27-09-13

van kiekens en dorpspolitiek

De strooibriefjes zijn digitaal af en de drukker is bezig met de papieren versie, dus niets kan ons beletten om al een beetje reclame te maken voor het "komen eten" weekend van onze afdeling, het leek ons in deze tijden van dorpspolitieke crisis een daad van barmhartigheid: de hongerigen spijzen en de dorstigen laven, in afwachting dat er in Zaventem eindelijk een nieuw schepencollege wordt inééngevezen.

En dat laatste gaat een stukje ingewikkelder zijn dan steak of kip bakken, maar 't is van moeten... ze zijn in Brussel blijkbaar het getalm en de miserie een beetje beu! 

We geraken er trouwens zelf momenteel niet goed meer uit wijs, maar er dient dan ook rekening gehouden met héél veel parameters... ex-OCMW-voorzitsters die verzet aantekenen, kandidaat-OCMW-voorzitters die van de slag niet zeker meer zijn van hun job... partijtjes die bijgevolg vrezen van zonder één enkel mandaat in een coalitie voort te moeten sukkelen... burgemeesters die hun eigen troepen slecht onder controle hebben... geschorste schepenen die zich hardnekkig vastklampen aan hun gemeenteraadszitje... oud-partijvoorzitters die niet kunnen onthouden wanneer ze wat tekenden maar nadien wel hoog van de toren blazen... volksvertegenwoordigers die zo graag hadden willen burgemeester worden... kartels die uiteen vallen waarbij de verschillende fracties zowel in de coalitie als in de oppositie verzeilen... tijdelijke schepenen die luidkeels rondbazuinen dat ze nooit vanzeleven nog één enkel papier tekenen... en tel daar dan een tros fransdolle medeburgers bij plus een paar verzuurde tjeven... en je krijgt een zeer explosieve coctail... en dan spreek ik nog niet van de "caractériels"  van mijn eigen partij... (al is het dan Frans, toch merci mijnheer De Gucht voor dat mooie woord!) 

Sjonge... dat wordt wat op de eerstvolgende gemeenteraad... al weet momenteel geen hond wanneer die gaat kunnen doorgaan! 

En voor alle duidelijkheid: me "we" bedoelen we hierboven "ik"... mijneigenzelve dus... 'k heb weeral - mede door mijn wat bombastische woordgebruik - de misplaatste pretentie gehad van een "pluralis majestatis" te bezigen ... tja... elke vogel zingt zoals hij gebekt is...

't is maar dat er nadien weer geen opmerkingen of klachten komen van mensen die dát niet goed door hadden!

Maar om terug te komen tot de echt belangrijke zaken: binnen drie weken moet ge niet koken!

Wij doen dat voor u, twee dagen lang! (en met "wij" bedoel ik deze keer niet enkel mezelf, maar wel de hele ploeg!)     

FLYER festijn 2013.jpg

 

10:12 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-09-13

campertrip 2013 dag 21

vrijdag 26 juli - planning: 10.00u vertrek - bestemming: thuis (via Luxemburg) - afstand: 370 km

Het is vandaag de laatste dag van de reis. De drie weken zijn voorbij gevlogen, 'k heb al bijna heimwee naar onze Miller en we zijn hem allengs nog niet kwijt... vandaag staan er ongeveer 360 km op het programma... en bijna allemaal snelwegkilometers... 't is namelijk hoop en al een kilometer of vier tot aan de oprit van de E23 en in principe moeten we dan van de snelweg niet meer af tot in Zaventem... 

campertrip 2013 2 040.JPG

Vooraleer aan het ontbijt te beginnen, ga ik een kijkje nemen aan "onze" bareel... het ding staat er deze keer eenzaam bij: geen techniekers en geen ambtenaren... zou het vandaag functioneren?... gaan we buitengeraken?... komt er nog iemand met een zappertje helpen... al deze slagboomvragen dwarrelen door mijn hoofd, maar kunnen mijn matinaal enthousiasme niet temperen... we ontbijten uitgebreid en ruimen op...

campertrip 2013 2 043.JPG

Ik trek een zwaan - die komt kijken of we geen brood over hebben - en neem ook een kiekje van ons terrasmeubilair... het linkse stoeltje van Martine kan er nog mee door, dat gaan we houden tot volgende keer, maar mijn scheve doorgezakte exemplaar mag definitief richting "3e echelon" en de gebarsten tafel ook!

campertrip 2013 2 044.JPG

Ik weet niet direct of het de bedoeling is dat je er je afgeschreven tuinmeubilair in kwijt kan, maar zelfs na mijn "opruimactie" blijft er nog veel plaats over in de afvalcontainer!   

De zon komt er door en het beloofd weer een mooie dag te worden. We zeggen dag tegen de Limburgers naast ons... wat ze nu precies in dat Charmes zo fantastisch vinden weet ik niet, maar ze blijven hier nog een tijdje staan... en iets na tienen checken we voor de laatste keer deuren, dakramen, kastjes en frigo en stel ik ons Sonja in op "thuis" en rij dan naar de serviceplaats, 15 meter verder.

De brave mens die daar rustig zijn WC-cassette staat te spoelen, heeft bijna natte voeten als we onze afvalwatertank opentrekken, maar dat zijn details...

Trouwens, enige neiging tot recidivisme is me niet vreemd: 'k heb in Kaysersberg - ondertussen al bijna drie weken geleden - mijn water al eens laten lopen over de mensen hun voeten... en nu doen we het weer... de cirkel is rond!

Tijd om er een eind aan te maken... aan de reis bedoel ik! 

campertrip 2013 2 045.JPG

campertrip 2013 2 046.JPG

Nog even poseren en dan zijn we echt weg... als de bareel het toelaat!

Ik rij tot vlak voor de gesloten slagboom en die blijft vakkundig dicht... ik bestudeer de instructies maar eigenlijk moet je een ticket hebben genomen bij het binnenrijden... denk ik... en dat hebben we niet... we speuren rond en bedenken hoe we dat gaan oplossen als er plots een kerel in een fluo hesje vanachter een hoek komt... ik bekijk hem zeer onschuldig, wijs dan naar de paal en haal mijn schouders op... hij zucht, drukt ergens op een paar knoppen en hopla... we kunnen door...

Volgens mij gaan ze de investering van hun nieuwe slagbomen niet direct teruggewonnen hebben... dat wordt op deze manier minstens een twintigjarenplan!

ik zwaai vriendelijk naar de man en geef gas... op naar de snelweg!

campertrip 2013 2 047.JPG

Eigenlijk is dat laatste stuk niet leuk om te rijden... ik hou sowieso al niet van snelwegen en het traject langs Nancy en Metz is redelijk druk, met veel zenuwachtig verkeer, maar de grootste files zijn gelukkig echter richting zuiden... dit weekend is het een "zwart" weekend in Frankrijk wat betreft verkeer, geloof ik toch...

't is wisselen van periode, dus iedereen wil vanaf vanavond en morgenvroeg naar de Cote d'Azur en zaterdag en zondag gaat het dan wreed druk zijn in onze richting, op de "terugkeerroute"... maar er zijn er duidelijk al héél veel die op vrijdag vertrekken!

Ten noorden van Metz hou ik mijn dashbord en de file in de tegenrichting in het oog... zeventien kilometer lang schuiven ze aan, wij zijn ondertussen al bijna in Thionville geraakt... maar waar die sukkels aan de andere kant vandaag gaan geraken, dat zal niet al te ver zijn aan dit tempo!

campertrip 2013 2 048.JPG

Om precies tien voor twaalf rijden we Luxemburg binnen... het enige nuttige dat we hier wensen te doen is voltanken en een paar fardes marlboro kopen... dat laatste voor de madam... veel verschil zit er op die rpijzen niet meer op, maar het scheelt toch iets... en als je dan toch passeert nietwaar...

Ik stop weer aan de Shell op de E25 in Berchem en gooi alles vol... 70 liter in de tank en 20 in de jerrycan... dan kan ik nog eens bijvullen, voor ik de camper binnenlever.

We hebben sinds de tankbeurt eergisteren in Valreas 735 km gereden en er gaan nu 70 liter bij... dat is een verbruik van 9,5 liter... hallo... hoe langer we onderweg zijn, hoe zuiniger het ding wordt.. nu ja... we zijn de laatste drie dagen geen cols of gorges over of door gemoeten... we hebben enkel aan een constante snelheid over de N7 en vergelijkbare wegen getuft... dat scheelt een slok op de borrel!

Om half één zijn we al in de buurt van Aarlen als plots onze euro valt: we zijn in Berchem rats vergeten van smoor te kopen voor Martinneke... ik heb mij bezig gehouden met de tank en de jerrycan en gezien het betalen aan de automaat van de pomp zelf gebeurde, moest ik voor niks in de shop zijn... en zij heeft er ook niet aan gedacht!

Ik bedenk dat we evengoed langs de N4 naar huis kunnen... 't is iets omrijden, maar we hebben tijd genoeg en kunnen dan stoppen in Martelange en straks ergens onderweg stoppen en een pak friet gaan eten ook!  

Het voorstel wordt met eenparigheid van stemmen goedgekeurd en even verder slaan we de snelweg af en staan een kwartierje later aan een pomp in Martelange... waar ik vrolijk de shop binnenschrijd en drie fardes sigaretten bestel... de madam aan de kassa vraagt "numero de pompe?" en kijkt naar buiten om te checken waar ik sta en ik trotseer de wantrouwige blikken als ik uitleg dat we geen diesel moeten hebben... enkel Marlboro.

Ze kan maar niet kan verstaan dat je als belg enkel sigaretten komt kopen aan een naftpomp in Luxemburg... en ik heb een "déjà vu"... 'k was het al vergeten, maar heb verdorie net hetzelfde geflikt in Bettembourg, bij het heenrijden drie weken geleden... de cirkel is inderdaad rond!

We zijn een klein uurtje verder en nog 120 km van huis en 't is half twee... tijd om op gepaste wijze te lunchen: in een frietkot!

campertrip 2013 2 049.JPG

Twee keer een groot pak en kipcorn en curryworst en een cervelaat plus mayonaise en jagerssaus... de curryworst en andere "junkfood" zijn vrij lekker, maar de frieten konden een pak beter... eigenlijk heb ik in het zuiden van Frankrijk meestal betere frieten gekregen dan deze hier in de Walen... tja 't is misschien toeval... maar soms begrijpt een mens al wat beter waarom ze die dingen in het buitenland al wel eens "French fries" durven te noemen!  

campertrip 2013 2 050.JPG

French or not French, het smaakt toch en tegen twee uur is alles op en zetten we aan voor het laatste stukje...

campertrip 2013 2 051.JPG

De weg is rustig en het weer zonnig en we passeren met een rustig vaartje Namen en Waver en het stukje Ring en om precies half vier zijn we er... na een trip van precies 3.154 km.

De kroost heeft - zoals afgesproken - puik gezorgd voor een parkeerplaatsje vlak voor de deur!

campertrip 2013 2 059.JPG

campertrip 2013 2 060.JPG

Rest ons nog enkel alles uitpakken, een paar machines was doen, alles wegbergen, morgen binnen en buiten kuisen de camper kuisen en hem dan voltanken en binnenleveren... 

campertrip 2013 2 058.JPG

campertrip 2013 2 054.JPG

campertrip 2013 2 055.JPG

campertrip 2013 2 056.JPG

campertrip 2013 2 057.JPG

De kroost heeft 's avonds zelfs voor het diner gezorgd... en Fredje komt kijken hoe we het gehad hebben en draait ook een sliertje mee.

campertrip 2013 2 052.JPG

Hij was erbij toen we vertrokken en is nu terug paraat als we arriveren... er is nu echt absoluut geen enkele twijfel meer mogelijk:

De cirkel is echt rond!

Stoer   

epiloog:

we zijn ondertussen twee maanden verder en het vertellen van mijn verhaal heeft dubbel zolang geduurd als de reis zelf... maar één ding willen we nog weergeven: we kregen alweer onze waarborg terug... en volgend jaar gaan we - bij leven en welzijn - weer met de camper op stap... misschien eens "naar boven" deze keer...

De Waddeneilanden, Denemarken en Oostzee... dat moet ook goed te doen zijn, mijn gedacht!   

12:14 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

25-09-13

campertrip 2013 dag 20

donderdag 25 juli - planning: 09.00u vertrek - bestemming: Charmes - afstand: 350 km

Om 6.30u 's ochtends krijgt het gevogelte in het park vermoedelijk zijn eten, want het is achter de struiken een gekwetter van jewelste... ik loer naar buiten en de zon schijnt weer... het onweer en de regen zijn goed doorgetrokken en de parkwachters hebben ons goed gerust gelaten... er staan trouwens zeker een twintigtal campers verspreid op het achterste groene deel van de parking... 't zou me sterk verbazen als die allemaal naar de vogels (zijn) gaan kijken!

Na het ontbijt pakken we in en om kwart voor negen muizen we er stiekem vanonder... 't is rustig op de baan en veel valt er eigenlijk niet van de trip te vertellen... behalve dat we onderweg al eens een raar tracteurke met een file aan zijn gat tegenkomen...

campertrip 2013 2 020.JPG

Hoe langer de congé duurt, hoe korter de dagverslagen dus... 

De voorziene route loopt langs Bourg-en-Bresse en Lons-le-Saunier... eigenlijk rijden we in vogelvlucht gemiddeld maar een kilometer of 50 westwaarts van de route die we namen in het begin van de vakantie, maar in de plaats van al die "ballons" en cols in de Vogezen en ander geheuvelte op en af te bollen, rijden we nu redelijk plat langsheen grote wegen en schieten veel sneller op.

campertrip 2013 2 021.JPG

campertrip 2013 2 022.JPG

Tegen de middag zitten we iets voor Besançon midden tussen de bossen en stoppen daar op een parking langs de weg... even de benen strekken en iets eten en drinken en nog maar eens een fotootje trekken van "onze" camper en dan weer weg... binnen twee dagen is het die van ons niet meer... 'k ga hem precies missen!

campertrip 2013 2 023.JPG

Waar al het verkeer zit op een donderdagmiddag in Franche-Comté, Joost mag het weten... maar in elk geval niet op de N83... en nadien op de N57 ook niet...

campertrip 2013 2 025.JPG

Er is wel iets dat ons lichtjes verontrust... hoe meer naar het noorden, hoe natter de baan wordt... het heeft hier duidelijk nog niet lang geleden geregend... nu ja... we hebben drie zo goed als droge weken achter de rug met bijna onafgebroken schitterend weer... nu mocht er een drupje vallen voor mijn part, zolang wij niet al rijdend in "den draschj" zitten is het voor mij OK!

Maar het blijft droog... ik passeer vlot een aantal dorpen en steden en trek onderweg nog één fotootje... van een schone en heel speciale Peugeot... en dan nog van een model dat ik niet kende...

Sochaux ligt minstens een uurtje rijden naar het oosten, daar was het dus zeker niet, maar 'k weet begot echt niet meer wáár ik het kiekje precies maakte... 

campertrip 2013 2 024.JPG

Gisterenavond heb ik tijdens de regenbui de verschillende camperplaatsen uit de regio tussen Epinal en Nancy zitten vergelijken en die van Charmes leek me toen een fijne keuze... vandaag richten we dus onze voorsteven resoluut naar dat dorp en tegen half drie zijn we er...

De camperplaats is volgens mijn farde vrij groot en redelijk goedkoop en ze ligt aan de waterkant... we gaan dus sowieso wel een plaatsje vinden én een leuk uitzicht hebben... denken we...

Als ik de kade langs het "Canal de l'Est" opdraai sta ik echter voor een gesloten slagboom... 't is te zeggen, de slagboom is wel dicht, maar er draaft een half peleton gemeentelijke werklieden en bijpassende ambtenaren rond want het ding is duidelijk nagelnieuw en net geplaatst en dus blijkbaar nog niet echt in gebruik...

Ik rij langzaam tot vlak voor de bareel en stop daar en wacht... ze bekijken mij wat ambetant en één van de techniekers doet een kastje open en rommelt duchtig aan de knoppen en bedrading en andere electronica, nauwlettend in het oog gehouden door enkele gegradeerden(?) die in kostuum over zijn werkmansschouder meekijken en een andere, met een fluo hesje aan, staat even verderop met een soort zapper te prutsen... en plots gaat de slagboom open!

Ik knik vriendelijk gedag, schakel in eerste en rij dan met een brede glimlach de kade op, nagestaard door de hele bende...

campertrip 2013 2 026.JPG

Het is inderdaad een bijzonder grote en puik ingerichte plek, maar precies wreed populair: ze staat zo goed als bomvol, maar we vinden toch nog een plaatsje aan het water... naast een andere Vlaming in een iets luxueuzer "campertje".

campertrip 2013 2 027.JPG

Er blijkt een heel groepje Vlamingen bij mekaar te zitten in de schaduw aan het water en terwijl ik de stroom aansluit maken we kennis met de buren...

Ik pols naar het gebruik van de slagboom en verneem dat het een ingewikkelde zaak is. Vroeger stond je hier gratis maar was er enkele een waterkraantje, nadien installerde men contactpunten voor stroom maar kwamen ze wel elke dag de 6 euro staangeld ophalen en vanaf dit seizoen werd het zaakje "geautomatiseerd" en werken ze dus met een slagboom... de gemeente komt niet meer rond om te ontvangen, want je moet nu een ticket nemen en nadien bij het buitenrijden betalen aan de slagboom... of toch zoiets... er is naar het schijnt een procedure voorzien, maar niemand weet precies dewelke, want het ding functioneert niet altijd even vlot...

Om niet te zeggen dat het al vanaf de installatie zo goed als continu in panne is!

Sommigen hebben dus voor één dag betaald bij het binnenrijden en staan hier al een week of langer, anderen hebben nog helemaal niks moeten dokken - zoals wij - en niemand weet precies hoe het nu zit als je vertrekt... ik meld dat we maar één nacht blijven dus morgen sowieso gaan weten of het ons iets gaat kosten of niet!

Maar niemand laat het aan zijn hart komen, zeker mijn naaste buur niet... nu ja... als je met een Morelo rijdt van pakweg 180.000€, dan lig je niet echt wakker van 6 euro staangeld... peins ik...

Zij schenken nog eens in en wij besluiten toch eerst een toertje te doen in het dorp en te verkennen waar we straks een hapje kunnen eten...

campertrip 2013 2 028.JPG

campertrip 2013 2 029.JPG

campertrip 2013 2 031.JPG

campertrip 2013 2 030.JPG

Charmes is een charmant dorpje met mooi soort vestingswal en veel bloemen en een kerk aan een plein waar helemaal niks te beleven valt en even verder een gemeentehuis aan een ander plein met daaraan een bakker en één café... we wandelen de hoofdstraat af en enkel zijstraten en komen wel wat restaurants en pizzatenten tegen, maar die zijn ogenschijnlijk allemaal potdicht op donderdag... volgens mij koken de autochtonen hier graag zelf en zijn er niet genoeg toeristen om de horeca dagelijks te laten floreren!

We vleien ons neer in dat éne café en drinken iets en gaan dan voor alle zekerheid bij de bakker een paar spullen kopen voor vanavond... normaal sluiten we een reis de laatste avond meestal af met een copieus restaurantbezoek, maar 't zal dit jaar noodgedwongen iets bescheidener wezen... maar wel met best lekkere en heel speciale gevulde broodjes.

Rond half vier wandelen we dus weer naar de camperplaats en ontdekken dat bij sommige huizen de voordeur eigenlijk op de tweede verdieping ligt... en de tuin ergens diep onder het niveau van de brug... ik vraag me af waar de voordeur dan zat vóór die brug hier werd gebouwd... of misschien lag de brug er wel eerst?

campertrip 2013 2 032.JPG

campertrip 2013 2 033.JPG

Een garage hebben die mensen wel niet peins ik en als ge opzij uw ruiten aan de buitenkant wilt kuisen, kunt ge beter naar de pompiers bellen, maar 't is vermoedelijk toch best leuk wonen...

en na deze urbanisationele overpeinzingen dalen we weer af naar de camperplaats en brengen de rest van de namiddag door in volstrekte onledigheid... 

campertrip 2013 2 034.JPG

campertrip 2013 2 035.JPG

De slagbomen blijven echter wel een bron van vermaak: voorheen kon je halfweg de parking ook binnen en buiten geraken, langs een toegangsweg die via een bruggetje doorheen de vestingswal naar boven loopt, maar daar staan tegenwoordig dus ook nieuwe slagbomen... die ook niet werken!

Wie wel werkt, dat zijn de gemeentelijke techniekers, want ook aan deze bareel liggen ze vakkundig en enthousiast te prutsen, maar het ding wil/kan niet open... of mag misschien niet omhoog voor binnenkomend verkeer... we weten het niet goed maar de campers die argeloos langs daar komen aangereden en naar binnen willen, moeten rare manoeuvers uithalen om terug boven te geraken en dienen het halve dorp rond te rijden tot op de andere kant van de kade aan die ene slagboom die wel open gaat... zij het dan enkel met een zappertje...

campertrip 2013 2 036.JPG

En terwijl wij ons vrolijk maken over dat soort situaties wordt de namiddag zachtjes avond... de schaduwen worden langer, het vaatje wijn lichter en de pinten leger...

campertrip 2013 2 039.JPG    

We schuiven ons terras op om maximaal te genieten van het zonnetje, eten onze broodjes op en blijven dan nog uren babbelen met de buren... 't zijn Limburgers die met hun heel chique camper ook toevallig ongeveer hetzelfde parcours hebben afgelegd. 't is te zeggen, ze zijn al veel langer onderweg, maar hebben deze zomer ook in Pampelonne gezeten en in la Grande Motte en staan hier nu al enkele dagen...

't is hier goed vinden ze... en wij beamen dat... de camperplek valt mee maar het dorp zelf is wat dunnetjes op gebied van uit eten gaan - vinden we persoonlijk - en net als we uitleggen dat het volgens ons toch spijtig is dat alle restaurants tegelijk dicht zijn op donderdag, komt een buurman van drie campers verder met de fiets - en met een hele stapel pizza's  - afgereden. Dat mooie en zo te zien propere pizzarestaurant waar we voor stonden daarstraks is toch open verdorie, maar pas vanaf een uur of zes, we waren daarstraks gewoon te vroeg!

Nu ja... 't zal dit jaar inderdaad zonder afsluitend diner zijn, want we hebben zoals gezegd net onze broodjes verorberd aan ons plooitafeltje en in ons zeteltje... voor de laatste keer...

De allerlaatste keer trouwens, wat een deel van het meubilair betreft, want dat zeteltje van mij hangt na drie weken intensief gebrbuik nu echt helemaal uit mekaar en op de tafel heb ik gisteren per abuus mijn lompe voeten gezet bij het openplooien en er zit een serieuze barst in... niet getreurd... er staan iets verder containers heb ik gezien... dat is weeral iets dat we thuis morgen niet meer moeten uitpakken en wegbergen...

en met die opbeurende gedacht schenk ik ons nog een glas rosé in! Het voorlaatste!

campertrip 2013 2 041.JPG

 

16:35 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-09-13

campertrip 2013 dag 19

woensdag 24 juli - planning: 09.00u vertrek - bestemming: Pérouges - afstand: 250 km

Het restaurant ligt er om zeven uur heel rustig bij in het ochtendzonnetje, maar er is toch al volk aan het werk... wij ontbijten in de camper en trekken een fotootje van de doening van onze gastheer en van het dorpje Crestet, dat aan de overkant van de weg nogal schilderachtig op de heuvel ligt te blinken. 

campertrip 2013 2 007.JPG

campertrip 2013 2 006.JPG

We zullen dat vanzeleven eens bezoeken als we hier op congé zijn in Le Lit Qui Danse, met de auto... 's ochtends met een relatief grote camper doorheen kleine dorpjes laveren, dat is géén goed idee... zeker niet als ze tegen hellingen liggen... we spreken van ondervinding!

Trouwens we beginnen vandaag spijtig genoeg aan de terugreis... gedaan met rondbollen in de Provence, we moeten nu een kleine 1000 kilometer naar "boven" en dat gaan we doen in drie etappes... vandaag een dikke 250 km, ergens tot boven Lyon... in mijn farde staan verschillende camperplaatsen genoteerd en voorlopig denken we dat die in de buurt van Pérouges onze voorkeur heeft.

Maar eerst en vooral moeten we tanken... 't is van in Digne - anderhalve week geleden - dat ik hem nog vol gooide en ondertussen zaten we al aan de baai van Saint-Tropez, in Arles, de Camargue en La Grande Motte en deden we bovendien een ommetje langs de Ventoux... 'k heb op het strand van Piémanson wel bijna de hele reservejerrycan met "Luxemburgse" diesel bijgegoten, maar ondertussen staan we zo goed als droog... ik heb nog wel - in geval van uiterste nood - een litertje of twee in die jerrycan, maar t' is toch het moment om een naftpomp te zoeken...liefst ééntje van een groot magazijn: die zijn merkelijk goedkoper!

't Is kwart na tien wanneer we 20 km voorbij Vaison-la-Romaine in Valreas aan de pomp van een Supermarché stoppen. We zijn precies 836 km ver geraakt met 86 liter... een gemiddeld verbruik van iets meer dan 10 liter... niet slecht, gezien we onderweg zo goed als geen snelwegen namen en toch ook al eens en bergje overklommen en zo! Er gaan nu 72,30 liter in... hij was dus toch redelijk leeg denk ik!

In de buurt van Montelimar komen we op de beroemde "Nationale Sept" en die gaan we vandaag volgen tot in Lyon.

campertrip 2013 2 008.JPG

Het weer is schitterend en de baan heel rustig... we tuffen aan een rustig tempo over die mythische N7 maar schieten toch vrij goed op en zijn tegen 13.00u een eind voorbij Valence en bedenken net dat we best eens een parkeerplaatsje zouden zoeken om iets te eten, als we een Relais des Routiers ontwaren! Veel zijn er niet meer langs de Franse wegen, in elk geval veel minder dan vroeger... de huidige camionneurs nemen vooral snelwegen peins ik en hebben geen tijd - of geen budget - meer om deftig te eten onderweg. Maar we hebben chance, hier ligt er eentje op onze route en we passeren er net op het juiste moment!  

campertrip 2013 2 013.JPG

Maar iets voor Tournon-sur-Rhone zien we in Les Chassis (een toepasselijke naam voor een truckersrestaurant) een kilometerpaal waar je niet naast kan kijken... het bijhorende restaurant heeft traditiegetrouw een héél grote parking, waarop al een tiental vrachtwagens en auto's staan en ik zet mij galant in het midden, vlak voor het terras... 't is een beetje raar: buiten zitten enkel een paar toeristen, maar truckers eten zo te zien liever binnen.  

campertrip 2013 2 010.JPG

campertrip 2013 2 011.JPG

die "Relais des Routiers", ik ben er van fan... je hebt sowieso parking genoeg, ze bieden meestal een vrij beperkte kaart aan, maar het eten is lekker, de bediening razendsnel en vriendelijk en de prijs zeer schappelijk!

Wij nemen een fles spuitwater, 2 menu's, een glas rosé en een koffie... en op het menu kan je als voorgerecht gaan kiezen aan een buffet - à volonté! - en Martine neemt spaghetti, maar als je opteert voor "calamars à l'Armoricaine", krijg je een volwassen schotel inktvis en bijhorende kom rijst, waar een half kroostrijk gezin genoeg mee zou hebben... en 't is nog bijzonder lekkere inktvis op de koop toe!

campertrip 2013 2 012.JPG

Ik laat zelfs enkele stukjes liggen... en vooraleer ik dát doe, moet het echt wel veel zijn... ik heb vooraf ook al wel twee borden aan het buffet gevuld met drie soorten sausis en een blokje paté en augurken, pens, tomaat, champignons à la Greque, boontjes, escargots, wat groentemengeling, een blaadje sla en een partje kaas en enkel stukjes stokbrood... 't was toch à volonté en dan heeft een mens al wel eens de neiging om van alles wat te willen proeven!

Als ik een uurtje later de rekening vraag, dien ik 31,40 € te dokken... voor alles...  da's echt geen geld... als het geen 850 km bollen was, ik zou er regelmatig gaan eten!

Rond twee uur zijn we meer dan voldaan - ik eigenlijk zelfs een ietsje "dempig" - en trekken ons weer op gang. Terwijl Martinneke haar koffie slurpte heb ik wel de kaart en mijn map bestudeerd en kwam tot een besluit: er ligt ergens halfweg tussen Lyon en Bourg-en-Bresse een camperplaats aan een dierenpark, in Villars les Dombes. ( http://www.parcdesoiseaux.com/fr/index.php )

Het is volgens de recensies een grote mooie parking met gras als ondergrond... dat lijkt me wel wat... 't is hoe langer hoe heter aan het worden... dan kunnen we straks rustig nog wat genieten aan onze camper... want binnen twee dagen is 't gedaan!

campertrip 2013 2 018.JPG

We geraken dankzij ons Sonja vrij vlot langsheen de heksenketel rond Lyon en iets voor vieren draaien we de bewuste parking op en zoeken ons een plaatsje en dat is er genoeg... plaats... we installeren ons helemaal achteraan... redelijk plat, zonder directe buren en in het zonnetje... 't is buiten werkelijk bloedheet en binnen ook al 35°. 

campertrip 2013 2 017.JPG

campertrip 2013 2 014.JPG

campertrip 2013 2 015.JPG

campertrip 2013 2 016.JPG

We kruipen in de schaduw en nemen een drankje... en nadien de kaarten en gidsen erbij, om te bestuderen waar we nu precies zijn terechtgekomen.

Volgens mijn kaart ligt de streek hier boordevol "étangs". Er is kilometersver blijkbaar meer water dan vaste grond te vinden en rond enkele van die honderden vijvers ligt dus een vogelpark. Een redelijk groot vogelpark met een heel grote parking naast en daarachter een stuk van zeker een hectare waar campers mogen staan.

't is te zeggen: volgens mijn farde  - en de website waar ik de info haalde - is dit een officiële camperplaats, maar als ik even later een toertje doe tot aan de ingang, merk ik een groot bord met de melding dat de poort automatisch sluit om 22.00u en "camping cars" enkel in het daartoe voorziene gedeelte mogen parkeren indien ze het vogelpark bezoeken, andere toeristen worden dringend verzocht zich naar de (betalende) camping te begeven, 500 meter verder naar het centrum toe.

campertrip 2013 2 018.JPG

Ik bedenk dat we hier goed staan en heb absoluut geen zin om te verkassen naar welke camping dan ook... we hebben alles in huis en blieven geen stroom of water... misschien is er op die camping daar wel een zwembad en dan missen we natuurlijk iets, maar misschien is er ook wel geen en 'k heb geen zin dát risico te lopen...

We staan hier goed en blijven hier, voila!

Onderweg naar Martinneke bedenk ik wel alvast een strategie om ons er uit te babbelen, mocht er controle komen: als ze straks mochten checken of we wel effectief vogelparkbezoekers zijn, ga ik ze wijsmaken dat we te laat op de middag zijn toegekomen om nog rustig het complex te kunnen bezoeken, maar dat zulks morgenvroeg op het programma staat... en morgen bollen we het dan in alle stilte af... en mochten ze morgenvroeg pas een controle doen, zeg ik dat we het vandaag hebben bezocht... lijkt me sterk dat die hier de koppen van al wie aan de kassa passeert, zo maar gaan onthouden!

Ik ga wel een kijkje nemen aan die kassa... eigenlijk lijkt het park me best een bezoekje waard en er loopt naast de ingang ook een wandelweg naar het dorp, langsheen enkele vijvers... maar als ik bij Martinneke verslag ga uitbrengen van mijn verkenningstocht, ziet die het niet echt zitten om vogels, dorpen, vijvers of wat dan ook te gaan bezichtigen... voor haar voorlaatste avond wil ze rustig naast de camper liggen genieten in het zonnetje... meer moet dat niet zijn!

campertrip 2013 2 019.JPG

We eten een stukje stokbrood en blijven buiten lekker liggen lezen en luieren... 't is binnen namelijk nog steeds 30° en het blijft zwoel, windstil en heel rustig... veruit het enige geluid dat we horen is getsjilp, gekoer, gekrijs, gefluit en ander lawaai van honderden vogels op de achtergrond tot rond 20.30u in de verte plots een onweer losbarst... ik draai voor alle zekerheid de luifel dicht en dat is maar goed ook: om negen uur krijgen we een fikse regenbui op ons dak... één voordeel heeft dat... de temperatuur in de camper zakt tot 26°... niet direct aircofris maar best te doen... 

