24-09-13

campertrip 2013 dag 19

woensdag 24 juli - planning: 09.00u vertrek - bestemming: Pérouges - afstand: 250 km

Het restaurant ligt er om zeven uur heel rustig bij in het ochtendzonnetje, maar er is toch al volk aan het werk... wij ontbijten in de camper en trekken een fotootje van de doening van onze gastheer en van het dorpje Crestet, dat aan de overkant van de weg nogal schilderachtig op de heuvel ligt te blinken. 

campertrip 2013 2 007.JPG

campertrip 2013 2 006.JPG

We zullen dat vanzeleven eens bezoeken als we hier op congé zijn in Le Lit Qui Danse, met de auto... 's ochtends met een relatief grote camper doorheen kleine dorpjes laveren, dat is géén goed idee... zeker niet als ze tegen hellingen liggen... we spreken van ondervinding!

Trouwens we beginnen vandaag spijtig genoeg aan de terugreis... gedaan met rondbollen in de Provence, we moeten nu een kleine 1000 kilometer naar "boven" en dat gaan we doen in drie etappes... vandaag een dikke 250 km, ergens tot boven Lyon... in mijn farde staan verschillende camperplaatsen genoteerd en voorlopig denken we dat die in de buurt van Pérouges onze voorkeur heeft.

Maar eerst en vooral moeten we tanken... 't is van in Digne - anderhalve week geleden - dat ik hem nog vol gooide en ondertussen zaten we al aan de baai van Saint-Tropez, in Arles, de Camargue en La Grande Motte en deden we bovendien een ommetje langs de Ventoux... 'k heb op het strand van Piémanson wel bijna de hele reservejerrycan met "Luxemburgse" diesel bijgegoten, maar ondertussen staan we zo goed als droog... ik heb nog wel - in geval van uiterste nood - een litertje of twee in die jerrycan, maar t' is toch het moment om een naftpomp te zoeken...liefst ééntje van een groot magazijn: die zijn merkelijk goedkoper!

't Is kwart na tien wanneer we 20 km voorbij Vaison-la-Romaine in Valreas aan de pomp van een Supermarché stoppen. We zijn precies 836 km ver geraakt met 86 liter... een gemiddeld verbruik van iets meer dan 10 liter... niet slecht, gezien we onderweg zo goed als geen snelwegen namen en toch ook al eens en bergje overklommen en zo! Er gaan nu 72,30 liter in... hij was dus toch redelijk leeg denk ik!

In de buurt van Montelimar komen we op de beroemde "Nationale Sept" en die gaan we vandaag volgen tot in Lyon.

campertrip 2013 2 008.JPG

Het weer is schitterend en de baan heel rustig... we tuffen aan een rustig tempo over die mythische N7 maar schieten toch vrij goed op en zijn tegen 13.00u een eind voorbij Valence en bedenken net dat we best eens een parkeerplaatsje zouden zoeken om iets te eten, als we een Relais des Routiers ontwaren! Veel zijn er niet meer langs de Franse wegen, in elk geval veel minder dan vroeger... de huidige camionneurs nemen vooral snelwegen peins ik en hebben geen tijd - of geen budget - meer om deftig te eten onderweg. Maar we hebben chance, hier ligt er eentje op onze route en we passeren er net op het juiste moment!  

campertrip 2013 2 013.JPG

Maar iets voor Tournon-sur-Rhone zien we in Les Chassis (een toepasselijke naam voor een truckersrestaurant) een kilometerpaal waar je niet naast kan kijken... het bijhorende restaurant heeft traditiegetrouw een héél grote parking, waarop al een tiental vrachtwagens en auto's staan en ik zet mij galant in het midden, vlak voor het terras... 't is een beetje raar: buiten zitten enkel een paar toeristen, maar truckers eten zo te zien liever binnen.  

campertrip 2013 2 010.JPG

campertrip 2013 2 011.JPG

die "Relais des Routiers", ik ben er van fan... je hebt sowieso parking genoeg, ze bieden meestal een vrij beperkte kaart aan, maar het eten is lekker, de bediening razendsnel en vriendelijk en de prijs zeer schappelijk!

Wij nemen een fles spuitwater, 2 menu's, een glas rosé en een koffie... en op het menu kan je als voorgerecht gaan kiezen aan een buffet - à volonté! - en Martine neemt spaghetti, maar als je opteert voor "calamars à l'Armoricaine", krijg je een volwassen schotel inktvis en bijhorende kom rijst, waar een half kroostrijk gezin genoeg mee zou hebben... en 't is nog bijzonder lekkere inktvis op de koop toe!

campertrip 2013 2 012.JPG

Ik laat zelfs enkele stukjes liggen... en vooraleer ik dát doe, moet het echt wel veel zijn... ik heb vooraf ook al wel twee borden aan het buffet gevuld met drie soorten sausis en een blokje paté en augurken, pens, tomaat, champignons à la Greque, boontjes, escargots, wat groentemengeling, een blaadje sla en een partje kaas en enkel stukjes stokbrood... 't was toch à volonté en dan heeft een mens al wel eens de neiging om van alles wat te willen proeven!

Als ik een uurtje later de rekening vraag, dien ik 31,40 € te dokken... voor alles...  da's echt geen geld... als het geen 850 km bollen was, ik zou er regelmatig gaan eten!

Rond twee uur zijn we meer dan voldaan - ik eigenlijk zelfs een ietsje "dempig" - en trekken ons weer op gang. Terwijl Martinneke haar koffie slurpte heb ik wel de kaart en mijn map bestudeerd en kwam tot een besluit: er ligt ergens halfweg tussen Lyon en Bourg-en-Bresse een camperplaats aan een dierenpark, in Villars les Dombes. ( http://www.parcdesoiseaux.com/fr/index.php )

Het is volgens de recensies een grote mooie parking met gras als ondergrond... dat lijkt me wel wat... 't is hoe langer hoe heter aan het worden... dan kunnen we straks rustig nog wat genieten aan onze camper... want binnen twee dagen is 't gedaan!

campertrip 2013 2 018.JPG

We geraken dankzij ons Sonja vrij vlot langsheen de heksenketel rond Lyon en iets voor vieren draaien we de bewuste parking op en zoeken ons een plaatsje en dat is er genoeg... plaats... we installeren ons helemaal achteraan... redelijk plat, zonder directe buren en in het zonnetje... 't is buiten werkelijk bloedheet en binnen ook al 35°. 

campertrip 2013 2 017.JPG

campertrip 2013 2 014.JPG

campertrip 2013 2 015.JPG

campertrip 2013 2 016.JPG

We kruipen in de schaduw en nemen een drankje... en nadien de kaarten en gidsen erbij, om te bestuderen waar we nu precies zijn terechtgekomen.

Volgens mijn kaart ligt de streek hier boordevol "étangs". Er is kilometersver blijkbaar meer water dan vaste grond te vinden en rond enkele van die honderden vijvers ligt dus een vogelpark. Een redelijk groot vogelpark met een heel grote parking naast en daarachter een stuk van zeker een hectare waar campers mogen staan.

't is te zeggen: volgens mijn farde  - en de website waar ik de info haalde - is dit een officiële camperplaats, maar als ik even later een toertje doe tot aan de ingang, merk ik een groot bord met de melding dat de poort automatisch sluit om 22.00u en "camping cars" enkel in het daartoe voorziene gedeelte mogen parkeren indien ze het vogelpark bezoeken, andere toeristen worden dringend verzocht zich naar de (betalende) camping te begeven, 500 meter verder naar het centrum toe.

campertrip 2013 2 018.JPG

Ik bedenk dat we hier goed staan en heb absoluut geen zin om te verkassen naar welke camping dan ook... we hebben alles in huis en blieven geen stroom of water... misschien is er op die camping daar wel een zwembad en dan missen we natuurlijk iets, maar misschien is er ook wel geen en 'k heb geen zin dát risico te lopen...

We staan hier goed en blijven hier, voila!

Onderweg naar Martinneke bedenk ik wel alvast een strategie om ons er uit te babbelen, mocht er controle komen: als ze straks mochten checken of we wel effectief vogelparkbezoekers zijn, ga ik ze wijsmaken dat we te laat op de middag zijn toegekomen om nog rustig het complex te kunnen bezoeken, maar dat zulks morgenvroeg op het programma staat... en morgen bollen we het dan in alle stilte af... en mochten ze morgenvroeg pas een controle doen, zeg ik dat we het vandaag hebben bezocht... lijkt me sterk dat die hier de koppen van al wie aan de kassa passeert, zo maar gaan onthouden!

Ik ga wel een kijkje nemen aan die kassa... eigenlijk lijkt het park me best een bezoekje waard en er loopt naast de ingang ook een wandelweg naar het dorp, langsheen enkele vijvers... maar als ik bij Martinneke verslag ga uitbrengen van mijn verkenningstocht, ziet die het niet echt zitten om vogels, dorpen, vijvers of wat dan ook te gaan bezichtigen... voor haar voorlaatste avond wil ze rustig naast de camper liggen genieten in het zonnetje... meer moet dat niet zijn!

campertrip 2013 2 019.JPG

We eten een stukje stokbrood en blijven buiten lekker liggen lezen en luieren... 't is binnen namelijk nog steeds 30° en het blijft zwoel, windstil en heel rustig... veruit het enige geluid dat we horen is getsjilp, gekoer, gekrijs, gefluit en ander lawaai van honderden vogels op de achtergrond tot rond 20.30u in de verte plots een onweer losbarst... ik draai voor alle zekerheid de luifel dicht en dat is maar goed ook: om negen uur krijgen we een fikse regenbui op ons dak... één voordeel heeft dat... de temperatuur in de camper zakt tot 26°... niet direct aircofris maar best te doen... 

Morgen de laatste volle dag... er staat een dikke 350 km op het programma... zonder vogelpark!

Later zal ik - internetgewijs - tot de ontdekking komen dat er geen eigen zwembad was op de bewuste camping, maar dat de bezoekers wel gratis gebruik mochten maken van het gemeentelijke bad, pal ernaast! Verdikkeme!

http://www.camping-indigo.com/nl/natuurcamping-vakantie-P...

tja... de ene keer "win" je... en de andere keer weer niet!  

10:54 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.