04-05-12

EUSKADI

't is met mij al zoals met de rest van de pré- en andere gepensioneerden: drukdrukdruk... 'k ben vandaag precies één week thuis en heb nu pas tijd - en ambitie en gelegenheid - gevonden om nog eens even te bloggen... 't was kermis en jaarmarkt in Vilvoorde, er was een verjaardagsfeestje tussendoor en 'k heb vooral een week met mijn neus voor de electriciteitsmeters gehangen om te kunnen vaststellen dat de zon dringend meer mag beginnen schijnen en... 'k heb mij urenlang zoet gehouden met de voorbereiding van onze campervakantie begin juli... de reis gaat via de Franse Atlantische kust tot in Baskenland... en daarna via Lourdes en de Limousin en (liefst rond) Parijs terug naar huis... 

daar kruipt best wat werk in... een paar reisgidsen gehaald in de bib en daarnaast op enkele campersites op internet mooie overnachtingsplaatsen opgezocht en bezienswaardigheden voor onderweg... en strandjes waar de madam kan zonnen... en gecheckt of we op de Col du Tourmalet en aanverwanten toevallig niet in de wielen van de Ronde van Frankrijk gaan verzeilen... zelfs mogelijke restaurantjes en terrasjes en grote magazijnen bekijk ik... met dank aan "streetvieuw" van Google Earth... ik check vooral of je er wel terecht kan met een 7 meter lange camper... 't is een hobby zoals een andere (hoop ik) en eigenlijk maak je de reis al eens in je hoofd en op je laptopschermpje op voorhand... plezant... heel plezant!

Euskadi.gif

Baskenland dus... een regio met quasi onuitspreekbare namen - ik blijf een dagje zonnen in Hondarribia en ga dan via Gaintxurizketa en Errenteria naar San Sebastian en daarna via Andoain en Lekunberri en Pamplona naar Auritz Burguete... daar wil ik even verder Roncevalles bezoeken, een belangrijke stopplaats op de Camino naar Santiago de Compostella en de plaats waar - volgens de overlevering - in 778 de achterhoede van het leger van Karel de Grote - die zelf al verder Frankrijk binnen was getrokken - in de val werd gelokt en strijd leverde met zo ongeveer honderdduizend "Saracenen". Ridder Roelant  - in een soort misplaatste heldhaftigheid - weigert om hulp te toeteren op zijn hoorn... en wanneer zowat al zijn manschappen zijn gesneuveld, toetert hij toch om hulp, maar 't is te laat... Karel komt nog wel terug om te helpen, maar vindt tussen de lijken dat van Roelant "ter aarde liggend, de hoorn onder het lichaam, het gezicht naar Spanje gewend"       

In werkelijkheid is er daar naar het schijnt inderdaad in die periode een veldslagje gevochten, maar waren het een paar honderd Basken die een afdeling van Karel de Grote's leger in de pan hakten, die was op veroveringstocht geweest in Spanje maar dat bleek niet echt succesvol en hij was al lang terug naar huis gesukkeld met zijn hoofdmacht... er waren in de slag om Roncevaux dus zeker géén honderduizend saracenen of moslims bij betrokken... toen waren er daar gewoon nog niet zoveel van peins ik... nu ondertussen wel, vermoed ik... nu ja... legendes en helden dienen gekoesterd... wij gaan dus in elk geval de "Monolito a Roldan" in Ibañeta bekijken... weer of geen weer!

monolito a roldan.jpg

En van weer gesproken... 't is nu nog enkel te hopen dat het begin juli warm en zonnig gaat zijn in dat hoekje van de golf van Biskaje... héél warm mag zelfs ook, want we hebben airco aan boord... maar vooral met veel zon... héél veel zon... 'k heb op het dak van de camper namelijk ook al een zonnepaneel(tje)... die 17 exemplaren thuis op het eigen dak brachten de eerste maand van hun bestaan nog niet al te veel op... ze gaan ons in de congé toch weeral niet opschepen met alle dagen wolken zeker? Anders trek ik verdorie de andere kant op... naar Duitsland en Denemarken en de Oostzee voor mijn part... als de zon er maar schijnt... want dat is het voordeel van een camper... je bolt naar waar je wil... en 'k heb nog twee maand de tijd om ook van die streken de camperplaatsen en dergelijke in kaart te brengen...   't is toch geen weer om in de hof te liggen! 

11:16 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.