21-07-14

Rome: musea, pizza, pasta... en colomba - dag 2 in Domus Sessoriana

Meer dan een maand lang zat ik er mee... met "writers block"... of zoiets...? 't Is nog nooit zo erg geweest... het hoofd te vol van andere dingen? Ik kreeg geen letter op mijn blog... geen ambitie, geen goesting, ambetant... op mijneigenzelf en op sommige toestanden... maar er is beterschap: we hakten verleden weekend een welbepaalde maar belangrijke knoop door en zie... ik zag het plots halvelings weer zitten om verder te vertellen... over Rome... niet dat we nu direct opnieuw alle dagen gaan verhalen posten... 't is te goed weer en binnenkort gaan we sowieso voor een paar weken op reis... alweer... maar vandaag bekroop me alvast de goesting om weer wat te schrijven... er is dus nog een beetje hoop dat het goed komt met mij... toch op bloggebied.

Niet dat u - toevallige surfer of vaste volger van deze blog - daar vermoedelijk wakker van lag, maar ik wel!   

ROME 009.JPG

ROME 010.JPG

ROME 203.JPG

ROME 204.JPG

De woensdagochtend, onze eerste volledige dag in Rome, ben ik wreed vroeg wakker, drentel wat zweterig rond op onze mansardekamer, loer wat uit het raampje, neem een douche en kleed me dan aan, blader in de brochures, bestudeer het stadsplan, check of alles klaar zit in de rugzak voor straks, ga een kijkje nemen in de hall beneden, verken de nabije omgeving vlak voor het hotel, zoek - en vind - ons venstertje in de zijmuur van de kerk, (op de foto het kleinste, helemaal bovenaan onder de nok),

ROME 195.JPG

bemerk even later, als ik weer in het imposante portaal van de kerk sta, dat je zonder sleutelkaartje normaal niet terug naar onze vleugel kan en ontdek even later tot mijn grote opluchting dat je zonder sleutelkaartje eigenlijk wel nog binnen kan...als je maar hard genoeg aan de automatische deur wringt... zodra je ze op een kier krijgt, zwaait ze vanzelf helemaal open,

ROME 205.JPG

Ik draaf terug de trappen op naar onze zolder, neem weer een douche en maak dan voorzichtig de madam wakker... 't is ondertussen bijna zeven uur... tijd om op te staan!      

ROME 017.JPG

Een eind voor achten zitten we al aan tafel voor het ontbijt. Dat is naar het schijnt - voor Romeinse normen - zeer uitgebreid... en we mogen inderdaad niet klagen: we mogen aan een buffet aanschuiven voor onder meer verschillende soorten charcuterie en kaas, vers fruit, allerhande sapjes uit een machine, yoghourtjes, cornflakes, gebak en brood... dat laatste wordt echter op voorhand in minuscule brokje gesneden... zodat je er eigenlijk niks kan op beleggen... rare jongens, die Romeinen!   

ROME 355.JPG

ROME 354.JPG

ROME 353.JPG

Die stukjes intrigeren mij uitermate en ik besluit navraag te doen bij een kelner. Die legt uit dat ze het brood zo moeten opdienen van het management omdat voordien sommige soorten brood meer populair bleken dan andere en er dus dikwijls hele broodjes bleven liggen... en op deze manier wordt zulks vermeden(!) Ik snap geen knijt van zijn uitleg... volgens mij is dat de culinair meest onzinnige explicatie die ik broodgewijs al in enig hotel mocht vernemen... dat management is zelf maar half gebakken peins ik... of op zijn minst een titseltje vreemd! 

Maar we laten het niet aan ons hart komen en vertrekken even later welgevoed, gepakt, gezakt en bijzonder monter naar het centrum, waar de hop-on-hop-off bus op ons wacht. 

ROME 019.JPG

't Is in vogelvlucht een dikke twee kilometer tot aan het station Termini, waar de bussen vertrekken... en op de grond ook, want de laan vlak voor het hotel loopt bijna kaarsrecht de juiste richting uit...

