglicht, maar daar valt niet direct uit op te maken of het goed weer is.

IMG_5298.JPG

Ze hebben ons toch weeral bij onze sjokkedijzen zeker: in Rome zaten we verleden jaar toevallig in de met voorsprong slechtste kamer van heel het hotel, meer bepaald op een snikhete zolderkamer onder het dak en tussen de duiven... hier heb ik echter het gevoel in een kelder te huizen... maar er zijn geen duiven te bespeuren, de airco werkt en afgezien van dat (toch wel zeer) ochtendlijk gedoe met zjatten en teloren, was het een geruisloze nacht... 't valt dus nog mee!

Ik maak me snel klaar, laat de madam nog wat liggen, passeer alvast al eens aan het ontbijt voor een snelle tas koffie en een broodje met "jamon" en stuik de lift in! 'k Ga eens naar boven tot op het achtste om op het dak naar het panorama te kijken!

IMG_5296.JPG

Maar dat valt vies tegen want je kan niet buiten: de deuren zijn vakkundig afgesloten met een dikke ijzeren sluiting. Er staat weliswaar in de lift: "8th floor - panoramaroom", maar ik dacht dat het panorama in open lucht en "hoteldakbreed" te bewonderen zou zijn, maar de naam dient letterlijk genomen: 't is enkel een kamertje met enkele (redelijk vuile) ramen en dus beperkt uitzicht op het dak... spijtig!

IMG_5295.JPG

De bovenkant van mijn luchtkokertje vind ik niet direct op dat dak, maar de bredere koker - waar de andere "binnenkamers" op uitgeven - ligt wel aan mijn voeten. Die mannen hebben ook niet direct een weids uitzicht, maar zien toch de zon... peins ik toch. 

IMG_5294.JPG

Nu ja, veel zitten we toch niet op de kamer tijdens zo een citytrip... dus het zal me chorizo wezen of we al dan niet de horizon zien!

Maar 'k wil wel de temperatuur even polsen, moet een tijdje wachten op een lift maar geraak toch buiten en sta even later op de hoek van de straat te kijken naar het ochtendlijk verkeer, dan iets na zeven nog héél rustig is. 

IMG_5292.JPG

Ons hotel ziet er bij daglicht best mooi uit... 't is de eerste keer dat we boven een boetiek logeren, maar veel last heb je er niet van... denk ik toch... we weten niet zeker of Zara een merk is dat de goedkeuring wegdraagt van de madam, maar besluiten toch om te trachten uit die winkel uit te blijven... maar of dat gaat lukken, dat is nog de vraag... en onder die vestimentaire overpeinzingen trekken we weer naar het eerste, halen de madam uit bed en gaan een half uurtje later zeer uitgebreid ontbijten! Eén ding is al zeker: dat ontbijt is uitnodigend, lekker, vers, gevarieerd en met genoeg van alles... kortom: gewoon goed!  

Om half tien zijn we er helemaal klaar voor: een heel dagje hop-on-hop-offen...

De halte ligt hoop en al 100 meter van onze hoek en net als we er naartoe wandelen komt er een bus aan, nog geen 3 minuten later zitten we boven te blinken... 't is nog wat frisjes maar al wel in het zonnetje...

IMG_5306.JPG

De rest van de voormiddag zijn we zoet met het luisteren naar een (Hollandse) uitleg over de dingen die we voorbijkomen en bewonderen van Madrid, zijn skyline en gebouwen en rare huizen en monumenten en fonteinen en dies meer...

IMG_5301.JPG

IMG_5309.JPG

IMG_5308.JPG

IMG_5310.JPG

en zijn voetbalstadion!!

IMG_5307.JPG

Het wordt ons ook duidelijk dat er nu volgend weekend verkiezingen zijn... persoonlijk had ik graag mijn Catalaanse T-shirts en andere lichtjes provocatieve spullen aangetrokken, maar bij nader inzien leek ons dat geen al te strak plan... in Madrid zijn ze vermoedelijk niet echt happig op het uiterlijk vertonen van Catalaanse sympathieën.  

IMG_5312.JPG

IMG_5311.JPG

IMG_5316.JPG

IMG_5323.JPG

IMG_5324.JPG

We stappen na een klein uurtje onderweg eens af... 't is uiteindelijk een hop-on hop-off bus, maar echt veel wordt er eigenlijk niet gehopt... die dingen rijden redelijk frequent maar zitten allemaal goed vol... het is dus kwestie van je plaatsje te behouden eens je er boven eentje hebt veroverd... maar ik heb nood aan een pauze... om de benen te strekken en een plasje te plegen...

IMG_5300.JPG

 

We spotten een Hard Rock café en wandelen naar binnen, steven door naar het terras - waar volk op zit - en worden prompt door een nijvere medemens terug naar binnen gestuurd: het terras is nog niet open, want hij is aan het kuisen... hoe die bende kwebbelende Spaanse dames er dan op geraakt is, dat snap ik niet goed, maar 'k heb geen zin om in discussie te gaan...

IMG_5302.JPG

IMG_5303.JPG

het personeel binnen is al even enthousiast... we worden straal genegeerd terwijl we een kijkje nemen in het interieur... we besluiten dan maar om ons bezoek te beperken tot een sanitaire stop in de kelder. Even later wandelen we weer buiten... hoe die mannen hun boterham verdienen op deze manier, dat gaat er niet goed in... blijkbaar is de service afgesteld om bepaalde spitsuren en zijn wij hier op het verkeerde moment geland(?)    

De eerstvolgend bus heeft nog een paar plaatsjes vrij en we zijn weer vertrokken voor een tweede stukje "sightseeing" 

IMG_5319.JPG

IMG_5321.JPG

IMG_5317.JPG

En als toemaatje krijgen we er na een par minuten een betoging bovenop: de hele laan is in de andere richting afgezet en onder politiebegeleiding wandelt een groepje betogers voorbij.

IMG_5318.JPG

IMG_5326.JPG

We doen met lijn 1 de hele rondrit van het centrum en komen voorbij de Puerta del Sol, het middelpunt van Madrid en bij uitbreiding van Spanje: hier ligt de "kilometer 0" steen, vanaf hier worden de Spaanse afstanden gemeten. Ik zit te genieten in het zonnetje en vergeet zowaar bijna een fotootje te trekken... maar we gaan hier hoogstwaarschijnlijk nog wel passeren de volgende dagen!

De rit gaat verder langs onder meer het station Atocha, een kopstation met exotische plantentuin. Het staat op mijn lijstje van te bezoeken dingen, maar dat gaan we later doen.    

IMG_5299.JPG

IMG_5335.JPG

IMG_5340.JPG

IMG_5341.JPG

IMG_5329.JPG

Het weer is zonnig, de sfeer is goed en de "Hollandse" uitleg in mijn oortje redelijk verstaanbaar... we bollen lustig rond en bewonderen uitgebreid de Madrileense hoogbouw en worden enkel hier en daar slechts lichtjes gehinderd door de betoging(en)... de politie is alomtegenwoordig en tracht het verkeer weg te houden van de manifestaties... en omgekeerd... en soms geeft dat blijkbaar wat voer voor discussie en reden tot omleiding, maar ondertussen zie je eens wat anders dan mooie gebouwen... 

IMG_5328.JPG

IMG_5331.JPG

IMG_5332.JPG

IMG_5333.JPG

IMG_5334.JPG

IMG_5336.JPG

Elk nadeel heeft zijn voordeel: je kan van heel ver een fotootje nemen van de fontein op Plaza Cibeles, zonder dat er bussen of ander vervoer door je beeld bollen!

 

IMG_5337.JPG

Ik denk al even dat de VVB (Vlaamse Volksbeweging) een nieuwe dubbeldekker heeft aangeschaft en op werkbezoek is in Madrid, als we onderweg in de file een zwart/geel exemplaar spotten, met een grote leeuwenkop op zijn gat... maar 't blijkt bij nader inzien geen Vlaamse maar éne van Disney die reclame maakt voor de musical "De Leeuwenkoning"  

IMG_5338.JPG

IMG_5339.JPG

Plots geeft die van ons weer kwistig gas en zijn we de files door... ik wil net op dat moment nog een kiekje in zij-aanzicht nemen van de Leeuwenkoning-bus maar eer dat mijn kodakske eindelijk scherp staat en afdrukt... zijn we er al half voorbij... 't wordt tijd dat ik eens het deftige toestel van Martinneke begin mee te sleuren, want er komt sleet op mijn ouwe Ixus 120IS!

IMG_5346.JPG

Even verder stappen we weer af aan de Jardines del Descrubimiento, dat is een moeilijke naam voor een wat kaal en winderig plein met een paar rare monumenten en een enorme vlag, maar even verderop ligt de wijk Salamanca en daar vind je - volgens mijn reisgids -  een concentratie aan chique boetieken!  

IMG_5344.JPG

We wandelen een paar straten door en Martine ontdekt inderdaad een keur aan klerenwinkels met faam... en met namen waar ik nog nooit van gehoord heb! Volgens mijn reisgids is de verkeersvrije Calle Jorge Juan eveneens een niet te missen steegje op dat (window)shoppinggebied en dankzij mijn redelijk onfeilbaar oriëntatievermogen vinden we het oord moeiteloos en 't moet gezegd, er zijn inderdaad schoon boetiekjes... en er loopt héél weinig volk! we zijn dus rap rond!

Stoer

IMG_5345.JPG

Na een klein uurtje besluit ze echter dat het welletjes is... genoeg vitrines gezien... en ik spreek haar niet tegen!

We "hoppen" weer een bus op, doorkruisen gezwind de Gran Via en konsoorten en staan in een ik en een gij aan de andere kant van het centrum  

IMG_5347.JPG

  IMG_5348.JPG

De Torre de Madrid, een hoge woontoren aan de Plaza de Espagna, staat volgens mij leeg, maar 't is wel een indrukwekkend bouwsel en de reclame tegen de gevel vinden wij - als gelukkige bezitters van een Peugeot 206 én een 308 CC - ook best leuk! 

IMG_5357.JPG

Aan het Koninklijk Paleis hoppen we weer off, staan wat te puffen op het plein voor de ingang en draaien dan een slag om, om de kathedraal te bezoeken, die ligt in de namiddag zwaar in tegenlicht, dus 'k heb geen foto's van de buitenkant, maar de binnenkant is ook mooi!

IMG_5356.JPG

IMG_5351.JPG

IMG_5352.JPG

IMG_5353.JPG

IMG_5355.JPG

De kerken in Rome zijn nog iets uitbundiger en rijkelijker versierd, maar je merkt hier toch ook wel dat de Spanjaarden indertijd in de Nieuwe Wereld één en ander aan edelmetaal hebben weggesleept.

Ik trek nog een fotootje van één of andere pastoor... 'k ben zijn naam alweer vergeten, maar op het moment zelf vond ik dat hij heel veel weghad van "den Dree", onze vroegere parochiepriester van het Far-West in Vilvoorde. Dree zit ondertussen in een home op rust, maar zijn dubbelganger staat dus in brons in een hoekje van de kathedraal van Madrid, straf... heel straf!  

IMG_5354.JPG

Aan de andere kant ligt dus het koninklijk paleis, niet dat de koning daar woont hoor, die gebruikt het gebouw enkel voor feesten en andere vermakelijkheden en huist zelf met madam en kroost - en vermoedelijk ook wel een paar lakeien - buiten de stad in het paleis Zarzuela, die mens woont dus in een soort vis- en zeevruchtenschotel, als ik het goed begrijp... rare jongens hoor, die mannen van Bourbon! 

