18-08-14

Rome: musea, pizza, pasta... en colomba - dag 6 in Domus Sessoriana: zondag

De Romeinse goden Mercurius en Diana - en vermoedelijk nog een aantal meer - zijn mij op deze zondagse ochtend duidelijk zeer welgezind: als ik mijn ogen open en de camera alvast vast grabbel en de zolderkamer rond spied, ontwaar ik toch wel opnieuw mijn koppel duiven zeker... er zit er eentje op de kast rond te kijken en de andere trippelt parmantig over de vloer voor het bed... ik zet mij voorzichtig recht en trek op goed vallend uit een paar foto's.

ROME 584.JPG

ROME 585.JPG

Maar wil graag ook bewegende beelden en terwijl ik tracht het zaakje deftig te kadreren, schrikken ze op van de beweging en fladderen allebei naar buiten, terwijl ik een dappere poging tot filmen waag... 'k ben niet zeker of ze er op gaan staan en blijf stilletjes op de loer zitten... en ja hoor... 't moet zijn dat ze hier graag zijn, want een paar minuten later heb ik weer prijs... en film nog eens het gefladder door de kamer.

'k Heb de beide bezoekjes gemonteerd, kwestie dat deze heuglijke matinale ontmoeting "Youtubegewijs" voor het nageslacht bewaard blijft!


Terwijl ik, zeer tevreden over mezelf, de beelden check, komen mijn twee vogelvrienden alweer op de vensterbank zitten roekoeën... maar 't is welletjes geweest, ik jaag ze weg doe het raam dicht en maak dan Martinneke wakker.

ROME 586.JPG

Na het weeral copieuze ontbijt pakken we in, zetten het raampje wijd open en deponeren dan onze valiezen en de sleutel en kaartjes bij mijn vriend aan de balie, rekenen af en melden dat we de bagage in de late namiddag komen oppikken, vooraleer we de trein naar de luchthaven nemen. Hij is bijzonder gedienstig en vriendelijk, durft het - gelukkig voor hem - niet aan om te informeren of we ook nog iets uit de minibar consumeerden(!) en verzuimt bovendien de fles rode wijn van gisterenavond aan te rekenen. Wij besluiten dat het misschien expres "vergeten" is... als tegemoetkoming voor ons eerdere gezaag over ontbrekende frigo's en zo, we bedanken hem met gepast waardigheid en verzamelen onszelf dan terug aan de tramhalte op de boulevard.ROME 587.JPG

Mijn reisgids vermeldt dat er op zondag een enorme rommel en antiekmarkt is ten zuiden van Trastevere, in een paar lange straten niet ver van de Tiber. Daar willen we wel eens naartoe en we hoeven er maar één keer voor over te stappen.

Ook op zondag rijdt het openbaar vervoer in Rome bijzonder vlot en met grote regelmaat: nog geen 20 minuten later staan we tussen de kraampjes en we waren duidelijk niet alleen van dat gedacht.

ROME 588.JPG

ROME 589.JPG

ROME 591.JPG

Martinneke past hoeden en krijgt een paar oorbellen van mij en ik speur naar autootjes... Vlaamse strips ga ik hier niet vinden mijn gedacht, maar eens schone oude Dinky Toy of Bburago, dat zou leuk zijn!    

ROME 590.JPG

ROME 592.JPG

'k Vind niks naar mijn goesting, de schaarse exemplaren zijn in twijfelachtige staat en bovendien schandalig duur, maar we vinden nog een hoed voor de madam... een mooie en voor géén geld!

ROME 593.JPG

Ik ontdek tussen de rommel wel een aantal oude prenten van ons hotel, uit de tijd dat het enkel kerk en klooster was... maar 'k weet niet of ik dat nu thuis aan mijn muur wil... het blijft dus bij een hoed en oorbellen!

ROME 594.JPG

Volledig voldaan op gebied van hoeden en oorbellen nemen we de bus terug naar het centrum en stappen af aan het Vittoriano. We hebben dat enorme ding nu al dagen zien liggen, maar zijn er nog altijd niet opgekropen, nu is 't dus het moment, want straks vertrekken we naar huis!

Morgen is het feestdag met parades en tribunes en zo en vandaag hebben ze blijkbaar al een koppel kransen gedeponeerd aan het monument, we mogen niet voorbij de ketting, maar opzij wel de trappen op. 

ROME 595.JPG

ROME 596.JPG

ROME 597.JPG

vanop het bordes aan de zijkant heb je al een mooi zicht op de daken en koepels van Rome, maar je kan nog meer omhoog... maar dan moet je de lift nemen en daar staat een volwassen file... eerst aan het loket voor een ticket en daarna aan de lift zelf... en 't gaat echt niet rap vooruit.

Ik besluit dat we hoog genoeg zitten, 'k heb geen zin in de volle zon te staan aanschuiven om van nog een dak hoger "Roma dal cielo" te bewonderen... en Martine ook niet.

ROME 598.JPG

we drinken iets in de bar op dit dak en wandelen dan eens helemaal rond, dan heb je ook wel een redelijk volledig panorama van Rome bekeken!

ROME 599.JPG

ROME 600.JPG

ROME 601.JPG

ROME 605.JPG

ROME 603.JPG

ROME 604.JPG

ROME 602.JPG

Als bonus kunnen we hier een familie meeuwen aan het werk zien, die hebben hier ergens tussen de spots een nest gehad en de jongen zitten momenteel rond te kruipen op de richel en eentje is een verdieping lager geduikeld - uit het zicht van de toeristen - en zit daar onbereikbaar te piepen. Veel ken ik niet van de lichaamstaal van die beesten, maar de ouders zijn er - vermoedelijk terecht - niet helemaal gerust in, peins ik, want één van hen maakt nogal raar van zijn oren!


Meeuwen... 't is eens iets anders dan duiven en gezien we het beest toch niet kunnen helpen, bollen we het af en trekken achter het monument voor de aardigheid eens een kerk binnen... nog maar de eerste vandaag en 't is al bijna één uur... en dat voor een zondag... we zijn zwak bezig voor onze laatste dag!

De "Basilica di Santa Maria in Aracoeli" staat op de ruines van het oude capitool en ligt pal achter het Vittoriano

ROME 606.JPG

ROME 608.JPG

Wat speciaal aan deze kerk is dat de vloer bezaaid ligt met grafstenen en ik heb al op enkele getrapt voor ik het merk... beetje eng en oneerbiedig denk ik eerst, maar blijkbaar is het absoluut geen probleem om er over te lopen!

ROME 607.JPG

ROME 609.JPG

Buiten ligt een heel steile trap, die in 1348 werd aangelegd voor het Heilig jaar 1350, hij had tot in de 19e eeuw de status van heilige trap e naar het schijnt win je met de lotto als je hem 's nachts op de knieën bidden zou beklimmen.. de overlevering zegt wel niet hoeveel je met de lotto wint... 3 juiste cijfers... is ook winnen!

ROME 610.JPG

 

Vannacht zijn we al lang weer in Vlaanderen - hoop ik - dus een beklimming is sowieso uitgesloten.   

ROME 611.JPG

Maar 't is toch wel een lange steile... en terwijl ik hem bestudeer komt een duif neergestreken voor mijn neus... vandaag heb ik iets met gevogelte... en straks gaan we dan nog zelf vliegen ook... als dat maar goed komt!

ROME 612.JPG

ROME 613.JPG

Het plein en de laan voor het Forum Romanum zijn verkeersvrij... leuk om in het midden van de straat te wandelen en voor een laatste keer de opgravingen te bewonderen en zo geraken we ongemerkt weer in de buurt van de Piazza Navona

ROME 614.JPG

ROME 615.JPG

ROME 616.JPG

de zon staat beter dan bij onze vorige wandeling... dus neem ik nog wat foto's van de fonteinen

ROME 617.JPG

ROME 618.JPG

ROME 619.JPG

ROME 620.JPG

ROME 621.JPG

geen "selfie" deze keer, maar eentje van Martine... nu ja, van mij, door Martine!

ROME 622.JPG

't is ondertussen na tweeën, tijd voor een aperitief...

ROME 627.JPG

en weeral zit de buurt vol duiven... duiven en Smartjes... in alle hoeken en kanten kom je die tegen!

ROME 625.JPG

ROME 623.JPG

maar Rome biedt niet enkel grijs gevogelte en dito autootjes... soms kom je ook een wit pareltje tegen uit de jaren 60... 't is eigenlijk een foeilelijke auto...altijd geweest... en deze is dan nog van een Parisien ook, maar toch, het heeft iets zo een Ami!

ROME 628.JPG

we steken te voet de Tiber over... op de kade zijn ze druk bezig geweest met tentjes te zetten... vermoedelijk is hier morgen ook feest, maar dat gaan we allemaal missen...

Wenkbrauw ophalen

ROME 630.JPG

ROME 631.JPG

De bedoeling is om in Trastevere op zoek te gaan naar een restaurantje... we dienen om 7 uur vanavond op het vliegveld te zijn en de transfer vanaf Termini duurt toch wel een dik half uur geloof ik en we moeten eerst nog langs het hotel voor de bagage... straks hebben we dus geen tijd meer om te eten, 't zal seffens iets worden tussen lunch en diner in!   

en rond half vier zitten we dus aan de pasta... gevolgd door een enorme pizza!

ROME 632.JPG

ROME 634.JPG

En voor de eerste keer deze week moet ik passen... is het de verzadiging na 5 dagen Romeinse zware kost en vooral veel pasta en pizza... of de schrik om te vliegen straks... of gewoon omdat ik ongerust begin te worden dat we te laat gaan zijn voor de shuttletrein, maar ik laat bijna een derde van mijn pizza liggen...

ROME 635.JPG

Het zweet breekt me uit als we nadien van bus naar tram hossen, om kwart voor zes aan het hotel arriveren, de valies en tas tot aan de Porta Maggiore slepen, daar de juiste tram zoeken en vinden... na enig geharrewar en heen en weer geren.

Iets voor half zes staan we aan het station Termini, twee tickets uit een automaat halen duurt maar een minuutje, we zijn een paar dagen geleden hier al eens gepasseerd met de bus en hebben toen goed bestudeerd hoe het moet en we duiken zowaar nog net op tijd de trein in, die aan het perron stond te wachten... we hebben er eentje vroeger dan gedacht en zitten wel niet bij mekaar, maar gaan in ieder geval ruim op tijd zijn voor de check-in! 

Terwijl we ons even tevoren het perron op haastten, riep één of andere knul daarnet wel iets naar mij en wees naar de zijkant, maar 'k heb geen idee naar wat... na grondige check van de spullen hebben we alles nog, dus 't is niet dat we iets hebben laten vallen of zo... we installeren ons en even later wordt duidelijk wat hij riep.

ROME 637.JPG

De kaartjesknipster, een zeer plichtbewuste jongedame, is van het soort "gezond-verstand-er-uit-en-kepie-er-op" Ze is trotse bezitter van een soort kadaverdiscipline die je enkel tegenkomt in twijfelachtige dictatoriale bananenrepublieken.... of bij ons bij de ijzeren weg als je net een ACOD-er als controleur hebt of zo.

Onschuldig

Ze komt de kaartjes controleren en bij de eerste klant heeft ze al prijs: een Japanse alleen reizende juffrouw heeft blijkbaar verzuimd om haar ticket op het perron te valideren aan een machine... dat is toch wat ik er van begrijp en dus is ze volgens de kaartknipster bijgevolg in zeer zware overtreding. De boete op dergelijk poging tot fraude beloopt 100 euro! Direct en in cash te vereffenen, alstublieft dankuwel.

De Japanse verstaat duidelijk geen bal van het Anglo-Italiaans gebrabbel van de controleuze, maar kijkt met grote onschuldige ogen rond, diept dan braaf twee briefjes van 50 euro op en dokt. De rest van de coupe heeft deze verwikkelingen met argusogen gevolgd, zowat iedereen begint prompt zijn ticket uitgebreid na te vlooien om tot de constatatie te komen dat er eigenlijk niemand dat verdomde briefje heeft gevalideerd.

Je koopt aan een automaat een ticket en stapt daarmee op de trein, punt! Meer is 't niet, denk je... je passeert trouwens op je route géén automaat, die staat wel ergens opzij op het perron, maar nergens staat in die hal aangegeven dat je ticket niet gebruiksklaar uit de automaat komt... nu ja, 't staat er misschien wel ergens in het Italiaans en klein gedrukt, maar de meesten onder ons hebben dát duidelijk niet gezien.

Ondertussen is de controledame aan de volgende bank begonnen en de eerste toerist die ze nakijkt heeft ook van de rol... 't is echter een Fransman die iets assertiever uit de hoek komt. Hij weigert categoriek om 100 euro boete te betalen en steekt een hele tirade af tegen de knipster... die laat haar niet doen en insisteert en legt opnieuw uit dat het ticket niet in orde is en dat er een boete dient betaald, maar de kerel laat zich niet doen en de discussie loopt hoger en hoger op. Enkele andere toeristen mengen zich nu ook en Martine - die op dezelfde bank een plaatsje heeft gevonden - beaamt ook dat ze van niks wist en net haar ticket heeft gekocht en niet snapt wat er fout aan is... de Fransman legt in het lang en breed uit dat hun systeem op niks een trekt en dat het een schande is en pure afzetterij en en dat ze met haar boete kan doen wat ze wil maar dat hij het vertikt om wat dan ook bij te betalen... het wordt spannender en spannender maar na enkele minuten haalt ze toch bakzeil, steekt haar machientje weg, draait de Fransman de rug toe en komt naar onze bank... wij - ik en drie andere toeristen die eveneens nietsvermoedend het ontwaardingstoestel op het perron zijn voorbijgelopen - wijzen enthousiast naar achteren en zeggen dat we van dezelfde soort zijn en ook van niks wisten en niet gaan betalen... ze monstert ons even zuchtend en stapt dan kregelig weg... op naar andere en hopelijk makkelijker slachtoffers... de rest van de reis ontspint zich in onze coupé een levendige conversatie en over één ding zijn we het allemaal eens, de Italiaanse spoorwegen zijn dieven en hun systeem van tickets trekt op geen knijt!     

Stipt op tijd rijdt de trein Fiumicino binnen en wij stappen ongehinderd af, met ongevalideerde tickets!

ROME 639.JPG

Onze laatste momenten op Italiaanse bodem laten we ons glijden...

en een paar uur later is de - rustige en zowat turbulentieloze - vlucht al geschiedenis en staan we aan de valiezenband in Zaventem te wachten... en te wachten... want de bagage blijkt bijna een uur vertraging te hebben!

ROME 641.JPG

Het is dus half één in de ochtend door, als we buiten komen en daar weeral in de file verzeilen... op dit uur kan je met het openbaar vervoer niet meer weg geraken op Zaventem en ben je dus aangewezen op een taxi... en als er veel volk een taxi moet hebben en er zijn maar weinig taxi's, geeft dat file... nog eens een half uur erbij! 

ROME 642.JPG

ROME 643.JPG

Maar uiteindelijk geraken we toch nog tot in het dorp... tot lichtelijk ongenoegen van de chauffeur, die baalt omdat hij maar een kort ritje kan versieren...

Tja... hun systeem van tickets is in Rome misschien niet echt duidelijk en vol dure valstrikken... maar dáár rijden er 's nachts in elk geval bussen.

Maar we zijn blij dat we terug thuis zijn... 't is iets frisser dan ginder maar dat zal me een zorg wezen, als er maar geen duiven in de kamer zitten! 

 

Nu ik - eindelijk - mijn Rome avonturen heb afgerond, kunnen we één dezer beginnen aan het relaas van onze B&B vakantie in Avéjan en Mollans-sur-Ouvèze.

Fredje zal content zijn!

 

 

   

17:20 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ja maat,dadelijk eten want ik heb honger gekregen van de foto met de 3/4 gegeten pizza zonde en in die streek mag je niet zondigen) .Nu uitkijken naar het verslag van de frankrijkreis.

Gepost door: Freddy | 20-08-14

De commentaren zijn gesloten.