31-03-15

TERUG NAAR AFZENDER!

Gisteren hebben wij - in een onbewaakt moment - zowaar ons goed hart laten zien. We hebben het hier al wel verteld, maar even ter herinnering: de voorbije dagen kreeg elke burger in Zaventem ongevraagd een papiertje in zijn bus geschoven, met de melding dat er een vereniging werd opgericht om de bevolking te helpen, bij te staan en te leiden en er voor te zorgen dat hun (taal)rechten worden gerespecteerd.

Op het eerste zicht een onbetwistbaar en bijzonder eervol initiatief, ware het niet dat het schrijfsel ééntalig in het Frans was opgesteld en zich dus heel specifiek richt naar de medeburgers die bij ons liever deze vreemde taal bezigen. Wat ze onder mekaar doen, dat zal me worst wezen, elke burger is compleet vrij om te communiceren in welke taal dan ook... maar in Vlaanderen is de bestuurstaal het Nederlands en hebben alle inwoners trouwens dezelfde rechten, welke taal ze thuis ook plegen te babbelen... daar hoeft een burgemeester uit een ander gewest zich echt niet mee te moeien... dankzij de toenmalige laksheid van een aantal traditionele "politiek-correcte" partijen genieten sommige gemeenten weliswaar van faciliteiten, die door dezelfde laksheid grondwettelijk werden gebetonneerd... maar Zaventem hoort daar niet bij, dat ligt in Vlaanderen, punt!

Op het tweede zicht bleek de afzender - zoals eerder uitgelegd - een in Zaventem wonende FDF-politicus, zijn alle bestuursleden FDF'ers en ligt het kantoor van de ASBL héél toevallig in Sint Lambrechts Woluwé, in een gebouw waar verschillende gemeentediensten zijn ondergebracht. Ze zitten dus zowat op de schoot van Mangain en worden door hem gesponsord. De plaatselijke politiekers in Woluwe - Maingain op kop - weten van niks... zeggen ze, maar even googelen leert ons dat diezelfde heren eind 2013 wel duidelijk het initiatief namen om de bewuste vereniging op te richten. zie peripherie-_19-11-13-_site_pol.pdf

Ik citeer een passage uit de tekst:

A l'initiative de son président, Olivier Maingain, et de son conseil d'administration, l'asbl WoluInternational, chargée de soutenir les activités menées dans le cadre des relations extérieures de la commune de Woluwe-Saint-Lambert, soutiendra, notamment financièrement, deux associations actives en périphérie :

L'association « Citoyens de Zaventem » dont le but est d’aider la population de Zaventem ou des communes voisines ne maîtrisant pas suffisamment la langue administrative de la région, - pour ses démarches administratives - de veiller au respect des droits linguistiques de ces populations, - de leur assurer des services sur le plan social et culturel. Le choix de Zaventem provient de sa proximité géographique avec Woluwe-Saint-Lambert et du fait qu'en tant que commune sans facilité, les services aux citoyens ne maîtrisant pas suffisamment le néerlandais, malgré leur nombre important, y sont très limités.  

Ofwel liegen ze daar dat ze zwart zien ofwel hebben ze bij het FDF precies een selectief geheugenprobleem... hopelijk is 't geen begin van Alzheimer, want dan kunnen we in de toekomst nog een paar keer krek hetzelfde "CitoyendeZaventem" kaartje in de bus krijgen... en ééntje vinden we echt al genoeg! 

Wenkbrauw ophalen

En om terug te komen op die kaartjes.

Thuis heb ik geleerd dat je van andermans spullen moet afblijven... zelfs al krijg je per abuus iets toegestopt dat niet van jou is, het past niet om in dergelijk geval te gebaren van krommenhaas, beter en correcter is om de eigenaar op te sporen en hem zijn spullen terug te bezorgen... eerlijk is eerlijk en dat duurt het langst!

Dat hebben we dan de voorbije dagen ook gedaan: we recupereerden kaartjes die per ongeluk in Vlaamse bussen werden gestopt, want gezien de doelgroep duidelijk fransdolle medemensen betrof, had het gros van de Vlaamse bevolking eigenlijk geen recht op dergelijk schrijfsel... om maar te zwijgen van mogelijke toekomstige illegale geldelijke, morele of juridische ondersteuning door Maingain en co.

Het was een eerbare maar echt geen makkelijke opdracht, want een meerderheid van de dorpsgenoten had het bewuste document al prompt bij ontvangst gestoken waar het volgens velen eigenlijk thuishoort: in de kelder bij het oud papier...

de enkele honderden exemplaren die we konden redden, wilden we echter graag teruggeven aan de bereikbare eigenaars, namelijk UF-dames die in de gemeenteraad zetelen en tegelijk bestuurslid zijn van de ASBL Citoyens de Zaventem.

Nu vind ik het persoonlijk wat ongemakkelijk, om zomaar bij een vreemde dame aan te gaan bellen... zo goed ken ik ze nu ook weer niet, die "francofonen" en 't was ook logistiek niet echt evident, want mijne moto draait nog wat vierkant en de madam heeft de auto nodig omdat de oma in de kliniek ligt... dus beslisten we om de (kleine) papierberg te voet te gaan overhandigen en wanneer kon dat beter zijn dan vlak voor het begin van de gemeenteraad... ze zaten er dan toch allebei samen en er stonden maar een punt of tien op de agenda...

we beloofden onszelf de boel niet te storen en beleefd te blijven en uiteindelijk hebben we - uit respect - even gewacht tot een nieuw UF-lid was ingezworen, kwestie van die mens zijn "moment de gloire" niet te neig te verdisterweren... maar nadien kregen ze hun bezit braaf terug... en er nog een korte positieve boodschap en enkele goedbedoelde raadgevingen bovenop.

IMG_0542.JPG

IMG_0544.JPG

IMG_0563.JPG

En denkt ge nu dat die blij waren? Noop, nee hoor, juist niks! Doe dan al maar eens iets voor een medemens!

P3301269.JPG

Ze waren in tegendeel direct opgesmeten en wilden precies hun eigen folderkes niet meer terughebben... akkoord, die waren wat verfrommeld van in de zak te zitten, maar eigenlijk nog perfect leesbaar.

P3301270.JPG

Sjonge... kwaad worden, schelden roepen en tieren... ons verwijten dat ze geen vuilbak waren... dat was ons deel... volgens mij hebben ze het allemaal weeral niet echt goed gesnapt.

Hoog tijd dus dat die madammen zich integreren en deftig Nederlands leren, het zal voor iedereen handiger zijn! In afwachting blijven we waakzaam en zullen niet nalaten hen te helpen met hun inburgering.

Maar de weg naar communautaire vrede is nog lang en bochtig... denk ik!   

We zijn ondertussen wel in de gazet én bij Ring TV geraakt... en dat is toch weeral fijn... zodat ook de geïnteresseerde medemensen die niet naar de gemeenteraad komen, nu op stroom zijn!

?utm_campaign=regio-r-link&utm_medium=social&utm_...

 

tak-bezorgt-folders-%E2%80%98citoyens-de-zaventem%E2%80%9...

 

 

 

 

  

 

 

13:17 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.