05-04-13

Budapest

Vrijdag 29 maart loopt de wekker af om 3.15u... na een wel heel kort nachtje strompel ik uit bed, zet chauffage en koffie op en maak dan even later de madam wakker... het is zo ver... 't is tijd voor de citytrip naar Boedapest... We ruilen gedurende 6 dagen de kwakkelende Vlaamse lente in voor het veel betere Hongaarse weer, want in mijn reisgids staat letterlijk:

Boedapest kent een gematigd landklimaat met zo nu en dan uitlopers van een Atlantische depressie. Dat houdt in dat er over het algemeen weinig neerslag valt en dat de zomers warm en de winters koud zijn. De warme periode duurt aanzienlijk langer dan in West-Europa: april en oktober kunnen aangenaam warm zijn.  

't is eind maart... dus dat komt allemaal wel in orde... peinzen we ietwat optimistisch, maar voor alle zekerheid hebben we toch een pulleke en een dikke jas mee... stipt om 4.15u stopt de taxi en 5 minuten later staan we op de luchthaven... veel te vroeg, want de check-in van SN Brussels Airlines is nog niet open... we drentelen wat rond en bestuderen het grote bord... hoera, geen vertraging!... en om 4.35u beginnen ze er mee bij SN dinges... ik rep me spoorslags naar de hostess die de paaltjes juist zet en het eerste wat we vernemen als we ons aanbieden met valies en sportzak is dat we ons eigen eerst zelf moeten gaan inchecken... aan een machine even verderop... tja... dát stond nergens op onze documenten vermeld, anders hadden we het zonet al gedaan...

IMG_8737.JPG

We kiezen een leeg incheckmachientje uit - er staan er genoeg - en bestuderen uitgebreid de instructies... je moet blijkbaar eerst en vooral het reservatienummer ingeven... naast mij staat een iets ouder koppel aan te modderen met documenten en scherm en na enig gesakker roepen ze er een hostess bij... ik denk opgeruimd en vol zelfvertrouwen "how hard can it be?", diep mijn "e-ticket" uit het mapje en tik nauwgezet de cijfertjes over.. en vlieg prompt buiten... 't is te zeggen, het scherm geeft een soort foutmelding, verspringt weer naar de beginpositie en wil zo te zien mijn reservatie niet aanvaarden... we beginnen opnieuw, nu met toevoeging van drie lettertjes (HBU) die voor het nummer staan... met hetzelfde resultaat... er staan op mijn e-ticket ook nog een "bookref", een "Ref.Amadeus" en een "ref.Airline", keus genoeg dus, maar vooraleer ik die gegevens allemaal begin uit te proberen, roepen we er toch ook maar die hostess bij... ze is duidelijk geroutineerd in de materie, zonder veel woorden en zonder ook maar een blik te werpen op het scherm, duidt ze met een pen aan welke referentie dient ingetikt en ja hoor het werkt! Bij SN Brussels noemen ze het reserveringsnummer namelijk "ref.Airline", 't is niet moeilijk, 't is zelfs heel gemakkelijk... maar je moet het wel weten natuurlijk... ik wil haar nog even meegeven dat ze eigenlijk beter op al hun applicaties en documenten dezelfde terminologie zouden moeten bezigen... dat zou iets duidelijker zijn voor de modale reiziger, maar ik krijg de kans niet... ze is al op weg naar de volgende sukkel die nog niet door heeft dat het "schermreserveringsnummer" eigenlijk op papier een andere naam heeft!  

Even later zijn we elk de trotse bezitter van een Boarding Pass... we vliegen in "light economy" (dat was het goedkoopst!), zitten niet aan een venstertje en moeten tegen 6u aan gate A40 zijn...

IMG_8738.JPG

Naar het schijnt vertrekken de Vlamingen dezer dagen massaal naar de zon en nemen al even massaal vrolijk hun kroost mee al dagen voor de Paasvakantie is begonnen... school of geen school... mijn madam moet op vrijdag geen les geven, we zijn dus in regel...  maar 't is duidelijk dat de meeste vluchten met brossers veel later op de dag staan gepland... op dit onzalig vroege uur is er nog geen spoor van grote volkstoeloop, laat staan van kroostrijke families, al dan niet in het bezit van schoolplichtige kinderen... we hebben het rolpad zowat helemaal voor ons alleen!

Na een onwelvoeglijk dure croissant en dito sapje en koffie in een bar van pier 1, maken we onze opwachting aan de gate en mogen tegen de voorziene tijd "boarden"... onderweg naar hier was het rustig, maar het vliegtuig zit toch goed vol...

IMG_8739.JPG

Om tien voor zes zit iedereen en normaal moeten we opstijgen om 6.05u... maar onder ons hoor ik aanhoudend gestommel... ze zijn blijkbaar nog steeds dingen aan het laden... na een tiental minuten meldt de hostess dat we een beetje vertraging hebben: "a delay, due to luggage problems", ze blijven inderdaad rommelen in de bagageruimte, ergens vlak onder ons zo te horen en voelen, maar ik kan - tot mijn zeer grote spijt  - niet zien wat er gebeurt, 'k zit niet aan het vensterke!

De laatste keren dat ik vloog naar een vakantiebestemming, zat ik altijd aan een vensterke, maar toen gingen we telkens naar Egypte en vertrokken sowieso halfnacht... voor één keer dat we in de klaarte vliegen en er dus iets te zien is buiten, zit ik toch wel aan een gangpad zeker... en het ergste van alles is dat de kerel naast ons de hele tijd zit te lezen... het kan hem geen bal schelen wat er buiten te zien is... 't is godgeklaagd, dát zouden ze moeten verbieden, mensen die lezen aan een vensterke laten zitten... hoe dat dan praktisch zou moeten geregeld worden, weet ik zo op het eerste zicht ook niet en het lijkt me op het tweede zicht redelijk onrealistisch... maar toch... ik neem me voor in de toekomst toch maar bij te betalen om zelf een zetel te kunnen kiezen! Voor die paar euro's... dat gaat - zeker bij daglicht en in geval van gerommel in de bagageruimte  - zijn geld dubbel en dik waard zijn!

IMG_8740.JPG

Mijn krant was thuis nog niet toegekomen vannacht en in "light economy" krijg je geen gazet... eigenlijk krijg je dan helemaal niks... zullen we later merken... maar we laten het niet aan ons hart komen en wachten... en trekken een foootje van ons eigen...  en na drie kwartier wachten is het bagageprobleem dan toch opgelost en mogen we de motoren starten en gaan aanschuiven... niet om op te stijgen maar eerst en vooral om "ontijst" te worden... het vliegtuig heeft hier op Zaventem overnacht en er ligt een flink laagje sneeuw en ijs op... en dat moet er allemaal af voor we kunnen opstijgen...

IMG_8741.JPG

ik neem van op mijn plaats toch een ingezoomd kiekje van de operatie... de kerel op seat 21A leest ondertussen gewoon verder... dedjutoch... maar even later zijn we dan toch vertrokken... met 50 minuten vertraging... maar gezien de vluchttijd 1 uur en zevendertig minuten gaat bedragen volgens de piloot en op onze ticketten een vluchtduur van 2 uur staat (die mannen nemen duidelijk hun voorzorgen en calculeren een buffer in peins ik, om officieel niet te veel vertraging op te lopen), gaan we uiteindelijk maar een klein half uurtje later landen dan op papier voorzien! 

In light economy heb je recht op een zitje en op een zwemvest - indien nodig - maar daar stopt het... eten en drinken is er niet bij, tenzij je betaalt... er kan zelfs geen fruit- of muntbol af voor de landing... en de zwemvest onder de zetel hebben we gelukkig niet nodig... er ligt trouwens weinig of geen water tussen Zaventem en Hongarije... hoewel we nog water genoeg gaan zien... terplaatse... maar dat weten we dan nog niet!

Na een voorspoedige vlucht duiken we boven Boedapest een dik wolkendek in... en landen vrij vlotjes op "Budapest Liszt Ferenc International Airport" voorheen Ferihegy.

IMG_8743.JPG

onze sporttas en valiesje komen zowaar bij de eersten de band afgeschoven (dat was ooit in Egypte iets problematischer) en even later staan we met pak en zak in de aankomsthal, waar een vriendelijke jongeman ons opwacht met een bordje "LAMBRECHTS"... we zijn dan wel in light economy gekomen, maar zo een gepersonaliseerde ontvangst, dat heeft wel iets!       

IMG_8744.JPG

Hij loodst ons naar buiten... de kou in... Boedapest ligt er namelijk somber, wreed frisjes en vooral nat bij!

Het heeft vannacht een pak gesneeuwd maar die sneeuw is nu overgegaan in regen... het vriest dus waarschijnlijk niet meer, maar veel meer dan een graad of 3 is het volgens mij echt niet!

IMG_8745.JPG

We hebben via de website van Jetair een shuttletaxi "geprebooked"... 't is wel niet binnen de twee minuten zoals het bordje aangeeft, maar minder dan 5 minuten later stopt een Mercedes break uit de jaren 90 voor onze neus, de jongeman verklaart dat dit onze shuttle is en ik geef de chauffeur mijn voucher voor de transfer... we laden alles in en zetten prompt koers naar het centrum... onderweg merk ik wel dat de chauffeur minutieus mijn voucher monstert en dan plots belt naar het thuisfront, een omstandige uitleg geeft en krijgt en even later aan zijn GPS begint te prutsen... ons hotel is hem dus blijkbaar totaal onbekend... 'k weet niet of dat onder de noemer "positief" valt... 

IMG_8746.JPG

Onderweg regent het hoe langer hoe harder... Boedapest ligt er dus wat verzopen bij, maar ondanks de regen merken we langs de weg toch hier en daar een dik pak sneeuw in de bermen... misschien morgen eens gaan langlaufen of zo... 't zou eens iets anders zijn op citytrip! 

We geraken uiteindelijk zonder schuiven, ongelukken en/of omwegen tot aan hotel Leonardo in Tompa Utca en 't is net even iets minder nat als we uitstappen en de chauffeur is zeer behulpzaam bij het uitladen... de fooi is wel in Euro - wegens nog geen tijd of kans om forint af te halen - maar ze wordt in dank aanvaard!

't is nog geen half elf als we ons aanmelden... veel te vroeg... maar dat blijkt allemaal geen probleem. Ik leg uit dat we gewoon graag onze valiezen willen kwijtgeraken en straks wel komen inchecken, maar de bijzonder vriendelijke jongeman achter de balie checkt even zijn computer en zegt dat de kamer klaar is en we er dus gerust al op mogen! Het weer trekt dan misschien op niks buiten, maar de ontvangst binnen in Hotel Leonardo is dik in orde!

IMG_8750.JPG

We zitten op het 5e... in de 537 en terwijl Martine de sportzak en valies vakkundig uitpakt, strooi ik prompt de tafel vol met papieren... we hebben een omslag vol foldertjes gekregen op de luchthaven en nog eentje aan de balie en ik heb zelf wat reisgidsen en boekjes en kaarten mee en daar dient dringend orde in gebracht: in een mum van tijd ligt de tafel vol...

IMG_8747.JPG

IMG_8749.JPG

Veel heeft de kamer wel niet nodig om vol te zijn: 't is een piepkleine bedoening... toch voor mijn gevoel... 'k ben zoals gezegd de laatste vakanties altijd gewoon geweest van in Egyptische resorts te zitten aan de Rode Zee... daar kost de woestijngrond twee keer niks, peins ik en zijn de hotels en kamers meestal zéér ruim bemeten... maar dit hotel is een stadshotel... 't is volgens Martinneke dus helemaal niet te vergelijken... we hebben trouwens alles wat we moeten hebben: één tweepersoonsbed met twee nachttafeltjes, een bureautje met één zetel, één bankje, een ruime kast met kluisje, een TV en een minibar... en airco... voor het geval het weer plots ongelooflijk moest omslaan peins ik!

IMG_8748.JPG

Een balkon of terras is er niet, maar wie wil dáár nu gaan opzitten in deze winterse weersomstandigheden...en we hebben een badkamertje met douche... meer moet dat niet zijn!

Na een half uurtje uitpakken (door Martine) en in de weg staan (door mijzelf) zijn we klaar om de stad te verkennen... volgens de vriendelijke baliekerel is er een bankautomaat op het einde van de straat...

We nemen eerst een slordige 100.00 forint in cash op en - gewapend met deze fondsen, twee reisgidsjes en een stratenplan - trekken we dan richting centrum.

IMG_8751.JPG

IMG_8752.JPG

Van Boráros Tér - het grote kruispunt iets voorbij het einde van onze straat - tot aan de overdekte markt loopt er een grote laan met wandelpromenade naast de oever... het groen van dat parkje ligt er echter wat wit en op sommige plaatsen zeer vochtig bij... we blijven dus op het voetpad aan de andere kant... daar valt het mee... enkel oppassen voor auto's die vrolijk vollenbak door de plassen vlassen...

Mijn rechterbroekspijp - die aan de kant van de huizen - is toch nog redelijk droog als we na 800 meter de grote overdekte markt aan Fövám Tér binnenstappen.

IMG_8754.JPG

IMG_8764.JPG

IMG_8765.JPG

IMG_8767.JPG

IMG_8766.JPG

 IMG_8769.JPG

IMG_8770.JPG

IMG_8768.JPG

Massa's fruit en groenten, waaronder radijzen zo groot als pingpongballen, of allerhande onderdelen van kiekens en ander pluimvee kunnen me niet direct bekoren, maar ik neem me wel voor een dikke salamisossis en een paar pottekes paprika mee te nemen... de laatste dag!

Boven is er trouwens ook nog wat te doen...

IMG_8762.JPG

IMG_8755.JPG

IMG_8757.JPG

op het eerste verdiep zijn de klerenboetiekjes gevestigd en de meer toeristische rommel en de eetstalletjes... en hier en daar zelfs een bar... 

we besluiten op de K2 ons eerste Hongaarse biljet om te wisselen...

IMG_8760.JPG

 IMG_8761.JPG

Voor 200 Ft heb je een glas wijn en voor 390 Ft een pint Arany Aszok... een korsó... een grote dus! Omgerekend is dat zowat 2 euro voor een halve liter bier en een glas rode wijn... als het weer zo blijft, gaan we hier nog veel op café hangen... en gaat dat precies nog redelijk betaalbaar zijn ook! 

De "patron" moet er wel zijn madam bij roepen: mijn biljet van 10.000 Ft gaat blijkbaar zijn budgetbevoegdheid te buiten: voor dergelijke bedragen dient de echte "chef" met haar portemonnee tussen te komen!  't Is in elk geval een vriendelijk koppel en de pint en de wijn smaken.

We zitten daar eigenlijk goed... hoog en droog, maar je kan toch niet de hele dag aan een toog hangen, hoe slecht het weer buiten ook mag wezen... na een klein uurtje hebben we alles wel bekeken in de markt en stappen buiten de Váci Utca in... een verkeersvrije winkel- en wandelstraat

in de hoofdstraat zelf is het druk en werd de sneeuw zo veel mogelijk geruimd, maar hier en daar in de zijstraatjes ligt er nog wel een strookje.

IMG_8772.JPG

Het begint plots weer harder te regenen en we laten ons gewillig binnenbabbelen door een "racoleuse"... In de Brusselse Beenhouwersstraat mag het niet meer, maar hier duidelijk wel... aan verschillende restaurants staan er dapperen de kou en de nattigheid te trotseren, in de hoop een klantje binnen te lokken... wij laten ons doen door de blonde dame van Europa Cafe, vooral omdat het een establissement is met een terras in vrolijke kleurtjes... wat niet belet dat we binnen gaan zitten!

IMG_8775.JPG

IMG_8776.JPG

IMG_8778.JPG

IMG_8779.JPG

we laten ons een driegangenmenu aansmeren: goulashsoep voor en dan penne met kip voor Martine en Lecsó of zoiets voor mij... en heel lekkere paprikaschotel afgewerkt met salami en pikante pepers, een halve liter bier en een groot glas witte wijn erbij én een dessert na... allemaal voor nog geen dertig euro, service inbegrepen. We ontdekken namelijk wel dat bij de vermelde prijzen steeds nog 10 percent "dienst" wordt gerekend... in elk geval... drinken en eten zijn hier tot nu toe merkelijk goedkoper dan bij ons... 

Na de lunch slenteren we op goed geluk rond doorheen Belváros, de wijk rond het stadhuis, doorkruisen straatjes en pleintjes en komen ook al eens een winkelcentrum tegen... waar je op een vrijdagnamiddag vlak voor Pasen niet op de koppen moet lopen...

IMG_8780.JPG

en merken dat er hier blijkbaar een Paasvariant bestaat van onze kerstmarkten...

  IMG_8781.JPG

IMG_8782.JPG

Op een pleintje langsheen Károly körút - de ringlaan die voor het stadhuis passeert - staan er tientallen kraampjes... eigenlijk heerst er een beetje kerstsfeer... de sneeuw, de kou, zelfs de gluwein doen meer denken aan de winter dan aan Pasen... enkel kerstbomen en bollen ontbreken!

En nu we hier toch in de buurt zijn, besluiten we in één keer ook al eens te bekijken waar we morgen de bus moeten nemen. 'k heb via Jetair van thuis uit ook al Hop-on-hop-off tickets gekocht en die bussen vertrekken toevallig een plein verder... één probleem... 'k heb mijn voucher niet bij en er zijn vier verschillende maatschappijen die dat soort hop-onbussen uitbaten... ze rijden in alle kleuren doorheen Boedapest... bij welke kleur we boekten is nog niet echt duidelijk... ik denk de rode...  maar we moeten sowieso op dit plein opstappen morgen, dat weten we dan toch al zijn!

IMG_8783.JPG

Tussen de regenvlagen door wandelen we terug ongeveer richting ons hotel en volgen daarbij een wandeling uit mijn reisgidsje "100% Budapest"... enige probleempje: 't was eigenlijk niet mijn reisgidsje maar dat van de bibliotheek en ik heb het ding ondertussen gisteren dringend binnengeleverd (al twee aanmaningen in mijn mail en 3 euro boete aan mijn rekker!)... 'k weet nu dus begot echt niet meer hoe we precies zijn gewandeld die vrijdag en welke gebouwen en andere toestanden ik heb getrokken onderweg... maar één ding is zeker... Boedapest is een grote en mooie stad en er staan - ook in de minder toeristische wijken - enorme gebouwen... sommige prachtig onderhouden maar dikwijls ook wel wat verkommerd... 

IMG_8785.JPG

En ééngezinswoningen zijn schier onbestaande in het centrum en ver daarbuiten... enkel allerhande soorten mastodonte woonkazernes met soms wel 30-40 bellen naast de voordeur... een overschotje van de communistische mentaliteit en overheersing(?)

en nog iets: de puttekes op de straat zijn duidelijk niet voorzien op heel veel regen... mijn eigen reisgidsje zal op dat weergebied toch nog gelijk hebben zeker...

IMG_8784.JPG

Tegen zessen zijn we weer in het hotel, trekken droge kousen en schoenen aan en zijn bij valavond weer weg... 

IMG_8789.JPG

we maken nog een wandeling tot aan de Donauoever... waar in het donker geen knijt te zien is en keren terug langsheen de laan Ferenck Körút en het schitterende Museum voor Toegepaste Kunst... in de klaarte is het dak naar het schijnt nog mooier!

IMG_8791.JPG

als laatste stop van de eerste dag stappen we nog even binnen in de Chili Bar, in onze eigen Tompa straat, waar we ons tegoed doen aan een paar glazen zeer drinkbare Merlot (volgens de madam) en ik nog een half litertje bier en een groot bord nachos met kaas en chili... alles voor 12 euro, dienst inbegrepen... als het zo verder gaat gaan we na zes dagen echt niet vermagerd terugkomen!                                 

15:13 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.