25-03-10

et pour les flamands la même chose

Deze week stonden de fransdolle media weer op hun kop... een journalist belde - als zogezegd Afrikaans diplomaat - in het frans naar de gemeente Dilbeek en daar had de ambtenaar van dienst het aangedurfd te wijzen op het feit dat Dilbeek in Vlaanderen ligt en er dus Vlaams wordt gesproken... 't kot was te klein... absoluut voorpaginanieuws in de waalse gazetten...

dilbeek

in ieder ander land is het de normaalste zaak van de wereld om de plaatselijke officiële taal te gebruiken.. of op zijn minst een poging te doen tot! (probeer maar eens op een gemeentebestuur ergens in Spanje met iets anders dan Castiliaans aan te komen... ze bekijken je alsof je van Pluto komt en je gaat nooit aan je info of stempeltje of wat dan ook geraken)... maar niet dus in de Vlaamse rand rond onze dierbare en wettelijk tweetalige hoofdstad... en durf als Vlaming vooral niet op te komen voor jezelf, want voor je het weet ben je een nazi of wordt de vergelijking gemaakt met Nigeriaanse massamoordenaars... of erger... 

Onze fransdolle medemensen - uit de hoofdstad en omliggende percelen - dat zijn natuurlijk de ware democraten... multicultureel, tolerant, klantvriendelijk, behulpzaam, begrijpend en vooral... polyglot... gisteren ging ik wat snuisteren in een tweedehandsboekenwinkel (Pêle-Mêle op de Lemonnierlaan) en tikte er een paar strips op de kop... de winkel is natuurlijk zowat volledig franstalig maar in een verloren hoekje huist de afdeling "vreemde talen"... alles wat ze zelf niet verstaan, steekt daar bijeen en naast Deense, Duitse of andere uitheemse versies kom je er ook Nederlandstalige boekjes tegen... tof... heel tof... tot wanneer je je met je aanwinsten aanbiedt aan de kassa, want daar is de voertaal exclusief frans... ze zien natuurlijk wel dat je enkel en alleen Vlaamse strips hebt uitgekozen, maar doen - naar aloude franse gewoonte - absoluut geen enkele moeite om de vermoedelijke taal van de klant te spreken... en als je toevallig een vraag hebt... bekijken ze je met grote ogen en monsteren je alsof je van Pluto komt... nu ja... uiteindelijk laat je je "buit" toch niet achter... lukt de transactie vlotjes en krijg je er een welgemeend(?) "au revoir" bij, als je buitenwandelt!    

Maar waarom al de kassiersters en winkeliers in Zaventem-dorp steevast frans willen wauwelen tegen de inwijkelingen... uit "commerciele overwegingen"!... dat vraag ik me soms af... da's voor niks nodig volgens mij... als ze echt die charcuterie moeten hebben, zullen ze wel betalen, ook als de prijs in 't Vlaams wordt meegedeeld, peins ik dan!         

tja... begrip, verdraagzaamheid en toegevingen doen... 't moet steeds van één en dezelfde kant komen... ik hou mijn hart vast tegen dat Jean-Luc zijn BHV-misbaksel gaat baren... ergens tegen Pasen... of was het erna? In elk geval... de tjeven gaan ons - traditiegetrouw - zwaar beduvelen als we niet oppassen... goed geweten!       

13:37 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.