Morgen de laatste volle dag... er staat een dikke 350 km op het programma... zonder vogelpark!

Later zal ik - internetgewijs - tot de ontdekking komen dat er geen eigen zwembad was op de bewuste camping, maar dat de bezoekers wel gratis gebruik mochten maken van het gemeentelijke bad, pal ernaast! Verdikkeme!

http://www.camping-indigo.com/nl/natuurcamping-vakantie-P...

tja... de ene keer "win" je... en de andere keer weer niet!  

10:54 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-09-13

campertrip 2013 dag 18

dinsdag 23 juli - planning: 12.00u vertrek - bestemming: Mollans-sur-Ouvèze via Mont Ventoux - afstand: 100 km

't Is onze laatste halve dag ter plaatse. Ik ben mijn dagelijkse babbel gaan doen als ik van de bakker kwam - de nieuwe grote bakkerij vlakbij! - en van de campingbaas mogen we normaal tot een flink eind in de namiddag blijven staan, gezien we eergisteren pas in de late namiddag toekwamen... maar we moeten nog de berg op en af, dus heb ik gemeld dat we rond de middag vertrekken... een fijn plan!

't is precies iets minder drukkend heet dan gisteren, maar ik lig toch de halve voormiddag in en naast de zwembadjes en doe tussendoor een toertje rond de camping.

campertrip 2013 1040.JPG

campertrip 2013 1042.JPG

campertrip 2013 1041.JPG

campertrip 2013 1043.JPG

Camping Sainte Croix... 't is geen echt grote bedoening, maar best in orde: proper sanitair, ruime plaatsen met veel schaduw, een speciale barbequeplek, een bar (zonder bier) met terras en twee zwembadjes... en vooral een vriendelijke, zeer gedienstige en correcte uitbater.

De Vlamingen die hier al jaren vaste klant zijn, bezweren mij om thuis niet te veel publiciteit te maken, want nu is het hier echt leuk en rustig en dat willen ze graag zo houden... ik bedenk dat een "positieve" publicatie op mijn blog er vermoedelijk niet gaat voor zorgen dat de bevolking in Vlaanderen massaal gaat aanschuiven om zich halsoverkop met tent of caravan naar Sarrians te spoeden...  daarbij, de herfst is ondertussen begonnen, wie wil nu nog naar een camping in de Provence?

Tegen 11.00u sleep ik mezelf weg van "mijn" zwembadjes en ga inpakken en pal op de middag tanken we fris water bij, gaan buiten op de serviceplaats ons vuile water lozen en zetten welgezind koers naar Bédoin.

campertrip 2013 1044.JPG

In Carpentras stuurt Sonja me zowat dwars door de stad, in plaats van de ringlaan aan te bevelen, vermoedelijk staan mijn GPS-instellingen weer niet helemaal zoals gewenst en is deze route 50 meter korter of zoiets... niet gehinderd door enige kennis terzake heb ik soms de neiging daar tussendoor aan te prutsen... erg is dat allemaal niet, want op deze manier komen we toevallig pal onder het aquaduct van Carpentras uit... dat hebben we dan gelijk ook weer gezien!

campertrip 2013 1046.JPG

 En eens we op de D974 - de Route de Bédoin - zitten, ligt de berg in de verte te wachten op ons...

campertrip 2013 1050.JPG

We doorkruisen Bédoin zonder ook maar één fietser van de sokken te rijden... en dat is een hele prestatie want alles draait er rond de fiets... 't is te zeggen, het dorp wordt in de zomer blijkbaar dagelijks overstroomd door fietsfanaten die allemaal de beruchte beklimming willen doen en voor ze aan die gewaagde expeditie beginnen, palmen ze enthousiast en ongegeneerd de rijbaan helemaal in... want de Mont Ventoux mag dan al met voorsprong de populairste fietsbestemming ter wereld zijn (denk ik toch)... van fietspaden hebben ze nog nooit gehoord in Bédoin-dorp... en verder bergop ook niet...

We laveren voorzichtig doorheen de massa... tientallen kerels met geschoren benen in blitse pakjes en sportieve dames... ook geschoren(?) en hele groepen fietstoeristen en families... een beetje vanalles door mekaar... maar allemaal met zonnebril en drankbussen en powerrepen beladen en vastbesloten om boven te geraken... net zoals wij!

Met dat verschil dat mijn fiets veilig achteraan op de camper staat... iets meer dan 21 km klimmen en een hoogteverschil van 1600 meter overbruggen tot op de top en 't is bovendien zeker 27°... in de schaduw... en bovendien heb ik al 40 jaar een rijbewijs... 'k zou goed gek zijn om dát met de velo te doen!    

We starten de beklimming rustig en letten goed op, want zelfs op de eerste hellingen zijn er al dapperen die zich zwaar laverend naar boven hijsen... die gaan er volgens mij nooit geraken... wij trachten zoals eerder gezegd niemand van de baan te rijden en laten het foto's trekken over aan Martinneke die tracht de aanmoedigende slogans op de rijbaan te vereeuwigen... 

campertrip 2013 1051.JPG

Voeckler, Rolland en Chavanel ken ik... maar we hebben geen idee wie "EL STRING" is... en dan dat pijltje... mischien een verwijzing naar de kledij van één of andere overenthousiaste fan, die enkele dagen geleden zich pal op deze plek - links van de weg - vestimentair heeft blootgegeven bij het aanmoedigen van haar helden? Tja, dat hebben we dan gemist, niks aan te doen.

campertrip 2013 1053.JPG

Om tien na één passeren we aan de Chalet Reynard... ons tempo is rustig, het moreel hoog en de camper houdt zich goed... we verstoken wel iets meer diesel dan gemiddeld peins ik... maar alles heeft zijn prijs!

campertrip 2013 1054.JPG

campertrip 2013 1055.JPG

campertrip 2013 1057.JPG

De laatste kilometers doorheen het kale landschap hebben wel iets... we waren hier al drie jaar geleden, maar zijn opnieuw onder de indruk... van het landschap... en ook wel van het doorzettingsvermogen van de klimmers... we kunnen er vanachter het stuur al wel eens wat spottend en lacherig over doen... maar "chapeau" voor diegenen die hier boven geraken... met de velo, bedoel ik!  

campertrip 2013 1056.JPG

campertrip 2013 1058.JPG

We stoppen nog heel even aan het monument voor Tom Simpson en staan een paar minuten later op de top!   

campertrip 2013 1059.JPG

Nu ja, niet helemaal op de top, we vinden een plaatsje op de weg die iets beneden de parking rond de bergtop loopt, want boven staat het vol... we zijn hier duidelijk niet alleen! 'k weet niet of je hier mag parkeren, maar nergens staat dat het niet mag en de rest kan door... dus sluiten we alles af en trekken we te voet het laatste eindje naar boven.

campertrip 2013 1069.JPG

campertrip 2013 1061.JPG

campertrip 2013 1063.JPG

Martinneke poseert voor de traditionele foto aan het bordje... en staat daar toevallig in goed gezelschap: let op de wielertrui van de trotse jongeman naast haar!  

campertrip 2013 1060.JPG

Nadat de bewijzen van onze geslaagde beklimming digitaal zijn vastgelegd, wandelen we een eindje rond op de berg en vergapen ons aan het landschap... vanmorgen zagen we hem vrij duidelijk liggen, dus eigenlijk zouden we van hier ook Sarrians moeten zien... ik weet ongeveer welke richting het uit is, maar zelfs met de verrekijker kan ik niet met zekerheid vaststellen waar we vanmorgen zaten... 25 kilometer is echt te ver voor dergelijke "details".

campertrip 2013 1064.JPG

campertrip 2013 1066.JPG

campertrip 2013 1067.JPG

campertrip 2013 1068.JPG

campertrip 2013 1065.JPG

Vorige keer hebben we ons op een parking iets lager gezet om een stukje te eten en dat lijkt me nu ook best... ik speur rond en zie de bewuste plek liggen... misschien kunnen we nu eens tot aan dat bolletje wandelen, want daar zijn we toen niet geraakt!

campertrip 2013 1071.JPG

Tegen twee uur staan we "beneden", voor zover je een parking 1800 meter boven de zeespiegel beneden kan noemen en eten daar op het gemak onze broodjes met sossis en kaas en een frisse kom gazpacho... ik bedenk dat er aan het bolletje verderop niet echt veel te zien is... 't is een radarstation en je mag er toch niet dichtbij, dus blijven we lekker genieten van het uitzicht... daarbij, we hebben al die afgematte "coureurs" zien toekomen en zijn al ook al bijna buiten adem van het zicht alleen... een duidelijk geval van plaatsvervangende vermoeidheid... peins ik!

Al is de temperatuur hier iets frisser dan daarstraks op "de begane grond", de zon brandt wel serieus door op 1800 meter! 

campertrip 2013 1072.JPG

Om tien na twee beginnen we aan de afdaling en die is voor een camper een pak meer belastend dan klimmen...

campertrip 2013 1073.JPG

campertrip 2013 1074.JPG

Ik schakel continu tussen 2e en 3e versnelling, tracht niet te hoog in de toeren te gaan, niet te rap te bollen en vooral de remmen te sparen... de afdaling naar Malaucène is zowat 20 km lang en het uitzicht grandioos... en er is bijna geen verkeer... we tuffen voorzichtig naar beneden en een klein half uur later staan we aan Le Grozeau, het café-restaurant in de bocht aan de voet van de berg... verleden keer heb ik mij hier aan het bronnetje uitgebreid verfrist, maar nu volstaat een pint(je) om alweer helemaal op mijn effen te komen!    

campertrip 2013 1075.JPG

campertrip 2013 1080.JPG

Aan de overkant van de baan waren ze drie jaar geleden net begonnen met een project om een oud fabrieksgebouw om te toveren tot een soort cultureel centrum... de plannen zagen er toen veelbelovend uit... na onze pitstop gaan we even een kijkje nemen en... de plannen zien er nog altijd veelbelovend uit...

campertrip 2013 1083.JPG

Het infobord is ondertussen wel iets meer groenig geworden, maar de rest staat er nog net zoals drie jaar geleden... of toch niet... de ramen en deuren van zowel hoofd- als bijgebouw zijn dichtgemetseld... en van enige culturele activiteit valt niks te bespeuren... 't is precies een project in de stijl van het Culturele Centrum van Zaventem: eerst grootse plannen maken en veel beloven en dan... niks meer...

Zouden in de gemeenteraad van Malaucène ook de liberalen aan de macht zijn?   

campertrip 2013 1081.JPG

campertrip 2013 1082.JPG

We weten het niet wie er hier de zaken bestuurt en 't kan ons ook geen lor schelen, want we blijven deze keer niet hier overnachten... ik neem wel even een kijkje op de camperplaats, daar is ook niks aan veranderd: ze ligt nog waar ze lag en eigenlijk ligt ze daar goed... een grote propere parking, zonder faciliteiten maar met serviceplaats en op wandelafstand van het centrum... het was hier best leuk staan, maar vandaag hebben we afspraak in Mollans-sur-Ouvéze!  

campertrip 2013 1084.JPG

We bollen gezwind het dorp uit en nemen de route de Vaison en draaien dan af naar Entrechaux...

campertrip 2013 1085.JPG

campertrip 2013 1086.JPG

campertrip 2013 1087.JPG

In het centrum van Entrechaux wordt het heel even spannend: er zijn werken aan de gang aan een gebouw en een enorme mobiele kraan staat lichtjes in de weg... 't is "circulation alterné", dat was dagen geleden, maar als ik, na een tijdje aanschuiven in de file, de kraan voorbij moet, is er maar net plaats genoeg om te passeren... we geraken echter zonder blutsen of schrammen voorbij het obstakel en staan even later aan het wegeltje waar we moeten zijn... iets voor Mollans ligt namelijk de B&B "Le lit qui danse" en die gaan we bezoeken!

Fredje - een gewaardeerde gast, uitmuntende gids en kenner van de streek - heeft me vooraf verwittigd dat je met een camper niet tot aan de "Chambre d'hôtes" geraakt, wegens veel te smal en te scherpe bochten, maar ik heb nogal de neiging om goedbedoelde raadgevingen feestelijk in de wind te slaan. Er gaat volgens mij niks boven empirische waarneming, dus willen we proefondervindelijk de situatie aan den lijve ondergaan en zelf uittesten of die "Lit Qui Dance" echt voor campers onbereikbaar is... en al is het nipt... hij is niet!

Ik ben zo geconcentreerd dat ik van slag vergeet een foto te nemen, want het moet gezegd, het baantje is echt wel heel smal! De haarspeldbocht is zo strak dat ik hem niet in één keer kan nemen en bij de tweede bocht heb ik slechts centimeters ruimte over tussen de muur van een gebouwtje en mijn zijspiegel, maar voor een man, die de laatste weken verschillende Gorges, bergpassen, Ballons, Goulets, het verkeer rond de baai van Saint-Tropez, allerhande wegeniswerken en de Mont Ventoux heeft overwonnen, is dit wegeltje een "pies of keek"... 

campertrip 2013 1088.JPG

Iets na vieren - perfect volgens afspraak - wurm ik mij tot aan de villa, parkeer me voor de poort en wordt even later zeer hartelijk ontvangen door Ann en Jo. 't Is familie van vrienden en ze baten hier al een jaar of tien een "Chambres et table d'Hôtes" uit, in een mooie provençaalse villa, gelegen op een schitterende locatie.

De Vlamingen op de camping vanmorgen willen graag hun kleine paradijs in Sarrians voor zich alleen houden, maar vermoedelijk hebben Ann en Jo niks tegen het maken van wat publiciteit, dus voila:

http://www.lelitquidanse.com/v2/NL/welkom.html

Hoewel... ik wil volgend jaar ook graag een weekje reserveren in de zomervakantie, dus zo massaal hoeven voor mijn part de Vlamingen zich nu ook niet direct te reppen naar Mollans-sur-Ouvèze.

'k Zal dus vooral trachten op tijd te reserveren want het is een prachtige plek om te "onthaasten"... wij hebben er maar een uurtje of zo gezeten maar zijn helemaal "verkocht"!

campertrip 2013 1089.JPG

campertrip 2013 1092.JPG

campertrip 2013 1091.JPG

campertrip 2013 1093.JPG

campertrip 2013 1094.JPG

campertrip 2013 1095.JPG

De ontvangst is zoals gezegd bijzonder hartelijk, de pinten fris, de tuin en het uitzicht prachtig, het zwembad uitnodigend, de kamers dik in orde en de vissen in het vijvertje bangelijk groot... kortom, ik ga hier zeer waarschijnlijk moeiteloos een week kunnen overleven met Martinneke...

En die verdomde berg in de verte hoef ik volgende keer alvast niet meer op... niet met de auto of camper en zeker niet met de fiets... twee keer is genoeg! Maar wat ik wel wil doen, is eens de Toulourenc - een riviertje in de buurt - afwandelen door het water... als dat niet te hoog staat!  

http://www.baladeenprovence.com/balade.php?reference=Toul...

En de Gorges de la Nesque bezoeken met de auto... want een camper is te hoog voor dat baantje... en de Dentelles de Montmirail gaan bewonderen, want daar zijn we nu niet geraakt!

We willen graag gaan 's avonds gaan dineren in restaurant "La Loupiotte" in Crestet - op de baan naar Vaison-la-Romaine - en als het even kan daar dan nadien ook overnachten op de parking... kwestie dat een mens iets kan drinken bij zijn eten. Dat moet normaal lukken, de zaak is ons aangekaart door alweer Fredje, kenner van de streek, culinair deskundige en gewoon bijzonder gezellige en vriendelijke mens. Hij is er redelijk vaste klant en ondertussen vriend des huizes en heeft wreed gestoeft over de baas, de bediening en het eten, kortom... dáár willen wij naartoe... en dan kunnen we gelijk de groetjes overbrengen!

Ann van "Le Lit qui Danse" vertelt dat ze daar toevallig vanavond ook naartoe gaan, voor een verjaardagsfeestje van een gast. We kunnen dus niet echt samen de avond doorbrengen, maar ze wil met graagte een tafel voor ons reserveren tegen een uur of acht.

Wij nemen het aanbod eveneens met graagte aan en besluiten om eerst een kijkje te nemen in het dorp...

campertrip 2013 1096.JPG

De B&B ligt aan een doodlopend wegeltje, maar we geraken redelijk vlot gedraaid en nemen even later weeral foutloos de korte draai aan het huis op de hoek en even verder in twee keer de haarspeldbocht... waar ik deze keer wel een kiekje van maak!

Rond zessen staan we in Mollans, vinden een parkeerplaats buiten het dorp en wandelen dan naar het oude centrum...

campertrip 2013 1098.JPG

campertrip 2013 1099.JPG

campertrip 2013 1100.JPG

campertrip 2013 1102.JPG

campertrip 2013 1104.JPG

campertrip 2013 1103.JPG

campertrip 2013 1105.JPG

campertrip 2013 1101.JPG

Mollans-sur-Ouvèze blijkt een heel pittoresk dorpje dat hoog boven de rivier op de rotsen ligt... smalle straatjes, een kerk op de heuveltop, een kapel die echt boven de afgrond hangt, een smalle brug, bewaakt door een forse toren én een stemmig terras, net naast de brug, met uitzicht op de Ouvèze diep beneden de rotswand voorbij stroomt... ze ziet er troebel uit... het heeft dus zeer waarschijnlijk verderop serieus geregend de voorbij dagen...

campertrip 2013 1107.JPG

We zoeken een plaatsje op het terras en ontdekken dat ze hier Hoegaarden hebben... van 't vat! Ik prefereer thuis eigenlijk de witte van Vedette, maar moet toegeven... het smaakt!

campertrip 2013 1106.JPG

We zijn natuurlijk maar om twaalf uur vertrokken, maar de namiddag is voorbij gevlogen en tegen zeven uur wandelen we weer naar de camper en rijden een kwartiertje later de parking op van "La Loupiote".

campertrip 2013 1108.JPG

Daar zijn ze al op de hoogte van onze komst en staat een tafeltje klaar voor ons. Ik meld dat we "un grand bonjour et gros bizous" moeten doen van Freddy "le mec sympa de la belgique qui réside chaque printemps au lit qui danse" en we worden overstelpt met groetjes en zoenen en krijgen een ware VIP-behandeling... ik vraag of de mogelijkheid bestaat om op de parking te blijven overnachten en dat is helemaal geen probleem, we mogen ons zetten waar we willen en de baas gaat ons direct naar ons tafeltje brengen en zorgen voor het aperitief en we moeten omstandig uitleggen over hoe het zit met Freddy...

Lichtjes overdonderd door zoveel vriendschap, melden we dat we ons eerst even willen gaan opfrissen en omkleden en binnen een half uurtje aan tafel zullen gaan... het is allemaal geen probleem!

't is in de camper 35° heet... we douchen uitgebreid (de watertank zit bomvol en er resten maar twee avonden meer na deze) en herkleden ons een beetje "deftig" en maken dan weer onze opwachting... we mogen kiezen of we buiten of binnen zitten en opteren voor buiten... en Martinneke voor een glas champagne en ik voor een Suze... jaaaren geleden dat ik dat nog proefde! 

campertrip 2013 2 002.JPG

campertrip 2013 2 003.JPG

De rest van de avond genieten we van een uitgebreid dineetje, met een fleske rosé uit de streek, ondergetekende met een delicieuze vissoep, een entrecote met garnituur en een citroensorbet met vodka... en als toetje een likeurtje op kosten van de patron... die komt trouwens melden dat we gerust bij collega-campertoeristen mogen publiciteit maken: als er in de toekomst nog mochten vrienden met een camping-car willen komen eten, mogen ze ook gerust allemaal blijven overnachten op de parking... pas de problème!

Ik bedank hem en zeg dat ik het zeker zal verder vertellen... wat bij deze dus gebeurd is...

La Loupiote dus, waar "camping-cars" zeer welkom zijn: http://www.vaison-ventoux-tourisme.com/fr/restaurant/la-l...

De klanten vertrekken één voor één als de avond valt... en mijn ogen vallen toe... toch plezant als ge niet meer de baan op moet.

campertrip 2013 2 005.JPG

't is drukkend heet die nacht maar eens we in ons bed zijn geraakt, slapen we weer als een roos...     

   

              

15:40 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-09-13

campertrip 2013 dag 17

maandag 22 juli - planning: 09.00u bestemming: Mont Ventoux en terug - afstand: 75 km (na correctie: 0km)

Het klinkt wat afgezaagd, maar 'k ben weer de eerste wakker en op... ik fiets naar het centrum op zoek naar een bakker en rij het hele dorp rond, nu ja groot is het niet en 'k vind na enig speuren een soort mini-supermarcheetje waar ze ook vers brood hebben en ontdek even verder zelfs een gazettenwinkel... na een half uurtje sta ik terug op de camping als gelukkige bezitter ben een dik stokbrood, een paar croissants en een Laatste Nieuws van vandaag... waar vooral in het lang en het breed wordt in verteld over de bestijging van Flup, die van de troon bedoel ik!

campertrip 2013 1016.JPG

campertrip 2013 1015.JPG

Terwijl de koffie door loopt, doe ik een praatje met de campingbaas die al druk bezig is aan de zwembadjes, ik vertel hem onder andere dat er precies geen echte warme bakker in het dorp meer is en verneem tot mijn verbazing dat er op dik 250 meter van de camping een heel grote moderne bakkerij ligt, maar je moet wel op de baan de andere kant opdraaien, van het dorp weg... en aan hetzelfde kruispunt ligt een groot magazijn waar ze alles hebben! We zijn er volgens hem gisteren sowieso langsgereden maar 'k heb er blijkbaar toen niet op gelet...

Nu ja... 't is nog niet te warm dus een klein fietstochtje voor het ontbijt was best aangenaam, al zweet ik toch al een beetje. Maar hij meldt tevens dat het vandaag weeral serieus heet gaat worden... nog iets warmer dan gisteren! Ik bedenk dat het misschien geen al te best idee is om dan nu de Mont Ventoux op te kruipen... "le Ventoux à vélo?" vraagt de man met eerlijke verbazing en monstert toch iets of wat meewarig mijn omvangrijke buik... 'k sta nog altijd lichtjes te zweten van mijn tochtje naar het dorp... een dappere bedwinger van de Mont Ventoux had hij in mij niet zo direct gezien... maar ik stel hem gerust en zeg dat we met de camper naar boven willen... 

ha... dat lijkt hem al doenbaarder en vooral geloofwaardiger... en terwijl we staan te keuvelen over die berg en het fietsen op die berg en het weer en dies meer, bedenk ik plots dat we eigenlijk helemaal nergens heen moeten en vraag of het eventueel zou mogelijk zijn om een dagje langer hier te blijven... één dag, dat kan normaal nog wel, denkt hij, maar dan moet ik straks wel eens langskomen op bureau om de zaak officieel administratief te regelen... en bij te betalen... en we hebben chance: vandaag is het toevallig welkomstavond voor alle toeristen in Sarrians... met hapjes en drank en veel ambiance...  als we willen meegaan moeten we rond zes uur klaarstaan aan de uitgang...

Even later kan ik dus Martinneke het goede nieuws melden: 't gaat ontiegelijk warm worden, dus de Ventoux is voor morgen en we blijven de hele dag lekker luieren aan het zwembadje en zijn straks "invité" op een receptie in het dorp, waar de plaatselijke handelaars hun best gaan doen om de toeristen in de watten te leggen... zij vindt het eveneens een fijn plan... tof!  

campertrip 2013 1023.JPG

campertrip 2013 1024.JPG

De berg ligt in de verte - in vogelvlucht precies 25 km van hier - uitnodigend te wachten, maar 't zal voor morgen zijn... we zijn de eersten aan de zwembadjes en palmen een paar stoelen in...

campertrip 2013 1019.JPG

campertrip 2013 1018.JPG

campertrip 2013 1020.JPG

campertrip 2013 1022.JPG

campertrip 2013 1027.JPG

Over de rest van de dag kunnen we kort zijn: we kappen ons af en lezen en dutten wat en nemen op tijd en stond een verfrissende duik en pendelen regelmatig de 20 meter tussen camper en zwembad om eens te drinken en ik ga mijn 16,60 euro vereffenen en de dag vliegt op die manier voorbij... voor we het goed beseffen is het half zes en maken we ons klaar om stipt op tijd in groep naar het dorp te wandelen...

Er blijkt een hele tros Vlamingen op onze camping te zitten die mekaar allemaal kennen en die ook allemaal mee gaan... sommigen komen al jaren naar hier en staan hier telkens enkele weken en ze verzekeren mij in koor dat het hier een weliswaar bescheiden maar prachtige camping is en vooral een magnifieke streek om uitstappen te doen en dat er maar een paar keer per seizoen zo een toeristenavond wordt georganiseerd en dat we dus veel chance hebben dat we net nu hier zijn... wij beamen het allemaal en stappen vol verwachting mee naar het dorp...    

Waar we op de binnenplaats van het "centre culturel" enorm goed worden ontvangen... onze campingbaas en gids ontpopt zich tevens als ceremoniemeester en stelt de burgemeester, de notabelen en andere gulle gevers voor en legt uit waar je wat kan gaan proeven en wij luisteren aandachtig tot het startschot wordt gegeven en maken beter kennis met de andere Vlamingen terwijl we ons bijna anderhalf uur lang te goed doen aan kaasjes en meloenbolletjes en bijzonder lekkere sossis en toastjes met pesto en met paté en met een soort gekruide plattekaas en chips en abrikozen met bloemsuiker en wijn... veel soorten wijn... bijzonder lekkere wijn zelfs....   

campertrip 2013 1033.JPG

campertrip 2013 1029.JPG

campertrip 2013 1032.JPG

campertrip 2013 1030.JPG

campertrip 2013 1031.JPG

campertrip 2013 1034.JPG

campertrip 2013 1035.JPG

campertrip 2013 1036.JPG

campertrip 2013 1037.JPG

Tegen acht uur is alles op... en terwijl de gulle handelaars hun lege flessen en borden opruimen, trekken wij naar het marktplein... om eens te bekijken wat er zoal aan info op de bordjes staat, maar vooral... voor een frisse pint... één!

campertrip 2013 1038.JPG

campertrip 2013 1039.JPG

We drinken die éne gezamelijk op het terras met de andere Vlamingen, maar wanneer iedereen na een half uurtje vertrekt naar de camping en ik binnen wil betalen, geraken we daar aan de babbel met de bazin en krijgen een rondje aangeboden van de baas... het laatste... want om negen uur gaat de zaak onherroepelijk dicht! Ik vraag verbaast waarom ze zo vroeg sluiten... 't is begot het enige café op het plein en 't is lekker zomers warm en dus ideaal terrasjesweer... maar de uitleg is heel simpel... al val ik bijna van mijn barkruk als ze het me uitleggen...

't is ramadan en als ze open durven blijven tot de zon onder is, zit het seffens vol met moslims en die zitten hier dan tot een stuk in de nacht te tateren... achter één kopje thee... daar heeft de baas absoluut geen goesting voor, dus...

Ik kan hem geen ongelijk geven, maar bij ons zou hij voor minder een klacht aan zijn been hebben van het centrum voor gelijke dinges, peins ik...  

Als we even later lichtjes verbouwereerd terug naar de camping wandelen, bedenk ik dat de "zegeningen" van de multiculturele maatschappij toch soms wel rare neveneffecten hebben... ge zijt bijvoorbeeld ieder jaar een maand lang wreed vroeg thuis... toch in Sarrians!

En met die bedenking nemen we op ons terras nog een slaapmutsje en zijn een beetje triest... morgen is 't de laatste dag... niet van de ramadan (peins ik toch niet?) maar van ons in de Provence... morgenmiddag eerst de Ventoux op en af en dan naar Mollans-sur-Ouvèze waar we de B&B van kennissen gaan bezoeken... en vanaf woensdag keren we in drie etappes weer naar boven... naar huis...

'k heb het al gezegd: de tijd gaat rap als ge u amuseert!

12:56 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-13

campertrip 2013 dag 16

zondag 21 juli - planning: 09.00u bestemming: via Les Baux en Isle sur la Sorgue naar Fontaine de Vaucluse - afstand: 125 km

Vanmorgen heb ik vermoedelijk zo goed als zeker het rekord van de vakantie gebroken: iets voor vijven ben ik al wakker... 't kan zijn dat het door de rare putkesreuk komt... of dat misschien dat ik wel een nachtmerrie heb gehad op de vroege morgen... thuis gaat het namelijk eindelijk de grote dag wezen voor Flup "ik-wil-konink-worden"... 't is de "fête national" en hoogstwaarschijnlijk wordt de mens eindelijk losgelaten op de troon...  weliswaar niet helemaal grondwettelijk, maar met goedkeuring van zijn pa, Elio en de rest van de bende... gelukkiglijk zitten we meer dan 1000 kilometer van die cinema vanaf, last gaan we er dus niet van hebben... maar onbewust is het me mischien wat opgerispt in mijn slaap... nu ja... 't kunnen ook de sossiskes en taboulee zijn natuurlijk... of dat laatste glas rosé...

Tong uitsteken 

Ik zit dus al van iets na vijf uur in mijn reisgidsen te snuisteren... straks trekken we weer naar de Provence... eerst opnieuw doorheen de Camargue tot in Arles en van daar via Fontvieille naar Les Baux de Provence dat we willen bezoeken... 't is geleden van in 1981 dat we daar nog passeerden... toen samen met Walter en Pascale in een piepklein campertje... ik herinner mij alleen vaag heel heet weer en witte stenen...

En daarna gaan we een kijkje nemen in Isle sur la Sorgue... volgens de reisgids een mooi stemmig en rustig plaatsje met veel water en groen en terrasjes... en slapen doen we vanavond in Fontaine de Vaucluse... daar stonden we drie jaar geleden en die hebben een mooie grote camperplaats aan de Sorgue, vlakbij het centrum en op wandelafstand van de spectaculaire bron... het wordt een mooie rijkgevulde dag en vooral een lange...

Rond zes uur is mijn voorbereiding helemaal rond en de GPS ingesteld op Les Baux... ik ga een heet douchke nemen en kruip dan op de fiets voor een toertje door het ochtendlijke La Grande Motte... en heb de baan helemaal voor mij alleen... enkel de krekels zijn ook al wakker!

campertrip 2013 905.JPG

Ik peddel op goed geluk wat rond en tegen dat ik weer aan onze Avenue de la Petite Motte kom, is de warme bakker op het hoekje toch ook al open... ik schaf ons croissants en een baguette aan en bol gezwind weer naar Les Cigalles en krijg mijn velo redelijk makkelijk weer op de fietsendrager achterop de camper en Martinneke even vlot uit haar bed... ze heeft ook wat last van reukhinder!

Rond zeven uur zitten we buiten aan het ontbijt en tegen acht uur is alles ingepakt en gecheckt en staan we boven de put en geraken daar eindelijk van ons water vanaf... het al dan niet slagen van een congé zit hem soms in de kleine puttekes...  

campertrip 2013 906.JPG

Terwijl onze Miller zijn water laat lopen, bedenk ik dat we eigenlijk hebben gezondigd tegen één van de basisprincipes van het motorhomegedoe... als en wanneer je de kans hebt moet je water bijtanken en lozen... altijd en overal! Het zal me niet meer overkomen dat onze putkes broebelen... zeker weten!

Even later rijden we de badplaats uit en nemen even verder gezwind de oprit naar de snelweg om 100 meter verder tot de vaststelling te komen dat we richting Montpellier zitten... Sonja - mijn GPS - zaagt een tijdlang "nieuwe routeberekening - draai waar het kan", maar je kan zo maar niet draaien op een snelweg...  ik rij tot de volgende afrit 4 kilometer verder en moet daar tot aan de rotonde aan de kustweg om terug te kunnen keren... maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: 'k ben hier met de fiets gepasseerd en leg omstandig uit hoe de verkeerssituatie hier is en kan Martinneke lijfelijk laten aanschouwen welke prachtige wandel- en fietspromenade hier de badplaatsen verbindt... ze is onder de indruk... of doet toch alsof... om mij content te stellen...

campertrip 2013 909.JPG

Om negen uur zijn we 50 km verder in de buurt van Arles en passeerden al de hele Camargue lang om de haverklap kraampjes met fruit en wijn en andere streekprodukten, als we plots bedenken dat we nog wat spullen moeten inslaan voor de oma... ik laat me leiden door een groot bord: Abricots, melons peches 1kg 1€ en bedenk: "Daar kan je ze zelf niet voor planten...hier stoppen we!"

De prijs slaat echter enkel op de abrikozen en dan nog op één enkel soort: er staat aan de ingang een grote mand met wat groezelige gevlekte en geblutste exemplaren "ideaal voor confituur" en die kosten 1€ voor een kilo... al de rest is een pak duurder... ook de meloenen en perziken...

campertrip 2013 908.JPG

tja... Test Aankoop zou dit vermoedelijk een geval van bedrieglijke reclame noemen... en dat is het ook eigenlijk wel een beetje, maar als toerist weet je per definitie dat ze je regelmatig proberen te naaien... en diegenen waarvan je denkt dat ze het niet deden, hebben het gewoon handiger aan boord gelegd... peins ik.

We laten het allemaal niet aan ons hart komen en wandelen even later buiten met een zak typische rijst uit de Camargue, potjes honing en confituur, een karton wijn en nog wat ander lekkers... 

campertrip 2013 910.JPG

Om iets voor half tien komen we aan de zelfde rotonde waar we verleden week bijna een ongeluk hadden, draaien deze keer moeiteloos de juiste afslag in en de snelweg over de Rhone op, rijden even verder weer Arles binnen en slaan dan af richting Fontvieille... en komen na een paar kilometer plots een bebost heuveltje tegen, waarachter een fors en redelijk middeleeuws ogend bouwsel opduikt.

campertrip 2013 913.JPG

campertrip 2013 912.JPG

Volgens het bordje aan de draad staan we voor de abdij van Montmajour. Volgens de overlevering werden de moslims in de 8e eeuw uit Arles verdreven en trokken ze zich hier terug op deze rots... maar een tijdje later verjoeg Karel de Grote himself hen ook hier, maar wel pas na een zware veldslag... de gesneuvelde christenen werden hier begraven en een kloosterorde bewaakte en onderhield de graven en notabelen uit de Provence lieten zich hier ook na hun dood begraven en er werd zelfs één of ander relikwie - een stukske van het heilige kruis of zoiets - ondergebracht en de plek groeide daardoor uit tot een bedevaartsoord en die bedevaarders brachten rijkdom mee én macht voor de kloosterorde... zelfs de paus sprong op de kar en verleende in de 11e eeuw een volle aflaat aan al wie tot hier geraakte en wie er niet geraakte kon zijn aflaat kopen indien gewenst... de Benedictijnen werden dus steenrijk en het klooster werd uitgebreid met een kapel en een donjon... waarna verval intrad en weer opbloei en nadien kwam de Franse revoluite en werd het geheel bijna gesloopt... de kaaimuren in Arles werden gedeeltelijk aangelegd met stenen van het complex... maar het zaakje werd gered en gerestaureerd en tegenwoordig staat het als Werelderfgoed op de UNESCO-lijst...

't gaat om 9.30u open voor bezoekers, net een kwartiertje geleden dus... maar we voelen niet direct de dwingende behoefte om het bouwsel intern te bezichtigen... 'k ga al wel eens naar de Ijzerwake maar ben voor de rest niet zo van het bedevaarderig type... de buitenkant bezien is genoeg... even later zijn we alweer op pad en rond tien uur komen de kalkstenen rotsen van de Alpilles in zicht...

campertrip 2013 917.JPG

We klimmen en rijden even later Les Baux binnen... en subiet weer buiten...

campertrip 2013 920.JPG

De parking boven naast het dorp is niet berekend op campers, die moeten maar verderop langs de baan staan... volegns de bordjes en automaten mag je voor 5 euro langs die toegangsweg parkeren, maar ik weet niet of een camper ook voor die prijs kan en mag staan en de plaatsen zijn hier ook wat nipt als je iets meer dan zeven meter lang bent... we rijden dan maar omlaag tot voorbij de parking en zetten ons daar in de berm... 't is een wandelingetje terug naar boven, maar nu is het nog niet echt bloedheet en straks is 't sowieso bergaf...

campertrip 2013 922.JPG

campertrip 2013 923.JPG

We zijn dus niet de enigen die dergelijke dingen kwijtspelen, want even verder ligt toevallig een siervelg in de berm... 't is mijn merk én mijn maat niet... spijtig!

Ik laat het ding liggen en concentreer me op de klim naar Les Baux... dat toch ietsje verder weg ligt dan we op het eerste zicht hadden gedacht... de weg is dus lang en zwaar maar het landschap onderweg schitterend

 campertrip 2013 921.JPG

campertrip 2013 924.JPG

campertrip 2013 925.JPG

campertrip 2013 926.JPG

campertrip 2013 927.JPG

Een kwartier later staan we boven aan de ingang van het dorp... puffend, hijgend en zwetend... en al een beetje dorstig... ik toch...

campertrip 2013 929.JPG

campertrip 2013 932.JPG

campertrip 2013 930.JPG

Les Baux-de-Provence is een piepklein dorp met enkel een paar straatjes vol souvenir- en andere winkeltjes, enige cafeetjes en restaurants en een kerk en kapel. Het ligt bovenop een kalkstenen rots, in de schaduw van een imposante kasteelruine... en in de schaduw blijven is zowat het slimste wat een mens kan doen op een zinderende middag in juli.

Alles is voorhanden om de argeloze toerist vlotjes spullen aan te smeren... een mooi uitzicht en zomers sfeertje en stemmige smalle straatjes waar zelfs hier en daar een soort racolleurs je trachten te overtuigen van de kwaliteit van het aangebodene... maar 't moet gezegd, 't is hier wel pak leuker dan in de Brusselse Beenhouwerstraat... hier zijn het geen Albanese of soortgelijke venten die je trachten op hun terras te krijgen voor een visschotel, maar bevallige dames die je met graagte laten testen, voelen en snuffelen... aan de uitgestalde schoonheidsprodukten bedoel ik!

We kuieren door de straatjes - in de schaduw - en halfweg het eerste heb ik al prijs: de madam wenkt mij binnen in een boetiek vol tafelnappen, vaatdoeken en ander linnen en even later mag ik mijn Visakaart opdiepen en is zij de gelukkige en trotse bezitter van een kleurijk soort "toile-siree", maar dan in een andere - véél betere - stof!     

campertrip 2013 931.JPG

Verloren lopen kan je niet echt, er zijn volgens mij maar twee straten en enkele onooglijke tussengangen en dito steegjes...

campertrip 2013 933.JPG

campertrip 2013 934.JPG

campertrip 2013 936.JPG

We volgen de Grande Rue (What's in a name) en de Rue du Chateau en komen uit aan de kerk op de Place Saint Vincent en daar stopt het dorp. Je kan vanaf de borstwering wel ver kijken, maar niet verder door...

campertrip 2013 944.JPG

De abdij van Montmajour hebben we daarstraks links laten liggen - nu ja eigenlijk rechts, gezien vanaf de kant dat wij er toekwamen - maar je kan niet de hele dag die dingen blijven negeren... 't is vermoedelijk ook wel fris in zo een bouwsel, dus beklimmen we de trappen en nemen een kijkje in de "Eglise Saint Vincent", een Romaanse kerk, gebouwd in de 12e en uitgebreid in de 16e eeuw...        

campertrip 2013 935.JPG

campertrip 2013 938.JPG

campertrip 2013 939.JPG

campertrip 2013 940.JPG

"SAS" heeft de huidige glasramen geschonken... niet Malko Linge uit de gelijknamige zwarte beertjesreeks en ook niet de speciale commandotroepen van de Engelsen, maar "Son Altesse Sérénisimme" Rainier van Monaco... die was niet alleen Prins van zijn eigen ministaatje, maar blijkbaar in bijberoep ook nog Markies van Baux... welwel... zo komt een mens onderweg op reis nog eens iets "royaals" te weten ook zie... wat die boerenkar met stro er bij komt doen... dát staat spijtig genoeg nergens vermeld!

Aan de ander kant van het pleintje staat nog een kleiner kerkje... denken wij eerst, maar het blijkt een kapel te wezen...

campertrip 2013 937.JPG

Het betreft de "Chapelle des Pénitants Blancs"... vrij vertaald: de witte boetelingen!? Wat ze daar precies mee willen bedoelen, dat is me ook wat duister. Witte boetelingen... soit... ze - de kapel - werd gebouwd in het midden van de 17e eeuw en in 1974 werd de hele binnenkant opgekalefaterd en volgeverfd met een fresco...

campertrip 2013 943.JPG

Er staat aan de deur een plaatselijke gids tegen twee Japanners(?) een hele uitleg te doen over de kapel en over de schilderingen... in het Frans, maar het enige dat ik er op dat moment van meedraag, is dat de naam "Yves" regelmatig valt... redelijk overtuigd dat het niet over mij gaat, besluiten we het af te bollen en ons ergens op een welgekomen verfrissing te trakteren... liefst niet te ver weg...

Later zal ik internetgewijs te weten komen dat de frescoverver luistert naar de naam Brayer... Yves Brayer... over het fresco spreek ik me niet uit, maar de mens heeft een schone voornaam!

campertrip 2013 945.JPG

We loeren nog eens naar beneden, merken dat er precies een heel stoet old-timers op stap is in het dal en zoeken dan een terrasje... 

campertrip 2013 941.JPG

Groot is het dorp niet - zoals gezegd - maar wel ingewikkeld... we struinen enkele trappen op en af en draaien een paar hoeken om en lopen dan op een leuk barretje met overdekt terras... 

campertrip 2013 948.JPG

campertrip 2013 947.JPG

Mijn blikje ijskoude Kronenbourg is nog niet eens half leeg, als er plots een straatje verder enige commotie ontstaat: de bende old-timers van daarnet is blijkbaar helemaal het dorp ingereden en passeert 25 meter verder in een straatje... Martinneke blijft rustig zitten, maar ik rep mij met de bazin van de kroeg naar het hoekje om tesamen de ouwe karren te bewonderen... 

campertrip 2013 950.JPG

campertrip 2013 951.JPG

campertrip 2013 952.JPG

campertrip 2013 953.JPG

campertrip 2013 954.JPG

campertrip 2013 955.JPG

campertrip 2013 956.JPG

campertrip 2013 957.JPG

 campertrip 2013 960.JPG

campertrip 2013 961.JPG

campertrip 2013 958.JPG

campertrip 2013 959.JPG

Een kwartier lang ronken, tuffen, kuchen, kreunen en pruttelen de ouwetjes voorbij en ik vraag me af waar ze naartoe gaan... volgens mij is er maar één toegangsweg en kunnen ze daarboven nergens heen... nu ja, misschien is er speciaal voor hen parking voorzien naast de ruine en lunchen ze daar en rijden dan straks langs dezelfde straatjes weer naar beneden... maar zo lang gaan we niet wachten... daarbij, 'k heb het gezien... meer moet dat niet zijn...

campertrip 2013 949.JPG

Ik pleeg nog gauw een plas (een chance dat het enkel een plas is) en vraag me terloops af hoe stijfzat die loodgieter wel moet geweest zijn, toen hij hier op een onbewaakt moment de pompbak en het toilet installeerde... en dan wandelen we langs het lagergeleden straatje weer naar de uitgang van het dorp

campertrip 2013 946.JPG

campertrip 2013 962.JPG

campertrip 2013 963.JPG

campertrip 2013 965.JPG

Er blijkt onderweg wel een tweede uitgang te bestaan: een poortje met vrij zware verdedigingswerken rondom... één ding is zeker, vroeger geraakte je niet zo maar in Les Baux binnen... nu geraak je er niet makkelijk uit: verschillende winkeltjes wekken onderweg de nieuwsgierigheid van de madam op en ik drentel dan maar mee binnen en trek al eens een fotootje... waar het mag... want dikwijls hebben ze het niet graag! 

campertrip 2013 964.JPG

campertrip 2013 966.JPG

campertrip 2013 967.JPG

Nog een laatste kiekje aan de borstwering naast de parking... en dan stappen we me fikse tred naar de camper... 't is bergaf... ' gaat dus echt wel beter vooruit dan in het komen... 

Tegen half twaalf staan wij weer beneden en staat hij er ook nog...

campertrip 2013 968.JPG

Op naar de volgende stop!    

Die stop ligt al direct 10 minuten verder: de weg naar Saint-Rémy-de-Provence slingert doorheen de prachtige Alpilles en dat is reden genoeg om even te stoppen voor een kiekje...

campertrip 2013 970.JPG

campertrip 2013 969.JPG

In Les Baux liep er best wat volk rond maar hier rijden we zo goed als alleen... de krekels sjirpen oorverdovend, maar voor de rest is er geen geluid van ander verkeer... een mens zou zich al halvelings gaan afvragen waar al de inboorlingen - én de toeristen - zitten op zondagmiddag, maar het heeft zijn voordeel: iets voor twaalven passeren we al in Saint-Rémy en daar valt toch wel iets beweging te bespeuren...

campertrip 2013 971.JPG

We twijfelen nog even om een parkeerplaats te zoeken en een wandelingetje te doen, maar besluiten dat we beter door kunnen rijden tot Isle-sur-la-Sorgue... daar zijn terrasjes zat aan het water en kunnen we rustig iets eten...  maar dat blijkt een half uurtje later een zware misrekening te wezen...

campertrip 2013 972.JPG

Wanneer we het stadje binnenrijden staan we prompt stil, want moeten aanschuiven in een uit de kluiten gewassen file... 't is vandaag markt... zo te zien... en nu snappen we waar al het volk uit de wijde omgeving zit... hier!

campertrip 2013 973.JPG

campertrip 2013 974.JPG

campertrip 2013 975.JPG

Ik tuf gelaten mee met de hoop en probeer eerst en vooral een plek te zoeken op de "officiële" camperplaats naast het station, maar die staat vandaag bomvol gewone wagens... er op geraak ik nog vrij vlot maar dan moet ik achteraan omkeren en er weer af... hetgeen niet echt lukt... de marktgangers hebben een gangetje gelaten net breed genoeg voor een auto om te passeren en te draaien... en ik ben breder en vooral langer... het manoeuvreren wordt milimeterwerk en het zweet staat op mijn kop als ik eindelijk weer uit die heksenketel ben gesukkeld... we rijden dan de stad uit naar het noorden, maar vinden wel een kilometer ver geen deftige parkeerplaats, ik keer om, trotseer opnieuw het verkeer in het centrum en probeer een baan die zuidwaarts loopt richting Cavaillon... maar weeral niks... we besluiten nog één toegangsweg uit te proberen, richting Fontaine-de-Vaucluse, dan staan we gelijk in de juiste richting voor straks..  en daar heb ik eindelijk geluk... zowat een kilometer buiten het centrum liggen een "Mr Bricolage" en een "Super U" en op die parking is nog plaats... 

campertrip 2013 977.JPG

We zij bijna een half uur zoet geweest met zoeken en als we dan eindelijk geparkeerd staan, merken we pal naast ons toevallig een landgenoot, maar wel duidelijk ééntje van een andere strekking, franstalig en unitarist/ royalist, dat is duidelijk...

We waren het al helemaal vergeten maar zijn affichke op de achterruit doet ons er weer even aan denken: thuis is ondertussen vermoedelijk de Flup dolblij dat hij "konink" is geworden... maar wij zijn vooral content dat we parking hebben en uit die hete camper kunnen...  

campertrip 2013 976.JPG

'k heb die francofone medeburger zijn plaat maar onherkenbaar gemaakt... kwestie van geen ambras te hebben op privacygebied... want we hebben al gemerkt dat er regelmatig franstaligen deze blog volgen en soms zelfs wreed ambetant en geïrriteerd geraken van sommige van mijn schrijfselen... 'k ben al voor vanalles verweten op fransdolle forumsites...

Soit... ze doen maar... je m'en fous!

Wij wandelen de laan weer af tot aan het centrum, bewonderen daar één van de armen van de Sorgue - die loopt langs vier of vijf zijarmpjes rond en doorheen de oude stad - en dan storten we ons in het marktgewoel...

campertrip 2013 978.JPG

campertrip 2013 989.JPG

campertrip 2013 980.JPG

campertrip 2013 979.JPG

campertrip 2013 981.JPG

campertrip 2013 985.JPG

campertrip 2013 986.JPG

campertrip 2013 987.JPG

campertrip 2013 988.JPG

De markt is al van 's morgens bezig en de meeste bezoekers hebben waarschijnlijk ondertussen gevonden wat ze wilden... en vermoedelijk ook wat ze niet wilden... echt druk tussen de kraampjes is het niet meer, maar alle terrassen zitten wel afgeladen vol... de grote bekommernis van zowat iedereen is "verkoeling zoeken"... met de voeten in het water of onder een parasol achter een pint of glas rosé... 

Wij slaan een straatje in, slenteren wat in de schaduw en vinden toevallig in de oude binnenstad een kroegje waar net nog één tafel vrij is...

campertrip 2013 990.JPG

campertrip 2013 991.JPG

't Is een wat raar establissement en blijkbaar een verzamelpunt van enkele prettig gestoorde plaatselijke tooghangers... de sfeer is dus goed en we krijgen er zowaar nog een gratis optreden bovenop...  

Rond half drie zijn we redelijk gelaafd, kramen op en vinden na enig zoeken de weg terug naar de markt... die ondertussen precies ook aan het opkramen is...

campertrip 2013 994.JPG

campertrip 2013 995.JPG

campertrip 2013 996.JPG

campertrip 2013 997.JPG

campertrip 2013 998.JPG

campertrip 2013 1003.JPG

Aan de buitenkant van het centrum, vlak naast de ringlaan, huizen er een heleboel vaste antiquairwinkeltjes aan de overkant van het water, die hebben ook een kraampje buitengezet en voelen nog geen behoefte om in te pakken... er liggen hier en daar schoon spullen tussen en vooral de oude(?) reclameplaten interesseren me geweldig... maar 'k heb er thuis net tientallen verkocht via internet, 'k ga er nu geen nieuwe bijkopen... we laten dus braaf alles liggen waar het ligt!

campertrip 2013 1000.JPG

campertrip 2013 1001.JPG

campertrip 2013 1004.JPG

We koelen onderweg nog hier en daar even af, drinken iets, eten een ijsje en een granito citroen en staan tegen kwart na drie weer aan de ingewikkelde watertoestand, net naast het kruispunt waar onze baan op uitkomt.. een kwartiertje later zijn we in de gloeiend hete camper gekropen en - airco vollen bak - op weg naar de eindbestemming van vandaag: Fontaine-de-Vaucluse... daar kennen we het, want we stonden er drie jaar geleden al eens een nacht: zoals gezegd heeft dat dorp een prachtige grote camperplaats en mogelijkheden zat om straks een restaurantje te plegen... ergens aan het water!  

Als we een kwartier later het bewuste dorp binnenrijden is de ontgoocheling echter huizenhoog: de camperplaats is niet meer... 't is nu een gewone parking geworden... mét een twee meter hoge "anti-campingcar-balk" boven de toegangsweg... ik loer verbluft naar de stomme balk en het verbodsbord en sakker even hartsgrondig... blijkbaar moeten we naar een andere plek... dus pijlen volgen... die sturen ons helemaal tot in het centrum en dan een eind terug langs de linkeroever en buiten het centrum in een bocht staan we plots aan de nieuwe plek.

Ze ligt een stukje dichter dan de oude plek, maar 't is hier absoluut niet zo mooi, een kleine stoffige parking met slagboom, niet meer aan het water maar vlak tegen een verzamelling vuilniscontainers... je komt er enkel in mits betaling en er hangt een groot bord met instructies en tarieven... heel ingewikkeld, maar één ding is duidelijk: je moet een speciale kaart hebben... een "pass'etapes" om te kunnen betalen en als je zo een ding niet hebt, moet je bellen naar een nummer...

Terwijl ik het zootje sta te ontcijferen is er achter mij al een andere camper gestopt... een Spanjaard... die staat plat op de baan en dus dik in de weg en stuurt zijn madam vooruit om te kijken wat er allemaal aan de hand is en waarom ik het zaakje blokkeer... ik wijs naar het bord en leg uit dat we een soortement blauwe kaart moeten hebben om binnen te geraken... ze hoort het in Barcelona donderen... en ik versta uit haar explicatie dat ze ook geen kaart hebben en dan maar door gaan rijden... wij besluiten dat dit ook het beste is wat we kunnen doen... door alle commotie vergeet ik begot nog een foto te trekken van de toestand, maar één ding is zeker: het is er qua camperplaats niet op vooruit gegaan daar in Fontaine-de-Vaucluse... spijtig!

We bollen tot waar we even veilig aan de kant kunnen en houden krijgsberaad... ik neem mijn farde erbij en we besluiten om de dichtsbijzijnde camperplaats te proberen... en die ligt in Pernes-les-Fontaines, een 10-tal kilometer boven Isle-sur-la-Sorgue... een paar minuten later passeren we weer vlakbij ons magazijn waar we vanmiddag stonden en 10 minuten later staan we op de coördinaten van de volgende camperplaats... en vinden niks... geen spoor van een parking... 't is een doodlopend wegeltje...

campertrip 2013 1005.JPG

Later hebben we uitgevogeld op Google Earth dat we er bijna - op 30 meter na - geraakt waren, maar aan de verkeerde kant de wijk waren ingereden: ons straatje liep inderdaad dood, maar aan de andere kant van de huizen lag een weg die uitkwam op een camping en een sportstadion met zwembad én een grote parking en mocht je in een hoekje van die parking staan... tja... ons Sonja laat soms al eens een steekje vallen newaar! 

Onbewust van het feit dat we er op dat moment nog geen boogscheutje af zijn, rijden we door naar het volgende alternatief: Carpentras!

In Carpentras vinden we maar heel moeizaam de officiële spot... de vestingwal waarnaast de parking zou moeten liggen is éénrichtingsverkeer en we moeten de stad helemaal rond... terwijl we op die ringlanen tuffen bedenken we dat er in Carpentras alvast meer gaat te zien zijn dan in dat Pernes-les-weetikveel van daarnet... een restaurant zullen we hier vermoedelijk wel vinden...

Wat we echter niet vinden is een camperplaats... de bewuste vesting en bijhorende parking worden helemaal opnieuw aangelegd... 't zal schoon zijn als het af is, maar ondertussen hebben wij er niks aan... ik begin lichtjes zenuwachtig te geraken... dat is al de 3e plek waar we bot vangen... ik bestudeer opnieuw mijn farde en neem er de kaart en de GPS bij... Sarrians... dat is een dorp 6 km verder... dáár moet het lukken... of 'k zet mij ergens in een berm en bougeer niet meer! 

We vinden alvast vlotjes de camperplaats... een weeral stoffige plek zonder schaduw, maar wel iets van de weg af en met een serviceplaats... er staan al een zestal grote campers naast mekaar en we kunnen er nog net als laatste bij op het hoekje... weeral in de buurt van de vuilbakken, maar 't is het enige dat nog vrij is... en terwijl ik manoeuvreer, merk ik dat dit eigenlijk een parking is vlak naast de ingang van een camping... een camping met zwembad zo te horen en zien! campertrip 2013 1006.JPG

In deze hitte is een zwembad eigenlijk geen overbodige luxe en wat schaduw zou ook welkom zijn... we besluiten poolshoogte te nemen... ik stap het kantoortje binnen en vraag beleefd of er soms nog een plekje is voor een camper... de vriendelijke man vraagt of ik heb gereserveerd.. dat heb ik niet, maar 't is maar voor één nacht, dus... hij bestudeert uitgebreid een schema en een agenda en... dat blijkt te kunnen: voor 16,60 euro kan ik één nacht blijven... maar... hij heeft wel enkel nog een plaatsje vrij vlak naast het zwembad!... ik verklaar dat zulks absoluut geen bezwaar oplevert en betaal met mijn visakaart én met een brede glimlach... even later storm ik naar buiten en ga Martinneke het blijde nieuws verkondigen... tien minuten later staan we op onze plek... op het gras in de schaduw en naast het zwembad en duik ik mijn kleren uit en mijn zwembroek en het water in...

campertrip 2013 1007.JPG

campertrip 2013 1008.JPG

We blijken op de Camping sainte Croix te staan: http://www.camping-sainte-croix.com/prestations.htm

'k weet niet goed of het nu een privéuitbating is of van de gemeente, maar de kerel achter de balie is zowat de enige werknemer, hij doet de administratie en speelt barman en borstelt het gangetje en zeult met waterslangen... kortom de mens is druk bezig...

Ik bekijk het allemaal vanuit het zwembad... een vrij bescheiden en helemaal omheind complex en om één of andere duistere reden heeft de gemeente - of wie het ook heeft aangelegd - het nuttig geacht twee kleine badjes naast mekaar te installeren ipv één groot... je denkt dan eerst: één van beide zal een kinderbadje zijn en het andere een dieper, maar ze zijn allebei net even diep... raar... maar wel zalig... ik probeer ze allebei uitgebreid uit en ben helemaal verfrist als we even later op het terras een pint drinken... nu ja... bier heeft hij niet... daar heeft hij geen vergunning voor... enkel frisdrank en koffie...  de tonic smaakt ook!

campertrip 2013 1009.JPG

Het blijft heet... zowat tegen de 30° in de zon schatten we en ik pendel de rest van de namiddag tussen het terras en de twee zwembadjes en tegen een uur of zes besluit ik op verkenning te gaan in het dorp terwijl Martinneke in de schaduw blijft luieren...

campertrip 2013 1026.JPG

campertrip 2013 1025.JPG

campertrip 2013 1011.JPG

campertrip 2013 1010.JPG

't is nog geen kilometer tot in het dorp en je kan bovendien makkelijk binnendoor... een visvijver voorbij, een parking over, dwars doorheen de sportvelden van een school en langs enkele nauwe straatjes... en je staat 5 minuten later op het dorpsplein.

Op dat plein ligt er één café en één restaurant... en voor de deur van dat laatste is er groot feest... één of ander plaatselijk ralleyteam heeft iets te vieren en de zaak is vandaag exclusief voorbehouden voor de racejongens en hun aanhang... er zit op het hoekje nog wel een pizzatent maar die is precies dicht... ik zal straks klaarblijkelijk zelf moeten koken, maar kan alvast wel iets drinken... en hier hebben ze toch al vergunningen voor pinten!

campertrip 2013 1013.JPG

campertrip 2013 1012.JPG

De bar de Casino doet volgens mij wat Spaans aan en dat klopt bij nader inzien... niet dat we nieuwsgierig zijn, maar we weten graag alles en na enkele pinten en een praatje aan de toog hebben we vandaag ondermeer geleerd dat de bazin van oorsprong Spaans is en dat haar familie enkele decennia geleden naar hier is uitgeweken om in de wijnbouw te werken... Zij schakelde over op de horeca maar ze schenken wel geen San Miguel... 't is Stella Artois, van 't vat... nu heb ik mijn mening eerder al geventileerd betreffende interbrewprodukten... maar als het buiten nog 27° is om zeven uur, dan smaakt elke pint... als ze maar fris genoeg is!

Tegen half acht fiets ik weer naar de camping, neem nog gauw een plonsje en heb dan het onzalige idee om in die nog steeds oververhitte camper te gaan kokkerellen... vol-au-vent met rijst... we kunnne niet naar het dorp wegens "geen restaurant" en daarmee is de diepvriezer eindelijk bijna leeg...

De rijst moet maar 8-9 minuten opstaan, maar het duurt ontieglijk lang alvorens het kippenzaakje ontdooid geraakt... "au bain marie"... om niet aan te branden in mijn (geleende) kastrol... en tegen dat het eten eindelijk op tafel staat is de temperatuur binnen opgelopen tot 38°... 'k ben er puur niet goed van! 

Het smaakt, de vol-au-vent, daar niet van, maar ik heb de rest van de avond nodig om weer op mijn positieven te komen en prijs mezelf gelukkig dat wij wel een vergunning hebben voor het schenken van wijn en pinten...

En zo loopt een heel warm, drukke, soms wat ontgoochelende maar uiteindelijk toch plezante 21e juli op gepaste en bevredigende wijze naar zijn einde... en heffen we het glas rosé op de gezondheid van... vooral ons eigen zelve!                      

 

          

12:44 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-09-13

campertrip 2013 dag 15

zaterdag 20 juli - planning: blijven waar we zijn in La Grande Motte - afstand: 0 km

Normaal gingen we vandaag een eindje verder rijden en een nieuwe camperplaats zoeken... ergens in de buurt van Sète of Cap d'Agde of zo... maar eigenlijk staan we hier goed... wie weet is er verderop wel plaats, want hier was het ook nipt en daarbij, Martinneke zou liever nog rustig een dagje in de schaduw blijven genieten... 't is veel te heet om alweer in de camper te kruipen en op stap te gaan... ik ga aan de automaat visagewijs mijn verlenging regelen, deskundig geholpen door onze alleswetende en verschrikkelijk behulpzame buur.

Die staat hier al bijna een week met het kleinkind en sommigen staan hier zelfs de halve zomer lang als ik hem mag geloven... en 'k zie niet in waarom ik dat nu wel zou doen... wekenlang op deze plaats... hallo, dát vind ik persoonlijk er een beetje over... La Grande Motte is een heel mooie badplaats en het strand is prachtig, maar zo fantastisch is deze omheinde camperplek nu ook weer niet... en daarbij - ik heb het ooit al gezegd - als je weken op dezelfde plaats blijft hangen, behoef je volgens mijn bescheiden mening absoluut geen motorhome, maar kan je evengoed in een tent of caravan op een camping staan of een appartementje huren.. nu ja... ieder zijn ding...

Terwijl Martinneke zich op ons terras nestelt, haal ik mijn velo weer van de ketting en besluit eens naar het volgende dorp te bollen... de dichtsbijzijnde camperplaats die ik bij de voorbereiding in mijn farde heb genoteerd, ligt in Carnon... een kilometer of zeven acht naar het westen... plat en géén wind... enkel een tropisch temperatuurtje... dat moet te doen zijn... zelfs voor mij!

campertrip 2013 872.JPG

Ik geraak heel vlot het centrum uit langs prachtige fietspaadjes doorheen het groen en kom zonder problemen uit op de promenade en neem eerst een kijkje in de duinen... het doet hier wat Vlaams aan... 't is wel jaren geleden dat ik er nog echt op congé kon gaan, maar de duinen doen me heel hard denken aan het stuk tussen Oostduinkerke of Koksijde... behalve dan die verbindingsweg...   

campertrip 2013 873.JPG 

Bij ons is een fietspad dikwijls niet meer dan een smal strookje langs de rand van de drukke kustweg, enkel gescheiden door een witte lijn, maar deze baan hier is fantastisch "pro zwakke weggebruiker"... het stuk voor wandelaars en fietsers is even breed als de rijweg en afgezet met paaltjes en in het tweede en langse gedeelte is 't zelfs gewoon een éénrichtingsbaan, je moet verplicht langs de snelweg naar het westen en kan dan via één van de volgende afritten weerkeren op deze baan... er liggen zeker een paar duizend parkeerplaatsen, een afgescheiden en goed onderhouden fiets- en voetpad, een mooie duinengordel en een prachtig kilometers lang zandstrand... een negen krijgen ze van mij! Geen tien: er mocht hier en daar toch wel een strandbarretje met terrasje zijn ook!

campertrip 2013 874.JPG

Ik peddel lustig zeven kilometer en passeer op het einde van de laan een monument van één of andere generaal... De Lattre de Tassigny heette de kerel en 't was in 1939 de jongste brigadegeneraal van Frankrijk. Hij was chef van de "Vichy"-troepen maar organiseerde later een anti-Duits leger, werd gevangengenomen, ontsnapte en landde later samen de Amerikanen in de Provence... (heb ik allemaal opgezocht!) maar volgens de geraadpleegde bronnen is hij nooit vanzeleven zelfs nog maar in de buurt van Carnon geweest. Wat de mens dus precies heeft uitgespookt om - middels een soortement obelisk en bijhorend stuk rots - vereeuwigd te worden op dit strand, dát ben ik feestelijk vergeten... het staat er nochtans waarschijnlijk in gouden letters op... de warmte en bijhorende dorst hebben mijn korte termijn geheugen toen echter lelijk parten gespeeld!  

campertrip 2013 875.JPG

Om iets over half elf bol ik 200m verder Carnon binnen...  

Het verschil met La grande Motte kan niet groter zijn: geen schitterende groene dreven en parken en pleintjes meer en geen fietswegen of spectaculaire spierwitte appartementsblokken, maar een stoffige laan met wat verkommerde tuintjes rond ééngezins(vakantie?)huizen en stereotiepe appartementen... 't heeft hier ook weer wat weg van sommige badplaatsen bij ons... behalve dat er geen echte dijk is... de huizen en blokken staan direct aan het strand... en gelukkiglijk is er ook geen massale aanééngesloten hoogbouw...

campertrip 2013 876.JPG

campertrip 2013 877.JPG

campertrip 2013 880.JPG

campertrip 2013 882.JPG

Ik ga op zoek naar de camperplaats... zonder wegenkaart, plan of GPS, maar 'k heb vooraf de situatie goed bestudeerd en vind naadloos de weg naar plek... als het op zulke dingen aankomt, is mijn geheugen nog altijd bij de pinken!

En het moet gezegd... ik kom in het begin van het dorp een wegwijzer en even verder nog het officiële bord voor een "aire de camping car" tegen, dat helpt ook wel wat natuurlijk...

campertrip 2013 879.JPG

Je staat hier op 250 meter van het strand, dat lijkt dus ideaal, maar achteraan ligt de parking - want meer is het niet - vlak tegen de snelweg... en er is weinig of geen schaduw en ze staan allemaal op een rijtje heel dicht op mekaar gepakt... de faciliteiten heb ik niet gecheckt, 't kan dus zijn dat ze hier ook koud water in de douches hebben, maar in elk geval vind ik de plek in la Grande Motte precies toch een stuk beter, al sta je daar dan meer dan een kilometer van het strand en wordt je weggeborgen achter een fors hekwerk... al bij al lijkt dit hier me toch wel een minder fijn toestand... 

Trouwens, het zaakje staat bomvol... we hadden er sowieso niet meer bij gekund... niet in het minst omdat er op de koop toe even voordien precies een licht meningsverschil is gerezen tussen twee automobilisten... de ene verspert de andere de weg, vlak voor de slagboom en blokkeert daardoor nogal ingrijpend de doorgang voor alle ander verkeer... buiten geraak je nog... als je de code van de slagboom kent, maar binnen zo direct niet!

campertrip 2013 878.JPG

Van de protagonisten is geen spoor... de auto's staan er alleen in het zonnetje te bakken... beide bestuurders zijn waarschijnlijk ergens in de schaduw hun ambras aan het bijleggen... of aan het uitvechten... beetje raar... nu ja... met de fiets passeer je overal... in mijn geval toch als er niet te veel tegenwind waait en de baan goed plat of bergaf loopt...     

campertrip 2013 881.JPG

campertrip 2013 884.JPG

Ik ga nog een kijkje nemen op het strand en even verder in de duinen en heb zeeën van spijt dat ik niet in het water kan... nu ja, ik kan het wel, want 'k heb wel geen handdoek bij, maar de short kan tegen water en de T-shirt en sletsen zijn rap uitgespeeld, maar 'k weet niet goed waar ik dan met mijn buikzakje moet blijven... daar zitten papieren, fototoestel, fietssleutel, bril, puffer, geld en nog wat rommel in... dat laat ik liever allemaal toch niet alleen op het strand liggen...

Ik neem me voor na de middag al die spullen in de camper te laten en dan een paar plages aan te doen bij ons en trap resoluut terug richting la Grande Motte...

campertrip 2013 883.JPG

Zowat halfweg de kustweg bespeur ik plots toch een terras... geen vaste strandbar, maar een antieke camion... die heb ik vanmorgen blijkbaar niet echt opgemerkt... 't zal nog dicht geweest zijn... maar nu is het establissement duidelijk open!

campertrip 2013 886.JPG

campertrip 2013 885.JPG

Sandwichen met merguez of jambon of fromage blief ik niet zo direct, maar een frisse pint gaat er vlot in...

en tegen half twaalf kruip ik - toch een heel klein beetje gelaafd - op mijn velo en rij even later weer "onze" badplaats binnen...

campertrip 2013 890.JPG

Ik volg de "Voie Verte 1" en bol alweer doorheen de planten en bloemen langs een aantal schitterende blokken... 'k zie dat hier eigenlijk helemaal zitten... mochten ze mij hier een appartementje cadeau doen... 'k zou precies niet weigeren!

campertrip 2013 893.JPG

campertrip 2013 892.JPG

campertrip 2013 891.JPG

Op de promenade voor het winkelstraatje neem ik een kijkje bij Tetel en zijn mossels... 

campertrip 2013 894.JPG

campertrip 2013 895.JPG

De zaak is nog niet open, maar ze zijn toch al druk bezig met de saus bijeen te klutsen voor de nakende middagservice... het gele vocht ziet er misschien van bovenaf wat vreemd en niet direct appetijtelijk uit, maar ik kan getuigen dat het eindprodukt een bijzonder lekker sausje is!   

campertrip 2013 896.JPG

campertrip 2013 897.JPG

Zelfs al ga je niet bij Tetel à volonté smikkelen of op een ander restaurant, verhongeren moet je hier niet: er is keuze tussen alle mogelijke soorten "meeneemeten"... van fastfood en pizza's over gebraden kiekens en frieten en brochetten tot paella en zo te zien zelfs lekkere (en vrij dure) schotels met vis en zeevruchten...

Ik kijk blijkbaar toch vrij hongerig en geïnteresseerd, want mag hier en daar proeven van een hapje paella of een olijf of partje meloen... en degusteer even verder aan een kraampje uitgebreid de stukskes sossis en kaas en een glaasje bijzonder lekkere witte en rosé wijn, waarna de kerel mij absoluut minstens van elke kleur een karton van zes flessen wil aansmeren... ik hou beleefd doch kordaat de boot af en breng als argument in dat ik geen fondsen bij heb want eerder toevallig passeer en niet van plan was om op de fiets boodschappen mee te nemen vooral omdat het te warm is en ik nu nog bijlange niet naar huis rij, maar straks zullen we zeker met de madam terugkomen om te shoppen!

Weet hij veel!

Knipogen 

campertrip 2013 901.JPG

campertrip 2013 898.JPG

Rond de middag ben ik weer aan de camper... waar vanavond taboulé en tomaat en sla op het menu staan... en sossiskes op de barbeque...

We eten een stukje stokbrood met beleg en ik ben weer weg... de rest van de namiddag bol ik enthousiast doorheen de badplaats, zonder portefeuille of andere ballast... enkel de fietssleutel en zonnebril gaan telkens in de zak van mijn zwembroekshort... en de sletsen wachten in het zand...

campertrip 2013 830.JPG

Want ik ga op wel een tiental plaatsen een zwemmeke doen... en sta even onder elke douche die ik tegenkom... en dat zijn veel douches... er zijn meer dan 40 toegangen tot het strand... het fotootje hierboven is van de dag voordien en er is op de 12 net geen douche, maar om de 5/6 toegangswegeltjes staat er wel een paal met 3 sproeiers... ik rij dus de halve tijd redelijk nat rond en dat geeft best een lekker gevoel... de namiddag vliegt voorbij en tegen een uur of vijf ben ik voldaan... 't was heet weer maar tegelijk een lekker frisse tocht, maar 'k heb genoeg water gezien... hoewel...

campertrip 2013 900.JPG

Als ik op de camperplaats arriveer, is het eerste wat ik doe toch weer een douche nemen en mijn kop eens deftig wassen met shampoo... weeral met veel te heet water, maar 'k ben toch een propere jongen als ik aan de barbeque begin... 

campertrip 2013 903.JPG

Om, nadat we een half uurtje boven die houtskool hebben gehangen, tot de slotsom te komen dat we weeral best een douchke zouden kunnen gebruiken! 

campertrip 2013 904.JPG

Al die meeneemstalletjes en restaurants mogen dan vanmiddag aanlokkelijk hebben geleken... mijn zelfgemaakt diner is vrij basic maar ook lekker!

We doen nadien nog een wandelingetje en een terrasje en besluiten dat die twee dagen La Grande Motte - ondanks het dipje van Martine - toch wel heel leuk waren... zij heeft lekker rustig kunnen lezen en rusten en ik heb uitgebreid gefietst en gezwommen... alleman content, maar 't is hoog tijd dat we opkramen!

Hoewel we hier bijna geen water hebben verbruikt in de camper, is onze vuilwatertank nu echt wel boordevol... de afvoerputjes van de keukenblok en het wasbakje broebelen nu en dan onrustwekkend en er begint een raar reukje uit te komen... ik laat stiekem een paar liter weglopen in het stof en het gebroebel stopt en de reuk is iets minder... maar morgen moeten we allereerst boven de put te gaan lozen... eigenlijk hadden we dat bij aankomst moeten doen... maar ja... toen een beetje gehaast geweest om een plaatsje te bemachtigen en dat was toen maar goed ook... minuten na ons kwamen er gisteren nog enkele campers toe en die moesten echt ergens op een hoek bijkruipen...

tja... je kan op dergelijke reis niet overal en altijd de perfectie benaderen nietwaar... ondanks onze putjesproblemen slaap ik goed... niet lang, maar goed!

09:30 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-09-13

campertrip 2013 dag 14

vrijdag 19 juli - planning: start 10.00u - via Camargue naar La Grande Motte - afstand: 90 km

Ik moet echt later in mijn bed beginnen kruipen... thuis lig ik tot half nacht voor de TV en ga zelden of nooit onder zeil voor 1.00u... hier liggen we er meestal al om elf uur in... 'k ben het dus gewoon niet gewoon om langer dan een uur of 7 te slapen en lap... om kwart na zes loop ik weeral rond de camper... het strand is nog in diepe rust verzonken... ik blijf vandaag ver van alle beplanting, wandel tot aan de zee, doe een ochtendlijk plonske, laat me drogen in mijn scheef zeteltje en trek tegen zeven uur naar de bakker... 'k heb een baguette én croissants besteld... 't is de laatste dag hier en die mag in stijl afgesloten worden...

Na het ontbijt houden we grondige opruim en grote kuis... 

campertrip 2013 790.JPG

Onze camper is dus fris en proper - en wij ook - als we tegen tienen de dijk opdraaien... één ding heb ik wel niet gedaan... mijn vuil water aflaten... eigenlijk hadden we dat best kunnen laten weglopen in het zand... hoewel... ecologisch is het niet echt aanvaardbaar en aan dat "grijze" water zit bovendien meestal een serieus reukje... en je laat bovendien normaal je buren niet achter in jouw stank... al zie je die waarschijnlijk nadien nooit meer terug, dat doe je niet... maar later gaat blijken dat ik het beter wel had gedaan...

We bollen weer tot voorbij Salin-de-Giraud en draaien dan de hoofdweg af, om langs een binnenbaantje naar de Etang de Vacarès te rijden...

campertrip 2013 791.JPG

een smal wegje en bijzonder rustig... gelukkig maar, want met grote tegenliggers zou het heel krap worden...

de weg wordt iets breder als hij vlak naast de Etang de Vacarès loopt en daar kunnen we makkelijk aan de kant om het uitzicht te bewonderen en een paar foto's te trekken... 't is een indrukwekkende plas van 6500 ha groot en met vandaag rimpelloos diepblauw water...   

campertrip 2013 794.JPG

campertrip 2013 793.JPG

campertrip 2013 795.JPG

campertrip 2013 792.JPG

Ik herinner mij van drie jaar geleden dat er op de weg ten noorden van de watervlakte ergens een observatietorentje staat en ja hoor, een half uurtje later komen we er voorbij...

campertrip 2013 796.JPG

campertrip 2013 799.JPG

campertrip 2013 800.JPG

In Albaron - een piepklein dorpje  - komen we op de hoofdweg van Arles naar Saintes-Marie-de-la-Mer uit en na een paar kilometer draaien we rechtsaf richting Aigues-Mortes en verderop Montpellier en vooral... richting La Grand Motte... als we de Petit Rhône over rijden, steken we gelijk een soort grens over ook... vanaf hier zitten we niet meer in de regio Provence-Alpes-Cote d'Azur maar in de Languedoc-Roussilon, meer bepaald in het departement van de Gard...

campertrip 2013 801.JPG

Er is zo goed als geen verkeer, we schieten dus heel goed op en om twaalf uur stipt rijden we La Grande Motte binnen... waar we wel direct in een file terecht komen... eentje maar en dan nog omdat er even verder lichten staan en blijkbaar iedereen rechtsaf moet... wij ook... we tuffen een tijdje langsheen een mooie laan achter een bomvol toeristentreintje...

campertrip 2013 802.JPG

en dankzij Sonja - mijn GPS - en vooral ingevolge mijn eigen onvolprezen voorbereiding, vinden we naadloos onze weg naar de camperplaats... 

campertrip 2013 804.JPG

Die heeft in La Grande Motte van buitenaf gezien een beetje weg van de 127bis: een hoge draad en een stevige poort sluiten het complex vakkundig af voor de buitenwereld... er hangt naast het hekken met poort en slagbomen een betaalautomaat en een hele hoop borden met papieren vol instructies en reglementen... je moet met een kredietkaart betalen voor je een ticket krijgt en de code om de bareel te openen... maar je mag eerst wel via het kleine poortje te voet gaan kijken of er nog plaats is... wat we dan ook doen... op hoop van zegen!

De zaak staat goed vol, maar er is hier en daar inderdaad nog een plaatsje vrij, we boeken dus voor één nacht en staan even later mooi op ons plekje... niet te dicht bij de toiletten en maar ook niet te ver... en vlak tegen de draad... nu ja, je staat hier nergens ver van de WC en sowieso overal vlak tegen de draad: er zijn een 40-tal plaatsen en het domein heeft een wat rare vorm, je staat dus altijd vlakbij of toch in het zicht van de afsluiting... dat geeft een wat beklemmend gevoel... maar 't is vermoedelijk wel veilig! 

campertrip 2013 803.JPG

Erg ruim zijn de standplaatsen niet, maar net groot genoeg om je luifel half open te draaien... je staat hier een beetje dichter op mekaar dan op Piémanson, maar je hebt wel stevige ondergrond en schaduw... en stroom... en water... en douches... maar dat mag ook wel voor 16 € per dag!

campertrip 2013 805.JPG

Als we goed en wel geïnstalleerd zijn, herinner ik mij plots dat onze vuilwatertank nog steeds vrij vol zit... eigenlijk hadden we die best eerst laten leeglopen op de serviceplaats, maar 'k heb nu geen zin om weer te beginnen manoeuvreren... we staan goed en hoeven nu in de camper toch geen water meer te gebruiken... we zullen morgen wel zien... nu gaan we eerst op stap...

campertrip 2013 806.JPG

La Grande Motte is geen stad als een andere, het oord werd ontworpen eind jaren zestig en de bedoeling was om een hypermoderne toeristische badplaats te creëren met een zeer typische architectuur, heel veel groen en absolute voorrang voor wandelaars en fietsers... er kwam best wat tegenwind van de locale autoriteiten uit de buurt, die vonden dat al dat moderne gedoe ging afbreuk doen aan het uitzicht en de "sfeer" van de streek, maar ze hebben ongelijk gekregen...

Het is een prachtige plek geworden, met inderdaad veel schaduwrijke lanen met brede fiets- en voetpaden en veel pleintjes en bruggen en er lopen verschillende "groene routes" dwars doorheen het centrum maar vooral... de gebouwen - al zijn het dan allemaal appartementsblokken - zijn effenaf schitterend om te zien...

campertrip 2013 807.JPG

campertrip 2013 809.JPG

campertrip 2013 808.JPG

campertrip 2013 824.JPG

campertrip 2013 810.JPG

Vanaf de laan waar de camperplaats ligt, loop je recht op een grote groene zone met daarachter een heel druk winkelstraatje en daar achter ligt dan de wandelpromendade en het strand... de hele stad is zo opgevat dat je te voet nooit verder dan 10 minuten van het strand bent... en dat klopt... wij zitten in een uithoek in het noorden van de stad maar moeten onderweg maar één grote laan oversteken en staan inderdaad op nog geen kwartiertje op de promenade en kijken verlekkerd naar het grote zandstrand...

campertrip 2013 812.JPG

campertrip 2013 811.JPG

We hebben echter onze zwembroek en strandtas nog niet mee... we gaan eerst een wandelingetje doen en een terrasje zoeken...

campertrip 2013 813.JPG

campertrip 2013 814.JPG

campertrip 2013 815.JPG

campertrip 2013 816.JPG

campertrip 2013 817.JPG

campertrip 2013 818.JPG

Aan de jachthaven vinden we een geschikt terras... 't is ondertussen heet... echt heet... en bijna windstil... we zitten een dik half uur te puffen onder de parasol en trekken dan weer naar de camper om zwemgerief te nemen... maar dan beslist Martinneke dat ze genoeg heeft van rondlopen in die warmte... ze voelt zich wat mottig... een kleine hitteslag peinzen we - en ze wil liever in de schaduw aan de camper blijven rusten en lezen...

