26-04-13

cordon sanitaire bis?

 

IMG_3520.JPG

 

Ik zit dit weekend traditiegetrouw weer in Destelheide... met een paar honderd 12-jarige jongeren... om mee te helpen met de organisatie van hun lentefeest... we maken daar een filmpje van het hele gebeuren en tonen dat zondag op de eindplechtigheid aan de ouders en genodigden... in de grote aula Q van de VUB... het wordt dus vanaf seffens drukdrukdruk... eerst meestal een serieuze file om tot daar te geraken en dan het zaakje organiseren en installeren en morgen en overmorgen met ons team alles filmen en regisseren, monteren, discuteren... en ('s avonds laat) een paar ijskoude Duvels consumeren... dus een paar dagen even geen dorps- of andere politiek voor mij!

maar 'k wil mij er toch even zelf aan herinneren - en met mij liefst zoveel mogelijk anderen ook -dat we zeker als "Randbewoner" absoluut wel aan politiek moeten blijven doen... en dan nog liefst bij een partij die wel opkomt voor de Vlaming in Vlaams-Brabant... op de tjeven, sossen en liberalen moeten we alvast niet rekenen... als ik mag afgaan op een persbericht van Linda Van den Eede, fractievoorzitter N-VA in de Provincie!    

 

Provincieraadsleden meerderheid kiezen Union des Francophones boven N-VA!

Minstens 8 provincieraadsleden uit de meerderheid (CD&V, Open VLD, sp.a en Groen) stemmen nog liever voor het UF dan voor de N-VA. Dat is de verregaande conclusie van de provincieraad van 23 april 2013. N-VA neemt daar akte van en weet nu dat enige hulp in de strijd van de verfransing in Vlaams-Brabant al zeker niet van de klassieke partijen zal komen.

Linda Van den Eede (fractievoorzitter N-VA): “De situatie heeft zich als volgt afgespeeld. Voor de algemene vergadering van de cultuurregio Pajottenland moest de provincie een lid van de oppositie verkiezen. In Vlaams-Brabant heb je dan niet veel keuze. Er waren kandidaturen van mezelf (N-VA) en van de heer Thiéry (UF). Er waren slechts 4 UF’ers aanwezig in de provincieraad, maar de kandidaat van het UF haalde toch 11 stemmen. We durven er vanuit gaan dat de man geen stemmen zal gekregen hebben van N-VA of het Vlaams Belang (de twee enige andere oppositiepartijen), waardoor we logischerwijs kunnen concluderen dat minstens 7 leden van de meerderheid voor een kandidaat van het UF gestemd hebben.”

Net toen iedereen dacht dat de grenzen van het politiek fatsoen niet meer verder konden overschreden worden, werd de N-VA fractie in de provincieraad nog eens met verstomming geslagen.

Linda Van den Eede: “Ook voor de erfgoedregio Hageland moest een kandidaat uit de oppositie worden aangeduid. Daar waren 3 kandidaten. De kandidaat van Vlaams Belang haalde zoals verwacht 5 stemmen (hun fractie bestaat uit 5 leden), maar de kandidaat van het UF (de gekende Francois Van Hoobrouck, een balorige burgemeester die de taalwetgeving volledig met de voeten treedt) haalde deze keer maar liefst 12 stemmen. Dat wil zeggen dat maar liefst 8 (ongeveer 20%!) leden uit de meerderheid een kandidaat van het UF boven een kandidaat van de N-VA verkiezen.”

N-VA Vlaams-Brabant neemt akte van het feit dat de traditionele partijen nog liever een UF’er in een algemene vergadering zien van een Nederlandstalige instelling dan een N-VA’er. Zit de angst dan werkelijk zo diep?

16:14 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-04-13

de Phallus Impudicus staat al in bloei...

en de blaadjes krijgen bomen...

DSC01945.jpg

Grote Stinkzwammen zijn we verleden zaterdag niet tegengekomen op onze wandeling langsheen "den draad" van het vliegveld... enkel vliegtuigen... véél vliegtuigen... en daar zit soms ook al wel eens een (kerosine)reukje aan... toch als de wind wat uit de foute hoek komt...

DSC01948.jpg

DSC01915.jpg

DSC01917.jpg

DSC01922.jpg

DSC01933.jpg

DSC01967.jpg

in elk geval, de (jonge)dames en mijn oud-collega Ulrich vonden het prachtig... de wandeling, de pitsstop onderweg, de spaghetti en de "Donkere Grimbergen" erna... en zelfs het weer viel ook dik mee... 

IMG_9228.JPG

frisjes maar volle zon... t was zaterdag trouwens de tot nu toe allerproduktiefste dag uit het ondertussen reeds twaalf maand en half lange bestaan van mijn zonnepanelen (hopelijk komt hare excelllentie Freya VDB dát niet te weten of we moeten er seffens weer een bijkomende speciale tax op betalen!)

DSC01980.jpg

Maar zoals gezegd... het weer viel schitterend mee... leve de lente!

We gaan tegenwoordig al eens op stap met de fiets... gisteren nog naar de jaarmarkt in Vilvoorde... maar eigenlijk is het hoog tijd dat ik mijne moto eens uit de garage en in gang tracht te krijgen... want fietsen... 't is misschien een gezonde manier van voortbewegen maar veilig is iets anders en zelfs op de schaarse plekken waar er wel fietspaden liggen (of iets wat er voor moet doorgaan), rap gaat het bij mij toch echt niet vooruit hoor... vooral niet bergop... en om uit Zaventem te geraken is het - raar maar waar - zowat overal bergop! 

 

15:03 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-04-13

BORDSPEL: ZOEK HET VERSCHIL

28102012695.jpg

14042013125.jpg

De ene foto werd genomen op 28 oktober, toen ik één van de eerste keren op tocht was met mijn nagelnieuwe fiets... en de andere foto werd genomen op 14 april 2013, toen ik weer eens op dezelfde plek passeerde met mijn ondertussen nog steeds zo goed als nieuwe fiets... aandachtige kijkertjes zien ongetwijfeld ergens een verschil tussen beide foto's...

Een hintje? 

Op het moment van de ene foto had Steenokkerzeel nog géén burgemeester van N-VA/Klaver strekking, bij de andere foto al wel!

Stoer 

louter ter info: het bord hieronder betreft een gemeente zonder echt Vlaamse profileringsdrang, waar al jaren de open-VLD de plak zwaait, bijgestaan door een wat verzuurd zelfverklaard "Vlaams" voorman van tjevenstrekking, tegenwoordig zelfs schepen van Vlaamse zaken...    

14042013126.jpg

Ik zou nu ook nog een boom kunnen opzetten over sommige "nieuwe" inwoners in datzelfde dorp, inwoners van Noord-Afrikaanse afkomst en moslimstrekking, die na zeven jaar "integratie" nog steeds halsstarrig weigeren om een woord Nederlands te spreken met de buren, omdat ze vinden dat het hun recht is om overal en altijd in het Frans terecht te kunnen en het zelfs als beledigend en provocatief beschouwen wanneer ze worden aangesproken in de taal van de streek - het Nederlands  - en zelfs ronduit bedreigend en agressief worden tegenover Vlamingen die durven uitkomen voor hun Vlaamse aard...

ik zou dat kunnen... maar 'k ga dat allemaal niet doen... 't is eigenlijk de moeite niet waard om je er druk in te maken... gewoon negeren lijkt me het veiligst... en meer wou ik daarover eigenlijk niet kwijt!

21:15 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-13

Chinese rommel en wreed chique koffie!

Onze laatste dag Boedaest begint weer wat grauw... de lente laat nog steeds op zich wachten... ook in Hongarije... allemaal de schuld van de opwarming van de aarde en de uitstoot van fijne stofdeeltjes en de straalstroom en vermoedelijk zelfs bij uitbreiding van de N-VA... want die zijn meestal de schuld van alles wat fout loopt... nu niet in Boedapest natuurlijk, maar toch bij ons... en zeker volgens sommige zelfverklaarde Vlamingen van tjevenstrekking in onze regio... (tiens, 't is pas na zes dagen citytrip dat ik de eerste keer aan politiek denk... goed bezig... houden zo!)

Ik neem een fotootje van het uitzicht uit onze kamer...

IMG_9156.JPG

Veel uitzicht hadden we niet maar eigenlijk heeft dat geen snars belang in een stadshotel, we hebben niet veel de tijd gehad om naar buiten te kijken en bovendien zijn we hier seffens toch weg.

 't Was een gerieflijke kamer in een vrij goed - en vooral goed gelegen - hotel en het personeel was bijzonder behulpzaam en vriendelijk... nu ook: we checken uit na het ontbijt en vragen of de bagage mag blijven staan tot in de late namiddag... we moeten pas om 19.00u op het vliegveld zijn... geen probleem... het mag!

IMG_9158.JPG

we wandelen tot aan de tram, lopen onderweg even binnen bij een volgestouwd rommel- en antiekzaakje waar ik voor een prijsje twee miniatuurautootjes op de kop tik - een Tatra en een Skoda - lopen dan door tot aan de tram en enkele haltes verder stappen we af op Orczy Tér en wandelen Köbányai út in... op deze wat uitgestorven laan in een buitenwijk moet volgens mijn reisgids en plannetje een grote "Chinese" markt liggen... er wonen zowat 10.000 Chinezen in Boedapest en die hebben een soort eigen markt opgezet op een oud rangeerterrein! Dat willen we wel eens meemaken, we hebben gisteren al Japans gegeten, we kunnen nu misschien op zijn Chinees gaan shoppen... en dat allemaal in Hongarije... tja... "diversiteit" 't is geen loos begrip voor ons Vlamingen... ook niet op congé.  

De ingang van de markt ziet er wat onbenullig uit: een smal poortje in een groezelige muur naast de tramsporen... 

IMG_9165.JPG

Maar daarachter ligt - een beetje verscholen - een soort rommelmarkt om U tegen te zeggen: over een afstand van meer dan 500 meter staan containerkraampjes in drie-vier en op sommige plaatsen zelfs veel meer rijen dik, een ware doolhof van wegeltjes en pleintjes en kramen en zelfs eetstalletjes en bars... 't is zowat te vergelijken met een soek... maar dan van Hongaarse Chinezen... en eigenlijk is het niet echt een rommelmarkt: er worden geen "antiek" of tweedehandse dingen aangeboden maar nieuwe spullen... van T-shirts en jeans tot waspoeder over speelgoed, snoep, electronica, (namaak)planten en nog véél véél meer...   

IMG_9159.JPG

IMG_9161.JPG

IMG_9160.JPG

Voorbij halfweg merken we dat wij daarstraks langs een achterdeurtje zijn binnengekomen: er is een echte grote ingangspoort waar het voor iedereen heel duidelijk wordt dat dit een Chinese markt is.

IMG_9162.JPG

IMG_9163.JPG

We zijn een klein uurtje zoet met alle kraampjes te bekijken... nu ja, niet alle kraampjes, maar toch wel een grote hoop... maar we vinden niks dat echt onontbeerlijk is... wel een paar "schoon nappen" voor in de zomer op tafel te leggen, maar begin daar maar aan te sleuren doorheen het stad en straks naar het vliegtuig! Op de markt 's maandags in Zaventem hebben ze er ook!

We nemen bij het buitenrijden terug een tram - den 28 - en dat blijkt een lijntje dat speciaal van die markt tot in het centrum rijdt... tof... in het centrum heeft het ook wat geregend!

IMG_9167.JPG

Als we rondkijken ontdek ik dat we weer vlak bij het Boscolo Hotel staan waar Cafe New York is. Deze keer staat er geen file, dus stappen we binnen in wat ze zelf beschrijven als de "Most Beautiful Coffee House in the World" (http://www.newyorkcafe.hu/bemutatkozas?lang=en)

En dat is allengs niet echt overdreven!

IMG_9174.JPG

IMG_9177.JPG

IMG_9172.JPG

IMG_9175.JPG

IMG_9180.JPG

IMG_9168.JPG

We krijgen een plaatsje toegewezen op het balkon, vlak naast de pianist, die prompt vraagt wat we graag zouden willen dat hij voor ons speelt... ik zeg dat we liefst iets typisch Hongaars willen horen want 't is onze laatste middag in Hongarije... daarbij, je kan aan zo een mens - en zeker op een dergelijke lokatie - toch niet vragen van iets te spelen van pakweg K3, Garry Hagger of Sam Gooris of zo... al zijn we graag op tijd en stond rebels, in een dergelijke adembenemend stijlvolle omgeving wordt je vanzelf ingetogen en zelfs wat onder de indruk!

Terwijl we ons de ogen uitkijken op het interieur en ik me terloops afvraag hoeveel dienstencheques het wel moet kosten om hier één keer door de kuisvrouw het stof te laten afdoen... bestellen we twee keer koffie met gebak... "cheese cake" (iets met kaas en rode bessen) voor de madam en "opera cake" (iets met chocolade en "sterken drank") voor mij.

Ik trek onderwijl ook nog even de grote hal van het Boscolo hotel, we zitten daar net naast...      

IMG_9176.JPG

en dan is het moment suprème aangebroken: de kelner komt met onze koffie en gebak!

IMG_9181.JPG

Ik ben normaal geen koffie adept, maar durfde hier toch niet goed een pint van een halve liter bestellen bij mijn stuk taart... en dat zal ik geweten hebben: wat ze hier bedoelen met "koffie", betreft in feite een kannetje met zeker twee grote tassen van de strafste koffie die ik al ooit heb gedronken... straf... daar hebt ge geen gedacht van... volgens mij is deze koffie zowat van het genre dat de cowboys vroeger in de film kookten boven een kampvuur... manmanman, het heeft echt geen naam... het haar op mijn armen komt ervan omhoog, 'k ben van de slag zo nerveus als een politieker in de week vlak voor de keus en 'k ben er zeker van dat ik de eerste twee dagen geen oog meer ga dicht doen en krijg na de tweede slok zelfs precies hartkloppingen... en op dat moment heb ik de rekening allengs nog niet onder ogen gekregen! 

We "genieten" van onze taart en ik kap drie zakjes suiker en alle slagroom uit mijn begeleidend potteke bij in mijn tas, om het zaakje toch wat drinkbaarder te maken... maar Martinneke vindt hem gewoon lekker... maar die is dan ook gewoon van dagelijks liters van dat spul binnen te gieten en liefst hoe straffer hoe liever...

Ik krijg mijn twee tassen uiteindelijk toch binnen en ga dan even naar het toilet "mijn handen wassen"...

IMG_9183.JPG

en trek nog een kiekje van het plafond in de zaal...

IMG_9182.JPG

en vraag dan de rekening... de ober vraagt "cash or creditcard sir?"... en ik opteer veiligheidshalve voor dat laatste... en wacht wat bang af... maar eigenlijk valt het best mee!  

Dienst en alles inbegrepen is 't 7482 Ft of omgerekend iets meer dan 25 euro voor twee stukken taart en 4 volle en héél straffe zjatten koffie en dat in het mooiste koffiehuis van de hele wereld... 't is niet goedkoop te noemen maar 'k voel me absoluut niet bedrogen... maar 't zal wel zeker een pint of twee/drie duren voor ik die verdomde koffiesmaak in mijn mond ga kwijt zijn!

Tong uitsteken

een paar honderd meter verder komen we even later voorbij een drankgelegenheid - De Place Club & Pub - waar mijn oog valt op een lijstje aan het raam...

IMG_9186.JPG

IMG_9185.JPG

Die mannen hebben hier bijna 70 soorten Belgisch bier... een Orvalleke of een Rochefort 10° zou nu zeer welkom zijn om door te spoelen... maar het cafe is nog dicht... spijtig spijtig spijtig!

IMG_9187.JPG

IMG_9188.JPG

IMG_9190.JPG

IMG_9191.JPG

We wandelen verder en bewonderen onderweg speciale deuren, gebouwen, beelden en dies meer langsheen de straten en lanen van Boedapest en stappen dan binnen bij Gerlóczy naast het stadhuis...

IMG_9194.JPG

IMG_9193.JPG

IMG_9192.JPG

Een stemmige bedoening, mooi ingericht en bomvol volk dat komt lunchen... maar er klopt toch iets niet helemaal. Er loopt massaal veel personeel rond: een maitre d'hotel, zeker 5 kelners, drie man achter de toog en nog een madam die iets onbestemd staat te doen aan de trap... en toch duurt het bijna een kwartier voor we ons rood wijntje en vooral ons pint(!) hebben... en al die tijd blijft die koffiesmaak in je mond wel hangen weet je!

De laatste uren zijn aangebroken... tijd om boodschappen te doen... we trekken weer naar waar we 6 dagen geleden begonnen zijn: de overdekte markt!

IMG_9195.JPG

IMG_9202.JPG

IMG_9197.JPG

 IMG_9196.JPG

Honing voor de oma, paprikapoeder en een dikke sossis voor eigen gebruik en als afsluiter een dikke pint op het zelfde terrasje van verleden vrijdag... de baas herkent me direct!

IMG_9201.JPG

IMG_9200.JPG

Het zit er op... zes dagen citytrip... we halen de valiezen op en geraken met de metro en de aansluitende vliegveldbus vlot tot op de luchthaven, waar we merken dat alles in de "taxfree" winkels meer kost dan in Boedapest-stad, bestellen op een terrasje aan de gate zowat de duurste consumptie van de hele week en versmossen de resterende forinten aan een broodje in de Virgin Shop...

IMG_9210.JPG

IMG_9211.JPG

en aan een fles "the Black Grouse" (toevallig in reclame!) 

De vlucht is mooi op tijd en in Zaventem slaagt de kroost er zelfs in om ons te komen oppikken... hetgeen tegenwoordig niet echt evident meer is! Flinke jongen! De volgende keer dat we op citytrip gaan, mag hij weer... ons nadien komen oppikken, bedoel ik!

Stoer

En gezien we onszelf hebben beloofd om blogsgewijs niet te veel meer te "zeveren" over de dorpspolitiek, we ook niet direct plannen hebben voor een reisje en de lente precies toch eindelijk gaat beginnen... ga ik de volgende dagen wat in mijn hof werken... in plaats van hier vanalles op PC te zitten vertellen!

          

 

 

18:31 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-04-13

Massage in Gellért Spa

Vandaag - dinsdag 2 april - is het dus baddag: we gaan naar Gellért (met accent op de tweede "e" heb ik ontdekt) om ons een dagje al kurend onder te dompelen in Art-Nouveau stijl... en in serieus heet water!

IMG_9125.JPG

We nemen de tram tot aan de Vrijheidsbrug en steken die te voet over... je kan daar ook overstappen op een andere tramlijn, maar hotel Gellért ligt net aan de overkant... 't is de moeite niet.

IMG_9126.JPG

Wat me op die sombere ochtend begin april wel opvalt is dat al dat gezing over de zogezegd "Schönen Blaue Donau" in het echt dikke zever en dichterlijke overdrijving is... ofwel was Strauss kleurenblind... het water is grijs... gewoon grijs!

IMG_9127.JPG

Als even later de eerste sneeuwvlokken komen aanwaaien, zetten we er de pas in en reppen ons naar de warmte van het badhuis!  http://www.gellertbath.com/

IMG_9128.JPG

Van ons verblijf in het kuuroord hebben we geen eigen foto's... trekken, dat mag er absoluut niet!... en 't zou ook geen zicht zijn om mij in zwembroek te zien dobberen in heet water... dát beeld willen we de buitenwereld besparen... maar het wordt in elk geval een bijzonder relaxe en lekker warme dag!

Ze hebben ons gisteren echter aan de infobalie wel "vergeten" te vertellen dat de Gellért buitenbaden in dit seizoen nog gesloten zijn, dit in tegenstelling tot die van Széchenyi in het stadspark, maar 't sneeuwt begot... wie wil er nu buiten zwemmen... hoewel, als het water heet genoeg is kan het best, dat hebben we verleden weekend gezien... maar soit!

De binnenkant is wel open en het interieur van die baden is ronduit schitterend, onze persoonlijke cabine proper en het pesoneel allemaal heel vriendelijk en behulpzaam. Je krijgt ook een soort horloge aan, die tevens je toegangsbadge is voor de baden en voor het deurslot van je cabine en zelfs je reservatie voor de massage staat er op... die massage (bij Martine door een redelijk bevallige jongedame maar bij mij spijtig genoeg door een potige kerel!) is dik in orde en de hete baden zelf vrij spectaculair... de twee sauna's zijn wel maar een graad 50 warm... eigenlijk niet echt heet... maar de madam vindt dat toffer, dan kan ze het langer uithouden en het stoombad ruikt 's morgens heel vreemd als we er de eerste keer gaan inzitten... 'k bol het na een paar minuten af want het pakt op mijn adem en blijkbaar is er inderdaad iets niet pluis met hun stoom... tegen dat we terug zijn van de massage zijn de twee stoomcompartimenten buiten  werking... "yes, problems with the steam!" zegt een hostess als we uitleg gaan vragen... tja, dat hadden we precies ook al door... maar na een paar uur is er plots dan toch terug stoom a volonté en kan ik mij alsnog in het zweet zitten...

maar vooral die hete baden zijn een evenement: het water is zowel bij de mannen als bij de vrouwen telkens 35° en 38° warm en zit vol mineralen en andere gezonde(?) dingen en in het heetste bassin wordt aangeraden niet langer dan 5 minuten te blijven zitten... en tegenwoordig is alles ook open voor beide geslachten... we proberen ze dus allemaal uit en vooral in de mannenafdeling is de architectuur magnifiek... 

Gellert bad.jpg

gellert bad 2.jpg

't is tegen vijven als we er eindelijk genoeg van hebben... 'k ben op die paar uur anderhalve liter vocht kwijtgeraakt (er staat een weegschaal aan de kleedcabines waar ik mij voor en na eens heb opgezet!)

Hoogste tijd dus om dat aan te vullen! We gaan iets drinken in een cafeetje in de buurt en de eerste halve liter vocht is bijgevolg al direct terug aangevuld, brengen dan onze natte zwempakken naar het hotel en sporen vervolgens resoluut terug naar de stationsbuurt van gisteren en stappen daar binnen bij die Japanner met zijn kommekes op een lopende band! http://www.wasabi.hu/pest

IMG_9131.JPG

Ik ben zowat uitgehongerd door uren in heet water en stoom te liggen en zitten, maar geen nood: je mag zoveel kommekes nemen als je wil... en zo lang je wil... we zijn bij de eerste klanten van de avond... keuze genoeg dus, de loopband staat bomvol... we bestellen er een fles wijn bij en vallen aan!

IMG_9134.JPG

 de kommekes sla en geraspte wortel en zo laat ik aan mij voorbijgaan... letterlijk... maar voor de rest... hola!

IMG_9135.JPG

 IMG_9142.JPG

IMG_9144.JPG

IMG_9145.JPG

IMG_9138.JPG

IMG_9136.JPG

IMG_9137.JPG

IMG_9139.JPG

IMG_9140.JPG

Meer dan twee uur lang genereren we een serieuze berg afwas: de kommekes blijven maar voorbij glijden en ik blijf maar pakken en proeven en smikkelen... 'k weet dikwijls niet precies wat ik eet, maar vind zowat alles lekker... een plezante afsluiter van een plezante dag... morgen woensdag is alweer de laatste... 't gaat rap!

Naar het schijnt hebben ze bij ons - nu ja, in Brussel of verder weg - ook dit type Japans restaurant... 'k moet dat eens uitzoeken!

Als we dan vanzeleven eens gaan "Wellnessen" in Boetfort of zo, kunnen we de dag nadien afsluiten op zijn "Boedapests"

Tong uitsteken     

 

15:05 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-04-13

TREIN-TRAM-BUS dag

1 april: 'k weet niet of ze in Hongarije dan ook grappen uithalen met de medemens, maar wij ondervinden het eerste uur alvast niks speciaals... het ontbijt biedt geen verrassingen, aan de receptie doen ze heel normaal en in het dichtsbijzijnde metrostation koop ik twee 72-uurkaartjes, zonder te stuiten op noemenswaardige vrolijkheid of gein... 'k zou trouwens niet weten wie er aprilgrappen moet uithalen met wie, want afgezien van de madam achter het loket, komen we zo goed als geen mens tegen in die metro...

IMG_9039.JPG

het zaakje zit wel diep onder de grond... 't is trouwens de oudste metro van het Europese vasteland... enkel die van Londen is nog ouder...

IMG_9041.JPG

we nemen lijn 3 en staan in een mum van tijd 8 haltes verder en ergens ten noorden van het Margaretha-eiland, nemen daar voor 2 haltes de bus tot boven op de Arpad-brug en wandelen dan het eiland op... de zon is er verdorie ondertussen doorgekomen, 't is weer eens iets anders... 

IMG_9044.JPG

Het eiland is zowat 2,5 kilometer lang, was ooit jachtterrein van de Hongaarse koningen en dankt zijn naam aan de dochter van koning Béla IV... ik weet niet wat het kind thuis precies had mispeuterd, maar hare pa beloofde aan God dat  - als hij de Tataren zou verslaan - hij zijn dochter als non naar een klooster zou sturen op dit eiland... ze had pech: pa won! 

In 1241 moest ze dus haar valies pakken en intreden bij de dominicanessen... ze hield het er 30 jaar uit als non en stierf in 1271... en in 1943 werd ze heilig verklaard... maar waarom dat na al die eeuwen net dan gebeurde, dat ben ik niet te weten gekomen... uiteindelijk veroverden in latere eeuwen de Turken de streek en maakten van het eiland de verblijfplaats van hun harem-vrouwen... zowel de nonnetjes als de harem zijn ondertussen helemaal verdwenen!

We komen ondermeer langs een "romantische" tuin met vijvertjes en beelden en even verder de kapel van Sint Michael, een middeleeuws kerkje, dat door die Turken van hierboven met de grond werd gelijkgemaakt... heel lang stond er hier dus niks meer, maar tijdens een zware storm - in de jaren 80 of 90 geloof ik - ontwortelde een grote boom en vond men tussen de wortels de bel van de klokketoren terug... die was al kwijt sinds de jaren 1400... het kerkje werd steen voor steen weer opgebouwd en de bel hangt terug op zijn plaats!

 IMG_9045.JPG

het klooster even verderop waar de heilige Margaretha zat, dat is niet meer steen voor steen opgebouwd... en het zal er ook niet direct van komen... daarvoor zijn er te veel stenen kwijt, peins ik... maar 't is best een imposante ruine...

IMG_9047.JPG

IMG_9046.JPG

 IMG_9050.JPG

de grafsteen - in het midden achter de plassen - herinnert aan de koningsdochter, leert mijn reisgidsje mij... het roze fietsje met witte mand - iets meer naar rechts - maakt géén deel uit van de opgraving!

halfweg het eiland ligt ook het "strand" van Boedapest... een openlucht complex van verschillende zwembaden... zeer populair in de zomer wanneer - alweer volgens mijn gidsje - de bevolking hier komt verkoeling zoeken... maar 't is momenteel nog dicht... het is voor 't moment zo al koel genoeg!

IMG_9052.JPG

de vogeltuin even verder is wel open... in een soort pachthof huist een verzameling gevogelte van diverse pluimage... van kiekens en eenden over pauwen en ganzen tot ooievaars en zeearenden... die laatsten zitten volgens mij met veel te veel in een veel te kleine kooi... maar 'k ben van gaia niet en daarbij, die Hongaren zullen vogelsgewijs wel weten wat ze doen zeker!?

IMG_9051.JPG

de eekhoorns daarentegen lopen wel los in het bos...

IMG_9054.JPG

er zijn verder naar het zuiden ook nog een rozentuin, een watertoren, een fontein en een biertuin... dat laatste interesseert me geweldig, maar 't is nog geen noen... toch wat vroeg om al aan halve liters te beginnen... we wandelen dan maar verder tot aan het zuidelijke puntje en sommige tuinen onderweg zijn toch precies wel wat "in verbouwing"...

IMG_9055.JPG

We merken dan duidelijk aan de zuidpunt dat de meeste bezoekers langs hier het eiland opkomen... wij zijn - wat tegendraads - in het noorden begonnen, maar hier kan je dus billenkaren of zelfs electrische autootjes huren om het eiland te bezoeken... tja... 't zal voor een volgende keer zijn!

