08-04-13

bushoppen in Boedapest

Onze eerste ochtend in Boedapest ben ik vroeg wakker, de radiator achter het bed voelt vrij koud aan, maar ingevolge één of andere onverklaarbare atmosferische oorzaak, heerste er vanacht een zowat tropische temperatuur in de kamer en mijn winterpyjama en het dikke donsdekje maakten de situatie er niet echt beter op... 'k begin te snappen waarom we airco hebben. Zodra ik klaar ben, ruim ik baan, zodat Martineke de schaarse beschikbare ruimte voor haar alleen heeft... en ga ik op verkenning.

Veel valt er echter niet te verkennen: er zijn op ons verdiep twee gangen met kamers en 3 liften, waarvan eentje wat wegestoken achter een hoekje en die gaat ook naar de -1 en als je op die kelderverdieping aankomt is er een doorgang naar de garage en een ander gangetje naar het fitness- en healthcenter... dat laatste interesseert mij geweldig... niet dat ik zinnens ben om mij op loopbanden, hometrainers of ander werktuig in het zweet te werken, maar een lekkere sauna, dat zal welkom zijn, straks na een hele dag rond te hop-on-hop-offen in dit gure weer...

IMG_8788.JPG

de fitnessruimte ziet er proper en efficiënt uit maar geeft niet direct de indruk van zwaar gebezigd te worden door de hotelgasten... je moet het ondergrondse kamertje dan ook vinden natuurlijk, want de twee belangrijkste liften die uitgeven in de inkomhal stoppen hier niet... en dan... op naar de sauna... en dat is wel even een afknapper!

IMG_9149.JPG

er hangt wel een mooi bordje "Sauna & Healthcentre" aan de deur, maar daar stopt het... de sauna is duidelijk in verbouwing... de enigen die hier gaan zweet laten de eerste tijden, dat zijn de stielmannen die vermoedelijk(?) een nieuw exemplaar gaan installeren... 't is verschrikkelijk warm en muf in het hok en het ruikt er wat raar... maar als we straks in ons blootje willen ontspannen, gaan we duidelijk ergens anders moeten zijn!

Spijtig... en ook niet helemaal correct van het hotel: op de website en in de brochure en in andere info staat meestal vrolijk vermeld dat er wel een sauna aanwezig is... met foto en al...

sauna.jpg

Niet dus! Je zal de eerste weken/maanden bijvoorbeeld maar eens een bus Finnen binnenkrijgen... mijn gedacht zouden die nogal amok maken! Wij zijn echter Vlamingen... als het ontbijt goed en genoeg is, is de kans klein dat we ambras maken!

IMG_9152.JPG

IMG_9151.JPG

En het ontbijt is goed... wel 5 soorten verse broodjes, croissants, toast, pikante salami, hesp, kaas, een ruim assortiment confituur en vers fruit, cornflakes, eitjes hardgekookt en "gescrambeld", 4 soorten sapjes uit een machine, zelfs gebakken patatten en sossiskes en een raar soort warme pap... kortom, thuis hebben we dat allemaal niet elke morgen en we staan er dan ook zeer stevig op als we een klein uurtje later van tafel gaan... we hebben zowat alles geproefd... en dat onder het goedkeurend oog van een sneeuwman in de tuin!

IMG_8792.JPG

Buiten waait een stevige bries... vermoedelijk van polaire oorsprong... maar het is droog... voorlopig toch!

IMG_8794.JPG

We wandelen opnieuw langs het museum voor Toegepaste Kunst... en als de zon schijnt is het dak naar het schijnt nog mooier!

Stoer

't is nog dicht voor bezoekers, maar de ingang is in elk geval prachtig.

IMG_8795.JPG

De korste weg naar de bushalte loopt volgens mijn plannetje via Kálvin Tér... we hebben ondertussen door dat "Utca" een straat is en "Tér" een plein... en "Hid" betekent brug... een verduiveld moeilijk taaltje, dat Hongaars... Aan dat plein ligt het Mercure Korona Hotel... 

IMG_8796.JPG

Die mannen hebben wel een sauna... toch volgens hun website... soit... ze hebben daar zelfs een redelijk binnenzwembad én zo te zien een doorgang over de straat... en een tram plat voor de deur en binnen overal gratis WiFi en zo - hetgeen me worst zal wezen - maar 't is blijkbaar zelfs niet veel duurder dan dat van ons... de volgende keer zullen we hier eens boeken... in de zomer of zo... gesteld dat het ooit nog zomer wordt!

We laten de Mercure links liggen... en eigenlijk rechts ook... wandelen onder de loopbrug door en slaan een straat in met een bijna onuitsprekelijke naam: Kecskeméti Utca... zo zijn er echter wel meer straten... het Hongaars is - zoals eerder al aangehaald - een verschrikkelijk moeilijk taaltje met veel medeklinkers na mekaar en overal zetten ze accenten en trema's en umlauten... je moet dus goed opletten dat je je niet verslikt als je je kaart wil lezen...

Je moet trouwens ook goed opletten als je parkeert...

IMG_8797.JPG

Je dikke slee op het voetpad zetten? Hopla... een wielklem en een oranje sticker op je ruit... tegen contante betaling van een slordige 15.000 forint komen ze de klem weghalen... omgerekend zowat 50 euro... nu ja als je in zo een dikke bak rondbolt, zal dat er wel afkunnen zeker... en eigenlijk gaat dat nog... deze kerel staat ongegeneerd gewoon op het voetpad en hindert overduidelijk de wandelende medemens... in Zaventem heb je al de helft van dat bedrag aan je broek als je - volstrekt correct geparkeerd - even twee minuten gaat boodschappen in een andere straat dan de jouwe en je parkeerschijf vergeet te leggen!

IMG_8798.JPG

Even verder passeren we een donker establissement dat op het eerste zicht wat aan een bruine kroeg doet denken... maar bij nader inzien het recruteringscentrum van de plaatselijke politie is... die mannen heten hier "Rendörség"... Waar halen ze het!  

Je ziet trouwens redelijk veel van die Rendörség-gasten op straat in Boedapest... en kerken... die zijn er ook genoeg...  

IMG_8800.JPG

Hoewel ze gedurende decennia de (verplichte) geneugten mochten smaken van een soort socialistisch arbeidersparadijs, zijn de Hongaren serieus katholiek gebleven peins ik... of het kan zijn dat ze nu met Pasen meer dan gemiddeld naar de mis gaan, maar in alle kerken zit er volk... niet zo heel veel, maar 't is dan ook nog maar net negen uur gepasseerd... en 't is nog geen zondag!

IMG_8799.JPG

Wel een mooi kerkje... het originele exemplaar werd op deze plaats al in 1250 opgetrokken, maar halfweg de 16e eeuw door de Turken platgebrand, tesamen met alle toenmalige "broeders"... maar in 1743 werd het herbouwd... ondertussen had de congregatie nog wel wat te lijden van de communisten en zo... maar sinds 1990 is het opnieuw helemaal "in bedrijf"... in het onwaarschijnlijke geval dat u er nog iets meer van zou willen weten, ze hebben een eigen website: http://pestiferences.ofm.hu/index1.html

De Boedapesters hebben niet alleen een uitgebreid assortiment kerken... ook wegenwerken zijn er overvloedig aanwezig in het centrum... de ondertunneling van het kruispunt van Ferenciek Tere was vermoedelijk aan vernieuwing toe... 't is dus nu één grote werf... maar als voetganger kan je nog wel door langs opzij... 

IMG_8803.JPG

het voetpad ligt er wel ook hobbelig en vuil en nu zelfs glibberig bij... maar vanuit de hoogte wordt je nauwlettend in het oog gehouden door de nogal blote borstbeelden van de "Párisi Udvar Könyvesbolt" 

IMG_8801.JPG

IMG_8802.JPG

Tegen tienen zijn we aan het plein waar zowat alle busmaatschappijen hun vertrek hebben, we worden prompt aangeklampt door een kerel van de rode "Giraffe Hop On Hop Of City Tour"... wij hebben geluk, 't is de juiste maatschappij en hij heeft pech: we hebben al een voucher...  nu ja... pech... we worden fluks naar een klaarstaande bus gedirigeerd, krijgen van een vriendelijke dame onze ticketten en een planntje et de drie routes en zoeken een plaatsje boven... we mogen vanaf nu onbeperkt met de bussen van de Red Line, de Yellow line én de boot van de Blue Line hoppen en dat 48 uur lang... tof!

  IMG_8805.JPG

IMG_8808.JPG

en de uitleg komt zelfs in het Nederlands... weliswaar ingesproken door een kerel met een zwaar Hollands accent, maar we snappen volkomen wat hij wil zeggen... en als we ons onderweg mochten vervelen, kunnen we altijd eens naar de Chinese of Koreaanse uitleg luisteren... dat laatste is altijd handig: dan heb je al wat oefening gehad tegen dat die mannen ooit de oorlog winnen!   

Afgesloten

we besluiten om eerst en vooral de hele rode toer uit te zitten... we hebben 48 uur de tijd, 't is nu toch geen weer om veel te wandelen en daarmee weten we direct waar we later best eens uitstappen... die "rode lijn" telt onderweg 14 stops... en één daarvan is voor de deur van New York Cafe... zowat het mooiste staminee van de wereld (zeggen ze toch zelf!)... en dat blijkt een zeer populaire stopplaats...

IMG_8809.JPG

even verder op het hoekje staat er nog een langere file op de stoep... ze schuiven massaal aan, gewoon om binnen te geraken in die kroeg... daar zullen we dus best na het weekend eens gaan kijken... als er hopelijk iets minder volk op de baan is!

IMG_8810.JPG

We rijden langs de Elisabethbrug de Donau over en bewonderen door de miezer in de verte de burchtheuvel van Boeda, we passeren een paar minuten later de Kettingbrug en rijden dan tot boven op de heuvel langs het Vissersbastion tot aan het vroegere koninklijk paleis - nu historisch museum - en dalen dan weer de andere kant af, doorkruisen een plat stukske Boeda en klimmen dan weer omhoog tot op de top van de Gellertheuvel en stoppen aan de citadel en het Vrijheidsmonument, waar we 10 minuten (plas)pauze hebben... en zo te zien tevens smoorpauze voor de chauffeuse.

IMG_8816.JPG

IMG_8812.JPG

ik neem een fotootje van onze bus en daarna gaan we plichtsgetrouw van het panorama genieten... vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de stad... als het weer wat helder is...

IMG_8813.JPG

IMG_8814.JPG

en normaal kan je even de benen strekken en een wandelingetje maken in het groen...

IMG_8811.JPG

We drentelen nog wat rond en na tien minuten staat het nicotinegehalte van onze "busdraaifster" weer op peil en met een vaartje bollen we weer richting Pest, snorren in de andere richting dezelfde Elisabethbrug over en draaien dan af om langs de oever tot aan het Parlement te rijden... dat Parlement is een ongelooflijk mooi bouwsel... en enorm groot ook: 268 meter lang en 118 meter op zijn breedst en in het midden een koepel van 96 meter hoog... 't is daarmee naar het schijnt net iets groter dan dat van Londen en dat hebben de Hongaren express gedaan... toch volgens de Hollander die in mijn oortje uitgebreid uitleg verschaft!

je kan het enkel bezoeken op afspraak met een gids en gewone stervelingen mogen normaal zelfs niet in de buurt van het gebouw komen... we blijven dan maar zitten en rijden mee tot aan de eindhalte van de Red Bus Line, waar we een klein uurtje break nemen alvorens op een exemplaar van de Yellow Bus Line te kruipen!

En terwijl we toch in de buurt zijn, besluiten we om tussendoor eens de Sint Stefanusbasiliek te bezoeken, die ligt net even verder.

IMG_8819.JPG

IMG_8820.JPG

het basiliekbezoek is gratis, er wordt enkel verwacht - als ik het plakkaatje goed heb begrepen - dat je een gift doet van 200 Ft... en al zijn we niet echt katholiek, voor die 67 cent laat een mens zich niet kennen en ik doneer dus gewillig mijn bijdrage... iedereen steekt trouwens een geldstuk in de gleuf van de grote bak... hij staat dan ook strategisch opgesteld in het midden van het gangpad vlak aan de ingang en één of andere pastoor houdt nauwlettend een oogje in het zeil... 'k vraag me wel af of hij het verschil zou horen tussen een stuk van 200 Forint en één van pakweg 50... maar voor ik dat kan uittesten worden we door de massa mee naar binnen gedreven want je kan er zowat op de koppen lopen!


Maar je mag voor je muntstukje echter maar een beperkt deel van de kerk bezoeken... de rest is afgespannen met koorden... mits wat elleboogwerk en geduld slaag ik er toch in om enkel foto's te nemen van de verboden zones zonder dat er een tros toeristen in beeld komt...

IMG_8821.JPG

IMG_8823.JPG

IMG_8824.JPG

 IMG_8828.JPG

IMG_8829.JPG

IMG_8822.JPG

we nemen nog een laatste fotootje - van het plafond - en staan na een kwartiertje terug buiten...

IMG_8830.JPG

we hebben nog tijd over want de gele bussen rijden maar om het uur, dus stappen we enthousiast een kroeg binnen...

IMG_8833.JPG

 Het Platz cafe-restaurant is helemaal van ons alleen... het zijn nochtans vriendelijke mensen... zowel voor als achter de toog... en de koffie is goed - naar het schijnt - en de pinten groot en fris en niet duur... 

IMG_8831.JPG

We bestuderen ondertussen onze kaart, kwestie van te weten langs waar we straks gaan rijden... en waar we misschien eens kunnen afstappen!

IMG_8835.JPG

Na de pitsstop in cafe Platz reppen we ons weer naar het bussenplein... dat oord kan je onmogelijk missen: vanuit alle windstreken komen hier van alle maatschappijen de rondritbussen toegestroomd en onderweg merken we zelfs dat sommige van de groene exemplaren al helemaal open rondrijden... 't moet prachtig zijn... in normale omstandigheden, maar in dit pré-lenteweer geeft het redelijk absolute garantie op een zware kopvalling... volgens mijn bescheiden mening... maar er zijn ook gesloten modellen... onze rode bussen zijn trouwens allemaal dicht... we vragen aan een hostess waar we moeten opstappen en merken dat de Yellow Line van de rode bussen eigenlijk witte exemplaren zijn... een beetje verwarrend voor de simpele toerist maar er staat een plakkaat achter het raam om twijfelaars gerust te stellen... we vinden boven weer een plaatsje... afgaande op het lichtje van het commentaarkastje waren de vorige toeristen op deze bank daarstraks Polen... we luisteren alvast even naar de uitleg in het oortje, verstaan er geen lor van en switchen dan maar weer naar de Hollander van vanmorgen.

IMG_8837.JPG

in een stroom van groene bussen drijven we mee het plein rond en beginnen aan de "Yellow" tour...

IMG_8836.JPG

 IMG_8839.JPG

de rit gaat weer over de Elisabethbrug en passeert het monument van de heilige Gellert ofte Sint Gerardus...

IMG_8840.JPG

Bisschop Gellert was een missionaris van Koning Stefanus de Eerste... wat hij juist mispeuterde, dat weet ik eigenlijk niet goed, maar in elk geval moet het iets serieus geweest zijn want in 1046 werd hij door de duidelijk malcontente gelovigen(?) in een vat vol nagels gestopt en de heuvel afgerold tot in de Donau waar hij terstond verzoop... tegenwoordig trekken foutieve bisschoppen zich bij ons terug in "het verborgene", maar in de tijd waren ze in Hongarije precies iets minder tolerant met die mannen... het monument verbeeldt onder andere een waterval... om de val van de rots in het water te symboliseren of zoiets... maar er loopt momenteel geen water naar beneden... en 't regent en sneeuwt begot al dagen, wat gaat dat dan geven in de zomer?!

Ik pieker echter niet te lang over deze ongerijmdheid, even verder passeren we al een nieuwe toeristische topper... "den tunnel"!

IMG_8841.JPG

Het ding werd in 1857 geboord onder leiding van een Schotse ingenieur - Adam Clark - en verbindt de wijk achter de burchtheuvel met de Kettingbrug... hij is zowat 250 meter lang en ze hebben toen zeven maanden gegraven om door de berg te geraken, camions boven 3,5 ton mogen er niet door maar met een dubbeldekbus - van pakweg 10 ton? - ben je er nu op nog een half minuutje door.. er is dan ook bijzonder weinig verkeer op deze zaterdag voor Pasen.

IMG_8843.JPG

Het plein tussen tunnel en brug werd genoemd naar die Schot... 't is niet direct een speciaal plein te noemen, ware het niet dat vanaf hier de afstanden worden gemeten naar de rest van 't stad en den buiten, hier staat de "0 km" steen van Boedapest... en in de andere richting staat een volwassen file aan te schuiven... maar het ene heeft wel totaal niks te maken met het andere... en van aanschuiven gesproken: er staat ook een serieuze file voor het tandradbaantje dat hier vertrekt... dat gaat naar de top van de burchtheuvel, maar daar passeert de rode buslijn ook, dus... morgen staat dat stuk Boeda op het programma!  

IMG_8842.JPG

De gele - eigenlijk witte - bus bolt langs de Donau tot aan het Margrieteiland, steekt daar over en komt dan gewoon terug langs de andere oever...

IMG_8845.JPG

Ik bestudeer onderweg de vlottende restaurants en aanlegsteigers van de rondvaartboten en ook mijn plannetje en merk dat we langs de steiger gaan passeren van de "Blue Line"... in ons "hop"arrangement zit ook een boottochtje inbegrepen en eigenlijk kunnen we best nu uitstappen en inschepen... het klaart precies een beetje op!

IMG_8846.JPG

we zijn duidelijk niet de enigen die dit sublieme idee hadden...

IMG_8847.JPG

Het bootje is stipt op tijd... het moet gezegd: die rondrit en -vaart toestanden zijn puik geregeld!

IMG_8848.JPG

Iedereen wil blijkbaar boven - en dus buiten - zitten, we waren bij de laatsten om in te schepen maar palmen ongehinderd een tafeltje in en terwijl de madam door het raam de "skyline" bewondert, ga ik buiten - en dus boven - een paar foto's nemen...

IMG_8849.JPG

IMG_8850.JPG

IMG_8852.JPG

IMG_8861.JPG

IMG_8859.JPG

IMG_8868.JPG

IMG_8862.JPG

IMG_8863.JPG

IMG_8865.JPG

IMG_8869.JPG

IMG_8870.JPG

IMG_8872.JPG

IMG_8873.JPG

onderweg stoppen we twee keer om volk op of af te laden, waarbij één keer op het Margaretha-eiland, maar dat bezoeken we later nog wel, we halen iets te drinken aan de bar en kijken naar het parlementsgebouw dat voorbij glijdt en zo glijdt zachtjes kabbelend ook het uurtje boot voorbij en voor we het weten staan we weer aan wal... mooi tochtje... dát hebben we dan ook weer gezien... en zonder regen!  

we besluiten even de bussen te laten rijden en de benen wat te strekken en dus te voet terug naar het centrale busplein te wandelen... en blijkbaar kan je bij "onze" maatschappij ook een dubbel fleurus in je lijf halen, kwestie van de juiste - open - bus te nemen!

IMG_8877.JPG

Het eerste rare dat we tegenkomen op onze wandeling is een kerk... normaal is een kerk niet raar, zelfs niet voor ons vrijzinnigaards, maar deze staat zo te zien wat verkeerd, want wreed in de weg van de brug waar we al een paar keer zijn over gereden... van op de bus en van aan de kade valt het niet zo op, maar de oprit naar de Elisabethbrug loopt echt rakelings langs het bouwsel...

IMG_8875.JPG

IMG_8876.JPG

IMG_8878.JPG

we gaan de toestand van dichtbij bestuderen en blijkt - volgens de infobordjes - dat deze parochiekerk serieus in de weg stond van de bruggebouwers en dat ze er niet beter hebben op gevonden dan de hele kerk op te krikken en een paar meter naar links te verschuiven... net genoeg opdat de brug kon passeren... straf... heel straf... we gaan binnen een kijkje nemen... en alles ziet er nog indrukwekkend intakt uit... maar volgens mij zullen ze toch eerst de lusters, kaders, postuurkes en meubels en zo wel hebben weggehaald, vooraleer de boel te verschuiven!  

IMG_8879.JPG

We laten de verschoven kerk rechts liggen en volgen opnieuw een stukje de winkelstraat Váci Utca, nemen een kijkje in de ondergrondse Market en merken dat je daar best weg kan blijven: 't is een enorm magazijn volgestouwd met "toeristenbrol"... nu ja, als je een postuurke van de basiliek van Budapest of een kanten napje, wat porselein of een "zjat" met vlag of wapenschild of een ander typisch Hongaars souvenir blieft, dan kan je daar je lol niet op denk ik... maar rode loper op of af... mij zegt het allemaal niks!            

IMG_8880.JPG

Maar straks wil ik wel terug op een rode bus... dus stappen we fluks richting stadhuis en komen weer aan de kraampjes uit...

IMG_8888.JPG

IMG_8882.JPG

we kopen voor de madam een paar lekkere "strudels" aan een kraampje... sjaals, juwelen, glaswerk en pottentoestanden... mooi om naar te kijken maar verder gaat mijn interesse weeral niet... maar een sossis met een portie kool... dát is wat anders...   

IMG_8883.JPG

de sossis is lekker, de kool speciaal, het brood ovenvers en de sfeer goed...

IMG_8887.JPG

na het hartige hapje te hebben doorgespoeld dalen we af naar het CC onder het plein... onder Deák Ferenck Tér is er namelijk een groot complex waar intensief culturele en aanverwante toestanden worden bedreven...

IMG_8889.JPG

IMG_8890.JPG

IMG_8894.JPG

 , IMG_8893.JPG

de doelgroep blijkt vooral een jeugdig publiek dat zich komt uitleven in joga, optredens en ander alternatief vermaak... maar je kan er tevens naar het toilet... gratis en wreed proper op de koop toe... dat is dan ook weeral geregeld alvorens opnieuw aan het hoppen te beginnen...

IMG_8896.JPG

Onze eerste "hop" bedraagt iets meer dan drie kilometer en gaat deze keer niet verder dan het einde van de Andrássy Utca, de "Champs Elisée" van Boedapest... we stappen af aan het Heldenplein want willen een kijkje gaan nemen in het stadspark... daar gaat elke zater- en zondag een rommelmarkt door volgens mijn boekske! 

IMG_8897.JPG

We wandelen het park in en het eerste bouwsel dat we tegenkomen is een soort sprookjeskasteel in een vijver... de Vajdahunyad-burcht... (slik)... je loopt de Leeuwenbrug over en dan heb je in de gebouwen rechts het Landbouwmuseum en links staat een kerkje...

IMG_8898.JPG

IMG_8902.JPG

 IMG_8901.JPG

IMG_8900.JPG

mooi, heel mooi... en naar het schijnt is het nóg mooier als de zon uitbundig schijnt!

IMG_8903.JPG

We wandelen verder het immense park in en dankzij mijn plannetje, mijn onovertroffen kaartleescapaciteiten en sublieme gevoel voor orientatie geraken we naadloos tot aan de koterij naast de Petöfi-hal waar de rommelmarkt doorgaat... er staat in dat deel van het park trouwens maar één gebouw en dat zie je van ver staan... zeker nu er nog geen groen aan de bomen hangt...

We geraken dus vlotjes op onze bestemming maar ik voel al van ver dat er iets niet klopt... voor een rommelmarkt is er bijzonder weinig beweging te bespeuren in dit stuk van het park... en ja hoor... met mijn richtingsgevoel is niks mis... maar 'k moet dringend leren om deftig alle lettertjes te lezen in mijn reisgids... deze zeer oude vlooienmarkt is elke zaterdag en zondag open van 8-14u... en het loopt tegen vijven! Goed bezig!   

IMG_8904.JPG

Met spijtige verstomming staren we een tijdje beaat doorheen het gesloten hek... hetgeen niet echt helpt... en besluiten dan om morgen een nieuwe poging te wagen... maar dan wel in de voormiddag!

Op de terugweg naar de bushalte nemen we een ander pad en zien tot onze verbazing dat de "Rendorseg" - zeg maar "de politie" - massaal stand-by staat op één van de lanen in de rand van het park

IMG_8906.JPG

Ik laat wat ruimte en een grote plas tussen mezelf en de gemobiliseerde arm der wet en neem stiekem een fotootje van het verzamelde politiewagenpark... van ver genoeg, want je weet toch maar nooit of die mannen wel graag hebben dat ze gekiekt worden door toeristen... bij ons hebben de federalen dat in elk geval niet graag... zelf de mensen stiekem filmen bij een actie of betoging, dat wel! Maar durf eens een paar foto's nemen van... ik zeg maar zowat... bijvoorbeeld een TAK-aktie voor het paleis in Brussel... hopla, plots enkele flikken in burger op je nek, plastiek strips rond je polsen, zakken leegmaken, nestels uit en de doos in voor een paar uur... allemaal omdat je een paar foto's trekt!

In Boedapest wens ik dit dus absoluut niet uit te testen... maar we vragen ons toch af wat er zoal aan de hand is... even verder op het Heldenplein merken we dat er aan de overkant van de laan veel volk aan een zijstraat staat en er dus daar iets staat te gebeuren, maar we weten nog niet wat...

IMG_8908.JPG

IMG_8909.JPG

We zijn niet echt nieuwsgierig, maar toch graag op de hoogte en mengen ons dus tussen het volk en vragen wat er scheelt... de eerste dame duwt mij prompt een pamflet in de pollen... met een hele uitleg... in het Hongaars... ik vermoed dat sowieso Vlaams geen optie is en vraag vriendelijk rond of er iemand "German?" of "English?" kent... de gemiddelde betogende Budapester is echter op het eerste zicht al zo polyglot als de gemiddelde franstalige bij ons... ze bezien mij alsof het in Keulen dondert... na enig rondspeuren komt een baardige kerel toch tot bij ons en legt in vrij treffelijk Engels uit dat ze manifesteren tegen de regering... want dat die absoluut niet goed bezig is en dat alles fundamenteel anders moet worden... en liefst zo rap en grondig mogelijk!

Ik geef hem volmondig gelijk en leg hem uit dat we hem maar al te goed begrijpen... we vertellen dat we Vlamingen zijn en dat wij met een Di Rupo zitten opgescheept en dat die ook niet goed bezig is en dat alles bij ons ook fundamenteel zou moeten veranderen... we willen dus best solidair zijn en meebetogen... maar we geven graag mee dat er verderop in het park wel een massa politie op de loer ligt te staan én we moeten bovendien zien dat we de hop-onbus van half zes hebben, want dat is de laatste van de dag die hier passeert!

IMG_8910.JPG

We laten de betoging dus zonder ons starten, halen net op tijd onze rode bus en stappen af in het centrum, waar we ontdekken dat we net gaan te vroeg naar huis zijn, om Klein te zien optreden... Dani Klein wel te verstaan!

IMG_8911.JPG

We staan net voor de grote synagoge, merken we even later en trekken dan maar de Joodse wijk in en houden even halt aan het Carl Lutz Memorial

IMG_8912.JPG

Carl Lutz was in 1942 de Zwitserse vice-consul in Boedapest en slaagde er in een regeling te treffen met de overheid en de nazi's zodat ongeveer 8000 joodse families konden ontsnappen aan deportatie en naar Palestina emigreren... Het standbeeld werd in 1991 opgericht op de plaats waar vroeger het getto begon...

We stappen even verder binnen bij het Spinoza Kávéház in de Dob Utca. (http://www.spinozahaz.hu/index.php?lang=en)    

IMG_8913.JPG

IMG_8914.JPG

een bijzonder stemmig cafe-restaurant waar tot onze aangename verrassing plots een eerbiedwaardige kerel in hemd, das en driedelig pak achter de piano kruipt en een life optreden geeft... het blijkt volgens het boekske op tafel Soós Tibor, een gerenommeerd Joods pianist die de halve wereld heeft afgereist en onder andere nog voor Elisabeth Taylor en Clint Eastwood heeft gespeeld... en sinds zaterdag 30/03/2013 dus ook voor de heer en mevrouw Lambrechts-Rulens... manmanman!  

IMG_8916.JPG

We genieten een uurtje van de pianomuziek en van een paar glazen wijn en een halve liter Hofbrau Weissbier... je kan hier ook eten, maar dat zien we niet echt zitten... de tafeltjes staan dicht op mekaar en het zit tegen een uur of acht bomvol... je kan bijna niet anders dan meekijken in het bord van je buur en één van de dames naast ons heeft blijkbaar niet goed gekeken... alvast niet op het menu, want ze krijgt iets dat ze weliswaar bestelde maar bij nadere inspectie absoluut niet lust... géén probleem volgens de ober: "if you want something else, no problem, in three minutes I bring you other dish!"... als je op drie minuten een andere schotel uit de keuken kan toveren, dan is de kans niet onbestaande dat die dingen klaar staan en enkel even in de microwave hoeven(?)... het is een duidelijk heel populaire zaak en kan culinair best aanvaardbaar wezen, maar dit lijkt me een te drukke bedoening... we rekenen af en gaan voluit op zoek naar een iets rustiger establissement...

IMG_8922.JPG

En dat vinden we in Ráday Utca... een straat vol restaurants, cafes en bars... op nog geen 10 minuutjes van ons hotel...

we stappen binnen in het "Soul Cafe" http://soulcafe.hu/

 

IMG_8926.JPG

waar Martinneke op veilig speelt en een - overigens zeer lekker - stukje kip met paprikasaus en aardappelbolletjes probeert en ik de avond afsluit met een exquise trio van varken... voor omgerekend nog geen tien euro krijg je een stuk varkenstong in een pikant tomatensausje, een soort platte kroket van varkensmaag (peins ik... en wie weet welke andere ingewanden) met kool en augurk en een delicieus krokant gebakken varkenspoot op een sneetje brood... lekker... ECHT LEKKER!

IMG_8925.JPG

We zitten eerst zowat alleen, maar later op de avond komt er toch ook hier nog redelijk wat volk binnen... Hongaren eten in het weekend blijkbaar vrij laat... in elk geval... het was een lange, zware en wat bewolkte dag, maar we hebben bijna geen regen gehad, veel gezien en lekker gedronken en vooral gegeten... ons bord is helemaal leeg!

IMG_8928.JPG

't was tof... moe maar tevreden stappen we Leonardo binnen. Morgen gaan we nog een dagje bushoppen... en daarna zien we wel!   

                                 

               

                   

18:50 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.