12-04-13

Chinese rommel en wreed chique koffie!

Onze laatste dag Boedaest begint weer wat grauw... de lente laat nog steeds op zich wachten... ook in Hongarije... allemaal de schuld van de opwarming van de aarde en de uitstoot van fijne stofdeeltjes en de straalstroom en vermoedelijk zelfs bij uitbreiding van de N-VA... want die zijn meestal de schuld van alles wat fout loopt... nu niet in Boedapest natuurlijk, maar toch bij ons... en zeker volgens sommige zelfverklaarde Vlamingen van tjevenstrekking in onze regio... (tiens, 't is pas na zes dagen citytrip dat ik de eerste keer aan politiek denk... goed bezig... houden zo!)

Ik neem een fotootje van het uitzicht uit onze kamer...

IMG_9156.JPG

Veel uitzicht hadden we niet maar eigenlijk heeft dat geen snars belang in een stadshotel, we hebben niet veel de tijd gehad om naar buiten te kijken en bovendien zijn we hier seffens toch weg.

 't Was een gerieflijke kamer in een vrij goed - en vooral goed gelegen - hotel en het personeel was bijzonder behulpzaam en vriendelijk... nu ook: we checken uit na het ontbijt en vragen of de bagage mag blijven staan tot in de late namiddag... we moeten pas om 19.00u op het vliegveld zijn... geen probleem... het mag!

IMG_9158.JPG

we wandelen tot aan de tram, lopen onderweg even binnen bij een volgestouwd rommel- en antiekzaakje waar ik voor een prijsje twee miniatuurautootjes op de kop tik - een Tatra en een Skoda - lopen dan door tot aan de tram en enkele haltes verder stappen we af op Orczy Tér en wandelen Köbányai út in... op deze wat uitgestorven laan in een buitenwijk moet volgens mijn reisgids en plannetje een grote "Chinese" markt liggen... er wonen zowat 10.000 Chinezen in Boedapest en die hebben een soort eigen markt opgezet op een oud rangeerterrein! Dat willen we wel eens meemaken, we hebben gisteren al Japans gegeten, we kunnen nu misschien op zijn Chinees gaan shoppen... en dat allemaal in Hongarije... tja... "diversiteit" 't is geen loos begrip voor ons Vlamingen... ook niet op congé.  

De ingang van de markt ziet er wat onbenullig uit: een smal poortje in een groezelige muur naast de tramsporen... 

IMG_9165.JPG

Maar daarachter ligt - een beetje verscholen - een soort rommelmarkt om U tegen te zeggen: over een afstand van meer dan 500 meter staan containerkraampjes in drie-vier en op sommige plaatsen zelfs veel meer rijen dik, een ware doolhof van wegeltjes en pleintjes en kramen en zelfs eetstalletjes en bars... 't is zowat te vergelijken met een soek... maar dan van Hongaarse Chinezen... en eigenlijk is het niet echt een rommelmarkt: er worden geen "antiek" of tweedehandse dingen aangeboden maar nieuwe spullen... van T-shirts en jeans tot waspoeder over speelgoed, snoep, electronica, (namaak)planten en nog véél véél meer...   

IMG_9159.JPG

IMG_9161.JPG

IMG_9160.JPG

Voorbij halfweg merken we dat wij daarstraks langs een achterdeurtje zijn binnengekomen: er is een echte grote ingangspoort waar het voor iedereen heel duidelijk wordt dat dit een Chinese markt is.

IMG_9162.JPG

IMG_9163.JPG

We zijn een klein uurtje zoet met alle kraampjes te bekijken... nu ja, niet alle kraampjes, maar toch wel een grote hoop... maar we vinden niks dat echt onontbeerlijk is... wel een paar "schoon nappen" voor in de zomer op tafel te leggen, maar begin daar maar aan te sleuren doorheen het stad en straks naar het vliegtuig! Op de markt 's maandags in Zaventem hebben ze er ook!

We nemen bij het buitenrijden terug een tram - den 28 - en dat blijkt een lijntje dat speciaal van die markt tot in het centrum rijdt... tof... in het centrum heeft het ook wat geregend!

IMG_9167.JPG

Als we rondkijken ontdek ik dat we weer vlak bij het Boscolo Hotel staan waar Cafe New York is. Deze keer staat er geen file, dus stappen we binnen in wat ze zelf beschrijven als de "Most Beautiful Coffee House in the World" (http://www.newyorkcafe.hu/bemutatkozas?lang=en)

En dat is allengs niet echt overdreven!

IMG_9174.JPG

IMG_9177.JPG

IMG_9172.JPG

IMG_9175.JPG

IMG_9180.JPG

IMG_9168.JPG

We krijgen een plaatsje toegewezen op het balkon, vlak naast de pianist, die prompt vraagt wat we graag zouden willen dat hij voor ons speelt... ik zeg dat we liefst iets typisch Hongaars willen horen want 't is onze laatste middag in Hongarije... daarbij, je kan aan zo een mens - en zeker op een dergelijke lokatie - toch niet vragen van iets te spelen van pakweg K3, Garry Hagger of Sam Gooris of zo... al zijn we graag op tijd en stond rebels, in een dergelijke adembenemend stijlvolle omgeving wordt je vanzelf ingetogen en zelfs wat onder de indruk!

Terwijl we ons de ogen uitkijken op het interieur en ik me terloops afvraag hoeveel dienstencheques het wel moet kosten om hier één keer door de kuisvrouw het stof te laten afdoen... bestellen we twee keer koffie met gebak... "cheese cake" (iets met kaas en rode bessen) voor de madam en "opera cake" (iets met chocolade en "sterken drank") voor mij.

Ik trek onderwijl ook nog even de grote hal van het Boscolo hotel, we zitten daar net naast...      

IMG_9176.JPG

en dan is het moment suprème aangebroken: de kelner komt met onze koffie en gebak!

IMG_9181.JPG

Ik ben normaal geen koffie adept, maar durfde hier toch niet goed een pint van een halve liter bestellen bij mijn stuk taart... en dat zal ik geweten hebben: wat ze hier bedoelen met "koffie", betreft in feite een kannetje met zeker twee grote tassen van de strafste koffie die ik al ooit heb gedronken... straf... daar hebt ge geen gedacht van... volgens mij is deze koffie zowat van het genre dat de cowboys vroeger in de film kookten boven een kampvuur... manmanman, het heeft echt geen naam... het haar op mijn armen komt ervan omhoog, 'k ben van de slag zo nerveus als een politieker in de week vlak voor de keus en 'k ben er zeker van dat ik de eerste twee dagen geen oog meer ga dicht doen en krijg na de tweede slok zelfs precies hartkloppingen... en op dat moment heb ik de rekening allengs nog niet onder ogen gekregen! 

We "genieten" van onze taart en ik kap drie zakjes suiker en alle slagroom uit mijn begeleidend potteke bij in mijn tas, om het zaakje toch wat drinkbaarder te maken... maar Martinneke vindt hem gewoon lekker... maar die is dan ook gewoon van dagelijks liters van dat spul binnen te gieten en liefst hoe straffer hoe liever...

Ik krijg mijn twee tassen uiteindelijk toch binnen en ga dan even naar het toilet "mijn handen wassen"...

IMG_9183.JPG

en trek nog een kiekje van het plafond in de zaal...

IMG_9182.JPG

en vraag dan de rekening... de ober vraagt "cash or creditcard sir?"... en ik opteer veiligheidshalve voor dat laatste... en wacht wat bang af... maar eigenlijk valt het best mee!  

Dienst en alles inbegrepen is 't 7482 Ft of omgerekend iets meer dan 25 euro voor twee stukken taart en 4 volle en héél straffe zjatten koffie en dat in het mooiste koffiehuis van de hele wereld... 't is niet goedkoop te noemen maar 'k voel me absoluut niet bedrogen... maar 't zal wel zeker een pint of twee/drie duren voor ik die verdomde koffiesmaak in mijn mond ga kwijt zijn!

Tong uitsteken

een paar honderd meter verder komen we even later voorbij een drankgelegenheid - De Place Club & Pub - waar mijn oog valt op een lijstje aan het raam...

IMG_9186.JPG

IMG_9185.JPG

Die mannen hebben hier bijna 70 soorten Belgisch bier... een Orvalleke of een Rochefort 10° zou nu zeer welkom zijn om door te spoelen... maar het cafe is nog dicht... spijtig spijtig spijtig!

IMG_9187.JPG

IMG_9188.JPG

IMG_9190.JPG

IMG_9191.JPG

We wandelen verder en bewonderen onderweg speciale deuren, gebouwen, beelden en dies meer langsheen de straten en lanen van Boedapest en stappen dan binnen bij Gerlóczy naast het stadhuis...

IMG_9194.JPG

IMG_9193.JPG

IMG_9192.JPG

Een stemmige bedoening, mooi ingericht en bomvol volk dat komt lunchen... maar er klopt toch iets niet helemaal. Er loopt massaal veel personeel rond: een maitre d'hotel, zeker 5 kelners, drie man achter de toog en nog een madam die iets onbestemd staat te doen aan de trap... en toch duurt het bijna een kwartier voor we ons rood wijntje en vooral ons pint(!) hebben... en al die tijd blijft die koffiesmaak in je mond wel hangen weet je!

De laatste uren zijn aangebroken... tijd om boodschappen te doen... we trekken weer naar waar we 6 dagen geleden begonnen zijn: de overdekte markt!

IMG_9195.JPG

IMG_9202.JPG

IMG_9197.JPG

 IMG_9196.JPG

Honing voor de oma, paprikapoeder en een dikke sossis voor eigen gebruik en als afsluiter een dikke pint op het zelfde terrasje van verleden vrijdag... de baas herkent me direct!

IMG_9201.JPG

IMG_9200.JPG

Het zit er op... zes dagen citytrip... we halen de valiezen op en geraken met de metro en de aansluitende vliegveldbus vlot tot op de luchthaven, waar we merken dat alles in de "taxfree" winkels meer kost dan in Boedapest-stad, bestellen op een terrasje aan de gate zowat de duurste consumptie van de hele week en versmossen de resterende forinten aan een broodje in de Virgin Shop...

IMG_9210.JPG

IMG_9211.JPG

en aan een fles "the Black Grouse" (toevallig in reclame!) 

De vlucht is mooi op tijd en in Zaventem slaagt de kroost er zelfs in om ons te komen oppikken... hetgeen tegenwoordig niet echt evident meer is! Flinke jongen! De volgende keer dat we op citytrip gaan, mag hij weer... ons nadien komen oppikken, bedoel ik!

Stoer

En gezien we onszelf hebben beloofd om blogsgewijs niet te veel meer te "zeveren" over de dorpspolitiek, we ook niet direct plannen hebben voor een reisje en de lente precies toch eindelijk gaat beginnen... ga ik de volgende dagen wat in mijn hof werken... in plaats van hier vanalles op PC te zitten vertellen!

          

 

 

18:31 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Allee jong ge hebt me goed beziggehouden.Ik ben wel 5 weken langer weggeweest maar ik "denk" dat ik niet zozeel gezien heb behalve de regen dan.Groeten daar

Gepost door: Freddy | 19-04-13

De commentaren zijn gesloten.