15-08-14

Rome: musea, pizza, pasta... en colomba - dag 3 in Domus Sessoriana: donderdag

Ik ben weeral vroeg wakker... zodra de zon binnen schijnt wordt het op onze zolder heel klaar en vooral onbehaaglijk warm... een geluk dat we een klein venstertje hebben, of 't was nog heter... peins ik...

Gezien Martine nog zalig ligt te slapen, lekker onder de dekens, sta ik héél stilletjes op, neem een douche, kleed mij aan en vertrek naar beneden. Mijn humeur is opperbest, maar 'k wil toch even de receptie gaan verwittigen dat we niet onverdeeld wild enthousiast zijn over onze accommodatie. Ik steven dus redelijk uitgeslapen en met fikse pas richting balie waar een vriendelijke juffrouw de dienst uitmaakt. Ik verklaar in mijn beste Engels dat we niet helemaal tevreden zijn over die kamer 50: er is geen lift tot boven, géén frigo, de airco maakt enorm kabaal maar koelt zo goed als niks, onze kamer trekt in de verste verte niet op hun publicitaire prentjes en op de koop toe moet ik elke keer zowat inbreken als ik terug binnen wil, want die deur beneden aan het kerkportaal gaat in principe enkel met een kaartje open en is redelijk onwillig als ik er aan lig te wringen! Ik wil weten of dat allemaal wel normaal is en wat ze zoal denkt er aan te kunnen verhelpen!

Dat is blijkbaar niet veel: ze aanhoort stoïcijns mijn explicatie en beaamt dan boudweg dat dit inderdaad normaal is... tja... dan ben je uitgeklapt nietwaar. Ik staar lichtelijk verbluft in haar ogen, maar ze verpinkt niet en ik pijnig bijgevolg mijn hersens over een volgende te nemen stap, hetgeen op dergelijk matinaal uur niet echt een makkie is, als ze plots toch aan geeft bereid te zijn tot een toegeving: we krijgen een tweede sleutelkaart, helemaal gratis en voor niks, maar méér... dat zit er echt niet in!

Niet dat we zo een bijkomend kaartje boven nodig hebben voor onze deur, want die gaat zoals gezegd enkel op slot met een echte sleutel, maar dan kan ik toch al buiten onze vleugel rondlopen zonder dat Martinneke boven zonder stroom en vooral licht zit! Meer valt er blijkbaar niet uit de brand te slepen. Ik kan natuurlijk een officiële klacht indienen, maar daar heb ik echt geen zin in, dus bol ik het af.

Gewapend met mijn tweede kaartje trek ik weer het hotel in, nu ik ook in die gangen van de andere "chique" vleugel binnen kan, wil ik er van profiteren om nog eens op verkenning naar het dakterras te gaan, misschien is daar iets te beleven? 

ROME 198.JPG

ROME 199.JPG

Maar dat valt redelijk tegen: het terras ligt er al even uitgestorven bij als de eerste avond.

Het uitzicht is echter wel best mooi!

ROME 196.JPG

ROME 197.JPG

ROME 201.JPG

Na een kwartiertje ben ik echter wel helemaal uitgekeken op dat uitzicht en krijg ook een beetje honger... maar blijkbaar heeft iedereen hetzelfde hongergevoel en trachten de klantjes van deze vleugel momenteel massaal de lift te nemen, om naar het restaurant in de kelder te gaan voor het ontbijt.

Ik duw op de knop en duw en duw, maar er komt maar geen lift... ik wacht en speur onderwijl naar een alternatieve weg, maar je kan vanop dit dakterras langs geen trap naar beneden, de deur van het (vermoedelijke) trappenhuis zit op slot, dus blijft enkel de lift over. Na 10 lange minuten slaag ik er toch in het ding boven te krijgen, maar vraag me af hoe het eigenlijk zit met de brandveiligheid... zou hier geen nooduitgang en dito brandtrap moeten wezen? Want als je hierboven vast komt te zitten in dergelijke noodsituatie, dan ben je goed af!

ROME 202.JPG

Het loopt uiteindelijk al tegen half acht als ik weer in het kerkportaal sta en ondertussen is de kerk zelf open voor de mis.

ROME 194.JPG

Ik steek mijn kop binnen en besluit dat we straks best samen een bezoekje brengen aan de binnenkant... eerst ontbijt!

Martinneke geraakt vrij vlot uit bed en onder de douche en aangekleed en dies meer, we ontbijten - weeral met die kleine brokkeltjes brood - uitgebreid en lekker en stappen dan de kerk binnen.

We logeren in feite in een annex van de "Basilica di Santa Croce in Gerusalemme", de basiliek van het Heilige Kruis in Jerusalem. Wel straf, 'k heb nog nooit in een kerk geslapen, laat staan in een echte basiliek.

 

't Is dan nog niet zomaar de eerste de beste basiliek, wat hier worden echte stukjes bewaard van het Heilige Kruis, de grond onder de kapel achteraan komt van de Kalvarieberg ginderachter en het is één van de zeven pelgrimskerken van Rome en er worden elke week een paar keer voedselbedelingen gedaan aan de behoeftigen uit de buurt... waaronder donderdagochtend!

Die staan in een zijkamertje van het portaal te wachten op hun pakket als wij met een zekere schroom het middenschip binnenschrijden.

ROME 210.JPG

ROME 209.JPG

De barokke kerk zelf is al redelijk indrukwekkend, maar barokke kerken hebben we al gehad gisteren, vooral de kapellen achteraan interesseren ons.

ROME 208.JPG

In de ene gaat een mis door, daar blijven we dus weg, maar de anderen herbergen volgens de overlevering toch wel een aantal speciale relikwieën.

ROME 215.JPG

ROME 211.JPG

ROME 212.JPG

ROME 213.JPG

Volgens mij is het verboden om foto's te trekken in de kapel...

Maar ik heb de verbodsplaat te laat zien staan.

ROME 214.JPG

In de kapel of crypte(?) er naast hangt een kopie op ware grootte van de lijkwade van Turijn, die mag wel gefotografeerd worden... denk ik toch... 't is dan ook maar een kopie... en zelfs van het origineel is ondertussen geweten - door middel van koolstof-14 datering - dat ze er minstens 1200 jaar naast zitten, maar alla... het blijft een intrigerend stuk linnen... zelfs het kopie ervan!

Na het kerkbezoek is het hoog tijd om Rome weer in te trekken, op naar het Colloseum.  

We stappen naar de tramhalte vlak voor de deur, waar we het vervoerticketje van onze Roma pass activeren en staan 10 minuten later op onze eerste bestemming van de dag.

ROME 164.JPG

ROME 216.JPG

Hier komt onze Roma pass van pas, voor de rest is het feitelijk een redelijke dure bedoening: je krijgt een drie dagen geldig vervoerticket, een plannetje en een lijst van musea en monumenten en een code voor een app, je mag twee bezoeken vrij uitkiezen en krijgt een wisselende korting op de rest, maar als je geen drie dagen lang van het ene museum naar het andere wil hollen en maar enkele dingen wenst te bezoeken, ben je eigenlijk goedkoper af met een gewoon meerdaags vervoersticket, peins ik.

Máár... met die Roma Pass heb je een eigen ingang aan het Colloseum en dien je dus de file niet te doen. dat scheelt hem direct minstens een uur - of meer - aanschuiven... en dat is lekker meegenomen.

We marcheren vrolijk de ellenlange rijen wachtenden voorbij, laten onze "Pass" scannen aan het desbetreffende poortje en staan op nog geen vijf minuten binnen!

Martinneke moet daarna wel bijna 10 minuten aanschuiven aan het damestoilet, maar dat moet iedereen doen... nu ja, toch de dames met een plaswens!

ROME 220.JPG

ROME 217.JPG

terwijl zij de toiletrij der wachtenden vervoegt, trek ik een kiekje van binnen naar buiten en wacht braaf tot ze er is

ROME 218.JPG

Het volgende anderhalf uur bezoeken we uitgebreid het monument, dwalen onder de indruk rond tussen de eeuwenoude stenen, pikken hier en daar wat informatie op van een gids die uitleg geeft aan zijn groep (wel handig dat je als Vlaming op dergelijke momenten die explicaties min of meer kan volgen in een taal of drie, vier!) 

Het is een bezoek meer dan waard... zo enorm... zo ingenieus gebouwd... en dat bijna 2000 jaar geleden! Het amfitheater kon oorspronkelijk 50.000 bezoekers aan... en eigenlijk was het toen nog veel indrukwekkender, want in de loop der eeuwen is de helft van de buitenmuren gesloopt en de bekleding van witte marmer is zowat helemaal verdwenen... maar het blijft absoluut de moeite waard om te bezoeken... ik trek dan ook veel te veel foto's... 

ROME 221.JPG

ROME 222.JPG

ROME 223.JPG

ROME 227.JPG

ROME 229.JPG

ROME 240.JPG

ROME 239.JPG

ROME 235.JPG

ROME 241.JPG

ROME 234.JPG

ROME 236.JPG

ROME 245.JPG

ROME 246.JPG

 

Om half elf staan we terug buitenen lopen langs de Via Sacra tot aan de boog van Titus en zetten daar koers naar de Palatijnse heuvel, onze volgende stop!

ROME 248.JPG

de volgende twee uur wandelen we over, door, langs en onder de ruïnes van onder andere de tuinen van Farnese, het huis van Flavia en dat van Livia, het paleis van Domitianus, dat van Septimius Severus en van Caligula, het huis van Augustus en de tempels van Apollo en Cybele. Die bult was in de oudheid zowaar kompleet volgebouwd en later werd het ene paleis bovendien op de restant van het andere gezet, een soort bidonville-avant-la-lettre quoi... maar dan in het Latijn.

ROME 251.JPG

ROME 252.JPG

ROME 249.JPG

ROME 250.JPG

We slenteren op "goed vallend uit" rond en komen mooie plekjes tegen en vooral schaduw... want het is ondertussen vrij warm aan 't worden!

ROME 254.JPG

ROME 253.JPG

Iets voorbij de top is er een afdak boven een uitgebreide opgraving en daaronder staat een file aan te schuiven, daar moet dus iets speciaals te zien zijn... we hebben geen idee wat precies, maar sluiten aan... met mondjesmaat laat één of andere bewaker de toeristen door, dus het duurt even voor we an de beurt komen

ROME 256.JPG

ROME 255.JPG

ROME 257.JPG

Beneden rechts zijn termen, maar daar stonden we niet voor in de rij, die zijn niet bezoekbaar, even verder links is het echter zo ver! Eén of ander huis - van Augustus peins ik - waarvan enkel kamers bijzonder goed bewaard zijn. 

ROME 258.JPG

ROME 260.JPG

ROME 261.JPG

ROME 262.JPG

Muurschilderingen van 20 eeuwen geleden... 't heeft toch wel iets. Je mag maar met een man of vijf tegelijk binnen, aanraken mag niet, foto's nemen wel, maar "NO FLASH"!

Van Augustus is het maar een boogscheut naar één of andere Domus Transitoria, waar de marmeren vloer nog redelijk origineel ligt rond een ovalen fontein 

ROME 264.JPG

ROME 266.JPG

ROME 268.JPG

We wandelen rond het Domus Flavia en het museum en staan dan te puffen voor het "stadion"

ROME 273.JPG

ROME 270.JPG

ROME 269.JPG

Rond 1 uur 's middags is het tijd voor een pi(t)sstop, maar ze zijn toch wel net aan het kuisen zeker... en de andere sanitaire blok ligt aan de hele andere kant van de heuvel, het duurt een eeuwigheid vooraleer de WC-madam tevreden is over haar werk en al die tijd wordt de rij achter mij langer en langer, maar 't moet gezegd, even later zit ik op het properste toilet van de hele week!  

ROME 274.JPG

we bewonderen van boven nog eens het Colloseum en bedenken dan dat we die Palatijn wel hebben gezien, op naar het Forum! 

ROME 275.JPG

ROME 276.JPG

ROME 277.JPG

ROME 278.JPG

ROME 279.JPG

ROME 280.JPG

ROME 281.JPG

ROME 282.JPG

ROME 283.JPG

ROME 286.JPG

ROME 287.JPG

ROME 285.JPG

ROME 288.JPG

ROME 290.JPG

ROME 289.JPG

Je kan hier vermoedelijk uren rondlopen, maar na dik drie kwartier vinden wij het welletjes, genoeg Forum Romanum, ik wil nu wel eens iets anders... Peroni of zo!

ROME 291.JPG

We draaien ons definitief naar buiten en besluiten een terrasje te zoeken maar wandelen aan de overkant eerst langs het Forum van Trajanus en het achterliggende antieke marktcomplex, dat tegen de helling van de volgende heuvel, de Quirinaal

ROME 292.JPG

ROME 294.JPG

ROME 297.JPG

ROME 299.JPG

ROME 295.JPG

ROME 298.JPG

Zo een tribune is wel handig om op het gemak naar oude stenen te kijken, maar je dorst wordt er niet minder van... we kramen na 5 minuten op en vinden even verder en plaats op een terras en geraken eindelijk aan de eerste frisse pint van de dag!

ROME 300.JPG

De vriendelijke uitbater komt een praatje maken , wil weten van waar we komen en wat we van Rome vinden en hoe de situatie nu in België is en dies meer en staat er op om een kiekje te nemen van ons allebei! 

ROME 301.JPG

Ziezo... weer terug uit congé en na dit Rome-verslag gaan we binnenkort wat leuteren over B&B's in Zuid-Frankrijk en zo... maar eerst nog dit: 

Als de pint en het wijntje (veel te rap) leeg zijn, is het de hoogste tijd om onze prullen bij mekaar te zoeken en verder de toerist uit te hangen... er is nog héél veel te zien in Rome en we hebben na deze maar drie volle dagen meer! We duiken een tram in en stappen een paar haltes verder af aan de smalle kant van het Circus Maximus... 't is van hier - volgens mijn plannetje - maar een boogscheut tot aan de termen van Caracalla, onze volgende "bezichtingshalte", die staat met stip in de reisgids genoteerd, het moet dus de moeite zijn.

Het blijkt inderdaad een imposante bedoening.

ROME 302.JPG

De termen van Keizer Caracalla zijn de ruines van het ooit tweede grootste badhuis van Rome, de bouw begon onder de regeerperiode van zijn vader Septimius Severus, maar het geraakte maar af na diens dood, vandaar de naam. Ze dateren uit het begin van de derde eeuw en beslaan een oppervlakte van 11 Ha. Ze bleven in bedrijf tot het aquaduct, dat het nodige water moest aanvoeren, werd vernield en in hun glorieperiode konden ze indertijd zowat 1600 gasten aan... vandaag is er merkelijk minder volk.

De bovenste verdiepingen en het dak en de baden en dies meer zijn allemaal weg, maar toch zijn we onder de indruk van de enorme afmetingen van het complex... Boetfort in Melsbroek is er petieterig tegen... maar dáár is alles nog wel perfect in bedrijf... 't is er iets duurder dan hier, maar de sauna's, stoom-, zwem- en andere baden én het eten zijn er dik in orde... hier is het ook heet en zweterig... en rustig... maar vooral dorstig... in het hele complex is er geen bar of winkeltje te bespeuren.

ROME 314.JPG

ROME 308.JPG

ROME 310.JPG

ROME 306.JPG

ROME 309.JPG

ROME 304.JPG

sommige vloeren zijn echt wel goed bewaard gebleven en hier en daar liggen er ook nog stukken van de decoratie van de muren op de bovenverdiepingen...

ROME 307.JPG

ROME 311.JPG

ROME 312.JPG

Na een half uur ronddwalen hebben we het wel gezien...

Bij ons zou er op zijn minst een groot met terras en souvenirwinkel naast het bouwsel liggen... hier vinden we enkel - na enig zoeken - een toilet... en een loket met kaartjesverkoopster natuurlijk... maar drinken, dat kan je hier niet... rare jongens toch, die Romeinen!  

Er staat wel voor de deur op straat zo een pseudo-antiek camionetteke waar ze ijs en frisdrank en broodjes slijten, maar rechtstaand op de stoep een pint drinken... dat is niet direct onze geliefkoosde stijl van consumeren.

We wandelen de boogscheut terug naar de tram en sporen een paar haltes verder tot aan halte "Pyramide".

Hier staat één of ander bizar antiek grafmonument in de vorm van een pyramide, maar het ding is half ingepakt in doeken wegens herstellingswerken en dus volgens mij de moeite van het trekken niet waard.

We wandelen de wijk Testaccio in en passeren eerder toevallig aan het "Cimitero Accatolico", het protestantse kerkhof waar onder andere de Engelse dichter John Keats ligt begraven

ROME 315.JPG

"A thing of beauty is a joy forever"... dat is zeker, 't is op het eerste zicht een heel schoon kerkhof, maar wel betalend: we staan nog maar een halve minuut binnen als er vanuit het niets een heertje opduikt dat ons minzaam doch aandachtig in het oog houdt... ik snap niet goed wat de bedoeling is en voel me al lichtjes op mijn ongemak, als ik even later merk dat er naast de ingang een uit de kluiten gewassen soort offerblok staat met een bordje waarop de bezoeker-toerist wordt aangemaand een forse bijdrage te plegen... we besluiten onze fondsen te besteden aan meer wereldlijke dingen en een terras te zoeken...

Dat vinden we enkele huizenblokken verder, maar deze keer trek ik voor de verandering eens geen selfies terwijl we pinten drinken maar concentreer me op de parkeerkunsten van de Romeinen... ik heb het al gezegd, ze zetten zich gewoon daar waar ze het peinzen en rijden gelukkiglijk meestal in kleine autootjes, maar als voetganger moet je soms toch slalommen om aan de overkant te geraken 

ROME 316.JPG

ROME 317.JPG

Nu we toch in de buurt zijn, kunnen we evengoed doorstappen tot Trastevere, de wijk aan de overkant van 't water, waar er volgens mijn reisgids een bruisend avond- en nachtleven is met straten vol restaurantjes en bars!

ROME 318.JPG

En mijn gids heeft gelijk, in Trastevere is het precies te doen, Testaccio lag er wat doods en verlaten bij, en dan heb ik het niet alleen over dat kerkhof, maar hier loopt er wel volk op straat... en is er inderdaad keuze genoeg aan terrassen...

ROME 319.JPG

ROME 320.JPG

maar we hebben net een halve liter binnen... dus duiken we eerst nog maar eens een kerk binnen, dat hebben we vandaag eigenlijk nog niet gedaan.

ROME 322.JPG

ROME 323.JPG

De Basilica di Santa Maria in Trastevere is vermoedelijk één van de oudste Mariakerken in Rome en volgens de overlevering ontsprong in het jaar 30 nC een bron op de plaats waar nu het altaar staat... er werd in de loop van de volgende eeuwen regelmatig al wel eens een nieuwe kerk gezet op de plaats van de oude en de zuilen van de huidige komen naar het schijnt van de baden van Caraccala, waar we net vandaag komen...  

 

die mannen deden dus al recyclage, lang voordat er witte, blauwe en gele zakken bestonden!

ROME 324.JPG

ROME 325.JPG

ROME 326.JPG

schoon plafond ook... beetje druk, maar schoon!

de rest van de namiddag slenteren we doorheen Trastevere, ook schoon en een beetje druk.

ROME 328.JPG

ROME 331.JPG

ROME 332.JPG

rond een uur of zeven is het tijd om een restaurant te kiezen...

liefst met terras en in de zon!

ROME 327.JPG

ROME 330.JPG

we laten dus enkele "etablissementen" bewust links liggen en opteren voor een leuk terrasje, ergens in een piepklein steegje... bij Gino della Viletta... of toch iets van die strekking... waar we als voorgerecht bijzonder heerlijke cannelloni krijgen voorgeschoteld

ROME 334.JPG

Martine kiest voor pasta met één of ander soort kaas en nadien voor een pizza... ik bestel één van mijn lievelingsgerechten, maar de Osso Bucco blijkt uitverkocht... in de plaats serveert de vriendelijke juffrouw mij een Romeinse specialiteit... zegt ze toch zelf... iets waarvan ik nog steeds niet goed weet welk beest aan de basis lag... 't waren rare, wat vettige, brokjes met selder en ajuin in een smaakvol tomatensausje, vermoedelijk een bereiding van ingewanden... het smaakte mij dus heel erg, maar de snijbiet - of spinazie? - die ze er bij serveerden, was zo verdomd zout, dat ik de fles water in een mum van tijd helemaal soldaat maakte en er rest van de avond bijzonder dorstig bij bleef lopen!    

 

ROME 339.JPG

nadien geraakten we met een bus en tram - via het Vittoriano-monument  - tot aan de metro,ROME 340.JPG

ROME 341.JPG

Ze hebben maar twee lijnen in Rome, maar die dingen rijden heel frequent en stipt op tijd en nog geen half uurtje later staan we weer aan het hotel!

ROME 342.JPG

De bar is al een tijdje dicht en onze frigo - of toch de ruimte waar het ding normaal zou moeten staan - gebruiken we om de hemden en bloesjes in te stockeren...

ROME 343.JPG

een geluk dat ik nog een half flesje lauw(!) water heb staan, maar de nacht wordt toch lang, zwoel, zweterig en vooral dorstig!    

15:43 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hey mateke terug goed bezig, merci, en bijna weg dus ....over 4 weken heb ik terug leesvoer. prettig verlof bij mijn vriendjes.
Voor straks kus aan gij ,vrouw, voor - en nageslacht

Gepost door: Freddy | 24-07-14

De commentaren zijn gesloten.