IMG_9057.JPG

IMG_9058.JPG

Wij hoeven trouwens geen electrische autootjes, wij hebben een 72-urenkaartje waarmee we alle vervoer kunnen bezigen... we zullen wel de electrische tram nemen of de trolleybus of zo... ik bestudeer het plannetje in één van mijn gidsjes en we stappen beneden aan de Margarethabrug vrolijk en onbekommerd op tram 17... die ons via de uitkant van Obuda prompt terugbrengt naar het noorden van het eiland, daar waar we een paar uur geleden aan de wandeling begonnen zijn...

Niet helemaal volgens plan maar daarvoor niet getreurd, 't is goed weer en we hebben 72 uur de tijd: we stappen enthousiast op de eerste de beste bus die passeert richting zuiden... het enige probleem is dat de buslijnen niet op mijn plan staan... enkel de tramlijnen en die zijn zo te zien al niet echt duidelijk te doorgronden...  

Onze bus - de 29 - bolt een tijdje de goede richting uit en slaat dan plots rechtsaf, de heuvels in... ik tracht te weten te komen op mijn grote stratenplan waar we nu precies zitten terwijl de bus met een vaartje een redelijk grote laan volgt en draait dan plots een soort villawijk indraait... dit tot algehele verbazing van de andere reizigers... na zowat een kleine kilometer ontstaat er meer en meer commotie en legt de chauffeuse plots iets uit via de intercom, hetgeen leidt tot algehele hilariteit... even verder draaien we een straatje in en manoeuveren dan achteruit en rijden full-speed langs dezelfde weg terug de villawijk uit... volgens ons was die chauffeuse mis... misschien is ze op deze paasmaandag uitzonderlijk ingezet op deze lijn en bolt ze normaal een andere route... of is de route van de weekenddienst anders dan die in de week... in elk geval de autochtone busbevolking vindt het allemaal best grappig en wij loeren vertwijfeld naar buiten en beseffen dat we blijkbaar steeds verder van de stad weg bollen... ik ben wat ambetant op mijn eigenzelve... normaal heb ik nooit problemen met orientatie en kaarten, maar we zijn gewoon van de kaart afgereden en over de buslijnen heb ik geen info... er rest ons niks anders dan afstappen aan een halte en dezelfde lijn terug te nemen... 

IMG_9059.JPG

'k Neem dan maar een foto van die halte, ergens midden in "den bled"... kwestie van later te kunnen uitvogelen hoe ver we nu eigenlijk fout zaten... een 6 kilometer, blijkt nu... we waren op dat moment verdorie al 6 kilometer van de Margarethabrug weg!

We geraken met een andere bus 29 weer tot aan de Donau, nemen daar weer tram 17 - maar deze keer richting stad - en staan een klein uurtje nadat we hier daarstraks opstapten - weer aan de terminus van die tramlijn.

IMG_9060.JPG

Ik neem me voor om geen bussen meer te nemen, nog enkel metro en trams... die staan tenminste op mijn plan... soms niet echt duidelijk, maar ze staan er toch op!

Martine wil nu absoluut eens tot aan het Gellert-Hotel op verkenning, morgen gaan we een dagje "baden" en dat is naar het schijnt het mooiste badhuis van héél Boedapest... en 't is makkelijk(!): tram 19 vertrekt hier voor onze neus en rijdt er plat voor de deur voorbij!

IMG_9062.JPG

Deze keer hebben we geen miserie... een tram kan om te beginnen niet per abuus een zijweg inslaan... zelfs niet op een paasmaandag... denk ik toch... we sporen naadloos tot aan Gellert.   

IMG_9063.JPG

Het hotel is imposant en de ingang van het badhuis ernaast - hoewel dat in de zijstraat ligt - eigenlijk ook!

Binnen is de grote inkomhal trouwens eveneens stijlvol en indrukwekkend...

IMG_9066.JPG

IMG_9064.JPG

nu ja, de prijzen zijn ook indrukwekkend: 4900 Ft voor een dagje inkom en 5300 Ft als je ook een eigen kleedhokje wil... en dat willen we toch... een massage kost 4400 Ft voor een half uurtje... en dat willen we óók!

Ik loer nog even door een raam naar één van de zwembaden want binnen is fotograferen morgen strikt verboden!

IMG_9065.JPG

Op het bord staat dat er twee buitenzwembaden zijn en binnen één groot zwembad van normale temperatuur en 4 verschillende hete baden en 2 stoombaden en 2 sauna's en dat er tevens strikte segregatie geldt: de ene dag is 't voor de mannen, de andere voor de vrouwen... we vragen aan de infobalie of dat klopt, maar neen hoor, dáár zijn ze ondertussen al een tijdje van afgestapt: de dame verzekert mij dat alles alle dagen open en toegankelijk is voor iedereen...

We besluiten dat het dit wordt, morgen komen we naar hier, handdoeken kunnen we huren een zwempak brengen we zelf mee en 'k zal voor alle veiligheid ook maar mijn VISA kaart op zak steken!

IMG_9068.JPG

Recht tegenover het Gellerthotel en Gellertbadhuis ligt de voet van de Gellertheuvel en in die heuvel zit vanonder een grotkerk... gesticht in 1926, door de communisten tijdelijk gesloten van 1951 tot 1989 en tegenwoordig terug open en tegen betaling te bezoeken... veel zal dat peins ik wel niet opbrengen: de pastoor bolt zo te zien met een Trabant!

IMG_9067.JPG

Voor de kerk staat het standbeeld van koning Stefan I... en van aan dat monument heb je dan weeral een mooi panorama over de stad... zeker nu de zon schijnt!

IMG_9071.JPG

Ik zoom in op de CET "walvis", een oude opslagsite die spectaculair werd gemoderniseerd.

Vervolgens gegeven we ons weer op avontuur... eerst een tram tot in centrum Buda, dan even overstappen op een andere en even verder kom je aan het grondstation van een tandradbaan... sinds 1874 rijdt hier een trammetje omhoog langs de hellingen van één der chiquere buurten tot op de 482 meter hoge Széchenyi-heuvel... 

IMG_9072.JPG

Boven is het heel zonnig en ijzig koud en ligt de sneeuw nog merkelijk dikker!

IMG_9073.JPG

We doen een wandeling, merken dat er even verder een wel heel raar treinje vertrekt en dat binnen drie kwartier, besluiten mee te rijden en gaan onderwijl nog even iets drinken in de enige kroeg. 

IMG_9075.JPG

IMG_9074.JPG

om half vijf staan we weer paraat aan het station van de "Gyermekvasút" http://www.gyermekvasut.hu/english/chrw_home.php

Een 12 km lang smalspoor waarop een treintje rijdt dat wordt "uitgebaat" door kinderen. Na de 2e Wereldoorlog  opgericht door alweer de communisten waarbij de "jeugdige pioniers" zorgden voor aanleg, onderhoud en uitbating. Ondertussen zijn er geen jeugdige pioniers meer - en ook bijna geen communisten peins ik - maar de uitbating wordt nog steeds verzorgd door kinderen.

IMG_9076.JPG

IMG_9078.JPG

IMG_9079.JPG

We kopen kaartjes in het stationnetje - voor 2,5 euro kan je geen 12 km te voet gaan! - en stappen op de wachtende trein, die blijkbaar volgens een vaste uurregeling rijdt! De verschillende CEO's van de mannen van de ijzerenweg bij ons kunnen er alleen maar van dromen: op de seconde stipt start de diesel en zijn we vertrokken

IMG_9082.JPG

Vooraan is nog een groepje toeristen opgestapt, maar in de tweede wagon zit helemaal niemand... enkel wij beiden en een tiener-conducteur

IMG_9081.JPG

IMG_9085.JPG

IMG_9084.JPG

IMG_9086.JPG

onderweg liggen er zes stations en komt er toch nog volk bij opgestapt... en vooral "personeel"

IMG_9087.JPG

Blijkbaar zitten we op de laatste trein van de dag en nemen onderweg alle jeugdige "spoorwegmannen" ook deze trein om thuis te geraken... tegen dat we in het eindstation aankomen zit onze wagon vol kwetterende pubers in een schoon kostuumpje...

IMG_9089.JPG

IMG_9090.JPG

Na een rit van bijna een uur doorheen de besneeuwde heuvels zijn we beneden terug in de bewoonde wereld en bovendien zo goed als onnozel van het onophoudelijk en onverstaanbare getater van de bende... maar 't was in elk geval een mooie tocht... je mag alleen nooit bij de laatste rit van de dag in de laatste wagon gaan zitten... maar wie weet dát nu begot op voorhand!

Onbeslist

We nemen terug een tram tot het centrum van Buda, stappen daar over op een andere... en daarna op nog een andere... allemaal probleemloos... ik heb weer volledige controle over mijn transportgerelateerde daden, dankzij mijn onvolprezen plannetje...

IMG_9092.JPG

IMG_9091.JPG

We doorkruisen het centrum en stappen uit aan station "West"... niet dat we nu eens een trein willen pakken, we komen net uit eentje, zij het dan een soort "kindertrein"... nee, volgens mijn gids liggen er hier in de buurt een hele verzameling bars en cafes en restaurants... 't wordt stilaan de hoogste tijd om de inwendige mens te bevochtigen en/of te versterken!

Het aperitief nemen we in een kelderkroeg - cafe Corvinus - in Jókai Utca, een straatje even verderop.

IMG_9096.JPG

 IMG_9094.JPG

Hier ondervinden we aan den lijve dat je in dit soort kroegen enkel kan drinken - niet eten - en dat zelf je drank moet halen aan de toog... 't is dan ook de eerste keer dat er geen 10% dienst op de rekening wordt bijgeteld... tja, er zit logica in bij die mannen: als er inderdaad geen service wordt gegeven, moet je er ook niet voor afdokken... juist is juist!

Ik ontdek ook tot mijn vreugde dat ze hier - in functie van het beperkien van waterverspilling? - een heel simpel systeem hebben uitgevonden... ter bewustmaking van de zeikers?

In het toilet zie je het watermetertje open en bloot zitten in de muur boven de "chasse" en wanneer je doortrekt beginnen die wieltjes te draaien als gek!

IMG_9093.JPG

Ik trek mijn plas vrolijk door en tracht te berekenen hoeveel liter water dat nu kost aan Corvinus... maar van de eerste keer lukt dat niet echt goed wegens te rap draaiende wieltjes... maar na enige oefening kan je precies zeggen hoeveel liter je met één trek versmost... TOF!

Onschuldig

Voor het diner schuiven we een paar huizen op: iets verder in de straat ligt Wasabi op een hoek... zo een zelfbedieningsjapanner met een lopende band vol kommekes... maar we besluiten om dat morgen uit te proberen, na de hete baden!

Nu wordt onze aandacht getrokken door een heel kleurrijke kelderdeur!

IMG_9097.JPG

Het Dzsungel-restaurant staat ook vermeld in mijn gids... 't is een kelder opgedeeld in vier gewelven met elk een eigen thema... we stappen binnen, dalen af en installeren ons in het compartiment woestijn of savanne of toch iets van die aard... daar is het licht net stemmig genoeg volgens ons!

IMG_9101.JPG

je hebt ook nog een veel donkerder oerwoudkelder, een oceaangedeelte en achterin een piratenafdeling... 

IMG_9098.JPG

IMG_9100.JPG

IMG_9102.JPG

't is verschrikkelijke namaak en kitsch... maar héél stemmig... de bediening is zoals overal correct, vriendelijk en vlot en het eten blijkt bijzonder lekker!

IMG_9106.JPG

IMG_9108.JPG

IMG_9107.JPG

IMG_9111.JPG

en de wijn ook... we blijven zitten babbelen en drinken en rondkijken tot we door het bos bijna de bomen niet mee zien... maar dat kan aan de wijn liggen... op een gegeven momen beginnen we zelfs precies beestjes te zien... en dat ligt niet aan de wijn... aan de overkant in de glazen kasten beweegt er plots iets... we gaan de situatie van iets dichter bestuderen ja hoor... er huizen echte reptielen in!

IMG_9114.JPG

IMG_9115.JPG

Als we helemaal zijn uitgekeken op de echte beestjes en op die van de "rotsschilderingen" op het plafond,

IMG_9116.JPG

verkassen we naar het Crazy cafe er naast voor een laatste glaasje wijn... en voor een Tullamore Dew.. een dubbele!

IMG_9118.JPG

Er zit op dat uur geen mens, maar 't is er best plezant vertoeven en de muziek is ook goed te doen... na een laatste fotootje vraag ik de rekening en ontdek tot mijn blijde verbazing dat er slechts 10549 Ft dient opgehoest... net 35 euro... om met z'n tweetjes te eten + een fles (heel goede) wijn en nadien nog een afsluitend glas wijn en een dubbele whisky... dienst inbegrepen... 't is geen geld om een avond culinair door te brengen tussen de beestjes in de savanne... een aanrader: http://dzsungelcafe.hu/

IMG_9120.JPG

We strompelen blijgemoed naar tram 4 en sporen tot op de hoek van onze straat en daar stappen we nog even binnen in het cafe zonder naam (het heet echt zo, maar dan in het Hongaars) voor een laatste slaapmutsje...

IMG_9121.JPG

Morgen zal het heel wat minder "vochtig" worden... nu ja, toch innerlijk in elk geval... in plaats van op cafe te hangen gaan we "kuren" in stijl!  

18:10 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-13

een beetje regen in Boedapest

Op zondagmorgen regent het niet als we opstaan, maar de voorspellingen zijn zeer vochtig... ik profiteer er van om een fotootje te nemen van ons hotel en van het barretje aan de overkant...

IMG_8930.JPG

IMG_8929.JPG

We hebben daar de eerste dag gezeten in de vooravond, voor we droge kleren gingen aantrekken - 'k heb dat niet vermeld omdat het anders precies was alsof we niet anders deden dan op cafe zitten - maar die schaamte zijn we ondertussen voorbij... nat weer vergt tevens interne bevochtiging... dat houdt de boel in balans!

IMG_8932.JPG

iets voor 10.00u stappen we met fikse tred de straat uit, bewonderen onderweg al eens een automobiel relikwie uit de tijd van het socialistiche arbeidersparadijs en lopen langs de kortste weg richting rode bussen en die weg loopt over Ráday Utca... de "horeca" straat... waar alle terrassen mooi opgeplooid wachten tot het lente wordt... maar dat zal voor vandaag niet meer zijn...

IMG_8933.JPG

maar het blijft gelukkig droog tot aan het bussenvertrekplein, waar we net eentje zien vertrekken en de hoek omdraaien... 't is kwart na en normaal rijden ze op het hele en halve uur... ik ga verhaal halen bij één van de jongelui in rood Hop-on jekkertje en die bevestigd mij dat de bus net weg is... dát had ik ook al in de mot, maar ik wil weten wanneer de volgende dan gaan aanzetten, want hun schema klopt duidelijk niet met dat van de folder!

Hij bekijkt me wat wantrouwig en denkt waarschijnlijk dat ik ambras zoek, maar niets is minder waar... 'k leg uit dat het allemaal OK is voor mij, dat ze voor mijn part vertrekken als ze goesting hebben, maar dat we gewoon willen weten of het de moeite loont om te wachten op een volgende... want hier een half uur staan wachten, dat zien we niet zitten, dan kunnen we evengoed te voet verder! Hij weet het precies ook niet goed meer, de vorige zat wel bomvol en is dan maar voor tijd vertrokken, maar of we nu tot 10.30u of tot 11.00u moeten wachten, dat is niet direct duidelijk... ook voor hem niet!

We bedanken hem vriendelijk en zeggen dat we dan maar te voet de Andrássy Utca gaan afstappen en onderweg wel zullen zien wat er passeert... er zijn drie haltes op die laan en ondertussen kunnen we wat window-shoppen... winkels bekijken... 'k ben er niet echt zot van (uitgezonderd boeken-, antiek-, rariteiten- en speelgoedwinkels en zo), maar op een zondag valt dat best mee: ze zijn meestal dicht, dus het risico dat je van je madam ergens mee binnen moet is schier onbestaande!

Onschuldig

Window - shopping dus...

IMG_8934.JPG

IMG_8936.JPG

De madam geniet van het bekijken van al die dure merken en ik bewonder de gevels... iedereen kontent!

Volgens mijn reisgids zijn er nog steeds honderden koffiehuizen in Boedapest maar op dat gedeelte van de laan komen we er toevallig net geen enkel tegen... maar koffie is nooit ver weg in Boedapest en vooral de dames zijn daar niet helemaal ontevreden over... naar het schijnt!  

IMG_8938.JPG

't Is Pasen... er is zeer weinig ander verkeer maar ondertussen rijden er wel allerhande modellen en kleuren van bussen voorbij, zelfs een amfibiebus die tochtjes doorheen de stad combineert met een trip over de Donau... beetje zoals vroeger aan zee... maar dat waren oude gerecycleerde landingsvaartuigen van de Amerikanen... dit ziet er een chique nieuwe bus uit!

IMG_8935.JPG

IMG_8937.JPG

Na een klein half uurtje wandelen begint het te miezeren, net als we aan de derde halte komen, iets voorbij de opera... er staat redelijk wat volk te wachten en de plaatselijke jongedame-met-rode-jekker meldt dat er een bijkomende bus op komst is binnen de paar minuten... blijkbaar wil iedereen vandaag hoppen en kunnen ze de toevloed niet aan met hun normale aanbod... en ja hoor, even later komt er een rondritbus aan van een andere kleur, maar met rood bordje voor de ruit... geen dubbeldekker maar ééntje met panoramische dakruiten... 't is nog zeker 2 km tot aan het park, dus we kruipen er bij.

IMG_8940.JPG

IMG_8939.JPG

Niks zo handig als ruiten in het dak... ge ziet véél meer van de omgeving!     

Enkele minuten later staan we aan het park, geen politie of betogers meer te bespeuren... enkel de plassen zijn precies nog groter geworden!

IMG_8954.JPG

We geraken uiteindelijk toch tot aan de vlooienmarkt en ja hoor, 't is open!

IMG_8952.JPG

Tegen een modeste bijdrage van 150 Ft (per kop) mag je er in en je krijgt zelfs een entreeticket... waarop onder andere de naam en website staat van het gedoe: http://bolhapiac.com/foreign/index.ws

het volgende uurtje snuisteren we rond tussen de kraampjes... heel veel staat er niet met dit weer maar je vind toch zowat van alles wat: echte(?) bontmantels, lego, snoep, messen en echte(?) revolvers en zelfs een poederdoosje... op dat laatste doen we een bod, maar de dame is niet echt gewillig om te onderhandelen... in mijn gidsje staat dat de meeste handelaars de prijzen hoger instellen en minder inschikkelijk zijn voor toeristen dan voor autochtonen en dat blijkt toch wel een beetje te kloppen... "eigen volk eerst"... een principe dat wel op meer plaatsen als normaal wordt beschouwd... behalve in Vlaanderen, daar is dat "vies" en zelfs een beetje verboden... we zijn toch wel een raar volkje, wij Vlamingen... maar soit, we wijken af!

IMG_8946.JPG

IMG_8941.JPG

IMG_8943.JPG

IMG_8947.JPG

IMG_8951.JPG

de madam koopt dus géén antieke Parijse poederdoos en ik géén rommel: 'k vind de vraagprijs voor de schaarse miniatuurautootjes die worden aangeboden redelijk overdreven... dus een uurtje later zijn we uitgerommelmarkt en besluiten dat we hier toch maar geen terrasje gaan doen.

IMG_8949.JPG

We wandelen weer het park in langs de achterkant van de hal... waar een soort museum blijkt te zijn gehuisvest... dat op Pasen dicht is. (en al de andere dagen van het jaar ook peins ik)

IMG_8953.JPG

We lopen terug doorheen het kasteelkompex van gisteren, nemen een kijkje in het Landbouwmuseum, dat wel open is op Pasen 

IMG_8955.JPG

en steken over naar het kerkje... dat ook open is maar waar we als toerist nu niet binnen mogen!

IMG_8957.JPG

 dus steken we terug over naar het andere deel van het kasteel

IMG_8958.JPG

waar we ons passend amuseren in de museumshop...

IMG_8959.JPG

Ik zie zo een mutske helemaal zitten, lekker warm aan kop en oren maar ik moet er dan ook niet naar kijken als ik het op heb... Martine wel en die vindt het een compleet belachelijk zicht!

Ze zal wel gelijk hebben... ze heeft meestal gelijk... correctie: ze heeft ALTIJD gelijk!

Blootshoofds zet ik de wandeling verder... richting Széchenyi-badhuis...

IMG_8960.JPG

De weg ernaartoe is zowat de natte droom van een gemiddelde Zaventemse parkeerwachter en het badhuis zelf is blijkbaar de natte droom van de gemiddelde Budapestse adolescent... in dichte drommen stroomt de jeugd toe met sporttas waarin vermoedelijk zwempak en badhanddoek... wij gaan even een kijkje nemen in de inkomhal... 

IMG_8961.JPG

IMG_8964.JPG

IMG_8963.JPG

schoon muren en plafonds... en dan hebben we de baden zelf nog niet gezien... ik geraak tot in het droge gedeelte van het restaurant waar je een doorkijk hebt op de buitenbaden...

IMG_8965.JPG

het complex telt een 15 tal grote en kleine binnenbaden van allerlei soort en type en drie redelijk grote buitenbaden waar het water tussen 26° en 38° warm is... dus zelfs bij dit weer kan je buiten zwemmen... enkel wel goed onderblijven, dat is de boodschap denk ik... de toegangsprijs is niet echt goedkoop maar vergeleken met de sauna en welnesstoestanden bij ons, is het best democratisch en je kan hier zwempak, badmuts, sloefen en handdoek huren... 

Als onze hoptoer er op zit, gaan we één dezer toch eens zwaar nadenken over welk badhuis we willen bezoeken!

Ondertussen is het buiten gestopt met miezeren... het regent nu voluit!

Het Robinson restaurant aan de vijver ligt er uitgestorven bij en wij merken met moeite waar het gazon eindigt en waar de vijver begint.

IMG_8966.JPG

Halvelings doorweekt staan we wat later aan de bushalte te bepeinzen dat dit eigenlijk geen weer is om in rond te hoppen, maar merken dan dat er toch nog volk rondbolt in veel idiotere transportmiddelen dan een gesloten dubbeldekker...

IMG_8967.JPG

We bollen mee tot aan het New York cafe, waar weeral een file staat aan te schuiven in de regen... 'k drink nog liever een pint uit een plastiek potteke dan in de regen te staan wachten op een koffie, al is het dan éne waarschijnlijk geserveerd in een dure porceleinen zjat!

We stappen de straat af, kijken eens grondig op het plannetje en ontdekken tot onze vreugde dat de Bodeguita Del Medio (http://www.labodeguitadelmedio.hu) nog geen vijf minuten verder in een zijstraat ligt... niet de echte natuurlijk maar een Hongaarse versie. De echte, die ligt in de Rua Empedrado, een smal straatje op een scheet van de kathedraal in Havana en ooit zijn we er eens langsgeweest op rondreis doorheen Cuba... ik herinner me dat het buiten tropisch zwoel en heet was en binnen vrij klein en nog zwoeler en zo vol als een ei... hier is het buiten iets frisser... 

IMG_8977.JPG

de inkom is wat raar...

IMG_8976.JPG

maar binnen is het enorm groot.... en zo uitgestorven als Zaventem-city op een doordeweekse zondag

IMG_8975.JPG

IMG_8970.JPG

IMG_8969.JPG

IMG_8971.JPG

We zetten ons op een verhoogje halfweg de "Bodeguita" en bestellen een wijntje en een Mojito, dat laatste om in de stijl te blijven!

De enige andere klanten zijn drie plaatselijke heren in kennelijke staat waarbij eentje rechtop zit zijn roes uit te slapen... we houden de schone slaper een tijdje angstvallig in het oog... die mens gaat alle momenten van zijn kruk donderen volgens onze berekeningen en dat kan nooit gezond zijn, maar de kelners hebben het blijkbaar ook in het oog, delen onze bezorgdheid en maken hem - met een beetje moeite  - wakker alvorens er ongelukken gebeuren...

Ik krijg mijn mojito voorgezet en dat blijkt zowat de minst straffe coctail uit de moderne geschiedenis... 'k vermoed dat ze voor mij een kidibulversie hebben gemaakt of zoiets... met de beste wil van de wereld proef ik er geen spat rum in en ik vraag me af hoe die gasten in hemelsnaam zo zat zijn geraakt! Ze drinken natuurlijk wel pinten... dat scheelt!  

Nu ja, 't is een best lekker frisdrankje... een beetje in de zin van witte limonade met verse muntsmaak en ik slurp het toch helemaal op... voor 1490 Ft (5 euro) mag het echter in het vervolg iets meer zijn... toch in Boedapest! In een echte mojito moet de rum doorsmaken... Claro que si! 

Zelfs Hemingway kijkt wat sip toe vanuit de achtergrond!

IMG_8972.JPG

IMG_8974.JPG

Als de drie heren hun rekening krijgen zijn ze van de slag al veel nuchterder en even later dien ik ook vrij diep in de forinten te tasten...  Al bij al... die Bodeguita, 't is er proper en mooi en je moet er waarschijnlijk eens geweest zijn en zo, maar de zaak ademt geen spat authenticiteit uit... na deze volgens ons nogal fake stop - een fake kroeg met dito drank - stappen we weer de miezer in...

IMG_8980.JPG

de file voor de deur van New York cafe is geslonken tot een man of zes-zeven, maar er komt net een rode bus aan, dus we hoppen op en bollen mee tot op de burchtheuvel...

IMG_8984.JPG

Aan de Matthiaskerk staat ook al een file... weer of geen weer, 't is Pasen... en dus wil alleman blijkbaar de toerist uithangen vandaag!

IMG_8981.JPG

Ik krijg zelfs de buitenkant van de kerk niet helemaal in beeld gekadreerd, maar niet getreurd, er staat even verder op het pleintje een bronzen maquette van kerk en Vissersbastion

IMG_8983.JPG

En  dat Vissrsbastion, daar geraak je trouwens wel binnen zonder file, nu ja binnen, veel binnen is er niet aan... 't is een lange gaanderij met veel torentjes en een hoog "disney"gehalte

IMG_8985.JPG

IMG_8988.JPG

IMG_8994.JPG

IMG_8989.JPG

je hebt vanaf hier volgens mijn reisgidsje een schitterend uitzicht over de stad... als het zonnig en helder weer is

IMG_8987.JPG

IMG_8995.JPG

IMG_8996.JPG

We lopen een paar blokken om, bewonderen de oude gebouwen en lezen dan toevallig in mijn onvolprezen reisgidsje dat hier een straat verder het oudste koffiehuis van heel Boedapest ligt: Ruszwurm cukrásda http://www.ruszwurm.hu/a_menu.html

IMG_9002.JPG

In 1827 begon een verre voorvader van de huidige uitbaters hier met de fabrikatie en verkoop van peperkoek en sindsdien is het aanbod er alleen uitgebreider, beter en duurder op geworden...

't is een toeloop van jewelste maar er staan vooral grotere groepen te popelen voor een plaatsje en een koffie met taart... wij steken onze kop binnen en krijgen prompt een tafeltje toegewezen naast de ingang!

IMG_9000.JPG

IMG_9001.JPG

De meesten schuiven door tot in de grotere salon naast het winkeltje en wij zitten uiteindelijk redelijk rustig in het oudste gedeelte en genieten van een "Ruszwurm kávé", een dupla espresso en een "Gyümölcsös túrótorta" (pfft, die gasten hun accenten zijn echt moeilijk te typen!)

Voor wie het graag wil weten, Dat eerste was een koffie met likeur en slagroom en het laatste een soort bijzonder lekkere kaastaart! Voor omgerekend negen euro en half ben je gesteld, dienst en alles inbegrepen!

IMG_8998.JPG

Zodra je taart en koffie soldaat zijn, wordt er wel verwacht dat je je biezen pakt, want er staan buiten nog veel wachtenden na u...

Onze volgende stop is even verder het paleis van Sissi... de opgravingen dateren van een veel oudere burcht, maar het gebouw er achter was ooit het Koninklijk Paleis van de Hongaars-Oostenrijkse vorsten en waar dus ook keizerin Sissi blijkbaar ooit resideerde en nu ze hier geen Koningshuis meer onderhouden, is het de Nationale Galerie en een historisch museum geworden.

IMG_9004.JPG

IMG_9005.JPG

Je kan hier ook een terrasje doen, maar we komen net van de koffie... en de bus wacht!

De volgende hopstop is weer boven op de andere heuvel, die van de gevallen bisschop, waar we weer een plas- annex rookpauze krijgen... deze keer wandel ik tot achter de hoek en ga een kijkje nemen bij het Vrijheidsbeeld en bij de oude kanonnen onderweg ernaartoe.

IMG_9007.JPG

IMG_9013.JPG

IMG_9012.JPG

IMG_9009.JPG

Het monument werd opgericht om de overwinning te vieren van het Russische Rode Leger tegen de Duitsers en er stond vroeger ook nog een heldhaftige soldaat op de sokkel voor de grotere pilaar met de madam met de palmtak, maar na de val van het communisme werd het beeld van de roemrijke Russische soldaat weggehaald... dat was er net iets over voor de Hongaren!

Nadat de chauffeur uitgesmoord is, dalen we weer af en bollen over het water naar de Pest-kant en stappen af aan het parlement... we hebben tijd deze keer en willen het bouwsel toch wel eens deftig van nabij bekijken... maar "nabij" is relatief... we zijn vandaag de enigen die hier rond lopen en wisten dat je er zo maar niet dichtbij mocht komen zonder afspraak, maar zelfs het grote plein voor het gebouw is een "no go" zone!

IMG_9014.JPG

Hongarije mag dan al tegenwoordig een democratisch verkozen parlement hebben, eigenlijk mag je hier toch nog niet veel... toch hier niet, aan het parlementsgebouw zelf: je mag volgens de bordjes geen scharen meebrengen, geen "tournevis", geen zak-, zwitserse of gewone messen, geen honkbalknuppels... (biljartstokken wel?) geen haarlak (hoe moet dat dan als Di Rupo hier ooit op bezoek komt?) en zelfs geen pistolen... geweren of revolvers wel dan?

Allemaal redelijk overdreven en op de koop toe zeer onduidelijk vinden wij... we willen best eens testen hoever we voorbij de ketting kunnen geraken zonder ambras, maar wanneer ik plots merk dat er om de zoveel meter bewakers een beetje verdekt staan opgesteld, die ons in het oog houden, blijf ik toch braaf aan deze kant van "de grens"!

IMG_9018.JPG

IMG_9019.JPG

Even verder op een pleintje staat de "Rendorseg" ook al stand-by... hoog tijd om andere oorden op te zoeken!

En na een ritje met de volgende bus en een korte wandeling vinden we een ander oord... een heel speciaal oord!

In Papnövelde Utca (what's in a name) ligt het wel zeer bijzondere cafe  "Táskarádió eszpresszó"   http://www.taskaradioeszpresszo.hu/3dvirtur.html

Je moet het echt gezien hebben. De eigenaar heeft zijn zaak helemaal ingericht met prullaria uit de sovjettijd: oude meubeltjes, antieke radio's en TV's en andere keukenspullen, kadertjes van toen en vooral een MASSA SPEELGOED!

Het grote kind in mij is absoluut in de wolken en terwijl de madam ons een voortreffelijke fles Merlot bestelt, doe ik de ronde van de zaak en vergaap mij als een overjaarse kleuter aan de vitrines vol autootjes, beren, tollen en ander fraais

IMG_9023.JPG

IMG_9020.JPG

IMG_9022.JPG

IMG_9024.JPG

IMG_9025.JPG

IMG_9027.JPG

Mijn dag kan absoluut niet meer stuk en zelfs de wijn is - zoals gezegd - van zeer goede kwaliteit... de fles kost wel 5590 forint en is tot dan met voorsprong de duurste consumptie van de hele trip, maar eigenlijk is 18 euro en een klets géén geld voor een deftige fles wijn, toch niet als je het vergelijkt met de restaurantprijzen bij ons. We krijgen zelfs van de baas een proevertje van een andere fles aangeboden... met een stukje kaas... tegen dat we nog eens komen! Vriendelijke mensen dus op de koop toe... maar eigenlijk is zowat iedereen vriendelijk in Boedapest!   

"Táskarádió eszpresszó": al kunnen we het vermoedelijk niet correct uitspreken... 't is echt een aanrader!  

IMG_9026.JPG

IMG_9030.JPG

Er lopen na een half uurtje nog wat mensen binnen en dat blijken verdorie ook Vlamingen te zijn... en dan nog uit ons hotel... er is daar ondertussen blijkbaar een hele bus Antwerpenaars gedropt... de vrijwilligers van het sportpaleis zijn gezamelijk op reis naar Boedapest en Wenen... we wisselen info uit over wat we al gezien hebben en wat we zeker niet mogen missen en ik leg ook uit in welke straat vlak bij het hotel je veel keuze hebt om te eten... en zo wordt het donker en tijd om inderdaad te gaan "dineren".

Volgens mijn boekje kan dat bijvoorbeeld in het Jaffa Kávéház in het ons ondertussen al zeer bekende "horecastraatje" naar ons hotel toe: volgens de gids "een leuk ingericht cafe waar je lekker en goedkoop kan eten in een ongedwongen sfeer"... allen daarheen... nu ja, wij toch... de beide dames eten een hapje tussen het speelgoed!

IMG_9034.JPG

IMG_9036.JPG

De info blijkt te kloppen als een zwerende vingernagel... er heerst een zeer ongedwongen sfeertje in het establissement, het doet een beetje denken aan een jeugdcafe uit de jaren 60... en het behangpapier is alvast ook uit die periode afkomstig!

En boven de toog hangen begot van die bollen in een netje... dat hebben we zelf ooit ook nog gehad thuis!

IMG_9037.JPG

de sfeer is dus goed, de ontvangst alweer vriendelijk... en het eten lekker... Martine durft niet goed experimenteren en houdt het veiligheidshalve bij een Pizza Hawai Special maar ik ga resoluut voor een inheemse schotel en kies iets met varkensribbetjes en rode kool en gebakken aardappeltjes en ajuin en nog wat niet nader te definiëren onderdelen... het hele diner - drank en dienst inbegrepen - kost ons net 500 Forint minder dan de fles Merlot van daarstraks...  

IMG_9038.JPG

en 'k ga allengs niet mottig zijn die nacht!

Tong uitsteken

Morgen is het gedaan met bus te hoppen, de 48 uur zijn op! We gaan ons een driedagenticket van het openbaar vervoer aanschaffen... dan kunnen we ook eens met de metro en de tram op stap én...

Ze geven beter weer: fris maar zonnig!

Houzee!    

 

 

                    

18:04 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-04-13

bushoppen in Boedapest

Onze eerste ochtend in Boedapest ben ik vroeg wakker, de radiator achter het bed voelt vrij koud aan, maar ingevolge één of andere onverklaarbare atmosferische oorzaak, heerste er vanacht een zowat tropische temperatuur in de kamer en mijn winterpyjama en het dikke donsdekje maakten de situatie er niet echt beter op... 'k begin te snappen waarom we airco hebben. Zodra ik klaar ben, ruim ik baan, zodat Martineke de schaarse beschikbare ruimte voor haar alleen heeft... en ga ik op verkenning.

Veel valt er echter niet te verkennen: er zijn op ons verdiep twee gangen met kamers en 3 liften, waarvan eentje wat wegestoken achter een hoekje en die gaat ook naar de -1 en als je op die kelderverdieping aankomt is er een doorgang naar de garage en een ander gangetje naar het fitness- en healthcenter... dat laatste interesseert mij geweldig... niet dat ik zinnens ben om mij op loopbanden, hometrainers of ander werktuig in het zweet te werken, maar een lekkere sauna, dat zal welkom zijn, straks na een hele dag rond te hop-on-hop-offen in dit gure weer...

IMG_8788.JPG

de fitnessruimte ziet er proper en efficiënt uit maar geeft niet direct de indruk van zwaar gebezigd te worden door de hotelgasten... je moet het ondergrondse kamertje dan ook vinden natuurlijk, want de twee belangrijkste liften die uitgeven in de inkomhal stoppen hier niet... en dan... op naar de sauna... en dat is wel even een afknapper!

IMG_9149.JPG

er hangt wel een mooi bordje "Sauna & Healthcentre" aan de deur, maar daar stopt het... de sauna is duidelijk in verbouwing... de enigen die hier gaan zweet laten de eerste tijden, dat zijn de stielmannen die vermoedelijk(?) een nieuw exemplaar gaan installeren... 't is verschrikkelijk warm en muf in het hok en het ruikt er wat raar... maar als we straks in ons blootje willen ontspannen, gaan we duidelijk ergens anders moeten zijn!

Spijtig... en ook niet helemaal correct van het hotel: op de website en in de brochure en in andere info staat meestal vrolijk vermeld dat er wel een sauna aanwezig is... met foto en al...

sauna.jpg

Niet dus! Je zal de eerste weken/maanden bijvoorbeeld maar eens een bus Finnen binnenkrijgen... mijn gedacht zouden die nogal amok maken! Wij zijn echter Vlamingen... als het ontbijt goed en genoeg is, is de kans klein dat we ambras maken!

IMG_9152.JPG

IMG_9151.JPG

En het ontbijt is goed... wel 5 soorten verse broodjes, croissants, toast, pikante salami, hesp, kaas, een ruim assortiment confituur en vers fruit, cornflakes, eitjes hardgekookt en "gescrambeld", 4 soorten sapjes uit een machine, zelfs gebakken patatten en sossiskes en een raar soort warme pap... kortom, thuis hebben we dat allemaal niet elke morgen en we staan er dan ook zeer stevig op als we een klein uurtje later van tafel gaan... we hebben zowat alles geproefd... en dat onder het goedkeurend oog van een sneeuwman in de tuin!

IMG_8792.JPG

Buiten waait een stevige bries... vermoedelijk van polaire oorsprong... maar het is droog... voorlopig toch!

IMG_8794.JPG

We wandelen opnieuw langs het museum voor Toegepaste Kunst... en als de zon schijnt is het dak naar het schijnt nog mooier!

Stoer

't is nog dicht voor bezoekers, maar de ingang is in elk geval prachtig.

IMG_8795.JPG

De korste weg naar de bushalte loopt volgens mijn plannetje via Kálvin Tér... we hebben ondertussen door dat "Utca" een straat is en "Tér" een plein... en "Hid" betekent brug... een verduiveld moeilijk taaltje, dat Hongaars... Aan dat plein ligt het Mercure Korona Hotel... 

IMG_8796.JPG

Die mannen hebben wel een sauna... toch volgens hun website... soit... ze hebben daar zelfs een redelijk binnenzwembad én zo te zien een doorgang over de straat... en een tram plat voor de deur en binnen overal gratis WiFi en zo - hetgeen me worst zal wezen - maar 't is blijkbaar zelfs niet veel duurder dan dat van ons... de volgende keer zullen we hier eens boeken... in de zomer of zo... gesteld dat het ooit nog zomer wordt!

We laten de Mercure links liggen... en eigenlijk rechts ook... wandelen onder de loopbrug door en slaan een straat in met een bijna onuitsprekelijke naam: Kecskeméti Utca... zo zijn er echter wel meer straten... het Hongaars is - zoals eerder al aangehaald - een verschrikkelijk moeilijk taaltje met veel medeklinkers na mekaar en overal zetten ze accenten en trema's en umlauten... je moet dus goed opletten dat je je niet verslikt als je je kaart wil lezen...

Je moet trouwens ook goed opletten als je parkeert...

IMG_8797.JPG

Je dikke slee op het voetpad zetten? Hopla... een wielklem en een oranje sticker op je ruit... tegen contante betaling van een slordige 15.000 forint komen ze de klem weghalen... omgerekend zowat 50 euro... nu ja als je in zo een dikke bak rondbolt, zal dat er wel afkunnen zeker... en eigenlijk gaat dat nog... deze kerel staat ongegeneerd gewoon op het voetpad en hindert overduidelijk de wandelende medemens... in Zaventem heb je al de helft van dat bedrag aan je broek als je - volstrekt correct geparkeerd - even twee minuten gaat boodschappen in een andere straat dan de jouwe en je parkeerschijf vergeet te leggen!

IMG_8798.JPG

Even verder passeren we een donker establissement dat op het eerste zicht wat aan een bruine kroeg doet denken... maar bij nader inzien het recruteringscentrum van de plaatselijke politie is... die mannen heten hier "Rendörség"... Waar halen ze het!  

Je ziet trouwens redelijk veel van die Rendörség-gasten op straat in Boedapest... en kerken... die zijn er ook genoeg...  

IMG_8800.JPG

Hoewel ze gedurende decennia de (verplichte) geneugten mochten smaken van een soort socialistisch arbeidersparadijs, zijn de Hongaren serieus katholiek gebleven peins ik... of het kan zijn dat ze nu met Pasen meer dan gemiddeld naar de mis gaan, maar in alle kerken zit er volk... niet zo heel veel, maar 't is dan ook nog maar net negen uur gepasseerd... en 't is nog geen zondag!

IMG_8799.JPG

Wel een mooi kerkje... het originele exemplaar werd op deze plaats al in 1250 opgetrokken, maar halfweg de 16e eeuw door de Turken platgebrand, tesamen met alle toenmalige "broeders"... maar in 1743 werd het herbouwd... ondertussen had de congregatie nog wel wat te lijden van de communisten en zo... maar sinds 1990 is het opnieuw helemaal "in bedrijf"... in het onwaarschijnlijke geval dat u er nog iets meer van zou willen weten, ze hebben een eigen website: http://pestiferences.ofm.hu/index1.html

De Boedapesters hebben niet alleen een uitgebreid assortiment kerken... ook wegenwerken zijn er overvloedig aanwezig in het centrum... de ondertunneling van het kruispunt van Ferenciek Tere was vermoedelijk aan vernieuwing toe... 't is dus nu één grote werf... maar als voetganger kan je nog wel door langs opzij... 

IMG_8803.JPG

het voetpad ligt er wel ook hobbelig en vuil en nu zelfs glibberig bij... maar vanuit de hoogte wordt je nauwlettend in het oog gehouden door de nogal blote borstbeelden van de "Párisi Udvar Könyvesbolt" 

IMG_8801.JPG

IMG_8802.JPG

Tegen tienen zijn we aan het plein waar zowat alle busmaatschappijen hun vertrek hebben, we worden prompt aangeklampt door een kerel van de rode "Giraffe Hop On Hop Of City Tour"... wij hebben geluk, 't is de juiste maatschappij en hij heeft pech: we hebben al een voucher...  nu ja... pech... we worden fluks naar een klaarstaande bus gedirigeerd, krijgen van een vriendelijke dame onze ticketten en een planntje et de drie routes en zoeken een plaatsje boven... we mogen vanaf nu onbeperkt met de bussen van de Red Line, de Yellow line én de boot van de Blue Line hoppen en dat 48 uur lang... tof!

  IMG_8805.JPG

IMG_8808.JPG

en de uitleg komt zelfs in het Nederlands... weliswaar ingesproken door een kerel met een zwaar Hollands accent, maar we snappen volkomen wat hij wil zeggen... en als we ons onderweg mochten vervelen, kunnen we altijd eens naar de Chinese of Koreaanse uitleg luisteren... dat laatste is altijd handig: dan heb je al wat oefening gehad tegen dat die mannen ooit de oorlog winnen!   

Afgesloten

we besluiten om eerst en vooral de hele rode toer uit te zitten... we hebben 48 uur de tijd, 't is nu toch geen weer om veel te wandelen en daarmee weten we direct waar we later best eens uitstappen... die "rode lijn" telt onderweg 14 stops... en één daarvan is voor de deur van New York Cafe... zowat het mooiste staminee van de wereld (zeggen ze toch zelf!)... en dat blijkt een zeer populaire stopplaats...

IMG_8809.JPG

even verder op het hoekje staat er nog een langere file op de stoep... ze schuiven massaal aan, gewoon om binnen te geraken in die kroeg... daar zullen we dus best na het weekend eens gaan kijken... als er hopelijk iets minder volk op de baan is!

IMG_8810.JPG

We rijden langs de Elisabethbrug de Donau over en bewonderen door de miezer in de verte de burchtheuvel van Boeda, we passeren een paar minuten later de Kettingbrug en rijden dan tot boven op de heuvel langs het Vissersbastion tot aan het vroegere koninklijk paleis - nu historisch museum - en dalen dan weer de andere kant af, doorkruisen een plat stukske Boeda en klimmen dan weer omhoog tot op de top van de Gellertheuvel en stoppen aan de citadel en het Vrijheidsmonument, waar we 10 minuten (plas)pauze hebben... en zo te zien tevens smoorpauze voor de chauffeuse.

IMG_8816.JPG

IMG_8812.JPG

ik neem een fotootje van onze bus en daarna gaan we plichtsgetrouw van het panorama genieten... vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad... als het weer wat helder is...

IMG_8813.JPG

IMG_8814.JPG

en normaal kan je even de benen strekken en een wandelingetje maken in het groen...

IMG_8811.JPG

We drentelen nog wat rond en na tien minuten staat het nicotinegehalte van onze "busdraaifster" weer op peil en met een vaartje bollen we weer richting Pest, snorren in de andere richting dezelfde Elisabethbrug over en draaien dan af om langs de oever tot aan het Parlement te rijden... dat Parlement is een ongelooflijk mooi bouwsel... en enorm groot ook: 268 meter lang en 118 meter op zijn breedst en in het midden een koepel van 96 meter hoog... 't is daarmee naar het schijnt net iets groter dan dat van Londen en dat hebben de Hongaren express gedaan... toch volgens de Hollander die in mijn oortje uitgebreid uitleg verschaft!

je kan het enkel bezoeken op afspraak met een gids en gewone stervelingen mogen normaal zelfs niet in de buurt van het gebouw komen... we blijven dan maar zitten en rijden mee tot aan de eindhalte van de Red Bus Line, waar we een klein uurtje break nemen alvorens op een exemplaar van de Yellow Bus Line te kruipen!

En terwijl we toch in de buurt zijn, besluiten we om tussendoor eens de Sint Stefanusbasiliek te bezoeken, die ligt net even verder.

IMG_8819.JPG

IMG_8820.JPG

het basiliekbezoek is gratis, er wordt enkel verwacht - als ik het plakkaatje goed heb begrepen - dat je een gift doet van 200 Ft... en al zijn we niet echt katholiek, voor die 67 cent laat een mens zich niet kennen en ik doneer dus gewillig mijn bijdrage... iedereen steekt trouwens een geldstuk in de gleuf van de grote bak... hij staat dan ook strategisch opgesteld in het midden van het gangpad vlak aan de ingang en één of andere pastoor houdt nauwlettend een oogje in het zeil... 'k vraag me wel af of hij het verschil zou horen tussen een stuk van 200 Forint en één van pakweg 50... maar voor ik dat kan uittesten worden we door de massa mee naar binnen gedreven want je kan er zowat op de koppen lopen!


Maar je mag voor je muntstukje echter maar een beperkt deel van de kerk bezoeken... de rest is afgespannen met koorden... mits wat elleboogwerk en geduld slaag ik er toch in om enkel foto's te nemen van de verboden zones zonder dat er een tros toeristen in beeld komt...

IMG_8821.JPG

IMG_8823.JPG

IMG_8824.JPG

 IMG_8828.JPG

IMG_8829.JPG

IMG_8822.JPG

we nemen nog een laatste fotootje - van het plafond - en staan na een kwartiertje terug buiten...

IMG_8830.JPG

we hebben nog tijd over want de gele bussen rijden maar om het uur, dus stappen we enthousiast een kroeg binnen...

IMG_8833.JPG

 Het Platz cafe-restaurant is helemaal van ons alleen... het zijn nochtans vriendelijke mensen... zowel voor als achter de toog... en de koffie is goed - naar het schijnt - en de pinten groot en fris en niet duur... 

IMG_8831.JPG

We bestuderen ondertussen onze kaart, kwestie van te weten langs waar we straks gaan rijden... en waar we misschien eens kunnen afstappen!

IMG_8835.JPG

Na de pitsstop in cafe Platz reppen we ons weer naar het bussenplein... dat oord kan je onmogelijk missen: vanuit alle windstreken komen hier van alle maatschappijen de rondritbussen toegestroomd en onderweg merken we zelfs dat sommige van de groene exemplaren al helemaal open rondrijden... 't moet prachtig zijn... in normale omstandigheden, maar in dit pré-lenteweer geeft het redelijk absolute garantie op een zware kopvalling... volgens mijn bescheiden mening... maar er zijn ook gesloten modellen... onze rode bussen zijn trouwens allemaal dicht... we vragen aan een hostess waar we moeten opstappen en merken dat de Yellow Line van de rode bussen eigenlijk witte exemplaren zijn... een beetje verwarrend voor de simpele toerist maar er staat een plakkaat achter het raam om twijfelaars gerust te stellen... we vinden boven weer een plaatsje... afgaande op het lichtje van het commentaarkastje waren de vorige toeristen op deze bank daarstraks Polen... we luisteren alvast even naar de uitleg in het oortje, verstaan er geen lor van en switchen dan maar weer naar de Hollander van vanmorgen.

IMG_8837.JPG

in een stroom van groene bussen drijven we mee het plein rond en beginnen aan de "Yellow" tour...

IMG_8836.JPG

 IMG_8839.JPG

de rit gaat weer over de Elisabethbrug en passeert het monument van de heilige Gellert ofte Sint Gerardus...

IMG_8840.JPG

Bisschop Gellert was een missionaris van Koning Stefanus de Eerste... wat hij juist mispeuterde, dat weet ik eigenlijk niet goed, maar in elk geval moet het iets serieus geweest zijn want in 1046 werd hij door de duidelijk malcontente gelovigen(?) in een vat vol nagels gestopt en de heuvel afgerold tot in de Donau waar hij terstond verzoop... tegenwoordig trekken foutieve bisschoppen zich bij ons terug in "het verborgene", maar in de tijd waren ze in Hongarije precies iets minder tolerant met die mannen... het monument verbeeldt onder andere een waterval... om de val van de rots in het water te symboliseren of zoiets... maar er loopt momenteel geen water naar beneden... en 't regent en sneeuwt begot al dagen, wat gaat dat dan geven in de zomer?!

Ik pieker echter niet te lang over deze ongerijmdheid, even verder passeren we al een nieuwe toeristische topper... "den tunnel"!

IMG_8841.JPG

Het ding werd in 1857 geboord onder leiding van een Schotse ingenieur - Adam Clark - en verbindt de wijk achter de burchtheuvel met de Kettingbrug... hij is zowat 250 meter lang en ze hebben toen zeven maanden gegraven om door de berg te geraken, camions boven 3,5 ton mogen er niet door maar met een dubbeldekbus - van pakweg 10 ton? - ben je er nu op nog een half minuutje door.. er is dan ook bijzonder weinig verkeer op deze zaterdag voor Pasen.

IMG_8843.JPG

Het plein tussen tunnel en brug werd genoemd naar die Schot... 't is niet direct een speciaal plein te noemen, ware het niet dat vanaf hier de afstanden worden gemeten naar de rest van 't stad en den buiten, hier staat de "0 km" steen van Boedapest... en in de andere richting staat een volwassen file aan te schuiven... maar het ene heeft wel totaal niks te maken met het andere... en van aanschuiven gesproken: er staat ook een serieuze file voor het tandradbaantje dat hier vertrekt... dat gaat naar de top van de burchtheuvel, maar daar passeert de rode buslijn ook, dus... morgen staat dat stuk Boeda op het programma!  

IMG_8842.JPG

De gele - eigenlijk witte - bus bolt langs de Donau tot aan het Margrieteiland, steekt daar over en komt dan gewoon terug langs de andere oever...

IMG_8845.JPG

Ik bestudeer onderweg de vlottende restaurants en aanlegsteigers van de rondvaartboten en ook mijn plannetje en merk dat we langs de steiger gaan passeren van de "Blue Line"... in ons "hop"arrangement zit ook een boottochtje inbegrepen en eigenlijk kunnen we best nu uitstappen en inschepen... het klaart precies een beetje op!

IMG_8846.JPG

we zijn duidelijk niet de enigen die dit sublieme idee hadden...

IMG_8847.JPG

Het bootje is stipt op tijd... het moet gezegd: die rondrit en -vaart toestanden zijn puik geregeld!

IMG_8848.JPG

Iedereen wil blijkbaar boven - en dus buiten - zitten, we waren bij de laatsten om in te schepen maar palmen ongehinderd een tafeltje in en terwijl de madam door het raam de "skyline" bewondert, ga ik buiten - en dus boven - een paar foto's nemen...

IMG_8849.JPG

IMG_8850.JPG

IMG_8852.JPG

IMG_8861.JPG

IMG_8859.JPG

IMG_8868.JPG

IMG_8862.JPG

IMG_8863.JPG

IMG_8865.JPG

IMG_8869.JPG

IMG_8870.JPG

IMG_8872.JPG

IMG_8873.JPG

onderweg stoppen we twee keer om volk op of af te laden, waarbij één keer op het Margaretha-eiland, maar dat bezoeken we later nog wel, we halen iets te drinken aan de bar en kijken naar het parlementsgebouw dat voorbij glijdt en zo glijdt zachtjes kabbelend ook het uurtje boot voorbij en voor we het weten staan we weer aan wal... mooi tochtje... dát hebben we dan ook weer gezien... en zonder regen!  

we besluiten even de bussen te laten rijden en de benen wat te strekken en dus te voet terug naar het centrale busplein te wandelen... en blijkbaar kan je bij "onze" maatschappij ook een dubbel fleurus in je lijf halen, kwestie van de juiste - open - bus te nemen!

IMG_8877.JPG

Het eerste rare dat we tegenkomen op onze wandeling is een kerk... normaal is een kerk niet raar, zelfs niet voor ons vrijzinnigaards, maar deze staat zo te zien wat verkeerd, want wreed in de weg van de brug waar we al een paar keer zijn over gereden... van op de bus en van aan de kade valt het niet zo op, maar de oprit naar de Elisabethbrug loopt echt rakelings langs het bouwsel...

IMG_8875.JPG

IMG_8876.JPG

IMG_8878.JPG

we gaan de toestand van dichtbij bestuderen en blijkt - volgens de infobordjes - dat deze parochiekerk serieus in de weg stond van de bruggebouwers en dat ze er niet beter hebben op gevonden dan de hele kerk op te krikken en een paar meter naar links te verschuiven... net genoeg opdat de brug kon passeren... straf... heel straf... we gaan binnen een kijkje nemen... en alles ziet er nog indrukwekkend intakt uit... maar volgens mij zullen ze toch eerst de lusters, kaders, postuurkes en meubels en zo wel hebben weggehaald, vooraleer de boel te verschuiven!  

IMG_8879.JPG

We laten de verschoven kerk rechts liggen en volgen opnieuw een stukje de winkelstraat Váci Utca, nemen een kijkje in de ondergrondse Market en merken dat je daar best weg kan blijven: 't is een enorm magazijn volgestouwd met "toeristenbrol"... nu ja, als je een postuurke van de basiliek van Budapest of een kanten napje, wat porselein of een "zjat" met vlag of wapenschild of een ander typisch Hongaars souvenir blieft, dan kan je daar je lol niet op denk ik... maar rode loper op of af... mij zegt het allemaal niks!            

IMG_8880.JPG

Maar straks wil ik wel terug op een rode bus... dus stappen we fluks richting stadhuis en komen weer aan de kraampjes uit...

IMG_8888.JPG

IMG_8882.JPG

we kopen voor de madam een paar lekkere "strudels" aan een kraampje... sjaals, juwelen, glaswerk en pottentoestanden... mooi om naar te kijken maar verder gaat mijn interesse weeral niet... maar een sossis met een portie kool... dát is wat anders...   

IMG_8883.JPG

de sossis is lekker, de kool speciaal, het brood ovenvers en de sfeer goed...

IMG_8887.JPG

na het hartige hapje te hebben doorgespoeld dalen we af naar het CC onder het plein... onder Deák Ferenck Tér is er namelijk een groot complex waar intensief culturele en aanverwante toestanden worden bedreven...

IMG_8889.JPG

IMG_8890.JPG

IMG_8894.JPG

 , IMG_8893.JPG

de doelgroep blijkt vooral een jeugdig publiek dat zich komt uitleven in joga, optredens en ander alternatief vermaak... maar je kan er tevens naar het toilet... gratis en wreed proper op de koop toe... dat is dan ook weeral geregeld alvorens opnieuw aan het hoppen te beginnen...

IMG_8896.JPG

Onze eerste "hop" bedraagt iets meer dan drie kilometer en gaat deze keer niet verder dan het einde van de Andrássy Utca, de "Champs Elisée" van Boedapest... we stappen af aan het Heldenplein want willen een kijkje gaan nemen in het stadspark... daar gaat elke zater- en zondag een rommelmarkt door volgens mijn boekske! 

IMG_8897.JPG

We wandelen het park in en het eerste bouwsel dat we tegenkomen is een soort sprookjeskasteel in een vijver... de Vajdahunyad-burcht... (slik)... je loopt de Leeuwenbrug over en dan heb je in de gebouwen rechts het Landbouwmuseum en links staat een kerkje...

IMG_8898.JPG

IMG_8902.JPG

 IMG_8901.JPG

IMG_8900.JPG

mooi, heel mooi... en naar het schijnt is het nóg mooier als de zon uitbundig schijnt!

IMG_8903.JPG

We wandelen verder het immense park in en dankzij mijn plannetje, mijn onovertroffen kaartleescapaciteiten en sublieme gevoel voor orientatie geraken we naadloos tot aan de koterij naast de Petöfi-hal waar de rommelmarkt doorgaat... er staat in dat deel van het park trouwens maar één gebouw en dat zie je van ver staan... zeker nu er nog geen groen aan de bomen hangt...

We geraken dus vlotjes op onze bestemming maar ik voel al van ver dat er iets niet klopt... voor een rommelmarkt is er bijzonder weinig beweging te bespeuren in dit stuk van het park... en ja hoor... met mijn richtingsgevoel is niks mis... maar 'k moet dringend leren om deftig alle lettertjes te lezen in mijn reisgids... deze zeer oude vlooienmarkt is elke zaterdag en zondag open van 8-14u... en het loopt tegen vijven! Goed bezig!   

IMG_8904.JPG

Met spijtige verstomming staren we een tijdje beaat doorheen het gesloten hek... hetgeen niet echt helpt... en besluiten dan om morgen een nieuwe poging te wagen... maar dan wel in de voormiddag!

Op de terugweg naar de bushalte nemen we een ander pad en zien tot onze verbazing dat de "Rendorseg" - zeg maar "de politie" - massaal stand-by staat op één van de lanen in de rand van het park

IMG_8906.JPG

Ik laat wat ruimte en een grote plas tussen mezelf en de gemobiliseerde arm der wet en neem stiekem een fotootje van het verzamelde politiewagenpark... van ver genoeg, want je weet toch maar nooit of die mannen wel graag hebben dat ze gekiekt worden door toeristen... bij ons hebben de federalen dat in elk geval niet graag... zelf de mensen stiekem filmen bij een actie of betoging, dat wel! Maar durf eens een paar foto's nemen van... ik zeg maar zowat... bijvoorbeeld een TAK-aktie voor het paleis in Brussel... hopla, plots enkele flikken in burger op je nek, plastiek strips rond je polsen, zakken leegmaken, nestels uit en de doos in voor een paar uur... allemaal omdat je een paar foto's trekt!

In Boedapest wens ik dit dus absoluut niet uit te testen... maar we vragen ons toch af wat er zoal aan de hand is... even verder op het Heldenplein merken we dat er aan de overkant van de laan veel volk aan een zijstraat staat en er dus daar iets staat te gebeuren, maar we weten nog niet wat...

IMG_8908.JPG

IMG_8909.JPG

We zijn niet echt nieuwsgierig, maar toch graag op de hoogte en mengen ons dus tussen het volk en vragen wat er scheelt... de eerste dame duwt mij prompt een pamflet in de pollen... met een hele uitleg... in het Hongaars... ik vermoed dat sowieso Vlaams geen optie is en vraag vriendelijk rond of er iemand "German?" of "English?" kent... de gemiddelde betogende Budapester is echter op het eerste zicht al zo polyglot als de gemiddelde franstalige bij ons... ze bezien mij alsof het in Keulen dondert... na enig rondspeuren komt een baardige kerel toch tot bij ons en legt in vrij treffelijk Engels uit dat ze manifesteren tegen de regering... want dat die absoluut niet goed bezig is en dat alles fundamenteel anders moet worden... en liefst zo rap en grondig mogelijk!

Ik geef hem volmondig gelijk en leg hem uit dat we hem maar al te goed begrijpen... we vertellen dat we Vlamingen zijn en dat wij met een Di Rupo zitten opgescheept en dat die ook niet goed bezig is en dat alles bij ons ook fundamenteel zou moeten veranderen... we willen dus best solidair zijn en meebetogen... maar we geven graag mee dat er verderop in het park wel een massa politie op de loer ligt te staan én we moeten bovendien zien dat we de hop-onbus van half zes hebben, want dat is de laatste van de dag die hier passeert!

IMG_8910.JPG

We laten de betoging dus zonder ons starten, halen net op tijd onze rode bus en stappen af in het centrum, waar we ontdekken dat we net gaan te vroeg naar huis zijn, om Klein te zien optreden... Dani Klein wel te verstaan!

IMG_8911.JPG

We staan net voor de grote synagoge, merken we even later en trekken dan maar de Joodse wijk in en houden even halt aan het Carl Lutz Memorial

IMG_8912.JPG

Carl Lutz was in 1942 de Zwitserse vice-consul in Boedapest en slaagde er in een regeling te treffen met de overheid en de nazi's zodat ongeveer 8000 joodse families konden ontsnappen aan deportatie en naar Palestina emigreren... Het standbeeld werd in 1991 opgericht op de plaats waar vroeger het getto begon...

We stappen even verder binnen bij het Spinoza Kávéház in de Dob Utca. (http://www.spinozahaz.hu/index.php?lang=en)    

IMG_8913.JPG

IMG_8914.JPG

een bijzonder stemmig cafe-restaurant waar tot onze aangename verrassing plots een eerbiedwaardige kerel in hemd, das en driedelig pak achter de piano kruipt en een life optreden geeft... het blijkt volgens het boekske op tafel Soós Tibor, een gerenommeerd Joods pianist die de halve wereld heeft afgereist en onder andere nog voor Elisabeth Taylor en Clint Eastwood heeft gespeeld... en sinds zaterdag 30/03/2013 dus ook voor de heer en mevrouw Lambrechts-Rulens... manmanman!  

IMG_8916.JPG

We genieten een uurtje van de pianomuziek en van een paar glazen wijn en een halve liter Hofbrau Weissbier... je kan hier ook eten, maar dat zien we niet echt zitten... de tafeltjes staan dicht op mekaar en het zit tegen een uur of acht bomvol... je kan bijna niet anders dan meekijken in het bord van je buur en één van de dames naast ons heeft blijkbaar niet goed gekeken... alvast niet op het menu, want ze krijgt iets dat ze weliswaar bestelde maar bij nadere inspectie absoluut niet lust... géén probleem volgens de ober: "if you want something else, no problem, in three minutes I bring you other dish!"... als je op drie minuten een andere schotel uit de keuken kan toveren, dan is de kans niet onbestaande dat die dingen klaar staan en enkel even in de microwave hoeven(?)... het is een duidelijk heel populaire zaak en kan culinair best aanvaardbaar wezen, maar dit lijkt me een te drukke bedoening... we rekenen af en gaan voluit op zoek naar een iets rustiger establissement...

IMG_8922.JPG

En dat vinden we in Ráday Utca... een straat vol restaurants, cafes en bars... op nog geen 10 minuutjes van ons hotel...

we stappen binnen in het "Soul Cafe" http://soulcafe.hu/

 

IMG_8926.JPG

waar Martinneke op veilig speelt en een - overigens zeer lekker - stukje kip met paprikasaus en aardappelbolletjes probeert en ik de avond afsluit met een exquise trio van varken... voor omgerekend nog geen tien euro krijg je een stuk varkenstong in een pikant tomatensausje, een soort platte kroket van varkensmaag (peins ik... en wie weet welke andere ingewanden) met kool en augurk en een delicieus krokant gebakken varkenspoot op een sneetje brood... lekker... ECHT LEKKER!

IMG_8925.JPG

We zitten eerst zowat alleen, maar later op de avond komt er toch ook hier nog redelijk wat volk binnen... Hongaren eten in het weekend blijkbaar vrij laat... in elk geval... het was een lange, zware en wat bewolkte dag, maar we hebben bijna geen regen gehad, veel gezien en lekker gedronken en vooral gegeten... ons bord is helemaal leeg!

IMG_8928.JPG

't was tof... moe maar tevreden stappen we Leonardo binnen. Morgen gaan we nog een dagje bushoppen... en daarna zien we wel!   

                                 

               

                   

18:50 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-04-13

Budapest

Vrijdag 29 maart loopt de wekker af om 3.15u... na een wel heel kort nachtje strompel ik uit bed, zet chauffage en koffie op en maak dan even later de madam wakker... het is zo ver... 't is tijd voor de citytrip naar Boedapest... We ruilen gedurende 6 dagen de kwakkelende Vlaamse lente in voor het veel betere Hongaarse weer, want in mijn reisgids staat letterlijk:

Boedapest kent een gematigd landklimaat met zo nu en dan uitlopers van een Atlantische depressie. Dat houdt in dat er over het algemeen weinig neerslag valt en dat de zomers warm en de winters koud zijn. De warme periode duurt aanzienlijk langer dan in West-Europa: april en oktober kunnen aangenaam warm zijn.  

't is eind maart... dus dat komt allemaal wel in orde... peinzen we ietwat optimistisch, maar voor alle zekerheid hebben we toch een pulleke en een dikke jas mee... stipt om 4.15u stopt de taxi en 5 minuten later staan we op de luchthaven... veel te vroeg, want de check-in van SN Brussels Airlines is nog niet open... we drentelen wat rond en bestuderen het grote bord... hoera, geen vertraging!... en om 4.35u beginnen ze er mee bij SN dinges... ik rep me spoorslags naar de hostess die de paaltjes juist zet en het eerste wat we vernemen als we ons aanbieden met valies en sportzak is dat we ons eigen eerst zelf moeten gaan inchecken... aan een machine even verderop... tja... dát stond nergens op onze documenten vermeld, anders hadden we het zonet al gedaan...

IMG_8737.JPG

We kiezen een leeg incheckmachientje uit - er staan er genoeg - en bestuderen uitgebreid de instructies... je moet blijkbaar eerst en vooral het reservatienummer ingeven... naast mij staat een iets ouder koppel aan te modderen met documenten en scherm en na enig gesakker roepen ze er een hostess bij... ik denk opgeruimd en vol zelfvertrouwen "how hard can it be?", diep mijn "e-ticket" uit het mapje en tik nauwgezet de cijfertjes over.. en vlieg prompt buiten... 't is te zeggen, het scherm geeft een soort foutmelding, verspringt weer naar de beginpositie en wil zo te zien mijn reservatie niet aanvaarden... we beginnen opnieuw, nu met toevoeging van drie lettertjes (HBU) die voor het nummer staan... met hetzelfde resultaat... er staan op mijn e-ticket ook nog een "bookref", een "Ref.Amadeus" en een "ref.Airline", keus genoeg dus, maar vooraleer ik die gegevens allemaal begin uit te proberen, roepen we er toch ook maar die hostess bij... ze is duidelijk geroutineerd in de materie, zonder veel woorden en zonder ook maar een blik te werpen op het scherm, duidt ze met een pen aan welke referentie dient ingetikt en ja hoor het werkt! Bij SN Brussels noemen ze het reserveringsnummer namelijk "ref.Airline", 't is niet moeilijk, 't is zelfs heel gemakkelijk... maar je moet het wel weten natuurlijk... ik wil haar nog even meegeven dat ze eigenlijk beter op al hun applicaties en documenten dezelfde terminologie zouden moeten bezigen... dat zou iets duidelijker zijn voor de modale reiziger, maar ik krijg de kans niet... ze is al op weg naar de volgende sukkel die nog niet door heeft dat het "schermreserveringsnummer" eigenlijk op papier een andere naam heeft!  

Even later zijn we elk de trotse bezitter van een Boarding Pass... we vliegen in "light economy" (dat was het goedkoopst!), zitten niet aan een venstertje en moeten tegen 6u aan gate A40 zijn...

IMG_8738.JPG

Naar het schijnt vertrekken de Vlamingen dezer dagen massaal naar de zon en nemen al even massaal vrolijk hun kroost mee al dagen voor de Paasvakantie is begonnen... school of geen school... mijn madam moet op vrijdag geen les geven, we zijn dus in regel...  maar 't is duidelijk dat de meeste vluchten met brossers veel later op de dag staan gepland... op dit onzalig vroege uur is er nog geen spoor van grote volkstoeloop, laat staan van kroostrijke families, al dan niet in het bezit van schoolplichtige kinderen... we hebben het rolpad zowat helemaal voor ons alleen!

Na een onwelvoeglijk dure croissant en dito sapje en koffie in een bar van pier 1, maken we onze opwachting aan de gate en mogen tegen de voorziene tijd "boarden"... onderweg naar hier was het rustig, maar het vliegtuig zit toch goed vol...

IMG_8739.JPG

Om tien voor zes zit iedereen en normaal moeten we opstijgen om 6.05u... maar onder ons hoor ik aanhoudend gestommel... ze zijn blijkbaar nog steeds dingen aan het laden... na een tiental minuten meldt de hostess dat we een beetje vertraging hebben: "a delay, due to luggage problems", ze blijven inderdaad rommelen in de bagageruimte, ergens vlak onder ons zo te horen en voelen, maar ik kan - tot mijn zeer grote spijt  - niet zien wat er gebeurt, 'k zit niet aan het vensterke!

De laatste keren dat ik vloog naar een vakantiebestemming, zat ik altijd aan een vensterke, maar toen gingen we telkens naar Egypte en vertrokken sowieso halfnacht... voor één keer dat we in de klaarte vliegen en er dus iets te zien is buiten, zit ik toch wel aan een gangpad zeker... en het ergste van alles is dat de kerel naast ons de hele tijd zit te lezen... het kan hem geen bal schelen wat er buiten te zien is... 't is godgeklaagd, dát zouden ze moeten verbieden, mensen die lezen aan een vensterke laten zitten... hoe dat dan praktisch zou moeten geregeld worden, weet ik zo op het eerste zicht ook niet en het lijkt me op het tweede zicht redelijk onrealistisch... maar toch... ik neem me voor in de toekomst toch maar bij te betalen om zelf een zetel te kunnen kiezen! Voor die paar euro's... dat gaat - zeker bij daglicht en in geval van gerommel in de bagageruimte  - zijn geld dubbel en dik waard zijn!

