04-01-15

Gorgonia Beach - Marsa Alam

Onder het motto "waarom iets veranderen als het goed is" vertrokken we op 20 december van vorig jaar voor de derde kerstvakantie op rij naar Hotel Gorgonia Beach aan de Rode Zee... eigenlijk wilden we eerlijk gezegd eerst wel iets anders proberen... eens Kerst en Nieuwjaar gaan vieren in een Riu-hotel op Boa Vista, om maar iets te zeggen, maar alle vluchten naar Cabo Verde zaten bomvol in die periode (de crisis slaat ongemeen hard toe, denk ik) en als we dan toch terug naar het ook zo goed als "zonzekere" Egypte wilden, konden we evengoed weer naar hetzelfde als de twee jaar voordien: 't is wat afgelegen maar tof, proper kamers, goed eten en drinken, een puike en vriendelijke service en een mooi strand met huisrif vlak voor de deur... én nog iets goedkoper dan de vorige keer, (met dank aan de zotten van IS en/of onlusten in Cairo en de Sinaï?)... in elk geval... meer moest dat niet zijn!

Wij dus weg... maar eerst was er nog wel toneel! 

IMG_4313.JPG

IMG_4310.JPG

IMG_4311.JPG

IMG_4314.JPG

IMG_4316.JPG

IMG_4318.JPG

IMG_4322.JPG

IMG_4324.JPG

IMG_4327.JPG

IMG_4328.JPG

IMG_4332.JPG

IMG_4342.JPG

Na afloop van mijn première van de Poetspoezen, bij de Toneelvrienden in Evere, gieten we in de bar van de Aula Toots nadien dus rap een laatste Duvel naar binnen en haasten ons dan spoorslags naar huis om valies en handbagage te checken, doen rap een dutje en staan tegen half vijf klaar met bagage te wachten op de taxi...

de rit naar en de check-in op het vliegveld gaan bijzonder vlot en de vlucht is tot mijn niet geringe verbazing op tijd weg... en het gaat onderweg zo vlot vooruit (wind mee?) dat we zelfs iets te rap daar zijn, want boven Port Ghalib - waar de luchthaven van Marsa Alam ligt - is er zo veel inkomende "traffic", dat we een eindje moeten ronddraaien...

Sharm el Sheikh en Taba zijn momenteel dicht - wegens ambrasmakende islamisten en terroristische aanslagen in die buurt en zo - dus alle zonnekloppers en duikers en ander volk dat naar de Rode Zee wil in de winter, wel die moeten allemaal het land binnen via Hurghada of Marsa Alam en de luchthaven van dat laatste dorp is er duidelijk niet op voorzien om meer dan één of twee vliegtuigen tegelijk af te handelen... de tarmac staat bomvol als we landen... en binnen is het een complete heksenketel!

IMG_4348.JPG

IMG_4349.JPG

Er zijn net voor ons vier Duitsers van o.a. Air Berlin en een paar Italiaanse vluchten geland en de hele aankomsthal staat afgeladen vol... rijen dik staan al die Duitsers te duwen en te zweten met stapels handbagage en veel te dikke frakken... en bij de Italianen jengelen de doodvermoeide kinderen en hun stilaan ambetante ouders zich daar dan nog bovenuit.

Wij staren aan de deur eerst een minuutje verbouwereerd naar dat spektakel maar krijgen opdracht om ons te melden aan de stand van Neckermann-België, en die staat helemaal vooraan in de hal, vlak naast de pascontrole!

We wringen ons dus vrolijk langs de zijkant doorheen de dichte drommen wachtenden, ik mompel al vorderend "entschuldigung" en "scuzi" en wijs bij pogingen tot verzet onschuldig en met lichtjes gepijnigde blik naar voren alsof ik het ook niet prettig vind en er ook niks aan kan verhelpen... hetgeen eigenlijk bij nader inzien nog waar is ook... dat laatste toch.

Knipogen

Terwijl ik mij aldus met de handbagage als stormram, een weg baan, met Martine in mijn kielzog geraak ik zonder noemenswaardige strubbelingen tot bij de Neckermann-kerel die onze Visa uitdeelt en die onze ID-kaart grondig vergelijkt met een lijst, onze namen na enig speurwerk vindt en de foto aan de visumkaart niet. We vullen fluks de "entry"-kaart in en schuiven dan direct mee door naar de grenscontrole vijf meter verder naar links... ik schat dat we door dat manoeuver zo ongeveer minstens 300 man voorsteken, maar we trekken ons de priemende blikken in de nek niet echt aan en staan na nog enkele stempels en twee andere controles op precies 17 minuten buiten... mét de valiezen... gezien de situatie binnen is dát een waar huzarenstuk...

IMG_4354.JPG

De wachtende vertegenwoordiger streept de namen aan en wuift ons door naar bus 126... we weten de weg naar de parking... 't is vlak voor de deur en de outdoor cafetaria is een rommelig terras met geen echte toog of bediening, enkel een automaat die alleen lokale munten aanvaard en wie heeft dat al op zak als hij net toekomt... en het publieke toilet... daar wil je als toerist echt niet naartoe... echt niet... geloof me vrij... ik vraag me dus elk jaar af wat die wegwijzer daar staat te doen, maar 't geeft wel direct "couleur locale"     IMG_4355.JPG

 

 

Vorig jaren wachtten hier meestal een bus of vier/vijf en enkele minibusjes... maar dit jaar staat de parking afgeladen vol!

IMG_4356.JPG

IMG_4350.JPG

IMG_4351.JPG

Zelfs de politie is duidelijk zichtbaar aanwezig met enkele pick-ups... en militairen staan hier en daar te kijken... ik voel me direct veilig... denk ik toch...

 

Na enig speurwerk ontdekken we bus 126 van Blue Sky...

IMG_4352.JPG

We zijn bij de eersten van onze groep die buiten zijn geraakt en de chauffeur staat te popelen om bagage in te laden... hij zwiert onze koffers in zijn vooronder en klampt me dan direct aan om geld te wisselen... "change for 10 euro?"

Ik heb toevallig een briefje van tien op zak en krijg een in aluminiumfolie gerold hoopje munten in de plaats... "You check!" straalt hij al ja knikkend en moffelt mijn - nu zijn - briefje handig weg... ik rol het worstje open en tel de munten om te constateren dat er maar negen euro en half kleingeld in zit... ik bekijk hem vragend, maar hij knikt voldaan "OK"... ofwel kan de mens niet tellen ofwel ben ik hier voor een halve euro in de zak gezet... en met de glimlach... we zijn nog geen vijf minuten buiten... dat belooft!

Ik besluit om die halve euro straks af te trekken van de fooi die we normaal geven... juist is juist... en daarbij... 't is crisis voor alleman!

Onschuldig    

Ieder voordeel heb zijn nadeel: als je de eerste buiten bent moet je daar ook wel het langst wachten... maar we staan liever in het zonnetje rustig te kijken (25 graden, beetje wind en stralend blauwe hemel) dan in een overvolle aankomsthal vol Duitsers... na een dik half uur is de laatste van onze bus ook door de menigte gesparteld en vertrekken we voor een rit van een dikke 100 km naar het zuiden... met tussenstops in de Hilton Nubian Resort... aan zowat de enige rotonde die de streek rijk is

IMG_4358.JPG

IMG_4359.JPG

 

en even verder zetten we nog een hoop volk af in de Sentido Kahramana Park...

We blijven uiteindelijk met twee koppels over voor onze Gorgonia... 't gaat dus niet druk zijn aan de balie!

Het is half vier als we toekomen... eigenlijk half vijf Egyptische tijd en half zes Gorgonia tijd... de klok loopt hier een uur voor op de rest van Egypte... dat geeft een uur meer zon in de namiddag!

We krijgen een bandje om... een zilver in de plaats van een blauw: als vaste klant krijg je andere kleurtjes afhankelijk van het aantal congés dat je hier doorbracht... vanaf drie is 't zilver, vanaf vijf goud en vanaf tien beurten doen ze je een zwart bandje om...

IMG_4473.JPG

IMG_4430.JPG

 

't is ondertussen dus hoogste tijd om aan een aperitief te beginnen en terwijl onze valiezen naar kamer 1078 worden gebracht (in dezelfde blok als verleden winter, maar twee kamers verder) trekken we naar de poolbar om proefondervindelijk vast te stellen of de gin-tonic-with-ice nog steeds hetzelfde smaakt in die plastieken pottekes... en ja hoor... 't is net of we nooit zijn weg geweest... de drank smaakt hetzelfde de bar en het zwembad komen direct bekend voor... kortom de sfeer en het weer zijn goed! de vakantie kan beginnen!

IMG_4466.JPG

't is bijna donker als we naar de kamer trekken om uit te pakken... krek dezelfde als verleden jaar, maar twee deuren verder... en tegenwoordig hebben ze zelfs BVN op TV... we kunnen dus naar de Hollandse versie van de Slimste Mens kijken... en naar Blokken en Thuis... alsof we dáár zaten op te wachten!

     

18:09 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.