IMG_5358.JPG

IMG_5359.JPG

IMG_5365.JPG

't is een redelijk omvangrijk bouwsel - 135.000 m² - uit halfweg de 18e eeuw en ik wil niet weten wat de EPC waarde ervan is, maar zonnepanelen liggen er in elk geval niet op het dak, want je kan het gaan bezoeken tijdens en rondleiding... dat dak ligt er trouwens veel kaler bij dan voorzien: er moesten op de dakrand tientallen beelden komen, maar die bleken te zwaar en de toenmalige koningin - denk ik toch dat ze koningin was - had zo een schrik dat één van die dingen naar beneden zou donderen op haar gekroonde hoofd, dat ze verbood die dingen te plaatsen. Ze werden een tijdje opgeslagen in de kelder of zoiets en uiteindelijk verdeeld over de parken en pleinen van Madrid en andere steden.

In het park van de Plaza de Oriente, vlak voor het paleis, staan er een aantal duivenstront te verzamelen.

IMG_5366.JPG

In het midden van datzelfde park staat ook een groot ruiterstandbeeld van Felipe IV en dat is trouwens een straf staaltje beeldhouwwerk!

IMG_5362.JPG

Het paard met ruiter - een beeld gemaakt naar een ontwerp van de schilder Velázques - staat steigerend afgebeeld en steunt dus maar op twee poten en dat is - volgens mijn reisgids - een straffe prestatie van de beeldhouwer.  

IMG_5363.JPG

Wij - onwetende passanten/toeristen, zonder enige expertise in het ontwerpen van bronzend steigerende paardenbeelden - bewonderen het gedoe in stilte... en in de blakke zon en besluiten dat het hoog tijd is om op te stappen en een verfrissing op te zoeken!

IMG_5361.JPG

We bewonderen nog even de gebouwen aan de andere kant van het plein en park en steken dan de laan over en nemen een kijkje bij de tuinen van Sabatini, van waar je een mooi zicht hebt op de zijkant van het paleis.    

IMG_5367.JPG

IMG_5368.JPG

3418 kamers heeft de kolos... en dat moet allemaal onderhouden worden, ik weet niet hoe het met de lonen zit in Spanje, maar als je die ruimte door een poetsvrouw laat kuisen via dienstenchecks, heb je er serieus véél vandoen, mijn gedacht, maar vermoedelijk kan je dan wel bij het dienstenbedrijf een volumekorting onderhandelen... hoop ik!

IMG_5370.JPG

En met die opbeurende gedachte in het achterhoofd dwalen we verder langs de Plaza Marina Espagnola, waar de senaat huist... die hebben ze hier dus ook nog... een senaat... ik weet niet of ze even onnuttig is als de onze en of ze evenveel (weggesmeten) geld kost, maar het zou me verwonderen. Op gebied van overdadig veel regeringen en geldverkwistende instellingen kan niemand ons apenland de baas, peins ik! 

IMG_5371.JPG

En met die niet zo opbeurende gedacht in ons achterhoofd dwalen we verder en komen na enkele minuten aan de voorkant van het Theatro Nacional uit op de Plaza Isabell II... het is ondertussen half vijf en hoe langer hoe warmer geworden...    

IMG_5371.JPG

We duiken een zijstraatje in en vinden een terras met een vrij tafeltje... in de schaduw en houden een lange pauze... met een pintje en een glas wijn en een brod tapas... meer moet dat niet zijn... we zijn vanaf de eerste dag precies al helemaal geacclimatiseerd!

IMG_5372.JPG

De volgende halte is de Plaza Mayor, het oude hart van de stad... hier werden ooit toernooien en volksfeesten en terechtstellingen en naar het schijnt zelfs stierengevechten gehouden, maar nu beperken ze zich tot het pluimen van toeristen. Nu ja, toch als je een terrasje doet: de prijzen zijn iets scherper dan 3 straten verder, maar dat heb je op de Grote Markt in Brussel en zo ook.

't Is trouwens opvallend rustig op het plein. 

IMG_5374.JPG

IMG_5375.JPG

IMG_5376.JPG

IMG_5377.JPG

IMG_5378.JPG

Als je naar het zuiden door de rechter boog het plein verlaat, kom je in de Calle Toledo en daar zit een winkeltje waar zowat iedereen wil zijn! En met iedereen bedoel ik vooral de vrouwelijke helft van de bevolking. En waar lopen vrouwen graag storm voor... jep, voor schoenen... de meesten worden warm op intieme plaatsen als ze de vitrine van een (dure) schoenwinkel in het oog krijgen en hier staan ze zelfs aan te schuiven voor sletsen.

IMG_5380.JPG

't Moeten wel speciale sletsen zijn, die ze daar in die cordeleria aan de Calle Toledo slijten... met tientallen schuiven ze braaf aan en ze worden slechts met mondjesmaat binnengelaten door een portier, manmanman... ik kan er niet van over! Martinneke blieft gelukkig op dat moment géén teen- of andere sletsen en we geraken dus heelhuids uit het straatje weg en ploffen ons even verder op de Piazza Santa Anna op een terras neer om te bekomen van de opgedane emoties en iets te doen aan de alweer opkomende dorst!

IMG_5382.JPG

Ik bestel een karaf van een halve liter vino dinges... 'k weet de juiste benaming niet meer, maar het is rode wijn met spuitwater of zoiets... peins ik... lekker en fris... en krijg een hele liter... een "missing" of "happy hour", dat kom ik niet te weten, maar het smaakt!

IMG_5384.JPG

't Is iets voor zeven als we opkrassen, onderweg een paar fotootjes nemen van rare standbeelden en typische(?) cafeetjes en even verder de eerste de beste bus weer op hoppen.

IMG_5381.JPG

IMG_5385.JPG

We krijgen maar niet genoeg van die bus: 't is al wel de derde keer dat we dit stuk van de route doen, maar de zon schijnt, het zit lekker, je ziet telkens iets anders en 't is toch naar Madrileense véél te vroeg om te gaan eten!

We passeren het Parque del Retiro, waar we zondag naartoe gaan... en de Plaza de Colón, waar we vanochtend als eens afstapten... en de triomfboog Puerta de Alcala, waar we al een paar keer rond reden...

IMG_5386.JPG

IMG_5388.JPG

IMG_5387.JPG

en de Paseo de Recoletos, waar we gisterenavond - toen we een beetje verkeerd waren - met onze valies voorbij wandelden... en staan er stom van dat het pas gisteren was... 't is precies of we zijn hier al veel langer!

Tof!

IMG_5390.JPG

IMG_5392.JPG

Aan de Plaza Callao stappen we weer af, stevenen uitgerust en dus met fikse stap weer de oude stad in langs de Calle Preciados en staan na 300 meter opnieuw in het absolute centrum: de Puerta del Sol

IMG_5393.JPG

Het is ondertussen half negen, de dagtaak zit er blijkbaar op voor de Madrilenen, want 't is precies of ze ergens een stop hebben uitgetrokken of een schotbalk opgehaald. Op een kwartier tijd ziet de stad plots zwart van het volk... er loopt begot meer volk rond dan in Zaventem tijdens een jaarmarktmaandag bij zonnig weer en als toemaatje krijgen we er op de Puerta del Sol nog een betoging bovenop... van de sossen, aan de kleur van hun frakskes en sjaaltjes te zien.

IMG_5394.JPG

tja... 't is verkiezingen nietwaar... de zenuwen zullen bij die gasten wat gespannen staan, vermoed ik en bij de politie ook... de oproeppolitie is massaal en zeer zichtbaar aanwezig...   

IMG_5398.JPG

IMG_5399.JPG

Maar eigenlijk valt het betogingsgewijs allemaal best mee. Hier geen ABVV/FGTB-toestanden, geen brandende auto's, gemaskerde boelzoekers of gesleur met friese ruiters... helemaal geen ambras zoals bij ons... ze houden het hier waardig en rustig en wij verliezen al snel onze interesse en trekken op een hoek van het plein een fotootje van het symbool van Madrid: de "Oso y Madroño" (de Beer en de meiboom) 

IMG_5397.JPG

Volgens mijn reisgids is de wijk ten zuiden van de Puerto del Sol en vooral de straatjes rond de Plaza Santa Anna een buurt met veel en lekkere restaurantjes... we lopen - puur toevallig - de Calle Barcelona in en dat lijkt ons wel wat... één van de restaurantjes krijgt in mijn reisgidsje lovende kritieken én er is nog plaats op het terras, dus even later zitten we bij Kaixo Taberna, helemaal klaar om enkele tapas te proeven.

IMG_5400.JPG

We opteren voor Patatas Bravas en Pimientos de Padrón (gefrituurde groene pepertjes) en een sla met tomaat en geitenkaasjes en honing en daarbij een fles Tapon de Oro, een rode wijn.. een heel lekkere rode wijn!

IMG_5401.JPG

IMG_5402.JPG 

IMG_5405.JPG

't is een Crianza... en dat wil zeggen dat de wijn toch al wel een jaar of drie jaar oud is en minstens zeker 6 maanden heeft gerijpt op eiken vaten...

IMG_5406.JPG

 

De avond valt stilletjes en de fles geraakt even geruisloos leeg en tegen tien uur is alles op wat betaald is... de verhouding prijs/kwaliteit vonden we trouwens bijzonder positief en dus stappen we de nacht in, passeren alweer eens op het plein van de zonnepoort (zo genoemd omdat het ooit de oostelijke toegangspoort van de stad was... en door die poort kwam de zon op!)

Het plein is nog vrij druk om half elf 's avonds... massa's Madrilenen die net van tafel komen, daartussenin een zwik toeristen, een paar "skate-kunstenaars" die straffe trukken uithalen onder massale belangstelling, daarnaast de obligate verzameling zwarte medemensen die sjakkosjen, zonnebrillen en ander gerief al dan niet ambulant trachten te slijten én tot slot de alomtegenwoordige dienders... die hun camionettekes nu wel wat achter de hoek hebben gestald 

IMG_5408.JPG

IMG_5409.JPG

IMG_5411.JPG

Op weg naar het hotel lopen we - zeer toevallig - voorbij een restaurant "Ribs", waar je aan een bar ook gewoon iets kan drinken... en je krijgt er gratis apennootjes bij... waarvan je de schalen naar Spaanse traditie zo maar op grond mag gooien. Daar kunnen we niet aan weerstaan!

De pint is van het vat en wordt geserveerd in een soort confituurpot-met-een-oor en de wijn komt in een flesje dat ter plaatse wordt afgetrokken!

IMG_5413.JPG

       IMG_5414.JPG   

IMG_5418.JPG

beiden zijn lekker en echt niet duur en de sfeer in de kroeg is ook best leuk...

IMG_5419.JPG

IMG_5421.JPG

IMG_5422.JPG

IMG_5420.JPG

IMG_5423.JPG

Ik eet me een weg doorheen de nootjes, helemaal tot op de bodem van de emmer en strooi mijn afval kwistig op en rond de ton en de "waitress" komt na een half uurtje zelfs even borstelen... maar ook weer niet te veel!

We amuseren ons en zo k(n)abbelt de vrijdagavond rustig richting weekend.

Kwart voor twaalven betaal ik en wandelen we naar Tryp Cibeles, 150 meter verderop... en mocht u ooit al dan niet opzettelijk in "Ribs Abada" terechtkomen in Madrid en u afvragen hoe er nu een kaartje van Open Doek in hemelsnaam tussen al die Spaanse exemplaren is verzeild geraakt op de muur naast de ingang...

't es 't maane!

Lachen

IMG_5427.JPG

IMG_5428.JPG

IMG_5426.JPG

Iets na middernacht kruipen we in bed... 't was een lange dag en morgen volgt er nog eentje... en dan nog twee!

En 's nachts droom ik dat dank zij dat kaartje de voorzitter van Theatro Galileo mij belt voor een regieopdracht... we brengen een redelijk absurde bewerking van Don Quichot en 't wordt een prachtige en wreed succesvolle voorstelling... maar ik kom nooit te weten of ze wel echt hun tekst kennen, want ik versta geen knijt van al dat Spaans!

Onbeslist

  

    

16:15 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ok maat ik wacht maar vergeet niet van de zon te genieten!

Gepost door: freddu | 10-06-15

De commentaren zijn gesloten.