09-01-15

Wadi El Gemal National Park

Zaterdag 26 december: halfweg!

Nog een hele week te gaan, de vooruitzichten zijn dus zonnig... op alle gebied en de vooruitgang van mijn achteruitgang is zienderogen aan het "amelioreren"... en mijn Brussels precies ook...

't Is alweer een wijl geleden dat we de tijdsgrens overschreden, ik durf mij ondertussen met een gerust gemoed verder dan een boogscheut te verwijderen van een sanitaire installatie...  en dus wandelen we vandaag nog eens tot aan het andere hotel... vlak achter het complex begint een officieel natuurgebied en daar staat - volgens Google Earth - een bezoekerscentrum... en dát wil ik nu wel eens gaan bezichtigen!

Het is plots wat overtrokken als we vertrekken, met een stevig briesje... maar wolken houden het nooit lang vol... op een kwartier tijd kunnen ze helemaal verdwenen zijn en achter ons klaart de lucht vanuit het noorden inderdaad helemaal uit!

IMG_4441.JPG

We bestuderen onderweg de aanplant van nieuwe Mangroves en besluiten dat er sinds verleden jaar niet veel veranderde... de plantjes zien er nog altijd even troosteloos uit in een brakke plas water... enkel de rommel tussen het groen is precies toegenomen?

IMG_4439.JPG

IMG_4440.JPG

Natuurbehoud... tja... ik weet niet of ze er in het Arabisch wel een woord voor hebben en als dat al het geval mocht zijn, wordt het niet echt veel gebruikt, peins ik.

IMG_4443.JPG

Terwijl de madam een plaatsje zoekt op het strand, stap ik met forse tred alleen verder tot voorbij de duikers... ik wil en zal dat bezoekerscentrum gaan bezoeken en dat moet lukken: het ligt - volgens de kaart van Google Earth - maar 600 meter voorbij de uitgang van het duikcenter!

IMG_4444.JPG

De "security guard" ligt te dutten in zijn kotje als ik er passeer, ik zeg voor alle zekerheid "hello", wanneer ik naast de bareel de straat op stap, kwestie dat hij seffens beseft dat ik van hier binnen ben gekomen... de bedoeling van zo een slagboom en bewaker ontgaat me een beetje... als ze hier ooit westerse toeristen willen aanvallen en uitmoorden, gaat die slome kerel in zijn kot geen echte belemmering vormen... bedenk ik mij, terwijl ik vrolijk en onbekommerd vriendelijk naar hem knik en wuif en dan resoluut het natuurpark in wandel.

Het klonk op dat ogenblik vergezocht om te bedenken dat toeristen in deze uithoek doel van terroristische aanslagen zouden kunnen wezen... maar niemand hield het ooit voor mogelijk dat fundamentalistische gekken een hele redactie in Parijs zouden afknallen... OK, ze waren allemaal nijdig en opgesmeten, omdat hun profeet in cartoons werd opgevoerd en ze dreigden regelmatig met acties en smeten al eens een molotovcoctail... maar die mannen zijn dikwijls opgesmeten en staan voor een niks en een niet op straat te protesteren... onze politiek correcte bestierders verzekerden de massa bij elk "incidentje" dat de multiculturele samenleving een rijkdom en zegening was voor het volk en dat we allen samen moesten werken aan het vreedzame samenleven met malkander en dies meer en dat het allemaal zo geen vaart zou lopen, want dat het een bijzonder kleine minderheid fanatici was die echt agressief deden en zich niet wilden aanpassen aan de westerse normen en waarden, maar dat de overgrote meerderheid van de islamieten eigenlijk geen ambras wil...  tja... de overgrote meerderheid van de Duitsers waren in de jaren 20 ook geen massamoordenaar, maar ze zwegen (bijna) allemaal toen het fout liep en lieten de fanatici de macht overnemen... 'k heb in de krant een paar BV's van moslim-strekking vandaag zien staan met protestbordjes... maar de overgrote meerderheid van die mannen zwijgt... ik wacht op de eerste grote betoging in bijvoorbeeld Molenbeek of Borgerhout tegen deze dodelijke en fundamentalisme uitwassen van hun godsdienst... maar 'k heb er nog niks van gehoord!

Kom me trouwens niet vertellen dat geweld géén deel uitmaakt van hun godsdienst... die mannen zijn wel gewelddadig als het erop aankomt om hun "zaak" te verdedigen en ze hebben een heel kort lontje en lange tenen! 't kan zijn dat het telkens "extremisten" zijn, maar dan zitten er verhoudingsgewijs precies toch meer van dat soort tussen, dan bij andere geloofsbelijdenissen!

Enkel in Egypte al - onze vakantiestek bij uitstek in de winter - waren ze de voorbije jaren wreed goed bezig! Een jaar voor onze cruise op de Nijl en bezoek aan de Vallei der Koningen, werden er koudweg 58 Duitsers afgeknald op de vlakte voor de tempel van Hatsjepsoet, de Hilton in Taba werd door een bomauto vernield in 2004, een seizoen voor wij er in de Radisson SAS verbleven en in april 2006 vielen er 18 doden en een hoop gewonden in Dahab... op krek dezelfde plaats waar wij een tijdje tevoren nog een terrasje hadden gedaan met de zoon en de bomma... en een jaar eerder, even nadat we op congé in Nabq waren, werden een serie aanslagen gepleegd in Sharm-el-Sheikh waarbij een 80-tal mensen omkwamen... allemaal in naam van Allah! 

We voelden ons nu deze winter twee weken lang veilig en welkom... maar geen mens kan mij 100% verzekeren dat er in de streek ten zuiden van Marsa Alam alleen "gematigde" moslims huizen... er moet maar één zot met een AK47 tussen zitten newaar.

Misschien zijn wij naïef... én hebben we tot nu toe veel geluk gehad? 

Op dat moment ben ik mij gelukkig nog niet bewust van het komende Parijse drama en kuier ongegeneerd voorbij de ingang van Wadi El Gemal.

IMG_4461.JPG

Het rare stukje ruïne boven op het heuveltje aan de overkant van de weg laat ik rechts liggen, daar ben ik vorige jaren al eens gaan kijken en er is volstrekt niks te zien!

IMG_4445.JPG

In de verte zie ik het dak van het bezoekerscentrum liggen, steek de weg over en stap in het zand naast de asfalt verder... ze hebben hier de neiging hard te rijden en nemen het niet zo nauw met witte lijnen, zeker niet in bochten en aan de sporen in het stof te zien, rijden ze al eens de bermen in ook... er is gelukkig op een zaterdagochtend weinig verkeer... ik kom één pick-up tegen en 500 meter verder sla ik van de weg af, de woestijn in en trap prompt op een droge tak van één of andere doornstruik! Eén van de stekels schiet dwars door mijn sloefzool en blijft hangen. Ik word net niet zelf geprikt door het ding maar sta op één voet 5 minuten te wiebelen en prutsen, zoek een andere gewone tak als hulpmiddel en krijg de lange doorn er pas na veel moeite uit... Teensletsen blijken géén ideaal schoeisel om Egyptische natuurparken te bezoeken, veiligheidsschoenen met dikke zolen lijken me voor dit soort expedities meer aangewezen, maar die heb ik niet bij... ik klim dus behoedzaam het wegje op en zie goed waar ik mijn voeten zet en bereik zonder verdere stekels of ander ongemak de top.   

IMG_4459.JPG

IMG_4458.JPG

IMG_4457.JPG

IMG_4456.JPG

Na het klimmetje sta ik zweterig uit te puffen boven op de stoffige heuvel, check voet en schoenzolen, merk dat alles in orde is en bewonder dan het uitzicht... maar dat is eigenlijk ook het enige dat er te bewonderen valt, want het bezoekersgebouw zelf, dat valt dik tegen!

Het bouwsel ziet er robuust uit, maar niet erg uitnodigend... en dat is blijkbaar ook niet (meer) de bedoeling... het staat leeg en zo te zien al een hele tijd!

IMG_4455.JPG

IMG_4454.JPG

IMG_4453.JPG

in een (ver?) verleden kon je er iets te drinken krijgen aan een toog en je boterhammen opeten aan tafels en vermoedelijk ook een aantal dingen bekijken en informatie verkrijgen en zo...

IMG_4452.JPG

IMG_4450.JPG

IMG_4451.JPG

In het zaaltje binnen kan je momenteel nog enkel een lege kader aan de muur bewonderen en verder ligt er - uitgezonderd twee lege petflessen en een plank - alleen stof!

' t Is een wat naargeestig oord en ik dwaal het complex door en stuit aan de andere kant, dat blijkbaar de voorzijde is, op een soort informatiebord.

IMG_4448.JPG

Het gebouw werd zes jaar geleden opgericht met de steun van het "Amerikaanse Volk" door middel van USAID "United States Agency for International Development".

'k Weet niet hoe lang het effectief in bedrijf is geweest, maar vrees dat het door een of andere duistere oorzaak een zeer kort leven beschoren was... de Amerikanen die plots niet goed meer in de markt lagen of zo?

IMG_4447.JPG

Ik neem nog een kijkje buiten op het terras voor de deur, waar een stenen muurtje ervoor zorgt dat de rondvliegende rommel niet zomaar ongehinderd de woestijn in kan waaien... hoewel... 't is zwaar ontgoochelend te merken dat er eigenlijk zo goed als geen verschil is tussen de woestijn buiten en die binnen het nationale park. Er ligt overal even veel brol... vooral plastiek flessen en zakjes zie je massaal rondvliegen en rollen, zodra de wind opsteekt... en die kan hier flink waaien!

IMG_4460.JPG

Op de terugweg passeer ik een verkeersbord met opschrift en heb geen idee wat het wil zeggen, "gevaarlijke bocht" of zo... "verboden te storten" zal het in elk geval niet zijn!

IMG_4462.JPG

De twee boten liggen nog steeds op hun zij te zonnen aan het strand op de grens van het natuurpark... verleden jaar lagen die er ook al en ze gaan er nog lang liggen denk ik.. van mij mag het... ze liggen niet in mijn weg

en even verder trek ik nog een kiekje van een rijtje parasols... 'k weet niet goed waarom , maar op dat moment leek me dat een leuk initiatief...

IMG_4463.JPG

IMG_4464.JPG

na een dik half uur sta ik weer bij Martine en doe verslag van mijn verkenningstocht... ze heeft niet veel gemist besluit ze en met die opbeurende gedacht stappen we weer de tijdsgrens over... op naar Hotel Gorgonia, zijn Sandy Bar en zijn aperitief... na al dat gestap door zand en stof gaat een gin tonic er vlot ingaan, mijn gedacht!    

In onze kamer, veel later op de middag, neem ik een paar fotootjes terwijl we ons klaarmaken.

IMG_4467.JPG

IMG_4468.JPG

En dan doen we ons zaterdagse goed aan, want die avond is het na het diner "bal populair" op het terras van de Garden Bar... de temperatuur is zalig, de muziek goed, het gezelschap gezellig, de sfeer opperbest en de brandy is... nu ja... er is ook brandy... laat het ons daar op houden!

IMG_4469.JPG

IMG_4470.JPG

IMG_4471.JPG

 

14:17 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.