Halfweg doorkruisen we het park van de Piazza Vittorio Emanuele II, waar we onder andere en passant de "Trofei di Mario" bewonderen, één of andere ruïne uit de tijd van de oude Romeinen... maar dáár hebben ze er in Rome genoeg van, van die antieke overblijfselen van 2000 jaar of langer geleden... op elke straathoek kom je wel iets tegen... en tussenin nog meer!

ROME 020.JPG

Wat je ook op elke straathoek tegen komt zijn foutparkeerders... de Romeinse auto's zijn overwegend bewust(?) aan de kleine kant, maar vermoedelijk zijn privégarages zeldzaam en parkeergarages al even dun gezaaid en de officiële plaatsen langs de stoep zijn absoluut ontoereikend, zelfs voor kleintjes... de inboorlingen zetten dus hun vehikel gewoon daar waar ze het kwijt kunnen, in dubbele of zelfs driedubbele file, op vluchtheuvels, wegmarkeringen, stoepen en voor uitritten... alles mag blijkbaar... en bonnetjes tussen ruitenwissers komen we niet tegen! Sjonge... Vinci Park zou hier miljoenen verdienen... miljoenen!!!            

ROME 021.JPG

Kraampjes kom je ook op elke laan voorbij... gewoon de camionette in dubbele file, kraam uitzetten en een handeltje drijven... tof... niet dat we iets nodig hebben, maar dit soort ondernemerschap is lovenswaardig... peins ik toch!

Om stipt negen uur staan we op de Piazza dei Cinquecento, voor het station, waar alle soorten "panoramische" toeristenbussen vertrekken. Wij hebben vooraf thuis via Jetair twee tickets besteld voor de Green Line Tours, ruilen onze voucher om tegen een biljetje en merken dat het ter plaatse verdorie 2 euro per stuk goedkoper is. Volgende keer toch best even googelen vooraleer we via de reisagent zulke dingen laten regelen, peins ik dan.

ROME 055.JPG

We krijgen een oortje, kunnen kiezen tussen een achttal talen (geen Nederlands!), nemen er ons plannetje bij en vertrekken voor een rondrit van anderhalf uur. Er zijn onderweg negen haltes, maar we besluiten om eerst een hele toer uit te zitten en dan te bekijken waar er er af en op willen "hoppen".

ROME 024.JPG

De rit start stipt op tijd, we bollen vlotjes de Via Cavour in, doen een ommetje rond de Basilica di Santa Maria Maggiore en dalen af tot op de Via dei Fori Imperiali, waar er drukke werkzaamheden bezig zijn.

ROME 026.JPG

't is volgende maandag feestdag in Rome... het "Feest van de Republiek" en ze zijn met man en macht tribunes aan het optrekken voor de defilé! Tegen dan zijn wij net weg... dat gaan we dus missen... oef! 't is eigenlijk nu al druk genoeg, vinden we zo op het eerste zicht. 

Aan het Colosseum staan nu al honderden mensen aan te schuiven aan de ingang... en 't is tien na negen!

Maar dat staat morgen op het programma en voor die files, daar hebben we al iets op bedacht!

ROME 027.JPG

ROME 028.JPG

ROME 029.JPG

ROME 030.JPG

De eerste halte is even verder, we laden nog wat volk bij op en vertrekken weer, draaien vlot rond de achterzijde van het Circus Maximus, bewonderen van daar de skyline van de Palatijnse heuvel en staan even verder stil... het verkeer zit muurvast.

ROME 032.JPG

ROME 033.JPG

't is aanschuiven om verderop een kruispunt te passeren... 25 minuten lang schuiven we aan... ik trek de file voor ons eens... en die achter ons... het wordt hoe langer hoe warmer en wij zitten in het zonnetje al lichtjes te zweten. 

ROME 035.JPG

ROME 034.JPG

Een vogel komt drinken aan een openbaar fonteintje, maar wij schuiven verder aan... drinken is voor straks!

