16-08-14

Rome: musea, pizza, pasta... en colomba - dag 4 in Domus Sessoriana: vrijdag

Vrijdagochtend ben ik - traditiegetrouw op congé - weeral veel te vroeg uit de veren... en de duiven op het muurtje naast het venster ook... nu ja, figuurlijk toch!

De nacht was kort maar het moreel is goed en de hemel blauw, terwijl Martinneke zich klaarmaakt - en zulks durft al iets meer tijd in beslag te nemen dan mijn eigen ochtendlijke wasbeurt - geraak ik moeiteloos voorbij de kaartkezer, neem nog maar eens een kiekje van de buitenkant van onze mansarde (ik kan er niet genoeg van krijgen!) ROME 344.JPG

ik zwaai dag en wandel alvast eens de blok rond.      

ROME 345.JPG

300 meter van onze deur ligt de Porta Maggiore, een vermoedelijk ooit belangrijke toegangspoort tot de oude stad... en met aquaduct... daar hadden ze er ook genoeg van in Rome.   

ROME 346.JPG

ROME 347.JPG

ROME 349.JPG

ROME 350.JPG

dat aquaduct - of toch de resten ervan - loopt trouwens nog een paar blokken verder in een parkje achter de huizen en je zou op sommige plaatsen echt niet zeggen dat je in het centrum van de stad bent... 't is er groen en rustig!

tegen dat ik weer aan het hotel sta, is Martine gereed en bij het ontbijt is het ook weeral heel kalmpjes...

ROME 352.JPG

Als ik de magere toeloop beschouw aan dat ontbijt, kan ik me niet voorstellen dat het hotel helemaal vol zit, dus het is me een raadsel waarom ze een mens dan durven op die piepkleine en benauwde mansarde te steken... en van steken gesproken, het steekt me nog steeds dat het kieken aan de balie het normaal vindt dat we geen frigo of airco hebben en de deur niet gewoon op slot kan... bij gelegenheid ga ik daar toch nog eens over zagen peins ik!

het is kwart voor tien als we vertrekken en besluiten eerst langs de wallen te wandelen tot aan de volgende poort en daar eens een kijkje te nemen op de markt... maar onder de baan moeten we al wel direct uitwijken voor één of andere soort loopkoers.  

ROME 358.JPG

ROME 356.JPG

ROME 357.JPG

zoveel jeugdig sportief geweld, zo vroeg op een warme lentedag... ik ben al pompaf tegen dat we op de markt zijn, enkel van hen bezig te zien!

ROME 361.JPG

die markt zelf - ze gaat dagelijks door op de Via Sannio - stelt niet echt veel voor: honderden kraampjes waar ze ogenschijnlijk allemaal dezelfde soort rommel aanbieden en er achter ligt een werf voor de derde metrolijn, tussendoor daveren er dus zware camions dwars doorheen de smalle doorgangen... na een half uurtje evacueren we ons zelve vakkundig en duiken de metro in!

ROME 362.JPG

ROME 363.JPG

We letten onderweg heel goed op de stations die we passeren... en vooral op onze broek- en rugzakken en geraken heelhuids en nog in het bezit van al onze spullen op de juiste plaats: het Piazza del Popolo.

ROME 368.JPG

ROME 369.JPG

ROME 370.JPG

Eerst nog even een "kerkske doen", in dit geval de Basilica Parrocchiale Santa Maria del Popolo... kwestie om het niet af te leren! 

ROME 364.JPG

ROME 365.JPG

ROME 367.JPG

soms toch wel wat morbide gasten, die Romeinen...

en daarna vatten we de klim aan naar de Pincio en het enorme park van Villa Borghese...

ROME 371.JPG

het is even doorbijten naar boven, maar het uitzicht is de moeite waard! 

ROME 372.JPG

ROME 373.JPG

het 80 Ha grote domein was ooit privébezit van de familie Borghese, maar is tegenwoordig een openbaar park met verschillende musea, paviljoenen, vijvers en hopelijk ook een cafe met terras! Vermoedelijk wel, maar met die Italianen weet je nooit... hun cultuur op gebied van horeca verschilt lichtjes van de onze... heb ik al willen merken!

Onze Roma Pass geeft gratis toegang tot een paar musea hier in het park, dus drentelen we wat rond in het eerste dat we tegen komen

ROME 376.JPG

ROME 375.JPG

ROME 374.JPG

Schoon... héél schoon, denk ik bij mezelf... en chance dat het niks kost!

Maar het grote pluspunt is dat er net achter een mooi cafe-restaurant ligt, het Casino del Lago... mét een schaduwrijk terras.

Meer moet dat niet zijn!  

ROME 381.JPG

ROME 379.JPG

het duurt even voor we aan drank geraken, de ober doet eerst verwoede doch vruchteloze pogingen om zijn klanten straal te negeren, maar haalt uiteindelijk bakzijl en als we dan toch onze pastis en koffie krijgen voorgeschoteld, blijkt er zelfs een schotel hapjes bij te zijn... nu ja, voor die prijs mag dat wel!     

ROME 380.JPG

ROME 378.JPG

We luieren wat, SMS-en naar het thuisfront en bestuderen de reisgids en het stadsplan en genieten van koffie, gebak en pastis, maar als na een half uur plots enkele "bereden dienders" opduiken, kuis ik mijn schup af... paarden - ik kan het niet genoeg herhalen! - liggen me echt niet, ik krijg astma van die beesten en word er mottig en ziek van... behalve als ze deftig gereedgemaakt zijn: in steakvorm of 't mag ook "filet puur" zijn, heel saignant gebakken, met een looksausje, sla en fijne frietjes bijvoorbeeld!

We passeren verder geen paarden meer, maar vijvers met romantische prieeltjes

ROME 382.JPG

en met gedumpte(?) waterschildpadden

ROME 383.JPG

en wandelen tot aan het volgende museum... ook inbegrepen in onze pass

ROME 384.JPG

Pietro Canonica... 'k heb nog nooit van die mens gehoord, maar het blijkt een beeldhouwer, schilder, componist, professor en senator uit begin vorige eeuw... in elk geval, qua cumul kan dat tellen... 't zou op dat vlak een CVP-er kunnen geweest zijn, maar deze was een echte kunstenaar, die naturalistische en later realistische werken maakte.   

ROME 388.JPG

ROME 387.JPG

ROME 389.JPG

best mooi... en er staat zelfs hier en daar een beeld tussen dat mij bekend voorkomt... van de jonge Boudewijn bijvoorbeeld...

ROME 385.JPG

of van Elisabeth...

ROME 386.JPG

maar 'k denk wel dat het iemand anders was... en alleen het coiffuur er wreed op trekt!

ROME 390.JPG

er is ook een schoon hofke aan het museum, maar weeral geen bar of zo... we hebben nu wel net een terras gedaan, maar toch... ik blijf het raar vinden, dat stuitende gebrek aan horeca op plekken die - mijn inziens - prefect geschikt zijn om drank te schenken!

Water is er dan weeral wel genoeg: op ieder kruispunt vind je vijvers met beelden en fonteinen. 

ROME 391.JPG

ROME 392.JPG

Aan de Villa Borghese staat redelijk wat volk buiten, maar het heeft geen zin om de file te doen, 't is één van de meest bezochte musea van Rome en je moet op voorhand reserveren of je komt er niet in! Wij bekijken dus de buitenkant en besluiten dat het mooi is... heel mooi... maar ook tijd om weer af te zakken naar 't stad! 

En dat valt even tegen... we willen de bus nemen aan de Porta Pinciana, volgens mijn plannetje passeren daar massa's bussen... maar vandaag wil dat niet goed lukken... we merken wel dat er massaal veel taxis' op de baan zijn... en dat lijkt ons wat vreemd, tot ik me vaag herinner ergens gelezen te hebben dat het vandaag staking is van het openbaar vervoer... de metro reed nog wel, maar de meeste bussen zijn blijkbaar afgeschaft!

ROME 393.JPG

We staan een half uur te staan aan de halte en stappen dan weg en net als we 100 meter verder zijn, komt er een bus de hoek om, we schieten in een sukkeldrafje en missen hem nog net... mijn humeur zakt en de temperatuur stijgt, maar uiteindelijk geraken we toch op een ander exemplaar, een paar minuten later, die zet ons ergens af waar we niet wilden zijn, we geraken op nog een andere die wel ongeveer in de juiste richting bolt en zo sukkelen we uiteindelijk toch weer naar beneden en staan om half twee terug op de Piazza del Popolo.

Ik trek nog maar eens een kiekje van de tweelingkerken en de obelisk (met kruis op de top) en we trekken te voet de winkelstraat in

ROME 394.JPG

Bussen rijden er vandaag dus blijkbaar weinig of niet... en taxi's wel, maar hier ook niet... niet dat we ze nodig hebben... maar 't moest zo eens vandoen zijn!

ROME 395.JPG

De politie is echter wel alomtegenwoordig... met hele slierten Alfa Romeo's patrouilleren ze doorheen de Via del Babuino. Ik weet niet goed of die mannen het wel tof vinden om gekiekt te worden en wacht dus veiligheidshalve tot ze een eind weg zijn... en vraag me nadien af waarom ik in hemelsnaam dáár nu een foto van heb genomen...

Sinds die dingen digitaal zijn, trekt een mens veel te gemakkelijk de meest onnozele dingen... maar 't is sterker dan mezelf... en 't kost niks nietwaar!   

We nemen even verder nog een kijkje in nog maar eens een kerk, maar ik kan met de beste wil van de wereld niet meer zeggen in dewelke... na drie dagen kerkbezoek geeft mijn interne schijf op liturgisch gebied de foutmelding "memory-full", peins ik.    

ROME 397.JPG

'k zal eens dringend moeten rebooten... en de beste plaats om dat te doen is... de Spaanse trappen!

ROME 400.JPG

ROME 401.JPG

ROME 403.JPG

ROME 402.JPG

Ze zitten weeral vol volk en de fontein staat nog altijd tussen planken... na 5 minuten zijn we weer weg...

ROME 404.JPG

Via de kolom van de onbevlekte ontvangenis gaat de tocht naar een andere hotspot die we absoluut niet mogen missen: de Trevi-fontein... en daar is zo mogelijk nog meer volk... in vergelijking met die Trevi-fontein liggen de trappen er verlaten bij!

ROME 415.JPG

ROME 414.JPG

ROME 405.JPG

We worstelen ons vastberaden een doorgang tot aan het water en slagen er na enig wachten in een plaatsje te veroveren op de boordsteen en een paar obligate kiekjes te nemen

ROME 409.JPG

ROME 412.JPG

ROME 411.JPG

ROME 413.JPG

Uitblazen op de rand is toegestaan, maar niet te lang... er zijn nog honderden wachtenden na u... en eigenlijk moeten we niet te veel afgeven op de anderen, want zelf zijn we geen haar beter... wringen tot je lekker zit en dan doen of je de reikhalzende staande rest van de horde niet opmerkt... dat is de boodschap!

Ik vergeet in al dat tumult wel om een muntstuk over mijn schouder te gooien... 'k ga hier dus misschien niet meer terugkeren... maar weet niet of dat nu zó erg is! 

ROME 420.JPG

Na al dat toeristische geweld en gewoel, hebben we even nood aan een kalmer straatje en lopen daar toevallig op een soort museum... waar we korting krijgen met onze pass!

ROME 416.JPG

ROME 417.JPG

ROME 418.JPG

ROME 419.JPG

Het blijken antieke resten van een gebouw en bijhorende riolering en dies meer, die in de kelder van een bioscoop liggen en na restauratie werden opengesteld voor het publiek... ik snap niet goed waar alles voor diende en waar wat precies was, want de uitleg is nogal ingewikkeld, maar 't is er fris en rustig!  

Twee straten en een plein verder ligt het Palazzo Quirinale, het officiële verblijf van de president... eigenlijk zoiets als onze Wetstraat 16, maar dan met iets meer grandeur!? 

ROME 421.JPG

en aan de overkant op het plein staat een obelisk met een beeldengroep van Castor en Pollux

ROME 422.JPG

en aan de achterkant ziet dat er zo uit... niet dat zulks echt relevant is, maar 't is digitaal fotograferen... weet je wel Schamen

ROME 423.JPG

Ik wil vanmiddag ook nog naar het Pantheon, dus moeten we weer langs het Vittoriano

ROME 424.JPG

en lopen even verder voorbij een bizar overschotje van een beeld: op de hoek van een straatje staat enkel een voet: de "Pié di marmo"

ROME 425.JPG

Het is - volgens de opgezochte info - een voet van Isis... niet de islamitische gruwelijke gekken die tegenwoordig te veel het nieuws halen, maar de Egyptische godin!

Hier stond een tempel gewijd aan de Egyptische goden in de buurt en 't is daar blijkbaar een restantje van... even verder ontdekken we nog Egyptische invloeden

ROME 435.JPG

Het olifantje dat als sokkel dient, werd ontworpen door Bernini, maar de obelisk boven op het beeldje is eveneens een authentiek Egyptische en gezien het ding voor een kerk staat die we nog niet hebben bezocht, staan we even later toch weer binnen, deze keer in de "Basilica di Santa Maria Sopra Minerva"

ROME 426.JPG

ROME 428.JPG

ROME 430.JPG

ROME 429.JPG

ROME 432.JPG

Naar het schijnt werd de bronzen(?) lendendoek er later bijgevoegd op dringende vraag van de kerk, omdat het beeld wat te expliciet bloot was voor de katholieken... tiens... ooit waren ze dus blijkbaar minder preuts(?)... nu ja, zeker weet ik het allemaal niet... 't is enkel van horen zeggen!  

ROME 427.JPG   

En met het hart vervult van deze gerede twijfel, lopen we weer naar buiten... een kaarske branden voor verlichting van geest en kerk hoeft niet volgens mij... er staan er al genoeg!

ROME 436.JPG

We laten de olifant en de obelisk achter ons en staan 20 meter verder aan de volgende kerk: Het pantheon!

ROME 448.JPG

't is even aanschuiven om binnen te geraken, want er staan in de buurt een hele verzameling kerken, maar hier wil iederéén zijn, dat is duidelijk!

ROME 439.JPG

ROME 440.JPG

ROME 442.JPG

ROME 445.JPG

ROME 444.JPG

Pal in het midden van de ronde ruimte mag je niet staan... 'k weet niet goed waarom, maar boven zit er een gat in de koepel, dus als het regent, wordt je hier nat... maar 't is zo droog als poeier, helemaal wolkenloos en zowat 28 graden in de schaduw... maar als 't niet mag, dan mag het  niet, we stellen ons geen vragen bij de dogma's van de katholieke kerk... dat geeft het minste kopbrekens!

Het gat zorgt er wel voor dat de zon binnen schijnt... en dat geeft een schitterend effect.

ROME 443.JPG

We vinden een plaatsje op één van de banken, lezen de uitleg in de reisgids en zitten verder een paar minuten stilletjes en verbluft te kijken naar de absolute schoonheid van het gebouw... nu ja stilletjes, dat is relatief, want helemaal alleen ben je er niet echt... maar 't is een indrukwekkend gebouw en één van de hoogtepunten van de dag!   

ROME 447.JPG

ondertussen loopt de klok tegen vijven... hoog tijd voor een aperitief! 

ROME 449.JPG

en dat wordt een groot glas "aperol met sprits"... met hapjes!

ROME 455.JPG

ROME 452.JPG

ROME 454.JPG

eigenlijk veel frisser én lekkerder dan die Italiaanse pinten!

ROME 457.JPG

Het wordt hoe langer hoe drukker en de terrassen staan eigenlijk serieus wat in de weg van het doorgaande verkeer... peins ik... maar daar weet een beetje ober fluks iets op te vinden... niet dat hij zijn spullen opruimt, zo zit het niet in mekaar... maar telkens er een auto door moet, verplaatst hij zijn bord een beetje, om het daarna weer vrolijk in de weg te zetten...tja... rare jongens die Romeinen... of heb ik dat al gezegd?

Na het aperitief is het tijd om iets te zoeken om te eten... maar volgens de reisgids doe je dat best niet op de Piazza Navona... tenzij je eens lekker wenst gerold te worden... de prijzen zijn hier naar het schijnt iets duurder dan in de omliggende wijk, maar de kwaliteit is niet echt navenant... maar de fonteinen zijn schitterend... en wie zijn wij om zo een reisgids in twijfel te trekken!

ROME 460.JPG

ROME 458.JPG

ROME 459.JPG

ROME 462.JPG

De reisgids heeft in elk geval gelijk op het gebied van de fonteinen... die zijn schitterend!

En aan de kerk halfweg het plein mag je géén foto's maken... zeggen ze!

ROME 461.JPG

'k Vraag me nog altijd af waarom niet!

 Stoer

We wandelen verder naar de Campo de Fiori, waar de dagelijkse markt net gedaan is en ze druk bezig zijn met het vuil op te borstelen.. en tussendoor ook al wel eens een duif opzuigen met hun machine... tot afgrijzen van enkele dames naast mij... die het ook net hebben gezien!

ROME 463.JPG

Een straat verder ligt het Piazza Farnese...

ROME 464.JPG

De enorme kuipen in de twee fonteinen komen ook weeral van de baden van Caracalla... er ging vroeger echt niet veel verloren in Rome. 

ROME 466.JPG

Het volgende half uur dwalen we door de straatjes en landen uiteindelijk op een terrasje waar Martine traditiegetrouw een pizza bestelt, deze keer met salami en geitenkaas of zoiets en ik waag me aan een schotel met balletjes en bonen en gebakken aardappeltjes... weeral iets typisch Romeins naar het schijnt. 

ROME 468.JPG

Het smaakt speciaal maar lekker, de wijn valt ook mee en 'k ben er nadien niet ziek van. Alles is dus weeral perfect onder controle!  

Bij valavond wandelen we langs de oever van de Tiber naar een metrohalte, waar ik even in bewondering sta voor een motorfiets... 't is een modern namaaksel van een oud model Enfield, peins ik... mooooi... en zelfs de kleur staat mij aan! 

ROME 470.JPG

We poseren nog eens in de ondergaande zon, zonder moto's!

ROME 472.JPG

ROME 475.JPG

en stappen dan de metro in

ROME 476.JPG

waar de gevolgen van de staking duidelijk zichtbaar zijn: de treinen rijden stipt op tijd maar de roltrappen en liften zijn hier en daar buiten dienst... de klanten moeten dus de trap nemen... maar geraken wel vlot thuis.

Dáár kunnen de vakbonden van bij ons nog een punt aan zuigen: staken en toch een zo goed als perfecte dienstverlening naar de klant toe verzorgen... hallo ACOD!

Onbeslist 

Ik slaap die nacht iets beter in... want ben een pak minder dorstig!   

15:01 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goed Yves, nog wat regenbuien en we zullen alles weten over Rome en dan naar Frankrijk.
Ik zie er naar uit.

Gepost door: freddy | 16-08-14

De commentaren zijn gesloten.