22-08-14

We namen deze zomer eens een dakloze mee op congé!

De voorbij jaren huurden we een zwerfwagen om rond te hossen in Frankrijk en belendende percelen, maar dit jaar wou Martinneke eens wat anders, geen gerij van de ene kamperparking naar de andere, maar lekker relax aan een zwembadje liggen en tussendoor eens een klein uitstapje... en gezien we sinds enkele jaren de trotse bezitter zijn van een dakloze Peugeot - toch als het goed weer is - besloten we om een paar chambre d'hotes te boeken in respectievelijk de streek van de Ardèche en die van de Ventoux en naar daar te karren met het dak open... indien enigszins mogelijk!

Het concept van zo een Peugeot 308 CC is eigenlijk wreed simpel: liefst bij zonnig en droog weer zorg je dat het rolgordijntje in de koffer correct is vastgeklikt, je duwt binnen op een knopje en het plooidak verdwijnt fluks in de koffer... de enige ambetantigheid is wel dat er in die koffer dan niet echt veel plaats overblijft voor bagage... één valies en een paar kleinere reiszakjes en dan heb je het wel gehad. je kan natuurlijk op andere plaatsen rommel stouwen maar uit veiligheidsoverwegingen besluiten we vooraf om geen spullen zichtbaar op de achterbank te laten liggen.

Maar gezien Peugeot opteert om zijn cabrio-modellen aan de nietsvermoedende klanten te slijten zonder reservewiel, is er nog een boel ruimte onder de "normale" koffervloer. Je haalt alle voorgevormde isomo rommel uit het gat waar dat reservewiel bij normale auto's zit en dan kan je die put vrolijk opvullen met allerhande spulletjes. Wel goed opletten dat de ruimte werkelijk vol zit, want anders loop je het risico dat de bodemplank (die eigenlijk in wezen uit een vermomd soort kartonnen plaat bestaat) kapot gaat door het gewicht van die valies in de koffer zelf.

Er gaan dus uitgebreide metingen en grondig empirisch onderzoek aan vooraf en onze dakloze wordt de dagen voordien grondig gepoetst en in de was gezet en na veel passen en meten en afwegen welke tas best waar wordt gefoefeld geraken we er uit... en alles er in... zodat hij op zaterdag 26 juli propvol zit en helemaal klaar om naar het zuiden te vertrekken...

BnB 2014 001.JPG

De sfeer is goed, het humeur opperbest, de planten goed gegoten, de buren verwittigd, de diepvries afgekoppeld en de frigo zo goed als leeg en we hebben alles bij dat we bij willen hebben én er zit nog zeker mazout genoeg in om tot in Luxemburg te geraken. Het enige minpuntje is het weer: het is weliswaar nog net geen acht uur, maar voor een zomerse zaterdag kan dat beter... 't is fris en redelijk bewolkt en gezien we de eerste uren autosnelweg voor de boeg hebben, vindt de madam het toch meer opportuun om met het dak dicht te vertrekken.

BnB 2014 002.JPG

Na anderhalf uur houden we een plaspauze... ergens op een snelwegparking in de Walen en iets na tienen staan we aan de "Aire de Berchem" in Luxemburg, waar ik de tank boordevol doe en Martine een paar inkopen doet... de smoor en de diesel zijn tegenwoordig niet meer zó veel goedkoper dan bij ons, maar alle beetjes helpen en 't is geen meter omweg, dus waarom niet newaar!

BnB 2014 003.JPG

Ik ontdek al direct een voordeel tegenover de vorige jaren met die kampeerauto... ik kan weer op een gewone plaats parkeren... tevoren was het soms sukkelen om dat 7 meter lange ding kwijt te geraken op drukke plaatsen... nu ja, je kan je ook gewoon in dubbele file zetten natuurlijk... één of andere farse pipo van een Duitser slaagt er in om zijn cabriooke - met een zweefvliegtuigske in de aanhangwagen - wat dubbel te parkeren en gelijk vlot een viertal auto's te blokkeren... hij stapt doodgemoederd de winkel in, maar is terug voor er ambras van kan komen.      

BnB 2014 004.JPG

Wij monsteren met arendsogen de hemel en zien dat het opklaart, maar 't is zeker tot een eind voorbij Nancy nog snelweg, we zullen wachten tot we op de "national" zitten om open te bollen.

BnB 2014 006.JPG

Dat bollen valt trouwens heel goed mee: de weg ligt er zo goed als verlaten bij... wij zoeven zeer zuinig in zesde probleemloos langs Thionville, Metz, Pont-à-Mousson, Nancy en Epinal want hebben de weg meestal zo goed als voor ons alleen. 't Is volgens de media - en die kunnen het weten - vandaag een zwarte zaterdag en op de Autoroute du Soleil staat naar het schijnt een paar honderd kilometer file, maar last hebben wij er niet echt van!

Stoer

We schieten zo goed op dat we seffens nog te vroeg gaan aankomen in onze B&B van vandaag, 'k heb voor de heen en terugreis een nacht geboekt in La Renouée in Maynal... ergens in de Jura... we hebben dus alle tijd om een paar pitstops in te lassen.

De eerste poging plegen we in Colombier, een gat ergens langs de N57 tussen Luxeuil-les-Bains en Vesoul. Langs de grote baan staat publiciteit voor een kasteel met bar en antiekwinkel... ik sla de Nationale af, zoek mijn weg door het dorp en sta even later voor een kasteel... met hermetisch gesloten poort. Het etablissement blijkt maar open vanaf een uur of vijf... en dan nog niet alle dagen. Dat hadden ze er op die plaat kunnen bij vermelden ook, denk ik dan en rij hoe langer hoe dorstiger terug naar die N57.       

BnB 2014 007.JPG

Een slordige 25 kilometer verder hebben we wel prijs: een baancafé, meer restaurant voor routiers eigenlijk - blijkt wel operationeel... ik beperk mij tot een Perrier... 'k moet nog 120 km rijden!

BnB 2014 009.JPG

De zon schijnt lekker en het wordt dus warm - mag ook wel eind juli om twee uur in de namiddag - dus gaat het dak de koffer in!

We geraken redelijk makkelijk langs Besançon voor ons doen. Steden passeren, het lukt soms namelijk al wel eens minder goed, want ons Sonja - mijn onvolprezen GPS - durft mij regelmatig langs de meest onnozele en ronduit onbenullige straatje te guideren, onder het mom van de "kortste" of zelfs "meest economische" route.

Met de camper vreesden we dan terecht dat we gingen vastzitten of tegen één of ander balkon knallen, maar onze Peugeot kan moeiteloos de kortste draaien, de hoogste verkeersdrempels en smalste straatjes aan!

Om half vier zitten we tegen Poligny, 't is nog 30 km en we mogen pas tegen vijven binnen... peins ik toch... we stoppen nog eens en doen een terrasje waar Martine een glaasje witte wijn en ik de tweede Perrier van de dag bestel... 'k zal straks een fles wijn tot mij nemen... in Maynal!

BnB 2014 010.JPG

Als we weer vertrekken - met het dak nog altijd open - kleurt de lucht in de verte donkergrijs... we zien de bui hangen... letterlijk... en tegen dat we weer op de grote baan zitten, vallen de eerste druppels... ik bedenk... als het doortrekt kunnen we misschien blijven open rijden... die paar drupjes kan geen kwaad... maar net als ik voorbij een rotonde weer op de autoweg kom, rijden we een echte stortbui in... ik zwier me de berm in met de vier "pinkers" op en tegen dat het dak dicht geraakt, is de achterbank al goed nat... en wij ook.

In het vervolg dienen we duidelijk iets meer en beter te anticiperen op mogelijke weersveranderingen... anders gaan we ons have en goed deze zomer precies niet droog houden!

Het onweert fors en giet water en ik zie de eerste kilometers met moeite waar ik rij, maar tegen dat we in Maynal de weg afdraaien, klaart het uit en als we de parking van La Renouée oprijden, tracht het zonnetje er alweer door te komen.

BnB 2014 016.JPG

La Renouée - http://larenouee.com - is een chambre d'hôtes in een mooie oude hoeve, die helemaal verbouwd werd tot een complex met 4 kamers en een aparte gîte, in een schitterende uitgestrekte tuin met zwembad!

BnB 2014 017.JPG

BnB 2014 018.JPG

Wij hebben chambre "Citadine" en pakken ons klein kabaske-voor-onderweg uit: vooruitziend en georganiseerd als we zijn ( nu ja, ik niet zo direct, maar Martinneke wel!), hebben we een speciale tas mee, enkel voor deze nacht, dan hoef ik de hele rommel niet uit de koffer te sleuren.

BnB 2014 011.JPG

BnB 2014 013.JPG

BnB 2014 014.JPG

BnB 2014 015.JPG

We zijn op 10 minuten geïnstalleerd en voor de vier kamers ligt een gezellige salon, maar 't is ondertussen terug volle zon buiten, dus willen we Maynal wel eens verkennen en daar misschien al ergens een aperitiefje nemen!

Het diner is voorzien om half acht, dus we trekken met fikse stap het dorp in... om na nog geen kwartier tot de vaststelling te komen dat er weinig of niks te beleven is.

BnB 2014 019.JPG

Er staat boven op de heuvel een kerk en van daaruit is het uitzicht op Bourgondië best aangenaam, maar dat is 't!

BnB 2014 020.JPG

Er is geen winkel, geen café of restaurant, er is eigenlijk op het eerste zicht niks in Maynal, behalve een fontein en een oude "lavoir"... maar geen kans om wat dan ook te aperitieven... een half uur later staan we weer aan het zwembad, Martine neemt haar boek en zet zich in de tuin en ik neem één van de grote badhanddoeken van het rekje (puike service, dat moet gezegd) en doe een plonske!

BnB 2014 022.JPG

BnB 2014 021.JPG

We zijn met nog een paar koppels, waaronder een stel Hollanders, maar die blijven geen van allen eten... vanavond hebben we dus een dineetje met twee... en dat zal volgens de chef worden opgediend op het tuinterras onder de bomen. Als ik uitgezwommen  - vooral geploeterd en geworsteld met een piepschuim soort slang - en weer aangekleed ben, verhuizen we dus alvast naar dat stuk van de tuin en bestellen de fles wijn waar ik vandaag al een paar Perriers lang naar uitkeek en ga eerst en vooral de tomaten en ander groensel bewonderen!

BnB 2014 024.JPG

BnB 2014 023.JPG

BnB 2014 026.JPG

De baas des huizes is dus ook de kok en staat er vandaag alleen voor: zijn madam gaat naar een wijnfeestje in het dorp... er valt hier dus toch blijkbaar soms iets te beleven... maar monsieur Rene gaat ons soigneren!

Het klopt redelijk... dat soigneren!

BnB 2014 027.JPG

BnB 2014 028.JPG

vooraf een bord groentjes - voor een deel uit de eigen tuin - met een bijzonder lekkere versgemaakte dressing, dan magret de canette met gratin dauphinois, vervolgens een schotel kaas - a volonté - en daarna nog een sorbet met peren en iets anders dat ik vergeten ben.

BnB 2014 029.JPG

BnB 2014 030.JPG

Allemaal voor 20€ per persoon... en de fles heel goeie wijn van een plaatselijke wijnboer kost 12€

't Is dat het 635 km ver is, want een mens zou hier anders meer komen eten!

BnB 2014 031.JPG

Ik trek nog een laatste fotootje en binnen blijven we nog wat naar fort Boyard kijken op één of andere franse zender... en gaan dan - naar mijn normen - vroeg slapen... morgen nog 350 km en dan zijn we op onze eerste bestemming: B&B Masvanus.

Als het weer maar wat mee wil, want ik ben zinnens dat dak niet meer dicht te doen!         

         

 

16:42 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.