IMG_8740.JPG

Mijn krant was thuis nog niet toegekomen vannacht en in "light economy" krijg je geen gazet... eigenlijk krijg je dan helemaal niks... zullen we later merken... maar we laten het niet aan ons hart komen en wachten... en trekken een foootje van ons eigen...  en na drie kwartier wachten is het bagageprobleem dan toch opgelost en mogen we de motoren starten en gaan aanschuiven... niet om op te stijgen maar eerst en vooral om "ontijst" te worden... het vliegtuig heeft hier op Zaventem overnacht en er ligt een flink laagje sneeuw en ijs op... en dat moet er allemaal af voor we kunnen opstijgen...

IMG_8741.JPG

ik neem van op mijn plaats toch een ingezoomd kiekje van de operatie... de kerel op seat 21A leest ondertussen gewoon verder... dedjutoch... maar even later zijn we dan toch vertrokken... met 50 minuten vertraging... maar gezien de vluchttijd 1 uur en zevendertig minuten gaat bedragen volgens de piloot en op onze ticketten een vluchtduur van 2 uur staat (die mannen nemen duidelijk hun voorzorgen en calculeren een buffer in peins ik, om officieel niet te veel vertraging op te lopen), gaan we uiteindelijk maar een klein half uurtje later landen dan op papier voorzien! 

In light economy heb je recht op een zitje en op een zwemvest - indien nodig - maar daar stopt het... eten en drinken is er niet bij, tenzij je betaalt... er kan zelfs geen fruit- of muntbol af voor de landing... en de zwemvest onder de zetel hebben we gelukkig niet nodig... er ligt trouwens weinig of geen water tussen Zaventem en Hongarije... hoewel we nog water genoeg gaan zien... terplaatse... maar dat weten we dan nog niet!

Na een voorspoedige vlucht duiken we boven Boedapest een dik wolkendek in... en landen vrij vlotjes op "Budapest Liszt Ferenc International Airport" voorheen Ferihegy.

IMG_8743.JPG

onze sporttas en valiesje komen zowaar bij de eersten de band afgeschoven (dat was ooit in Egypte iets problematischer) en even later staan we met pak en zak in de aankomsthal, waar een vriendelijke jongeman ons opwacht met een bordje "LAMBRECHTS"... we zijn dan wel in light economy gekomen, maar zo een gepersonaliseerde ontvangst, dat heeft wel iets!       

IMG_8744.JPG

Hij loodst ons naar buiten... de kou in... Boedapest ligt er namelijk somber, wreed frisjes en vooral nat bij!

Het heeft vannacht een pak gesneeuwd maar die sneeuw is nu overgegaan in regen... het vriest dus waarschijnlijk niet meer, maar veel meer dan een graad of 3 is het volgens mij echt niet!

IMG_8745.JPG

We hebben via de website van Jetair een shuttletaxi "geprebooked"... 't is wel niet binnen de twee minuten zoals het bordje aangeeft, maar minder dan 5 minuten later stopt een Mercedes break uit de jaren 90 voor onze neus, de jongeman verklaart dat dit onze shuttle is en ik geef de chauffeur mijn voucher voor de transfer... we laden alles in en zetten prompt koers naar het centrum... onderweg merk ik wel dat de chauffeur minutieus mijn voucher monstert en dan plots belt naar het thuisfront, een omstandige uitleg geeft en krijgt en even later aan zijn GPS begint te prutsen... ons hotel is hem dus blijkbaar totaal onbekend... 'k weet niet of dat onder de noemer "positief" valt... 

IMG_8746.JPG

Onderweg regent het hoe langer hoe harder... Boedapest ligt er dus wat verzopen bij, maar ondanks de regen merken we langs de weg toch hier en daar een dik pak sneeuw in de bermen... misschien morgen eens gaan langlaufen of zo... 't zou eens iets anders zijn op citytrip! 

We geraken uiteindelijk zonder schuiven, ongelukken en/of omwegen tot aan hotel Leonardo in Tompa Utca en 't is net even iets minder nat als we uitstappen en de chauffeur is zeer behulpzaam bij het uitladen... de fooi is wel in Euro - wegens nog geen tijd of kans om forint af te halen - maar ze wordt in dank aanvaard!

't is nog geen half elf als we ons aanmelden... veel te vroeg... maar dat blijkt allemaal geen probleem. Ik leg uit dat we gewoon graag onze valiezen willen kwijtgeraken en straks wel komen inchecken, maar de bijzonder vriendelijke jongeman achter de balie checkt even zijn computer en zegt dat de kamer klaar is en we er dus gerust al op mogen! Het weer trekt dan misschien op niks buiten, maar de ontvangst binnen in Hotel Leonardo is dik in orde!

IMG_8750.JPG

We zitten op het 5e... in de 537 en terwijl Martine de sportzak en valies vakkundig uitpakt, strooi ik prompt de tafel vol met papieren... we hebben een omslag vol foldertjes gekregen op de luchthaven en nog eentje aan de balie en ik heb zelf wat reisgidsen en boekjes en kaarten mee en daar dient dringend orde in gebracht: in een mum van tijd ligt de tafel vol...

IMG_8747.JPG

IMG_8749.JPG

Veel heeft de kamer wel niet nodig om vol te zijn: 't is een piepkleine bedoening... toch voor mijn gevoel... 'k ben zoals gezegd de laatste vakanties altijd gewoon geweest van in Egyptische resorts te zitten aan de Rode Zee... daar kost de woestijngrond twee keer niks, peins ik en zijn de hotels en kamers meestal zéér ruim bemeten... maar dit hotel is een stadshotel... 't is volgens Martinneke dus helemaal niet te vergelijken... we hebben trouwens alles wat we moeten hebben: één tweepersoonsbed met twee nachttafeltjes, een bureautje met één zetel, één bankje, een ruime kast met kluisje, een TV en een minibar... en airco... voor het geval het weer plots ongelooflijk moest omslaan peins ik!

IMG_8748.JPG

Een balkon of terras is er niet, maar wie wil dáár nu gaan opzitten in deze winterse weersomstandigheden...en we hebben een badkamertje met douche... meer moet dat niet zijn!

Na een half uurtje uitpakken (door Martine) en in de weg staan (door mijzelf) zijn we klaar om de stad te verkennen... volgens de vriendelijke baliekerel is er een bankautomaat op het einde van de straat...

We nemen eerst een slordige 100.00 forint in cash op en - gewapend met deze fondsen, twee reisgidsjes en een stratenplan - trekken we dan richting centrum.

IMG_8751.JPG

IMG_8752.JPG

Van Boráros Tér - het grote kruispunt iets voorbij het einde van onze straat - tot aan de overdekte markt loopt er een grote laan met wandelpromenade naast de oever... het groen van dat parkje ligt er echter wat wit en op sommige plaatsen zeer vochtig bij... we blijven dus op het voetpad aan de andere kant... daar valt het mee... enkel oppassen voor auto's die vrolijk vollenbak door de plassen vlassen...

Mijn rechterbroekspijp - die aan de kant van de huizen - is toch nog redelijk droog als we na 800 meter de grote overdekte markt aan Fövám Tér binnenstappen.

IMG_8754.JPG

IMG_8764.JPG

IMG_8765.JPG

IMG_8767.JPG

IMG_8766.JPG

 IMG_8769.JPG

IMG_8770.JPG

IMG_8768.JPG

Massa's fruit en groenten, waaronder radijzen zo groot als pingpongballen, of allerhande onderdelen van kiekens en ander pluimvee kunnen me niet direct bekoren, maar ik neem me wel voor een dikke salamisossis en een paar pottekes paprika mee te nemen... de laatste dag!

Boven is er trouwens ook nog wat te doen...

IMG_8762.JPG

IMG_8755.JPG

IMG_8757.JPG

op het eerste verdiep zijn de klerenboetiekjes gevestigd en de meer toeristische rommel en de eetstalletjes... en hier en daar zelfs een bar... 

we besluiten op de K2 ons eerste Hongaarse biljet om te wisselen...

IMG_8760.JPG

 IMG_8761.JPG

Voor 200 Ft heb je een glas wijn en voor 390 Ft een pint Arany Aszok... een korsó... een grote dus! Omgerekend is dat zowat 2 euro voor een halve liter bier en een glas rode wijn... als het weer zo blijft, gaan we hier nog veel op café hangen... en gaat dat precies nog redelijk betaalbaar zijn ook! 

De "patron" moet er wel zijn madam bij roepen: mijn biljet van 10.000 Ft gaat blijkbaar zijn budgetbevoegdheid te buiten: voor dergelijke bedragen dient de echte "chef" met haar portemonnee tussen te komen!  't Is in elk geval een vriendelijk koppel en de pint en de wijn smaken.

We zitten daar eigenlijk goed... hoog en droog, maar je kan toch niet de hele dag aan een toog hangen, hoe slecht het weer buiten ook mag wezen... na een klein uurtje hebben we alles wel bekeken in de markt en stappen buiten de Váci Utca in... een verkeersvrije winkel- en wandelstraat

in de hoofdstraat zelf is het druk en werd de sneeuw zo veel mogelijk geruimd, maar hier en daar in de zijstraatjes ligt er nog wel een strookje.

IMG_8772.JPG

Het begint plots weer harder te regenen en we laten ons gewillig binnenbabbelen door een "racoleuse"... In de Brusselse Beenhouwersstraat mag het niet meer, maar hier duidelijk wel... aan verschillende restaurants staan er dapperen de kou en de nattigheid te trotseren, in de hoop een klantje binnen te lokken... wij laten ons doen door de blonde dame van Europa Cafe, vooral omdat het een establissement is met een terras in vrolijke kleurtjes... wat niet belet dat we binnen gaan zitten!

IMG_8775.JPG

IMG_8776.JPG

IMG_8778.JPG

IMG_8779.JPG

we laten ons een driegangenmenu aansmeren: goulashsoep voor en dan penne met kip voor Martine en Lecsó of zoiets voor mij... en heel lekkere paprikaschotel afgewerkt met salami en pikante pepers, een halve liter bier en een groot glas witte wijn erbij én een dessert na... allemaal voor nog geen dertig euro, service inbegrepen. We ontdekken namelijk wel dat bij de vermelde prijzen steeds nog 10 percent "dienst" wordt gerekend... in elk geval... drinken en eten zijn hier tot nu toe merkelijk goedkoper dan bij ons... 

Na de lunch slenteren we op goed geluk rond doorheen Belváros, de wijk rond het stadhuis, doorkruisen straatjes en pleintjes en komen ook al eens een winkelcentrum tegen... waar je op een vrijdagnamiddag vlak voor Pasen niet op de koppen moet lopen...

IMG_8780.JPG

en merken dat er hier blijkbaar een Paasvariant bestaat van onze kerstmarkten...

  IMG_8781.JPG

IMG_8782.JPG

Op een pleintje langsheen Károly körút - de ringlaan die voor het stadhuis passeert - staan er tientallen kraampjes... eigenlijk heerst er een beetje kerstsfeer... de sneeuw, de kou, zelfs de gluwein doen meer denken aan de winter dan aan Pasen... enkel kerstbomen en bollen ontbreken!

En nu we hier toch in de buurt zijn, besluiten we in één keer ook al eens te bekijken waar we morgen de bus moeten nemen. 'k heb via Jetair van thuis uit ook al Hop-on-hop-off tickets gekocht en die bussen vertrekken toevallig een plein verder... één probleem... 'k heb mijn voucher niet bij en er zijn vier verschillende maatschappijen die dat soort hop-onbussen uitbaten... ze rijden in alle kleuren doorheen Boedapest... bij welke kleur we boekten is nog niet echt duidelijk... ik denk de rode...  maar we moeten sowieso op dit plein opstappen morgen, dat weten we dan toch al zijn!

IMG_8783.JPG

Tussen de regenvlagen door wandelen we terug ongeveer richting ons hotel en volgen daarbij een wandeling uit mijn reisgidsje "100% Budapest"... enige probleempje: 't was eigenlijk niet mijn reisgidsje maar dat van de bibliotheek en ik heb het ding ondertussen gisteren dringend binnengeleverd (al twee aanmaningen in mijn mail en 3 euro boete aan mijn rekker!)... 'k weet nu dus begot echt niet meer hoe we precies zijn gewandeld die vrijdag en welke gebouwen en andere toestanden ik heb getrokken onderweg... maar één ding is zeker... Boedapest is een grote en mooie stad en er staan - ook in de minder toeristische wijken - enorme gebouwen... sommige prachtig onderhouden maar dikwijls ook wel wat verkommerd... 

IMG_8785.JPG

En ééngezinswoningen zijn schier onbestaande in het centrum en ver daarbuiten... enkel allerhande soorten mastodonte woonkazernes met soms wel 30-40 bellen naast de voordeur... een overschotje van de communistische mentaliteit en overheersing(?)

en nog iets: de puttekes op de straat zijn duidelijk niet voorzien op heel veel regen... mijn eigen reisgidsje zal op dat weergebied toch nog gelijk hebben zeker...

IMG_8784.JPG

Tegen zessen zijn we weer in het hotel, trekken droge kousen en schoenen aan en zijn bij valavond weer weg... 

IMG_8789.JPG

we maken nog een wandeling tot aan de Donauoever... waar in het donker geen knijt te zien is en keren terug langsheen de laan Ferenck Körút en het schitterende Museum voor Toegepaste Kunst... in de klaarte is het dak naar het schijnt nog mooier!

IMG_8791.JPG

als laatste stop van de eerste dag stappen we nog even binnen in de Chili Bar, in onze eigen Tompa straat, waar we ons tegoed doen aan een paar glazen zeer drinkbare Merlot (volgens de madam) en ik nog een half litertje bier en een groot bord nachos met kaas en chili... alles voor 12 euro, dienst inbegrepen... als het zo verder gaat gaan we na zes dagen echt niet vermagerd terugkomen!                                 

15:13 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |