07-10-13

Cultuur in Zaventem

Een CC hebben we (voorlopig) nog niet, ze spreken er wel al lang over... van een eind vóór de laatste eeuwwisseling al... en de plannen bestaan ook al jaren, maar tot nu toe moet cultuurminnend Zaventem zich echt wat behelpen met lapmiddelen... serieuze feest- of andere zalen hebben ze bij ons bijna niet meer, de "cultuurhoeve" is piepklein en over het "gemeentelijk auditorium" ga ik niks zeggen... kwestie van beleefd te blijven!

Maar ja, de laatste tijd zit de gemiddelde dorpspolitieker met andere zorgen aan het notabele hoofd... bijvoorbeeld het bijéénvijzen van een werkbaar gemeentebestuur... om zo maar één dingetje aan te halen...

Gisteren echter stond er dus wél cultuur op het menu in Zaventem: voor de eerste keer organiseerde de gemeente een "Van Dijckwandeltocht" doorheen het centrum en helemaal tot in Nossegem.

Wij hebben ons goed op tijd ingeschreven en de factuur vereffend, dus mogen we mee!

Dat blijkt een fijn plan, want het wordt een mooie wandeltocht langsheen de "toeristische toppers" van Zaventem en Nossegem, met onderweg hier en daar een woordje uitleg en een hapje of drankje ... de route is vooraf vakkundig bewegwijzerd door de wandelvereniging de Parkvrienden en we krijgen ter plaatse een plannetje en een overzicht van de stopplaatsen en bonnen voor de proeverij én een vragenlijst... want, je kan onderweg eveneens meedoen aan een kwis!

Dus, om 13.00u maken wij vol blijde verwachting onze opwachting op het kerkplein, gewapend met stapschoenen, zonnebril, een regenfrakske en de draagtas met het nieuwe speeltje van de madam (ze heeft onlangs beslist om zich ook aan de edele kunst van de digitale fotografie te wijden en kocht gelijk een heel goeie occassie Nikon D5100 over van een collega)... 't is haar eerste keer... dat ze er foto's gaat mee trekken bedoel ik... en terwijl we met de eerste groep om 13.00u opstappen en ik dus overal aandachtig de uitleg van de gidsen volg en onderweg speur naar oplossingen en antwoorden voor moeilijke en andere vragen en minutieus 42 keer een (hopelijk en vermoedelijk) correct hokje aankruis, trekt zij enthousiast kiekjes... van de gids en van het beroemde schilderij van Van Dijck in de Sint Martinuskerk en van ons - ik, Bea en Erik -  en van de parken waar we door wandelen en van de cultuurhoeve en van Nossegem en van nog veel meer... kortom... ze is de hele namiddag braaf en vooral druk bezig!

cultuurwandeling 2013 027.JPG

cultuurwandeling 2013 031.JPG

cultuurwandeling 2013 035.JPG

cultuurwandeling 2013 036.JPG

cultuurwandeling 2013 038.JPG

cultuurwandeling 2013 047.JPG

cultuurwandeling 2013 049.JPG

cultuurwandeling 2013 056.JPG

cultuurwandeling 2013 059.JPG

Om 14.00u - na een uur rustig wandelen en ingespannen luisteren en speuren - verorberen we de eerste twee hapjes en mag ik ook heel even de chique Nikon vasthouden...   waarna we verder wandelen langs het Noskoemwegske (antwoord op kwisvraag 30) en de madam uitgebreid het wandelende volk, vieze beken, vergezichten, velden en vliegtuigen in het vizier neemt... en kapelletjes... echte dan, want een café komen we onderweg eigenlijk niet zo direct tegen!

cultuurwandeling 2013 062.JPG

cultuurwandeling 2013 063.JPG

cultuurwandeling 2013 067.JPG

cultuurwandeling 2013 069.JPG

cultuurwandeling 2013 072.JPG

cultuurwandeling 2013 076.JPG

cultuurwandeling 2013 084.JPG

cultuurwandeling 2013 092.JPG

cultuurwandeling 2013 088.JPG

 

Aan de kerk in Nossegem worden we stichtelijk onderhouden door Marilyn die honderduit vertelt over antieke pastoorswoningen, gesneuvelde geestelijken in de Kongo, kanten frulletjes uit de 17e eeuw en de hoge hakken van "Lowie Kattors"... voor het bouwjaar van de Mariagrot achter de kerk dienen we zelf wel tot daar te wandelen... en ontdekken tot onze verbazing dat ze hier eind jaren 60 toch nog zo zwaar katholiek waren dat er kon geïnvesteerd worden in een betonnen soort grot met beeld... als is het er dan eentje van zeer bescheiden afmetingen.

