05-06-15

Madrid!

Toen ik begin april 60 jaar werd, besloot mijn familie dat het welletjes was geweest met altijd maar meer boekskes te kopen voor allerhande "speciale gelegenheden". Normaal gezien krijg ik namelijk meestal strips voor nieuwjaar, vaderdag, verjaardag en dies meer... 't is makkelijk te vinden en succes gegarandeerd, want ik verzamel al jaren die dingen en ben steeds blij als een kleine wanneer ik in de cadeauverpakking weeral een nieuw exemplaar vind... of een oud... want dat heb ik nog liever... zo een eerste druk uit de jaren 60 die naar de kelder (of zolder) ruikt... zalig!

Maar dit jaar hadden ze een gezamenlijk plan... die 4000 stripverhalen zouden niet aangevuld worden... al mijn kasten zitten vol en het kot zakt daardoor nu al bijna in door al dat gewicht, zegt mijn madam.

Neen, ze zouden voor die 60e verjaardag eens een "specialeke" doen... en zo geschiede... ik kreeg een citytrip naar Madrid cadeau... tezamen met Martinneke 5 dagen naar Spanje... en twee weken geleden werd dit geschenk dus feestelijk geconsumeerd! 

Achter mijn rug was beslist dat we een vlucht zouden nemen om 18.05u met Brussels Airlines en dat we ginderachter 4 nachten gingen logeren in Tryp Cibeles, een 4 sterrenhotel plat in het midden van de Gran Via en dus vlakbij het centrum! 

Donderdag 21 mei sta ik rond half vier in de namiddag dus vol verwachting met eega, valies en een bergje zakgeld aan de bushalte op de hoek van de straat. de eerste bus die passeert is een schoolbus maar even later spoytten we er eentje dat naar het vliegveld rijdt, sleuren ons hebben en houden er op, steken het rittenkaartje in, melden dat we naar de luchthaven willen en zijn prompt 2,80 euro kwijt... het lijkt niet veel, maar 't is maar een paar haltes, 1800 meter en hoop en al 4 minuten ver... die mannen hun prijzen zijn blijkbaar opgeslagen?

De check-in verloopt heel vlotjes en zonder enige tussenkomst van derden: 't is te zeggen, je moet tegenwoordig thuis enkel zelf een soort vouchertje afdrukken, de juiste code intikken aan een machine, vervolgens zelf je bagage gaan inchecken en de valies op de band zetten en er het ter plaatse uitgeprinte label correct aanhangen en zo en klaar is kees... er staat wel een geüniformde medemens op wacht om minder handige reizigers te helpen als ze iets fout doen... maar wij slagen er naadloos in om het de hele procedure alleen af te werken en stappen even later met gepaste trots richting security.

IMG_5279.JPG

IMG_5280.JPG

't Is de eerste keer dat ik door de nieuwe connector mag... en terwijl ik een paar fotootjes sta te nemen van het uitgebreide uitzicht, slaag ik er in om mijn reservebatterij te verliezen... plots merk ik dat het ding niet meer in het zijzakje van mij kodakske zit... terwijl martine braaf staat te wachten aan de kop van de file voor de veiligheidscontrole, been ik terug naar het begin van dat connectording, speur nauwgezet de marmeren vloer af maar vind geen batterijtje. Het is dan ook een piepkleine Canon NB-4L, van 4 cm groot en een halve cm dik... en in muisgrijze kleur op de koop toe... eigenlijk zouden ze die verrekte dingen in fluogeel of oranje moeten maken, zoals de zwarte dozen van een vliegtuig... dan zie je waar het ligt...

IMG_5278.JPG

Ik zie niks liggen, stap tot aan de poortjes en keer daar noodgedwongen terug en vervoeg al grommelend mijn wachtende madam... 'k heb nog wel een ander exemplaar mee als reserve, maar die dingen worden niet meer gemaakt en zolang mijn ouwe Ixus nog werkt, verlies ik die dingen liever niet.

We geraken foutloos door alle scanners en controles, maar zonder 3e batterij dus en even later spoelen we het verdriet van ons verlies door met een glaasje Hoegaarden...

IMG_5281.JPG

't Is weliswaar een serieuze pint en een heel flesje wijn, maar dat tourneetje is zowat even duur als die stomme batterij ooit heeft gekost... alles is dus relatief en even later zijn we het hele batterijgedoe al bijna vergeten... maar één ding is wel zeker: als je op de "airport" uit de bol zou willen gaan, voorzie dan vooral genoeg fondsen!

IMG_5282.JPG

De namiddag kabbelt rustig door en tegen half zes staat er al een hele troep te drummen aan de gate... wij wachten traditiegetrouw tot het laatst... je zitje is toch op voorhand bepaald, ze vertrekken niet voor iedereen van de rij aan boord is en je zit comfortabeler te wachten is die nieuwe zetels dan op je vliegtuigstoel!

Wij hebben onze twee reistassen braaf als bagage ingecheckt en hebben enkel een klein rugzakje handbagage, maar we zijn zowaar een uitzondering: zo ongeveer iedereen torst volwassen tassen en caddies mee van zeer respectabele afmetingen... ik geloof nooit dat al de dingen conform de vereiste grootte en gewicht zijn, maar alles mag duidelijk mee en moet dus in die kastjes boven het hoofd worden gepropt... die zitten overvol en als je bij de laatsten opstapt ben je dus zo goed als zeker verplicht om ergens ver voor of achter je eigen seat een plaatsje te zoeken voor je veel te grote rommel.

Uiteindelijk geraakt alles dicht en ons rugzakje ligt aan de voeten van de madam!

De vlucht vertrekt met een dik kwartiertje vertraging, maar gezien ze blijkbaar dergelijke factoren op voorhand incalculeren, komen we bijna stipt op het voorziene uur aan in Madrid.

Daar loopt alles heel vlotjes... de bagage komt er heel snel aan, we vinden moeiteloos onze weg naar buiten en stevenen zonder omweg af op de juiste de bushalte... het gaat allemaal zo snel dat ik vergeet foto's te trekken.

De speciale "Express Aeropuerto" doet 35 minuten over de 17 km en kost 5 euro... nogal een pak voordeliger dan die bussen van De Lijn bij ons, als je het vergelijkt.

Er gaat trouwens om de 5 minuten ook een metro naar het centrum, maar voor ons hotel is de bus interessanter: je moet nergens overstappen, de reisduur is daardoor iets korter en de halte ligt zowat achter de hoek van de Gran Via. Om half negen zijn we geland en iets na half tien staan we op de Plaza Cibeles, waar ik in stille bewondering een kiekje neem van de ondergaande zonneschijn op het Palacio de Comunicaciones, een schitterend paleis waar tegenwoordig het stadsbestuur huist.

IMG_5283.JPG

Ik heb vooraf het stadsplan bestudeerd, de reisgidsen zitten ergens in de bagage en 't is bovendien niet ver op de laan die uitgeeft op het plein... vol vertrouwen vertrekken we dus naar het hotel en stappen gezwind de grote laan voor ons op... om 500 meter verder te ontdekken dat we straal verkeerd aan het lopen zijn!

Ik had goed voor dat de bus uit een andere richting zou komen en baseerde mij op die gedachte, maar eigenlijk kwam hij uit een andere laan en ben ik dus stomweg - en zonder naar de straatnamen te kijken - de Paseo de Recoletos ingeslagen in plaats van de Calle de Alcalá.

In plaats van terug te keren op onze stappen, besluiten we om een zijstraatje in te slaan en dwars door de wijk Chueca onze weg te zoeken, daarmee hebben we dat deel al gelijk eens gezien... we dwalen dus twintig minuten door smalle straatjes met veel homo- en andere barretjes, bomvolle cidreria's en restaurantjes en komen - eerder toevallig - op de Gran Via uit, net twee blokken voor ons hotel!

Tryp Cibeles geeft uit op de grote laan en zit boven een enorme Zara-boetiek, maar de hotelingang ligt eigenlijk in een zijstraatje, vlak aan het begin van de hoerenbuurt... zo te zien toch... op de ene hoek staat er security van één of andere bankfirma en op de andere draaien een paar meisjes rond voor de deur van een soort "dancing"... en daar tussenin vinden we de ingang van het hotel, een portier stuurt ons naar de lift en op het eerste (eigenlijk het derde verdiep) ligt de receptie.

We checken in bij een bijzonder vriendelijke en gedienstige jongeman en krijgen kamer 112 toegewezen, vlak achter het hoekje in de gang!  

IMG_5285.JPG

IMG_5286.JPG

't Is best een mooie kamer, met minibar, (werkende) airco en flatscreen TV en een ruime badkamer met ligbad... (helemaal iets anders dan dat zolderhok in Rome verleden jaar!) en ze ligt vlak naast de eetzaal... ik ga hier morgenvroeg dichter bij mijn ontbijt zijn dan thuis begot... en 'k moet het op de koop toe zelf niet klaarmaken... opgetogen pakken we snel uit en trekken dan terug de wijk in, op zoek naar een hapje... 't is ondertussen na half elf... perfect op tijd om op zijn Madrileens te gaan dineren!

We slaan buiten rechtsaf, recht de hoerenbuurt in en dwalen een half uurtje rond in de wijk Chueca, passeren een hele verzameling eetgelegenheden, van restaurants tot piepkleine bars... waar het zo goed als overal bomvol volk zit en opteren uiteindelijk voor een zaak die zich annonceert als cidreria  - waarvan ik mij de naam echt niet meer herinner - waar net een troep kwetterende jongeren buiten komt, daar zal dus in elk geval plaats zijn!

IMG_5291.JPG

IMG_5289.JPG

We krijgen een hoekje toegewezen en staan daar wat verbaast de inrichting te bewonderen: géén stoelen of tafels, maar een lange toog met op de grond een berg servetten en andere rommel ervoor, beestenkoppen en oude foto's op tegels... na een dikke minuut komt een nijver obertje een hoek om gevlogen, roept vriendelijk doch kordaat iets in onze richting en kijkt al ongedurig als we niet direct antwoorden... ik bestel gauw een pint en Martine een witte wijn en hij stevent direct terug weg om 20 seconden later de gevraagde drankjes te serveren, hij tracht boven het rumoer uit ons duidelijk te maken dat we 6 euro moeten ophoesten en kwakt nog even later een grote teljoor op onze richel, met een assortiment tapas... een bodem vol patatas bravas, een paar ronde aardappelkroketten en daar bovenop een verzameling broodjes met kaas en "jamon"... allemaal in die 6 euro inbegrepen! Je kan het er zelf niet voor klaarmaken, maar 't is wel een vettige hap!

IMG_5287.JPG

We hadden ondertussen een redelijk hongertje gekregen, dus het bord geraakt vlot op en als ik even later nog een pint bestel, schuift de ober prompt een nieuw bord tapas voor onze neus. Honger gaan we hier dus precies niet hebben, dit lang weekend en dorst ook niet... de pinten zijn fris en lekker en de witte wijn is ook heel goed te doen en komt in serieus grote glazen... geen mooi wijnglas, maar wel een gróót!

Als we iets na half twaalf voldaan buitenkomen, lopen de zaken massaal overal leeg... 't is precies tijd om naar huis te gaan. Eén ding hebben we toch al geleerd: de Madrilenen storten zich in de vooravond massaal op de horeca, maar na een uur of twee drie is het feestje over... die tapa- en andere bars moeten dus precies hun zakencijfer maken op een paar uren tijd... en ze geven er dan nog kilo's gebakken patatten en andere hapjes bij... ze hebben hier vermoedelijk geen "wurgcontracten" met brouwerijen, zoals de meeste cafés bij ons?

Moe - en een beetje dempig - trekken we weer naar het hotel en gaan slapen... morgen moeten we vroeg op want dan gaan we met de hop-on hop-of bus op stap!

 

 

 

       

13:06 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goe genoten ginder achter maat.
Allee bekan 8 u. tijd voor mij om een eerste couche op het plafond hiernaast te gaan leggen, jaja d 'afwerking is begonnen.
Kus daar en kom nog maar es af.

Gepost door: freddy | 07-06-15

De commentaren zijn gesloten.