16-08-14

Rome: musea, pizza, pasta... en colomba - dag 5 in Domus Sessoriana: zaterdag

't Zaterdag vandaag, weekend dus! Een normaal mens slaapt dan lekker uit... peins ik... maar iets voor zeven word ik gewekt door een raar geluid... ik trek één oog half open en lig tot mijn opperste verbazing oog in oog met een duif, die koket over het bed paradeert... zodra ik beweeg fladdert ze in paniek op en tegelijk merk ik dat er een tweede boven op de kast zat, die nu ook van het schrikken opvliegt... terwijl ik naar mijn bril en camera grabbel, slagen de beesten er in om weer door het raampje buiten te geraken... 'k ben net te laat om dit te vereeuwigen... dedju... dát had ik echt graag op de foto gehad... ze zitten alle dagen wel op het muurtje vlakbij, maar je krijgt niet alle dagen echt bezoek binnen van die beestjes...

ROME 480.JPG

Zodra ik het cameraatje heb opgeduikeld, check ik buiten het muurtje, maar de "colombas" zijn blijkbaar fors geschrokken van mijn aanwezigheid daarnet en vallen nergens meer te bespeuren... in de plaats zitten er wel twee meeuwen te loeren naar mij... ik bedenk dat ik precies nog liever duiven op bezoek heb dan dat soort gevogelte... als die binnen zouden schijten, dan pas hebben we iets voor...

en dan besef ik dat die duiven misschien ook sporen hebben achtergelaten, maar na grondige check van kleren en meubels blijkt alles proper... enkel boven op de kast ligt er een dretske... maar dát zal me een zorg wezen.

Ik zet het raampje op een kier, hoop dat er niks meer binnen kan, behalve wat frisse lucht en trek de badkamer in... en terwijl ik dan toch de camera vast heb, kan ik evengoed eens een portret nemen van die accommodatie

ROME 479.JPG    ROME 478.JPG

We hebben ondertussen ook een heel simpel systeem uitgedokterd om onze fles water fris te houden... zo een bidet is daar namelijk perfect voor geschikt, je moet alleen het water wat laten lopen tijdens de nacht... ons verbruik zal misschien iets hoger liggen dan op andere kamers, maar daar is niks aan te doen, ze hadden ons maar een frigo moeten geven, zoals aan de rest!

Martine slaapt nog als ik al helemaal klaar sta. Ik ben zinnens om ze aan de receptie op de hoogte te brengen van ons gevederd bezoek en wil gelijk nog eens mijn grieven overbrengen betreffende andere kleine ongemakken.

ROME 481.JPG

De kerk is al open, want 't is seffens de eerste mis van de dag, maar momenteel heb ik daar geen behoefte aan, 'k wil enkel die grapjassen achter de balie hun waarheid eens zeggen.

Spijtig genoeg zit er een nieuwe aan de receptie maar 't is er eentje die duidelijk de cursus heeft gevolgd 'hoe omgaan met moeilijke klanten".

Hij aanhoort aandachtig mijn hele verhaal, toont gepast medeleven en glimlacht zelfs wat guitig bij mijn verhaal over de duiven... en verklaart dan op professionele wijze dat hij er alle begrip heeft voor mijn ongenoegen, dat ik overschot van gelijk heb om te komen klagen maar... dat hij er eigenlijk niet direct veel aan kan doen, want het management is er niet vandaag, maar hij is bijzonder bezorgd en zal er alles aan doen om een oplossing te vinden en zal direct checken of we alvast naar een andere kamer kunnen verhuizen. Ik leg hem uit dat we al dagen geleden zijn komen klagen bij zijn collega maar bot vingen omdat er toen blijkbaar niets abnormaals aan de hand was met die mansarde en dat we nu voor onze laatste nacht géén zin hebben om nog te versassen. Hij vraagt dan wat we dan eigenlijk wel willen en bezweert me direct dat er van enige geldelijke compensatie géén sprake kan zijn. Tja... dan zijn we uitgepraat.

Ik geef nog even mee dat we zwaar teleurgesteld zijn in dit hotel en niet zullen nalaten onze avonturen kamerbreed te verkondigen via eigen blog en reiswebsites en dat het een ware schande is dat er duidelijk twee - of meer categorieën van kamers zijn, maar dat we vermoedelijk wel allemaal dezelfde prijs dienen te betalen en dat ze die kamer 50 beter zouden degraderen tot rommelhok, zoals het kot ernaast op dat gangetje en dat ik absoluut géén reclame ga maken voor dit hotel... integendeel! Hij aanhoort mij en knikt deemoedig van ja, denkt er waarschijnlijk het zijne van en hoopt vermoedelijk hartsgrondig dat die zaag van een toerist het afbolt.

Hetgeen ik uiteindelijk ook doe!  

Ik ga voor de laatste avond en nacht dus klaarblijkelijk nog steeds geen frigo hebben en geen airco of slotvaste deur... dan laten we het water maar weer lopen op onze fles, bedenk ik in stilte... en wie weet morgenochtend zitten er wel terug duiven rond mijn bed...

Ik neem me vast voor om morgen alles gereed te hebben om desgevallend te kunnen foto's trekken... en met die magere troost zeg ik dag tegen de nog steeds heel vriendelijke kerel en trek - in afwachting van het ontbijt - eens naar de andere mooie kant van het hotel... om wat uit te waaien op het dakterras!

ROME 482.JPG

ROME 483.JPG

Bediening geven ze hier niet, maar blijkbaar kan je 's avonds wel een feestje komen bouwen als je zelf je pizza en drank meebrengt, dat ik daar nog niet aan gedacht heb!  

ROME 484.JPG

Rome ligt er weer stralend zonnig bij, vandaag trekken we om te beginnen naar het Vaticaan en daarna zien we wel waar we uitkomen!

Ik ga eerst nog eens een kijkje nemen in de vleugel onder het dakterras, met de mooie gangen... die van in de boekjes en op de website.

ROME 487.JPG

ROME 485.JPG

ROME 486.JPG

ROME 489.JPG ROME 491.JPG

Als ik het vergelijk met ons "gangetje", dan ziet het er echt wel een pak chiquer uit hier, maar wie zegt dat de airco hier wel werkt... en niks laat vermoeden dat ze hier wel een frigo hebben... en geen duiven... en met die opbeurende gedachte ga ik Martinneke uit haar bed halen en stappen we opgeruimd en vrolijk doorheen de verlaten bar naar het ontbijt!

ROME 495.JPG

Na het nuttigen van een uitgebreide verzameling petieterige stukjes brood, met beleg en confituur en fruit en een potteke Yoghourt en een paar koffiekoeken en veel fruitsap (uit een machine, maar niet slecht van smaak) en een tas thee, kunnen we er weer tegen en marcheren met forse stap de receptie voorbij, waar de kerel van daarstraks prompt doet of hij héél druk bezig is en er vakkundig in slaagt mijn blikken te ontwijken...

Ik begin het plezant te vinden en vraag me al stilletjes af wat ik nog kan uitvinden om hem straks wat op stang te jagen, als we buiten totaal onverwacht in een begrafenis terecht komen. In onze eigen kerk is er blijkbaar seffens een dienst en de rouwende familie en vrienden komen net toe... plots lijken problemen met duiven, deuren, frigo's en loketbedienden te verzinken tot triviale details...

ROME 493.JPG

We kijken even ingetogen en met gepaste eerbied naar de rouwenden, nemen stiekem een fotootje en stappen dan de eerste de beste tram op aan de overkant van de laan... 't is eender dewelke, we willen wel aan het vaticaan passeren, maar niks moet... alles mag... de trams gaan allemaal de juist richting uit vandaag! 

De eerste halte is "Pyramide", waar we overstappen op een bus...

ROME 496.JPG

Nog geen vijf minuten later stappen we weer over aan halte "Emporio"

ROME 497.JPG

En weer vijf minuten later staan we aan het Theatro Marcello... na een paar dagen begin ik het plannetje van het openbaar vervoer door te hebben en verlopen onze verplaatsingen en aansluitingen hoe langer hoe vlotter.

ROME 498.JPG

Vandaar wandelen we de stad in en bestuderen de oude stenen en ruïnes van gebouwen en ook de exemplaren die ze aan het opknappen zijn en wandelen door de Joodse wijk en bewonderen de fontein op de Piazza Mattei en steken ons hoofd onderweg eens binnen in een kerk (waarvan ik de naam weer niet meer weet) en komen dan uit op de Campo de Fiori, waar de markt op dit moment van de dag nog in volle gang is!  

ROME 499.JPG

ROME 500.JPG

ROME 501.JPG

ROME 502.JPG

ROME 503.JPG

ROME 508.JPG

ROME 505.JPG

ROME 504.JPG

ROME 506.JPG

We blieven geen prei, erwten, bloemkool of zongedroogde tomaten en ook de hoed laten we liggen en zodoende staan we tegen half twaalf groenteloos en blootshoofds op het Sint Pietersplein te blinken!

ROME 512.JPG

't is een groot plein, heel groot en als je in de richting van het vaticaan kijkt zou je zelfs denken dat het een wat verlaten en uitgestorven plein is... maar dat is een wat foute perceptie... er staat daar niemand omdat je niet voorbij het hek mag en in de andere kijkrichting ontwaar je wel volk... veel volk... lange rijen vol volk!

als je goed kijkt zie je de kop van de file in de verte vorderen, achter de stoelenrijen...

ROME 513.JPG

en de staart van de file, die begint achter ons in het midden van het plein en loopt dan naar rechts, draait af op de uiterst rechtse hoek van de zuilengalerijen en loopt an helemaal rond het plein tot aan de ingang aan de overkant!  

ROME 514.JPG

ROME 515.JPG

ROME 516.JPG

ROME 519.JPG

ROME 520.JPG

Ik schat dat je toch wel een paar uur zoet bent met traagjes vorderen, als je het Vaticaan en de bijhorende musea wil bezoeken... en binnen moet je naar het schijnt ook overal blijven aanschuiven... dat lijkt ons te veel van het goede... die Sixtijnse kapel is naar het schijnt heel mooi, maar we hebben de voorbije dagen nog al schitterende plafonds gezien in de kerken die we bezochten... een halve dag file, dat is er over, Martine verfrist zich aan één van de fonteinen en nadien gaan we een terrasje opzoeken... dat lijkt ons veel zinvoller!

ROME 517.JPG

ROME 522.JPG

in de straten rond het Vaticaan tiert de handel in prullaria welig... het lijkt wel een kruising tussen een gewone rommelmarkt en een garageverkoop van Kerk en Leven... of iets dergelijks... en blijkbaar vinden de toeristen toch wel hun gerief! 

ROME 523.JPG

maar wij vinden ons gerief even verder: een grote koffie en een Corona...

Het overtrekt wat en ik bestudeer het stadsplan en stel voor om de tram te nemen die hier zijn terminus heeft en en gewoon te kijken waar hij naartoe gaat... en als we onderweg niks leuks of machtig interessant tegenkomen, kunnen we afstappen aan het Cimitero Momumentale del Verano... Père Lachaise vonden we ooit ook de moeite waard, dus waarom hier niet de begraafplaats gaan bezoeken

We stappen op de eerstvolgende tram en sporen helemaal rond door de buitenwijken van de stad en staan na een half uur op het Piazzale del Verano, waar we de basiliek van "San Lorenzo buiten de muren" wel willen bekijken, volgens de reisgids loont het zeker de moeite maar die is dicht, de basiliek bedoel ik, niet de reisgids!

Raar, meestal zijn de kerken in Rome open, maar deze dus niet!

ROME 526.JPG

ROME 528.JPG

Je kan wel de gaanderij en binnentuin naast de kerk bezoeken... waar de muren vol zitten met antieke stukjes steen-met-opschrift... mijn Latijn is wat roestig geworden, dik 40 jaar na de humaniora... ik snap dus de ballen van al die boodschappen.  

ROME 531.JPG

ROME 527.JPG

ROME 532.JPG

Als we weer buiten komen op het voorplein van de basiliek, ziet de lucht er meer en meer dreigend uit... ideaal weer dus om wat rond te dwalen op een kerkhof!

ROME 533.JPG

Marcello Mastrioanni ligt hier begaven... samen met nog een paar miljoen anderen... het gebied meet zowat een kilometer in het vierkant en is werkelijk dichtbebouwd: De Romeinen liggen hier in lagen boven mekaar, zowel onder- als bovengronds en er staan dus echte flatgebouwen vol graven... maar wij geraken maar een paar secties ver... het hele kerkhof rondlopen is een werk van uren en de lucht wordt almaar somberder

ROME 534.JPG

ROME 535.JPG

ROME 536.JPG

ROME 537.JPG

ROME 542.JPG

ROME 540.JPG

ROME 541.JPG

't is een bevreemdende fascinerende plek, heel speciaal en op zijn manier mooi, maar niet alles wordt even goed onderhouden!   

ROME 539.JPG

ROME 538.JPG

En wat te verwachten was, gebeurt... na een half uur worden we getrakteerd op een serieuze stortbui... en enkele bliksems en donderslagen maken het plaatje helemaal compleet. Tijd om weer de bewoonde wereld op te zoeken!

We zetten een spurtje in en geraken niet al te nat tot op een bus die ons moeiteloos naar de Piazza della Rublicca brengt

ROME 544.JPG

In het midden van dat plein ligt een fontein, zoals er al wel eens meer fonteinen liggen op Romeinse pleinen en aan dat plein ligt ook een kerk... zoals er al wel eens meer kerken liggen aan Romeinse... 

Het betreft de "Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri"... die van de Engelen en Martelaars... denk ik.

't Is in elk geval een enorm gebouw, van buiten ziet het er niet uit, maar binnen is 't weer ongelooflijke pracht en praal!  

ROME 545.JPG

ROME 546.JPG

ROME 547.JPG

ROME 550.JPG

ROME 551.JPG

In deze keer ligt ook de Linea Clementina, een meridiaan voor een puntzonnewijzer uit 1702, die in opdracht van paus Clemens de zoveelste werd aangelegd.

Deze zonnewijzer duidt niet het uur van de dag aan, maar geeft op de middag een punt aan op de Meridiaan, de zon schijnt dan door een gat in de muur op de lijn en door de stand van de zon die dag kan je precies de datum en het bijhorend sterrenbeeld aflezen. Het was handig om te weten wanneer de kerkelijke feestdagen vielen en het systeem was zo betrouwbaar dat tot een eind in de negentiende eeuw al de klokken van Rome gelijk te zetten. De zon komt er wel weer een beetje door, maar 't is al bijna drie uur in de namiddag, we gaan dus nooit weten op welke dag we er nu volgens dat systeem precies waren en onder welke horoscoop dat was... maar volgens mij was 't zaterdag!

Tong uitsteken    

ROME 548.JPG

Er hangt ook nog aan de kant ergens een bol, een soort slinger van Foucault... peins ik, maar 'k heb de bijhorende uitleg niet echt gelezen, laat staan begrepen. Fysica was 45 jaar geleden al een vak waarvoor ze mij moesten delibereren en dat beterde niet met het ouder worden!   

ROME 549.JPG

Martinneke is wel heel slim op dat gebied (en op vele andere!), maar 't is congé, ik stel geen onnozele vragen en laat haar gerust!

ROME 552.JPG

We trekken nog een groepsfotootje in een aanpalende crypte en zijn weer weg!

ROME 553.JPG

We vergapen ons voor vitrines aan schoon kostuums... en aan waanzinnige prijzen... en duiken even verder weer een kerk binnen, waarvan ik ook al de naam en de precieze locatie ben vergeten, maar 't was een schone...

ROME 554.JPG

ROME 556.JPG

en stappen dan een wijnbar binnen, ergens in een zijstraat van de Via Cavour

ROME 559.JPG

't Is een mooi etablissement, met twee diensters achter de toog en een baas die achterin zit te babbelen met vrienden en zo goed als geen volk, de bestelling van (dure) wijn en (dito) hapjes wordt vlot genoteerd en de glazen wijn staan direct op tafel... en dan wachten we... op de hapjes... we wachten en wachten en de diensters doen onbestemde dingen achter de toog en zijn druk in de weer voor de paar klanten, maar de hapjes blijven weg... na dik 40 minuten - onze wijn is al lang op - vraag ik beleefd de rekening en zeg dat ze de hapjes blijkbar vergeten zijn, maar dat dit geen probleem is. Plots heerst er grote paniek, ze zijn bijna gereed en gaan zo geserveerd worden... we moeten nog enkel even wachten. Ik verklaar vriendelijk dat de goesting na al die tijd een beetje over is en ze de bestelling mag annuleren, maar dat gaat blijkbaar niet. Ze roept er de baas bij die informeert hoe het zit en als ik hem uitleg dat we ondertussen al drie kwartier geleden een paar bordjes koude(!) hapjes bestelden en dat die nooit kwamen en ik ze dus ook niet wens te betalen, put hij zich uit in excuses tegen mij, steekt in het Italiaans een furieuze tirade af tegen de twee diensters en biedt me aan nog een glas wijn op kosten van de zaak te drinken. Ik bedank hem voor het aanbod maar zeg dat we echt voort willen... en prompt zegt hij dat de rekening van ons eerste glas wijn ook voor hem is. We bedanken hem voor de geste en als we buiten gaan begint hij weer heftig te foeteren tegen zijn personeel. Tja... de bedoelingen zijn goed, maar er is nog werk aan de service en we begrijpen waarom er niet meer volk zit!

Half vijf al en e hebben nog maar hoop en al een kerk of 5 bezien... en een stuk van een kerkhof, hoogste tijd om een tand bij te steken, willen we aan onze dagelijkse dosis geraken. We zijn er de allereeerste morgen tevoet gepasseerd en nadien nog een paar keer met de hop-on-hop-off bus rond gereden, maar de Basilica di Santa Maria Maggiore, daar hebben we nog géén kijkje in genomen... en dat gaan we nu recht zetten!

ROME 560.JPG

Het is een knoert van een kerk... aan de achterkant mag je om één of andere veiligheidsreden de trappen niet op, maar aan de andere kant boven op het plein, de voorkant dus, staat de deur wel open

ROME 561.JPG

ROME 562.JPG

ROME 564.JPG

ROME 573.JPG

ROME 565.JPG

Het plafond is belegd met goud dat volgens de overlevering door Colombus zelf mee werd gebracht uit Amerika op zijn eerste reis... en je kan er afdalen in een crypte, de Betlehemcrypte, waar de kribbe van Jesus als relikwie wordt bewaard... ook volgens de overlevering... maar de kerk herbergt nog andere schatten, zoals een icoon dat zou geschilderd zijn door Lucas de Evangelist hemzelf... en C14-datering heeft bevestigd dat het ding werkelijk stamt uit de eerste eeuw... straf toch wel! Dat icoon hangt ergens in de kapel van Sint Paulus, maar die vind ik zo niet direct... de crypte kan je echter niet naast kijken, er schuifelt een gestage stroom volk naar beneden

ROME 566.JPG

Ik volg de anderen en kom pal voor het relikwie te staan... volgens mij hebben ze de kribbe iets verfraaid in de loop van de tijden... 't is zo een beetje zoals de Heilige Graal van Indiana Jones, volgens mij was het een heel simpel en bescheiden ding in plaats van een peperduur en schitterend exemplaar... maar meer waarschijnlijk zit er binnen in het goud- en zilveren gedoe een piepklein stukje hout van de originele(?)     

ROME 567.JPG

ROME 568.JPG

Ignatius van Loyola heeft hier zijn allereerste mis opgedragen, dus vóór hij de Jezuïetenorde op poten zette en heel lang voor onze tijd... in 1538 namelijk!

Er loop redelijk wat volk rond en ik dwaal onopvallend in de massa doorheen het gebouw, sla al eens een hoek om waar de rest rechtdoor loopt en kom per abuus achter de schermen terecht... in de kleedkamer van de pastoor peins ik... maar gelukkig is die mens zelf ergens anders druk bezig!  

ROME 563.JPG

In een apart stukje van de kerk is er namelijk één of andere dienst aan de gang, er schuifelt een massa volk binnen en weer buiten, maar je mag er als bezoeker niet in en geen foto's nemen mag ook al niet.

ROME 569.JPG

Dan word ik pas nieuwsgierig, even later wurmen we ons mee met de massa doorheen het hek en doen alsof we daar ook moeten zijn.

ROME 572.JPG

ROME 570.JPG

ROME 571.JPG

Een lange rij koppeltjes schuift aan om bij een bisschop(?) - geflankeerd door een paar priesters - een zegen of iets te ontvangen... 't zijn geen trouwers-in-spe, denken we toch want de koppels zijn daarvoor soms wat te raar samengesteld... er zitten namelijk ook enkel meisjes tussen en twee jongens... en oudere heren met veel jongere dames.. of omgekeerd... nu ja, dat kan natuurlijk tegenwoordig allemaal, maar 't lijkt ons toch twijfelachtig... we bestuderen het zaakje een tijdje en besluiten dat we er waarschijnlijk nooit het fijne gaan van weten... en uitleg vragen lijkt ook wat ambetant, gezien er wordt verondersteld dat er hier geen onwetende toeristen tussen zitten.

Eén ding is zeker: er dreigt een hongertje op te komen en dus muizen we er van onder en gaan buiten op zoek naar een gezellig restaurantje.

ROME 574.JPG

en dat vinden we een paar blokken verder, in een wijk vol smalle half en half verkeersvrije steegjes...

 

ROME 575.JPG

De dagelijkse portie pizza gaat er vlot in bij Martinneke en ik neem cannelloni al arrabiata en waag me nadien aaneen typisch Romeins gerecht: ingewanden (de darmen van een kalf, als ik het goed voorheb) in een pikant tomatensausje... het klinkt mottiger dan het smaakt... het smaakt eigenlijk heel goed... nu ja, vind ik toch, maar ik ben dan ook grote fan van niertjes en lever en tripes de Caen en Andouilles en dergelijke... mijne echtgenote onderdrukt dapper haar walging en is vooral blij dat ze opdat moment haar pizza al binnen heeft! 

ROME 576.JPG

terwijl het culinaire festijn langzaam verteert, wandelen we met een ommetje weer richting hotel, nemen aan het Colloseum een tram en staan een kwartiertje later terug voor onze deur. 

ROME 578.JPG

ROME 579.JPG

't Is nog net niet te laat om een flesje wijn te bestellen, we vragen dezelfde als een paar dagen geleden, maar 't is duidelijk vandaag een andere kelner die van dienst is... hij zoekt zich een ongeluk naar de juiste fles, waarbij ik hem volgaarne een handje help... het uitschenken lukt maar dan heeft hij geen idee welke prijs op het bonnetje dient vermeld... ik verzuim om hem in 't zak te zetten en wijs hem het correcte lijntje aan op de menu... maar ondanks mijn onvolprezen dienstbaar- en eerlijkheid, is er van hapjes geen sprake... nu ja... na mijn portie dunne darm lig ik niet te wachten op een bord warme pannenkoekjes, een zak broodstengels, tapenade en een kommeke chips... maar toch... 't is maar één keer zaterdagavond nietwaar! 

Schamen     

ROME 583.JPG

        

En terwijl we genieten van ons slaapmuts wijn, besluit ik om alsnog eens op verkenning te gaan, er staat namelijk in het begin van de bar een bord met wegwijzer naar het sportcentrum van het hotel... het intrigeert me al een paar dagen... niet dat fitness op dit avondlijke uur aangewezen is, zeker niet in mijn toestand van culinaire voldaanheid, maar nu wil ik toch absoluut gaan loeren hoe dat centrum er uit ziet, want morgen zijn we weg... en is 't dus te laat... ik trek de deur open waar de pijl naar wijst... en 't moet gezegd... het valt vies tegen!

ROME 580.JPG

ROME 581.JPG

Je komt in een gang terecht waar plantenbakken en rommel staat gestouwd en nergens valt een andere deur te bespeuren, achteraan staat in een doodlopend zijgangetje nog een hoop brol, maar fitness of sport... Joost mag weten waar ze dat hebben verstopt!   

Nu ja, dan weten we tenminste dat we op dat gebied niks hebben gemist... 'k zal op een volgende congé eens wat aan lichaamsbeweging doen of zo... binnenkort als we naar het zuiden van Frankrijk gaan... en met die sportieve gedachte gaan we slapen... het venster van de mansarde op een kier en de camera en bril binnen handbereik!

 

18:02 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.