Martinneke trekt het christelijk architecturaal kleinood echter niet... ze is met fikse stap doorgestoomd tot aan de hoeve Nothengem...

cultuurwandeling 2013 093.JPG

Iets meer dan 33 jaar geleden was het hier op een zonnige lentedag dikke ambiance, want toen vierden wij onze trouwfeest... vandaag is de hoeve grondig verbouwd en werd de inrichting vakkundig naar de kl...ten gerenoveerd en is de zaal nu onder andere uitgerust met een soort toog en steunpalen in foeilelijke faiencekes... nu ja over kleur en smaak kan je niet discussieren... zeggen ze... maar ik blijf er bij, de inrichting is een miskleum... 't was veel stemmiger en mooier toen ik er trouwde!

Maar wat betreft de rest van de smaak valt het vandaag mee: wij proeven hier van hapjes nummer drie en vier... het ene bestaat uit een lepeltje hutsepot van onbestemde samenstelling en het andere ook... maar dan iets anders van smaak en inhoud... precies dat er kip in dat tweede zit(?)... de catering op onze feest was een pak uitgebreider en de drank véél straffer... maar de beide hoopjes vandaag op mijn bord blijken best lekker... we drinken een glaasje water(!) om door te spoelen en vatten dan resoluut de terugweg aan en om 16.00u staan we weer op het Kerkplein waar we als afsluiter van de wandeltocht een pak informatie krijgen over het huis de Boisschot.

cultuurwandeling 2013 094.JPG

cultuurwandeling 2013 102.JPG

De wandelaars mogen zelfs een kijkje nemen bij die mensen thuis en nadat de hele horde langs de gedekte tafel is gedrumd en via de keuken, gang en living weer buiten is geraakt, krijgen we er naast in de garage(?) onze hapjes nummer 5 en 6 geserveerd... het laatste "hapje" blijkt zelfs een slokje: een glaasje citroenjenever om de tocht af te sluiten... je kan ook een originele foto laten maken door de mannen van Klik Klak... maar eerst moeten de antwoordbladen ingevuld... en is het tijd voor een pint... en nadien gaat het er niet meer van komen... van samen met de eigen madam op de foto te geraken, bedoel ik!

cultuurwandeling 2013 104.JPG

Terwijl de folkgroep Nogal Neig van jetje geeft op het podium en de gewone toeristen passeren langs kraampjes vol streekprodukten en ambachtelijke toestanden, bestellen wij een dikke pint en onder het waakzame oog van Peter-van-de-Z en Orso-van-de-Uiver wijden we ons dan aan het finaliseren van de antwoorden op de vragenlijst...

cultuurwandeling 2013 106.JPG

cultuurwandeling 2013 107.JPG

Om half vijf zijn alle vragen juist ingevuld - denken we toch - en bestuderen we bedachtzaam de concurrentie... wij zijn zelf redelijk zeker van onze zaak... we hebben goed opgelet, zijn van nature wel niet van Zaventem maar ook niet echt dom én hebben met Erik een betrouwbare informatiebron in ons team... heel veel gaan we dus niet fout hebben... peins ik toch!

Behalve dan die schiftingsvraag... we vermoeden dat er vandaag toch een honderdtal deelnemers zijn ingeschreven en ik schat dat 85% zijn lijst gaat afgeven... 't is nu maar te hopen dat het merendeel van die Parkvrienden en andere deelnemers het ding ook in de bus steken... maar liefst niet allemaal... en hier en daar mag er voor mijn part bij de meesten ook al eens een fout kruisje tussen zitten!

Onschuldig

Martinneke heeft echt geen tijd gehad voor al dat kwisgedoe, ze was druk bezig met de fotografie... ik dicteer haar dan maar vlug mijn antwoorden en twee minuten later ga ik de drie formulieren afgeven en tracht daar nog even op de foto te geraken met de schepen voor cultuur, toerisme en andere vermakelijkheden...

Ze is best vriendelijk maar kordaat en houdt de boot af... samen in één portret, dát ziet ze echt niet zitten... achter de dorpspolitieke schermen zijn hoogstwaarschijnlijk momenteel de aftastende onderhandelingen naar een coalitie zeer druk bezig en ik denk dat een zittende blauwe schepen die zichzelf een beetje respecteert, op dit moment niet samen vereeuwigd wil worden met een "caractériel" van mijn slag... voor je het weet komt er iets boven dat niet mocht bovenkomen en moet je het na een tijdje weer gaan uitleggen bij de Raad van State en zo!

Voorkomen is beter dan genezen... zelfs in de dorpspolitiek!

Ze laat zich voor mijn neus trekken met een andere gelukkige en ik slik deemoedig mijn opgelopen blauwtje... en nog een glaasje jenever, maar ze heeft in elk geval ook gezorgd voor prijzen: voor de winnaar ligt een pakket klaar met kaarten en wandelbrochures... en voor de tweede en derde is er eenzelfde pakket voorzien als "troostprijs"... tja...

Een mand vol bier en/of andere streekgerechten zag ik beter zitten, maar daar was precies geen budget voor... een beetje spijtig... tja... of we nu winnen of niet, we gaan in elk geval zelf voor catering moeten zorgen... en dat doen we dan ook volmondig!

Het Duivelsbier is niet slecht, maar terwijl we op de uitslag wachten, ga ik ons toch een Tripel Karmeliet halen...

En om half zes is het zover: schepen Holemans kruipt het podium op en grijpt de micro... en meldt dan met vast stem dat de winnaar van de kwis bekend is... "Rulens Martine mag haar prijs komen afhalen!"

cultuurwandeling 2013 108.JPG

Ik val bijna van mijn stoel van het verschieten, Martinneke heeft dus gewonnen... en ze schreef begot alle antwoorden van mij af... da's straf... ik grijp het fototoestel en terwijl zij op het podium zowat in een deuk ligt van plezier en ik deze toch wel zeer heuglijke gebeurtenis - digitaal maar wat "gebougeerd" - tracht vast te leggen voor het nageslacht, verkondigt de schepen dat de tweede ook zijn prijs mag komen afhalen... en die gaat naar... "Lambrechts Yves"  

cultuurwandeling 2013 109.JPG

Dat doet helemaal de deur dicht... ik geef lichtjes verbouwereerd het toestel weer aan de gelukkige winnaar en huppel fluks naar het podium... mijn lol kan niet meer op... zelfs niet wanneer we ons even later realiseren dat we twee krek dezelfde pakketten hebben gewonnen.  

De Parkvrienden zijn er wel mee: één fiets- en wandelkaart van bijvoorbeeld de Dijlestreek kan best interessant wezen... twee is te veel! Ik schenk mijn prijs aan de wandelclub en voor we zelf naar huis wandelen gaan we ons nog even op eigen kosten voorzien van enkele soorten kaas.

Al bij al was het een prachtige dag en mooie, leerzame en heel plezante tocht, het bleef goed weer en we kregen een verassende ontknoping... maar volgend jaar mag de schepen van Cultuur en Toerisme voor mijn part wel zorgen voor enig "prijsverschil"... we kunnen toch niet iedere keer de helft van onze gewonnen spullen aan anderen cadeau gaan doen nietwaar!

12:19 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Er is een mooi spreekwoord: een gegeven paard niet in de bek kijken...
Toch proficiat aan de winnaars!
groetjes en tot nog eens op een wandeling of gidsing!
Marilyn

Gepost door: marilyn | 10-10-13

De commentaren zijn gesloten.