ROME 036.JPG

ROME 038.JPG

ROME 039.JPG

Twee kruispunten verder trachten enkele plaatselijke politiemannen de chaos in goede banen te leiden en fluiten zich de ziel uit het lijf... maar veel trekt de gemiddelde gemotoriseerde Romein zich dat niet aan... iedereen wriemelt en wringt zich naar voor en na een dik half uur zijn we de knoop voorbij... als onze buschauffeur dit alle dagen een paar keer moet ondergaan, wel dan verdient hij mijn diep en welgemeend respect!

Met een slakkengangetje passeren we even later het Theatro Marcello, een theater uit de 1e eeuw VC, waarop in de 16e eeuw een rijtje woningen werd gezet... beetje een raar zicht, maar die mannen hebben in elk geval wel een frisse kelder... en een grote! 

ROME 040.JPG

ROME 041.JPG

We stevenen dan af op het Vittoriano, het lichtjes bombastische bouwsel, opgetrokken eind 19e eeuw ter ere van Victor Emanuel de tweede.

ROME 043.JPG

We rijden dan langs zowat honderd kerken schat ik, in elke straat staat er wel eentje, zien aan de overkant van de Tiber de Engelenburcht liggen, steken even verder die Tiber over, draaien linksaf voor het Hof van Cassatie en komen dan in het zicht van het Vaticaan. 

ROME 046.JPG

ROME 047.JPG

ROME 049.JPG

ROME 050.JPG

ROME 051.JPG

Daar is echter iets te doen, zo te zien, we moeten even verder van de gewone route af, want de laan naar het Sint Pieterplein is afgezet door de politie.

ROME 052.JPG

We zullen straks eens te voet door de versperring wandelen, maar eerst willen we de ronde van 't stad afmaken.     

ROME 053.JPG

Weer de Tiber over, langs een andere brug. We bewonderen massa's fonteinen en pleintjes en standbeelden...

ROME 054.JPG

ROME 056.JPG

ROME 057.JPG

Soms staat er veel water in, soms niet, maar 't is allemaal alvast machtig mooi, toch vanop onze bus.

ROME 058.JPG

Om half elf staan we terug aan het station, ondanks de file hebben we er precies anderhalf uur over gedaan, zoals voorzien in het boekske, dat verkeer is blijkbaar allemaal ingecalculeerd!

Terwijl onze bus zich op zijn standplaats manoeuvreert, tracht een dappere Romein met een klein autootje zich in een gaatje te wringen waar er eigenlijk geen gaatje is en onze bus rijdt vrolijk tegen hem aan.

ROME 059.JPG

Na wat driftig toeteren en een geanimeerde woordenwissel, is even later alles geregeld... zonder papieren of ambras.

Wij wachten ondertussen in het zonnetje op de start van ronde twee!

ROME 060.JPG

Die vertrekt even later en brengt ons weer langs de nu al iets beter gekende route...

We geraken deze keer heel vlot voorbij het Circus Maximus en ik trek onderweg de tribunes eens van de andere kant en het plantsoen op de Piazza Venezia ook. 

ROME 062.JPG

ROME 063.JPG

ROME 064.JPG

ROME 065.JPG

ROME 066.JPG

We blijven zitten tot aan het Vaticaan en stappen daar uit, zoals daarstraks afgesproken.

ROME 068.JPG

We lopen wat tegen de stroom in... 't is te zeggen, zowat iedereen - en dat zijn er een paar duizend - komt terug van het plein en wij gaan er naar toe.

ROME 069.JPG

ROME 070.JPG

Nu doe ik nog al wel eens iets "tegen de stroom in", maar dit lijkt me toch raadselachtig, we wandelen lichtjes verwonderd en nieuwsgierig tot op het plein en merken dat in elk geval niet iedereen er weg van wil!

ROME 072.JPG

ROME 071.JPG

ROME 073.JPG

ROME 075.JPG

Ik staat daar - als overtuigd vrijzinnigaard - tussen al dat volk op dat plein een beetje ongelovig rond te kijken... en word prompt aangeklampt door een gids, negeer die vakkundig maar even later staat er nog ééntje... en even verder nog één... ze voelen allen de christelijke behoefte om mij - tegen een redelijk forse vergoeding - op sleeptouw te nemen om de geneugten te ondergaan van de Sint-Pieterse musea, Sixtijnse kapellen en ander fraais. Ik heb geen precies idee van de normale kostprijs, weet dat het allemaal zeker niet goedkoop is maar besluit dat dit vermoedelijk wel farizeeërs moeten zijn.

We leggen telkens weer omstandig uit dat we geen uren file wensen te doen. Zowat alle kandidaat-gidsen bezweren me echter dat onder hun deskundige leiding er geen file dient gedaan... dat zij een aparte regeling hebben... dat mag ook wel met die prijzen bedenk ik in stilte. We houden het been stijf en de portemonnee dicht en geraken met enige moeite verlost van de ongetwijfeld goedbedoelde doch voor hen zeer lucratieve aanbiedingen.  

We geraken een paar hekken voorbij, maar toch niet tot aan de kerk zelf... daarvoor behoef je één of andere pasje... en dat hebben we niet! 

ROME 074.JPG

Ik sla dan maar een zijstraat in, vermijd de winkelgalerijen en de paardenkoetsen en even verder ontdekken we een verkeersvrij straatje met terrasjes.  

ROME 076.JPG

ROME 077.JPG

ROME 078.JPG

De Borgo Sant'Angelo is echter een leuk plekje, vlakbij het Vaticaan, maar toch redelijk rustig... vergeleken met het plein.

We zoeken een plaatsje op één van de terrassen, bestellen een karaf rode wijn "van het huis" en klinken even later mekaar toe... met zowat de slechtste wijn die we van de hele week gaan voorgeschoteld krijgen.

ROME 079.JPG

Ik heb geen idee waar het bocht vandaan komt, maar met deze prijs-kwaliteit verhouding gaat hij vanzeleven geen "beste koop" label krijgen van Test-Aankoop en Alain Bloeykens zou dit pand een kwotering onder nul geven, denk ik, maar we hebben dorst, 't is lekker zitten en er valt nog wat te beleven ook... met grote ogen houden we in het oog wat er allemaal aan religieuzigheden verkocht wordt aan de overkant... er ligt en hangt een uitgebreide keur aan rommel, maar 't moet gezegd... die dingen gaan echt vlot van de hand!

Naast ons komt een viertal pastoors - of paters of aanverwanten - zitten, in verschillende soorten kostuum en uitrusting... ik vraag beleefd wat er vandaag zoal te beleven is, gezien al dat volk en krijg een keur aan blikken over mij uitgestort, gaande van meewarig over compassie tot onverholen onbegrip... de baas van het groepje legt me uitgebreid uit dat het vandaag woensdag is... ja, dát weet ik ook... hij ziet mijn onnozele blik en verduidelijkt dat woensdag de dag is dat de paus audiëntie geeft: als "Hij" die dag in Rome is, komt "Hij" om elf uur even aan het venster kijken en zwaaien en de menigte zegenen en kort toespreken...

Hahaa... dat hebben we dus net gemist... blijkbaar komt daar massaal veel volk naar kijken, maar wij wisten van niks... tja... ik verneem ook dat je die dag alleen op het plein mag, mits toelating van de Zwitserse Wacht: je moet vooraf een soort pasje gaan halen!

Ik troost mezelf dat wij waarschijnlijk toch geen "clearing" hadden gekregen... 'k doe al bijna 20 jaar vrijzinnig vrijwilligerswerk bij FVJ-Brussel, dat moet toch ergens sporen nalaten... als die mannen ginder iets of wat goed bezig zijn, wéten ze dat...  en 't zijn Zwitsers... ik twijfel niet aan hun kunnen! 

Na een half uurtje overpeinzingen en plannenmakerij kramen we op, betalen de wijn en brengen nog even een kort bezoek aan het enige - en dus unisex - toilet van het pand...

'k wil er verder geen woorden aan vuil maken... maar zo proper als bij ons?... nee... dit is echt wel "basic"!

ROME 082.JPG

We merken even verder dat je ook héél goedkoop kan aan drank geraken (misschien wijwater?) en wandelen verder de Corso af... tot aan de Engelenburcht!

ROME 083.JPG

ROME 084.JPG

ROME 085.JPG

We nemen binnen een kijkje in het monument en bestuderen buiten de "levende standbeelden"... een set van twee man, verbonden met een ingenieus harnas waarbij de ene precies de andere omhoog houdt, blijkt wreed populair, we gaan dat de volgende dagen tientallen keren tegenkomen... tenzij het altijd hetzelfde koppel was dat zich telkens vlug verplaatste op onze wandelroute

Onbeslist

ROME 090.JPG

ROME 086.JPG

ROME 087.JPG

Na twee "onzichtbare" mannen te hebben bekeken, is het tijd voor iets tastbaarders... we bewonderen de magnifieke Engelenbrug, steken ze niet over, maar blijven langs de kade wandelen en kopen aan een kraampje een knabbel

ROME 089.JPG

ROME 091.JPG

ROME 088.JPG

ROME 092.JPG

ROME 093.JPG

Vandaar volgen we de kade tot aan de volgende brug... veel maritieme passage is er niet op de Tiber... al ligt er hier en daar een restant van vroegere scheepvaart... maar wel van heel lang geleden

ROME 095.JPG

maar 'k peins niet dat ze dit ding nog ooit zeewaardig gaan krijgen!

ROME 094.JPG

Even verder, vlak voor de deur van het hof van Cassatie, staat een uitgebreide filmploeg opgesteld... een tiental grote vrachtwagens vol materiaal en de halve straat is afgezet, er loopt best wat filmvolk rond ook, maar ik heb vooral oog voor de mooie Moto Guzzi...

ROME 096.JPG

Een set zowat op de stoep van een gerechtsgebouw... een filmpje aan het draaien over Berlusconi misschien?

We vragen het niet, dus gaan het nooit weten!

ROME 097.JPG

Kerken kom je - zoals eerder al gezegd - in ruime mate tegen... massa's kerken... de deze gaan we niet binnen, ze is trouwens dicht peins ik, maar we nemen ons voor er toch hier en daar eentje te bezoeken.

ROME 098.JPG

En terwijl we langs een boulevard aan het water van kerk naar kerk wandelen, amuseer ik mij met het trekken van Smartjes: Rome moet het wereldcentrum van Smartverkoop zijn volgens mij, je ziet hier in één straat meer Smartjes dan in heel Brussel tezamen. 't zijn natuurlijk handige dingetjes en ze passen in een heel klein gaatje.

ROME 099.JPG

of je zet het pal op het zebrapad... in drie- of vierdubbele file of zo!

ROME 100.JPG

Na een horde Smartjes te hebben bewonderd, passeren we aan het mausoleum van Augustus... ook schoon hoor!

ROME 101.JPG

We lopen op goed geluk verder en komen aan in een lange rechte straat, de Via del Corso, anderhalve kilometer chique - en minder chique - winkels... en kerken, veel kerken!

We slaan rechtsaf en beslissen de eerste de beste kerk binnen te stappen die we tegenkomen... en dat blijkt niet echt de eerste de beste te wezen: even verder ligt namelijk de "Basilica dei Santi Ambrogio e Carlo dei Lombardi al Corso"... een hele mond vol, maar 't is dan ook een basiliek!

ROME 109.JPG

ROME 108.JPG

 

ROME 103.JPG

ROME 104.JPG

 

ROME 107.JPG

ROME 106.JPG

ROME 102.JPG

ROME 105.JPG

Ze hebben indertijd bij de bouw echt niet beknibbeld op marmer, goud en zilver, 't is een schitterende rijkelijk versierde barokke kerk uit de 17e eeuw en ze bewaren er als toemaatje het hart van de Heilige Carolus... we dwalen een tien minuten in stilte rond en vergapen ons aan de overdaad... manmanman, de gasten die opdracht gaven dit recht te zetten, moeten onwelvoeglijk rijk zijn geweest.

Als we buiten staan te bekomen, hebben we de smaak te pakken... even verder duiken we de volgende binnen!

Het blijkt de "Chiesa di Gesu e Maria", ietsje kleiner dan de vorige maar ook Barok uit de 17e eeuw

ROME 113.JPG

ROME 110.JPG

ROME 112.JPG

ROME 114.JPG

ROME 111.JPG

De Italiaanse marmerindustrie moet in die tijd een zeer lucratieve bezigheid zijn geweest en we zijn er bovendien meer en meer van overtuigd dat we nu weten waar al het goud en zilver uit de "Nieuwe Wereld" naartoe is gegaan... naar de Kerk! 'k Weet ook niet of er in al die kerken nog veel volk zit in de mis, in Rome waarschijnlijk wel een pak meer dan bij ons, maar volk of geen volk, het is in elk geval best imposant om als toerist te bezoeken.

We slaan een zijstraatje in, komen even verder op een andere winkelstraat, de Via del Babuino en lopen net achter het hoekje voorbij een Anglicaanse kerk... de "All Saints Church"...  't is eens iets anders, dan de katholieke exemplaren, dus stappen we binnen, maar na die barokke praal en pracht komt dit gebedshuis wat soberder en somber over. 

ROME 116.JPG

Niet dat het geval armoedig oogt, verre van, maar de Anglicanen bouwden ze eind 19e eeuw en de stijl is iets minder rijkelijk.

De winkels even verder in de straat zijn dan weer wel volmondig rijkelijk te noemen!

ROME 117.JPGDe vuilkar is misschien nog wel niet geweest, maar een BMW voor de deur geeft al een hint... een BMW in Smartstad Rome! En de vitrines nemen alle twijfel weg...

ROME 118.JPG

'k ben de precieze prijs voor de spulletjes vergeten, maar het was ergens iets in de buurt van 7000 euro... voor dat korte bloeske links... het kleedje rechts was iets duurder!

Ik loods Martinneke diplomatisch voorbij al dat fraais en we draaien vlug een zijstraat in, om te beseffen dat ik toevallig in een straatje uit de "Romeinse Suite" van Geeraerts ben beland.

Ik had thuis als voorbereiding op de trip onder andere die roman gelezen en onthield dat Vincke en Verstuyft met hun Italiaanse collega een paar keer gingen eten in een restaurantje bij Otello en dat blijkt hier in de straat, de Via della Croce.

Kunstig weggestopt in een steegje, maar helemaal zoals in de roman beschreven. Tof!

 ROME 119.JPG

't is echter nog geen etenstijd, we loeren binnen in het establissement, waar ze volgens Jef Geeraerts een sublieme risotto serveren, en wandelen dan de hoek om, waar in de roman commissaris Verstuyft bij la Perla lingerie gaat kopen voor zijn lief.

ROME 120.JPG

En dat klopt ook als een bus... 't moet gezegd dat zo een commissaris en fictief romanexemplaar een hoger budget kan besteden dan een echte ambtenaar in verlof-voor-pensioen... het blijft gelukkig bij "windowshoppen"... hetgeen bij dit soort winkels geen echte straf is hoor!

Stoer

Weer een hoekje verder ligt het Piazza di Spagna, met zijn beroemde trappen... het is me niet helemaal duidelijk waarom, maar iedereen wil hier op die "spaanse" trappen zitten... honderden toeristen zitten te babbelen, uit te rusten, te kijken of gewoon te zitten... 

ROME 123.JPG

ROME 126.JPG

Wij kruipen tussen die bende voorzichtig naar boven en zoeken dus ook maar een plaatsje... zitten er dan wat te kijken, klimmen vervolgens nog iets hoger tot aan het bordes en trekken een fotootje van het uitzicht en een "selfie" van ons eigen en bedenken dat er eigenlijk momenteel niet echt veel bijzonders aan is... ok, je zit hier gratis en voor niks en je kijkt pal op één van de duurste winkelstraten van de stad, maar de bloembakken van op de foto's staan er (nog) niet en de schitterende fontein in bootvorm, beneden op het plein, de Fontana della Barcaccia van Bernini, is helemaal afgeschermd en leeg wegens herstellingswerken. Het enige is dat je op de ruggen van meer dan honderd soortgenoten zit te loeren... best interessant, maar 't mag niet te lang duren! 

ROME 124.JPG

ROME 121.JPG

We wandelen verder en vinden 300 meter verderop een zitplaatsje op een terras in de Via di Capo le Case.

ROME 127.JPG

Er is en pak minder volk, al helemaal geen fontein op trap te zien, maar de koffie verkeerd is volgens Martine delicieus en de pint groot, lekker en fris... en duur... maar je krijgt er een kom nootjes bij! 

't is ondertussen bijna drie uur, hoogste tijd om weer eens te hoppen, ik bestudeer het kaartje van de Green Line en we wandelen tot aan de halte op de Piazza Barberini... de Tritonfontein staat ook leeg, die hebben we trouwens vanmorgen al getrokken tijdens onze eerste rondrit, dus wachten we braaf op de eerstvolgende bus en rijden dan vrolijk weer mee... langs de terminus aan het station en - voor de derde keer - omheen de Basilica Papale di Santa maria Maggiore 

ROME 129.JPG

en weer langs het Colloseum, waar nog altijd volwassen files staan aan te schuiven...

ROME 130.JPG

en weer langs het Circus Maximus, waar opnieuw heel vlot verkeer is

ROME 133.JPG

tot aan de halte vlak voor het Vittoriano, waar we afstappen en prompt de trappen opklauteren naar het Piazza del Campidoglio, boven op de Capitolijnse heuvel... Rome heeft naar het schijnt zeven heuvels, we hebben er vandaag precies toch al een paar gedaan!

ROME 136.JPG

ROME 137.JPG

Het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius voor het stadhuis is best mooi maar eigenlijk willen we vooral het uitzicht van hierboven bezien! Als je naast het stadhuis het straatje door loopt, kom je op een bordes vanwaar je een prachtig panorama hebt op het Forum Romanum, denk ik toch, als ik mijn plan goed heb geïnterpreteerd.

ROME 138.JPG

En dat klopt!

ROME 141.JPG

ROME 142.JPG

ROME 145.JPG

ROME 146.JPG

Aan de andere kant van de heuvel staat precies ook volk, wij dus weer naar boven, rondom het stadhuis en we trekken onderweg nog een kiekje van Romulus en Remus en hun wolvin

ROME 147.JPG

Ik dacht dat dit beroemde standbeeld een pak groter en imposanter zou zijn, maar 't is een vrij bescheiden paaltje dat een beetje onopvallend naast de zijmuur van het stadhuis staat... nu ja onopvallend... het wordt wel druk gekiekt door de passerende hordes! 

ROME 148.JPG

We staan even later een tiental minuten te gapen naar hetzelfde Forum Romanum als daarnet, maar dan vanaf de andere kant. 

ROME 149.JPG

ROME 150.JPG

ROME 151.JPG

ROME 152.JPG

ROME 155.JPG

ROME 161.JPG

ROME 157.JPG

Morgen gaan we al dit fraais daar beneden effectief bezoeken... in afwachting neem ik boven nog een fotootje van een mobiel winkeltje... in heel Rome zie je op alle plaatsen dit zelfde soort hoekige camionettekes met drank, ijskreem en snoep en zo... op het eerste zicht precies antieke voertuigjes, maar ze hebben enkel een retro uitzicht, 't zijn volgens mij allemaal redelijk nieuwe voertuigjes, ofwel worden ze héél goed onderhouden en opgeblonken.

We dalen de Capitolijn af, steken de Via dei Fori Imperiali over en staan alweer tussen de antieke stenen.

ROME 159.JPG

ROME 162.JPG

Maar voor de eerste dag waren dit genoeg ruïnes, volgens onze bescheiden mening...we zoeken naast de tribunes in aanbouw een weg naar de bushalte, die ligt net voorbij het Colloseum,

ROME 163.JPG

 

ROME 166.JPG

maar als ik mijn plannetje ontleed, zouden we weer helemaal een rond moeten rijden om eigenlijk niet veel dichter bij ons hotel uit te komen...  

We besluiten om te voet terug te wandelen, we hebben genoeg "gehop-on-hop-offt" voor één dag!

Met fikse stap marcheren we in de richting van de één kilometer verder gelegen Basiliek "San Giovanni in Laterano". Dit is de kathedraal van het bisdom Rome en de hoofdkerk van de wereldkerk en dus eigenlijk de belangrijkste kerk van de katholieken, ze komt in rangorde zelfs vóór Sint Pieters in het Vaticaan.

 

Daar kunnen we niet zomaar voorbij!

ROME 359.JPG

ROME 185.JPG

ROME 183.JPG

ROME 180.JPG

ROME 169.JPG

Van buiten ziet het er indrukwekkend uit... en van binnen is het nog veel straffer!

ROME 177.JPG

ROME 181.JPG

ROME 178.JPG

ROME 170.JPG

ROME 171.JPG

ROME 172.JPG

ROME 173.JPG

ROME 174.JPG

ROME 175.JPG

Het gebouw bestaat uit verschillende ruimtes gescheiden door enorme zuilenrijen en is in totaal 140 x 140 meter groot, er staan geen kerkstoelen en er loopt eigenlijk weinig volk... die enorme lege ruimte maakt het nog onwezenlijker... we zijn dan wel niet gelovig, maar toch zwaar onder de indruk en mijn fotootjes kunnen absoluut niet weergeven welke grootsheid er van deze kathedraal uitgaat... maar 'k heb wel een website gevonden die een redelijk straf beeld geeft: http://www.vatican.va/various/basiliche/san_giovanni/vr_tour/index-en.html

ROME 186.JPG

ROME 187.JPG

't is half zeven door als we buiten komen en terwijl we overleggen wat we gaan doen, komt er een ambulance met gillende sirenes - tegen de rijrichting in - de file aan de verkeerslichten voorbij gestormd en ramt in het midden van het kruispunt een wat onoplettende bestuurder van een klein autootje... we staan er op te kijken als volleerde ramptoeristen, steken over om nog een kiekje te nemen van aan de andere kant en bedenken dan dat we eigenlijk honger hebben.

't is absoluut nutteloos om eerst naar het hotel te gaan en ons op die mansarde te gaan omkleden, we kunnen in deze outfit perfect op restaurant... enkel nog eentje vinden.

En dat lukt naadloos: 100 meter verder ligt Trattoria Pizzeria Mario en daar is nog plaats op het terras!

ROME 189.JPG

Het ziet er heel simpel en volks uit en dat is het ook, maar de bediening is vriendelijk en correct, de pizza van Martine heerlijk, mijn pasta "all'arrabbiata" bijzonder lekker en mijn escalope met citroensaus delicieus...

En wat hebben we geleerd?

Dat je in Rome enkel krijgt wat je hebt besteld: escalope is escalope, niks minder, maar ook niks meer... wil je daar nog iets bij dan moet je dat apart uitkiezen bij de contorni!

ROME 188.JPG

Maar we de pasta was copieus van portie en we hebben ook een mandje brood gekregen, dus ik ga zeker niet met honger in bed moeten!   

Lachen

't is half tien als we weer in het hotel komen en deze keer kunnen we een ober bij de lurven vatten en een flesje wijn bestellen. En het moet gezegd, 't is blijkbaar niet evident om in de Domus Sessoriana  's avonds nog aan drank te geraken, maar als het lukt, dan wordt je wel "gesoigneerd"!  

ROME 192.JPG

We krijgen bij onze fles - heel goede! - rode wijn een heel assortiment warme en koude hapjes... en zo eindigt onze eerste hele dag Rome met een culinaire en vooral vrolijke noot!

Morgen vroeg op, want dan start onze driedaagse "Roma pass" en gaan we met bus, tram en metro op stap en eerst en vooral naar het Colloseum!         

17:35 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |