22-04-11

Zonnige groeten uit Zaventem

Terwijl mijn lieftallige echtgenote haar valies aan het pakken is in Spanje, vermoedelijk blij dat ze terugkomt naar "het goed weer", zit ik thuis in de tuin in het zonnetje aan een laat ontbijt... straks moeten we nog wat stofzuigen en afwassen en opruimen, maar eerst amuseer ik mij nog even met het lezen van mijn gazet... en daar staan vrolijke dingen in... Algarve: 13°... Marbella: 15° en regen... Calpe: 16°... ik ben gisteren wat in de lommer moeten kruipen... 't was niet te doen in volle zon... de thermometer tegen de terrasmuur gaf boven de 30°!

Stoer

Maar 't is eigenlijk niet mooi om met de mensen te lachen... dat geeft zijn zuurverdiende centen uit aan een reisje naar de zon en diezelfde zon blijkt dan net in de omgekeerde richting een trip naar het noorden te hebben geboekt... nee, met zoiets lachen, dat past niet... waar we wel mogen mee lachen... dat is met politiekers... nu ja... toch met sommigen... 

infogids pag 13.jpg

INFOGIDS VU.jpg

met de liberalen in Zaventem bijvoorbeeld kan je tegenwoordig lachen... zij het dan wat groen...

Het gemeentebestuur gaf onlangs namelijk een infogids uit waarbij het voorwoord op bladzijde 13 in 4 (vier) talen werd gepleegd... gezien elke communicatie van een gemeentebestuur naar de burgers toe, bij ons enkel en alleen in het Nederlands mag gebeuren... is die bladzijde 13 redelijk in strijd met de taalwetgeving... dachten wij.. en met ons ook het plaatselijke N-VA bestuur, dat prompt volgend bericht de wereld instuurde:    

Persbericht

 

 

N-VA Zaventem wenst afstand te nemen van de “ Gemeentelijke infogids 2011-2012”

 

De gemeente Zaventem verspreidt momenteel een gemeentelijke infogids onder haar inwoners. Opmerkelijk hierbij is het feit dat het voorwoord van Burgemeester  Vermeiren ( Open VLD) en de Schepen van Informatie Holemans ( Open VLD) in vier talen wordt gebracht (Nederlands, Frans, Engels en Duits). Naast de vermelding in vier talen van het voorwoord en de gemeentediensten bevat de brochure, die 52 bladzijden telt, een aantal tweetalige advertenties van handelaars. 

Het gemeentebestuur wenst zich te profileren als een gemeente waarin iedereen welkom is, maar vergeet hierbij om de positie van het Nederlands als officiële en als voertaal gevrijwaard te houden.

Voor N-VA Zaventem is het onbegrijpelijk dat een gemeente die zwaar lijdt onder de verfransingsdruk en de verbrusseling een gids uitbrengt waar niet itsluitend het Nederlands wordt in gebruikt. Volgens N-VA gemeenteraadsleden Roger Artois en Erik Rennen is dit weeral een kaakslag voor alle Vlamingen die het goed menen met deze gemeente en die het Vlaams karakter willen vrijwaren. Daarenboven mag volgens de taalwet de overheid enkel in het Nederlands communiceren. Dat het meertalige voorwoord en de tweetalige advertenties nu juist in een uitgave van de gemeente Zaventem verschijnt, is dus een inbreuk op deze taalwet.

Mark Demesmaeker (N-VA), Vlaams volksvertegenwoordiger zal hierover een schriftelijke vraag stellen aan Vlaams Minister Bourgeois die bevoegd is voor de Vlaamse rand.

 

Roger Artois - Erik Rennen

N-VA gemeenteraadsleden

en zonet las ik in mijn gazet - in het zonnetje op mijn terras bij het ontbijt - dat de liberalen wensen te reageren op deze aantijgingen...

"dat voorwoord is al jaren 4-talig en vroeger werd daar nooit een probleem van gemaakt"... dus als ge lang genoeg iets onwettigs doet wordt het blijkbaar een verworven recht en mag het wel (?) 

"blijkbaar is het de bedoeling communautair vuur aan te wakkeren in deze moeilijke tijden van regeringsvorming"... jajaa... als ze er daar in Brussel niet in slagen om een federale regering inéén te knutselen, 't zal seffens nog de fout zijn van een paar Zaventemse Vlamingen... die dan nog enkel plaatselijk de toepassing van de wet vragen(!)

"de infobrochure is de uitgave van een privé-bedrijf, niet van de gemeente. In die zin zijn ze niet gebonden door de taalwetgeving. De gemeente komt op geen enkel manier tussen in de kosten, die volledig betaald worden door de advertenties"... hoera... 't is maar hoe je het uitlegt zeker... als verantwoordelijke uitgever staat klaar en duidelijk vermeld:  Schepen voor Informatie, Zaventem... maar eigenlijk is het dus blijkbaar niet de verantwoordelijke uitgever die verantwoordelijk is voor die uitgave, maar de drukker... of zoiets... in elk geval, dat is goed om weten... als wij nog eens affiches ophangen... voor toneelvoorstellingen, kippenfestijnen of andere toestanden, kunnen we ons dus eens goed laten gaan... want mocht er in de toekomst al eens toevallig een tekeningetje, foto of tekst opstaan die niet helemaal binnen de perken en normen blijft... 't is ons fout niet... maar die van de drukker... en als je een sponsor hebt die de drukkerskosten op zich neemt - via een advertentie onderaan of zo - zit je helemaal gebeiteld!

Toch plezant als een mens zo 's morgens al dingen bijleert... en nu ga ik eerst de tafel afruimen en dan mijn gras afdoen... ééntalig Nederlands, helemaal privé en zonder sponsor!   

         

11:05 Gepost door yvesken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.