09-04-13

een beetje regen in Boedapest

Op zondagmorgen regent het niet als we opstaan, maar de voorspellingen zijn zeer vochtig... ik profiteer er van om een fotootje te nemen van ons hotel en van het barretje aan de overkant...

IMG_8930.JPG

IMG_8929.JPG

We hebben daar de eerste dag gezeten in de vooravond, voor we droge kleren gingen aantrekken - 'k heb dat niet vermeld omdat het anders precies was alsof we niet anders deden dan op cafe zitten - maar die schaamte zijn we ondertussen voorbij... nat weer vergt tevens interne bevochtiging... dat houdt de boel in balans!

IMG_8932.JPG

iets voor 10.00u stappen we met fikse tred de straat uit, bewonderen onderweg al eens een automobiel relikwie uit de tijd van het socialistiche arbeidersparadijs en lopen langs de kortste weg richting rode bussen en die weg loopt over Ráday Utca... de "horeca" straat... waar alle terrassen mooi opgeplooid wachten tot het lente wordt... maar dat zal voor vandaag niet meer zijn...

IMG_8933.JPG

maar het blijft gelukkig droog tot aan het bussenvertrekplein, waar we net eentje zien vertrekken en de hoek omdraaien... 't is kwart na en normaal rijden ze op het hele en halve uur... ik ga verhaal halen bij één van de jongelui in rood Hop-on jekkertje en die bevestigd mij dat de bus net weg is... dát had ik ook al in de mot, maar ik wil weten wanneer de volgende dan gaan aanzetten, want hun schema klopt duidelijk niet met dat van de folder!

Hij bekijkt me wat wantrouwig en denkt waarschijnlijk dat ik ambras zoek, maar niets is minder waar... 'k leg uit dat het allemaal OK is voor mij, dat ze voor mijn part vertrekken als ze goesting hebben, maar dat we gewoon willen weten of het de moeite loont om te wachten op een volgende... want hier een half uur staan wachten, dat zien we niet zitten, dan kunnen we evengoed te voet verder! Hij weet het precies ook niet goed meer, de vorige zat wel bomvol en is dan maar voor tijd vertrokken, maar of we nu tot 10.30u of tot 11.00u moeten wachten, dat is niet direct duidelijk... ook voor hem niet!

We bedanken hem vriendelijk en zeggen dat we dan maar te voet de Andrássy Utca gaan afstappen en onderweg wel zullen zien wat er passeert... er zijn drie haltes op die laan en ondertussen kunnen we wat window-shoppen... winkels bekijken... 'k ben er niet echt zot van (uitgezonderd boeken-, antiek-, rariteiten- en speelgoedwinkels en zo), maar op een zondag valt dat best mee: ze zijn meestal dicht, dus het risico dat je van je madam ergens mee binnen moet is schier onbestaande!

Onschuldig

Window - shopping dus...

IMG_8934.JPG

IMG_8936.JPG

De madam geniet van het bekijken van al die dure merken en ik bewonder de gevels... iedereen kontent!

Volgens mijn reisgids zijn er nog steeds honderden koffiehuizen in Boedapest maar op dat gedeelte van de laan komen we er toevallig net geen enkel tegen... maar koffie is nooit ver weg in Boedapest en vooral de dames zijn daar niet helemaal ontevreden over... naar het schijnt!  

IMG_8938.JPG

't Is Pasen... er is zeer weinig ander verkeer maar ondertussen rijden er wel allerhande modellen en kleuren van bussen voorbij, zelfs een amfibiebus die tochtjes doorheen de stad combineert met een trip over de Donau... beetje zoals vroeger aan zee... maar dat waren oude gerecycleerde landingsvaartuigen van de Amerikanen... dit ziet er een chique nieuwe bus uit!

IMG_8935.JPG

IMG_8937.JPG

Na een klein half uurtje wandelen begint het te miezeren, net als we aan de derde halte komen, iets voorbij de opera... er staat redelijk wat volk te wachten en de plaatselijke jongedame-met-rode-jekker meldt dat er een bijkomende bus op komst is binnen de paar minuten... blijkbaar wil iedereen vandaag hoppen en kunnen ze de toevloed niet aan met hun normale aanbod... en ja hoor, even later komt er een rondritbus aan van een andere kleur, maar met rood bordje voor de ruit... geen dubbeldekker maar ééntje met panoramische dakruiten... 't is nog zeker 2 km tot aan het park, dus we kruipen er bij.

IMG_8940.JPG

IMG_8939.JPG

Niks zo handig als ruiten in het dak... ge ziet véél meer van de omgeving!     

Enkele minuten later staan we aan het park, geen politie of betogers meer te bespeuren... enkel de plassen zijn precies nog groter geworden!

IMG_8954.JPG

We geraken uiteindelijk toch tot aan de vlooienmarkt en ja hoor, 't is open!

IMG_8952.JPG

Tegen een modeste bijdrage van 150 Ft (per kop) mag je er in en je krijgt zelfs een entreeticket... waarop onder andere de naam en website staat van het gedoe: http://bolhapiac.com/foreign/index.ws

het volgende uurtje snuisteren we rond tussen de kraampjes... heel veel staat er niet met dit weer maar je vind toch zowat van alles wat: echte(?) bontmantels, lego, snoep, messen en echte(?) revolvers en zelfs een poederdoosje... op dat laatste doen we een bod, maar de dame is niet echt gewillig om te onderhandelen... in mijn gidsje staat dat de meeste handelaars de prijzen hoger instellen en minder inschikkelijk zijn voor toeristen dan voor autochtonen en dat blijkt toch wel een beetje te kloppen... "eigen volk eerst"... een principe dat wel op meer plaatsen als normaal wordt beschouwd... behalve in Vlaanderen, daar is dat "vies" en zelfs een beetje verboden... we zijn toch wel een raar volkje, wij Vlamingen... maar soit, we wijken af!

IMG_8946.JPG

IMG_8941.JPG

IMG_8943.JPG

IMG_8947.JPG

IMG_8951.JPG

de madam koopt dus géén antieke Parijse poederdoos en ik géén rommel: 'k vind de vraagprijs voor de schaarse miniatuurautootjes die worden aangeboden redelijk overdreven... dus een uurtje later zijn we uitgerommelmarkt en besluiten dat we hier toch maar geen terrasje gaan doen.

IMG_8949.JPG

We wandelen weer het park in langs de achterkant van de hal... waar een soort museum blijkt te zijn gehuisvest... dat op Pasen dicht is. (en al de andere dagen van het jaar ook peins ik)

IMG_8953.JPG

We lopen terug doorheen het kasteelkompex van gisteren, nemen een kijkje in het Landbouwmuseum, dat wel open is op Pasen 

IMG_8955.JPG

en steken over naar het kerkje... dat ook open is maar waar we als toerist nu niet binnen mogen!

IMG_8957.JPG

 dus steken we terug over naar het andere deel van het kasteel

IMG_8958.JPG

waar we ons passend amuseren in de museumshop...

IMG_8959.JPG

Ik zie zo een mutske helemaal zitten, lekker warm aan kop en oren maar ik moet er dan ook niet naar kijken als ik het op heb... Martine wel en die vindt het een compleet belachelijk zicht!

Ze zal wel gelijk hebben... ze heeft meestal gelijk... correctie: ze heeft ALTIJD gelijk!

Blootshoofds zet ik de wandeling verder... richting Széchenyi-badhuis...

IMG_8960.JPG

De weg ernaartoe is zowat de natte droom van een gemiddelde Zaventemse parkeerwachter en het badhuis zelf is blijkbaar de natte droom van de gemiddelde Budapestse adolescent... in dichte drommen stroomt de jeugd toe met sporttas waarin vermoedelijk zwempak en badhanddoek... wij gaan even een kijkje nemen in de inkomhal... 

IMG_8961.JPG

IMG_8964.JPG

IMG_8963.JPG

schoon muren en plafonds... en dan hebben we de baden zelf nog niet gezien... ik geraak tot in het droge gedeelte van het restaurant waar je een doorkijk hebt op de buitenbaden...

IMG_8965.JPG

het complex telt een 15 tal grote en kleine binnenbaden van allerlei soort en type en drie redelijk grote buitenbaden waar het water tussen 26° en 38° warm is... dus zelfs bij dit weer kan je buiten zwemmen... enkel wel goed onderblijven, dat is de boodschap denk ik... de toegangsprijs is niet echt goedkoop maar vergeleken met de sauna en welnesstoestanden bij ons, is het best democratisch en je kan hier zwempak, badmuts, sloefen en handdoek huren... 

Als onze hoptoer er op zit, gaan we één dezer toch eens zwaar nadenken over welk badhuis we willen bezoeken!

Ondertussen is het buiten gestopt met miezeren... het regent nu voluit!

Het Robinson restaurant aan de vijver ligt er uitgestorven bij en wij merken met moeite waar het gazon eindigt en waar de vijver begint.

IMG_8966.JPG

Halvelings doorweekt staan we wat later aan de bushalte te bepeinzen dat dit eigenlijk geen weer is om in rond te hoppen, maar merken dan dat er toch nog volk rondbolt in veel idiotere transportmiddelen dan een gesloten dubbeldekker...

IMG_8967.JPG

We bollen mee tot aan het New York cafe, waar weeral een file staat aan te schuiven in de regen... 'k drink nog liever een pint uit een plastiek potteke dan in de regen te staan wachten op een koffie, al is het dan éne waarschijnlijk geserveerd in een dure porceleinen zjat!

We stappen de straat af, kijken eens grondig op het plannetje en ontdekken tot onze vreugde dat de Bodeguita Del Medio (http://www.labodeguitadelmedio.hu) nog geen vijf minuten verder in een zijstraat ligt... niet de echte natuurlijk maar een Hongaarse versie. De echte, die ligt in de Rua Empedrado, een smal straatje op een scheet van de kathedraal in Havana en ooit zijn we er eens langsgeweest op rondreis doorheen Cuba... ik herinner me dat het buiten tropisch zwoel en heet was en binnen vrij klein en nog zwoeler en zo vol als een ei... hier is het buiten iets frisser... 

IMG_8977.JPG

de inkom is wat raar...

IMG_8976.JPG

maar binnen is het enorm groot.... en zo uitgestorven als Zaventem-city op een doordeweekse zondag

IMG_8975.JPG

IMG_8970.JPG

IMG_8969.JPG

IMG_8971.JPG

We zetten ons op een verhoogje halfweg de "Bodeguita" en bestellen een wijntje en een Mojito, dat laatste om in de stijl te blijven!

De enige andere klanten zijn drie plaatselijke heren in kennelijke staat waarbij eentje rechtop zit zijn roes uit te slapen... we houden de schone slaper een tijdje angstvallig in het oog... die mens gaat alle momenten van zijn kruk donderen volgens onze berekeningen en dat kan nooit gezond zijn, maar de kelners hebben het blijkbaar ook in het oog, delen onze bezorgdheid en maken hem - met een beetje moeite  - wakker alvorens er ongelukken gebeuren...

Ik krijg mijn mojito voorgezet en dat blijkt zowat de minst straffe coctail uit de moderne geschiedenis... 'k vermoed dat ze voor mij een kidibulversie hebben gemaakt of zoiets... met de beste wil van de wereld proef ik er geen spat rum in en ik vraag me af hoe die gasten in hemelsnaam zo zat zijn geraakt! Ze drinken natuurlijk wel pinten... dat scheelt!  

Nu ja, 't is een best lekker frisdrankje... een beetje in de zin van witte limonade met verse muntsmaak en ik slurp het toch helemaal op... voor 1490 Ft (5 euro) mag het echter in het vervolg iets meer zijn... toch in Boedapest! In een echte mojito moet de rum doorsmaken... Claro que si! 

Zelfs Hemingway kijkt wat sip toe vanuit de achtergrond!

IMG_8972.JPG

IMG_8974.JPG

Als de drie heren hun rekening krijgen zijn ze van de slag al veel nuchterder en even later dien ik ook vrij diep in de forinten te tasten...  Al bij al... die Bodeguita, 't is er proper en mooi en je moet er waarschijnlijk eens geweest zijn en zo, maar de zaak ademt geen spat authenticiteit uit... na deze volgens ons nogal fake stop - een fake kroeg met dito drank - stappen we weer de miezer in...

IMG_8980.JPG

de file voor de deur van New York cafe is geslonken tot een man of zes-zeven, maar er komt net een rode bus aan, dus we hoppen op en bollen mee tot op de burchtheuvel...

IMG_8984.JPG

Aan de Matthiaskerk staat ook al een file... weer of geen weer, 't is Pasen... en dus wil alleman blijkbaar de toerist uithangen vandaag!

IMG_8981.JPG

Ik krijg zelfs de buitenkant van de kerk niet helemaal in beeld gekadreerd, maar niet getreurd, er staat even verder op het pleintje een bronzen maquette van kerk en Vissersbastion

IMG_8983.JPG

En  dat Vissrsbastion, daar geraak je trouwens wel binnen zonder file, nu ja binnen, veel binnen is er niet aan... 't is een lange gaanderij met veel torentjes en een hoog "disney"gehalte

IMG_8985.JPG

IMG_8988.JPG

IMG_8994.JPG

IMG_8989.JPG

je hebt vanaf hier volgens mijn reisgidsje een schitterend uitzicht over de stad... als het zonnig en helder weer is

IMG_8987.JPG

IMG_8995.JPG

IMG_8996.JPG

We lopen een paar blokken om, bewonderen de oude gebouwen en lezen dan toevallig in mijn onvolprezen reisgidsje dat hier een straat verder het oudste koffiehuis van heel Boedapest ligt: Ruszwurm cukrásda http://www.ruszwurm.hu/a_menu.html

IMG_9002.JPG

In 1827 begon een verre voorvader van de huidige uitbaters hier met de fabrikatie en verkoop van peperkoek en sindsdien is het aanbod er alleen uitgebreider, beter en duurder op geworden...

't is een toeloop van jewelste maar er staan vooral grotere groepen te popelen voor een plaatsje en een koffie met taart... wij steken onze kop binnen en krijgen prompt een tafeltje toegewezen naast de ingang!

IMG_9000.JPG

IMG_9001.JPG

De meesten schuiven door tot in de grotere salon naast het winkeltje en wij zitten uiteindelijk redelijk rustig in het oudste gedeelte en genieten van een "Ruszwurm kávé", een dupla espresso en een "Gyümölcsös túrótorta" (pfft, die gasten hun accenten zijn echt moeilijk te typen!)

Voor wie het graag wil weten, Dat eerste was een koffie met likeur en slagroom en het laatste een soort bijzonder lekkere kaastaart! Voor omgerekend negen euro en half ben je gesteld, dienst en alles inbegrepen!

IMG_8998.JPG

Zodra je taart en koffie soldaat zijn, wordt er wel verwacht dat je je biezen pakt, want er staan buiten nog veel wachtenden na u...

Onze volgende stop is even verder het paleis van Sissi... de opgravingen dateren van een veel oudere burcht, maar het gebouw er achter was ooit het Koninklijk Paleis van de Hongaars-Oostenrijkse vorsten en waar dus ook keizerin Sissi blijkbaar ooit resideerde en nu ze hier geen Koningshuis meer onderhouden, is het de Nationale Galerie en een historisch museum geworden.

IMG_9004.JPG

IMG_9005.JPG

Je kan hier ook een terrasje doen, maar we komen net van de koffie... en de bus wacht!

De volgende hopstop is weer boven op de andere heuvel, die van de gevallen bisschop, waar we weer een plas- annex rookpauze krijgen... deze keer wandel ik tot achter de hoek en ga een kijkje nemen bij het Vrijheidsbeeld en bij de oude kanonnen onderweg ernaartoe.

IMG_9007.JPG

IMG_9013.JPG

IMG_9012.JPG

IMG_9009.JPG

Het monument werd opgericht om de overwinning te vieren van het Russische Rode Leger tegen de Duitsers en er stond vroeger ook nog een heldhaftige soldaat op de sokkel voor de grotere pilaar met de madam met de palmtak, maar na de val van het communisme werd het beeld van de roemrijke Russische soldaat weggehaald... dat was er net iets over voor de Hongaren!

Nadat de chauffeur uitgesmoord is, dalen we weer af en bollen over het water naar de Pest-kant en stappen af aan het parlement... we hebben tijd deze keer en willen het bouwsel toch wel eens deftig van nabij bekijken... maar "nabij" is relatief... we zijn vandaag de enigen die hier rond lopen en wisten dat je er zo maar niet dichtbij mocht komen zonder afspraak, maar zelfs het grote plein voor het gebouw is een "no go" zone!

IMG_9014.JPG

Hongarije mag dan al tegenwoordig een democratisch verkozen parlement hebben, eigenlijk mag je hier toch nog niet veel... toch hier niet, aan het parlementsgebouw zelf: je mag volgens de bordjes geen scharen meebrengen, geen "tournevis", geen zak-, zwitserse of gewone messen, geen honkbalknuppels... (biljartstokken wel?) geen haarlak (hoe moet dat dan als Di Rupo hier ooit op bezoek komt?) en zelfs geen pistolen... geweren of revolvers wel dan?

Allemaal redelijk overdreven en op de koop toe zeer onduidelijk vinden wij... we willen best eens testen hoever we voorbij de ketting kunnen geraken zonder ambras, maar wanneer ik plots merk dat er om de zoveel meter bewakers een beetje verdekt staan opgesteld, die ons in het oog houden, blijf ik toch braaf aan deze kant van "de grens"!

IMG_9018.JPG

IMG_9019.JPG

Even verder op een pleintje staat de "Rendorseg" ook al stand-by... hoog tijd om andere oorden op te zoeken!

En na een ritje met de volgende bus en een korte wandeling vinden we een ander oord... een heel speciaal oord!

In Papnövelde Utca (what's in a name) ligt het wel zeer bijzondere cafe  "Táskarádió eszpresszó"   http://www.taskaradioeszpresszo.hu/3dvirtur.html

Je moet het echt gezien hebben. De eigenaar heeft zijn zaak helemaal ingericht met prullaria uit de sovjettijd: oude meubeltjes, antieke radio's en TV's en andere keukenspullen, kadertjes van toen en vooral een MASSA SPEELGOED!

Het grote kind in mij is absoluut in de wolken en terwijl de madam ons een voortreffelijke fles Merlot bestelt, doe ik de ronde van de zaak en vergaap mij als een overjaarse kleuter aan de vitrines vol autootjes, beren, tollen en ander fraais

IMG_9023.JPG

IMG_9020.JPG

IMG_9022.JPG

IMG_9024.JPG

IMG_9025.JPG

IMG_9027.JPG

Mijn dag kan absoluut niet meer stuk en zelfs de wijn is - zoals gezegd - van zeer goede kwaliteit... de fles kost wel 5590 forint en is tot dan met voorsprong de duurste consumptie van de hele trip, maar eigenlijk is 18 euro en een klets géén geld voor een deftige fles wijn, toch niet als je het vergelijkt met de restaurantprijzen bij ons. We krijgen zelfs van de baas een proevertje van een andere fles aangeboden... met een stukje kaas... tegen dat we nog eens komen! Vriendelijke mensen dus op de koop toe... maar eigenlijk is zowat iedereen vriendelijk in Boedapest!   

"Táskarádió eszpresszó": al kunnen we het vermoedelijk niet correct uitspreken... 't is echt een aanrader!  

IMG_9026.JPG

IMG_9030.JPG

Er lopen na een half uurtje nog wat mensen binnen en dat blijken verdorie ook Vlamingen te zijn... en dan nog uit ons hotel... er is daar ondertussen blijkbaar een hele bus Antwerpenaars gedropt... de vrijwilligers van het sportpaleis zijn gezamelijk op reis naar Boedapest en Wenen... we wisselen info uit over wat we al gezien hebben en wat we zeker niet mogen missen en ik leg ook uit in welke straat vlak bij het hotel je veel keuze hebt om te eten... en zo wordt het donker en tijd om inderdaad te gaan "dineren".

Volgens mijn boekje kan dat bijvoorbeeld in het Jaffa Kávéház in het ons ondertussen al zeer bekende "horecastraatje" naar ons hotel toe: volgens de gids "een leuk ingericht cafe waar je lekker en goedkoop kan eten in een ongedwongen sfeer"... allen daarheen... nu ja, wij toch... de beide dames eten een hapje tussen het speelgoed!

IMG_9034.JPG

IMG_9036.JPG

De info blijkt te kloppen als een zwerende vingernagel... er heerst een zeer ongedwongen sfeertje in het establissement, het doet een beetje denken aan een jeugdcafe uit de jaren 60... en het behangpapier is alvast ook uit die periode afkomstig!

En boven de toog hangen begot van die bollen in een netje... dat hebben we zelf ooit ook nog gehad thuis!

IMG_9037.JPG

de sfeer is dus goed, de ontvangst alweer vriendelijk... en het eten lekker... Martine durft niet goed experimenteren en houdt het veiligheidshalve bij een Pizza Hawai Special maar ik ga resoluut voor een inheemse schotel en kies iets met varkensribbetjes en rode kool en gebakken aardappeltjes en ajuin en nog wat niet nader te definiëren onderdelen... het hele diner - drank en dienst inbegrepen - kost ons net 500 Forint minder dan de fles Merlot van daarstraks...  

IMG_9038.JPG

en 'k ga allengs niet mottig zijn die nacht!

Tong uitsteken

Morgen is het gedaan met bus te hoppen, de 48 uur zijn op! We gaan ons een driedagenticket van het openbaar vervoer aanschaffen... dan kunnen we ook eens met de metro en de tram op stap én...

Ze geven beter weer: fris maar zonnig!

Houzee!    

 

 

                    

18:04 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.