11-04-13

Massage in Gellért Spa

Vandaag - dinsdag 2 april - is het dus baddag: we gaan naar Gellért (met accent op de tweede "e" heb ik ontdekt) om ons een dagje al kurend onder te dompelen in Art-Nouveau stijl... en in serieus heet water!

IMG_9125.JPG

We nemen de tram tot aan de Vrijheidsbrug en steken die te voet over... je kan daar ook overstappen op een andere tramlijn, maar hotel Gellért ligt net aan de overkant... 't is de moeite niet.

IMG_9126.JPG

Wat me op die sombere ochtend begin april wel opvalt is dat al dat gezing over de zogezegd "Schönen Blaue Donau" in het echt dikke zever en dichterlijke overdrijving is... ofwel was Strauss kleurenblind... het water is grijs... gewoon grijs!

IMG_9127.JPG

Als even later de eerste sneeuwvlokken komen aanwaaien, zetten we er de pas in en reppen ons naar de warmte van het badhuis!  http://www.gellertbath.com/

IMG_9128.JPG

Van ons verblijf in het kuuroord hebben we geen eigen foto's... trekken, dat mag er absoluut niet!... en 't zou ook geen zicht zijn om mij in zwembroek te zien dobberen in heet water... dát beeld willen we de buitenwereld besparen... maar het wordt in elk geval een bijzonder relaxe en lekker warme dag!

Ze hebben ons gisteren echter aan de infobalie wel "vergeten" te vertellen dat de Gellért buitenbaden in dit seizoen nog gesloten zijn, dit in tegenstelling tot die van Széchenyi in het stadspark, maar 't sneeuwt begot... wie wil er nu buiten zwemmen... hoewel, als het water heet genoeg is kan het best, dat hebben we verleden weekend gezien... maar soit!

De binnenkant is wel open en het interieur van die baden is ronduit schitterend, onze persoonlijke cabine proper en het pesoneel allemaal heel vriendelijk en behulpzaam. Je krijgt ook een soort horloge aan, die tevens je toegangsbadge is voor de baden en voor het deurslot van je cabine en zelfs je reservatie voor de massage staat er op... die massage (bij Martine door een redelijk bevallige jongedame maar bij mij spijtig genoeg door een potige kerel!) is dik in orde en de hete baden zelf vrij spectaculair... de twee sauna's zijn wel maar een graad 50 warm... eigenlijk niet echt heet... maar de madam vindt dat toffer, dan kan ze het langer uithouden en het stoombad ruikt 's morgens heel vreemd als we er de eerste keer gaan inzitten... 'k bol het na een paar minuten af want het pakt op mijn adem en blijkbaar is er inderdaad iets niet pluis met hun stoom... tegen dat we terug zijn van de massage zijn de twee stoomcompartimenten buiten  werking... "yes, problems with the steam!" zegt een hostess als we uitleg gaan vragen... tja, dat hadden we precies ook al door... maar na een paar uur is er plots dan toch terug stoom a volonté en kan ik mij alsnog in het zweet zitten...

maar vooral die hete baden zijn een evenement: het water is zowel bij de mannen als bij de vrouwen telkens 35° en 38° warm en zit vol mineralen en andere gezonde(?) dingen en in het heetste bassin wordt aangeraden niet langer dan 5 minuten te blijven zitten... en tegenwoordig is alles ook open voor beide geslachten... we proberen ze dus allemaal uit en vooral in de mannenafdeling is de architectuur magnifiek... 

Gellert bad.jpg

gellert bad 2.jpg

't is tegen vijven als we er eindelijk genoeg van hebben... 'k ben op die paar uur anderhalve liter vocht kwijtgeraakt (er staat een weegschaal aan de kleedcabines waar ik mij voor en na eens heb opgezet!)

Hoogste tijd dus om dat aan te vullen! We gaan iets drinken in een cafeetje in de buurt en de eerste halve liter vocht is bijgevolg al direct terug aangevuld, brengen dan onze natte zwempakken naar het hotel en sporen vervolgens resoluut terug naar de stationsbuurt van gisteren en stappen daar binnen bij die Japanner met zijn kommekes op een lopende band! http://www.wasabi.hu/pest

IMG_9131.JPG

Ik ben zowat uitgehongerd door uren in heet water en stoom te liggen en zitten, maar geen nood: je mag zoveel kommekes nemen als je wil... en zo lang je wil... we zijn bij de eerste klanten van de avond... keuze genoeg dus, de loopband staat bomvol... we bestellen er een fles wijn bij en vallen aan!

IMG_9134.JPG

 de kommekes sla en geraspte wortel en zo laat ik aan mij voorbijgaan... letterlijk... maar voor de rest... hola!

IMG_9135.JPG

 IMG_9142.JPG

IMG_9144.JPG

IMG_9145.JPG

IMG_9138.JPG

IMG_9136.JPG

IMG_9137.JPG

IMG_9139.JPG

IMG_9140.JPG

Meer dan twee uur lang genereren we een serieuze berg afwas: de kommekes blijven maar voorbij glijden en ik blijf maar pakken en proeven en smikkelen... 'k weet dikwijls niet precies wat ik eet, maar vind zowat alles lekker... een plezante afsluiter van een plezante dag... morgen woensdag is alweer de laatste... 't gaat rap!

Naar het schijnt hebben ze bij ons - nu ja, in Brussel of verder weg - ook dit type Japans restaurant... 'k moet dat eens uitzoeken!

Als we dan vanzeleven eens gaan "Wellnessen" in Boetfort of zo, kunnen we de dag nadien afsluiten op zijn "Boedapests"

Tong uitsteken     

 

15:05 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.