27-01-14

the mission!

De laatste dagen was het heel stil op het blogfront. Eind vorige week ben ik namelijk een halve middag bezig geweest met een nieuw hoofdstuk te breien aan mijn verslag over Gorgonia Beach... maar verzuimde om de boel onderweg regelmatig te saven... en toen ik het zootje, na enkele uren ingespannen typen, wou posten, liep dat verdomde programma vast... alles weg... en ik geen goesting om opnieuw te beginnen... en geen tijd ook!

We hielden ons de laatste dagen namelijk bezig met repeteren voor toneel... en met fuifen in het Atheneum... en met het vakkundig verorberen van hapjes en sober nippen aan drank op allerhande recepties... van de plaatselijke N-VA tot die van TAK... zelfs bij de nationale receptie van CD&V gingen we eens langs... maar geraakten daar niet verder dan de oranje loper... en deelden er dan maar kwistig bananen en nootjes uit... onder het motto: "CD&V, zet Vlaanderen niet langer voor aap!".

Ze konden het daar aan de Brabanthal maar matig appreciëren, de tjeven!

En in alle stilte werkten we ondertussen ook noest en nijver aan de "pre-mission"!

Voor de eerste keer mag ik namelijk meedoen aan "the mission", een wereldberoemde dropping voor gevorderden.

http://www.themission.be/index.php

De toneelgroep Plankenkoorts loopt al jaren mee en bij deze uitgave heb ik de eer, om als teamleader de 10PK-bende volgend weekend doorheen de winterse pikdonkere, natte en vermoedelijk ijskoude nacht te leiden... 

'k laat er zelfs een half congres voor staan in Antwerpen!

Maar we staan er kort op: wekenlang hebben we naarstig met het team vergaderd en trap voor trap onze weg gezocht naar de ultieme bekroning: de coördinaten van de plaats van vertrek... die ik hier niet ga te grabbel gooien, gezien er nog een aantal teams niet "binnen" zijn.

Ik heb mij een gloednieuw hoofdlampje aangeschaft bij Blokker en 'k moet nog naar het magazijn voor blikjes red bull, muesli-repen en een half pond chokotofs, maar de bottinnen staan klaar, de dikke pul, wollen sokken en rugzak liggen ook gereed en als ik nu nog mijn kompas vind, gaan het straffen moeten zijn om mij van het vertrek weg te houden... de aankomst bereiken daarentegen, dát wordt een ander paar mouwen!

Tong uitsteken          

17:01 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-14

GORGONIA BEACH

De voorbije kerst trokken we weer naar Egypte en naar de zon en kozen voor de tweede keer op rij voor Hotel Gorgonia Beach. Traditiegetrouw hou ik blogsgewijs mezelf de weken nadien bezig met vertellen over onze voorbije reis.

Deze keer word ik echter geconfronteerd met een probleempje: we gingen voor de tweede keer - in dezelfde periode - naar dezelfde plaats en hetzelfde hotel... en hebben daar uiteindelijk niet echt veel verwezenlijkt... uitgezonderd dan (te) veel eten en drinken, wat wandelen en al eens op een strandbeddeke liggen en tussendoor ook wel een paar keer zwemmen en snorkelen.

Je kan dan weeral hetzelfde verhaal vertellen als vorige kerst... over je dagdagelijkse al dan niet wereldschokkende plaatselijke activiteiten... of je kan helemaal niks vertellen... maar dan zit je daar met die honderden foto's en bovendien, waar moet een prégepensionnerde zich dan in hemelsnaam mee bezighouden op deze lange herfstige winterdagen?

We besloten het dus over een andere boeg te gooien en per "rubriek" een redelijk waarheidsgetrouw en bijgevolg vermoedelijk heel subjectieve beoordeling te geven over het hotel en de reis...

't is eens iets anders.

1. De heenvlucht:

We boekten de reis via de website van Jetair en 't moet gezegd, er valt weining of niks op aan te merken!

We opteerden vooraf voor een "Dubbele kamer met douche koelkast zeezicht airco balkon promo", met vroegboekkorting(!) en op de website vogelde ik vooraf onder andere volgende specificaties aan:

Premium plus annulatieverzekering en Fuel protection program (volgens mij beide een absoluut nutteloze meerkost, maar je weet maar nooit) én 2x "standaardmaaltijd op de vlucht", niet direct uit culinaire overwegingen, maar je mag tegenwoordig zelf niks meer meenemen en 't is toch lang vliegen! 

Bovendien bestelde ik voor de eerste keer vooraf online voor de heenvlucht al wat smoorsel voor de madam en voor de terugvlucht enkele flessen singe malt van een deftig merk... die zouden klaarstaan op de zetel bij het instappen!

De taxi stond om kwart voor vijf 's nachts voor de deur, stipt op tijd en dik 10 minuten later stonden we met onze voucher aan de Jetairbalie, kregen een metrogazetteke en naamkaartjes voor aan de valiezen, passeerden vrij vlot de controles en stegen op om iets voor zeven... weeral zo goed als stipt op tijd! De Marlboro stond klaar op de zetel... perfect... ik nestelde me op "Seat 3F", naast Martinneke op 3E én aan een venstertje, hetgeen ik zeer fijn vind! Niet dat ik echt schrik heb van vliegen, maar helemaal gerust ben ik er niet in... het helpt echter als ik naar buiten kan kijken en bij lange vluchten pleeg ik urenlang een beetje ademloos (wegens mijn lichtjes opkomende astma na enkel uren, omdat de lucht in zo een ding een end dunner is dan op zeeniveau) naar de voorbijschuivende wereld te gluren, 11 km onder mij... nu ja, toch als er geen wolken zijn en het niet te donker is! Vorige jaren vlogen we regelmatig 's nachts... je wint dan misschien wel die laatste dag aan het strand, maar onderweg zie je geen knijt tijdens de vlucht en de transfers... 'k heb dus liever dagvluchten!

Ik heb wel mijn fototoestelletje vakkundig weggeborgen en de handbagage zit in het opbergvak boven ons hoofd... foto's trekken gaat dus niet of ik moet rechtstaan en mijn madam en de wat rare kerel ernaast lastig vallen... ik blijf zitten, lees de krant en neem me voor dat ding op de terugreis wel op zak te steken en dan uitbundig foto's te trekken en filmpjes te maken van het opstijgen en landen en zo... hoewel het net dan niet mag, peins ik... bij nader inzien...

We zetten onze klok een uurtje vooruit en om iets voor één uur "Egyptische tijd" staan we in Marsa Alam, een half uur rapper dan voorzien. Ons vliegtuig moet door naar Hurghada (ze kregen het ding deze winter niet vol met één enkele bestemming) maar wij zijn er dus goed vroeg en de valiezen zijn allebei meegereist met dezelfde vlucht (ooit kwam er hier eentje een halve week later toe, hetgeen we niet zo fijn vonden), de visum en andere controletoestanden verlopen redelijk vlot, de hostess geeft ons in de gauwte in de hal een omslag met wat info en verwijst ons naar bus 18 en nog geen twintig minuten na de landing staan we buiten in een aangenaam zonnetje onder een staalblauwe hemel te kijken... redelijk tevreden en zelfs lichtjes opgetogen!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 002.JPG

We snappen weliswaar geen jota van de plaatselijke reclame- en andere panelen, maar we zijn hier al geweest... en daarbij: "inch allah"... als de bus er maar staat!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 004.JPG

Bussen staan er in elk geval genoeg en nr 18 blijkt een piepkleintje te zijn... de helft van het vliegtuig moest al hier niet wezen en vloog door naar Hurghada... veel volk voor Gorgonia is er ook al niet precies.

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 001.JPG

Terwijl we wachten op de andere(?) toeristen en op de hostess, kijken we wat rond en nemen we nog een kiekje van het luchthavengebouw.

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 003.JPG

Het vliegveld van Marsa Alam is maar een twaalftal jaren oud en ligt eigenlijk naast Port Ghalib, zowat 65 km ten noorden van Marsa Alam http://www.portghalib.com/airport.aspx

Heel Port Ghalib, de jachthaven, de marina met mooie promenade en winkelstraatjes, het stadje er rond, het hospitaal, de ganse omgeving én het vliegveld zijn eigendom van één of andere steenrijke sheik uit Koeweit... die zelf op een ommuurd soort kasteel woont een paar kilometer buiten Port Ghalib... volgens mij betalen wij die mannen véél te veel voor onze olie... maar soit!

We wisten op voorhand dat - voor één of andere duistere reden - de hostess van Sunjets niet naar het hotel zal komen, maar ze passeert wel even aan het busje - er is ondertussen nog een madam en een koppel bijgekomen - om ons alle vijf welkom te heten en te bevestigen dat ze voor Gorgonia Beach enkel per telefoon te bereiken is... wij verklaren dat we niet direct van zin zijn uitstappen te doen en haar bijgevolg de eerste weken wreed gerust zullen laten! De madam alleen moet onderweg zowat halfweg naar Marsa Alam afgezet worden aan het Brayka Bay hotel, dus er zijn op de hele - eigenlijk maar een halfvolle - vlucht maar twee koppels met bestemming Gorgonia Beach... 't is hier precies rustig dit jaar... en met die overpeinzing geven we ons over aan de stuurmanskunsten van de chauffeur... 

2. de transfert naar het hotel:

Moeilijk om rijden is 't daar niet in de streek van Marsa Alam: er loopt maar één baan langs de zee en veel verkeer zit er niet op! We hebben een gids en een "driver" maar die laatste denkt vermoedelijk - doch verkeerdelijk - dat hij meedoet aan de Dakar en geeft verkwistend plankgas terwijl hij onafgebroken tatert met de gids. Wij loeren in zijn plaats wat ongemakkelijk naar de baan, merken dat ze inderdaad kaarsrecht en leeg is en zetten dan onze klok nog een uur vooruit... Gorgonia Beach heeft een eigen tijd, één uur later dan de rest van Egypte, blijkbaar is de chauffeur vastbesloten dit "verloren" uur in te halen...     

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 005.JPG

We zetten die madam alleen af aan haar hotel, waar de bareelwachter zeer teleurgesteld is als hij merkt dat er maar één toerist bijkomt, draaien fluks weer de baan op en snellen een kwartier later doorheen Marsa Alam centrum...

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 006.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 007.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 008.JPG

Het valt ons op dat er zowat geen mens op straat loopt en vooral, dat er heel veel bouwsels onafgewerkt staan stof te vergaren... ik vraag daarom de gids om een woordje uitleg: 

Tot in de jaren tachtig was Marsa Alam een onooglijk dorpje in de woestijn, in die periode werden de eerste tentenkampen voor duikers opgericht, maar met de opening van de luchthaven kwam het toerisme in een stroomversnelling, hotels vlogen als paddestoelen uit de grond, een nieuwe weg naar de Nijlvallei werd aangelegd in 2007, zodat de toeristen makkelijk op uitstap konden naar de Nijl en Luxor en zo en ze begonnen te bouwen aan woonblokken voor minstens 5000 nieuwe inwoners, er ging namelijk een nieuwe moderne stad verrijzen voor alle werknemers die zouden aangetrokken worden door de hotels en aanverwante toeristenindustrie in de regio... en fijn plan... en toen kwam de Arabische Lente en viel alles stil!

De toeristen komen al sinds eind 2010 niet meer zo massaal als ze hier hadden verwacht en gehoopt en het laatste jaar viel het helemaal tegen... tientallen hotelcomplexen staan onafgewerkt langs de kust, de bestaande hotels draaien op een fractie van de "normale" bezetting, sommige zagen geen mens sinds de zomer en sloten de deuren en de stad ligt er leeg bij... en in de steigers... de toeristen zijn blijkbaar bang voor de politieke situatie, maar ze hoeven absoluut niet weg te blijven want we zitten hier heel ver van Cairo en andere steden en hier is dus geen moslimextremisme of bijhorende ambras en het is in deze streek absoluut veilig en vooral: Gorgonia draait nog wel vrij goed, wij mogen gerust zijn!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 009.JPG

Zo gerust ben ik echter niet... de inboorlingen doen misschien niet mee met bommenleggen of betogen of zo en het hotel trekt zich vooralsnog misschien niet te veel aan van de crisis ... de gelukkig schaarse camions trekken zich echter ook niet te veel aan... niet van een mogelijke wegcode en al helemaal niet van kleine minibusjes die voorbijwillen... na enkel rare manoeuvers steken we het gevaarte toch al toeterend links voorbij en geraken bijgevolg tot mijn eigen verbazing heelhuids op bestemming... 't is net 4 uur plaatselijke tijd (3 uur Egyptische) als we op het bordes stoppen! Ik geef 2 euro drinkgeld aan de glunderende Egyptische "Fernando Alonzo"kloon, we laten de valiezen buiten staan en marcheren opgelucht naar de balie!  

De zon schijnt oorverdovend, er staat een bries en er is geen wolkje aan de lucht... meer moet dat niet zijn!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 384.JPG

3. hotel Gorgonia Beach - ligging:

kaart.jpg

Het hotel ligt wat afgelegen, om niet te zeggen "in 't gat van Pluto": 45 km ten zuiden van Marsa Alam aan de Rode Zee, in vogelvlucht 200 km van de Nijl, 24°41' noorderbreedte en even boven de rand van het Wadi el Gamal National Park. 

Ongeveer 55 km zuidelijker ligt Port Hamata, waar je kan inschepen voor een excursie naar de Qulaan eilanden en op een kleine 200 km naar het zuiden ligt Shalateen market... waar je momenteel niet op excursie naartoe kan; dat ligt namelijk op de grens met Soedan...

't is te zeggen, eigenlijk ligt de echte grens op de 22e breedtegraad, nog 120 km meer naar het zuiden, maar het grensgebied - de Hala'ib driehoek - is een stukje woestijn van 22.000 km² waar beide landen al eeuwen ambras over maken... tegenwoordig staat het onder Egyptisch bewind en militair toezicht... Shalateen market heeft o.a. een kamelenmarkt, waar ze vroeger al wel eens toeristen pleegden naartoe te rijden, maar er worden - sinds de politieke troebelen - géén uitstappen meer naar gedaan... helemaal veilig zal het dus vermoedelijk niet zijn in die regio.  

Het dichtsbijzijnde hotel is het Shams Alam Beach Resort, dat ligt 2 km verder langs het strand... op wandelafstand... er zit echt zo goed als geen volk, dus daar is 't vermoedelijk zelfs veilig om je spullen aan het strand gewoon te laten liggen.

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 098.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 043.JPG

Het ligt pal aan de ingang van het natuurpark.

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 106.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 107.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 108.JPG

Aan de andere kant - naar het noorden - is er niks in de buurt... behalve zee, strand, duinen en woestijn... daar moet je al 12 km ver vooraleer je het eerstvolgende hotel tegenkomt.  

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 082.JPG

hotel Gorgonia Beach - algemene accomodatie

als er één iets is wat ze in Egypte in overvloed hebben, dan is het plaats: de grondprijs per m² ligt er een heel end lager dan pakweg in Zaventem... ze hebben het complex dan ook ruim bemeten: het hele geval is zowat 300.000m² groot, bestaat uit een hoofdgebouw en een restaurant en 22 kamerblokken van 2 verdiepingen, verspreid rondom een enorm zwembadcomplex en omgeven door heel veel groen... 

 

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 022.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 065.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 071.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 188.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 192.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 194.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 193.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 397.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 398.JPG

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 537.JPG

er wordt overal de hele dag vlijtig gewerkt in de tuinen en de paadjes liggen er dan ook kraaknet bij... en zijn net breed genoeg voor de vrachtwagentjes van de mannen van de handdoeken en andere onderhoudsploegen...

