19-01-13

Gorgonia Beach - Marsa Alam 31/12/12: echte champagne, mosselen en gin-tonic

op deze laatste dag van 2012 gaan we 's morgens op stap... een beetje calorietjes verbranden ter voorafgaandelijke compensatie van de feestelijkheden van vanavond... en geef toe... er zijn eind december véél kouwelijker, somberder en mottiger plekken op aarde dan dit hier om op stap te gaan... we nemen ons nu al voor: als we in de winter nog naar Egypte willen, staat deze bestemming met stip bovenaan het lijstje... 't is hier gewoon prachtig!

IMG_8467.JPG

en het grote voordeel is: de meeste toeristen blijven de hele dag in het hotel zelf hangen, je komt dus zo goed als niemand tegen, als je een lange strandwandeling maakt... tenzij al eens een vreemde vogel...

IMG_8463.JPG

en 't is niet dat de streek helemaal onbebouwd en ongerept is... de olievaten weten we ondertussen al liggen, maar we ontdekken in de duinen ook een vorm van "bewoning"...

IMG_8466.JPG

terwijl we ons lichtjes verbazen over het feit dat er wel degelijk mensen wonen en leven in een soort koterij midden in "den bled", bestudeer ik in de verte mijn bergje... het staat vast nu: volgend jaar ga ik er naartoe... en Bruno heeft gezegd dat hij mee gaat! Tof.

IMG_8465.JPG

IMG_8464.JPG

we poseren nog even langs de waterlijn... zo een beetje op zijn Russisch... die poseren ook graag voor de foto hebben we gisteren gemerkt... borst(en) vooruit en buik ingetrokken... hoewel dat laatste bij mij wat problematisch begint te worden... 'k ben precies toch een beetje verdikt... maar toch al goed bruin ook! 

IMG_8469.JPG

tegen de middag hebben we genoeg gewandeld en keren terug naar het hotel waar we de rest van de namiddag lekker luieren en eens gaan snorkelen... en weeral géén zeeschildpadden zien... 't zal niet meer voor dit jaar zijn!

IMG_8471.JPG

rond de vijven is het dagelijks "pannekoekentijd" in de Sandy bar...

IMG_8473.JPG

kwestie van al wat een beetje "fond" te leggen voor straks... en dan douchen en een proper hemd en lange broek en de zondagse schoenen aan... en tegen 19.00u maken we onze opwachting op de receptie... de formule is dezelfde als met kerstavond: eerst buiten aperitieven en na een uurtje dan gezamelijk naar de grote tent voor het buffet en feest. De drankjes zien er ook weer hetzelfde uit als verleden week... appelblauwzeegroenig en redelijk alcoholloos...

IMG_8480.JPG

ik wend de steven naar mijn maat, de ober... die "verzorgt" ons van in het begin zeer goed in de panoramabar 's avonds en incasseerde daarom ook al regelmatig een bakshish en wordt van langs om meer "large" bij het uitgieten van mijn gin en brandy...

IMG_8477.JPG

de punch is best te doen... niet straf maar fris, net zoals met kerst... maar de hapjes zijn beduidend lekkerder...

IMG_8478.JPG

 IMG_8474.JPG

rond acht uur begint de hele bende te versassen naar de tent, we drinken de klutskes uit en moeten ons voor niks haasten... deze keer heb ik het bonnetje van de tafelreservatie mee... in het bovenzakje van mijn hemd... en tien minuutjes later - als de grote sloef door is - wandelen we ook naar de tent... ze hebben er trouwens voor oudejaarsavond nog een lap meer op gegeven: zelfs de oprijlaan tussen hotel en tent is nu feestelijk verlicht...

IMG_8500.JPG

even later staan we ook aan te schuiven... we zitten aan tafel 73, die was nog vrij toen ik boekte, dus koos ik dezelfde, vlakbij de uitgang en dicht bij de bar... meer moet dat niet zijn!

IMG_8481.JPG

IMG_8483.JPG

IMG_8490.JPG

de kelners staan strak in het gelid en hebben voor vandaag hun kerstmuts geruild voor een ander potske en wij installeren ons aan tafel en zetten direct - uit solidariteit met die mannen - ook een potske op...

IMG_8485.JPG

IMG_8484.JPG

en zodra we goedgemutst neerzitten, maken we kennis met de tafelgenoten... een koppel uit Oostende... 'k ben na bijna 3 weken alweer hun naam kwijt, maar hij deed iets in immobieldingen... en zij niks... geloof ik... vriendelijke mensen!

IMG_8488.JPG

wanneer ik het initiatief neem om de eerste fles wijn te kraken, blijkt trouwens dat ze hun eigen fles drank meehebben... op het eerste zicht een beetje raar in een all-inclusive hotel, maar het is verdorie echte champagne.. tja... dát zit natuurlijk niet in onze all-inclusive formule inbegrepen... nu ja... ze buizen hun fles op het gemak onder hun tweetjes uit en wij hebben van de slag meer gewone wijn voor ons...     

de sfeer zit er - ondanks het feit dat wij géén champagne mee hebben - direct goed in...

IMG_8487.JPG

IMG_8489.JPG

ik ga het podium eens trekken, waar de jongelui van de animatie klaar zitten voor de show straks, duidelijk iets met Charly Chaplin... maar dan met een Arabische toets... Aladin Chaplin en de magische waterpijp of zo? 

en herinner mij dan mijn truuk van vorige week: het op het strategisch juiste moment gaan fotograferen van het buffet en daardoor de file voor zijn... en tracht hetzelfde te doen... maar deze keer lukt het niet zo vlot...

IMG_8491.JPG

IMG_8492.JPG

 IMG_8493.JPG

wanneer het startschot wordt gegeven, sta ik net aan een gedeelte waar weliswaar veel schotels met zeevruchten (en Heinz ketchup!) maar geen bordjes staan... en tegen dat ik mijn  fototoestel weg heb gestoken en aan de uitkant bij de stapels bordjes arriveer, staat er begot toch al wel een volwassen rij aan te schuiven zeker...

IMG_8494.JPG

IMG_8495.JPG

ik sluit dan maar aan achter de beide dames... 't is toch allemaal koud eten aan deze kant... echt gehaast moeten we dus niet zijn... en kom even later aan tafel met een goed gevuld bord zeevruchten en mossels... 

IMG_8497.JPG

en later zal blijken dat mijn redenering niet helemaal klopt... 't is niet omdat het een koude schotel is, dat je je niet moet haasten... zeker niet als het koude schotels zeevruchten betreft en mossels... die natuurlijk al geruime tijd uit de frigo zijn gehaald en dus al een wijle open en bloot in een overvolle tent staan te "acclimatiseren"...

de koude schotels zijn niet echt koud meer te noemen, ze zijn ondertussen op kamertemperatuur gekomen en dat is in Egypte toch iets warmer dan bij ons, zelfs op oudejaarsavond... maar de sushi zijn lekker en de garnalen ook (beter dan in La Vela eergisteren) en van de charcuterie en de asperges en andere groenten heb ik ook geen klagen... maar die mossels... hola... de eerste die ik binnenspeel smaakt wat rubberachtig, maar krijg ik met wat kauwen en wringen toch doorgeslikt... ik hou van gekookte mossels en ben zot op moules parqués en zo... maar die tweede... manmanman... dan loopt het eventjes grondig fout... het beestje is gewoon niet te vreten... het smaakt naar... wel, ik kan nog steeds niet juist zeggen waarnaar die mossel smaakte... naar iets vies, iets ongelooflijk walgelijks... kortom naar iets waar een mossel absoluut niet naar mag en normaal niet naar kan smaken... ik kokhals en spuw het onding terug uit op mijn bord en mijn honger en goesting zijn plots helemaal gesneden... de rest van de avond tracht ik nog wel een bordje warm te proeven... maar het "eetplezier" is er een beetje af... nu ja... ieder nadeel heeft zijn voordeel... 'k ga deze avond alvast niet nog meer verdikken... hoop ik...

ondertussen is het showgedeelte begonnen... eerst de obligate dansjes van de kinderclub... ondertussen drinken wij rustig een glaasje wijn... dan worden alle personeelsleden en kelners en koks op het podium geroepen en ondertussen drinken wij rustig nog een glaasje wijn en krijgen zij een donderend applaus en wij een speech en felicitaties en beste wensen van de general-manager himself...

een zeer wakkere en assertieve dame van een tafel achter ons, klampt de man prompt aan als hij van het podium stapt... de tapijten tussen onze tafels liggen wat (te) los op mekaar gedrapeerd en over één tapijtrand zijn er al zeker een tiental lomperikken gestruikeld... onder wie de dame in kwestie... in plaats van zich voor te nemen haar voeten deftig op te heffen, heeft ze dus duidelijk besloten direct de hogere instanties in te schakelen...  de general-manager luistert minzaam naar haar geanimeerde uitleg, geeft haar volmondig gelijk - voor zover ik het Italiaans getater kan volgen - en hij delegeert het probleem dan stande pede naar één van de managers in zijn kielzog... die trommelt direct een lagere echelon op - die spoorslags komt aangedraaft - en geeft hem de dwingende opdracht hier direct iets aan te doen en deze laatste kerel begint op zijn beurt via zijn radio bevelen te blaffen naar één of andere werkman achter de coulissen... ik bewonder het staaltje logistieke organisatie en opvolging, amuseer mij opperbest, vergeet even de mosselen en neem een foto van de ongeduldig wachtende supervisor(?) en van het kwaadwillige stuk tapijt in kwestie.

IMG_8498.JPG

voor zijn neus strompelen er vervolgens nog bijna twee dames, maar 'k ben net te laat om dat ook vast te leggen... even later duikt er een onderhoudsman op met een nietjesmachine, hij valt op zijn knieën en begint verwoed de twee dikke tapijten aan mekaar te nieten... ik vind het allemaal prachtig en denk zelfs weeral heel even aan de geneugten van mijn vroegere job als opperhoofd van de logistieke werkmannen bij Belgacom... maar wij hadden op de valse vloeren tapijttegels... vastgelijmd! 

Lachen

de nietjes helpen niet echt... in de loop van de avond gaan er nog regelmatig madammen strompelen!

IMG_8503.JPG

en dan starten de lichteffecten en rookmachine en barst Charlie Chaplin los... we krijgen achtereenvolgens liedjes en bijhorende dansjes te zien van ABBA, van Michael Jacksons' Thriller en zelfs Ierse tapdanstoestanden gelijk Lord of the Dance... ondertussen drinken wij rustig een glaasje wijn en vragen ons af wat dat in Allah's naam met Chaplin te maken heeft... maar ze doen hun best en meer dan je best kun je eigenlijk niet doen nietwaar!

en wij doen trouwens ook ons best...

IMG_8508.JPG

IMG_8507.JPG

de Oostendse fles champagne is al lang op en onze wijn begint ook schaars te worden... tegen middernacht krijgen we een glaasje schuimwijn... om te toasten op het nieuwe jaar... géén fles roze broebelwijn zoals met kerst, maar één enkel glaasje witte schuimwijn... en als de ober wat heftig was bij het inschenken hou je - eens het schuim weg - echt niet veel over om te klinken...

IMG_8511.JPG

om middernacht gaat dan na het aftellen het licht uit, vallen de ballonnen in het donker naar beneden ('k snap niet goed de bedoeling van dat manoeuver) en zoenen wij mekaar en wensen iedereen het allebeste voor 1013... het nieuwe jaar dat thuis in Vlaanderen wel pas binnen twee uur zal beginnen...

IMG_8509.JPG

 IMG_8510.JPG

het officiële Egyptische nieuwjaarsmoment halen we nog wel ,een uurtje later, maar ondertussen zijn Bruno en ik overgeschakeld van wijn naar gin-tonic en worden door de obers héél goed gesoigneerd en op een redelijk lege maag is dat een combinatie die niet geheel zonder risico is... zelfs niet op een volle maag peins ik...

Het officiële tijdstip dat ze in Vlaanderen de overgang maken, dat maken wij niet meer mee... tegen half twee is het feest gedaan, we zijn weeral zo goed als de laatsten en worden vriendelijk, subtiel maar toch onverbiddelijk de tent uit gewerkt... onderweg naar het hotel komen we als plezante afsluiter van de avond een aantal feestvierders tegen, die hun kamer niet meer binnen kunnen... blijkt dat je vannacht aan de receptie je sleutelkaarten moet laten aanpassen aan 2013... anders werken ze niet meer en kan je inderdaad je kamer niet meer in...niemand heeft dat echter op voorhand gecommuniceerd en het stond nergens vermeld... deze nacht is het dus bijzonder druk geweest aan de receptie, maar tegen dat wij ons aanmelden met de kaartjes is de chaos helemaal voorbij en zijn de meesten ondertussen toch onder zeil gegaan... vermoedelijk en hopelijk in hun eigen kamer met een nieuwe sleutelkaart...

IMG_8515.JPG

ik neem een fotootje van die vermoedelijk laatste sleutelwisseltoestand van de nacht en wacht dan aan de trap... misschien kunnen we nog eens naar de disco beneden... die gaat nu toch wel open zijn... maar Martine vindt het welletjes geweest... we gaan recht naar de kamer, nu dat we er binnen kunnen! 

en ze heeft gelijk... ze heeft altijd gelijk... ook in 2013!       

    

                 

14:14 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.