03-04-12

de Ronde

onze panelen liggen... en functioneren!... alles bijeen hebben we sinds vrijdag al 11 euro en een kletske verdiend... toch volgens onze omvormer... dat ding stuurt elk uur gegevens door naar een website waar we dus kunnen volgen hoeveel groene stroom we produceren en hoe rijk we daardoor al aan het worden zijn... 11 euro... 't is een begin!

Dat moest zondag in elk geval passend gevierd worden, dus trakteerde ik mezelf op een dagje "Ronde van Vlaanderen": 'k ben mee gaan de aankomst "bevlaggen" in Oudenaarde, met de Vlaamse Volksbeweging... plezant, héél plezant...

IMG_6186.JPG

 

's morgens in alle vroegte vertrokken naar CC Westrand, waar we afspraak hadden met de vrienden van de VVB... terwijl mijn zonnepanelen op het dak thuis voor de eerste keer van jetje gaven, ikzelf met de haren in de wind de Ring op naar Dilbeek... onder een stralende hemel... manmanman... wat een zalig gevoel... sinds die panelen liggen thuis kijkt een mens helemaal anders naar het weer... dat zal wel slijten na een tijdje peins ik... maar momenteel is de zon bij ons thuis absoluut een "hot item!" 

IMG_6185.JPG

Ziezo... het Cultureel Centrum van Dilbeek... "Waar Vlamingen thuis zijn"... schoon, heel schoon... en zeggen dat wij er in Zaventem eindelijk ook zo één gaan hebben... maar dan nog veel schoner... en veel groter... en veel moderner... en veel, maar dan ook héél veel duurder... 't is enkel maar de vraag wanneer het er zal staan... en hoe ze het dan ooit vol gaan krijgen... maar dat zijn zorgen voor de volgende legislatuur... dus hopelijk voor andere gemeentelijke bewindslieden... liefst van onze eigen strekking! 

IMG_6187.JPG

tegen 11.00u is de bende vlaggers kompleet en laden we het materiaal in... en ons eigenzelve... en een paar pintjes voor onder de baan!  

IMG_6189.JPG

Onderweg dient er trouwens nog eens overgeladen te worden... de logistieke wegen van de VVB zijn soms ondoorgrondelijk...maar we geraken wel via een sluipwegje heel vlotjes tot in het centrum van Oudenaarde waar we nog net op tijd aankomen om de renners te zien passeren... 't is half één, de Ronde trekt hier seffens dwars door het centrum voorbij - in vogelvlucht op een goeie kilometer van de aankomststreep - om dan nog 150 km te gaan toertjes maken langs de VIP tenten naast heuveltjes in de omgeving... of zoiets... eigenlijk is het precies een soort ronde van Oudenaarde... maar het zal ons worst wezen... we duiken de bus uit en staan net op tijd op de brug... met vlag en wimpel... hoera: we zijn toch al eens in beeld geweest nietwaar!

IMG_6192.JPG

IMG_6191.JPG

IMG_6193.JPG

Er blijkt een groepje weggeraakt uit het peleton maar ik heb geen idee wie er allemaal op kop ligt... 't heeft ook geen belang naar het schijnt, ikzelf ben een volslagen koersleek, maar volgens de kenners is het nog veel te vroeg... de koers moet nog "losbarsten"... straks, als ze voor de elvendertigste keer de VIP's gaan voorbij daveren op de één of andere Kwaremont... dan wordt het serieus... 

IMG_6196.JPG

wij laden onze lange vlaggen uit - voor ons eigen aan de aankomst - en duizenden kleine vlaggetjes - voor het publiek - en een paar kartons bierblikjes - voor... -  en trekken dan in groepjes 't stad in, delen een paar dozen vlaggetjes uit, doen een gezellig babbeltje hier en daar en komen op de markt een fransdolle medemens tegen die door het zien van al die leeuwenvlaggetjes danig nerveus wordt en ons overstelpt met verwijten en als klap op de vuurpijl meegeeft dat franstaligen superieur zijn, het Vlaams niets voorstelt en wij duidelijk niet goed bezig zijn... we vermoeden dat we te maken hebben met een infiltrant/intrigant/provocateur van de BUB of een idioot van vergelijkbare strekking, ontwijken handig een ongetwijfeld onzinnige discussie en worden zelfs niet eens handtastelijk... hoewel de goesting op een gegeven moment groot is... we trekken dan maar op ons gemak naar de aankomststreep, om daar alvast een goed plaatsje te zoeken voor straks... en die streep ligt er vooralsnog wat verlaten bij...

IMG_6197.JPG

er staat wel wat volk maar niet direct de grote massa... dus we gaan op verkenning en ontdekken dat er - naast de VIP-tenten in het zicht van de aankomststrook - achteraaan her en der ook zones en tenten voor het gewone volk staan... PLEBS-tenten of zoiets (?) en daar zitten de meeste sportliefhebbers braaf op een stoeltje te loeren naar een groot scherm...

IMG_6200.JPG

IMG_6199.JPG

we delen wat vlaggetjes uit, trachten te volgen op dat scherm waar de renners momenteel zijn... zien geen knijt wegens te veel zon (voor mijn part: scherm of geen scherm, hoe meer zon hoe liever!) en trekken een blikje bier open... mijn dorstige maat vergeet eventjes dat die blikken al een tijdje in mijn zak steken en dus mogelijks iets of wat "geschud" zouden kunnen wezen... maar de madam voor hem vind het niet echt heel erg dat haar nek en rug volgespoten worden... wij verzekeren haar dat bier geen plekken maakt en dat er één voordeel is aan zo een douche: ze gaat voor één keer even hard naar bier stinken als haar vent! 

Ze kan onze humor echter maar matig apprecieren en voor de bewuste vent terugkomt kuisen wij voor alle veiligheid onze schup af en gaan postvatten aan de afsluiting van de echte koers op de straat... het lijkt ons trouwens wat onzinnig om naar TV te kijken als je 200 meter verder alles "life" kan zien...

IMG_6207.JPG

er is maar één detail dat we zijn vergeten: er is nog niks te zien, zo goed als geen volk, wel een paar collega-vlaggers maar zeker nog geen renners... we beseffen dat er aan zo een aankomst niets te beleven valt vooraleer ze echt aankomen... op TV zie je inderdaad veel meer, zelfs met de zon tegen... we wandelen dus terug naar het sponsorgedeelte achter de aankomst... waar we bij panos wat koekjes en repen aftroggelen en bij het Nieuwsblad trachten een leeuwenvlaggetje te slijten in ruil voor een gazet... die gazet is geen probleem maar een vlaggetje hangen, dat is andere koek.. dat mag niet "van hun baas"... sinds ze het AVV-VVK schrapten van hun voorpaginahoofding, zijn bij die gazet de bazen precies geen echte Vlamingen meer!

IMG_6203.JPG

IMG_6204.JPG

we amuseren ons dan maar om de nadars te verfraaien... de alom aanwezige politie houd ons nauwlettend in het oog, maar blijkbaar mag het toch wel... leeuwenvlagskes in de gaten van de hekken steken!  

IMG_6208.JPG

IMG_6211.JPG

't is een schoon zicht... al zeggen we het zelf, dus pakken we de hekken aan de andere kant - vóór de streep - ook aan... maar daar mag het blijkbaar niet... ze laten ons eerst een half uurtje vlagskes steken en beginnen nadien met die allemaal terug weg te halen... "voor de veiligheid"! We snappen niet echt goed welk wreed veiligheidsrisico zo een papieren vlagje kan veroorzaken, me dunkt dat er gevaarlijker toestanden zijn op het parkoers... overlopende toeristen, rondvliegende drinkbussen of voorbijstekende volgwagens... om er maar losweg een paar te noemen... maar één ding beseffen we direct: nooit discuteren met gastjes die op dergelijk moment een soort verantwoordelijkheid en bijhorend vestje en badge hebben gekregen... nooit, never, jamais... ze zijn voor één dag de baas en dulden op hun territorium geen enkele tegenspraak!

IMG_6206.JPG

even later is onze stock vlaggetjes terug aanzienlijk groter... en veel moeilijker manipuleerbaar, want we hebben de rekkerkes toch wel onderweg ergens kwijtgedaan zeker!

De renners komen ondertussen dichterbij - toch volgens de omroeper die we in de verte horen - en de rest van de tijd brengen we door met lekker in het zonnetje staan, al eens voorzichtig(!) een blikje bier opentrekken, ons eigen digitaal vereeuwigen... en vooral met vlaggetjes aan de man brengen... of aan de vrouw... waarbij vooral Engelsen zot blijken te zijn van onze Leeuwtjes... gouverneur Denys - die we toevallig op het lijf lopen - wil er géén aannemen... 't is dan ook geen Engelsman... maar een belg

Onbeslist 

IMG_6210.JPG

en dan plots stijgt de spanning, in de verte zien we de helicopters naderen... ze zijn bijna daar... 

IMG_6215.JPG

eerst een zwik persmotards... dan een paar officiële wagens en een hoop zwaantjes en dan passeren voor onze neus 3 man... Boonen zit in een ideale positie op de tweede plaats en 't is nog 200 meter... de massa roept en applaudisseert en ik tracht het hele gedoe te filmen - hetgeen niet echt naadloos lukt wegens het feit dat die mannen echt wel rap rijden - en even later stijgt er gejuich op vanaf de streep in de verte... vermoedelijk heeft Boonen gewonnen... denken en hopen we toch... en dat blijkt later inderdaad het geval!

de koers zit er op... wij verzamelen onze grote vlaggen en steken de overschot van de kleintjes in een zak en wringen ons dan doorheen de massa naar het centrum... 

IMG_6205.JPG

op de weide achter de VIP tent valt het mee, maar aan het podium is er een volwassen verkeersopstopping... iedereen wil daar tegelijk passeren en het duurt een kwartiertje voor we uit het gewriemel geraken... onderweg komen we zowaar Eddy tegen... "den Eddy"... die wandelt op zijn gemak met een caddietje richting erepodium... misschien een cadeautje bij voor de winnaar... 't zal dan toch in elk geval geen nieuwe koersfiets zijn... en van fietsen gesproken... de federale politie in Oost-Vlaanderen heeft duidelijk geen Merckx-fietsen gekocht... die gasten zijn niet van Anderlecht en zeker niet van gisteren!... nee hoor, die mannen rijden met de moto... gelijk ondergetekende... ze hebben gelijk: 't gaat een pak rapper, zeker bergop en in de rechte stukken, er is meer plaats op voor sirenes en zwaailichten en zo en wie weet zijn die Yamaha's wel goedkoper dan een echte "Merckx" velo!   

IMG_6217.JPG

we zijn net even verder ons "materiaal" aan het wegbergen als er weeral beroering onstaat op straat... er is een politieker op komst! we reppen ons tot op de hoek en zien tot onze verbazing Di Rupo komen aangewandeld... we denken eerst al dat Walter Baele zich weeral heeft vermomd... want er is op het eerste zicht in geen bloemperken of wegen een veiligheidsagent te zien... tenzij ze misschien nu onopvallender zijn dan onlangs in Gent... maar nee hoor... op het tweede zicht blijkt dat het de echte is... die van Mons... en helemaal alleen, zonder "entourage"... niks geen BOBers, adviseurs, kabinetchefs of tolken te bespeuren... enkel een blondje aan zijn zij... we verschieten ons al halvelings een bult, maar dat blijkt op het derde zicht een fan die gewoon even mee op de foto wil!

IMG_6219.JPG

een fan met een Leeuwenvlaggetje... maar Elio zelf heeft er duidelijk nog geen gekregen... een kleine vergetelheid die door Bart prompt wordt rechtgezet... hij biedt Di Rupo een Leeuwtje aan en krijgt als dank zelf een vriendelijk streeltje op zijn wang... we vermoeden dat Bart de eerste dagen zijn kaak niet meer gaat wassen... hihihi...

IMG_6220.JPG

IMG_6221.JPG

we zwaaien even later den Elio uit en hopen dat hij nu héél lang wegblijft uit Vlaanderen... we kunnen best zonder hem... denken wij van de VVB toch... en wandelen dan naar het busje... we hebben namelijk nog een afspraak in Etikhove... daar komen alle "Vlaggers" van de VVB bij mekaar om samen een pint te drinken, een hotdogske te eten en na te kaarten...

IMG_6223.JPG

IMG_6222.JPG

IMG_6225.JPG

tegen zevenen ligt het terras helemaal in de schaduw, zijn onze bonnetjes op en kramen wij ook op... en iets na achten staan we terug aan het CC in Dilbeek... een half uurtje later ben ik thuis, moe en tevreden... ten eerste omdat onze vlaggen mooi in beeld zijn geweest... maar vooral omdat ondertussen mijn zonnepanelen vandaag bijna 20 kWh hebben opgebracht... schitterend... 't is te hopen dat het een lange hete zomer wordt!

Eén ding heb ik vandaag gemerkt: de beste plaats om de ronde te bekijken is ongetwijfeld thuis: rustig in uwe zetel, met een pintje en een pak chips en zo... geen vervoers- of parkeerproblemen, geen zon in uw beeld en ge verstaat alles wat ze zeggen, ge kunt even terugspoelen als ge naar het toilet moet en de snacks zijn veel gezonder én goedkoper... maar de ambiance is ter plaatse is wel met niks te vergelijken... daar kan geen enkel zetel tegenop... en daarbij, ik mag thuis in de living absoluut met geen grote Leeuwenvlaggen staan zwaaien van mijn vrouw, dus... volgend jaar gaan we zeker opnieuw mee... naar Oudenaarde, Meerbeke of waar Vandenhaute de boel tegen dan ook moge organiseren!   

 

17:10 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.