07-04-14

Vlaanderens mooiste... en ik was er bij!

Ik heb het niet over één of andere welgevormde inheemse deerne, goed voorzien en van aanlokkelijk allooi, maar over de koers der koersen, hét wielermonument, de meest prestigieuze klassieker der Lage Landen en belendende contreien...

Ik heb het over de ronde van Vlaanderen, kortweg "DE RONDE"!

Gisteren mochten we de bus op met de VVB, om langs het parkoers mee kleine Leeuwenvlaggetjes te bedelen, grotere te slijten en met de forse exemplaren te wapperen... en tussendoor was er tijd en ruimte voor een pintje ook... een drukke dag ligt dus achter de rug, maar tevreden kijken we terug op deze speciale zon- en tevens absolute hoogdag!

Zes uur kwart: opstaan, douchke pakken...een jeans en knalgele polo aantrekken met zwart regenjasje...kwestie van de juiste kleur te bekennen! Fruitsapke gedronken, yogourt binnengelepeld en rats mijn pillekes vergeten te nemen wegens nog niet echt goed wakker en alert. De zon komt net op en het is droog maar frisjes. Met het dak open naar Dilbeek gebold en om half acht flink uitgewaaid en klaarwakker. Ik draai de parking op van de Westrand en er direct weer af: wegens kermis en stoet is er hier op het hele plein een parkeerverbod, maar op dit ochtendlijke uur vinden we plaats zat naast het plein. De bus is stipt op tijd, we vertrekken met minimale vertraging, gaan onderweg in Wetteren materiaal en volk oppikken en staan tegen negen uur in Brugge!

RVV VVB 001.JPG

RVV VVB 002.JPG

met vlag en wimpel trekken we de binnenstad in...

RVV VVB 004.JPG

In het spoor van reeds talrijke groepjes toeristen (van hun cruiseschip op daguitstap wordt gefluisterd), laten we het minnewater aan de zwanen en stevenen resoluut af op de Grote Markt. Die toeristen komen trouwens niet voor de koers-der-koersen maar gewoon voor Brugge... dat er wel wat somber bij ligt!

RVV VVB 006.JPG

Om half tien staan we op het hoekje van de markt en zijn duidelijk niet de eersten!

RVV VVB 009.JPG

RVV VVB 008.JPG

we verdelen ons rond het plein en ik vind een plaatsje net aan de startlijn... tof... vlak vor mijn neus verzamelen zich allerhande notabelen, beevees en drukdoeners en zelfs onze eigen minister van sport is van de partij...

RVV VVB 010.JPG

RVV VVB 011.JPG

RVV VVB 014.JPG

RVV VVB 013.JPG

Na een tijdje stopte het met miezeren en valt er echte regen... maar dat kan de pret niet drukken... iedereen staat verwachtingsvol te wachten... op Boonen en co en in de luidsprekers volgen we de voorstelling van de vedetten en dan duiken eindelijk de renners zelf ook op in ons vizier en ik denk "hier sta ik perfect, vlak voor de start, 'k ga seffens alles vanop de eerste rij goed kunnen zien!"

Een mens kan op een druilerige zondag soms al eens te optimistisch naief zijn. 

RVV VVB 016.JPG

De Leeuwenvlaggen van de collega's verderop krijg ik mooi gekadreerd, maar vlak voor onze neus staat er een podium van zowat een halve meter hoog... voor de pers... en tegen kwart na tien, als Landuyt aan de overkant een pistool in handen krijgt geduwd, staat er pal voor mijn neus een bonte maar vooral ondoordringbare meute journaille... zwaar in mijn zicht verdorie!

Ik hoor het startschot en voel aan de massa dat ze vertrokken zijn, steek mijn kodakske hoog boven mijn kop om te filmen en dat is 't... 

RVV VVB 018.JPG

De renners glibberen in massa over de klinkertjes de markt af, de volgwagens en motards stormen mee Vlaanderen in en 5 minuten later gaan de dranghekkens open en kan ik op mijn gemak een mooi fotootje nemen van de start... niet dat er nog één echte courreur te bespeuren valt, maar 'k heb dan toch maar mooi een kiekje van het spandoek newaar... en met twee Leeuwenvlaggen bij in beeld... als toemaatje!

RVV VVB 021.JPG

We verdelen onderweg massaal papieren "Leeuwtjes" en verzamelen weer op dezelfde hoek, verkopen onderweg ook nog een paar aktievlaggen en stappen welgemoed terug naar de bus...

RVV VVB 020.JPG

Nog even een korte plaspauze en dan op naar de Wolvenberg!

RVV VVB 022.JPG

De volgende afspraak is de Wolvenberg. Ik heb er persoonlijk nog nooit van gehoord, maar het blijkt een bultje te zijn ergens tussen Ename en Mater (en dát ken ik dan weer wel uit mijn beginperiode bij F.C. De Kampioenen: het zijn twee biersoorten van Brouwerij Roman waar dorpjes naar zijn vernoemd... of 't kan ook omgekeerd zijn... maar we wijken af!)  hier zal de Ronde straks voor de 12e keer over denderen...

Ik heb ook geen idee waar die "berg" precies op het parkoers ligt, maar gezien het voorziene uur van doortocht, is het volgens mij één van de eerste beklimmingen, maar dat weet ik niet zeker... sinds ze in lussen rijden snap ik absoluut niet meer wie waar wanneer passeert... maar 't is in elk geval confortabel vroeg in de finale want blijkbaar staan er daar nog géén VIP-tenten en aanverwante hindernissen en kunnen we dus als modale toeschouwer ongehinderd op de berg postvatten.

RVV VVB 023.JPG

RVV VVB 024.JPG

Onze chauffeur blijkt een ouwe rot in het vak en kent de streek op zijn duimpje en bijgevolg loodst hij zijn bus ongehinderd tot op enkele hectometers van de beklimming, waar we alles uitladen en met pak en zak - en in mijn geval ook 2 blikjes bier - naar de bewuste berg marcheren.

RVV VVB 025.JPG

Op de hoek geeft een plaatselijke diender de laatste instructies aan enkele al even plaatselijke stewards en maak ik me vrolijk over een affiche met reclame voor een (na luttele aanpassing) wel zeer speciaal soort toespijs!

Maar even verder besef ik dat het bittere ernst is!

Die Wolvenberg blijkt in de praktijk een baantje te wezen dat - voor mijn gevoel - verschrikkelijk steil is: op nog geen 500 meter gaat het hier meer dan 30 meter omhoog en het kwaadste stuk heeft een helling van - naar horen zeggen - bijna 20%!

 

RVV VVB 027.JPG

Als ik hier met de fiets naar boven zou moeten, val ik halfweg gewoon van mijn zadel, peins ik... de enige fysiek aanvaardbare manier om zo iets op te rijden is met de moto... in tweede! En die mannen vliegen hier straks vermoedelijk probleemloos over tegen een volwassen snelheid... mijn respect voor renners groeit met minstens 20%!  

RVV VVB 028.JPG

Veel volk staat er nog niet, vlaggetjes uitdelen is in die omstandigheden een vrij onnuttige bezigheid, maar we amuseren ons dan maar met het feestelijk versieren van de nadars... en komen dan zeer toevallig een soort pop-up kroeg tegen.

RVV VVB 029.JPG

Halfweg de Wolvenberg huist de vrije radio "Brouwer" en ter gelegenheid van de doortocht  van de Ronde hebben ze duidelijk beroep gedaan op een leverancier van dezelfde strekking als hun naam: de straat is uitgestorven maar op de achterkoer zit het vol volk... de pensen sudderen in het vet, de tapkraan loopt en de ambiance is navenant...

kortom, dit is het echte Ronde-gevoel, dáár doet de rechtgeaarde Vlaming het voor... voor de sfeer, de sossisen en de pinten... en als er dan nog koers passeert ook, is dat gelijk mooi meegenomen... mijn gedacht!

RVV VVB 031.JPG

Onze voorzitter trakteert een rondje - waarvoor dank - en verbroedert vlotjes met... met eeuuh... met één of andere autochtone motard.. of zoiets!

RVV VVB 030.JPG

En zo verloopt de middag vredig in een walm van braadworst en bier en amuseren wij ons stichtelijk... tot we plots om één uur worden weggerukt van ons glas door tumult op de baan: de publiciteitskaravaan komt er aan!

RVV VVB 033.JPG

RVV VVB 034.JPG

We loeren wat beaat naar allerhande auto's en camionettekes en persoonlijk wordt ik niet wild van dit soort toestanden... maar plots staat er hier en daar toch al wel wat volk aan de nadars... hoogste tijd om vlaggetjes uit te delen! Pascal trekt de kop en met fikse stap vorderen we richting kasseistrook boven op de Wolvenberg en delen onderweg Leeuwtjes uit.

RVV VVB 037.JPG

RVV VVB 035.JPG

RVV VVB 038.JPG

Onze grote vlaggen vinden trouwens ook gretig afzet en zelfs de motards in de koers hebben Leeuwtjes mee!

RVV VVB 039.JPG

RVV VVB 045.JPG

Hier en daar staat er al wel eens een toeschouwer met een verkeerde vlag, maar zelfs die gastjes nemen de kleine leeuwtjes enthousiast en met de glimlach aan! 

RVV VVB 042.JPG

Voor wie mocht twijfelen: de Ronde rijdt tegenwoordig rond en tot in Oudenaarde en dat vinden ze daar prachtig! 

RVV VVB 044.JPG

En wij vinden het dan weer prachtig dat de toeschouwers gretig onze vlaggen aannemen en/of kopen!

RVV VVB 046.JPG

In de Ruiterstraat, een kasseistrook net achter de Wolvenberg, besluiten we om ons strategisch op te stellen en hier te wachten op de doortocht... de renners zijn op komst dus hoogste tijd om de eigen vlaggen op te stellen!

RVV VVB 047.JPG

RVV VVB 048.JPG

 RVV VVB 049.JPG

en iets na half twee ontrolt het hoogtepunt van de dag zich voor mijn ogen en vooral vlak voor mijn voeten: eerst een kopgroepje en een paar minuten later het peleton en daarvoor, er tussenin en er achter vooral veel moto's en wagens die met een rotvaart luid toeterend over de kinderkopjes denderen... echt op centimeters van mijn schoenen vliegen ze langs en vooral in een wolk van stof... het publiek applaudiseert, roept luidkeels aanmoedigingen en hoest en rochelt nadien het fijn stof op uit keel en longen en 10 minuten later is alles voorbij...

ik trachtte de doortocht te filmen en vermoedelijk staat er wel iets op mijn schijfje, maar dat is voor één van dees dagen... morgen kan ik het zaakje niet monteren (wegens het feit toevallig jarig te zijn en afgesproken te hebben om met de madam en zoon te gaan tapas' eten achter het hoekje)

ondertussen zijn de tapas verteerd en de verjaardag helemaal op... en het filmpje af!

 

Ik trek na mijn gefilm nog wel een fotootje van een aantal camions die in het kielzog van de koers voorbij daveren...  we hebben ondertussen vernomen dat er al een hoop renners tegen de vlakte zijn gegaan... zijn dat misschien de bezemwagens? 

RVV VVB 050.JPG

We wandelen daarop weer naar beneden, laten deze keer braaf Radio Brouwer links liggen, laden onszelf en de rest weer in de bus en bollen gezwind naar het centrum van Oudenaarde... de term "gezwind" dient in deze context weliswaar met een redelijke grein zout te worden genuttigd: op deze zondag is er verkeersgewijs niks dat gezwind verloopt in en rond Oudenaarde, behalve dan de koers zelf! Maar na het doorworstelen van enkele files geraken we er toch en worden aan de brug over de Schelde door een nijvere en vooral behulpzame steward prompt een parking op gewuifd... hij verkeert - verkeerdelijk - in de kennelijke veronderstelling dat het een bus vol VIP's betreft en wie zijn wij om op dergelijke momenten de mensen tegen te spreken!

RVV VVB 052.JPG

We pakken voor de derde keer onze "winkel" uit en stappen met fikse pas naar de eindstreep.

RVV VVB 053.JPG

RVV VVB 055.JPG

In Oudenaarde is de plaatselijke VVB afdeling precies al wel gepasseerd met Leeuwenvlaggetjes... zelfs tot op redelijk hoog niveau!

RVV VVB 054.JPG

We hebben nog een uurtje of twee voor de boeg, maar kunnen ondertussen de laatste aktievlaggen aan de man brengen en hier en daar ook nog een papieren vlaggetje uitdelen als het mocht nodig zijn...

En misschien kunnen we iets drinken en eten ook! Mijn eigen boterhammen hebben daarstraks zelfs de start niet meer mogen meemaken en Pascal had boterkoeken bij voor de hele bende, die ondertussen ook allemaal soldaat zijn gemaakt... de boterkoeken bedoel ik...

Misschien tijd voor iets hartigs nu... een hamburger of een pakske friet of zo!

Dat valt echter vies tegen: ik heb geen idee hoeveel de uitbaters van de kraampjes moeten ophoesten om hier te mogen staan, maar hun prijzen zijn niet echt democratisch... om niet te zeggen wreed fors! 4 euro voor een klein kartonnen puntzakje friet en 5 euro voor een hamburger... en er staat dan nog file ook!

sjonge... ik noteer in gedachten: "volgende keer méér boterhammen meebrengen!"  

Positief is dan weer dat het vermakelijkheidspeil hier heel hoog ligt: je komt op zo een koers soms al wel eens vreemde kerels tegen!

RVV VVB 059.JPG

en ik bedoel daarmee niet enkel kerels uit de vreemde, zelfs uit heel verre vreemde, maar ook andere meer... hoe zal ik het zeggen... amusante kerels van dichterbij.

RVV VVB 057.JPG

En dan heb ik het niet over Pascal... niet dat dat geen aangename en plezante kerel is, maar de gehelmde Tom-Boonen-fan-met-coureurskes-op-zijn-zelfgemaakte-helm, tja, die klopt hem op dat gebied toch met meer dan een banddikte!

Zelfs onze voorzitter is duidelijk onder de indruk van zoveel creatieve inventiviteit... en dat wil wat zeggen!

RVV VVB 058.JPG

Ik verorber toch maar een broodje worst en bestel een pint aan de bar en dan is het tijd om ons op te stellen... we worden door de politie gebriefd en zoeken dan een plaatsje... 

RVV VVB 056.JPG

RVV VVB 060.JPG

Ik verover een stek net voor het bord van de 200 meter en besluit dat ik hier goed sta en niet meer verhuis! Het volgende uur blijf ik dus braaf wachten en luisteren: ik hoor wel de verslaggeving maar zie geen scherm... 't is dus een beetje zoals vanmorgen enkel geluid en geen beeld... en toch helemaal anders... 'k heb me weeral ergens gezet waar ik dacht goed te staan maar heb er weeral niet helemaal over door gedacht, nu ja, straks passeert hier de sprint en deze keer staan er toch geen persmannen in de weg... zeker weten!

RVV VVB 062.JPG

en aldus verlopen de laatste kilometers en staan wij te popelen aan de afsluiting en zwaaien met onze vlag en zijn getuige van het feit dan Cancellara vlak voor onze neus naar zijn derde overwinning raast...

RVV VVB 064.JPG

Ik heb het ook allemaal gefilmd met mijn kodakske... en ga dat eerstdaags trachten bij te voegen... maar in afwachting van een middagje prutsen met Adobe-elements, kan ik enkel melden dat de zondag verder heel goed eindigde... niet alleen voor Cancellara, maar ook voor ons: wij gingen afsluiten in het parochiecentrum van Etikhove waar er stapels jetons - en hotdogs en zwaar bier - beschikbaar waren voor de dappere vlaggers... maar waar ik wijselijk geen beelden meer van heb gemaakt.

We bleven nakaarten op het terrras tot een uur of zeven en net toen we de bus in stapten begon het weer te regenen... 't is dat het zo moest zijn!

Knipogen 

              

19:00 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.