11-02-13

NUL - DRIE

Gisteren zijn we - voor de allereerste keer - eens lijfelijk naar "de voetbal" geweest in Zaventem. Ze speelden thuis tegen de ploeg die op kop staat en een kameraad had halvelings gevraagd of ik ook niet kwam.

Nu is het plein net op de hoek van de straat, dus iets voor drie uur stap ik dik aangekleed en goedgemutst (want het is zonnig maar wreed frisjes) mijn straat uit, wandel tot achter de sporthal en koop mij braaf een ticketje voor de match... voor de modeste som van 10 euro kan je er in en eens binnen ben je best dat je je dadelijk ruim voorziet van bonnetjes... denk ik toch op dat moment, want er blijkt redelijk wat volk te zijn... ik vind een zitplaatsje op de tribune, net naast mijn buurman... dus als het niet spannend mocht worden, kunnen we toch al een babbeltje doen...

10022013064.jpg

En het wordt niet echt spannend, volgens mijn bescheiden mening... dat ligt niet direct aan de mannen op het veld, maar vooral aan mijneigenzelve: jaren geleden - toen ik nog werkte - werd ik door een toenmalige leverancier een paar keer uitgenodigd op Anderlecht... als nieuwjaarscadeautje... eerst een diner in de "St Gidon" of hoe dat interne restaurant daar ook mag heten, dan naar de match kijken vanuit een business seat, tussendoor nog meer eten en drinken en na afloop een uitgebreide VIP-receptie... met alles er op en er aan... tot en met een chauffeur die mij nadien thuis voor de deur afzette... hetgeen toen zeer nodig was!

Het eten en drinken daar op Anderlecht was dik in orde en de receptie zeer plezant, maar de match zelf? pffftt... 'k weet echt niet meer wie er speelde... Anderlecht hoogstwaarschijnlijk... maar die andere ploeg waartegen ze toen moesten sjotten(?)... 'k had er toen al geen helder idee van wie dat was en wie er uiteindelijk won... en weet het nu nog altijd niet... en "spannend" was het eigenlijk al helemaal niet... 'k peins dat na 12 seizoenen bij F.C. Kampioenen, mijn povere genegenheid voor voetbal redelijk over was... maar we wijken af.

10022013063.jpg

Ik schrik even als ik op de tribune boven en links van mij zowat uitsluitend Frans hoor praten en denk "dat is hier al even erg als in sommige Zaventemse winkels en restaurants, verdorie, dat komt er van zie, als je gemeentebestuur al jaren weigert om een schepen van Vlaamse Aangelegenheden te creëren, de verfransing slaat kamerbreed toe, ook in het voetbal!"... maar dan realiseer ik mij dat we tegen Virton spelen en dat die hun supporters blijkbaar massaal mee zijn afgezakt... vermoedelijk is er in dat dorp ginderachter op zondag echt niks te doen buiten voetbal? 

10022013065.jpg

Ik bestudeer wat onwennig de situatie op het veld want dit is voor mij totaal nieuw!... en kom te weten van mijn buurman dat die van ons van links naar rechts spelen, in het blauw en geel, met reclame voor DHL... dat weten we dan ook weer... de eerst helft verloopt vooral op de helft van Zaventem... vlak voor onze neus... best wel handig maar voor zover ik er iets van afweet, loopt het niet echt vlotjes met die van ons... ze hebben om te beginnen wind tegen en broddelen regelmatig, geven niet altijd loepzuivere passen en komen meer en meer onder druk en na iets meer dan een half uur is het prijs... 0-1... de Zaventemse kenners iets verder rechts op de tribune leggen mekaar omstandig uit "dat dit normaal is als je met 3 zieken zit én een geschorste en dat Virton toch te ver los staat en dat ze beter winnen volgende week tegen... 'k weet niet meer wie... en dat het bovendien een heel andere match zou zijn moest Mauriske erbij zijn"!

Ik heb geen idee wie Mauriske mag wezen... maar hij is er dus niet bij... en dat scheelt blijkbaar een slok op de borrel... en van borrel gesproken: om 15u42 stipt zegt mijn buurman dat het "de moment" is... we trekken naar de kantine, net voor affluiten, want anders staat er seffens te veel file aan de toog en geraakt ge nooit aan een pint voor de halftime voorbij is ... een fijn plan... binnen consumeer ik de eerste van mijn jetonnekes, doe nog een praatje tegen de buur en zijn maat en zie dan onze N-VA kopman staan... ik trakteer een rondje en hij daarna ook ééntje en er komen nog enkele voetballiefhebbers bij staan en terwijl buiten de tweede helft begint, kijken wij knus binnen aan een staantafeltje naar de finale van het veldrijden op TV en naar Standard-Bergen op een ander scherm en drinken onderwijl pinten... ik laat de hotdogs wel aan mij voorbij gaan... maar mijn jetons geraken toch vlotjes allemaal op en we merken ondertussen halvelings dat er buiten ook nog twee keer gescoord wordt... door Virton... waarvan één keer vanop de penaltystip... 'k heb niet gezien wie er wat fout deed, herhalingen geven ze blijkbaar ook al niet op zo een "life" match en het kan mij eigenlijk ook niet veel schelen wie er in de fout ging... Mauriske zal het zeker niet geweest zijn... 

De rest van de middag blijven we keuvelen over voetbal, sneeuw, congé en politiek... dinsdag valt in Leuven namelijk de uitspraak van de commissie voor verkiezingsbetwistingen en gaan we eindelijk weten of de plaatselijke openVLD-ers al dan niet wegkomen met hun leugens en frauduleus gedrag! 

Tegen zessen zijn we verzadigd van voetbal en van al de rest, diepen onze muts, sjaal en handschoenen weer op en wandelen huiswaarts... 0-3.. en dat voor de eerste keer dat ik er bij was... 'k denk niet dat ik direct in aanmerking kom als geluksbrengende talisman of mascotte... maar binnen twee weken ga ik terug kijken peins ik... het eten en drinken zijn dan misschien iets minder dan op den Anderlecht... maar de pinten zijn fris, de sfeer is goed en je komt al eens wat gekend volk tegen... en wie weet speelt Mauriske ook mee volgende keer!

14:03 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.