07-08-11

dag 1 campertrip 2011: zaterdag 9 juli

IMG_2683.JPG

In Zaventem regent het... maar dat zal ons worst wezen... alles is ingeladen en gepakt en de GPS staat ingesteld: wij vertrekken naar het zuiden en dus naar de zon... nu ja, vandaag toch al de eerste 250 kilometer in de goede richting! 

We nemen afscheid van de kroost en rond half twaalf draaien we voorzichtig de straat uit en richten de steven van onze camper richting binnenring... en bij uitbreiding richting autosnelweg naar Namen en Luxemburg... en de eerste straten en vooral hoeken en rotondes is het weer even wennen aan de afmetingen van het ding... maar tegen dat we Zaventem uit zijn en 10 kilometer verder in Jesus-Eik van de Ring afslaan naar Namen, ben ik het rijden met "onze" Mercedes precies al terug goed gewoon.. en dat is maar best ook: één of andere madam in een klein onnozel autootje - die haar rijbewijs indertijd vermoedelijk heeft verkregen door middel van het bijeensparen van genoeg Seca-punten of zoiets - beslist vlak voor de scherpe bocht naar de snelweg dat ze precies liever op het andere rijvak die bocht zou willen nemen... het feit dat ik daar op dat eigenste moment al rijdt, blijkt voor het mens een triviale bijkomstigheid... ze snijdt me gewoon de pas af en ik moet zwaar in de remmen en mijn camper tot vlak tegen de vangrails zwieren om een aanrijding te vermijden... en de madam, zij zet doodgemoederd haar tocht voort... ik schakel terug, geef verkwistend gas en fixeer me op haar achterkant en test dan uitgebreid of mijn klaxon en grote lichten wel afdoende functioneren... en dat blijkt het geval... het werkt allemaal perfect! Ik vloek en sakker een kilometer lang op madammen in onnozele kleine autootjes tot mijn eigen madam me tot de orde roept. Nu ja, "ieder nadeel heb se voordeel": we zijn nu toch zeker dat alles deftig gestouwd werd en alle kastjes goed toe zijn!

IMG_2684.JPG

De verdere reis doorheen Wallonië verloopt vlekkeloos en rond 13.00u rijden we Bastogne binnen... het weer oogt weliswaar wat somber, maar hier houden we onze eerste stop aan de Mardasson.

IMG_2688.JPG

IMG_2685.JPG

Het museum blijkt gesloten... wegens verbouwingen... middenin het toeristische seizoen(!?)... rare jongens, die Ardennezen... nu ja, we klauteren dan maar eens tot boven op het monument, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt op de streek waar zich in december 1944 en januari 1945 de "Battle of the Bulge" afspeelde... zowat 76.000 Amerikanen werden hier tijdens die veldslag gedood, gewond of krijgsgevangen gemaakt... en in dat laatste geval dikwijls alsnog vermoord door de SS'ers van de "Kampfgruppe Peiper"... 'k heb onlangs op TV nog de gelijknamige film gezien uit 1965 van Ken Annakin... de slechtste oorlogsfilm aller tijden peins ik trouwens... de Duitsers spreken Engels, de Ardennezen ook, de tanks zijn van het verkeerde model en het landschap trekt in de verte nog niet op de Ardennen... dat laatste is omdat de film voor een groot deel werd opgenomen in Spanje... rare jongens die Amerikanen... toch die in de "filmbusiness"

 

IMG_2689.JPG

IMG_2692.JPG

IMG_2693.JPG

IMG_2686.JPG

De anderen zien er wel normaal uit, toch diegenen die we tegenkomen... want zelfs op een druilerige zaterdag in juli komen er hier Amerikanen op bezoek... of op bedevaart(?)... er lopen enkele tientallen bezoekers rond en we horen meer Engels praten dan Frans...

IMG_2687.JPG

Het museum mag dan misschien gesloten zijn, het WC is wel open... nu ja... het kot is open maar de WC-madam is blijkbaar een uurtje weg... maar ze sommeert vriendelijk - doch enkel in het Frans - de mogelijke gebruikers dat ze 50 cent dienen bij te dragen en dat liefst vóór de daad! Ik weet niet hoe die Amerikanen erop reageren maar op dergelijke momenten - van betalen - is mijn kennis van vreemde talen plotsklaps zeer minimaal! Ik pleeg dus met groot genoegen een kleine boodschap... en nadien Martinneke ook... en allebei helemaal zonder ook maar één duit in het bakje te doen... (een mens zijn plezier ligt hem soms in de kleine dingetjes des levens en daarbij: er zijn zo al genoeg transfers van Noord naar Zuid vinden wij!)

Als we terug op de parking aan de camper komen, komt zowaar de zon er door...

IMG_2696.JPG

IMG_2695.JPG

't is ondertussen tegen tweeën, we besluiten rap een boterhammetje te eten voor we doorrijden naar Luxemburg... en zo de eerste keer terug knus aan tafel in onze camper... 't geeft een echt vakantiegevoel... nu is de reis echt begonnen!

IMG_2698.JPG

om precies half drie rijden we Luxemburg binnen... het paradijselijke oord waar de mazout (voor de Mercedes!), de sigaretten (voor Martinneke!) en de sterke drank (voor heuuu... als we eens volk op bezoek krijgen!) merkelijk goedkoper zijn...    

ons Sonja loodst ons naar de volgende stop: het Müllerthal. Daar parkeren we ons en wandelen tot aan het plaatselijke toeristische natuurschoon, de "Schiessentümpel"... en dat blijkt een watervalletje onder een mooi brugje... we gaan later - veel verder van huis - veel straffere watervallen tegenkomen, maar dit is ons allereerste exemplaar van de reis, het krijgt dus uitgebreid onze enthousiaste en onverdeelde aandacht...    

IMG_2703.JPG

IMG_2704.JPG

IMG_2706.JPG

IMG_2707.JPG

op de terugweg bewonderen we eerst de rotsformaties en maken ons dan vrolijk over de koterij op de nabijgelegen camping...

IMG_2708.JPG

IMG_2709.JPG

sommige caravans staan hier peins ik al jaaaren... en gaan hier ook nooit meer weggeraken... het doet een beetje denken aan de toestanden verleden zomer op de Plage de Piémanson, in de Camargue... maar hier dan wel zonder strand... en zonder naturisten...

IMG_2710.JPG

Van wandelen - zeker langs het water - krijg je dorst... ik besluit te testen hoe het zit met het Luxemburgse bier... de alcoholvrije variant wel te verstaan! En dat valt heel goed mee.. de smaak is een stuk beter dat de rommel die ze bij ons als alcoholvrij bier trachten te slijten... maar 't kan ook aan mijnen dorst liggen.

We bollen daarna naar Grevenmacher, tanken alles vol (de tank en een jerrycan die ik speciaal hiervoor belangeloos te lenen kreeg van de Mark in Stalstudio), slaan een voorraadje Marlboro en Johnny Walker in en schaffen ons een zak "Milchbröt" aan: een "reserveke" want die dingen blijven dagenlang eetbaar! (weten we uit ervaring)

IMG_2713.JPG

Om precies half zes rijden we de Moeselbrug over en Duitsland binnen... 't is op een half etmaal tijd al ons derde "buitenland"... goed bezig... maar meer grenzen gaan we toch niet meer "doen"... het eindpunt van de eerste dag komt dichterbij... ik heb mij vooraf wekenlang (eigenlijk maanden) nuttig geamuseerd met deze reis voor te bereiden en zocht op het internet - o.a. via de website "www.campercontact.nl" - de leukste camperplekjes op in alle landen en streken waar we ongeveer gingen passeren... 'k heb de gewenste info allemaal in een spreadsheet gestoken, afgeprint en een speciaal fardeke gemaakt... als we dus dagelijks genoeg hebben van "de toerist uithangen", hoef ik enkel maar de coördinaten van de gewenste camperplaats in te tikken en ons Sonja stuurt er mij recht naar toe... nu ja... in principe toch!

Maar het lukt: een half uurtje later draaien we de camperplaats van Saarburg op, checken in - tegen de ronde som van 7 euro per nacht, electriciteit inbegrepen - en zoeken ons een rustig plekje tegen de haag.

IMG_2714.JPG

't is nog vroeg, de zon komt er opnieuw door en het stadje is - volgens de info in mijn farde - maar een boogscheut  verder... we besluiten om een avondwandeling te maken langs de Saar en een kijkje te nemen in Saarburg...

IMG_2715.JPG

IMG_2716.JPG

IMG_2718.JPG

volgens mijn bescheiden mening kunnen die mannen in het Saarland verrekt ver schieten met een boog... maar we geraken er toch... en de "inspanning" blijkt de moeite waard! 

IMG_2720.JPG

IMG_2719.JPG

leuke doorkijkjes en stemmige rustige straatjes en iets verder ontdekken we zowaar een waterval... midden in de stad... 't is al onze tweede waterval van de dag... en deze is alvast veel hoger dan de eerste... van watervallen krijgen we dorst en een drankgelegenheid met terras zou zeer welkom zijn, maar afgezien van die waterval ligt het plaatsje er op het eerste zicht droog en wat uitgestorven bij... denken wij toch...  

IMG_2721.JPG

IMG_2722.JPG

tot we boven de waterval op een pleintje arriveren, waar er wel leven is, veel leven... en zowat alle terrassen bomvol zitten... dáár zit dus dat volk allemaal...

IMG_2723.JPG

We zoeken een plaats en vinden die op het terras van het "Vino-Café" (http://www.vino-café.de/) en testen daar prompt hoe het zit met het Duitse bier... en deze keer niet de alcoholvrije variant... ik moet niet meer rijden en ga nu dus resoluut voor de "real stuff"... maar dan in 't Duits!

IMG_2724.JPG

IMG_2725.JPG

Martinneke opteert voor een karaf "weisswein" en als knabbel bestellen we "Flammkuchen"... een plaatselijke(?) specialiteit... het blijkt een soort kruising tussen een pizza en een pannekoek, wreed dun maar heel lekker en eigenlijk serieus prijzig ook!

IMG_2726.JPG

Terwijl Martinneke SMS't naar het thuisfront om te zeggen dat we de eerste dag goed zijn doorgekomen, verorber ik mijn helft van de vlamdinges en bestudeer onderwijl de kaart en nadien het foldertje dat ik op de camperplaats in handen kreeg gestopt...  en ontdek dat we toevallig in een "etablissement" van dezelfde eigenaars zijn terechtgekomen en dat we als camperaars een korting krijgen van 2 euro bij afgifte van het bonnetje... ik zoek mijn zakken af en vind het bewuste bonnetje... onze "Mediterran Flammekuchen" wordt van de slag iets prijsvriendelijker dan gedacht!

IMG_2727.JPG

IMG_2728.JPG

nadat flamkuchen, wein und bier consumierd sind en na een laatste blik op de watervallen... het zijn er eigenlijk verschillende achter mekaar, waaronder één van 20 meter hoog... en nog een fotootje van op de brug, wandelen we terug naar de camper... de eerste (halve) dag zit er op... morgen staan we vroeg op want dan gaan we - via Trier - de Moeselvallei "doen"...   

19:48 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.