11-12-13

PFFFTT

Ik weet het, ik had de voorbije weken via dit medium over vanalles kunnen vertellen...

Ik had het kunnen hebben over de dorpspolitiek, bijvoorbeeld over de eerste gemeenteraad met het nieuwe bestuur en de kersverse N-VA schepenen... of over het feit dat de Raad van State de blauwe foefelaars eindelijk definitief heeft teruggefloten... 'k had zelfs een omstandig verslag kunnen plegen van de bewuste zitting, gezien wij weer voor dag en dauw naar Brussel spoorden, om aldaar opnieuw lijfelijk getuige te zijn van het spektakel. Het hele gedoe werd zeer kort gehouden, maar was daarom niet minder interessant... 't was voor de verandering deze keer ook te doen in de rechtse zaal, die - aan de portretten te zien - voor de royalistenen (zo zie je maar, alles is relatief nietwaar!) en vooraleer de edelachtbaren en andere protagonisten binnenkwamen had ik zelfs al even een "selfie" getrokken, maar daar bleef het bij...

Voor meer en degelijke informatie verwijs ik dus gewoontegetrouw graag door naar de website van Johan http://www.johanslembrouck.be/

26112013398.jpg

Ik had het ook kunnen hebben over mijn hof en de bomen die erin staan... of stonden... gezien er een boom achteraan tegen de "plakken" schuurde, gaf dat blijkbaar nogal lawaaihinder voor sommige achterburen en na maanden treuzelen heb ik eindelijk kordaat een ladder gepakt en de zaag gezet in het vermaledijde ding... iedereen kontent: de boom schuurt niet meer en mijn hof ligt vanachter vol hout... 

063.JPG

062.JPG

Als en wanneer het er vanzeleven van komt om die hoop in hapklare stukken te verzagen - met een handzaagske(!) - zouden we dus een redelijke voorraad hebben om op te stoken en de winter iets comfortabeler door te komen, als het niet was dat we eigenlijk geen open haard of houtkachel hebben... zelfs geen allesbrander... en een kampvuur maken op het terras mag óók al niet... zeker niet van Martinneke en naar het schijnt ook al niet van de gemeentelijke en andere overheden!

Zou je een "gas" boete krijgen om iets op te stoken... of wordt dat dan een "rook" boete... al die de regeltjes... ze zijn soms toch een beetje ingewikkeld hoor!     

Ik had het ook kunnen hebben over onze verbouwingen... gezien we het kot verwarmen via een systeem met warme lucht en de brander werkt op gas, is zoals hierboven uitgelegd, bijkomend stoken op alternatieve manieren geen optie voor ons... we besloten de voorbije zomer dan ook om de buitenmuren te isoleren. Daar komt veel kou binnen, vooral langs de muur van de badkamer... die is dan ook bijna 90 jaar oud en de hoek ligt pal "op het weer"!

Ik ga "privacygewijs" geen namen noemen, maar ergens in juni tekenden we dus een overeenkomst met een firma en met de stellige - doch mondelinge - belofte dat de werken in september gingen worden uitgevoerd... maar we verzuimden te vragen in welk jaar... dus september 2013 kwam... en september 2013 ging voorbij... en wij belden en mailden en sms'ten naar de firma en na veel aandringen van onzentwege en druk intern overleg van hunentwege, begonnen ze de tweede week van oktober met "voorbereidende werken"... en zie... een weekje later waren we de gelukkige bezitters van een nieuw plat dak en bijhorende dakgoten en regenpijpen...     

08102013342.jpg

07102013339.jpg

De maand oktober gleed zachtjes verder de herfst in en mijn nieuwe dakgoten hingen daar braaf te hangen... maar we zagen weer niemand meer... er volgden dus weerom een boel telefoontjes en sms'en ('k ga de bijkomende communicatiekosten voor Belgacom aftrekken van mijn eindfaktuur van de verbouwing, peins ik!).

De maand november was al half op - en de nachten werden al wreed fris - als we die mannen eindelijk zo ver kregen dat ze toch eindelijk mijn muur kwamen isoleren: op zaterdag 16 november schoten ze plots in gang... nu ja schieten... er kwamen twee gasten een paar uur werken en vooral mijn hof en terras lagen nadien volgestouwd met materiaal...

dakwerken 007.JPG

dakwerken 004.JPG

De koepels in de veranda werden eveneens vakkundig verduisterd... zodat we al bijna in vollen dag licht moesten branden in de keuken... ('k ga de bijkomende electriciteitskosten voor Eni aftrekken van mijn eindfaktuur van de verbouwing peins ik!), maar niet getreurd... ze waren bezig, dus we klaagden niet!

En toen was het weer een week wachten op... Godot? Pas de volgende zaterdag kwam een ploeg verder werken... we vreesden al dat ze aan dit tempo nooit gingen gedan hebben voor de volgende verkiezingen, maar deze keer bleven ze ook in de week nadien komen en zodoende zagen na een paar dagen mijn buitenmuren er eindelijk iets "beter" uit!

 

dakwerken 008.JPG

dakwerken 009.JPG 

dakwerken 006.JPG

dakwerken 001.JPG

en ja hoor... 't kon gelijk niet meer op: verleden week werkten ze weeral gestaag voort... 't zijn Poolse diesels peins ik... ze komen wreed traag op gang, maar eens ze bezig zijn, is er geen houden meer aan!

 27112013400.jpg

061.JPG

057.JPG

058.JPG

En zodoende kunnen wij nu met trots en blijdschap melden, dat onze muren er geïsoleerd, maar vooral ook neig proper uitzien... en in de badkamer voelen wij het verschil ook al!

06122013407.jpg

06122013406.jpg

Ze zijn deze week zelfs hun stellingen en andere spullen komen halen... zodat mijn gazon er weer leeg uitzien... niet echt in goede staat, maar toch al leeg! 

06122013408.jpg

Er moet nu enkel nog een laag gekleurde "crepi" op en daarvoor is het wachten op de lente... maar dat is maar afwerking, de isolatie zelf is al OK en "functioneert"... net op tijd, denk ik dan bij mezelf, want vanmorgen was de tuin en het dak serieus wit van de vorst!

Trouwens, ieder nadeel heeft zijn voordeel: in de overeenkomst staat dat het saldo maar dient vereffend na afloop van de werken... dat zal dus ook pas voor na de winter zijn... wel spijtig dat je geld ondertussen op de bank eigenlijk niks opbrengt!

Ik had het ook kunnen hebben over Europa en meer bepaald het Europees Parlement... want eens je daar binnen geraakt brengt het wel op, mijn gedacht... en wij geraakten er onlangs binnen... zij het moeizaam ('t was file vanals we de tunnel uitkwamen om daar te geraken en zelfs als je vooraf geregistreerd bent, duurt het nog even voor je identiteit is gecheckt aan de balie en je een badge krijgt opgeplakt en je je zakken hebt leeggemaakt en zonder piepen door de scanner bent geraakt en zo)

Maar we waren toch net op tijd om de vernissage mee te maken van een tentoonstelling over de "Groote Oorlog"! 

12112013384.jpg

12112013389.jpg

12112013385.jpg

12112013388.jpg

De tentoonstelling zelf stelde niet echt veel voor en mijn fotootjes bleken te donker en flou, maar de speeches vonden we best interessant en de cava, het verrassingsbrood en de andere hapjes waren ronduit delicieus... en we zijn toch maar op de foto geraakt met de minister nietwaar! 

2013-11-12-1039.jpg

Ik had het ook kunnen hebben over mijn eigen straat en buurt, waar de rommel en het afval tegenwoordig welig tieren... foute afvalzakken blijven dagen en soms weken liggen... 

004.JPG

003.JPG

001.JPG

002.JPG

De dappere dienders staan soms met hun dienstbottinnen letterlijk tussen het plastiek, de blikjes en de fout gesorteerde pottekes te daggeren... als ze bijvoorbeeld de straat moeten afsluiten om een zieke uit zijn appartement op het eerste te hijsen... maar "en passant" sluikstorters opsporen en beboeten blijkt in Zaventem toch geen absolute prioriteit. ('k ga daar toch eens de bewuste schepen over aanspreken peins ik)

Flitsen, dat doen ze daarentegen wel in Zaventem! Eind november stond er een week lang een enorme mobiele flitskast achter het hoekje... en dat vinden wij een goede zaak... ik wandel bijna dagelijks door het dorp en merk dat er veel volk is dat die beperking tot 50km/u op de Van Dycklaan feestelijk aan zijn botten veegt. Het ding heeft de eerste nachten en dagen dus zéér regelmatig en uitbundig geflitst... telkens ik er voorbij wandelde, passeerde er wel een ietsje-te-hardrijder, die prompt prijs had... tot groot jolijt van ondergetekende (enige vorm van medeleven is mij totaal vreemd als het over dat soort dingen gaat!)

Ik had daar dus ook over kunnen vertellen, maar 'k heb het niet gedaan...

04122013404.jpg

Ondertussen zijn ze de flitser komen ophalen en staat hij vermoedelijk op een nieuwe plek van jetje te geven!

Ik had het ook kunnen hebben over champagne: twee weekends geleden trokken we op jaarlijkse bedevaart naar de omgeving van Reims om bij Fournier in Festigny en bij Stroebel in Villers Allerand boodschappen te doen... en vooral veel te proeven...

Het werd een lange en goedgevulde dag, want we waren op om half vijf en dus ook al héél vroeg op stap... 

010.JPG

We pikten na drie uur en half rijden eerst nog wat volk op in Verzy, waar we ondervonden dat zelfs in de champagnestreek toch niet alle bars een florerend bestaan leiden!

009.JPG

en bezochten dan 's ochtends één dorpje verder de "Phare de Verzenay"... een museum over champagne... het weer oogde nog wat somber in het begin... maar de tentoonstelling was alvast zeer interessant

013.JPG

014.JPG

017.JPG

016.JPG

Ik kwam die ochtend heel veel te weten over de geschiedenis van de champagne... over het ontstaan, de produktiemethodes, de druivensoorten, de ondergrond... en over ziektes aan druivenstokken, stakingen en andere dingen... en klom dan 103 treden naar omhoog tot in de vuurtoren... bewonderde het uitzicht en vergat ondertussen prompt zowat alles wat ik even voordien had geleerd...

Wat we ons wel herinneren is dat eind 19e eeuw zowat alle wijnstokken werden aangetast door de druifluis, de hele boel diende gerooid en verbrand en dat de wijngaarden nadien werden aangeplant, waarbij de stokken werden geënt op Amerikaanse stekken... dus eigenlijk is de huidige champagne een klein beetje van Amerikaanse afkomst... raar... en ik weet niet zeker of de Fransen zelf diezelfde mening zijn toegedaan!

020.JPG

021.JPG

022.JPG

023.JPG

ik trok boven nog maar eens een "selfie" en realiseerde me dat ik eigelijk geen idee had waarom er in hemelsnaam een vuurtoren staat tegen de Montagne de Reims... de zee ligt meer dan 200 km verderop!

Uit mijn latere opzoekwerk blijkt dat het ding in 1909 werd gebouwd door een champagneboer met nogal rare ideeën: het diende enkel als reklame voor zijn bedrijf! Vooral in de eerste wereldoorlog had het te leiden van beschietingen en ook de velden in de streek werden blijkbaar besproeid met bommen en granaten en mosterdgas. Na de tweede wereldoorlog stond het rare gebouw decennia te verkommeren, tot de gemeente Verzenay het aankocht, restaureerde en transformeerde in museum.

Tegen dat ik weer beneden ben, is de zon er ook doorgekomen...

029.JPG

 025.JPG

028.JPG

030.JPG

Ik proef van een overschotje druiven... die best lekker smaken... ze zijn van Pommery!

027.JPG

Normaal moeten de boeren het overschot - alles boven hun toegestane quotum - leveren aan de staat, die er dan industriële alcohol van stookt of zoiets, maar ze laten de boel liever hangen peins ik en veel controle is er zo te zien niet op.

Tegen de middag worden we zeer gastvrij ontvangen door Fournier, waar ik mij op een mini-wijnbeurs enkele dozen Chablis en Mercurey aanschaf en waar een koud buffet klaarstaat!

031.JPG

033.JPG

en nadien bollen we naar Villers-Allerand, waar we bij wijnboer Stroebel nog beter worden ontvangen: 't is al tien jaar dat deze uitstap wordt georganiseerd en dat moet gevierd worden!

034.JPG

035.JPG

036.JPG

042.JPG

041.JPG

043.JPG

046.JPG

045.JPG

047.JPG

048.JPG

We sluiten de dag en avond af met onder andere bijzonder lekkere "magret de canard" op de BBQ en proeven ondertussen uitbundig van de champagne van het huis... en bestellen ook hier een paar fleskes... voor thuis!   

Maar daar heb ik het de voorbije dagen ook niet over gehad... tja...

Ik had het tot slot kunnen hebben over de vorderingen van "mijn" toneel: de repetities zijn plezant, maar er is nog veel werk aan en wegens verschillende ziektes en andere afwezigheden van mijn "crewleden" zitten we iets achter op het voorziene schema... maar dát, dat mag vanaf nu in de winter... cfr de spoorwegen!

28112013402.jpg

Trouwens, de voorbije weken stond die vorige post over "Drinken de goden Duvel" al lang genoeg op het eerste blad... al die het nu nog niet weten dat we spelen in maart, die hebben het niet willen lezen peins ik... en 'k zal volgend jaar nog wel meer uitgebreid reclame maken!   

Ik had dus de voorbije weken vanalles kunnen verkondigen en hier blogsgewijs kond doen van een massa belevenissen en andere zever... maar 't is er dus niet van gekomen.

"writer's block" peins ik... geen goesting... geen inspiratie... geen ambitie... misschien het vallen van de blaren, het korter worden van de dagen... of gewoon altijd maar uitstellen omdat je eindelijk - al dan niet onbewust  - tot het besef gekomen bent dat een (pre)gepensioneerde mens morgen ook nog tijd genoeg heeft... en overmorgen... en achterovermorgen... en...  

Op de koop toe zijn we sinds gisteren nog zwaar verkouden ook... slecht slapen... een dikke snotneus... rillerig, niezen en hoesten en een zere keel... we gaan het dus weeral een paar dagen kalm aan doen... want nu zaterdag is het grote feest: de jubilarissen van Belgacom zijn uitgenodigd op "den Anderlecht", voor een diner met alles er op en er aan... behalve voetbal dan... mag ik hopen!

't is in de Saint Guidon, peins ik... hopelijk met voorgerecht en soep en keuze uit exquise hoofdgerechten en tussengerechten en dessertenbuffet en aangepaste wijnen... "als ge ziek zijt moet ge dat af eten" zei mijn bomma zaliger altijd!

Misschien krijgen we zelfs een cadeautje... dat moet toch kunnen... nu dat ze van die exorbitante pree van den Bellens vanaf zijn!

Hoe het afloopt, dat verneemt u nog wel... misschien!

Roepen                   

 

        

 

15:40 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |