30-03-12

9 cent... and counting!

Gisteren was het dan toch eindelijk zo ver: met een vertraging van 9 dagen - negen wolkenloze, héél zonnige dagen! - heeft de "niet-nader-te-noemen-firma-waar-ik-spijtig-genoeg-een-contact-mee-afsloot-voor-plaatsen-van-zonnepanelen" zich verwaardigd om alsnog mijn panelen te komen installeren... derde poging, goede poging!

IMG_6180.JPG

Mijn verbodsplaten stonden alweer een week klaar op straat, met de nieuwe datum, maar om zeven uur 's morgens stond er toch nog een moedwilligaard plat voor mijn deur... platen niet zien staan of gewoon zich niks van aangetrokken (?)... ik wil echter absoluut dat er vandaag niets foutloopt, dus bel even naar de lokale politie, vraag wie die onverlaat wel mag wezen en bel de desbetreffende buur - van even verder in de straat - vrolijk doch beleefd uit zijn nest!

IMG_6181.JPG

Tegen half acht ligt de straat er leeg bij... leeg en al redelijk zonnig... en wachten we op de aankomst van... tja... van wie of wat eigenlijk... alles ligt al klaar in mijn hof... waar wacht ik nog op?... op een hoogtewerker in ieder geval... en op een roedel reservedakpannen (want daar gaan zij voor zorgen heeft hun baas aan de telefoon gezegd)... en hopelijk ook op een hele ploeg nijvere en bekwame zonnepaneleninstallateurs...   

tegen half negen ben ik lichtjes ongerust aan het worden en maak me al op eens naar de firma te bellen, als er plots een camionetteke de hoek om komt... hetzelfde als een week geleden... maar met een man meer... én ze hebben een soort verhuislift bij... 't is volgens mij wel geen hoogtewerker zoals afgesproken, maar vermoedelijk geraken ze met dit ding ook wel op het dak... het wordt afgehaakt en opgesteld terwijl één van de mannen terug weg is met de camionnete...

IMG_6182.JPG

ik kom niet te weten wat hij gaan doen is... misschien nog ergens in de buurt op een werf even iets gaan afwerken(?) want met die firma weet je maar nooit... dakpannen gaan kopen in de brico, dat is het zeker niet: ik pols de overblijvers over die dakpannenaffaire, maar die mannen weten van niks... ze hebben geen enkele opdracht in die zin gekregen, van welke verantwoordelijke dan ook... ik verwijs naar mijn telefoongesprek, maar de ploegbaas neemt het laconiek op: "geen probleem, 't is goed dat we het weten dat er maar één reservedakpan is, dan gaan we gewoon heel voorzichtig moeten zijn!" 

Volgens mij is bij die mannen de communicatie tussen de bazen en vertegenwoordigers en planning en andere diensten en werkploegen nog voor véél verbetering vatbaar... 't is precies of die klappen daar niet tegen mekaar!    

IMG_6184.JPG

29032012609.jpg

De rest van de dag verloopt vrij vlotjes... er worden gaten geboord, profielen op maat gezaagd, panelen uit de hof gehaald, kabels getrokken, stof gemaakt... vooral enorm veel stof gemaakt... en dan vooral in mijn kelder waar de kabel via de schouw wordt heengetrokken... er worden allerhande kastjes en meters geplaatst, boterhammen gegeten op de stoep... in het zonnetje... en sigaretten gerold... en nog meer stof gemaakt... en een nieuw plaatsingsplan gemaakt... want datgene dat ze bij hebben, klopt van geen kanten volgens de ploegbaas... er wordt veel geroepen naar mekaar... de communicatie vanop het dak naar beneden wordt soms al eens lichtjes gehinderd door de mannen van de groendienst die met veel lawaai de hagen komen scheren aan de overkant... en er komen tussendoor verschillende buren een kijkje nemen... en ze breken uiteindelijk één dakpan... officieel gaat er één enkele dakpan kapot in de late namiddag... ik hoop alleen dat het er inderdaad effecief maar één is geweest, want ondanks het feit dat die jongens gisteren zo te zien goed doorwerkten, blijft mijn vertrouwen in die firma op een laag pitje sudderen... 

en tegen zes uur 's avonds is het dan zo ver... er is in de loop van de namiddag al wat lichte bewolking komen opzetten en de omsluierde zon zakt net achter de huizen weg als het verlossende bericht komt: het hele zaakje is aangesloten en functioneert... een heugelijk moment: we produceren onze eigen groene stroom!

Ik teken een paar papieren, vergeet niet te laten vermelden dat de installatie helemaal niet strookt met wat er was vooropgesteld, ze pakken in en ruimen alles op, haken hun verhuislift aan, laden hun materiaal en zichzelf in en net als ze de hoek omdraaien en ik door mijn papieren blader, kom ik tot de onaangename vaststelling dat de gegevens van de powerrouter niet op de documenten staan... nergens te vinden... misschien op de lege doos, maar die hebben ze mee... en die gegevens heb ik nodig om een account te kunnen aanmaken op internet... want ik kan blijkbaar via het net continu volgen hoeveel groene stroom er wordt opgewekt... en hoeveel geld dat opbrengt... 'k moet dus de zolder op en daar met een zaklamp op mijn rug onder het ding gaan liggen om de gegevens af te schrijven van een piepklein plaatje aan de onderkant... maar even later heb ik alles wat nodig is, log in en kan tegen zevenen als eens zien of het effectief werkt en wat het me zoal opbrengt... mijn 17 zonnepanelen, in serie gelegd in twee strings... 0,30 kWh zegt het grafiekje... tja... 300 watt... 't is een begin... veel lampen gaan we daarmee vanavond wel niet doen branden... maar 't is al beter dan de voorbije tien dagen!

Tegen dat de zon ondergaat staat mijn totale winst op 0,09 euro... negen cent... hopelijk wordt het de volgende dagen iets zonniger... even zonnig als die tien voorbije exemplaren... maar ze geven voor de eerstkomende week alvast veel kouder... en bewolkt en regen... speciaal om mij te koeioneren peins ik...

Hoewel... het gaat op die manier wel ideaal weer zijn voor "De Ronde" zondag... dan ga ik met de VVB naar Oudenaarde, de aankomst bevlaggen... en kunnen die zonnepanelen voor één dag mijn dak op, zeker weten!

09:27 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.