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 247.JPG

even terzijde... wat betreft dat werken: ze zijn weliswaar allemaal altijd druk en goed bezig, maar soms ligt er al eens een tegeltje los aan het zwembad... en plots ben je halfweg je congé bevoorrechte getuige van een "life" opvoering van een heel leuke en onderhoudende Egyptische plaatselijke versie van de wereldberoemde "put van Aarschot"

donderdag 26/12/2013

14.30u: (plaatselijke tijd) een losliggende tegel wordt gespot aan de rand van het zwembad en instructies worden per GSM doorgegeven aan één of andere onderhoudsploeg

15.00u: een interventieploeg komt toe met kruiwagen en materiaal

15.07u: één werkman slaat verwoed met een beitel de tegel(s) los en twee toezichters(?) kijken nauwlettend toe of alles wel vlot en volgens de regels gebeurd... en ik neem mijn fototoestelletje uit de kabas    

 

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 227.JPG!

15.09u: dezelfde werkman geeft nog steeds van jetje... de ploeg toezichters is aangegroeid tot drie exemplaren, die druk overleg plegen.

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 224.JPG

15.10u: er komt een vierde man bij staan, nu kunnen ze toch al kaarten als ze willen... die ene op zijn hurken klopt ondertussen nog steeds enthousiast op de stenen    

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 225.JPG

15.11u: de laatst bijgekomen kerel - met zonnebril, T-shirt en mouwloos vestje - heeft duidelijk iets meer te zeggen en sommeert aan diegene met een petje dat hij moet meehelpen... het petje begint prompt het afval in een soort emmer te scheppen

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 226.JPG

15.14u: de zonnebril blaft drukdoenerig enkele instructies door zijn GSM en even later arriveert een ploeg vanuit het wegeltje naar het strand met een groot scherm... Martinneke volgt ondertussen eveneens nauwgezet de werken!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 228.JPG

15.15u: het windscherm wordt met vereende krachten op de juiste plek geplaatst!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 229.JPG

15.16u: het scherm staat vermoedelijk waar ze willen dat het moest komen en de voltallige ploeg, zes man sterk, kijkt vergenoegd en toch ook wel ingespannen toe hoe die ene kerel nog steeds tegels loshakt... het zicht op de werkzaamheden wordt daardoor wel grondig belemmerd voor onszelf en voor de andere omringende toeristen!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 230.JPG

15.18u: één zonneklopper vindt blijkbaar alvast dat hij de situatie niet meer deftig visueel kan evalueren en er meer wil van weten... hij gaat in zwembroek ter plaatse poolshoogte nemen... ik moet mij zwaar inhouden om óók niet tot daar te wandelen! 

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 232.JPG

15.20u: de losse stenen zijn er allemaal uit... peins ik... maar ik ga toch niet kijken! Terwijl één van de mannen mee onderduikt en de nieuwe tegels vakkundig worden vastgemetseld, vertrekken een aantal mannen naar een andere opdracht... twee toezichters blijven evenwel kijken tot het einde... en zien dat het goed is! 

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 231.JPG

15.30u: terwijl de werkmannen de "finishing touch" verzorgen is het voor onszelve hoogste tijd voor een pintje aan de strandbar... van (kijken naar) werken krijg je in dit klimaat dorst... en nadien doen we nog een zwemmeke in zee... 

maar de volgende ochtend trekken we wel een "selfie" aan het zwembad!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 380.JPG

de nieuwe stenen liggen mooi vast... en ernaast zijn er enkele oude die niet helemaal gelijk liggen... vol blijde verwachting vraag ik mij af wanneer ze die gaan vervangen!  

wordt vervolgd! 

17:46 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-01-14

al een beetje reclame maken kan nooit kwaad... mijn gedacht!

uitnodiging!.jpg

11:01 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-01-14

beter laat dan nooit...zeggen ze!

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 409.JPG

't is met wat vertraging, wegens drukke bezigheden in het buitenland, maar bij deze wensen we u - vaste lezer van deze blog of toevallige surfer - toch het allerbeste toe voor dit jaar... moge 2014 een borrelende poel van jolijt worden!   

Gorgonia Beach 2013 2014 kerstvakantie 445.JPG

11:12 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |