14-01-10

MARRAKECH - zaterdagmiddag Bab Agnaou

BLOG IMG_1842

even ten zuiden van de Koutoubia moskee passeren we een groot benzinestation, ik ben vergeten te kijken of de prijs van de mazout en naft ginder veel goedkoper is dan bij ons... maar wat het er ook kost, het zal deze eenzame transporteur worst wezen, peins ik...

BLOG IMG_1844

er wordt in de stad vermoedelijk ook veel gestookt met hout... peinzen we toch als we de stocks onderweg zien... en je komt hier en daar - naast een ster hout - ook al wel eens voertuigen tegen uit je eigen prehistorie... halfweg de jaren 80 was ik enkele jaren lang de trotse bezitter van een dergelijk R4-tje, 'k deed het cadeau - 't was na een "ongelukje" wel gereduceerd tot R3,5 - aan een toenmalige vriendin op de BRT... maar dit minstens even oud exemplaar ziet er nog wreed goed uit... hoe het met die vriendin zit... weet ik eigenlijk niet... 'k hoop dat die er ook nog goed uitziet, maar sinds mijn ambras met de bobo's van FC de kampioenen mag ik daar niet meer binnen... op de VRT...

BLOG IMG_1845
   

aan mijn foto's merk je het niet direct, maar er rijden in Marrakech enorm veel brommertjes rond... 't is vooral in de smalle steegjes van de medina een razend populair - en zowat het enig mogelijke -  vervoermiddel... met duizenden van die dingen tuffen de Marrakechers rond en in de souks rijden ze je dan ook om de haverklap vrolijk van de sokken, als je even niet oplet... de meeste exemplaren zijn echter absoluut niet postfris of nagelnieuw meer... de brommers bedoel ik... onderweg komen we dan ook verschillende "garages" tegen want ze sleutelen zo te zien dag en nacht aan die dingen... maar 't is nodig ook peins ik.

BLOG IMG_1846

even verder bemerken we voor een apotheek een dik kanon op de stoep... 't is wat van de affuit gegleden en geen mens die weet waarom het daar ligt... 't moet volgens onze bescheiden mening (en rijke fantasie) een stukske van de vroegere koninklijke verdedigingslinie geweest zijn, want een hoekje verder begint het domein van het "Palais Royal".

BLOG IMG_1847

een aanzienlijk stuk van de Sidi Mimounstraat wordt aan één kant afgeboord door een proper trottoir... op het eerste zicht een wel zeer raadselachtige situatie, want dit moet zowat het enige trottoir in de hele Medina wezen zonder putten, gaten of zwerfvuil... maar op het tweede zicht wordt alles direct duidelijk: volgens ons plannetje ligt achter de muur het koninklijk paleis (de Marrokaanse koning heeft er in elke grote stad wel minstens eentje staan)... en wij speculeren al lachend dat er voor de volgende dagen precies hoog bezoek op komst is... want ze zijn de muur en de stoeprand aan het bijschilderen... (toen Bère II ooit onze blok op het werk kwam bezoeken, hebben ze toen ook dagenlang gepoetst, geschuurd en geverfd en alle kapotte lampen vervangen)... de dagen nadien zal blijken dat we er bots op zaten en er inderdaad hoog bezoek is...

BLOG IMG_1848
 

aan de overkant ligt Bab Agnaou - één van de mooiste en beroemste poorten tot de oude stad, ze dateert uit de 12e eeuw en leidt naar de kasbah... waar volgens ons plannetje de Saadische graven ergens moeten liggen... we zitten dus in de juiste richting... bovenop de muur nestelen een paar ooievaars... en dat willen ze zo houden, want volgens de overlevering brengen die beesten geluk... en kinderen ook... zoals bij ons...  in dit geval veel kinderen... gemiddeld een stuk of 5... (toch volgens onze jeepchauffeur, die ons later op de week in de Hoge Atlas wat demografische duiding zal geven)!   

BLOG IMG_1851

Martinneke gaat ondertussen ook een kijkje nemen aan de andere poort, er net naast in de buitenmuur... er mogen daar geen camions door... dat is duidelijk... de uitleg eronder is dat iets minder.... 

BLOG IMG_1849
 

de muren van de omwalling zijn vrij imposant... zowat 19 kilometer lang en zo hoog en dik dat er hier en daar binnenin ruimte is voor een winkel... naast de poort hier is er eentje van aardewerk... vooral vazen... grote vazen... echt schoon!

BLOG IMG_1850

Ik ben er redelijk van overtuigd dat zo een paar van die vazen schitterend zouden staan op mijn terraske thuis... maar we hadden al bijna 25 kilo mee in het opkomen... en we hebben maar recht op 40 kilo... en 't is pas onze eerste dag... Martinneke heeft nog niets gekocht van kleren en we moeten nog zeker ee paar kadootjes meenemen... en minstens een kilooke vijgen voor mijn schoonmoeder en als 't kan nog een paar flessen taxfree... en bovendien... 'k peins nooit dat we zo een mastodonten zonder brokken gaan thuis krijgen... dus geen vazen... !

BLOG IMG_1852

net als we de kasbah willen inwandelen, komt er een hop-on-hop-off-bus toe, hij draait wel terug, want onder de poort mag hij niet door en de straatjes in de medina zijn meer gemaakt op het formaat van brommertjes... maar dat gaan we in elk geval ook nog doen, op zo een sightseeingbus de toer van Marrakech maken... morgen of zo... eerst - met het plannetje in de hand - op naar de Saadische graven... volgens mijn Trottergids één van de toeristische hoogtepunten van 't stad !  

10:17 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.