04-05-11

Zaventem gaat proper(der) worden... hopen we!

'k Ben gisteren eens naar de gemeenteraad geweest... als toeschouwer... beetje de ramptoerist uithangen vanop de publieksbank... nu ja, die bank bestaat in Zaventem uit enkele rijen vrij ongemakkelijke stoelen, maar niet geklaagd, de notabelen zitten op hetzelfde model en sommigen hebben daar precies ook last van... kwestie van te vermijden dat er raadsleden indommelen tijdens de zitting... peins ik!

Ik was samen met een kompaan van de Vlaamse Volksbeweging afgezakt naar het gemeentehuis... alleen is maar alleen nietwaar... terwijl wij braaf binnen de gesprekken volgden, werden de straten rond het park buiten opgevrolijkt door 2 politiecombi's die zich strategisch opstelden, plus een bijkomend voeruig dat patrouillerend rond de blok reed... zo een gemeenteraad, dat is precies te vergelijken met een risicomatch... zou dat "standaard procedure" zijn bij elke zitting?

Is dat misschien omdat de franstalige oppositie tegen de gemeente ooit een klacht indiende bij "Europa" en zelfs bij de Verenigde Naties en daar sindsdien blijkbaar om de haverklap op elke(?) gemeenteraad weer over begint te wauwelen? (De dag dat we hier één of ander bataljon Blauwhelmen zien landen om orde op zaken te stellen, weten we dan toch waarom!)

Wie weet... maar zoveel politie... moeten die mannen zo aan genoeg overuren geraken of?... wij van de VVB durven ons niet voorstellen dat onze aanwezigheid oorzaak zou wezen van enige ongerustigheid bij de gemeentelijke bestierders en hun ordehandhavers... da's te veel eer! We bleven trouwens allebei heel braaf en aandachtig de debatten volgen... voor zover er al van debatten sprake was en voor zover we als leek konden volgen... want de geluidsinstallatie werkt niet altijd optimaal... bovendien, het bleef rustiger dan verwacht... het heikele thema van de onwettelijke meertalige infogids werd niet besproken en er waren enkel een paar tussenkomsten over geburen die eerst toestemming gaven tot het ergens oprichten van een judozaaltje... en daarna weer niet meer... en over de aankoop van 2 straatveegmachines en zo... allemaal machtig interessant maar dan ook niet méér dan dat... en over die aankoop... 'k weet niet precies meer hoeveel die dingen ons - de belastingbetaler - gaan kosten, maar we zijn er gerust in: elke cent gaat welbesteed zijn!

We hopen van harte dat die machines gaan bijdragen tot het "verproperen" van de straten, pleinen en plantsoenen... want daarmee is het in onze gemeente momenteel echt wel heel droevig gesteld... 'k heb zo eens rondgekeken, nog maar enkel in mijn eigen buurt... en dat was waarlijk hallucinant...

IMG_2361.JPG

IMG_2362.JPG

IMG_2363.JPG

IMG_2364.JPG

van het toegangswegeltje en voetgangersbruggetje over de spoorweg ben ik niet zeker wie de eigenaar is... maar 't is in elk geval gewoon een stortplaats aan het worden... ofwel blijft één van de talrijke firma's die de "ijzerenweg" beheren grondig in gebreke, ofwel de gemeente... en die laatste zou in het eerste geval sowieso dan de eigenaar moeten aanspreken en verplichten de boel op te kuisen en proper te houden... vind ik toch... of zie ik dat weeral verkeerd?

IMG_2365.JPG

IMG_2366.JPG

in de bermen en plantsoenen ligt zowat overal afval... plastiek, blikjes, papier.. en vuilbakjes plaatsen die dan niet tijdig worden gechekt en leeggemaakt... dat helpt niet... dat trekt enkel nog meer zwerfvuil aan... 

IMG_2442.JPG

vuilniszakken die om één of andere reden niet werden meegenomen tijdens de ophaalronde, blijven dagen - of zelfs weken - gewoon staan... tussen andere rommel en onkruid...

IMG_2441.JPG

en soms kom je ook al eens een groter stukje "afval" tegen op het voetpad... tenzij de gemeente bezig is met het installeren van openbare toiletten(?)... maar daar heb ik niets over gehoord tijdens de zitting en volgens mijn bescheiden mening scheelt er dan toch bij dit model iets met de privacy van de mogelijke gebruiker...

op een afstand van een paar honderd meter waren al die foto's genomen... hopelijk gaan die nieuwe veegmachines tot in de hoekjes en tot onder de struiken de rommel aankunnen... anders hadden ze voor hetzelfde geld beter een peleton PWA'ers met stootkarretjes en bijhorende keerborstels opgericht... 

nu ja, we wachten af wat het gaat geven... en onderhouden als een goede huisvader ondertussen - met plaatsvervangende schaamte - de goot, het voetpad en struikgewas voor onze eigen deur!

Schamen  

10:37 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Yves,

Dat is super, maat ! Hou vol. We gaan nog veel van onzen TAK maken ;-)

Met Vlaamsche Groet !


Frederik

Gepost door: Frederik | 04-05-11

Yves,

Ik werk in Machelen aan de reinigingsdienst.Alé martine kent me wel als ik daar passeer aan het Giso met mijn werk:-)
Bij ons staat een ploeg van 10 man dagelijks in voor het ledigen van de openbare vuilbakken,onkruid te verwijderen van de stoepen,en wij gaan met een zak en knijper alle straten 1 voor 1 af zodat elke straat minstens 1 keer in de 2 weken een beurt krijgt.Als er ergens vuil ligt dan trekt dat nog meer vuil aan als dit niet snel opgeruimd wordt.De gemeente heeft een meldpunt als er een sluikstort is,en dan gaan wij erop af om dat zo snel mogelijk op te ruimen.Vroeger bestond er aan een gemeente maar 2 diensten,namelijk een technische dienst en een groendienst.
Nu komen er bij vele gemeentes daar nog een reinigingsdienst bij.En dat is echt nodig.We krijgen veel goeie feedback van de burgers dat het bij ons zo proper is.
Ik heb er een filmpje van gemaakt voor de gemeente en onze dienst in de kijker te zetten.En hopelijk krijgen de mensen die dit zien meer respect voor hun omgeving als ze weer is een blikje op straat kieperen : http://www.youtube.com/watch?v=COD68P1Z5wg
Stel aan het schepencollege is voor dit filmpje te bekijken.En maak er hen van bewust dat er een aparte dienst nodig is om alles proper te houden.Want die 2 man die ik soms met een stootkar van voor den oorlog zie rondlopen in Zaventem voldoen bijlange niet :-) belaag hen maar goed met foto's van vuile plaatsen,zodat ze wakker worden.Je kan je beklag doen in de media(krant,internet...) dan komen ze in actie want een vuile gemeente dat "oogt" niet.Ik heb zelf maar dan 20 jaar in Zaventem gewoond en het is er echt wel vuil aan het worden (om nog maar te zwijgen van de criminaliteit,zo is mijn vader en zus hun auto helemaal bekrast voor de 2e keer en ze wonen in het Veldeke aan het station).Het ligt ook wat aan de mentaliteit van de "nieuwe " inwijkelingen.Velen passen zich niet aan,en verstaan zelfs nog geen letter nederlands,laat staan wat de sorteer regels zijn voor de vuilnis ophaling.Met als gevolg dat hun vuil niet wordt meegenomen door de vuilkar(wat logisch is)maar dan laten ze het liggen tot het op straat waait,of de katten de vuilzakken openkrabben.

Gepost door: philippe jespers | 04-05-11

De commentaren zijn gesloten.