Ik denk dat dat inderdaad het beste is en besluit om de fiets te nemen voor een tocht doorheen de stad... en de rest van de namiddag bol ik op goed geluk kriskras doorheen la Grande Motte en trek fotootjes... het wordt wel op sommige momenten iets meer bewolkt, maar het blijft heet... ook in de schaduw en zeker op de fiets... maar hier is het echt helemaal plat én er staat enkel een heel zacht briesje... al zweten we weeral als een rund, klagen doen we dus absoluut niet!  

campertrip 2013 819.JPG

campertrip 2013 820.JPG

campertrip 2013 834.JPG

campertrip 2013 837.JPG

campertrip 2013 839.JPG

campertrip 2013 840.JPG

campertrip 2013 843.JPG

campertrip 2013 844.JPG

campertrip 2013 847.JPG

  campertrip 2013 848.JPG

 campertrip 2013 849.JPG

campertrip 2013 851.JPG

campertrip 2013 850.JPG

campertrip 2013 853.JPG

campertrip 2013 846.JPG

campertrip 2013 845.JPG

campertrip 2013 854.JPG

campertrip 2013 855.JPG

campertrip 2013 857.JPG

campertrip 2013 856.JPG

Ik rij een uur of drie rustig rond en kijk mijn ogen uit... er is inderdaad enorm veel aandacht besteed aan de "zwakke weggebruiker", je kan zowat het hele gebied rondfietsen zonder een laan te moeten kruisen... er liggen verschillende fietsbruggen en op de schaarse kruispunten is het autoverkeer heel rustig en zijn er duidelijke oversteekplaatsen... en hoewel er hier nergens éénsgezinswoningen te bespeuren zijn en dus iederéén in appartementsblokken zit, kunnen ze aan de Vlaamse kust een voorbeeld nemen aan deze urbanisatie... 't is wat anders dan de rijen betonnn hoogbouw bij ons... sjonge... 'k heb nog nooit zo een mooie badplaats gezien als hier, denk ik...

tegen zeven uur sta ik weer aan de camper... een beetje stoffig en vooral wreed dorstig...

campertrip 2013 858.JPG

Martinneke voelt zich iets beter, die namiddag in de schaduw heeft goed gedaan... we nemen een aperitiefje tot ons en gaan dus seffens weer op stap want willen op de dijk een restaurant uitzoeken en mijn Franse buur - die komt kennis maken en een onstuitbare babbelaar blijkt - bezweert me dat we dan zeker bij Tetel moeten gaan mosselen eten... de besten van heel La Grande Motte en omstreken en vooral... "à volonté" !!     

Ik ga eerst douchen en merk tot mijn opperste verbazing dat je op deze camperplaats - Les Cigales, voor de geïnteresseerden - enkel een warme douche kan nemen... ik probeer ze allemaal uit maar er komt overal enkel warm water uit de kraan... eigenlijk zelfs vrij heet water... voor de afwas is dat interessant maar echt verfrissen doet het niet... hoewel... als je een paar minuten staat te dampen voelt het nadien buiten precies toch iets minder klam aan... nu ja... het stof is er in elk geval afgespoeld... en 'k heb gelijk mijn haar eens gewassen...

Fris geboend trekken we om acht uur naar Tetel...

campertrip 2013 869.JPG

campertrip 2013 868.JPG

campertrip 2013 866.JPG

 De zaak zit goed vol maar we krijgen toch nog een plaatsje op het terras, de madam opteert voor een slaatje en ik bestel met vaste stem de befaamde mosselen...

Mosselen met frieten à volonté voor 17,50€... daar kan je echt niet voor sukkelen... het zijn wel geen Zeeuwse maar Bouchot mosseltjes... veel schelp en weinig mossel en er zitten redelijk wat minieme en donkerbruine onderdeurtjes tussen, maar dat zal me zorg wezen... je mag je kommetje zo veel laten bijvullen als je wil, dus de vieze en te kleine exemplaren kieper ik gewoon direct bij de lege schalen en 'k ga al eens meer langs bij de grote pot... 

Ik merk ondertussen ook wel dat ze niet in aparte porties "à la minute" worden gegaard zoals bij ons... ze worden voorgekookt in bakken aangevoerd en dan even in de saus "afgewerkt"... in Vlaanderen zou zoiets vermoedelijk heiligschennis zijn, maar 't kan me allemaal niet schelen want die saus is zowat de beste die ik ooit heb gesmaakt... er zitten 20 ingrediënten in... van ajuin over appelsien tot pastis... manmanman... lekker... echt lekker!

campertrip 2013 862.JPG

campertrip 2013 867.JPG

Minstens vier volle schotels mosselen en evenveel kommekes friet laat ik aanrukken, en dan Martine haar sla - best lekker en ook met (mijn) frieten - plus een karaf water en een liter rosé... allemaal voor 38 euro... 't is geen geld... volgens mij hebben ze in elk geval aan ons niet echt veel profijt gedaan...

Voldaan trekken we weer naar huis... een dessertje meenemen voor seffens op ons eigen terras had mogelijk geweest, want je kan hier tot heel laat winkelen... maar er kan echt niets meer bij...

campertrip 2013 870.JPG

We blijven nog even aan de camper uitpuffen en gaan dan naar bed... veel te vroeg voor mijn normen... maar dan ben ik morgen goed op tijd om naar de bakker te fietsen!

                

11:07 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-09-13

campertrip 2013 dag 13

donderdag 18 juli - planning: weeral heel weinig... misschien straks eens met de velo rijden - afstand: 0 km 

de volgende ochtend ga ik vroeg mijn baguette halen, bestel een nieuwe voor morgen, dek de tafel, maak koffie en de madam wakker, ontbijt uitgebreid en merk dan dat er net achter ons in de waterplas een tros flamingo's is neergestreken... ik neem mijn fototoestelletje en loop voorzichtig de oeverbegroeiing in... en dat zal ik verdikkeme geweten hebben...

campertrip 2013 741.JPG

Dat riet-gras-struikgewas(?) is namelijk heel drassig maar zit bovendien vol beestjes... geen grote en levensgevaarlijke exemplaren, maar miljoenen insecten... en die hebben duidelijk niet graag dat je in hun territorium komt rondhossen... ze storten zich massaal op mij en steken waar ze me maar kunnen vatten en tegen dat ik een kiekje van die flamingo's heb kunnen nemen, staan mijn armen en vooral benen vol boebels... ik neem nog vlug een foto van de andere kant en rep mij dan haastig terug naar de vaste zandgrond...  

campertrip 2013 742.JPG

'k Ben maar hoop en al 50 meter ver in dat groensel geraakt, maar de resultaten zijn indrukwekkend... nu ja, 't is eens iets anders dan gewone muggebeten en erg is dat allemaal niet... hoewel... 'k heb nog steeds geen idee welke soorten ongedierte mij allemaal hebben gestoken of gebeten, maar sommige boebels en rode plekken gaan daarna nog dagenlang jeuken...

Rond elf uur vertrekken we - ik al krabbend - op onze wandeltocht...

campertrip 2013 744.JPG

Het eerste gedeelte loopt weer over een strook hard zand, waar ook hier honderden campers een plekje hebben uitgezocht en nadien gaat het strand over naar meer rul zand en kom je aan een strook caravans en andere vaste "behuizing"...

campertrip 2013 764.JPG

Het strand is hier wel veel breder... en oneindig uitgestrekt...   

campertrip 2013 745.JPG

campertrip 2013 746.JPG

campertrip 2013 747.JPG

En rustig... bijzonder rustig...  

campertrip 2013 763.JPG

We geraken probleemloos meer dan 5 kilometer ver... en komen zo goed als geen mens tegen... enkel helemaal op het einde een vrijend koppeltje, die hadden duidelijk nooit gedacht dat ze hier op deze uithoek gingen gestoord worden... even verder stopt namelijk het strand en staan we voor een hindernis... om één of andere reden zijn ze hier een dam aan het aanleggen tussen de zee en de zoutpannen.

campertrip 2013 748.JPG

Je kan nog wel verder als je echt wil, maar niet meer langs het strand... je moet bovenop de dam klauteren en die een heel eind volgen... ik ga op verkenning, terwijl Martinneke zich weer aan een grote stronk installeert...

campertrip 2013 750.JPG

 campertrip 2013 751.JPG

campertrip 2013 753.JPG

campertrip 2013 755.JPG

Ze zijn in de verte nog voluit aan het stenen versleuren met grote kranen en het lijkt me niet het beste idee om langs hier verder te trekken... spijtig want iets meer dan 3 kilometer verder - in vogelvlucht - ligt een beroemde vuurtoren...

campertrip 2013 754.JPG

ik zoom in en zie hem wat wazig staan, maar 'k had hem graag eens van dichtbij bewonderd... le "Phare de Faraman"... op het eerste zicht een doodnormale vuurtoren, maar niets is minder waar: deze figureerde in "Le Petit Baigneur", de beroemde film uit 1968 met Louis de Funes...

faraman.jpg

http://home.nordnet.fr/anastasiya.petit/html/rubrique-p/c...

't is een van mijn lievelingscomedies en de vuurtoren heeft dus een beetje een mythische status... maar nog meer dan drie kilometer stappen langs deze dijk... en we hebben er nu al meer dan vijf opzitten... en dan nog terug ook... dus in totaal zeker 17 kilometer door het zand ploeteren... in deze hitte en met een wel heel beperkte watervoorraad (1 halfliterflesje)... dat is te veel van het goede... of eigenlijk veel te weinig... zelfs voor de Phare van Louis de Funes!  

campertrip 2013 752.JPG

Ik neem nog een foto van de andere kant en besluit... 'k ben er dan wel niet geweest, maar 'k heb hem toch zien staan... van héél ver weg! 't Is beter dan niks newaar!

Even later zie ik Martine weer zitten aan haar stronk...

campertrip 2013 749.JPG

en besluit ik om een uitgebreid zwemmeke te doen... 't is nodig!

campertrip 2013 757.JPG

campertrip 2013 758.JPG

campertrip 2013 765.JPG

Om half één komen we weer aan de "bewoonde" wereld en een dik half uur later ploffen we neer op ons eigen terras... moe maar tevreden... en vooral dorstig... 

campertrip 2013 766.JPG

De camper is gehuurd maar de rest zoals tafel, barbeque en vlag en zo is allemaal van ons... de stoeltjes kregen we bijvoorbeeld ooit cadeau op een evenement van Unie van Vrijzinnige Verenigingen en die lagen al een paar jaar werkloos in de kelder... onderwijl gaan ze al bijna twee weken mee en het beste is er ondertussen een beetje af... toch van dat van mij... het ding werd bij het ontwerpen niet echt berekend op een gewicht van tegen de 100 kilo en elke dag plooien de steunen iets meer paraplu... 't is wel makkelijk om je eigen exemplaar te herkennen: die van mij staat scheef!

Het gevolg is wel dat ik hoe langer hoe dieper en schever in het ding lig te zitten... rond een uur of drie vind ik het dan ook welletjes... gedaan met hangen, 'k ga eens fietsen... dat moet hier mijn gedacht goed meevallen, want in tegenstelling tot de baai van Pampelonne, is de streek hier zo plat als een vijg!

campertrip 2013 771.JPG

tot Salin-de-Giraud is 't zowat 12 kilometer... 'k zou eens tot aan de overzetpont kunnen bollen, le bac de Barcarin en daarna iets gaan drinken in het dorp en dan op het gemak terugrijden... alles bijéén tussen 25 en 30 km bollen... moet zelfs mij lukken...

Maar eerst een paar foto's trekken van de zoutpannen en kanaaltjes onder de baan... kortom... 't is een strak plan! 

campertrip 2013 770.JPG

campertrip 2013 769.JPG

campertrip 2013 768.JPG

campertrip 2013 772.JPG

campertrip 2013 775.JPG

campertrip 2013 776.JPG

campertrip 2013 777.JPG

Het plan werkt perfect en ik stop regelmatig voor een kiekje en tussen de stops in vlieg ik over de dijk alsof er epo in mijn baguette zat vanmorgen... met de wind in de rug peddel ik met een rotvaart enthousiast richting binnenland... 'k heb een wind in mijn voordeel die harder en harder waait en mij rapper en rapper over de baan blaast en 'k ben al half weg als plotsklaps mijn euro valt... straks moet ik dat hele eind terug... maar wel met wind op kop... want het ziet er niet naar uit dat hij gaat keren laat staan luwen... 'k weet niet of dit nu de beruchte Mistral is, maar de vorige dagen waaide er telkens vanaf de late namiddag een heel stevige bries... straks meer dan 12 kilometer zwoegen, zonder enige bescherming, want het is hier inderdaad zo plat als een vijg... sjonge... er staat dan wel een strakke bries, maar bij nader inzien, zo strak is mijn plan toch niet!

campertrip 2013 774.JPG

Ik besluit dat die "overzetbac" en dat dorp voor een andere keer zullen zijn en keer halfweg terug... de laatste kilometers zwoeg ik als een paard maar geraak toch heelhuids terug tot op het strand en aan de camper... een beetje verwaaid en uit de adem... en vooral blij dat ik er ben... en om dat te vieren, schenkt Martinneke ons een glaasje witte wijn uit en beleeft grote lol met mijn wedervaren ...   

campertrip 2013 783.JPG

campertrip 2013 784.JPG

In plaats van overzetboten te fotograferen en dies meer, wijd ik me later op de middag weer aan de edele kunst van het barbequen en bedenk al bakkende plots dat we wel al genoeg portretten hebben van eten en drinken, maar nog geen kiekjes namen van onze binnenkant... die van de camper bedoel ik...

na het eten maak ik er direct werk van!

campertrip 2013 778.JPG

campertrip 2013 779.JPG

campertrip 2013 780.JPG

 

campertrip 2013 781.JPG

campertrip 2013 782.JPG

Achteraf gezien had ik beter eerst wat opgeruimd en de afwas gedaan...

Schamen

Ik eindig de dag ongeveer zoals ik hem begonnen ben... met een wandelingetje naar de koterij op de dijk... deze keer niet om brood te gaan bestellen, maar om de volle vuilzak weg te gooien...

campertrip 2013 788.JPG

campertrip 2013 786.JPG

en steeds vraag ik me af hoe lomp, tegendraads, viezig, nonchalant of misschien slechtziend je wel kan wezen... als je er in slaagt om je zak toch nog naast de containers te deponeren... mensen... 't zijn eigenlijk viezerikken... niet allemaal, maar toch!

De hele omgeving van het containerpark is herschapen in een stort... maar de zonsondergang blijft wel mooi!

campertrip 2013 787.JPG

campertrip 2013 785.JPG

En terwijl we een beetje scheef hangend in ons stoeltje de hemel zien rood kleuren, bedenken we dat het begint af te korten... de reis bedoel ik... morgen doorkruisen we de Camargue en rijden naar La Grande Motte en dan zijn we alweer twee weken onderweg... nog eentje te gaan... sjonge... de dagen gaan rap vooruit als het met de volle goesting is!  

toevoeging speciaal voor Jan Schepens:

We stonden links van de dijk, aan de achterkant vlak naast de riet-graszone aan het water, en een tiental meter van de "weg" die via de duinen naar de achterkant van het naturistengebied loopt... ongeveer aan het pijltje op de Google Earth foto hieronder. 

piemanson standplaats.jpg

Als jullie de 18 juli toekwamen, hebben we mekaar vermoedelijk net gemist, want wij zijn daar net diezelfde ochtend rond tien uur vertrokken... oeps, nee... correctie: we zijn de 19e vertrokken dus moeten in mekaars buurt hebben gestaan maar geen contect gehad.  

Volgende keer beter!

Knipogen

en tof dat je mijn verhaal plezant vindt!    

 

 

        

08:39 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |