30-08-06

Capo Verde

'k heb nog ziekteverlof tot het einde van de week: dus ben vandaag al maar begonnen met ons reisverslag naar Kaapverdië.

Te volgen op http://caboverde2006.skynetblogs.be...

zie ook bovenaan bij de links, rechts op deze pagina. 

17:14 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

beetje ziek

we zijn van verleden week donderdag terug thuis maar in mijn geval was het maar voor heel even: 'k ben een beetje ziek geweest... van zaterdagvoormiddag tot gisteren in het AZ gelegen met een onsteking van de lever en (zeer pijnlijke) passage van galsteen... maarvoor de rest is alles best... mijn kroost heeft ondertussen wel weeral eens mijn PC naar de "chokkedijzen" geholpen ( ben nu bezig via de laptop van madam) maar zodra we lichaamlijk en soft- en hardwaregewijs weer helemaal operationeel zijn, volgt er zeker een reisverslag!!    

 

 

 

plaatje van ziek kind

10:46 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-08-06

tot binnen 14 dagen!!

dus beste vrienden, kameraden, verre kennissen en toevallige surfers-passanten... ik hou er een paar weken mee op en ga een paar soorten zand verzamelen...

 ( 'k breng van overal altijd wat zand mee dat ik daarna in flesjes stockeer op mijn bureau thuis... 't is een hobby als een ander... hoop ik ?  )

 

Maar vanaf  de 25e kan u hier een verslag vinden van onze vakantieperikelen tijdens de rondreis en in het hotel Riu Funana

en hopelijk opnieuw "verlucht" met mijn eigen digitale foto's...

 

tot dan !!

09:58 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

we gaan naar zee

 

't wordt wel een hele reis, ginder eerst een weekje rondtoeren en dan een weekje all-inclusive uitrusten op Sal, maar als voorproefje nemen we 2 lijnvluchten, met lange tussenstop in Lissabon - blijkbaar zijn er vanuit Zaventem nog geen rechtstreekse vluchten naar die eilanden - en we landen er pas vannacht om 23.50u plaatselijke tijd zodat we, de 3 uur tijdsverschil meegerekend, alles bijeen meer dan tien uur onderweg gaan zijn!!

EN VERMOEDELIJK MAG JE NERGENS ROKEN ONDERWEG!!

't gaan lange uren zijn voor Martinneke... en dan nog met haar handbagage vol taxvrije sigaretten!!!

 

09:42 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

't is congé

'k heb zonet gemerkt dat het tellertje van mijnen blog op meer dan 4000 "hits" ofte bezoekers staat... mon dieu, mon dieu, er is dus blijkbaar redelijk wat volk die hier regelmatig mijn zeverderij volgt... tof... had ik nooit gedacht... maar 't spijtige is nu wel.... jullie gaan mijn schrijfselen een paar weken moeten missen... 'k vertrek straks op reis... naar Cabo Verde.

 

 

de volle valiezen staan klaar, de pillekes, tubes, zonnebrillen, mijn gloednieuwe digitale camera en nog een hoop andere onontbeerlijke rommel én de nodige papieren zijn ingepakt of liggen gereed op de keukentafel...

nu nog precieze en uitgebreide instructies opmaken voor de achterblijvende kroost over het bewateren van kamerplanten, het voederen van vijvervissen, het verwerken van huishoudelijk afval en stockeren van vuile kledij en het verbod tot nuttigen van voedingswaren en dranken in salonzetels en dies meer... en dan gaan we ervoor, deur dicht en wegwezen!

09:26 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-08-06

F.C. De Kampioenen

 
Gisteren in de cafetaria op het werk wou er weeral een collega weten of dat eigenlijk plezant is, zo meespelen in de kampioenen,  en wie de tofste BV is en of dat iets opbrengt en waar dat wordt opgenomen en dies meer...
Mannekes, ik speel daar niet meer mee! Dat zijn oude afleveringen die ze weeral heruitzenden...
Ondergetekende werd jaren geleden - na 12 jaar trouwe dienst - droogweg buitengesmeten uit de reeks...enfin... eerst "vergaten" ze mij op te roepen voor de binnenopnames... en daarna mocht ik definitief niet meer binnen omdat ik had durven reklameren... tja... de BRT... 't was altijd wel een beetje DDR... (het gebouw oogt trouwens op de koop toe redelijk Oost-Europees... toch vanbinnen)  
Maar soit... ik heb inderdaad 12 jaar meegedaan, van in het allereerste begin ... maar nu al 5 jaar niet meer... 'k weet dus absoluut niet wie er momenteel de tofste is, en of het nog plezant is en wat het zoal opbrengt... maar als ik ooit veel tijd en goesting heb zal ik hier eens een paar straffe verhalen posten van uit mijn figuratietijd... in afwachting alvast een portret van jaaaaren geleden, toen DDT net was vervangen door BTW en den deze nog jonger, slanker en nr 11 was.  
 

11:12 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Riu Funana

 

 

de eerste week gaan we "eilandhoppen" per boot en vliegtuig en een 4-tal verschillende eilanden bezoeken, de 2e week rusten we uit (!) in een Riu hotel op Sal.

In all-inclusive... 'k ga nadien starten met mijn dieet... denk ik!

 

09:54 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

'k heb mij wat voorbereid,niewaar!

KAAPVERDIE

Het landschap van Kaapverdië heeft over het algemeen een bergachtig karakter. De nog actieve vulkaan Pico de Fogo (2829 meter hoog) is het hoogste punt van de eilandengroep. Diepe ravijnen, ontstaan door erosie, doorklieven het sterk heuvelachtige landschap. Door onregelmatige regenval zijn problemen met erosie ontstaan en is er een tekort aan vers drinkwater. Aan het eind van de jaren tachtig heeft men echter door middel van de aanleg van terrassen en dammen en het planten van ca. 20 miljoen bomen getracht een halt toe te roepen aan de erosie.

Klimaat
De gemiddelde temperatuur is 26 °C. De eilanden ondergaan het grootste deel van het jaar de invloed van de noordoostpassaat, die soms stof uit de Sahara aanvoert. De regentijd valt tussen augustus en oktober. Het eiland Sao Tiago, waar ook de hoofdstad Cidade de Praia ligt, heeft een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 250 mm per jaar. In de jaren '70 viel er echter soms minder dan 25 mm regen per jaar. De eilanden aan de westkant van de archipel hebben een aangenaam klimaat, de overige zijn tropisch.

 
 Geschiedenis
De Kaapverdische Eilanden werden ontdekt in de 15de eeuw door de Portugezen, die er een basis van maakten voor hun Afrikaanse handel, o.a. in slaven (na de afschaffing van de slavenhandel verarmden de eilanden sterk). Portugese geschiedkundigen schrijven de ontdekking van de Kaapverdische Eilanden toe aan Diogo Gomez, die in dienst was van prins Hendrik de Zeevaarder. In 1462 vestigden de eerste Portugezen zich op Sao Tiago, waar ze Ribeira Grande stichtten. In 1495 werd de eilandengroep officieel Portugees kroondomein. In 1587 werd het een Portugese kolonie. Tussen 1836 en 1879 werd de eilandengroep, samen met Portugees Guinee, bestuurd door een gouverneur-generaal. De afschaffing van de slavernij (in 1876) had een verslechtering van de Kaapverdische economie tot gevolg. Het gebied werd regelmatig door ernstige hongersnoden getroffen. Emigratie vormde voor veel eilandbewoners de enige mogelijkheid om aan de slechte bestaansmogelijkheden te ontsnappen. Mede als reactie op de toenemende onderdrukking door de Portugese machthebbers (vooral na 1920) ontstond een nationalistische beweging. In 1951 kreeg Kaapverdië de status van overzeese provincie. De Kaapverdische strijd tegen de koloniale machthebber was nauw gekoppeld aan die van Guinee-Bissau. De Portugese Anjerrevolutie, waarmee het dekolonisatieproces in1974 in gang werd gezet, maakte de weg vrij voor verkiezingen op de Kaapverdische Eilanden. In juni 1975 behaalde de PAIGC 92% van de stemmen en op 5 juli 1975 werden de Kaapverdische Eilanden volledig onafhankelijk. Eerste president van de nieuwe staat werd de socialist Aristides Pereira (herkozen in 1981 en 1986). In 1981 werden alle plannen voor een vereniging met Guinee-Bissau herroepen. Eind 1990 voerde Kaapverdië als eerste van de vijf voormalige Portugese koloniën in Afrika een meerpartijenstelsel in; begin 1991 koos het land een nieuwe president, de democraat Antonio M. Monteiro. De parlementsverkiezingen van dec. 1995 leverden een ruime meerderheid op voor de Movimento para Democracía die voorstander is van economische liberalisering. Bij de presidentsverkiezingen van febr. 1996 werd Monteiro herkozen voor een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar. De oppositiepartij Paicv won de parlementsverkiezingen van 14 januari 2001. Premier Gualbert do Rosário gaf het verlies van de al tien jaar regerende Beweging voor Democratie (MPD) toe.

Planten en dieren
De plantenwereld is vrij arm aan soorten; bomen zijn erg zeldzaam, veel planten zijn cactussen. Ook de dierenwereld is zeer beperkt. Enkele landvogels en hagedissen komen maar op één of een paar van de eilanden voor. De kusten zijn belangrijk als broedplaatsen van zeevogels en zeeschildpadden. Soorten zoogdieren blijven beperkt tot knaagdieren en wilde geiten. De Kaapverdische Eilanden worden wel omringd door visrijke wateren.

Economie
Kaapverdië behoort tot de armste landen ter wereld. De werkloosheid onder de beroepsbevolking bedraagt ca. 25%; evenveel heeft te weinig werk. Door de grote droogte gingen vele oogsten verloren. Met voedselimport verbruikt men waardevolle valuta. Om buitenlands geld te verkrijgen is Kaapverdië afhankelijk van de emigranten die overzee leven en van ontwikkelingshulp. Hiermee worden grote werkgelegenheidsprogramma's gefinancierd: herbebossing, het maken van terrassen van de voor de landbouw bestemde berghellingen en wegenbouw
Alhoewel bijna 50% van de bevolking werkzaam is in de landbouw, draagt deze sector maar voor 12% bij in het bruto nationaal product (bnp). Op de lange duur zou Kaapverdië zijn afhankelijkheid van de landbouw kunnen verkleinen door zich meer te richten op de visserij, die zich gunstig ontwikkelt, en vooral op de dienstverlening en op de gespecialiseerde industrie. In 1989 werd een wet aangenomen, die investeringen ten behoeve van exportproducten en daarmee het scheppen van arbeidsplaatsen aanmoedigt, alsmede in een tien jaar lange vrijstelling van belasting, een tolvrije in- en uitvoer en in vrije winstovermakingen voorziet. Voor energie is men afhankelijk van geïmporteerde aardolie en bijproducten. Er is een mogelijkheid voor hydro-elektriciteit. De mijnbouw en industrie beperken zich tot de winning van zout en vulkanisch materiaal, en een conservenfabriek. Het bankwezen, dat verrassend efficiënt werkt, wordt nog verder uitgebreid. De centrale bank is de Banco de Cabo Verde, die tevens de commerciële bank is. Op Sal is een internationale luchthaven. Portugal is zowel voor de import (voedingsmiddelen en transportmateriaal) als voor de export (vis en visconserven) veruit de belangrijkste handelspartner

09:42 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

nieuw

Hoera, 'k heb dus een nieuw speeltje: opnieuw een Ixus 60, ik kende dat spul nu bijna, dus... 't is wel al de 2e op een maand tijd.... ben deze keer wel in de Makro geweest... scheelt redelijk wat in prijs.

Maar dus net op tijd om hem mee te nemen op reis.

Wij vertrekken volgende woensdag namelijk naar de Kaapverdische eilanden...

eind augustus zal u dus blogsgewijs geteisterd worden door foto's en commentaar over die "corrida"... als ze tegen dan mijn fototoestel weeral niet gepikt hebben... 

09:38 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-08-06

hoera, 't was weeral pree

en dus gaan we morgen ons een nieuw "kodakske" aanschaffen... opnieuw een Canon Ixus, peins ik, dan kan ik toch nog de reservebatterij en de kabeltjes e.d. herbruiken indien nodig. Net op tijd om mee te kunnen nemen op reis naar Cabo Verde.

Hopelijk gaat deze iets langer mee... 'k ga in elk geval zeer op mijn hoede zijn en het ding niet meer in de sjakoche van madam laten transporteren!

 

In afwachting van nieuwe foto's van eigen maaksel, hierbij een schoon portret van mijneigenzelve en mijn madam... enkele weken geleden door Verena van Pascalegetrokken in haar hof  (waarvoor dank meiske !!)

Het apparaat op mijn hoofd zou volgens het magazijn Blokker een massagetoestel moeten wezen... veel heb ik er wel niet van gemerkt... 'k ben een paar dagen later in het zwembad van een vriend plat op datzelfde hoofd gevallen... dus mogelijke rustgevende effecten waren direct over en 'k heb dagenlang enkel schele koppijn en een stijve nek gehad !!

 

Ik ben dus te dik, véél te dik, de dokter heeft het gisteren nog gezegd... er moeten een pak kilo's af... vooral net boven de gordel(!)... na de all-inclusive zetten we er ons tegen... en desnoods ga ik naar de "weight watchers" newaar!    

19:30 Gepost door yvesken in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |